Jumaat, 17 Mei 2024

SUARA PEMIMPIN MUDA MASA DEPAN


SUARA PEMIMPIN

MASA DEPAN

AMIN

IKAN BESAR DI TANGKAP


IKAN BESAR 

DITANGKAP

AMIN

PEGUAM JELASKAN KES TITAH TAMBAHAN


PENJELASAN 

TUNTAS

KES TITAH

 TAMBAHAN

AMIN

MAT LEBONG TERPERANGKAP MELEBONG


Umno semakin hilang sabar, Anwar berdepan tekanan baru mengenai masa depan Najib


Umno dipercayai melancarkan gelombang baru kempen membebaskan Najib Razak, dengan penyokong setia bekas perdana menteri itu mengadakan beberapa pertemuan sejak beberapa hari kebelakangan ini dalam usaha memberi tekanan terhadap kerajaan pimpinan Anwar Ibrahim.

MalaysiaNow difahamkan menerusi sumber bahawa isteri Najib, Rosmah Mansor turut bertemu beberapa pemimpin Umno di mana isu membebaskan suaminya dibincangkan.

"Jelas sekali kesabaran semakin berkurangan dalam kem Najib. Itu mesej yang disampaikan," kata seorang pemimpin Umno yang mengaku bertemu Rosmah, bercakap kepada MalaysiaNow dengan syarat namanya tidak disiarkan.

Perkembangan itu berlaku ketika Anwar berdepan pelbagai soalan berhubung kenyataannya baru-baru ini mengenai usaha Najib untuk diletakkan di bawah tahanan rumah bagi menjalani baki hukuman penjaranya.

Sejak itu, pemimpin Umno dan pembangkang menggesa beliau untuk menyatakan secara jelas pendiriannya mengenai perkara itu.

Sebelum ini Anwar berhati-hati mengulas keputusan Lembaga Pengampunan mengurangkan hukuman penjara Najib kepada enam tahun dan dendanya kepada RM50 juta.

Anwar juga beberapa kali cuba mengelak kontroversi mengenai kewujudan nota tambahan ditulis bekas Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah, yang mengarahkan Najib menjalani baki hukumannya sebagai tahanan di rumah.

Isu berkenaan nota tambahan itu kini di tangan mahkamah selepas semakan kehakiman Najib untuk mengesahkan kewujudan arahan Agong itu, yang menurut peguam disembunyikan oleh kerajaan.

Bagaimanapun, Selasa lalu, Anwar buat kali pertama menyatakan pendiriannya terhadap usaha Najib menjalankan hukumannya di rumah.

Menurutnya, sekiranya diminta pandangan, beliau akan menasihatkan Sultan Ibrahim Sultan Iskandar untuk mempertimbangkan permohonan tahanan rumah untuk Najib hanya selepas tamat semua perbicaraan 1MDB bekas perdana menteri itu.

"Sama ada dia patut diberi tahanan rumah, kedudukan kami, pada masa ini, ialah anda perlu melalui proses itu dan biarlah Agong memutuskan," katanya menjawab soalan Bloomberg di Forum Ekonomi Qatar.

Kenyataan itu membangkitkan kemarahan penyokong setia Najib, dengan ahli Majlis Tertinggi Umno Puad Zarkashi menuduh perdana menteri cuba melambatkan kebebasan Najib.

"Selepas ini akan ada lagi alasan lain digunakan. Tunggu selesai kes saman 1MDB, kes saman SRC kes tunggakan LHDN RM1.6 bilion dan lain-lain. Biar Najib tunggu PRU 17-18 selesai."

Zaid Ibrahim, bekas menteri undang-undang yang pernah menjadi peguam Najib dalam perbicaraan rasuah SRC International, menasihatkan Anwar berhenti mengulas sama sekali mengenai isu itu.

"Bukankah dia yang berjanji kepada seluruh negara bahawa dia tidak akan terlibat?" katanya kepada MalaysiaNow, sambil menambah Anwar menghantar pelbagai mesej bercanggah satu sama lain.

Zaid sebelum ini menggesa kerajaan memandang serius permohonan Najib itu.

"Ia tidak seharusnya diganggu atau diubah mengikut citarasa dengan ahli politik yang tidak selesa dan bimbang Najib keluar dari penjara."

Najib dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta atas tujuh pertuduhan berkait penyelewengan dana SRC International berjumlah RM42 juta.

Pada Februari lalu, Lembaga Pengampunan menamatkan spekulasi  dengan mengumumkan pengampunan separa, mengurangkan hukuman penjara Najib kepada enam tahun.

Bagaimanapun, Najib memfailkan semakan kehakiman mendakwa wujudnya nota tambahan daripada Sultan Abdullah yang mengarahkan beliau dibenarkan menjalani hukuman penjara sebagai tahanan di rumah.

Semakan Najib itu disokong Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi yang memetik salinan nota tambahan itu daripada Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Zafrul Aziz.

Bekas pemimpin DAP, P Ramasamy mempersoalkan Anwar kerana "berkata perkara yang berbeza kepada penonton yang berbeza".

"Sekiranya Najib berhak ditahan dalam rumah, Anwar harus berkata demikian. Tidak perlu berdolak dalih dengan mengatakan dia hanya akan menasihati raja jika ditanya dan bahawa Najib perlu menyelesaikan pertuduhan lain sebelum dibenarkan menjadi tahanan rumah," katanya.

Ramai yang melihat pendirian Anwar yang tidak jelas itu sebagai usaha beliau cuba mengimbangi rasa tidak puas hati di kalangan Pakatan Harapan (PH), khususnya DAP dan sekutu kuatnya Amanah, yang tidak setuju sebarang pengampunan untuk Najib.

Ramasamy berkata penahanan Najib bukan berita baik kepada Zahid, yang mungkin melihat bekas pemimpin itu sebagai ancaman terhadap kepimpinannya dalam Umno.

"Zahid yang sudah selesa dalam kedudukannya mungkin tidak lagi berminat untuk membebaskan Najib. Semuanya tentang survival politiknya sendiri."

Ramasamy yakin Anwar tahu mengenai arahan supaya Najib dibenarkan menjalankan hukuman penjara di rumah.

"Dengan kata-kata seperti dia akan memberikan nasihatnya kepada raja sekiranya ditanya, Anwar kononnya mahu menjadi negarawan, berpura-pura sebagai seorang yang mengatasi politik remeh."

LEBONG KIRI

LEBONG KANAN

KAH KAH KAH

SEKARANG

 TEPERANGKAP

DGN LEBONG

SENDIRI

KAH KAH KAH

KHALAS

PARTI BERSATU SEDANG BERMIMPIBersatu percepat proses kosongkan kerusi 6 wakil rakyat

BERSATU akan mengemukakan notis kepada Dewan Rakyat bagi mengosongkan kerusi enam wakil rakyatnya yang menyokong Perdana Menteri Anwar Ibrahim, kata pemimpin parti itu.

Laporan Utusan Online menyebut, Timbalan Presiden Bersatu Ahmad Faizal Azumu berkata, beliau mengarahkan Setiausaha Agung Hamzah Zainudin mempercepatkan proses tersebut.

Keputusan itu dibuat dalam mesyuarat Majlis Tertinggi pada Selasa, katanya.

“Kita ada perlembagaan parti yang harus kita ikut, namun saya sudah meminta Setiausaha Agung untuk percepatkan proses berikutnya,” katanya seperti dipetik.

Setakat awal minggu ini, Dewan Rakyat dilaporkan masih belum menerima makluman daripada Bersatu berhubung status enam ahli parlimennya yang berikrar menyokong Anwar.

Enam Ahli Parlimen Bersatu itu termasuk Zulkafperi Hanapi (Tanjung Karang), Zahari Kechik (Jeli) dan Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid (Kuala Kangsar).

Tiga lagi terdiri daripada Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal (Bukit Gantang), Suhaili Abdul Rahman (Labuan) dan Mohd Azizi Abu Naim (Gua Musang).

Bersatu kini dapat mengemukakan notis mengosongkan kerusi itu susulan keputusan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) pada April yang meluluskan pindaan perlembagaan parti tersebut.

Pindaan ke atas Fasal 10 perlembagaan Bersatu itu menggariskan, keahlian enam ahli Parlimen tersebut gugur secara automatik sebagai ahli parti kerana tidak lagi menyokong perjuangan parti.

Bersatu akan memaklumkan pemecatan wakil rakyat tersebut kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat bagi membolehkan kerusi dikosongkan dan pilihan raya kecil diadakan.– 17 Mei, 2024.

PARTI BERSATU

SSEDANG MIMPI

ANGAN ANGAN

KAH KAH KAH

MUSTAHIL AKAN

ADA ENAM PRK

KAH KAH KAH

KUASA PADA

JO BEDUL

UBI KAYU

KAH KAH KAH

JO BEDUL UBI KAYU

TIDAK

AKAN SETUJU

AMIN

BAWA KES

KE MAHMAKAH

AMBIL MASA 

BERTAHUN

KAH KAH KAH

INI LAH TANDA

KUASA

AMIN

KHALAS

MAHADANON JUAL HARTA NEGARA PADA ZIONISJangan jual aset kerajaan kepada entiti asing, kata Zaid

PUTRAJAYA tidak sepatutnya menjual aset kerajaan kepada pihak asing, lebih-lebih lagi jika pihak ini mempunyai hubungan Israel, kata Zaid Ibrahim.

Bekas menteri itu dalam catatan di Facebook hari ini berkata, aset kerajaan mesti disimpan oleh kerajaan untuk melindungi kepentingan dan keselamatan negara.

“Kami tidak mahu Malaysia menjadi negara bawahan Amerika Syarikat. Kami mahukan kebebasan untuk bercakap tentang perkara ini. Adakah itu terlalu banyak untuk ditanyakan?” katanya.

“Jangan jual aset kerajaan seperti lapangan terbang kepada Larry Fink dan konglomerat Zionis,” tambahnya.

Beliau merujuk kepada laporan baru-baru ini bahawa Malaysia Airports Holdings Bhd telah menerima tawaran pengambilalihan bernilai lebih RM2 bilion daripada konsortium yang diketuai pemegang saham utamanya Khazanah Nasional Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Khazanah dan KWSP bekerjasama dengan Global Infrastructure Partners (GIP) yang berpangkalan di New York dan Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), dalam membentuk konsortium yang digelar Gateway Development Alliance Sdn Bhd (GDA), untuk mengambil MAHB secara persendirian.

Bagaimanapun, pengguna media sosial Malaysia dengan cepat membantah penglibatan GIP, mengatakan bahawa ia dimiliki sebahagian oleh BlackRock, sebuah syarikat pelaburan multinasional Amerika yang secara terbuka pro-Israel.

Fink ialah pengasas bersama dan pengerusi BlackRock.

Ada juga mempersoalkan keperluan kerajaan untuk menyerahkan pengendalian lapangan terbang tempatan kepada entiti asing.

Zaid juga berkata kerajaan harus mengotakan janjinya untuk memperkenalkan pembaharuan, sambil menambah bahawa rakyat Malaysia melihat kepada pembaharuan asas.

“Pembaharuan yang kita cari adalah yang asas. Jangan dakwa rakyat atas hasutan kerana membuat komen, jangan jual aset kerajaan seperti lapangan terbang kepada Larry Fink dan konglomerat Zionis.

“Jangan membelanjakan berbilion wang pembayar cukai tanpa tender, dan jangan gunakan pejabat AG untuk kemudahan politik, dsb.

“Jika anda tidak boleh melakukan pembaharuan asas, maka katakan anda tidak akan melakukannya kerana anda hanya membuat janji dalam 25 tahun yang lalu. Tidak perlu menyifatkan kami sebagai elitis atau orang yang terpisah daripada orang ramai,” tambahnya.

Perdana Menteri Anwar Ibrahim berulang kali berkata bahawa sebarang pembaharuan yang dijanjikan oleh kerajaan mesti dilaksanakan dengan berhati-hati bagi memastikan rakyat bersedia menerima perubahan itu.

Beliau berkata kerajaan tidak boleh tergesa-gesa dalam melaksanakan pembaharuan kerana ia perlu mempertimbangkan kesan daripada perubahan yang dilakukan.

Bagaimanapun Zaid berkata rakyat Malaysia tidak meminta “lebih banyak hak gay, untuk menghapuskan identiti jantina atau menghalang anda daripada memegang beberapa penggal dalam jawatan”.

“Kami hanya mahukan kebebasan asas supaya rakyat tidak tertakluk kepada perintah bersuara atau dihantar ke penjara kerana menuntut hak mereka untuk bersuara,” katanya. – 17 Mei, 2024.


INI KERJA

KERAJAAN 

MAHADANON

AMIN

HARTA NEGARA

JUAL PADA

SYARIKAT ZIONIS

AMIN

KHALAS

GUNUNG BERAPI MELEDAK LAGI
Indonesia naikkan amaran tertinggi selepas Gunung Ibu meletus

JAKARTA – Pihak berkuasa Indonesia pada Khamis menaikkan status berjaga-jaga gunung berapi di timur kepulauan itu ke tahap tertinggi selepas ia memuntahkan abu dan asap lima kilometer ke langit hari kedua berturut-turut.

Gunung Ibu, yang terletak di pulau terpencil Halmahera di timur Indonesia, meletus pada pagi Khamis, menyemburkan menara abu gunung berapi 5,000 meter (16,400 kaki) di atas puncaknya.

Agensi geologi negara itu kemudiannya menaikkan status ke tahap berjaga-jaga tertinggi bagi sistem empat peringkat, bermakna letusan sedang berlaku.

“Berdasarkan pemantauan visual dan instrumental menunjukkan peningkatan aktiviti gunung berapi Gunung Ibu, tahap amaran dinaikkan daripada tahap tiga… kepada tahap empat,” kata ketua agensi Muhammad Wafid dalam satu kenyataan.

Gunung Ibu telah menunjukkan aktiviti gunung berapi yang meningkat dengan ketara sejak pertengahan April dan beberapa siri gempa bumi menunjukkan tekanan meningkat kerana magma yang berhijrah ke permukaan gunung berapi.

Penduduk yang tinggal berhampiran Gunung Ibu dan pelancong dinasihatkan supaya menjauhi zon terkecuali empat hingga tujuh kilometer dari puncak dan memakai topeng muka sekiranya berlaku abu.

Gunung Ibu adalah salah satu gunung berapi paling aktif di Indonesia, meletus lebih daripada 21,000 kali tahun lepas.

Lebih 700,000 orang tinggal di pulau Halmahera setakat 2022, menurut angka rasmi.

Indonesia, sebuah negara kepulauan yang luas, mengalami aktiviti seismik dan gunung berapi yang kerap kerana kedudukannya di “Ring of Fire” Pasifik.

Bulan lalu, Gunung Ruang di wilayah Sulawesi Utara meletus lebih daripada setengah dozen kali, memaksa ribuan penduduk pulau berdekatan berpindah.

Statusnya sejak itu telah diturunkan ke tahap amaran kedua tertinggi. – Agensi

GUNUNG BERAPI

MELEDAK LAGI

AMIN

LEPAS SATU

SATU

AMIN

DUNIA MAKIN

PANAS

BUMI MAKIN

TERANCAM

KHALAS

TIM PROPAGANDA TERBAIK !!!


TERBAIK

TAHNIAH

AMIN

PENGALIH SUARA

PENULIS SKRIP

PENYUNTING KLIP

TERUSKAN

AMIN

AL- FATIHAH - CIK GU ANAK SRIGALA


AL-FATIHAH


CIK GU JAAMAN INI 
CIK GU  DI SEKOLAH MELAYU
BATU SERAMBAI
ULU KLAWANG JELEBU

DIA GURU BERSAMA
ARWAH EAMAK SAYA
CIK GU ZALEHA SIDEK

DIA TAK MENGAJAR SAYA
TAPI DIA GURU MEMIMPIN
PASOKAN PENGAKAP SEKOLAH
DAN SAYA ANAK SRIGALA

TAHUN 1959
MASA SAYA DARJAH 3
CIK GU JAAMAN KENALKAN SAYA
DENGAN KHAIRIL ANWAR

DI SATU PAGI
WAKTU REHAT
DIA PANGGIL SAYA
DI MEJA GURU EMAK SAYA ADA SAMA
DIA BERI SAAY KUIH KARIPAP
DAN KEMUDIAN DIA BERI SEHELAI
KERTAS
' BACA'

SILA BACA
INI SAJAK AKU
SAYA TAK TAHUN PUN
APA ITU SAJAK
DAN  SIAPA PENULISNYA

DUA MINGGU KEMUDIAN
SAYA MEMBACA SAJAK AKU
DI HARI IBU BAPA
SEKOLAH UMUM
BATU SERAMBAI

BERTAHUN KEMUDIAN
BARU SAYA SEDAR
SAJAK AKU HASIL SENIMAN
KHAIRIL ANWAR
DARI INDONESIA

SEMENJAK AKU
SAYA MEMINATI SASTERA
DAN BUADAYA MELAYU
DAN
SAYA MENJADI
DIRI SAYA SEPERTI
SAYA HARI INI

' AKU INI BINATANG JALANG
DARI KUMPULAN TERBUANG'
KAHIRIL ANWAR
AMIN

AL-FATIHAHMAT LEBONG MELEBONG LAGI


MAT LEBONG

MELEBONG LAGI

AMIN

PERANG DAN BOM NUKLEAR


PERANG  DAN BOM NUKLEAR


Saya tidak takut jika  Kuala Lumpur meledak kerana bom nuklear. Saya tidak gentar jika bom nuklear meledak di Bangsar, di Taman Seputih atau di Brickfeilds. Malah kalau flet saya di Le Chateau jadi sasaran  bom nuklear saya amat senang hati lagi bersyukur.

Jika bom nuklear meledak di Brickfeilds saya hangus terbakar menjadi debu dalam sekelip mata. Khalas. Tamat. Khatam kogia kata warga Pakistan.  Tidak ada dakwa dakwi.  Semua beres.

Pemimpin Soviet Union Nikita  Khrushev  (1894-1971) pernah berkata : ... after nuclear war the survivors will  envy the death .... sesudah perang nuklear yang selamat mencemburui yang dah mati....’ Ini dikutip dari buku Nuclear War a Scenario oleh Annie Jacobsen.
.
Sayangnya Kuala Lumpur bukan sasaran bom nuklear dari Amerika, China, Rusia, India, Israel, Korea Utara, Pakistan, UK atau Perancis.  Malaysia bukan musuh kepada sembilan buah negara yang memiliki senjata ini.

Kenapa saya tidak gentar dan risau jika bom nuklear meledak depan flet saya. Ada sebabnya. 

Pada tahun 1983 saya  berpeluang  menuntun filem The Day After. Ketika ini saya  siswa belajar di Universiti Katolik  Leuvan La Neuve Belgium. 

Filem TV ini keluaran ABC ini telah dituntun lebih dari 100 juta penuntun di Amerika sebelum masuk panggung di Belgium. Hampir setengah penduduk Amerika menuntun filem ini.

Kesahnya begini: Pada pertengahan 1980-an, Amerika  berada di ambang perang nuklear. Bayangan ini menyelubungi penduduk sebuah bandar kecil di Kansas sambil mereka meneruskan kehidupan seharian mereka. Dr Russell Oakes (Jason Robards) mengekalkan jadual sibuknya di hospital, Denise Dahlberg bersedia untuk perkahwinannya yang akan datang, dan Stephen Klein (Steve Guttenberg) mendalami pengajian siswazahnya. Apabila perkara yang tidak dapat difikirkan berlaku dan bom jatuh, penduduk bandar kecil ini terdorong ke dalam kengerian musim sejuk nuklear.

The Day After menyertakan penafian penamat  sejurus sebelum penghujung kredit, menyatakan bahawa filem itu adalah fiksyen. Bahawa perang nuklear  sebenar akan menjadi lebih buruk daripada peristiwa yang digambarkan di skrin. 

Selesai menuntun saya teringat akan ledakan gunung berapi Karakatoa yang berlaku pada tahun 1883. 

Dari apa yang saya baca ledakan gunung di sebelah Sumatera ini boleh didengar di Singapura, di Perth Australia dan sampai ke Mauritus  pulau di Lautan Hindi sebelah benua  Afrika. 

Debu Karakatoa menutup cahaya matahari selama 6 bulan. Aduh ! Bayangkan kita tanpa cahaya matahari selama 6 bulan. 

Ketika jerebu melanggar kita beberapa tahun dahulu saya merasa risau. Cahaya matahari ada tapi kelam. Saya merasa cemas. Bayangkan jika kita tanpa cahaya matahari selama beberapa minggu.

The Day After – sehari sesudah ledakan berlaku  kita – warga dunia – akan berhadapan dengan musim dingin nuklear. Bukan enam bulan bukan enam tahun mungkin lebih dari 8 tahun.

Pada tahun 1983 – ketika Perang Dingin antara Amerika dan Soviet Union sedang menghebat  dua saintis Profesor Brian Toon dan Carl Sagan telah mengutarakan teori Nuclear Winter – Musim Sejuk Nuklear.
Inilah yang digambarkan dalam filem The Day After.

Di saat bom nuklear meledak kemusnahan akan berlaku dalam kawasan pusat gempa seluas  9 batu persegi. Hancur lebur semuanya. Api akan  merebak dibantu oleh angin ribut ke jarak   100 ke 200 batu.

Maknanya jika bom meledak di Kuala Lumpur kebakaran akan sampai ke Ipoh dan Penang. Seremban dan Melaka hangus terbakar. Bangunan cair kerana hangat yang maha hangat.

Jika bom nuklear meledak di Washington DC atau di London atau di Paris atau Moscow - Eropah  dan Amerika terbakar.  Kota -kota di Eropah dan Amerika hancur lebur.

Dari segi teorinya kita di Malaysia yang jauh dari pusat gempa selamat.  Selamat dari mati. 

Kita yang selamat akan berhadapan dengan dunia yang baru. Matahari akan hilang. Debu racun radioaktif   dan toksik hasil  ledakan nuklear mungkin sampai kepada kita. Penyakit merebak. Semua jalinan sosial hancur. Manusia kembali menjadi binatang – nak selamatkan diri sendiri. Kerajaan tidak wujud. Sapa kuat dia dapat. 

Bila matahari tidak muncul tumbuhan mati. Binatang mati. Makanan pupus. Laut toksik. Ikan semua mati. 

Pada ketika itu ada  yang akan teringat pada tulisan Hishamuddin Rais ini. Tapi paling tepat ialah ingatan kita kepada kata-kata  Khrushev  - kita yang hidup  akan cemburu pada semua yang mati.

Saya menulis tulisan ini kerana saya risau dan resah. Saya tidak bertujuan untuk menjaja ketakutan. Saya bukan Ustad YouTube – menjual ketakutan.  Saya hanya ingin memberi pencerahan dan berkongsi maklumat dari apa yang saya baca.

Apa yang saya baca   menunjukkan bom nuklear akan meledak jika apa yang sedang berlaku sekarang tidak menemui noktah. Amin.

Geopolitik hari ini memberi saya kesedaran bahawa bom nuklear  akan digunakan. Ledakan nuklear ini berpunca dari dua perang yang sedang berjalan di hadapan mata kita semua – Perang Gaza dan Perang Ukraine.

Jumlah senjata nuklear aktif  tertinggi  sebanyak 70,300. Ini pada tahun  1986. Tahun  2024 terdapat kira-kira 3,880 kepala peledak nuklear aktif dan 12,119 jumlah kepala peledak nuklear di dunia. 

Rusia memiliki 5580 bom nuklear, Amerika 5044, UK 225, Perancis 290, China 500, India 170, Pakistan 170, Korea Utara 50 dan Israel 80.

Dunia kita berselirat dengan bom nuklear. Ini termasuk bom nuklear yang dibawa bergerak oleh kapal selam dari lautan ke lautan. Semua siap seaga untuk meledak.

Perang Ukraine yang sudah masuk ke tahun ke dua memperlihatkan satu keadaan baru. Keadaan baru inilah pada hemat saya yang akan menjemput ledakan bom nuklear.

Ukraine telah kalah dalam perang  ini. Ini hakikat walau pun para politikus di Amerika dan di Eropah masih menutup mata dan memekak telinga dari menerima hakikat ini.
 
Dari awal lagi memang diketahui umum bahawa adalah mustahil Ukraine akan mengalahkan Rusia. Bantuan dana dan senjata dari Amerika dan NATO hanya meramaikan kematian  warga Ukraine. Rusia tidak akan kalah. Amin.

Laporan risikan intel dengan jelas menggambarkan kekalahan bala tentera Ukraine. Malah berita terbaru melaporkan ada percubaan untuk membunuh Presiden Zelensky.  Ketua risikan Ukraine telah dua kali bertukar tangan. Para jeneral  resah gelisah kerana ramai soldadu mula menyerah diri pada Rusia untuk tidak mati.

Rekrut baru amat-amat susah untuk didapati. Lelaki muda dan tua kini melarikan diri.  Bantuan senjata dari Amerika, dari UK dan dari NATO tidak memberi apa-apa impak. Ini kerana senapang dan peluru melambak-lambak tapi tidak ada soldadu untuk menembak.

Justeru Macron dari Perancis bercadang untuk menghantar soldadu ke pentas perang. Jika ini berlaku maka Perang Ukraine telah menjadi NATO lawan Rusia.

Ini bukan bermakna hari ini tidak ada soldadu luar di Ukraine.  Soldadu Amerika, soldadu British ada di Ukraine. Mereka bukan di medan tempur. Mereka beroperasi memberi nasihat dan tunjuk ajar bagaimana senjata yang mereka bekalkan boleh digunakan.

Rusia tahu hal ini. Tapi Rusia tutup sebelah mata.

Semua ini berubah apabila Macron dari Paris mahu menghantar soldadu ke medan tempur.

Wajib di beri tahu Rusia telah tidak lagi berpaksikan  doktrin – tidak akan menggunakan bom nuklear jika tidak diserang senjata nuklear.

Tidak tanduk NATO dan Macron dan juga PM Sunak telah menjemput Putin untuk bersuara.  

Suara Putin inilah yang menjadikan saya resah. Apa yang diucapkan oleh Putin menjemput saya untuk menggarap tulisan ini.

Putin yang baru dinobatkan untuk kali ke 5 sebagai Presiden Rusia telah memberi amaran kepada Amerika, United Kingdom dan NATO. Ucapan semasa penabalan Putin cukup jelas. Rusia akan menggunakan segala kekuatan jika Rusia di serang.

Jika wujudiah Rusia terancam maka Putin tidak teragak-agak untuk membalas. Tidak disebutkan senjata apa yang akan digunakan untuk membalas ancaman ini.

Apa yang meresahkan diri saya satelah ucapan Putin ini adalah arahan Presiden agar semua sistem senjata nuklear – on alert – bersiap sedia.

‘... We will get you at Downing Street..... kami akan cari kamu di Jalan Downing... ‘ 

Ini amaran Putin kepada Sunak.
Bila ucapan ini di lapor media sosok pertama yang memasang telinga ialah Macron. Presiden Perancis ini berkata yang dia memikirkan sekali lagi tentang niat untuk menghantar soldadu ke Ukraine. Amin.

Ertinya projek soldadu Perancis datang berperang sama di Ukraine di tangguhkan.

Presiden Biden dan Perdana Menteri Sunak tidak bersuara. Apakah mereka pekak tidak mendengar amaran Putin atau tidak percaya dan  melihat ucapan Putin ini sebagai omong kosong.

Amat jelas kita sedang menghampiri Perang Nuklear. Jika Perang Ukraine dan Perang  Gaza  berlanjutan kita akan menuju ke arah Perang Nuklear.

Tahun 1983 filem The Day After terbit. Ketika ini Presiden Amerika Ronald Reagan amat pro senjata nuklear. Penasihat Presiden Reagan  memberi nasihat pada Presiden agar jangan menuntun filem ini. Presiden Reagan berdegil. Dia menuntun The Day After.

Filem ini memberi impak yang mendalam pada Presiden Reagan. Dia menalipon Gorbachev. Dua pemimpin dunia ini bertemu di Reykjavik.

Sidang Kemuncak Reykjavík ialah mesyuarat puncak antara Presiden A.S. Ronald Reagan dan Setiausaha Agung Parti Komunis Kesatuan Soviet Mikhail Gorbachev, yang diadakan di Reykjavík, Iceland, pada 11–12 Oktober 1986.

Reagan dan Gorbachev bersetuju untuk  mengukuhkan tradisi tidak menggunakan senjata nuklear. Sidang di Reykjavik membawa kepada penandatanganan perjanjian Amerika-Soviet mengenai pengharaman pasukan nuklear jarak pertengahan dan kepada draf perjanjian untuk mengurangkan strategik-daya nuklear jarak jauh.

Ketegangan Perang  Nuklear mengendur ketika itu. 

Tahun 2024 kita tidak ada pemimpin dunia seperti Ronald Reagan dan Mikhail Gorbachev yang sedar akan bahaya perang nuklear.

Justeru saya menjadi risau dan menggarap tulisan ini. 

Untuk pembaca sila tuntun filem The Day After dalam YouTube. Lihat  filem yang telah mempengaruhi Presiden Amerika untuk membuat  perjanjian damai.

Alangkah baik jika  Presiden Biden, Presiden Putin , Presiden Zelensky dan para Jeneral NATO menuntun  filem Sehari Selepas Bom Nuklear Meledak. Amin. (TT)


TULISAN INI DISIARKAN JUGA
DALAM PORTAL BERITA
MALAYSIA KINI
https://www.malaysiakini.com/columns/705784