Sabtu, 26 Februari 2022

BALINGKAN BANGKAI KUCING ATAS MEJA

 


BALINGKAN 

BANGKAI KUCING

ATAS MEJA

AMIN

MALAYSIA DAN UKRAINE

 Malaysia ‘sangat bimbang’ dengan perang Rusia-Ukraine, kata PM

PERDANA Menteri Ismail Sabri Yaakob hari ini berkata Malaysia sangat bimbang dengan konflik pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan menggesa semua pihak berunding untuk mencari penyelesaian aman.

“Malaysia sangat bimbang dengan perkembangan terkini di Ukraine dan dengan tegas menggesa semua pihak berkaitan serta merta bertindak untuk mengurangkan ketegangan dan mengelak kehilangan nyawa dan kemusnahan (harta benda).

“Pada saat getir ini, semua usaha perlu digandakan bagi mencari penyelesaian konflik secara aman dan bersama menerusi dialog dan rundingan berdasarkan undang-undang antarabangsa dan Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tambahnya, Malaysia akan terus menyokong usaha tersebut demi kepentingan dan mengekalkan keamanan dan sekuriti pada peringkat rantau dan antarabangsa.

Beliau turut berkata yang 13 orang rakyat Malaysia sudah dikeluarkan dari Ukraine dan Kedutaan Malaysia juga sedang berusaha memindahkan lapan lagi rakyat Malaysia dan dua warga asing yang merupakan tanggungan mereka dari Kyiv.

Rusia melancarkan perang ke atas Ukraine pada Khamis lalu dan ketumbukan tenteranya sedang menghampiri Kyiv semalam.

Laporan terkini media asing melaporkan yang pertempuran sedang berlaku di jalan raya sekitar Kyiv, ibu kota Ukraine.

Reaksi awal Malaysia ke atas pencerobohan itu mendapat reaksi suram dari Duta Ukraine ke Malaysia Olexander Nechytaylo, yang mahukan pendirian lebih jelas dikeluarkan.

“Kami percaya masih ada ruang untuk kedudukan lebih jelas dalam undang-undang antarabangsa dan kesucian piagam Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.

“Kami perlu jelas siapa penceroboh, siapa penjenayah,” katanya pada wawancara bersama stesyen radio BFM 89.8, semalam.

Reaksi awal Putrajaya sebelum ini menekankan usaha mengeluarkan rakyat Malaysia dari Ukraine.

Dalam kalangan negara rantau Asia Tenggara, hanya Singapura dan Indonesia mengeluarkan pendirian tegas mengecam pencerobohan Rusia.

Ismail Sabri dalam kenyataan hari ini juga mendesak Majlis Keselamatan PBB “menjalankan tanggungjawab utamanya untuk mengekalkan keamanan dan kestabilan antarabangsa”. – 26 Februari, 2022.

MALAYSIA

WAJIB 

BERKECUALI

KHALAS

BUKAN DENGAN

RUSIA

DAN

BUKAN JUGA

DENGAN NATO

KHALAS

BANJIR SETAHUN DUA KALI ?

 


Banjir di Terengganu, Kelantan semakin buruk

HARI kedua banjir di Terengganu menyaksikan peningkatan mendadak jumlah penduduk terjejas kepada 2,525 orang daripada 712 keluarga pagi ini berbanding 1,237 orang daripada 339 keluarga malam tadi.

Peningkatan itu susulan penambahan 29 lagi pusat pemindahan sementara (PPS) menjadikan jumlah keseluruhan PPS yang beroperasi ketika ini ialah sebanyak 51di lima daerah.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri dalam satu kenyataan memaklumkan Dungun menjadi daerah terbaharu dilanda banjir di Terengganu dengan 69 individu daripada 24 keluarga ditempatkan di empat PPS ketika ini.

“Daerah Kemaman merekodkan jumlah tertinggi iaitu 1,203 orang daripada 328 keluarga di 18 PPS diikuti Hulu Terengganu (650 orang, 196 keluarga di 11 PPS), Setiu (198 orang, 71 keluarga di tujuh PPS) dan Besut (405 orang, 93 keluarga di 11 PPS).”

Jumlah mangsa banjir di Kelantan juga terus menunjukkan peningkatan setakat 8 pagi ini, iaitu 853 orang daripada 237 keluarga berbanding 400 orang daripada 113 keluarga, malam tadi.

Aplikasi Info Bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) memaklumkan sebanyak 21 PPS dibuka melibatkan masing-masing lapan di Tanah Merah dan Jeli manakala empat di Kuala Krai dan satu di Pasir Mas.

Sementara itu, portal rasmi info banjir Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) melalui https://publicinfobanjir.water.gov.my, melaporkan beberapa sungai utama di Kelantan berada pada paras bahaya.

Sungai berkenaan ialah Sungai Lanas di Air Lanas, Jeli merekodkan bacaan 29.75 meter (m), Sungai Golok di Kampung Jenob, Tanah Merah (26.79 m), Sungai Kelantan di Temangan, Machang (21.50 m), Sungai Lebir di Kampung Tualang, Kuala Krai (42.50 m) dan Sungai Kelantan di Rantau Panjang, Pasir Mas (10.32 m). – Bernama, 26 Februari, 2022.

SATU KETIKA

DULU KITA

DENGAR BANJIR

BULAN 12

MUSIM TENGKUJUH

DI KELANTAN

AMIN

SEKARANG BANJIR

MEREBAK

HINGGA KE  KEDAH

NEGERI SEMBIAN

SELANGOR

AMIN

INI PETANDA

AMAT JELAS 

DUNIA

MAKIN PANAS

AMIN

BANJIR MAKIN

KERAP BERLAKU

KHALAS

AWAS BANJIR

 MetMalaysia keluar amaran hujan berterusan tahap bahaya di Kelantan, Terengganu

JABATAN Meteorologi (MetMalaysia) mengeluarkan amaran hujan berterusan tahap bahaya hari ini di seluruh Kelantan dan Terengganu.

MetMalaysia dalam kenyataan memaklumkan di Terengganu ia melibatkan kawasan sekitar Besut, Setiu, Kuala Nerus, Hulu Terengganu, Kuala Terengganu, Marang dan Dungun.

MetMalaysia turut mengeluarkan amaran hujan berterusan tahap buruk di seluruh Perlis, Kedah melibatkan Langkawi, Kubang Pasu, Kota Setar, Pokok Sena, Padang Terap, Yan, Pendang, Kuala Muda, Sik, Baling manakala di Perak meliputi Hulu Perak.

Amaran hujan berterusan tahap waspada pula dikeluarkan untuk Kedah meliputi Kulim dan Bandar Baharu, seluruh Pulau Pinang, Perak (Kerian, Larut, Matang dan Selama, Kuala Kangsar, Manjung, Kinta, Perak Tengah, Kampar, Bagan Datuk, Hilir Perak, Batang Padang dan Muallim).

“Amaran hujan berterusan tahap waspada turut dikeluarkan bagi Terengganu meliputi Kemaman, Pahang (Cameron Highlands, Lipis, Raub, Jerantut, Bentong, Temerloh, Maran dan Kuantan) serta Selangor (Sabak Bernam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Klang, Gombak, Petaling dan Hulu Langat),” menurut kenyataan itu.  – Bernama, 26 Februari, 2022.


AWAS

BANJIR

AMIN

PEMANASAN

DUNIA

DARURAL IKLIM

SEDANG MELANDA

AMIN

MENYERAH KALAH

 

MENYERAH

NGAKU KALAH

KHALAS

Mala Petaka commented on

 "UKRAINE

 TERKONTANG KANTENG"

With joker as president....they will surrender

Volodymyr Oleksandrovych

 Zelenskyy 

is a Ukrainian politician, former actor and comedian who has been serving as the president of Ukraine since 2019. Zelenskyy grew up in Kryvyi Rih, a Russian-speaking region in south-eastern Ukraine. Wikipedia

DUNIA INI AKHIRNYA MILIK KAPIR

 


DUNIA INI

AKHIRNYA MILIK

KAPIR

AMIN

DUNIA

MELAYU ISLAM

SESUDAH MATI

KHALAS

panglimo potaseh commented on 

"GERAKAN NAZI DI UKRAINE"

Dahsyat susunan gerakan soljar kapir-kapir laknat ni ..gerakan inteligen nye tersusun, senjata mereka tersusun kemas, jet, helikopter, tank bedesup. Tapi ..tapi gwa rasa tak tentu rasa bila tingok soljar kita ..ada tank meriam nye terlampau berat, beli kapal beliyun abis tapi kapal tak sampai-sampai ..ada jet supersonik yg boley terbang tiga bijik je ..pegawai nye baju rebeh dek paku dan bintang kebesaran ..tender mi segera belas hinggit sebungkus ..ontah lah Malaysia ku ini ..ini belom masok cerita kapalselam lagi, Incik Bagindo berjaya lahap setinggah biliyun ..

APA SEDANG BERLAKU HARI KE DUA DI UKRAINE

 


APA SEDANG

BERLAKU

 HARI KE 2

DI UKRAINE

AMIN

HUJAN LEBAT

 


HUJAN LEBAT

JAM 3.35 PETANG 
SABTU 25/2/2022
HUJAN LEBAT
PETIR KILAT  GURUH 
SABUNG MENYABUNG
GUA SEDANG  BERSEDIA
NAK KE PASAR SENI
AMIN


MELAWAN LUPA

 


BRO

BILA LU KUTUK

PUTIN

LU JANGAN LUPA

SAPA BOM

 YUKOSLOVAKIA

SAPA BOM IRAQ

SAPA BOM LIBYA

SAPA BOM SYRIA  

SAPA BOM BOSNIA

AMIN

SAJE NAK

INGATKAN

TAKU LU LUPA

AMIN

GUA BUKAN

PRO PUTIN

TAPI GUA

PRO KEBENARAN

KHALAS

DULU ANGKUH - LEPAS KENA BELASAH BARU SEDAR DIRI

 


DULU SOMBONG

AMIN

DAH KENA

 BELASAH

BARU SEDAR DIRI

KHALAS

AMBIL VAKSIN - JANGAN PAKSA

 Ibu bapa tuntut jawapan anak didakwa maut angkara vaksin Covid-19IBU BAPA kepada anak lelaki berusia 13 tahun yang meninggal dunia beberapa minggu selepas divaksin menyeru pihak berkaitan menjelaskan jawapan bagaimana kematian itu boleh terjadi.

Vijayarani Govindan memberitahu The Malaysian Insight beliau dan suaminya terkejut apabila punca kematian Ravnesh Kumar, satu-satunya anak lelaki mereka, masih belum diketahui walaupun bedah siasat sudah dijalankan.

Punca kematian Ravnesh dinyatakan sebagai “Menunggu Siasatan Makmal” pada sijil kematian.

“Lebih mengejutkan, kami diberitahu laporan itu boleh mengambil masa sehingga enam bulan untuk disediakan. Itu tempoh yang sangat lama.

“Mereka boleh tahu begitu banyak perkara (dari bedah siasat), malah makanan yang dia makan, tetapi sebab kematiannya tidak dapat tahu. Itu mengejutkan saya,” kata suri rumah itu kepada The Malaysian Insight.

Menurut maklumat yang diberikan Vijayarani, Ravnesh menerima suntikan vaksin Pfizer pertamanya pada 30 Disember, 2021 di Klinik Kesihatan Presint 18, Putrajaya.

Pada 16 Januari, ketika Ravnesh dalam perjalanan ke kelas karate, ditemani bapanya, L. Naresh Kumar, dia tiba-tiba rebah di dalam lif blok perumahannya sebelum dikejarkan ke Hospital Kajang, di mana dia disahkan meninggal dunia.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah kemudian berkata kementerian sedang menunggu laporan bedah siasat ke atas seorang remaja.

Noor Hisham juga berkata jabatan kesihatan negeri sedang bekerjasama rapat dengan doktor dan pasukan forensik dalam siasatan tersebut.

Vijayarani dan suaminya mempunyai seorang lagi anak perempuan berusia 11 tahun.

“Sebagai ibu, saya tahu anak saya sihat.

“Dia tidak ada sebarang penyakit dan tidak pernah dimasukkan ke hospital kerana sakit sebelum ini. Dia seorang budak lelaki yang sihat tetapi hari ini saya telah kehilangannya dan saya sangat percaya ia berpunca daripada vaksinasi,” katanya sambil menangis.

Keluarga itu berkata mereka tidak percaya dengan Kementerian Kesihatan dalam mengendalikan siasatan mengenai kematian mengejut anak mereka.

Pasangan itu juga berkata mereka sedang mempertimbangkan untuk melantik pakar swasta, jika dibenarkan, bagi mendapatkan pendapat kedua mengenai penemuan makmal bedah siasat anak mereka.

“Semuanya di bawah Kementerian Kesihatan, dari vaksinasi, laporan kesan sampingan, agensi yang mengkajinya. Bolehkah kita harapkan ketelusan?

“Saya bukan dari keluarga berada tetapi jika ada yang sudi bantu dan jika ada pilihan untuk buat demikian (lantik pakar patologi/histopatologi swasta), maka kami akan pertimbangkan.

“Kami kehilangan satu-satunya anak lelaki kami. Mana mungkin kami akan dapatkan semula anak kami tetapi kami berhak tahu kebenaran dan keadilan wajib ditegakkan,” kata suri rumah itu.

Keluarga itu tidak dapat melakukan bedah siasat lagi kerana mereka telah membakar mayat anak lelaki mengikut adat resam Hindu.

Mereka kini bergantung kepada sampel yang diambil oleh pakar forensik semasa bedah siasat awal di Hospital Kajang.

Pakar perunding histopatologi Dr Manimalar Selvi Naicker dalam ciapan di Twitter berkaitan kematian Ravnesh, berkata Malaysia mungkin tidak ada pakar untuk menilai kematian selepas vaksinasi.

Menurutnya, tiada protokol disediakan oleh itu menggesa siasatan Ravnesh didedahkan kepada umum.

“Malaysia mungkin tidak ada pakar untuk menilai kes jenis ini. Saya masih tidak jumpa protokol bedah siasat kematian selepas vaksinasi dalam talian untuk disemak pakar histopatologi.

“Sila minta inkues terbuka. Penemuan histopatologi harus disemak oleh semua pakar histopatologi Malaysia,” katanya.

Ahli Parlimen Klang Charles Santiago, yang berkongsi kebimbangan kematian Ravnesh, turut menggesa Kementerian Kesihatan menjelaskan dakwaan Dr Manimalar.

Ditekan untuk suntik vaksin

Vijayarani mendedahkan bagaimana mereka “ditekan” untuk menyuntik anaknya, walaupun Ravnesh enggan divaksin.

Beliau mendakwa guru kelas Ravnesh berkata pihak sekolah akan menghalangnya daripada memasuki sekolah jika divaksin.

“Kami pilih untuk vaksinasi anak kami selepas cikgu sekolahnya cakap dia tidak boleh masuk kelas jika tidak disuntik.

“Jadi saya bawa dia ke Putrajaya untuk dapatkan suntikan tetapi sepanjang perjalanan, dia sangat berat hati.

“Saya terpaksa pujuk anak saya untuk disuntik kerana cita-citanya mahu menjadi anggota polis. Saya tidak mahu dia ponteng sekolah,” katanya sekali lagi menekankan vaksin sebagai punca kematian anaknya.

Tahun lepas, Kementerian Pendidikan berkata mereka tidak akan menghalang pelajar yang tidak diberi vaksin daripada menghadiri kelas fizikal.

Vijayarani berkata beliau berunding dengan doktor di pusat vaksinasi sebelum suntikan tersebut, di mana beliau mendakwa diberitahu tidak ada risiko besar daripada vaksin tetapi mungkin akan ada kesan sampingan ringan seperti demam, sakit kepala, loya.

Beliau juga berkata jururawat di kaunter vaksinasi sangat tidak menyenangkan malah tidak membenarkannya mengambil gambar atau merakam video proses vaksinasi anaknya.

“Jururawat itu sangat biadap terhadap saya dan dia juga tidak layan dengan baik anak saya yang takut dicucuk.

“Apabila saya mahu ambil gambar (vaksinasi), dia cakap tak boleh.

“Jururawat juga tidak tunjuk picagari, tarikh luput vaksin dan lain-lain. Dia terus cucuk anak saya. Jadi, saya sebenarnya tidak tahu apa yang disuntiknya,” kata Vijayarani.

Selepas kematian anaknya, walaupun dalam tempoh berduka, Vijayarani berkata beliau pergi ke Klinik Kesihatan di Presint 18, Putrajaya untuk membuat laporan. 

“Saya ke klinik untuk buat laporan mengenai kematian anak saya tetapi tiada proses yang betul.

“Saya diberitahu untuk pergi ke pelbagai kaunter tetapi akhirnya tidak dapat buat laporan kerana saya diberitahu untuk tunggu enam bulan sehingga hasil bedah siasat dikeluarkan. Saya juga diberitahu tiada kaunter khusus untuk buat aduan mengenai vaksinasi,” katanya.

Sejak Vijayarani memuat naik video dalam talian yang mendakwa anaknya meninggal dunia akibat vaksin Covid-19, beliau berkata beberapa orang dari Kementerian Kesihatan menghubunginya, menunjukkan kebimbangan.

“Pada mulanya mereka tidak mahu melayan aduan saya tetapi apabila saya muat naik video mengenai isu tersebut, ramai daripada Kementerian Kesihatan menghubungi saya.

“Mereka juga mahu berjumpa saya untuk bincang perkara itu,” katanya.

Video itu disiarkan oleh kumpulan hak asasi manusia Malaysia Tamilar Munnetra Kalagam. Video itu kemudiannya dipadamkan.

Kementerian Kesihatan menyatakan tidak ada kematian yang dikaitkan secara langsung dengan vaksinasi Covid-19.

Walaupun kementerian mengakui ada yang boleh mengalami kesan sampingan yang teruk selepas vaksinasi, mereka menafikan seseorang itu boleh maut akibat vaksin.

Baru-baru ini, Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) mendedahkan 42 kematian disyaki akibat kesan advers susulan imunisasi (AEFI) dilaporkan sejak pelancaran suntikan penggalak Covid-19 di negara ini.

Pengarah NPRA Dr Roshayati Mohammad Sani berkata daripada 42 kematian itu, 22 disiasat manakala lagi 20 masih belum selesai.

“Tidak ada kaitan antara vaksin dan kematian berdasarkan penilaian kami ke atas 22 kematian tersebut,” katanya. – 26 Februari, 2022

BERAPA RAMAI

GUGUR DI MALAYSIA

AKIBAT VAKSIN ?

AMIN

BERAPA RAMAI

DI SELURUH DUNIA

GUGUR AKIBAT VAKSIN

AMIN

BERJUTA SDG HADAPI

MASALAH SAMPINGAN

SESUDAH AMBIL

VAKSIN

AMIN

JANGAN PAKSA 

SAPA TAK NAK

AMIN

JANGAN PAKSA

TANDA TANGAN

KERANA KITA TAK

TAHU APA DALAM

BOTOL ITU

AMIN

RAKYAT BIASA

BUKAN PAKAR

AMIN

TAK PAKSA 

TAPI LARANG

ITU DAN INI 

KALAU TAK 

AMBIL VAKSIN

 AMIN 

INI SAMALAH

 MACAM DIPAKSA

KHALAS

BANGKAI KUCING DI JOHOR


Adakah Najib beri manfaat atau sebaliknya untuk BN di Johor

NAJIB Razak mengambil peluang berkempen untuk Barisan Nasional di Johor, namun penganalisis politik tidak dapat meramalkan secara muktamad sama ada beliau akan memberi manfaat atau sebaliknya kepada gabungan itu pada pilihan raya negeri akan datang.

Di satu pihak, bekas perdana menteri yang disabitkan kesalahan rasuah dan kini dalam proses rayuan, jelas kekal popular dalam kalangan sesetengah pihak, walaupun ia mungkin tidak diterjemahkan secara automatik menerusi kertas undi.

Sebaliknya, terdapat ramai pengundi, terutamanya dalam kalangan generasi tua dan penduduk luar bandar, yang masih percaya beliau tidak melakukan apa-apa kesalahan.

Dan BN tidak akan membenarkan beliau berkempen jika memikirkan beliau tidak boleh mempengaruhi pengundi, kata penganalisis.


Pensyarah sains politik Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Lau Zhe Wei berkata Najib masih popular di kawasan luar bandar.

“Beliau masih menjadi penggerak kepada BN. Jika tidak, adakah pemimpin BN akan benarkan beliau berkempen?”

Lau memberitahu The Malaysian Insight Najib masih diingati dan dihargai kerana pemberian wang tunai, dijenamakan sebagai Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang diberikan oleh pentadbirannya kepada rakyat Malaysia berpendapatan rendah.

“Berbeza dengan keputusan Pakatan Harapan yang tidak popular untuk mengurangkan pemberian (selepas menjatuhkan Najib), Najib menawan hati mereka. Bagi pengundi luar bandar, mereka merasakan mereka mendapat lebih banyak manfaat di bawah Najib dan BN.”

Pilihan raya Johor pada 12 Mac, walaupun hanya pilihan raya negeri untuk 56 kerusi dan tiada kaitan dengan Parlimen, masih akan terkesan oleh sentimen ini.

“Ia mungkin tidak diterjemahkan kepada sokongan yang menggalakkan, namun pada tahap tertentu ia akan membantu BN,” kata Lau.

Penganalisis politik Lum Chih Feng juga bersetuju dengan Lau bahawa populariti Najib tidak bermakna pengundi Johor akan memilih BN apabila membuang undi.

“Orang ramai teruja dengan Najib kerana beliau adalah bekas perdana menteri. Tetapi ini tidak bermakna mereka akan menyokong BN.”

Najib mula berkempen di Johor dan menarik minat orang ramai di Johor Bahru baru-baru ini pada satu acara yang turut mempersembahkan tarian singa, menurut gambar yang dimuat naik di Facebooknya.

Lum berkata sokongan terhadap Najib dari kalangan pengundi Cina mungkin datang daripada warga emas.

“Pengundi yang lebih tua ini tidak mempunyai keraguan tentang MCA atau BN dan lebih menyukai mereka.”

Najib, yang merupakan ahli Parlimen Pekan, masih popular di kerusi majoriti Melayu yang mana jenama peribadinya “Bossku” mempunyai daya tarikan, tambah Lum.

Lum juga menjangkakan bahawa pilihan raya Johor akan menyaksikan lebih ramai pengundi lebih tua keluar mengundi berbanding belia yang mungkin tidak bersusah payah pulang mengundi dari negeri lain yang mereka tinggal dan bekerja.

Pada Julai 2020, Najib dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta selepas disabitkan kesalahan menyalahgunakan RM42 juta dana SRC International. Beliau masih bebas sementara menunggu rayuannya.

Namun begitu, wartawan veteran Cheah See Kian menyatakan tidak pernah ada kempen anti-Najib yang kuat khususnya dalam kalangan pengundi Melayu

“Malah ada yang akan mengatakan isteri Najib, Rosmah Mansor yang harus dipersalahkan atas kejatuhannya.”

Najib masih diterima walau ke mana beliau pergi, kata Cheah.

Ini juga kerana Najib dengan bijak mengurangkan imej elitnya selepas tidak lagi menjadi perdana menteri, dan menjadikan dirinya seperti sama seperti rakyat dengan bergaul dengan mereka,” kata penganalisis politik Wong Chin Huat.

Dan ia juga kerana seruan Pakatan Harapan terhadap Najib, 1MDB dan pertuduhan rasuahnya, telah hilang sokongan dalam kalangan pengundi.

“Pengundi mungkin ingin tahu sama ada Najib boleh membuat kemunculan semula.

“Kita masih tidak tahu sama ada ini boleh diterjemahkan menerusi kertas undi. Kita hanya tahu PH dan pembangkang tidak lagi membangkitkan kemarahan rakyat,” kata Wong.

Najib turut membantu kempen BN dalam pilihan raya Melaka November lalu yang mana gabungan itu menang besar untuk merampas kerajaan negeri daripada Pakatan Harapan.

Sejak itu, pakar membuat spekulasi sama ada Najib cuba untuk kembali sebagai perdana menteri.

Cheah berkata inilah sebabnya pilihan raya Johor, walaupun hanya untuk negeri, ia juga penting untuk masa depan Najib.

Jika BN menang, ia akan membantu mengukuhkan kedudukan Najib dalam pilihan raya umum yang dijangka menjelang Julai 2023.

Lau bagaimanapun merasakan, walaupun BN menang dan Najib dipuji atas bantuannya, beliau masih tidak boleh membuat kemunculan semula kerana sabitan jenayahnya.

“Najib mempunyai masa depan yang lebih baik sebagai penasihat atau utusan khas. Namun sebagai perdana menteri, ia tidak mungkin. Akan ada tindak balas.”

Johor akan mengundi pada 12 Mac, dengan penamaan calon ditetapkan pada 26 Februari dan pengundian awal pada 8 Mac.

Terdapat 2.5 juta orang pengundi dalam daftar pemilih. – 26 Februari, 2022.

DARI STRATIJI

POLITIK

 BAWA

BANGKAI KUCING

LEMPARKAN ATAS

MEJA MAKAN

KETIKA

KENDURI SEDANG

BERJALAN

AMIN

HASILNYA 

BANGKAI KUCING

 AKAN JADI

PERBUALAN UTAMA

AMIN

BANGKAI KUCING

JANTAN DATANG

BERKEMPEN

DI JOHOR

INI AMAT BAIK

AMIN

OLAH PERSETUJUAN

PENGUNDI DENGAN

CERITA BANGKAI

KUCING

AMIN

OLAH MOLEK MOLEK

BANGAKI KUCING

SEBAGAI 

UMPAN UNDI

AMIN

SAYANG BANGKAI

KUCING BETINA

TAK DATANG SAMA

KALAU DATANG

CUN BERGETAH

SENANG HASUT

ORANG RAMAI

 BENCI PADA 

BANGKAI KUCING

 DAN BENCI 

PADA GEROMBOLAN

AMIN

KHALAS