Ahad, 2 September 2018

MAIN TARIK TALI

PAK 

APA UDAH JADI

CAKAP BESAR

TAPI

KAH KAH KAH

MANA DIA

ABANG ADIK

JO ABDUL

MANA DIA
DOLAH SANI

'Dulu nak bagi kerusi tapi...'

KUALA LUMPUR - Presiden PKR  Anwar Ibrahim berkata, ada ahli Parlimen PKR yang mula 'tarik tali' dengan beliau berhubung kesudian mereka untuk mengosongkan kerusi Parlimen bagi membolehkan beliau bertanding.

Katanya, berhubung perkara itu ada beberapa ahli Parlimen PKR yang memberi ruang kepadanya sebelum ini, namun lain pula jadinya ketika ini.

"Ada tiga empat orang yang beri cadangan, dulu ada yang cadang tapi bila kita tanya mereka tidak berani pulak nak bagi," katanya.

DULU MASA 

DASAI KENA JIL
KALI PERTAMA
KERANA 
KES BONTOT SUKMA DAN AZIZAN

ADA YB DARI KEMAMAN
DIPANGGIL RAHMAN BOTAK
YANG SANGGUP MASUK JIL
GANTI DASAI

BERITA INI HEBOH 
TAPI INI CERITA KATON
MUSTAHIL BOLEH TUKAR GANTI
ORANG SALAH
TAPI INILAH BUDAYA POLITIK

RAHMAN BOTAK BERANI BUAT KENYATAN
KERANA INI SATU CADAGNAN MUSTAHIL
CADANGAN YANG TIDAK AKAN DIPAKAI
MAKA CAKAP SENANG

TAPI  KES JOE ABDUL
YANG MENGAKU ABANG ADIK
DENGAN DASAI
TAPI  KES DOLAH SANI
YANG AGONGKAN KETUA UMUM
AMAT BERLAINAN

MEREKA BOLEH LETAK JAWATAN
BERI KERUSI PADA DASAI
TAPI
TIDAK DILAKUKAN
HANYA BERANI CAKAP
TAPI TAK BUAT

KENAPA TAK BUAT

MUSTAHIL AKAN BUAT
INI BUKTINYA
KUASA LEBIH PENTING 
DARI ABANG ATAU ADIK


KUASA LEBIH KUAT DARI 
ANGONGKAN KETUA UMUM


-----------------

KENYATAAN MEDIAKENYATAAN MEDIA

Saya Hishamuddin Rais terpanggil untuk menjawab pertanyaan media tentang tulisan  saya bertajuk  : Merakam Sejarah - Disailang Lagi - yang disiar dalam kolum saya di MalaysiaKini pada 30 Ogos 2018

Beberapa media cetak dan portal dalam dan luar negara telah membuat laporan bersangkutan dengan tulisan saya ini.

Laporan media ialah juga bersangkutan dengan komen dari Saudara Anwar Ibrahim mengenai tulisan saya.

Saya jelaskan disini. Apa yang telah saya tulis itu adalah fakta. Saya tahu apa yang saya tulis. Ianya bukan rekaan. Ianya bukan desas bin desus,. Ianya bukan cerita tepi jalan. Ianya bukan bisikan sesiapa pun.

Ada babak-babak politik yang telah menjadi berita. Babak politik ini diketahui umum.

Contohnya: Kenyataan Rafizi menolak  pengumuman Mahathir yang telah melantik Lim Guan Eng, Mat Sabu dan Muhyiddin Yassin sebgai menteri.

Contohnya: Istiadat angkat sumpah lambat.

Contohnya: Pada hari Sabtu 12  Mei 2108 wajah Wan Azizah dan pemimpin PKR tidak kelihatan ketika Mahathir mengumumkan perlantikan awal tiga menteri  -  Muhyiddin, Mat Sabu dan Lim Guan Eng.

Apa yang saya tulis ialah menerangkan fakta-fakta dibelakang tabir yang melahirkan berita-berita ini. Saya melakar  peta dan mencantumkan berita dan babak ini. Saya ikat berita ini dengan babak-babak latar yang tidak diketahui umum.

Justeru saya memberi pencerahan kepada ornag ramai kenapa angkat sumpah lambat. Kenapa Rafizi mengeluarkan kenyataan menolak lantikan Mahathir. Atau kenapa tidak dilihat muka Wan Azizah pada Sabtu 12 Mei 2018.

Sila ambil perhatian : Babak sejarah juga memiliki sejarahnya sendiri.

Saya lakukan ini sebagai tugas saya  untuk merakam sejarah. Ini untuk rujukan anak cucu cicit kita saperti yang telah dilakukan oleh Tun Seri Lanang dalam Salalatun Salatin. Saperti yang telah dilakukan oleh Abdullah Munshi dalam Hikayat Abdullah.

Saya juga menulis pekara ini kerana dalam beberapa babak saya sendiri ada bersama. Justeru saya wajib berlaku jujur kepada diri saya sendiri untuk merakamkan  apa yang saya lihat dan apa yang saya dengar.

Saya tidak ambil pot siapa menjadi Perdana Menteri. Mahathir ke? Anwar ke? Azmin ke?  Lim Guan Eng ke?

Sosok-sosok hilang berganti. Menteri ini atau  menteri itu akan hidup dan akan mati. Para menteri ini berpotensi untuk belot. Pada pandangan politik saya yang fundamental bukan sosok atau individu.  Untuk saya yang penting dan fundamental ialah mempertahan agenda reform.

Agenda reform ialah untuk mewujudkan lembaga-lembaga yang demokratik dalam Malaysia Baru dibawah Pakatan Harapan. Hanya dengan perubahan struktural. Ertinya dengan  mewujudkan lembaga daulah yang demokratik. Hanya denga adanya struktur dan lembaga daulah yang demokratik  maka ianya boleh menjamin ruang demokrasi yang anak semua bangsa  menangi pada  5 Mei  2018 akan terus wujud.


Menteri dilantik bukan kerana keluarga, bukan kerana turun temurun atau kerana perhubungan rapat dengan Si Anu atau Si Anu. Orang ramai melantik YB agar YB mempertahan ruang demokarsi dan agihan ekonomi yang adil.

Agenda Malaysia Baru pada saat ini ialah memertahankan ruang demokrasi.

Anak semua bangsa  wajib belajar dari apa yang terjadi di Pilipina. Bagaimana ‘People Power’ dari kemenagan Corazon Aguino (1986) akhirnya hari ini melahirkan Duterte. Kita juga wajib  melihat apa yang telah terjadi di Indonesia.

Anak semua bangsa dan bangsa semua agama  di Malaysia wajib sedar bahawa kemenangan ruang demokrasi pada 5 Mei 018 ini boleh hilang lenyap dalam sakelip mata.

Ruang demokrasi ini berkemungkinan hilang jika  anak semua bangsa tidak menolak sosok-sosok yang gopoh lagi  gelojoh untuk memiliki kuasa. Sosok-sosok yang berebut -rebut untuk mendapat  kuasa. Bukan bangun  mempertahan agenda reform dan ruang demokarsi tetapi untuk mensabotaj agenda reform dan kembali kepada Malaysia lama yang feudal.

Hishamuddin Rais
2.9.2018


---------------------

TOK SHEIKH


TOK SHEIKH
batu api TT ni.TT cerita betul pun ramai orang tak percaya TT sebab TT ni bela anjing dalam rumah.haha on 
APA NI SHEIKH?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 9/2/18

-----------------

NIKAH DIAM DIAMNIKAH 

DIAM DIAM
Ini kawin nikah diam diam.?? Kawin janda duda, kawin janda teruna, kawin Dara teruna??? Habak Mai sapa on SELAMAT BERCHALAT
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 9/2/18a
-----------------

SELAMAT BERCHALATPAK
LU KAWIN 

SENYAP SENYAP

BILA BERCALAT 

JANGAN BISING2

----------------------

APA NI SHEIKH?


GUA TAK MAU

KOMEN

KALAU 

GUA KOMEN

GUA JATUH

STANDARD


Hishamuddin Rais hanya dengar ‘bisikan’, kata Anwar


PRESIDEN PKR Anwar Ibrahim enggan mengesahkan dakwaan terbaharu oleh kontroversi aktivis politik, Hishamuddin Rais mengenai masalah dalam pembentukan kerajaan, Mei lalu.

Anwar berkata, Hishamuddin tidak mempunyai sumber terus daripada pemimpin yang terlibat dalam proses melantik Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri dan pembentukan kabinet kerajaan.

“Dia ahli cereka. Jadi dia ada tafsiran sendiri dia dengar, dia tidak ada sumber terus. Dia hanya dengar-dengar bisikan tetapi bisikan itu tengoklah daripada siapa sokong tidak sokong,” kata Anwar.

Beliau juga memberi ruang kepada sahabat lamanya itu untuk memberikan pandangan namun menurutnya iaharus dinyatakan dengan berpada-pada.

“Kadang-kadang dalam politik kita ini menulis membantah menyerang keras ada yang penjilat keras. Bila menulis jangan jadi penyerang yang ganas tiada fakta atau penjilat.

“Bagi saya kita bagi ruang pandangan masing-masing menafsirkan. Jangan kita marah sangat. Setuju atau tidak setuju itu pandangan masing-masing. Tiada masalah,” katanya

Hishamuddin dalam siri tulisannya di Malaysiakini mendakwa wujud usaha untuk menyekat Dr Mahathir daripada menjadi perdana menteri sejak Pakatan Harapan menang pilihan raya umum 9 Mei.

Dalam tulisan bersiri terbaru beliau, Hishamuddin mendakwa Timbalan Perdana Menteri, Dr Wan Azizah Wan Ismail tidak bersetuju dengan pelantikan Lim Guan Eng sebagai Menteri Kewangan.

Dakwanya, Dr Wan Azizah dalam mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan pada 11 Mei lalu berkeras agar naib presiden PKR, Rafizi Ramli dilantik ke jawatan menteri kanan itu.

Dr Wan Azizah, yang sudahpun dilantik sebagai timbalan perdana menteri waktu itu turut memulaukan mesyuarat apabila Dr Mahathir enggan memenuhi tuntutan agar Rafizi dilantik ke jawatan tersebut, dakwa Hishamuddin.

Pakatan Harapan seterusnya mengumumkan pelantikan tiga jawatan menteri kanan – setiausaha agung DAP Lim Guan Eng sebagai menteri kewangan, Presiden Amanah Mohamad Sabu sebagai menteri pertahanan dan Muhyiddin Yassin sebagai menteri dalam negeri.

Pada petang itu juga, Rafizi dalam kenyataan kepada media mendakwa pelantikan berkenaan dibuat tanpa rundingan dengan PKR.

Rafizi yang tidak mewakili mana-mana kerusi Parlimen dan tiada sebarang jawatan dalam Kabinet kini menggerakkan kempen ke seluruh negara bagi merebut jawatan timbalan presiden PKR untuk pemilihan parti.

Penyandang jawatan tersebut adalah Azmin Ali, ahli Parlimen Gombak yang kini dilantik menjadi menteri hal ehwal ekonomi. – 1 September, 2018.


GUA ADA CERITA

LAGI BEST

LAGI DONGENG

BILA GUA STORI

LAGI LU  LAGI

TAK CAYA

LU  PUSING KEPALA

KAH KAH KAH


---------------------

PADAN MUKAJENG JENG JENG

YG CILAKA TU

MENUNGGU


Pilih Sulaiman, Gopal Sri Ram bukti Peguam Negara serius kendalikan pendakwaan

Tindakan Peguam Negara menyerahkan kepada dua peguam ternama, Haji Sulaiman Abdullah dan Gopal Sri Ram untuk mengetuai pendakwaan kes ke atas Najib dan 1MDB dipercayai menggembirakan banyak pihak.
Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang), Mohamed Hanipa Maidin berkata, beliau percaya banyak pihak yang berasa gembira dengan berita berkenaan.

KENA HUKUM

GANTUNG OK

TAPI MENUNGGU

BILA NAK KENA

GANTUNG  

INI YG PALAT

KAH KAH KAH
--------------------

KES DAGING BABIKES ZAKAT BABI

wali2 teramai adalah dari indonesia..para islamis melayu malaysia termasuk anwar ibrahim juga mengunakan kata hamka dari indonesia..maka itu utk kes daging babi, kes umno mca ini mudah saja diselesaikan..diindonesia, wang meniaga babi itu kalo dizakatkan, maka bakinya itu adalah suci..diindonesia, asal bikin uang...
diindonesia duit judi itu kalo dizakatkan, maka bole la kita gunakan..perkara ini biasa diindonesia..awas mujahid, jgn hina islam indonesia..dimalaysia, penasihat2 agama dipnb pernah berkata tiada la mjd masalah sekiranya pnb melabur disyarikat2 yg bukan patuh syariah kerana wang2 interest, wang riba itu juga bole digunakan utk mbangunkan ekonomi melayu islam..jgn marahkan gua sb ini ckp2 dari penasihat islam bergelar doktor..
juga jgn hina islam indonesia sb jokowi tak taja warga islam indonesia dgn wang curi tp perdana menteri najib isteri rosmah menaja haji hajah tunai haji guna wang curi 1mdb..nah, mujahid kata nak islam malaysia, bukan islam turkey, bukan islam indoesia on PUNAT DAGING BABI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 9/1/18


-------------------

CINTA SEKETUL DAGING

CINTA SEKETUL

DAGING
seketul babi dlm daging lembu itu merbahaya, tp makan byk sekawah macam babi itu pula halal? mujur nabi mati miskin..khadijah mati tidak makan..khadijah wariskan tulangnya utk agama, haji hadi wariskan puluhan juta utk isteri2nya hasil penah lelah pertahan najib..ini hebatnya cinta haji hadi kpd allah.. on
 SEKETUL BABI
Anonymous
on 9/1/18-------------------

PUNAT EDI WANG
PUNAT EDI WANG

tuan hj tt.. gua rasa dalam gulai babi sedap sampei disukai ole eddy wang dan segerombolan walaun akibat adanya aji no moto..sehinggakan walaun mendapat gelaran aji with audi.. kah kah kah on WAKIL SYURGA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 9/1/18----------------

GULUNG TIKAR

TUKAR TIUB

GULUNG TIKAR
Paling lawak terkini..DAP nak rampas kuasa...Malaysia akan jadi Repablik macam Negara China...Agong dan Raja2 kena turun tahta...TT dah boleh gulung tikar..! on 
KAH KAH KAH
Publish | Delete | Spam
Whiteeagle Brando
on 9/2/18-------------------