Isnin, 28 Jun 2021

LEBANON - MALAYSIA

 


 RASUAH

SALAH GUNA KUASA

KRONISMA

AMIN

APA YANG ADA

DI LABANON

ADA DI MALAYSIA

KHALAS

VAKSIN - HANYA SATU SOALAN

 

 VAKSIN

 AMIN

HANYA  SATU 

SOALAN

AMIN

APAKAH KITA

WAJIB DIVAKSIN

BERTERUSAN

KHALASAstraZeneca mulakan ujian vaksin ‘booster’

AstraZeneca dan Universiti Oxford memulakan ujian vaksin baru yang diubah suai pada pada Ahad Sunday untuk melawan varian Beta Covid-19 yang pertama kali ditemui di Afrika Selatan.

Ujian vaksin “booster” itu melibatkan sekitar 2,250 peserta dari Britain, South Africa, Brazil dan Poland.

Mereka termasuk penerima lengkap vaksin AstraZeneca atau vaksin mRNA seperti Pfizer selain mereka yang belum menerima sebarang suntikan vaksin.

Vaksin baru yang dinamakan AZD2816 dicipta menggunakan bahan utama yang sama seperti vaksin AstraZeneca namun genetiknya diubahsuai daripada protein berdasarkan varian Beta.

“Ujian dos booster daripada vaksin-vaksin yang ada dan vaksin varian baru adalah penting bagi memastikan kita bersedia lebih awal daripada pandemik koronavirus sekiranya ia diperlukan nanti,” kata Andrew Pollard yang merupakan pengarah Oxford Vaccine Group di Universiti Oxford.

Program vaksinasi Britain dianggap antara yang berjaya di dunia namun pakar masih tidak mengetahui berapa lama perlindungan vaksin itu dapat kekal dalam tubuh.

“Kajian ini boleh memberikan bukti yang kukuh sama ada dos lanjut termasuk yang ‘diubah suai’ bagi melawan virus baru ini mungkin diperlukan pada masa akan datang,” kata Maheshi Ramasamy, pengkaji utama di Oxford Vaccine Group.

Data awal daripada ujian itu dijangka akan diperolehi tahun ini.

Vaksin-vaksin yang digunakan ketika ini dipercayai kurang efektif bagi varian Beta walaupun varian Delta yang muncul di India lebih membimbangkan orang ramai.

Walaupun vaksin utama dipercayai sangat efektif dalam mencegah penyakit serius, kebolehjangkitan varian Delta kini telah menyebabkan kenaikan mendadak jangkitan di beberapa buah negara, termasuk Britain.

 

APAKAH  KITA

SEMUA WAJIB

MENDAPAT

VAKSIN BOOSTER

TERUS MENERUS

SEPANJANG HAYAT?

AMIN

JIKA INI

BERLAKU ERTINYA

PROJEK BILL GATES

DAN 

SYARIKAT 

BUAT UBAT

BERJAYA

AMIN 

KITA BEBAS 

DADAH KOKAIN

 DADAH GANJA 

DADAH HEROIN

TAPI

KITA  GIAN 

DADAH  MILIK

BILL GATES 

KHALAS 

KITA JADI 

MAT PET

 BILL GATES

KHALAS
KIAMAT B-B-Q KAPIR

  QIAMAT ADALAH

PESTA

B-B-Q DAN SUP

DAGING KAPIR

AMIN

panglimo potaseh commented on

 "OLYMPIK DITERUSKAN"

Antara tanda2 perang dunia akan meletos pabila nigara Jepon jadi hos sokan olimpik, pindermik menular ..orang cakap yahudy jahat ..kita tunggu. Uwan dan Atok gwa dulu ompek tahun lahap ubi kayu ..duit takdo nilai 


..Ponjago Molayu dah caklibot dulu ko UK ..kito tingok nanti. Polik nyo TaT asik corito Mahdi, Isa, Dajal, Yakyuj nak turon ..kiamat dah mari ..kiamat tu apo ..

APA KATA PENGARANG MALAYSIAN INSIGHT

 

 KOBID

BUNUH PENIAGA

WARUNG

AMINNilai ambang


 dan peraturan


 pemulihan Covid-19


 yang tidak 


masuk akal

SEGALA apa yang salah tentang Malaysia hari ini tergambar daripada tindakan menteri ekonomi Mustapa Mohamed makan di sebuah kafe pada hujung minggu lalu.

Beliau tidak terfikir pada masa itu tindakannya, makan di kafe di kawasan parlimen yang diwakilinya Jeli, salah. Pemilik kafe juga tidak fikir begitu ketika ahli parlimennya datang untuk melihat keadaannya.

Makan di tempat sekarang ini salah tetapi Mustapa tidak perlu letak jawatan seperti bekas menteri kesihatan United Kingdom Matt Hancock kerana berhubungan sulit dengan pembantunya di pejabatnya.

Ya, Mustapa salah kalau kita mengukurnya dengan prosedur operasi standard (SOP) sekatan pergerakan penuh yang diberi nama baharu Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara.

Namun adakah peraturan itu betul?

Sebagai rujukan, garis penentu untuk membuka lebih banyak sektor ekonomi ialah jumlah jangkitan harian Covid-19 kurang daripada 4,000, penggunaan sederhana katil di unit rawatan rapi (ICU) dan 10% penduduk sudah selesai disuntik vaksin.

Kita masih jauh lagi daripada mana-mana tiga petunjuk itu, apalagi untuk membenarkan makan di tempat pada Fasa 3 pelan pemulihan apabila kes jangkitan kurang daripada 2,000 sehari dan 50% penduduk sudah disuntik vaksin.

Ini bermakna pengusaha warung teh mahupun restoran mewah hanya boleh membuka perniagaan mereka untuk makan di tempat apabila semakin kurang orang di seluruh Malaysia dijangkiti dan setelah program imunisasi kerajaan berjalan lancar.

Ini bermakna mereka di Langkawi atau malah di Bario, yang tiada kes jangkitan berbulan-bulan, harus menunggu seluruh negara mencapai petunjuk-petunjuk yang ditetapkan untuk kembali berniaga seperti asal.

Bilakah itu akan berlaku? Sejauh mana petunjuk-petunjuk ini berasaskan sains dan data?

Kenapa sektor ini dijerut kerana tindakan pihak lain?

Dan, kenapa juga hal-hal rutin seperti pemeriksaan kenderaan atau cukai jalan pun tertakluk pada petunjuk dan peraturan ini?

Siapa yang mencadangkan peraturan yang tidak masuk akal ini, yang menjejaskan banyak orang? Apa garis penentu mereka?

Akal yang berfikir mahu tahu dan perlu tahu.

Jika tidak, lebih banyak perniagaan akan tutup dalam sekatan penuh tanpa penghujung. Apatah lagi bukannya ada banyak bantuan pun untuk mereka setakat ini.

Dalam bahasa mudahnya, kalau Covid-19 tidak membunuh ‘Mak Cik Kiah’,  ambang fasa pemulihan dan peraturannya akan membunuh perniagaan beliau dan mencampak beliau hidup dalam kesusahan. – 28 Jun, 2021.

* Jahabar Sadiq 
mengendalikan The Malaysian Insight. 

APAKAH

BUKA PARLIMEN

AKAN SELESAIKAN

 KEBEBALAN INI?

AMIN

ATAU SATU

KERAJAAN BARU

WAJIB DIDIRIKAN

KHALAS

SUASANA MAT KOBID

  TEKANAN

DARI MAT KOBID

AMIN
Berang ditegur cakap kuat, lelaki tetak rakan

ISKANDAR PUTERI – Berang ditegur rakan serumah kerana bercakap terlalu kuat, seorang lelaki berusia 23 tahun bertindak menetak rakannya dengan menggunakan parang sebanyak tiga kali di kepala.

Ketua Polis Daerah Iskandar Puteri, Asisten Komisioner Dzulkhairi Mukhtar  berkata, kejadian tersebut berlaku di sebuah bilik sewa di Taman Nusa Bestari pada jam 5.15 petang semalam.

Difahamkan insiden tersebut berpunca apabila suspek tidak mahu menerima teguran mangsa untuk memperlahankan nada suara semasa bercakap kerana mangsa sedang berbual melalui telefon dalam biliknya.

“Apabila mangsa keluar dari bilik tersebut, suspek mendekati mangsa dan mengeluarkan parang dari dalam seluar lalu menetak mangsa di bahagian kepala sebanyak tiga kali.

“Mangsa yang ketakutan kemudian melarikan diri dan turun ke tingkat bawah,” katanya.

 

INI HANYA

SATU CONTOH

MANGSA

TEKANAN

MAT KOBID

KHALAS
SIAM TURUN KE JALAN RAYA - LAWAN DARURAT TENTERA

 


 ANAK MUDA SIAM

TURUN

 KE JALAN RAYA 

LAWAN DARURAT

TENTERA

TANYA LEBAI GOOGLE

 


 TANYA

LEBAI GOOGLE

IVERMECTIN

panglimo potaseh commented on 

"KONSPIRASI 

SYARIKAT BUAT UBAT"

Ye ker ubek cacing kerawit boley apus kovid ..kovid bulat jerutu, cacing panjang ..boley ke. Nak tanyo Datok Doktor Lebai Tuan Haji Fadilah ..air doa dio boley lawan kovid tak ..

RASUAH DENGAN APA ?


 

RASUAH

DENGAN APA ? 

BIDADARI ?

Unknown commented on 

"CIUM BATU ITAM

 SEMUA BERES"

boleh lepas kalau kalau boleh rasuah malaikat..

EKONIMI DAN KESELAMATAN

 


 SELAMATKAN

 EKONOMI

ATAU

SELAMATKAN 

RAKYAT ?

capt salai commented on 

"KILANG SARANG KOBID"

Betul la tu..kes meningkat dari sektor pengilangan tapi sektor tetap dibuka..yang kena tutup kedai gunting rambut hahaha..ada masyuk kut jangan marah..tanya je

NENEN BUAT PAYUNG
 NENEN BUAT

PAYUNG

Unknown commented on 

"ZAHID TERBUKTI KUKUH"

Tahu dah! Nenas bukan buah tapi The Nenens atau dua nenen. Gile setahun punya teka teki ni. Setahun jugak puasa ke apa orang tua ni.tt aku tak mahu nenen tt dijadikan hadiah. Hilang selera makan nanti. Boleh sembelit seminggu.

KONSPIRASI SYARIKAT BUAT UBAT

 


 KONSPIRASI 

 SYARIKAT

BUAT UBAT

Unknown commented on 

"KEPALA KONSPIRASI

 SYARIKAT BUAT UBAT"

rupanya virus kobid ni boleh mati dengan ubat cacing Ivermectin ni cuba tengok rupa kobid ni ada iras2 macam cacing senang je bagi ubat cacing .. tapi KKM / WHO tak nak accept the facts nanti tak jadi plak game diorang kah kah kah

IKUT PERANGAI AIR

 


 IKUT

PERANGAI AIR

KILANG SARANG KOBID

 


 KILANG SARANG

KOBID

AMIN

SAKIT DISINI

BERI UBAT

KAT SANA

KHALAS

PATUTLAH TAK

ILANG SAKIT

KHALASPKP separuh masak tidak akan selesaikan masalah

PERINTAH Kawalan Pergerakan (PKP) disambung lagi. Memang sudah dijangkakan. Ini kerana kes harian kita bagi setiap juta penduduk adalah antara tertinggi di dunia dan pada angka menakutkan. Perkara itu semua kita tahu dan sedar, dan kita tidak mempertikaikannya.

Yang kita persoalkan adalah, sampai bila kita harus berada dalam PKP dan ‘kuncitara’ separa masak seperti ini?  

Punca utama penularan kes bukan rakyat yang tidak patuh dan degil. Kluster harian dari masyarakat awam adalah minimum.

Namun, semua rakyat dikerah berkurung  dengan tegas dan diminta bersabar dan terus bersabar.

Data menunjukkan kilang-kilang dan sektor industri yang menjadi penyumbang utama peningkatan kes.

Tetapi, merekalah anak emas yang mendapat banyak sekali kelonggaran dan dibenarkan beroperasi seperti sedia kala.

Keadaan ini tidak ubah seperti meletakkan ubat pada tempat yang tidak pun sakit. Sedangkan bahagian yang luka tidak pula merawat.

Jawabnya sampai ke sudah situasi dalam negara tidak akan ‘sihat’ dan sembuh. Jika ini pendekatan yang dikekalkan, sampai tamat tempoh darurat nanti pun belum tentu keadaan akan bertambah baik.

Saya menggesa kerajaan untuk melaksanakan segera beberapa perkara kritikal yang mesti dilaksanakan segera. Bukan hanya mengkaji dan mengkaji.

Pertama, pertambahan bantuan tunai/sara hidup kepada mereka yang terkesan. Sangat ramai yang sedang tertekan dan berada dalam keadaan yang kritikal. Tolonglah beri perhatian kepada mereka ini dengan segera.

Kedua, uruskan negeri dan kawasan yang mempunyai kes yang begitu rendah dengan cara berbeza.

PKP seluruh negara hanyalah jalan keluar yang culas, pukul rata dan menghukum semua pihak secara tidak adil.

Ketiga, tolonglah semak dan pantau kilang-kilang serta sektor yang menjadi penyumbang besar kes harian.

Mereka ini yang perlu difokuskan dengan tegas. Bukannya dengan terus mengurung seluruh negara.

Memandangkan simpanan vaksin hampir habis dan bekalan baharu tidak diketahui bila akan tiba, saya sangat berharap ada pembaharuan dan penambahbaikan yang radikal semasa PKP yang disambung ini. 

Berhentilah melihat dan menguruskan pandemik ini dalam jangka 14 hari.

Berfikirlah lebih panjang dan kritikal. – 27 Jun, 2021.

* Mohamed Khaled Nordin, 
Naib Presiden UmnoANWAR IBRAHIM CALON TETAP PM MALAYSIA

 
 ANWAR IBRAHIM

CALON TEPAT

PM MALAYSIA

Unknown commented on

 "APA MAKNA 

KEMPEN ANTI ZAHID"

Aikkk dulu kata Anwar PM menanti Malaysia. Sekarang kau dah u turn ke atok dah? Sama mcm Lobak Adam kau ni isham. Barang xleh pakai jgk.

  LEKEH LEKEH

LEKEH

OH MAT LEKEH

KAH KAH KAH 

APA 

AKAN TERJADI ?

AMIN

KRISIS 

PERLEMBAGAAN?

KHALASPH anggap Peguam Negara perlekeh Raja-Raja Melayu

KUALA LUMPUR – Kenyataan Peguam Negara dianggap oleh Pakatan Harapan (PH) telah melampaui batas adab kerana memperkecil dan memperlekehkan titah pandangan Raja-Raja Melayu.

Menurut PH, Peguam Negara sepatutnya memberi pandangan beliau terus kepada Yang di-Pertuan Agong serta merahsiakannya bukan mengumumkan pandangan secara terbuka.

“Ia telah mengenepikan semangat Perlembagaan dan memberi gambaran Peguam Negara telah mengenepikan institusi Raja-Raja Melayu untuk melindungi sebuah kerajaan yang mahu berkuasa mutlak tanpa kawalan mahu pun batas waktu,” kata satu kenyataan bersama pimpinan PH hari ini.

Ia kenyataan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden Parti Amanah, Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

Menurut mereka, kenyataan itu juga satu bentuk “pelanggaran kerahsiaan” (breach of confidentiality) antara peguam dan anak guam.

“Dengan pelanggaran ini, beliau tidak layak menjadi seorang peguam apatah lagi menjawat jawatan Peguam Negara.

“Oleh itu, kenyataan Peguam Negara ini adalah satu penderhakaan khusus terhadap Yang di-Pertuan Agong dan beliau mesti dipecat segera,” katanya.

Sebelum itu, Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harus berkata, kuasa Yang di-Pertuan Agong sebagai Raja Berperlembagaan untuk memanggil Parlimen bersidang hendaklah dijalankan mengikut nasihat Jemaah Menteri atau nasihat seorang Menteri yang bertindak di bawah kuasa am Jemaah Menteri.

 KRISIS

INI BERPUNCA

BILA

ANWAR IBRAHIM

GILA NAK JADI

PERDANA MENTERI

AMIN

KERAJAN

PAKATAN JATUH

AMIN

SEKARANG

BUAT HURU HARA

LAGI

AMIN

KALI INI

GILA NAK BUKA

PARLIMEN 

MASIH

GILA NAK

 JADI PM

AMIN

ADA APA 

NAK RABA

DALAM

PARLIMEN

KHALAS
CIUM BATU ITAM SEMUA BERES

 


CIUM 

BATU ITAM

Unknown commented on

 "MUHYIDIN ADA 

BANYAK MUSUH"

time kena terajang oleh umno siapa kawan sepejuangnya , ini kita kata politik melayu isle semua halal . pi cium batu itam semua beres tapi nanti di akhirat agak boleh lepas ke ??

OLYMPIK DITERUSKAN

 


OLYMPIK

DITERUSKAN

GI UMRAH CUCI DOSO

 


GI UMRAH

CUCI DOSO

panglimo potaseh commented on 

"HOK GOTU 

MU TANYAO NURUL"

Ada tak yg jual surat ampon di akhirat. Jawapannye "ADO" ..surat ampon dan dapat lanchong ko Iropah sekali. Dulu doso abih jiko ambik Aji jo ..sikarang ado TaT yg dapat lampu ijau cuci doso dongan hanyo poey umrah jo ..

PELEKEH INI APA?

 


 PELEKEH INI

APA ?

KAH KAH KAHPH anggap Peguam Negara perlekeh Raja-Raja Melayu

 

RAJA RAJA

MELAYU ADA

APA?

KAH KAH KAH