Sabtu, 11 November 2023

GERILA HAMAS MENYAMAR JADI SOLDADU ZIONIS


GERILA HAMAS

MENYAMAR JADI

SOLDADU ZIONIS

AMIN

GUDANG KERETA KEBAL ZIONIS DI SERANG DRONEHIZBOLLAH SERANG

GUDANG 

KERETA KEBAL

 DENGAN DRONE

AMIN


ZIONIS GAGAL MUSNAHKAN TOROWONG


ZIONIS GAGAL

MUSNAHKAN

TOROWONG

AMIN

HUBUNGAN ISRAEL DENGAN MALAYSIA


HUBUNGAN ISRAEL

DENGAN MALAYSIA

AMIN

GUNAKAN BAHASA MELAYU DI PUTAR JAYA


Perkasa bahasa Melayu sebagai bahasa ekonomi, perniagaan – Ahmad


KUALA LUMPUR – Timbalan Menteri Kewangan I,  Ahmad Maslan berkata, bahasa Melayu perlu diperkasakan sebagai bahasa ekonomi dan perniagaan di negara ini.

Menurut beliau, bagi mencapai matlamat tersebut, usahawan tempatan sepatutnya berkomunikasi sesama mereka dalam bahasa Melayu.

“Itu perlu dibuat dahulu antara usahawan Melayu dengan usahawan kaum lain, itu yang sepatutnya dilakukan sesama kita di dalam negara.

“Apabila berniaga dalam bidang e-dagang, sektor pembinaan, kita perlu menggunakan bahasa Melayu,” katanya.

Ahmad berkata demikian kepada pemberita selepas mewakili Timbalan Perdana Menteri,  Ahmad Zahid Hamidi merasmikan Seminar Bahasa Tonggak Perpaduan ‘Bahasa Jiwa Bangsa’ di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) di sini, hari ini.

Beliau menambah, usaha itu perlu dilakukan secara bersepadu bukan sahaja oleh DBP, Kementerian Pendidikan dan Kementerian Pengajian Tinggi malah turut melibatkan pertubuhan bukan kerajaan (NGO), sektor swasta dan agensi-agensi kerajaan yang lain.

“Apabila kita melihat trend yang berlaku di negara kita, jika mereka menjadi ahli perniagaan maka terus berubah dari bahasa Melayu ke bahasa Inggeris.

“Saya kira ia tidak perlu begitu, sepatutnya bahasa Melayu terus jadi bahasa ekonomi dan perniaagaan,” jelasnya. – 

INI LANGKAH

BAIK

AMIN

UNTUK BUKTI

SILA UBAH NAMA

PRECINT

 DI PUTAR JAYA

AMIN

GUNAKAN 

BAHASA MELAYU

AMIN

IKAN BUSUK

MULA DI KEPALA

AMIN

TANAH MELAYU

ROSAK BERMULA

DARI UNITED MALAYS

NATIONAL 

ORGANISATION

KHALAS

HARIAMU MAKAN ORANG


Perhilitan siasat kematian lelaki Indonesia diserang harimau

JABATAN Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Kelantan akan menjalankan siasatan berhubung penemuan mayat seorang lelaki warga Indonesia yang diserang hidupan liar dipercayai harimau belang dalam kejadian di sebuah ladang di Kampung Meranto di Gua Musang, semalam.

Pengarah Perhilitan Kelantan Mohamad Hafid Rohani berkata siasatan akan dilaksanakan anggota pasukan mencari dan menyelamat (SAR) di lokasi kejadian yang terlibat untuk menentukan punca kematian sebenar.

“Sejurus menerima maklumat pada 10 pagi dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Gua Musang semalam, anggota Perhilitan bersama pasukan SAR telah bergerak ke lokasi kejadian.

“Jarak antara bandar Gua Musang dengan kawasan ladang berkenaan lebih kurang 55 kilometer dan mengambil masa antara satu hingga dua jam untuk sampai ke lokasi serta bergantung kepada keadaan cuaca,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu, mayat Lalu Sukarya Yahya, 42 ditemukan dalam keadaan mengerikan dengan anggota tubuh badannya tidak sempurna selepas dipercayai dibaham harimau di kawasan kebun getah.

Mengulas lanjut, Mohamad Hafid berkata akses untuk masuk ke kawasan terbabit hanya dapat dilalui kenderaan pacuan empat roda menerusi laluan melibatkan jalan ladang.

Sebelum ini, katanya terdapat satu kes kecederaan dan dua kematian melibatkan masyarakat Orang Asli akibat diserang harimau belang dicatatkan di negeri ini.

Beliau meminta orang ramai supaya sentiasa berhati-hati dan tidak melakukan provokasi sekiranya terserempak dengan hidupan liar. – Bernama, 11 November, 2023.
AL-FATIHAH

AMIN

DARI KAJIAN

BIASANYA HARIMAU

MAKAN MANUSIA

KERANA DIA TELAH

BERUMUR

AMIN

HARIMAU INI

DAH TAK BERDAYA

MEMBURU BABI ATAU

BINATANG LIAR LAIN

AMIN

KHALAS

AMAL JARIAH AGAMA BUDDHA


Ribuan banjiri tokong di Miri dapatkan beras percuma


TOKONG Buddha Hwa Kwang di Miri, Sarawak sesak ketika ribuan penduduk daripada pelbagai kaum dan agama membanjiri rumah ibadat itu bagi mendapatkan kampit beras 10kg percuma sempena majlis pengagihan sumbangan amal awal hari ini.

The Borneo Post melaporkan berlaku sedikit kekecohan berikutan tempoh menunggu lama yang menyebabkan orang ramai berasak-asak ke depan.

Majlis itu bermula pada jam 10.30 pagi namun ramai yang tiba seawal jam 4 pagi bagi memastikan mereka menjadi antara yang terawal mendapatkan beras.

Kakitangan tokong dan anggota Ikatan Relawan Rakyat (Rela) bagaimanapun berjaya mengawal keadaan.

Umban Dana, 62, dari Rumah Chabu di Lepong Ajai, Sungai Liam berkata, dia menaiki bas dan berjalan beberapa kilometer dalam hujan untuk sampai ke tokong tersebut.

“Saya menaiki bas sebelum 7 pagi dan tiba di tokong sebelum 8 pagi. Saya menunggu sebentar sebelum mereka membuka pintu pagar untuk membenarkan kami memasuki kawasan tokong.

“Lutut saya sakit tetapi selepas dapat sekampit beras, saya gembira,” kata Dana dipetik sebagai berkata The Borneo Post.

Dana berkata kampit beras 10kg itu boleh menampung kehidupan keluarganya sekurang-kurangnya dua minggu.

Julaihi Adam, 58, dari Kampung Lusut, Taman Tunku berkata, dia tiba di pintu pagar tokong itu pada jam 6 pagi.

“Saya datang awal kerana saya tahu ia akan menjadi sangat sesak. Sekampit beras itu boleh menampung keluarga saya untuk seminggu dua, tetapi saya bersyukur,” katanya.

Jurucakap tokong tersebut, Lee Eng Pin berkata pihaknya mula mengagihkan beras dari rumah ke rumah pada 2020, ketika pandemik Covid-19 melanda negara.

“Ia dimulakan oleh mendiang Master Phang Soon Tong, yang meninggal dunia tahun lepas akibat sakit.

“Sejak 2020, pengagihan beras diteruskan sebagai sebahagian daripada program kami untuk membantu mereka yang memerlukan. Kami berjaya mengedarkan kira-kira 600 kampit beras 10kg setiap tahun sejak itu.

“Tahun ini, kami memutuskan untuk melakukan pengagihan di tokong kami dan menggandakan jumlah beras daripada 600 kampit kepada 1,200 kampit, di mana 600 daripadanya dibeli daripada dana kami dan separuh lagi disumbangkan oleh orang ramai,” katanya. – 11 November, 2023.


AMAL JARIAH

AGAMA BUDDHA

AMIN

SEMUA AGAMA

MEMBAWA AJARAN

SAMA UNTUK BUAT

BAIK ANTARA

KITA SESAMA KITA

AMIN

MEMBUAT BAIK

MEMBUAT AMAL

BUKAN MONOPOLI

MANA MANA AGAMA

KHALAS

BUNUH & MUSNAHKAN GAZA


DASAR ZIONIS

BUNUH & MUSNAH

SEMUA GAZA

KHALAS

PROJEK KUMPUL YB


Katak politik masih ‘melompat’ akibat kelemahan undang-undang


WAKIL rakyat pembangkang mengeksploitasi kelemahan dalam undang-undang anti lompat parti untuk kekal di tempat mereka walaupun tindakan itu melanggar pendirian parti masing-masing dan menyokong Perdana Menteri Anwar Ibrahim, kata pemerhati.

Mereka berkata dalam kes Bersatu, parti itu tidak boleh memecat empat ahli Parlimennya yang mengumumkan sokongan kepada Anwar, kerana ia bermakna parti itu boleh hilang empat kerusi berkenaan.

Undang-undang yang diluluskan pada Oktober lalu, secara prinsipnya direka untuk mencegah wakil rakyat yang dipilih atas tiket sesebuah parti politik, daripada melompat ke parti politik lain selepas berjaya memperoleh kerusi dipertandingkan itu.

Bagaimanapun, melihat kepada trend semasa, empat wakil rakyat daripada Bersatu menyatakan sokongan kepada kerajaan perpaduan diketuai Anwar, walaupun mereka adalah pembangkang.

Peguam perlembagaan, Lim Wei Jiet berkata undang-undang itu tidak mencegah atau menghukum wakil rakyat yang menyatakan sokongan kepada pihak lain ketika mereka kekal dalam parti itu.

“Ada kelemahan. Undang-undang itu tidak menghukum wakil rakyat yang menyatakan sokongan kepada perdana menteri,” katanya.

Artikel 49A(1)(a) Perlembagaan Persekutuan – yang memperkasakan undang-undang anti lompat parti – menunjukkan undang-undang itu mencegah ahli Parlimen daripada keluar parti yang dinaunginya ketika menang pilihan raya.

Bagaimanapun, Artikel 49A(2)(c) menyatakan seseorang wakil rakyat tidak akan berhenti menjadi ahli Parlimen apabila dia dipecat daripada partinya. Ahli Parlimen yang dipecat bebas menyertai parti politik lain.

“Dalam penjelasan ringkas, jika sesebuah parti memecat ahli Parlimen atau Adun, maka individu itu tidak akan hilang kerusinya.

“Tetapi jika mereka letak jawatan, maka mereka akan hilang kerusi itu,” katanya.

Bagaimanapun, akta itu tidak melarang wakil rakyat memberi sokongan atas kapasiti mereka sebagai individu, seperti mana dilakukan empat ahli Parlimen Bersatu terbabit.

Empat ahli Bersatu terbabit yang menyatakan sokongan kepada kerajaan perpaduan adalah: Ahli Parlimen Jeli Zahari Kechik, Ahli Parlimen Kuala Kangsar Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid, Ahli Parlimen Labuan Suhaili Abdul Rahman dan Ahli Parlimen Gua Musang Mohd Azizi Abu Naim.

Mereka berkata masih kekal setia kepada Beratu dan tidak akan keluar parti itu.

Minggu lalu, Bersatu menggantung keahlian Iskandar selama empat tahun dan Suhaili enam tahun. Keputusan berkenaan dua lagi ahli Parlimen belum lagi diumumkan.

Pada Khamis, Ahli Parlimen Bukit Gantang Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal, juga daripada Bersatu, berkata beliau akan menyokong kerajaan perpaduan jika permohonannya mendapatkan dana untuk kawasannya, diberikan.

Lim berkata wakil rakyat ini jelas sudah dinasihatkan berkenaan implikasi tindakan mereka supaya mereka tidak hilang kerusi masing-masing.

“Ahli Parlimen ini sudah mendapatkan nasihat guaman dan menyusun kenyataan mereka selaras dengan kesan daripada akta anti lompat parti,” katanya.

Lim berkata Bersatu tidak boleh bertindak secara terburu-buru kerana tahu ia akan memberi kesan kepada mereka.

“Itu sebabnya Bersatu tidak memecat mereka, hanya digantung keahlian dalam tempoh panjang.

“Mungkin mereka berharap satu hari nanti mereka akan kembali menyokong Perikatan Nasional (PN).” – 11 November, 2023.


INI BAHAYA

AMAT BAHAYA

AMIN

APA AKAN JADI

KALAU YB

UMNO TARIK

 SOKONG PD ZAHID

JENG JENG JENG

APA AKAN JADI

KALAU ABANG JO

TARIK SOKONGAN

PADA ANWAR

JENG JENG JENG

INI LOMPAT PARTI

ATAU TIDAK

KHALAS

SERANG KEDUTAAN AMERIKA


Pro-Palestine march will be one of UK’s biggest ever protests, organisers predict

Police to put tight controls on protesters’ movements with hundreds of thousands expected at event on Armistice Day


Penganjur perarakan pro-Palestin yang akan berlangsung di London pada Hari Gencatan Senjata percaya "beratus-ratus ribu" orang akan hadir untuk apa yang mereka katakan akan menjadi salah satu hari bantahan besar-besaran Britain.


Sementara itu, polis Metropolitan berkata kepolisan pada hujung minggu peringatan akan menjadi "jauh lebih besar dan lebih kompleks daripada yang telah kami sampaikan sebelum ini" dan bahawa pegawai akan menggunakan "satu set kuasa yang luas untuk mencegah sebarang gangguan", dengan kawalan ketat diletakkan mengenai pergerakan penunjuk perasaan.


Ben Jamal, pengarah Kempen Solidariti Palestin (PSC), penganjur utama perarakan itu, berkata beliau memahami bahawa orang ramai akan melakukan perjalanan dari seluruh UK untuk berarak pada hari Sabtu dari Park Lane menuju ke kedutaan AS di barat daya London. .

KAPIR LAKNAT

MAKAN BABI

MINUM ARAK

MAIN BONTOT

TAK PERCAYA TUHAN

BILA BUAT DEMO

PRO PALESTIN

YANG DISERANG

KEDUTAAN AMERIKA

AMIN

KAPIR NI HEBAT

KELUAR BERDEMO

TIAP MINGGU

AMIN

DI MALYSIA

APA  JADI ?

DAH ABIS STIM

AMIN

KALAU BUAT

 LAGI DEMO  

PRO PALESTIN

JANGAN 

SERANG STADIUM

BUKIT JALIL

IKUT CARA KAPIR

KAH KAH KAH

AMIN

SETIAP 10 MINIT SEORNAG KANAK-KANAK MATI


Ketua WHO berkata seorang kanak-kanak dibunuh setiap 10 minit di Gaza

Ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menyifatkan situasi di Gaza, daripada hospital yang menjalankan operasi tanpa ubat bius kepada fakta bahawa seorang kanak-kanak dibunuh setiap 10 minit.

“Tiada tempat dan tiada siapa yang selamat,” Tedros Adhanom Ghebreyesus memberitahu majlis keselamatan PBB pada hari Jumaat.

Sistem kesihatan Gaza "berlutut", katanya. Beliau berkata terdapat lebih 250 serangan ke atas pusat kesihatan di Gaza dan 25 di Israel sejak bermulanya konflik bulan lalu. Lebih daripada 100 rakan sekerja PBB telah terbunuh.

Separuh daripada 36 hospital di Gaza dan dua pertiga daripada pusat penjagaan kesihatan utamanya tidak berfungsi, katanya. Mereka yang beroperasi di luar kemampuan mereka, katanya.


SENJATA AMERIKA UNTUK ISRAEL


SENJATA UNTUK

ZIONIS ISRAEL

TIDAK LAGI

UNTUK UKRAINE

KHALAS

SAYANG MUDA MUDA DAH RUNTUH


SAYANG

MUDA MUDA

DAH RUNTUH

KHALAS

Unknown commented on
 "ANAK MUDA
 PEMIMPIN CONTOH"

MUDA ni bodoh even DAP ada kes tak letak jawatan.. jgn jd bodoh... turun jawal buat demo .. ini baru betul.. bebal


Unknown commented on
 "ANAK MUDA
 PEMIMPIN CONTOH"

Otak kita betul atau tidak? Kalau kena member kita semua kata mahkamah tidak adil, kalau kena kepada musuh kita mahkamah adil saksama? Kenapa begitu? Adakah kematangan kita tahap setakat itu saja? Awal hujung semuanya politik belaka? Kenapa orang-orang muda semuanya baik belaka? Kah kah kah

TAK SOKONG ABAHTAK SOKONG

ABAH

AMIN

Unknown commented on
 "BEKAS YB TIDAK FAHAM"

Abah punca semua.

Saddiq kena hukuman kerana tak sokong Abah.

Abah bagi lebih dari 80 DNAA untuk beli undi majoriti nipis yang tipu.

AKTA IBRAHIM ALI


AKTA

IBRAHIM ALI


SABTU 11 NOVEMBER 2023
KAH KAH KAH
HEBOH HEBOH
4 ORANG YB BERSATU
LARI MENYOKONG PAKATAN
KAH KAH KAH

WOIT
RAMAI  TAK FAHAM
AKTA IBRAHIM ALI INI
HANYA DI GUNA PAKAI
BILA ADA AHLI UMNO
NAK  SOKONG PERIKATAN NASIONAL

INI TUJUAN ASAL
AKTA TOK HENG
ATAU DI KENALI SEBAGAI  
AKTA LOMPAT PARTI

TAPI KENAPA SEKARANG BERLAKU
JENG JENG JENG
ADA APA TERSOROK TERSELIT
JENG JENG JENG

EROPAH
11 NOVEMBER HARI CUTI UMUM
UNTUK MEMPERINGATI
TAMATNYA PERANG DUNIA PERTAMA
DI UK 
AKAN ADA JUALAN BUNGA POPI
TANDA  MEMPERINGATI
MEREKA YANG TELAH GUGUR
DALAM PERANG

UK
HARI SABTU INI
TELAH DI RANCANG DEMO
PRO PALESTIN
HENTIKAN PERANG
MENTERI KDN UK
SEORANG BETINA KEEELING
TELAH BUAT PERANGAI
MINTA POLIS HALANG
INI BELUM PERNAH TERJADI
HANYA KEEELING INI
KALI PERTAMA

NEW YORK
BADAN KESIHATAN WHO
BERKATA SETIAP 10 MINIT
ADA KANAK KANAK MATI DI BOM

FRANCE
PRESIDEN MACRON
MEMINTA GENCATAN SENJATA
DI GAZA

HOKKIEN
PAGI INI KERING SEGAR CERAH
KL & KL SENTRAL CERAH
MATA HARI DAH KELUAR
CAHAYA  LEMAH

DI PINTU MASUK
CENGEKRIK BERSIMPONI KUAT
TAPI PAGI INI
YANG KUAT BERSUARA
KIRI DAN KANAN JALAN
IALAH TERKUKUR

GUA BERJALAN ARAH KE SUNGAI
ATAS BUKIT GUA DENGAR
MURAI BERKICAU

GUA BERSELISEH 
DENGAN JANTAN INDIA
DIA TAKUT DENGAN TAK TAK
KEMUDIAN JADI BERANI
BILA TAK TAK TAK AMBIL POT

JANTAN INI MENGUTIP
BUNGA RAYA
UNTUK SEMBAHYANG DEWALI

GUA RASA HARI INI PASTI PANAS
GUA NAK KE CHOW KITA
NAK TENGOK HARGA AYAM
KAH KAH KAH
BUKAN AYAM CHOW KIT
TAPI AYAM DI PASAR
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SENYUM SAMBUT
SABTU

BRO
KALAU LU TAK DAPAT
TERANGKAN PERKARA ITU
PADA BUDAK BERUMUR 6 TAHUN
ERTINYA LU JUGA
TAK FAHAM PERKARA ITU

BRO
LOJIK AKAN BAWA LU
DARI A KE B  KE ZEE
TAPI IMAJINASI
AKAN BAWA LU KE MANA SAJE

BRO
DUA PERKARA HAKIKI
PERTAMA ALAM INI
KEDUA KEBODOHAN UMAT MANUSIA
TENTANG ALAM INI
BELUM BAGITU PASTI

BRO
CUBA  JANGAN JADI
SOSOK BERJAYA
CUBA JADI
SOSOK BERNILAI
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN  HARI INI

SELAMAT BERCUTI