Khamis, 18 November 2021

BILA GEROMBOLAN BERGADUH - RAKYAT DAPAT MAKLUMAT

 


BILA GEROMBOLAN

 GADUH

SAMA SENDIRI

RAKYAT DAPAT

 PENCERAHAN

MAKLUMAT

AMIN

SABRI LULUSKAN PENYAMUN MEROMPAK ?

 Tengku Zafrul sahkan Najib minta rumah RM100 juta

KABINET mengesahkan menerima permohonan daripada Najib Razak untuk mendapatkan hartanah bernilai RM100 juta di Kuala Lumpur, kata Senator Tengku Zafrul Aziz hari ini.

“Permohonan dibuat selepas Belanjawan 2022,” kata menteri kewangan kepada Dewan Rakyat semasa sesi penggulungan kementeriannya mengenai Rang Undang-undang Perbekalan 2022 hari ini.

Tengku Zafrul bagaimanapun tidak mengesahkan sama ada permohonan itu diluluskan atau tidak.

“Permohonan dibuat selepas bajet dibentangkan. Ia akan dibawa sebagai bajet tambahan,” katanya ketika disoal berkali-kali oleh bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad (Langkawi-Pejuang).

Sebuah portal baru-baru ini melaporkan Najib yang disabitkan bersalah meminta “keistimewaan” daripada kerajaan dalam bentuk harta kediaman seluas 2.8 ekar bernilai RM100 juta di Kuala Lumpur.

Najib dikatakan membuat permintaan itu kira-kira setahun selepas beliau hilang kuasa pada pilihan raya 2018 dan sekali lagi pada tahun lepas.

Menurut laporan itu Najib dikatakan membuat permintaan itu berdasarkan amalan bahawa kerajaan hari ini dijangka memberi ganjaran kepada pendahulunya atas jasa dan sumbangan mereka.

Portal berita itu berkata permohonan itu diluluskan walaupun beberapa menteri tidak berpuas hati dengan perkara berkenaan.

Najib dijatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta selepas didapati bersalah atas tujuh pertuduhan pecah amanah jenayah, pengubahan wang haram dan salah guna kuasa membabitkan RM42 juta dana daripada bekas unit 1MDB, SRC International.

Dr Mahathir meminta Tengku Zafrul menjelaskan mengapa Rang Undang-Undang Perbekalan 2022 tidak menyatakan atau mempunyai sebarang maklumat mengenai hartanah RM100 juta yang akan diberikan kepada Najib.

Tetapi Tengku Zafrul berkata persoalan ini harus dikemukakan kepada Pejabat Perdana Menteri kerana ia bertanggungjawab ke atas pencen dan elaun.

Dr Mahathir bertanya mengapa Tengku Zafrul tidak boleh menjelaskan jika ia sudah diluluskan oleh Kabinet. – 18 November, 2021.

SABRI

DAH LULUSKAN

AMIN

INI JENAYAH

PERTAMA SABRI

AMIN

LULUSKAN TANAH

KERAJAA TAANAHN PADA

BANDUAN

AMIN

NAJIB TELAH 

DI DAPATI BERSALAH

AMIN

PENCEN & SEMUA

HAK DIBATAL

AMIN

BAGAIMANA SABRI

BOLEH LULUSKAN 

TANAH KERAJAAN

 DIAGIH PADA

 PENCURI

AMIN

PENCURI MENCURI LAGI

 
Pendedahan: 


Najib bakal dapat


 rumah percuma 


bernilai RM100 juta


 di kejiranan


 mewah KL

Bekas perdana menteri Najib Razak memohon “keistimewaan” daripada kerajaan dalam bentuk sebuah rumah kediaman dengan keluasan 2.8 ekar bernilai RM100 juta yang terletak di kejiranan paling eksklusif Kuala Lumpur, menerima kelulusan daripada kerajaan namun dibantah menteri dan pegawai kanan, MalaysiaNow boleh mendedahkan.

Difahamkan Najib membuat permohonan tersebut setahun selepas digulingkan pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) 2018 dan sekali lagi tahun lalu, beberapa bulan sebelum beliau disabitkan bersalah bagi kes rasuah melibatkan skandal 1MDB.

Ketika dihubungi, satu sumber dalaman Umno mengesahkan Najib membuat permohonan tersebut dari Jabatan Perdana Menteri, memetik satu tindakan yang membolehkan seorang bekas perdana menteri mendapat kelebihan istimewa dan beberapa elaun dan termasuk pemilikan hartanah yang dimiliki kerajaan.

“Beliau buat permohonan itu berdasarkan amalan kerajaan yang mentadbir dijangka memberikan penghargaan kepada pentadbiran sebelumnya di atas perkhidmatan mereka dan sumbangan kepada negara,” kata sumber itu kepada MalaysiaNow.

MalaysiaNow juga turut difahamkan keputusan untuk meluluskan permohonan Najib tidak disenangi beberapa pegawai kanan dan menteri yang membangkitkan sabitan kes rasuah terhadapnya.

Pemandangan dari udara Bukit Petaling di mana terletaknya kira-kira 2.8 ekar tanah bagi pembinaan rumah bekas perdana menteri Najib Razak yang disabit kesalahan jenayah memakan kos sekitar RM100 juta.

Terdapat beberapa petanda yang menunjukkan beberapa menteri termasuk dari Perikatan Nasional (PN) dan beberapa menteri Umno daripada kem anti-Najib membantah langkah tersebut.

Seorang bekas menteri dan ahli politik Bersatu menyatakan rasa terkejut ketika dimaklumkan mengenai keputusan tersebut, mengatakan ia adalah satu perkara yang pelik berhubung layanan kepada penjawat awam bahkan kepada penjawat awam yang disabitkan kesalahan lebih kecil.

“Ingat tak tentang kes seorang anggota polis yang kehilangan kelebihan pencen walaupun sudah berkhidmat selama 30 tahun dalam pasukan? Dia ambil rasuah tak sampai RM700,” katanya.

“Namun, kini kita dengar orang yang disabitkan kesalahan berhubung dana RM42 bilion (dapat kelebihan),” tambahnya merujuk sabitan kes Najib berkait dana SRC International.

“Keistimewaan” kepada Najib turut termasuk penganugerahan pemilikan sebuah tanah premium dengan keluasan lebih 120,000 meter persegi di Bukit Petaling, kawasan kejiranan eksklusif di tengah-tengah Kuala Lumpur, selain pembinaan banglo di kawasan itu melibatkan kos RM100 juta.

Di bawah undang-undang yang diperkenalkan pada awal 80-an, bekas perdana menteri itu berhak untuk memilih tiga jenis elaun perumahan dalam bentuk penghargaan daripada kerajaan.

Kemudahan tersebut tersenarai di bawah Akta Ahli Parlimen (Saraan) dan boleh dipilih sama ada dalam bentuk rumah kerajaan lengkap dengan segala keperluan, elaun RM10,000 sebulan jika beliau memilih untuk tinggal di kediaman sendiri atau pemilikan sebuah rumah yang dihadiahkan oleh kerajaan.

Beberapa pemeriksaan mendapati Dr Mahathir Mohamad, yang mengetuai kerajaan sebanyak dua kali termasuk 23 tahun pada penggal pentadbiran pertamanya menerima elaun RM10,000 sebulan sementara penggantinya Abdullah Ahmad Badawi menerima rumah daripada kerajaan berdekatan kawasan bersejarah, Carcosa Seri Negara.

Sejak pentadbirannya tumbang dari tampuk kuasa, Najib tinggal di rumah kediaman peribadinya di Taman Duta, menerima elaun sebanyak RM10,000, namun kini memilih untuk mendapatkan rumah percuma daripada kerajaan.

Pemandangan bangunan pencakar langit di Kuala Lumpur menjadi latar suasana Bukit Petaling, di mana sekitar 2.8 ekar tanah dikhususkan untuk pembinaan sebuah rumah untuk bekas perdana menteri Najib Razak yang disabitkan kesalahan rasuah.

Difahamkan Najib membuat permohonan rasmi kepada kerajaan awal tahun ini susulan lawatan ke tanah kosong tersebut.

“Hartanah itu mempunyai nilai pasaran sebanyak RM20 juta lebih daripada apa yang diberikan kepada Abdullah,” kata agen hartanah yang memiliki kepakaran dalam hartanah eksklusif di ibu negara.

Sejak ditumbangkan daripada kuasa dan berdepan puluhan pertuduhan rasuah, Najib menjenamakan semula dirinya sebagai jaguh rakyat biasa menggunakan slogan “Bossku” yang digunakan secara meluas di platform media sosial.

Beberapa serbuan susulan kejatuhannya, pihak berkuasa menyita senarai panjang barangan mewah termasuk barangan kemas, jam tangan, beg tangan mewah yang bernilai ratusan juta ringgit di mana penyiasat mempercayai ia berkait dengan skandal 1MDB.

Tahun lalu, Mahkamah Tinggi memutuskan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta selepas mendapati beliau bersalah bagi tujuh pertuduhan jenayah pecah amanah, pengubahan wang dan salah guna kuasa melibatkan RM42 juta dana SRC International yang berkait 1MDB.

Rayuan Najib bagi sabitan kes tersebut masih berjalan ketika ini.

Beliau juga dilarang untuk melakukan perjalanan ke luar negara sejak 2018 namun berjaya mendapatkan pasport untuk ke Singapura akhir bulan ini.

Bulan lalu, beliau juga memenangi permohonannya terhadap tuntutan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) bulan lalu bagi menangguhkan pembayaran kira-kira RM1.7 bilion cukai tertunggak.
PENCURI JAHAT

BERNAMA NAJIB

AMIN

PENYAMUN

LAKI BINI

AMIN

MENCURI WANG

NEGARA

AMIN

SEKARANG

MINTA TANAH

MILIK RAKYAT

AMIN

 JANGAN BUANG

MASA 

MASUKKAN SEGERA

NAJIB KE DALAM

PENJARA

AMIN

MELAYU TIPU MELAYU

 


 MELAYU TIPU

MELAYU

AMIN

CIUM KERIS

ATAU

CIUM BATU ITAM

KHALAS

Unknown commented on 

"MADEY MASIH CEKAP -

 TAK AMBIL POT KOTE SAJAT"

Mahathir tahu kena ada Cina India untuk cari Wang bantu Melayu, kalau harap Melayu sampai jadi air keruh macam negeri Kelante lah, kah kah kah, dia sendiri cakap Cina yang bayar income tax paling tinggi banding Melayu majoriti, walau 64 tahun Merdeka begitulah keadaan samada suka tak suka, yang sapu pulak golongan aristocrat dan pemimpin Melayu yang duduk atas kaum agama bangsa,

 yang orang kampung pulak dapat lah beras kain pelikat minyak masak kah kah ITU pun setiap lima tahun sekali kah kah kah, masa masa nak undi terus prihatin tunjuk terror pulak dengan judi sekatan maksiat tadbir urus telus kah kah ITU saja cara untuk terus menipu golongan bawahan konon lah menjaga mereka, apa pun Malaysia Boleh Bossku, kah kah kah cerita Bukit Kepong bila nak keluar TV lagi? Dah lama tak ada kah kah syukur

BUKAN. KPI PASTE - PURE PALAGIAT

 


BRO INI PUN

SILAP

AMIN

BUKAN COPY PASTE

TAPI PURE PALAGIAT

KHALAS

Unknown commented on

 "AKU DI MUSIM KOBID"

Lu banyak copy paste org lain punya ayat bro...tapi satu percubaan yg baik dan gwa rasa u lebih layak bersajak ttg org gila kuasa..

MAMAT INI TAK FAHAM

 


 MAMAT

BERNAMA

 CAAPT SALAI

TAK FAHAM MAKNA

BERITA SAJAK AKU

KHALAS

capt salai commented on 

"AKU DI MUSIM KOBID"

Woii tt..sayu sajak lu,mcm sajak org nak mati je..nak cepat entot bidadari itam ke..kesian kt taktak ngn ezi yatim piatu

JENAHYAH PERTAMA SABRI

 Dr M pertikai rumah


 bernilai RM100 juta 


untuk ‘penyangak’


 JIKA TANAH

RAKYAT DIBERI

PADA NAJIB

MAKA INI

JENAYAH PERTAMA

SABRI

AMIN

AKHIRNYA KEPUTUSAN KITA

 


AKHIRNYA KITA

JADI MANAI

AMIN

ATAU AKHIRNYA

KITA YG RAMAI 

BANGUN MELAWAN

KHALAS

HIDUP ISLAM - HARAMKAN JUDI

 

 

HIDUP ISLAM

AMIN

HARAMKAN JUDI

AMIN

Unknown commented on

 "RAKYAT DAH MUAK"

Kah kah kah Kah kah kah Shares in Magnum Corporation Sdn Bhd: Former Umno Youth Exco, Datuk Mohamed Al-Amin Al-Haj owns 1,900,000. Former Minister of Education and former Director of Magnum Corporation Sdn Bhd, Tan Sri Khir Johari owns 40,843 shares and 6,666 shares in Magnum 4D. Former Attorney General and Chairman of Suhakam, Tan Sri Abu Talib Othman owns 1,666,666 shares. Tan Sri Abu Talib's daughter, Nor Anita Abu Talib owns 680,334 shares. Shares in Genting Berhad Former Dewan Rakyat Speaker, former Chairman of Genting Bhd and grandfather of Datuk Seri Najib Razak and Datuk Seri Hishammuddin Hussein, Tan Sri Noah Omar owns 602,318,000 shares in Resort World Berhad. Yayasan Noah holds 3,334,600 shares in Genting Berhad. The Noah Foundation is now inherited by Najib and Hishammuddin. Former Inspector -General of Police, Tun Hanif Omar, former Deputy Inspector -General of Police, Tan Sri Amin Othman and former Bank Officer, Dato ’Paduka Nik Hashim Yusof became Directors of Genting Berhad. Former Secretary General of the Ministry of Home Affairs, Tan Sri Wan Sidek Wan Abdul Rahman and former Director General of the Public Service Department, Tan Sri Alwi Jantan are the Directors of Resort World. Shares in Sports Toto Sports Toto, which was founded in 1969 by Tan Sri Vincent Tan, a crony of Tun Dr Mahathir Mohamad, Kuala Lumpur Federal Territory Umno Liaison Chairman and Malaysian Umno Working Secretary, Datuk Seri Tengku Adnan Mansor, holds 3.5 million shares in Sports Toto through its nominee company Simsec Nominees. Two former senior police officers, Tan Sri Jaafar Abdul and Mohamad Salleh Gomu, are the Director of Sport Toto Datuk Anuar Zaini and Datuk Sulaiman Mohd Noor is the Director of Berjaya Land Berhad which owns 292,336,584 shares in Sports Toto. 


The other two Malay Muslim directors in Berjaya Land Berhad which owns 284,644,046 are Datuk Adnan Shuib and Arsam Damis. �������������� It is true that the gambling license is approved by the Federal government but the state government has the right not to allow gambling shops to operate. Why don't you just tell the country about this gambling issue

ASALKAN ORI


ASALKAN ORI

AMIN

Unknown commented on 

"BIDADARI NO LEGAM"

gua tak kisah sangat asal puki itu ori ... 

gua balun je.. 

kah kah kah

BERITA TERKINI

 


 BERITA TERKINI

Gua baru dapat panggilan  e-mail dari wartawan New York Time Mister James Lickhead  bahagian sastera / budaya. Akhbar NYT ingin menemu bual  Penyaer Malaysia tersoshor benama Muhammad Asri Husin.

Gua difahamkan Penyaer tersohor ini memakai nama pena Wacana Minda. Amin.

Gua tak tahu diamana gua boleh hubungi Asri Husin ini.

Dari risik risik dengan kawan kawan gua difahamkan Asri Husin bertugas di Kementerian Pelajaran. Tidak jelas sebagai apa?

Juga juga difaham  difaham kan sosok ini pernah menenagi Hadih  Tokok Bahasa tahun 2020.

Dari apa yang Mister James Lickhead bei tahu gua - nama Asri telah sampai ke pegetahuan  Jawatankuasa Hadiah Nobel di Stockholm Sweden.  Tapi pekara ini masih lagi rahsia.

Sesiapa tahu diamna sosok ini boleh dihubungi sila beritahu Tukar Tiub. Amin

Keja sama pembaca didahulu dengan ucapan Terima Kaeih. Khalas

AKU DI MUSIM KOBIDPara pembaca 

gua baru selesai menulis sebuah sajak mengenai pengalamn gua di zaman Kobid. Sajak ini akan dihantar ke Dewan Satera - Majalah sastera terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka

Pembaca sila nikmati sajak ini. Diharapkan Pengarang Dewan Sastera akan menerima sajak ini untuk diterbitkan.

Pembaca akan bermurah hati  untuk memberi komen

Wasaalam. Amin. 


Yang bersastera

Tukar Tiub
 AKU  DI MUSIM KOBID


Aku

Kalau sampai waktuku 

Ku mau tak seorang kan merayu 

Tidak juga kau 

Tak perlu sedu sedan itu


 Aku ini binatang jalang 

Dari kumpulannya terbuang 

Biar peluru menembus kulitku 

Aku tetap meradang menerjang 


Luka dan bisa kubawa berlari 

Berlari Hingga hilang pedih peri 

Dan aku akan lebih tidak peduli

 Aku mau hidup seribu tahun lagi


Tersiap

Di Le Chateau

18/11/2021

jam 4.00ptg SAPA
WACANA MINDA

??????

AMIN

SAP TAHU MALAON SASGRAWAN INI ?

 


Isu plagiat: Persatuan penulis perlu bersikap

MINGGU ini kita didendangkan lagi dengan satu Wacana yang membuka Minda kita berkenaan kes plagiat. Kali ini bukan plagiat ulasan buku seperti yang terjadi beberapa bulan lalu dan bukan orang kebanyakan – malahan “jaguh” puisi dan juga “tokoh” dalam pendidikan.

Isu plagiat ini sudah lama beredar di Malaysia dan sehingga kini masih tidak selesai. Puisi sang pelaku yang berjaya disiarkan di sebuah majalah sastera paling terkemuka di Malaysia ini rupanya hasil plagiat. Yang diambilnya itu bukanlah orang ada-ada – tetapi (mungkin) orang biasa-biasa dan dirasainya peminat puisi tidak perasan akan hal ini.

Adegan pertama berjaya dirakamkan melalui pihak editorial majalah tersebut sendiri yang mengesahkan puisi itu diplagiat dan memohon maaf. Saya tidak menyalahkan editor. Ya, memang benar editor perlu mengetahui banyak perkara, tetapi amat mustahil baginya untuk membaca keseluruhan puisi di atas muka bumi ini dan ingat kesemuanya.

Isunya pada sikap peribadi si penulis (si plagiat?) itu sendiri. Tergamak untuk salin dan tampal begitu saja? Persis pelajar yang mahir menggunakan huruf C dan V pada papan kekunci dan tak perasan huruf lain. Di manakah sifat seorang manusia yang bermoral?

Bagaimana seorang pendidik, seorang tokoh seni, tokoh sastera, seorang yang menduduki kerusi setiausaha sebuah persatuan penulis membuat benda yang sangat jelik sebegitu?

Tetapi adegan ini tidak mati di sini saja. Adegan ini ditambah bumbu oleh “tentera” di Twitter dan Facebook. Mereka menjumpai puisi yang agak lama – juga diplagiat. Sadisnya di sini puisi tersebut milik seorang insan yang sudah kembali ke rahmatullah.

Sejurus editor majalah tersohor tadi memuat naik permohonan maaf di laman Facebook, beberapa ketika setelah itu hantaran tersebut hilang – dipadam. Saya percaya ada tangan-tangan halus yang mengawal sang editor ibarat puppet.

Kerusi editor di bahagian majalah sastera adalah kerusi paling panas sekali. Jarang sekali di bahagian lain setanding bara dan bahang di kerusi ini. Kerusi inilah yang pernah dihenyak jagoan dunia penulisan – yang saya fikir kalau saya perkenalkan lagi sosoknya, saya akan dianggap bodoh.

Kerusi yang sama kini tercemar dek kerana tangan tadi. Penonton di bawah ini yang mendongak tinggi memandang menara milik sang “penguasa sastera” akan membuat satu spekulasi – jahat ataupun baik.

Siapakah yang meminta hantaran tersebut dipadamkan? Bagaimana sikap dari pengelola penerbitan? Apakah yang berlaku di dalam menara setinggi 37 tingkat tersebut?

Editor sudah menyatakan sikapnya menyelar dan memohon maaf terhadap siaran puisi tersebut, tetapi mengapa ia dipadam?

Kesalahan bukan pada editor – tetapi perlu diingatkan dalam hati masing-masing, ada kerusi yang lebih empuk daripada kerusi editor yang kita boleh buat spekulasi, kerusi inilah yang mengarahkan editor untuk padam hantaran tersebut.

Andai kata kita bersangka baik, pun, mengapa tiada permohonan maaf daripada sang penulis sendiri?

Rupanya bukan dua puisi itu saja di-C-dan-V-kan; “tentera bawang” kita masih tidak kenal erti lelah. Saya percaya ketidakpuasan hati mereka ini rentetan daripada kemarahan peminat puisi dan sastera terhadap tangan-tangan halus tadi. Dicarinya tulisan sebelum ini dan terjumpa sekurang-kurangnya dua rencana yang diplagiat.

Lebih epik dalam adegan kali ini, yang mana dua sumber C-dan-V itu diperoleh daripada penulis mapan – dan salah seorangnya anak sasterawan negara.

Sang pemplagiat memang jaguh, berani untuk mencabar dengan bertindak sebegitu rupa dengan menyiarkan dalam akhbar tempatan, dan ciplakkan dari jurnal akademik lalu disiarkan di majalah.

Itu hal pemegang autoriti bahasa di Malaysia. Hal persatuan pun menambah persoalan kepada penonton yang sibuk menyelongkar isu ini. Sehingga kini tiada mana-mana persatuan bahasa atau sastera yang menyelar tindakan perbuatan ini.

Setiausaha agung badan penyair ini perlu dilucutkan jawatan untuk memberi pengajaran kepada orang ramai. Tutupkan saja pintu rumah penerbitan untuk dia melangkah masuk. Biarkan dia keseorangan.

Mana sikap persatuan bahasa dan sastera? Mana badan penyair? Apakah takut dengan setiausaha sendiri? Mana seni untuk seni? Mana seni untuk masyarakat?

Beberapa badan perlu bersuara dalam hal ini, bukannya badan berkecuali atau ciapan di Twitter saja yang menghangatkan isu ini.

Nanti apa kata orang – adakah kita mahu orang ramai memandang ini sebagai hal biasa dalam dunia penulisan kreatif?

Hal ciplak ini setiap minggu pensyarah saya berpesan ketika kelas, sangat pantang baginya. Biar muridnya tidak pandai menulis dengan baik asalkan bukan ciplakkan dari orang lain.

Cara dan teknik untuk memetik satu-satu rencana diajar dengan teknik betul – bukannya guna huruf C dan V dan tidak kreditkan kepada penulis asal. Dengan itu, saya kira sang pemplagiat tersebut perlu menukar papan kekuncinya kepada perkakasan yang lengkap 27 huruf.

Makhluk ini yang diakui menteri pengajian tinggi sebagai Tokoh Bahasa Melayu membuat perkara jijik sebegini. Walhal sebagai seorang tokoh, sepatutnya dia sendiri sedar dan belajar bagaimana puisi dan esei sastera dapat memupuk nilai moral dan integriti yang tinggi.

Tiada mana-mana bahan sastera yang mengajar untuk menjadi jahat seperti itu.

Sekarang timbul isu bagaimana sikap kementerian pula untuk tindakan makhluk ini? Tangan menteri sudah digerakkan untuk mengesahkan ketokohan sosok ini, jadi hal ini secara langsung akan memburukkan nama kementerian dan menteri terbabit.

Sangat ironi dan kelakar (sekarang pun saya masih ketawa ketika menaip ini), beberapa tahun lalu si penciplak turut hadir menjadi pemudah cara untuk satu forum – berbual mengenai plagiat puisi. Sudahlah ia berlangsung dalam bangunan yang memegang autoriti bahasa, malah juga jemputan panelnya bukan sembarangan tokoh sastera dan undang-undang. Dia sebagai moderator yang mengawal rentak wacana itu pun akhirnya kecundang dan kini memplagiat puisi. Ironi!

Beberapa hari mendatang ini, saya berharap badan penguasa bahasa, badan penyair, badan sasterawan, malah kementerian juga perlu masuk campur dan menyatakan sikap.

Editor memainkan peranan yang tepat dalam hal ini – sekurang-kurangnya sudah menyatakan sikap. Tetapi yang lain, yang kononnya persatuan untuk menjaga kebajikan penulis, perlu memainkan peranan yang lebih besar dan menghukum sang pelaku.

Cukuplah koruptor politik di luar sana terlepas daripada hukuman sebab memakai “full-harness” (baca: kabel) yang kuat. Masakan dalam dunia kesusasteraan pun kita masih memberi harness dan carabiner yang kukuh untuk seseorang yang ada pangkat dalam persatuan masih bertahan di jurang tebing?

Mahukah kita melihat peminat sastera tidak lagi ghairah untuk menekuni sastera dek ketiadaan nilai moral sebegini?

Jika ini masih berlaku dan orang awam tidak nampak hukuman yang setimpal diberikan pada sang pelaku, saya risau satu hari nanti tangan-tangan yang mengawal kita seperti boneka ini tidak lagi rasa bersalah dalam diri dan akhirnya kita sendiri tidak berani bersikap dan menjadi lalang yang mengikut rentak bayu. – 18 November, 2021.

* Naim Al-Kalantani, penuntut ijazah sarjana muda di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA) dalam bidang penulisan kreatif di bawah Fakulti Penulisan Kreatif dan Filem.


 SAPA TAHU

MALAON INI ?

AMIN

MARI KITA

KENALI

SASGRAWAN INI

AMIN

SAPA ADA

MAKLUMAT SILA

PAPARKAN

AMIN

WAJIB DI KENALAI

SASGRAWAN

AL-BODEKI INI

KHALAS

SOSOK INI BERJIWA BESAR

 Adly janji satukan rakyat Melaka, hargai semua wakil rakyat


PERKARA pertama yang akan dilakukan calon Ketua Menteri Melaka Pakatan Harapan Adly Zahari, sekiranya gabungan itu diberikan mandat dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) negeri kali ini ialah menyatupadukan rakyat dan menghargai setiap wakil rakyat, tanpa mengira parti.

Adly percaya dua langkah itu akan menstabilkan pentadbiran kerajaan negeri untuk bertahan lama.

“Bila kita tadbir negeri, pertama harus dibuat adalah satukan rakyat di Melaka, perkara asas adalah kestabilan politik.

“Sebab itu kita gariskan dalam pelan tindakan (PH) kita harus hargai semua wakil rakyat kerana mereka pemimpin tak kira latar belakang parti,” kata Adly.

Bekas ketua menteri Melaka ke-11 itu berkata demikian kepada The Malaysian Insight dalam wawancara eksklusif, di pejabat Amanah Melaka, baru-baru ini.

Pengerusi Amanah Melaka itu berkata pentadbirannya akan memastikan setiap wakil rakyat, baik kerajaan mahupun pembangkang, diberi peruntukan sama rata.

Langkah itu juga menurutnya menunjukkan PH bukan sahaja menghormati wakil rakyat tetapi juga pilihan yang dibuat rakyat yang memilih wakil mereka.

“Bagaimana nak menghargai mereka? Kalau ketua pembangkang bertaraf exco, kalau Adun mempunyai peruntukan sama dengan Adun lain.

“Dengan cara itu kita bukan sahaja boleh menghormati wakil rakyat tapi menghormati keputusan rakyat.

“Secara tak langsung kita bina satu kestabilan politik dalam negeri dan negara,” kata calon PH bagi kawasan DUN Bukit Katil.

Tumpu ekonomi

Adly juga berkata beliau akan turut memberi penekanan kepada aspek ekonomi sekiranya PH kembali mentadbir Melaka.

“Soal pekerjaan adalah perkara utama, pertama, ada pekerjaan dan kedua, tambah pendapatan.“Sebab itu sama ada dalam bentuk insentif, galakan atau tambahan pengetahuan kepada rakyat harus diberi keutamaan.

“Dalam tempoh setahun ini rakyat harus diberi penekanan bantuan, dan juga kemahiran untuk mereka meneruskan kehidupan,” kata Adly.

Tuah rakyat Melaka

Naib Presiden Amanah itu menyifatkan rakyat Melaka bertuah kerana dapat membandingkan antara dua kerajaan negeri – PH dan BN – memandangkan kedua-duanya pernah mentadbir negeri.

“Rakyat berpeluang buat perbandingan, saya memimpin selama 22 bulan, (bekas ketua menteri BN) Tok Leman (Sulaiman Md Ali) memimpin 18 bulan.

“Mungkin tempohnya tak seimbang tapi bagai saya tempoh itu cukup untuk rakyat buat perbandingan.

“Pegawai kerajaan pernah berkhidmat kepada saya dan pegawai kerajaan sama pernah berkhidmat di bawah Tok Leman. Kalau ditanya saya berkeyakinan mereka boleh buat perbandingan, begitu juga rakyat di bawah,” kata Adly.

Untuk itu, Adly berkeyakinan, program hari ketua menteri bertemu rakyat Melaka yang dilaksanakan pentadbirannya sebelum ini dapat memberi kelebihan untuk PH diterima rakyat.

Program itu katanya membolehkan rakyat Melaka bersemuka dengan ketua menteri dan mengadu tentang masalah mereka.

“Kalau disebut rakyat Melaka, sampai di Asahan, utara di Kuala Linggi, selatan di Sungai Rambai, sebenarnya setiap pemimpin boleh buat dasar, tapi apakah dasar dia sampai (kepada rakyat).

“Satu kelebihan saya fikir saya buat adalah hari bertemu rakyat, tak mudah pemimpin melaksanakan itu kerana hari itu hari rakyat bercakap kita mendengar.

“Antara cabaran di Malaysia rakyat selalu bangkitkan pemimpin susah nak jumpa, bila belum dipilih senang nak jumpa waktu dipilih rakyat susah nak jumpa, apatah lagi kalau dia itu ketua menteri,” kata Adly.

Menurutnya, melalui program sedemikian, pentadbiran kerajaan dapat menyelesaikan setiap permasalahan dihadapi rakyat dengan lebih cepat.

“Saya selama 22 bulan tanpa gagal setiap minggu saya bertemu rakyat dan dengar antara 60-100 orang, setiap minggu apa masalah dan bagi kita selesaikan masalah mereka.

“Bukan 100% masalah rakyat boleh kita selesaikan, ada masalah perlu masa panjang, tapi daripada laporan setiap kali saya bertemu mereka ada jawatankuasa yang menilai balik apakah masalah rakyat itu diselesaikan.

“Secara puratanya lebih 85% masalah rakyat itu kita dapat selesaikan,” kata Adly lagi.

Malah, Adly juga yakin program itu akan diteruskan dalam pemerintahannya jika diberi peluang sekali lagi.

“Itu ruang saya berikan dan kalau diberikan tanggungjawab ini memang saya akan teruskan itu.

“Memang bukan mudah seorang ketua menteri mendengar keluhan semua keseluruhan rakyat Melaka tapi ruang perlu diberi dan PH berikan ruang itu kepada rakyat,” tambahnya.

Melaka akan menghadapi PRN ke-15 hujung minggu ini selepas DUN dibubarkan kerana kerajaan hilang majoriti selepas terdapat empat Adun menarik sokongan mereka daripada menyokong Sulaiman.– 18 November, 2021.


CONTOH SOSOK

BERJIWA BESAR

AMIN

INILAH BENTUK

PEMIMPIN YANG

KITA MAHU

AMIN

WARGA MELAKA

BERNASIB BAIK

MENDAPAT ADLY

SEBAGAI 

KETUA MENTERI

AMIN

SEKALI LAGI

DILANGTIK PASTI

MEMBAWA

KEBAIKKAN

AMIN