Jumaat, 4 Disember 2015

MUHYIDDIN BAGUN MELAWAN

FACE BOOKGambar di belakang saya ini diambil ketika Harold McMichael dipanggil untuk mengadap DYMM Sultan Johor Sultan Ibrahim ibni Sultan Sir Abu Bakar di Johor Bahru pada tahun 1946.
Dapat dilihat di dalam gambar ini anak Melayu Johor yang menentang penubuhan Malayan Union kerana percaya bahawa masa depan negara ini harus bebas daripada kongkongan dan campurtangan asing.
Sejarah menbuktikan anak Johor pantang berundur mempertahankan kedaulatan tanah tumpah darah mereka.
Sebagaimana yang tertulis dalam sejarah, UMNO ditubuhkan pada 11 Mei 1946 di Istana Besar Johor Baharu. Saya telah menjadi ahli UMNO sejak 45 tahun yang lalu.
Saya menerima banyak permintaan daripada akar umbi supaya saya menyampaikan sedikit amanat sempena Perhimpunan Agung Umno 2015 yang merupakan satu perhimpunan penting bagi Umno.
Seandainya saya berpeluang untuk berucap, apakah perkara-perkara penting yang anda fikirkan wajar saya sampaikan kepada para perwakilan dan pemimpin UMNO?
Mohon anda berikan pandangan dengan sejujur dan seikhlas hati.
----------

SIAPA TOK ARAB ITUSEMBUNYi 

APA Ni?


RM2.6b: Najib terdesak sembunyi sesuatu, kata penganalisis

Penganalisis politik Wan Saiful Wan Jan percaya  Najib Razak mempunyai sesuatu yang hendak disembunyikan apabila beliau menyerahkan tanggungjawab membuat penjelasan berhubung ‘derma’ RM2.6 bilion di Dewan Rakyat, semalam kepada timbalannya.
"(Ini) memberi gambaran bahawa Najib benar-benar mahu menyembunyikan sesuatu," katanya kepada Malaysiakini.


KAH KAH KAH
woit
jangan sorok sorok
jangan simpan simpan
jangan sembuyi sembunyi
kah kah kah
apa benda nak sorok
nama tok arab derma ke?
kongsilah nama tok arab
leh jumpa tok arab
minta duit derma banjir
kah kah kah
nak buat rumah di dabong 
dapur jalanan pun boleh
kah kah kah

TOK ARAB


-------------

BUKAN SEMUA POLIS


BUKAN SEMUA

SOSOK POLiS

TAPi LEMBAGA


KUTU GOMEN
Tahniah Mr. JANGGUT. Lu nk kutuk gomen.. wa x kisah.. tu lu punya hal. tpi bila lu sangkut gambar polis dengan blog lu wa x stuju. Wa tau lu bengang tahap gaban bila lu pnh kena tahan lokap dulu. Lu pnh tdo, berak dalam lokap dulu. Tp x smua polis lu blh hentam dan x sama dengan tanggapan lu. 

Wa tau komen wa sblm ni lu xkn publish. At least lu baca.. lu paham.. Wa x kisah lu nk pakai bahse tahap gaban cmne pun.. at least stop la lu nk hentam smua polis. Kalau lu nk cakap kat wa "APSAL LU TERASE KE?", lu silap. Wa cakap mcm ni sb lu kna igt, smua polis x mcm yg lu igt. Lu publish gambar cmtu, mcm lu nk kasi smua org benci polis. Come on la bro.. patut makin panjang janggut lu.. makin cerdik bro.. tq on AWAL PEERMULAAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/3/15-------------

TIDAK ADA UNSUR POLITIK
TiDAK ADA

UNSUR POLiTIK

Hishamuddin Rais

disekat ke luar negara
Hishamuddin merupakan aktivis BERSIH 2.0 selain pernah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di era pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad bersama beberapa pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR). - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Aktivis politik, Hishamuddin Rais mendakwa beliau dihalang ke luar negara pada Khamis malam menerusi Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Menurutnya, pihak Jabatan Imigresen telah menghalangnya dari menaiki pesawat Malaysia Airlines (MH 0066) menuju ke Incheon, Korea Selatan.

"Kenapa saya dilarang adalah pertanyaan saya kepada pihak berwajib Malaysia?

"Maka soalan kenapa saya dilarang wajib ditujukan kepada pihak yang melarang bukan kepada saya yang kena larang," katanya dalam satu kenyataan media, Jumaat.

Menurutnya, dia mendapat jemputan dari kumpulan NGO, dari Korea Selatan, People Solidarity for Participatory Democracy (PSPD) sebagai pemerhati dalam sebuah program Perhimpunan Rakyat yang dijadual pada 5 Disember.

"Selain dari menjadi pemerhati pada 7 dan 8 Disember kami  juga telah dijadualkan untuk bertemu dengan Agensi Polis Nasional Korea.

"Surat telah dihantar kepada Commissioner General Kang Sin-Myeong untuk pertemuan tersebut," katanya.

Tambah Hishamuddin, satu pertemuan juga telah diatur untuk membolehkan pihak pemerhati bertemu dengan Pengerusi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Kebangsaan Korea, Lee Sung-ho.

Hishamuddin merupakan aktivis BERSIH 2.0 selain pernah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di era pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad bersama beberapa pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Sementara  itu, Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed ketika dihubungi Astro AWANI pada Jumaat berkata larangan terhadap Hishamuddin itu tiada unsur politik.

Katanya, jabatan kerajaan termasuk Jabatan Imigresen mempunyai hak untuk menghalang mana-mana individu ke luar negara berlandaskan undang-undang.

"Larangan ini tiada kaitan politik. Jabatan kerajaan ada hak untuk melarang sesiapa sahaja ke luar negara mengikut undang-undang yang sedia ada. Setiap larangan mesti ada alasannya," kata Nur Jazlan.


http://www.astroawani.com/berita-malaysia/hishamuddin-rais-disekat-ke-luar-negara-83648


KAH KAH KAH

NUR JAZLAN

BUAT LAWAK

MESTI KETAWA

KAH KAH KAH

------------

KENAPA SAYA DILARANG


"Why Was I Barred?" - Political Activist Hishamuddin Rais Wants Explanation From Govt On Travel Ban
KUALA LUMPUR: Political activist Hishamuddin Rais claimed that he was barred from leaving the country on Thursday night via Kuala Lumpur International Airport (KLIA).
According to Hishamuddin, the Immigration Department barred him from boarding Malaysia Airlines (MH 0066) heading to Incheon, South Korea.
"Why was I barred is my question to the Malaysian authorities.
"So my question should be directed to the person who barred me, not to me who was barred," he said in a media statement on Friday, Astro Awani reports.
Hishamuddin said that he received an invitation from a South Korean NGO group, People Solidarity for Participatory Democracy (PSPD) to be an observer in a People's Assembly programme scheduled on December 5.
"Apart from being an observer, we are also scheduled to meet with the Korea National Police Agency on December 7 and 8.
"A letter has been sent to Commissioner General Kang Sin-Myeong for the meeting," he said.
Hishamuddin added that another meeting was arranged to allow the observing parties to meet with Lee Sung-ho, the Chairperson of the National Human Rights Commission of Korea.
Hishamuddin is a BERSIH 2.0 activist and was held under the Internal Security Act (ISA) during Tun Dr Mahathir's rule along with several other PKR leaders.
Meanwhile, Home Affairs Deputy Minister Datuk Nur Jazlan Mohamed said that the bar was not politically inclined, he said when contacted by Astro Awani on Friday.
He said that government departments including the Immigration Department have the right to bar any individuals from leaving the country according to the law.
"The barring is not related to politics. Government departments have the right to bar any individuals from leaving the country according to existing laws. Every case has its own reason," Nur Jazlan said.

http://www.malaysiandigest.com/frontpage/29-4-tile/582688-why-was-i-barred-political-activist-hishamuddin-rais-wants-explanation-from-govt-on-travel-ban.html

---------------

BUKAN TWITTER NEGARAKuasa nak serupa Agong..boleh isytihar darurat & perintah berkurung. Tapi takut jawab isu RM2.6 bilion di Parlimen. Kuasa nak..tapi bacul!--------------

LAPORAN MALAYSIAKINI - DILARANG

Hishammudin Rais dihalang keluar negaraAktivis politik Hishamuddin Rais dihalang sewaktu mahu menaiki pesawat ke Seoul, Korea Selatan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) malam tadi.
Beliau hanya dimaklumkan oleh pegawai imigresen bahawa dia dihalang kerana mempunyai kes baru.
Bingung dengan kes apa yang dimaksudkan oleh pegawai tersebut, beliau menggesa agar kerajaan menjelaskan atas alasan apa dia dihalang.
“Saya dihalang untuk keluar negara di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), saya nak ke Seoul Korea pesawat jam 11.30 malam.
“Sebab apa saya dihalang itu, saya nak tanya kerajaan Malaysia kenapa Hishamuddin Rais dihalang keluar dari negara ini, kerajaan kena jawab,” katanya ketika dihubungi Malaysiakini.
Katanya, beliau ke Korea atas jemputan sebagai pemantau program hak asasi di sana selama dua hari.
“Saya ke Korea atas jemputan sebagai pemantau program hak asasi di korea. Acara itu pada hari Sabtu dan Ahad.
“Bila halang saya, saya tidak dapat jalankan tugas saya,” katanya.
Jelasnya, pada tahun 2013 dan 2014 beliau telah pergi ke London tanpa sebarang sekatan.
Menurutnya lagi, antara kes yang sedang dihadapinya dalam masa terdekat ialah perlu menghadiri perbicaraan kes Akta Hasutan pada Januari tahun depan.


KENYATAAN AKHBAR

Malam 3 Disember 2015 jam 10:46 saya Hishamuddin Rais warga negara Malaysia telah dilarang meneruskan perjalanan saya melalui kapal terbang ke Seoul Korea Selatan.

Pihak imigrisen lapangan terbang KLIA telah melarang saya dari menaiki pesawat MAS 0066 menuju ke Incheon Seoul Korea Selatan.

Kenapa saya dilarang adalah pertanyaan saya kepada pihak berwajib Malaysia. 

Yang dilarang ialah Hishamuddin Rais. Yang melarang ialah pihak Imigrisen. Maka soalan kenapa saya dilarang wajib ditujukan kepada pihak yang melarang bukan kepada saya yang kena larang.

Saya dijemput ke Korea Selatan  melalui Forum Asia yang beribu pejabat  di Bangkok. Jemputan ini datang dari People Solidarity for Participatory Democracy (PSPD) Korea.

Tujuan jemputan ini ialah untuk menjadi PEMERHATI  kepada satu Perhimpunan  Rakyat  di Seoul City Plaza jam 3 petang pada 5 Disember 2015. Perhimpunan ini terdiri dari kaum tani, kaum buruh, Ngo, pelajar, seniman dan para demokrat Korea Selatan.

Bersama saya ada dua lagi sosok yang  juga dijemput untuk  bersama menjadi PEMERHATI.

Mereka ialah : Chiranuch Premchaiporn ( Excutive Director , Prachatai Thailand).

Pimsiri Mook Petchnamrob ( East asia Programme Officer, Asia Forum for Human Rights and Development)i

Kami  dijemput sebagai PEMERHATI untuk memastikan perhimpuanan di City Plaza pada 5 Disember  berjalan dengan aman damai.

Selain dari menjadi PEMERHATI  pada 7/8 Disember kami  juga telah dijadualkan untuk bertemu dengan Agensi Polis Nasional Korea. Surat telah dihantar kepada Commissioner General Kang Sin-myeong untuk pertemuan tersebut. 

Pertemuan juga telah diatur untuk membolehkan kami  bertemu dengan National Human Rights Commision of Korea - Chairperson, Lee Sung-ho.

Saya juga dijadualkan akan bertemu beberapa orang  ahli parlimen, NGO, kesatuan Peguam dan kumpulan seniman.

Sebelum pulang ke Malaysia pada pagi 10 Disember satu sidang akhbar oleh PEMERHATI  telah dijadualkan.

Justeru apa yang saya lakukan  ialah membantu memperkukuhkan ruang demokrasi di Korea Selatan. .Apa yang saya cuba lakukan ialah membantu perkembangan penghormatan hak asasi antara kita sesama manusia.

Untuk itu saya ulangi pertanyaan ini sekali lagi: Kenapa saya dilarang meninggalkan Malaysia?

Terima Kaseh

Hishamuddin Rais


----------

SURAH SINGGANG
FACE BOOK

SURAH SINGGANG

2 dis, dijemput menjadi penalis forum isu Yapiem. Bersama Akmal, Syed Ibrahim dan Syukri razab bertempat di dewan cina, Kuala Lumpur. Forum berjalan dengan menarik. Tukar Tiub juga turut hadir.
Selepas forum, tukar tiub ajak beli baju hujan. "esok aku nak ke korea" katanya. "bestnya ke korea", ujar aku menyampuk.
berhampiran lorong haji taib, Kuala Lumpur, bukan sekadar ada pejabat agong PAS. Waktu malam, terdapat pasar baju2 bundel. Aku dan Tukar tiub shopping baju murah di situ.
Selepas itu, terus ke Warung Ikan Singgang di belakang UniKL. Tukar tiub berjumpa rakan lama. Tidak pasal2, Hadi Khalid pun datang.
Kami makan sakan malam itu. Ikan singgang, ikan goreng, telur goreng dan ulam-ulam. Petai adalah ulam terenak. Setiap kami minta air minum. Tukar tiub, minum teh tak ada gula, aku pula jus mangga dan aku tak perasan pula hadi minum air apa. Tiba2, sampai pula seorang lagi rakan Dapur jalanan. Aku tak tahu namanya sampai sekarang. Seorang ahli muzik yang pandai main viola.
Kami berbual dalam banyak tajuk. Antaranya, kaedah mengingat, kaedah menghafal al-Quran, pasal politik dan macam-macam lagi. Yang penting, kutuk Najib dan Rosmah satu kewajipan. terutama, malam itu kami baru tahu yang Najib dah mula buat undang2 diktator. Yang pasti, sekali lagi Tukar tiub ulangi bahawa dia akan ke Korea.
Semasa hantar Tukar tiub pulang. Dalam perjalanan, Tukar Tiub tanya tentang para ustaz. Tazkirah itu apa, kuliah itu apa dan berbagai-bagai lagi. Yang penting, Tukar Tiub ada sebut, dia anggap sebagai tidak munasabah jika orang agama pakai kereta mewah.
Sebelum dia turun dari kereta, dia kata, kalau nak jumpa dia, minggu depan. Mungkin dia maksudkan selepas balik dari korea. Namun, berita hari ini menandakan bukan minggu depan, hari ini pun boleh jumpa dia lagi.
Kah Kah kah.... Hancur United Malay Nasional Organization.... Kah Kah Kah.


NOTA:

surah ini tidak lengkap
lepas beli baju hujan
kedai bundle chow kit
ustaz wan ji belanja 
kami makan singgang
di singgang avenue

TERiMA KASEH--------------

KENAPA LARANG HISHAMUDDIN RAIS

Hishamuddin Rais disekat keluar negara

4 Dec — Aktivis politik Hishamuddin Rais disekat daripada keluar negara sewaktu mahu menaiki pesawat ke Korea Selatan di Lapangan Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) malam tadi. Menurut Hishamuddin, beliau ditahan di pintu imigresen sewaktu mahu menaiki pesawat…KENYATAAN AKHBAR

Malam 3 Disember 2015 jam 10:46 saya Hishamuddin Rais warga negara Malaysia telah dilarang meneruskan perjalanan saya melalui kapal terbang ke Seoul Korea Selatan.

Pihak imigrisen lapangan terbang KLIA telah melarang saya dari menaiki pesawat MAS 0066 menuju ke Incheon Seoul Korea Selatan.

Kenapa saya dilarang adalah pertanyaan saya kepada pihak berwajib Malaysia. 

Yang dilarang ialah Hishamuddin Rais. Yang melarang ialah pihak Imigrisen. Maka soalan kenapa saya dilarang wajib ditujukan kepada pihak yang melarang bukan kepada saya yang kena larang.

Saya dijemput ke Korea Selatan  melalui Forum Asia yang beribu pejabat  di Bangkok. Jemputan ini datang dari People Solidarity for Participatory Democracy (PSPD) Korea.

Tujuan jemputan ini ialah untuk menjadi PEMERHATI  kepada satu Perhimpunan  Rakyat  di Seoul City Plaza jam 3 petang pada 5 Disember 2015. Perhimpunan ini terdiri dari kaum tani, kaum buruh, Ngo, pelajar, seniman dan para demokrat Korea Selatan.

Bersama saya ada dua lagi sosok yang  juga dijemput untuk  bersama menjadi PEMERHATI.

Mereka ialah : Chiranuch Premchaiporn ( Excutive Director , Prachatai Thailand).

Pimsiri Mook Petchnamrob ( East asia Programme Officer, Asia Forum for Human Rights and Development)i

Kami  dijemput sebagai PEMERHATI untuk memastikan perhimpuanan di City Plaza pada 5 Disember  berjalan dengan aman damai.

Selain dari menjadi PEMERHATI  pada 7/8 Disember kami  juga telah dijadualkan untuk bertemu dengan Agensi Polis Nasional Korea. Surat telah dihantar kepada Commissioner General Kang Sin-myeong untuk pertemuan tersebut. 

Pertemuan juga telah diatur untuk membolehkan kami  bertemu dengan National Human Rights Commision of Korea - Chairperson, Lee Sung-ho.

Saya juga dijadualkan akan bertemu beberapa orang  ahli parlimen, NGO, kesatuan Peguam dan kumpulan seniman.

Sebelum pulang ke Malaysia pada pagi 10 Disember satu sidang akhbar oleh PEMERHATI  telah dijadualkan.

Justeru apa yang saya lakukan  ialah membantu memperkukuhkan ruang demokrasi di Korea Selatan. .Apa yang saya cuba lakukan ialah membantu perkembangan penghormatan hak asasi antara kita sesama manusia.

Untuk itu saya ulangi pertanyaan ini sekali lagi: Kenapa saya dilarang meninggalkan Malaysia?

Terima Kaseh

Hishamuddin Rais

-------------

TENGOK MUKA DAH TAKUT

TAKUT MAKUT

KECUT LUTUT'Saya kenali Najib sejak 1977, tak pernah lihat dia setakut sekarang'

Seorang wartawan veteran mengimbas kembali bahawa sepanjang kerjayanya, beliau tidak pernah melihat Najib Razak sebegitu takut sejak mengenalinya secara peribadi hampir separuh abad.
Dalam perkembangan yang sama, bekas pengarang Kumpulan News Straits Times, A Kadir Jasin berkata beliau juga tidak pernah menyaksikan bekas Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dalam keadaan yang sama.
“Realitinya, Najib tidak pernah berani atau tegas.

KAH KAH KAH
woit
tak takut macam mana
mestilah takut
kalau hang pun
pasti akan takut
banyangkan gedebab
sebelah bantal
tengok muka dah takut
tengok muka potong stim
tengok muka selera mati
kah kah kah

MiNAH BOTOX
-----------

SENANG KENA TIPUINi TRiK LAMA

CARA MENiPU


WSJ: 'Pelik' bagi 1MDB berurusan dengan bank kecil, kata pakar

Tindakan syarikat pelaburan negara 1MDB untuk berurusan dengan sebuah bank kecil di Switzerland adalah ‘pelik’, memandangkan saiz dan kepentingan dananya, kata seorang pakar perbankan dan kewangan.
Akhbar Wall Street Journal melaporkan demikian selepas pasukan Swiss menjadikan sebuah bank di Zurich, Falcon Private Bank sebagai tumpuan untuk menentukan kaitannya dengan 1MDB.
"Agak pelik bagi (syarikat) dana kerajaan walaupun mempunyai akaun dengan yang bank swasta kecil," kata Daniel Marovitz yang dipetik akhbar itu.

KAH KAH KAH
woit
mestilah bank kecik
kalau bank besar
tentu awal awal kantoi
kah kah kah
bank kecik bisnes tak da
senang putar
nak hairan apa
silap silap bank kecik
boleh dibeli timbang kati
kah kah kah

PUTAR LAGi----------------

KENAPA HISHAMUDDIN DI LARANG
KENYATAAN AKHBAR

Malam 3 Disember 2015 jam 10:46 saya Hishamuddin Rais warga negara Malaysia telah dilarang meneruskan perjalanan saya melalui kapal terbang ke Seoul Korea Selatan.

Pihak imigrisen lapangan terbang KLIA telah melarang saya dari menaiki pesawat MAS 0066 menuju ke Incheon Seoul Korea Selatan.

Kenapa saya dilarang adalah pertanyaan saya kepada pihak berwajib Malaysia. 

Yang dilarang ialah Hishamuddin Rais. Yang melarang ialah pihak Imigrisen. Maka soalan kenapa saya dilarang wajib ditujukan kepada pihak yang melarang bukan kepada saya yang kena larang.

Saya dijemput ke Korea Selatan  melalui Forum Asia yang beribu pejabat  di Bangkok. Jemputan ini datang dari People Solidarity for Participatory Democracy (PSPD) Korea.

Tujuan jemputan ini ialah untuk menjadi PEMERHATI  kepada satu Perhimpunan  Rakyat  di Seoul City Plaza jam 3 petang pada 5 Disember 2015. Perhimpunan ini terdiri dari kaum tani, kaum buruh, Ngo, pelajar, seniman dan para demokrat Korea Selatan.

Bersama saya ada dua lagi sosok yang  juga dijemput untuk  bersama menjadi PEMERHATI.

Mereka ialah : Chiranuch Premchaiporn ( Excutive Director , Prachatai Thailand).

Pimsiri Mook Petchnamrob ( East asia Programme Officer, Asia Forum for Human Rights and Development)i

Kami  dijemput sebagai PEMERHATI untuk memastikan perhimpuanan di City Plaza pada 5 Disember  berjalan dengan aman damai.

Selain dari menjadi PEMERHATI  pada 7/8 Disember kami  juga telah dijadualkan untuk bertemu dengan Agensi Polis Nasional Korea. Surat telah dihantar kepada Commissioner General Kang Sin-myeong untuk pertemuan tersebut. 

Pertemuan juga telah diatur untuk membolehkan kami  bertemu dengan National Human Rights Commision of Korea - Chairperson, Lee Sung-ho.

Saya juga dijadualkan akan bertemu beberapa orang  ahli parlimen, NGO, kesatuan Peguam dan kumpulan seniman.

Sebelum pulang ke Malaysia pada pagi 10 Disember satu sidang akhbar oleh PEMERHATI  telah dijadualkan.

Justeru apa yang saya lakukan  ialah membantu memperkukuhkan ruang demokrasi di Korea Selatan. .Apa yang saya cuba lakukan ialah membantu perkembangan penghormatan hak asasi antara kita sesama manusia.

Untuk itu saya ulangi pertanyaan ini sekali lagi: Kenapa saya dilarang meninggalkan Malaysia?

Terima Kaseh

Hishamuddin Rais


--------------------