Jumaat, 7 Jun 2024

TITAH TAMBAAHN BILA NAK SELESAI ?


KES 

TITAH TAMBAHAN

DAH SEBULAN

BILA NAK SELESAI

AMIN

KJ DUKU KEPALA BAKAL PM MALAYSIA


KJ DUKU KEPALA

 BAKAL

PM MALAYSIA

AMIN

SEMUA AGAMA SAMAPASAL APA NAK

TUKAR AGAMA

AMIN

SEMUA AGAMA

AJAR PENGANUT

 UNTUK BUAT BAIK

AMIN

BERSATU MIMPI SENGET


BERSATU hantar notis kepada Yang di-Pertua Dewan Rakyat


KUALA TERENGGANU: BERSATU akan menghantar notis kekosongan kerusi, selepas keahlian enam Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) digugurkan dari parti secara automatik, akhir bulan lalu.

Ketua Penerangan BERSATU, Razali Idris, berkata notis kekosongan itu akan dihantar oleh Setiausaha Agung, Hamzah Zainudin kepada Speaker Dewan Rakyat,  Johari Abdul dalam tempoh terdekat.

Katanya, kerusi Parlimen itu kosong selepas enam Ahli Parlimen BERSATU menyokong Perdana Menteri,  Anwar Ibrahim, manakala ADUN Selat Klang menyokong Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari.

"Notis kekosongan kerusi kepada Johari akan dihantar selepas enam Aahli Parlimen berkenaan gagal menjawab surat arahan bertulis Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) parti untuk menzahirkan ikrar taat setia kepada parti dalam tempoh 14 hari seperti ditetapkan.

"Notis kekosongan kerusi Parlimen itu bertepatan dengan pindaan ke atas Fasal 10, Perlembagaan BERSATU yang diluluskan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS)," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Enam Ahli Parlimen itu ialah Ahli Parlimen Bukit Gantang,  Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal; Zahari Kechik (Jeli); Mohd Azizi Abu Naim (Gua Musang);  Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid (Kuala Kangsar), Suhaili Abdul Rahman (Labuan) dan Dr Zulkafperi Hanafi (Tanjong Karang).

Ahli Parlimen Tanjong Karang, Dr Zulkafperi Hanapi dan ADUN Selat Klang, Datuk Abdul Rashid Asari, sebelum ini dimaklumkan sudah terhenti secara automatik keahlian parti, selepas mereka menyertai kempen Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kubu Baharu.

Mengulas lanjut, Razali yang juga Ketua Badan Pimpinan BERSATU Terengganu berkata, notis kekosongan kerusi Dewan Undangan negeri (DUN) Selat Klang juga akan dihantar kepada Yang Dipertua DUN Selangor, Lau Weng San.

Katanya, kerusi itu kosong selepas Abdul Rashid menyatakan sokongan kepada Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari, serta gagal menjawab surat taat setia kepada parti dalam tempoh ditetapkan.

Mengulas mengenai pilihan raya kecil (PRK) enam kerusi dan DUN yang kosong, Razali berkata, speaker dan Yang Dipertua DUN akan memaklumkan kekosongan kerusi kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi membolehkan pilihan raya semula diadakan.

"Kita serahkan tanggungjawab itu kepada Speaker dan Yang Dipertua DUN untuk memaklumkan kekosongan kerusi bagi membolehkan PRK diadakan," katanya.

KAH KAH KAH

BERSATU NI

MIMPI SENGET

AMIN

BERSATU

TUDUH PAKATAN

MENIPU BOHONG

TAK BOLEH PAKAI

KAH KAH KAH

APAKAH PAKATAN

AKAN JADI JUJUR

BAIK HATI  IKUT 

PERLEMBAGAAN

KAH KAH KAH

BERSATU NI

TAK FAHAM

POLITIK KE ?

KHALAS

SAHEH - HARGA MAKANAN NAIK !!!Harga makanan semakin mahal, kata tinjauan UCSI 


RATA-rata responden dalam satu tinjauan yang dijalankan baru-baru ini melaporkan mereka menghadapi kekangan kewangan dalam membeli makanan sejak tiga bulan lalu, kata Pusat Penyelidikan Undian UCSI.

Menurutnya, sejumlah 682 (49%) responden berkata mereka mengalami kekangan kewangan semasa pembelian makanan.

Akibat keadaan kewangan mereka itu, daripada 682 responden, 51% tidak makan makanan yang sihat dan berkhasiat, 37% melangkau makan, dan 12% terpaksa meminjam wang daripada rakan.

Pusat itu menjalankan tinjauan terhadap 1,381 rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas baru-baru ini untuk mengukur persepsi semasa mereka terhadap keselamatan makanan.

Ketua Jabatan Sains Makanan dan Pemakanan UCSI, Prof Dr Tan Choon Hui berkata Malaysia mesti melakukan lebih banyak lagi untuk meningkatkan keselamatan makanan.

Beliau berkata antara cabaran keselamatan makanan di Malaysia termasuk halangan sosio-ekonomi, pembandaran, pertumbuhan penduduk, perubahan iklim, lebih bergantung kepada import, kekurangan tenaga kerja dan pembaziran makanan.

“Kita perlu meningkatkan dasar kerajaan dalam keselamatan makanan dan pengurusan sisa, kesedaran pengguna.

“Perlu ada penggunaan teknologi makanan yang lebih baik dalam industri makanan yang boleh meningkatkan keselamatan makanan di Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan.

Tinjauan UCSI juga bertanya kepada responden tentang ketersediaan dan kos makanan biasa di Malaysia.

Keputusan menunjukkan bahawa ayam adalah makanan yang paling mahal pada 67%, diikuti oleh ikan pada 45%, dan telur pada 41%.

Berbanding tahun lepas, harga makanan yang paling biasa di Malaysia meningkat dengan ketara dalam tempoh setahun, kata UCSI.

Responden juga ditanya tentang keperluan memasak biasa yang terlalu mahal di Malaysia.

Keputusan menunjukkan gula berada di bahagian atas senarai dengan 64%, diikuti lada dengan 62%, dan minyak masak dengan 40%.

Apabila ditanya mengenai persepsi mereka tentang diet seimbang, UCSI berkata responden dalam kajian 2024 menunjukkan pemahaman yang lebih baik tentang makna sebenar diet seimbang berbanding tahun sebelumnya, dengan peratusan meningkat daripada 26% kepada 68%.

Tinjauan itu juga bertanya kepada responden tentang kekerapan menyediakan makanan mereka sendiri.

Keputusan menunjukkan bahawa bilangan orang yang menyediakan makanan mereka sendiri pada tahun 2024 telah meningkat berbanding tahun 2023, meningkat daripada 28% kepada 47%.– 7 Jun, 2024.


INI KAJIAN

ILMIAH BUKAN

BERITA PALSU

AMIN

INI BELUM MASUK

AKIBAT SUBSIDI

DISEL DI HAPUS

AMIN

BALING 1974

BERULANG 

KEMBALI

JADI KL 2024

AMIN

KHALAS

SENJATA DARI BLACKROCK


Senjata AS diguna dalam serangan Israel di sekolah PPB di Gaza


GAZA: Senjata buatan Amerika Syarikat (AS) didakwa digunakan Israel dalam serangan ke atas sekolah al-Sardi, dikendalikan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di kem pelarian Nuseirat, semalam.

Menurut analisis Al Jazeera, ia berdasarkan serpihan senjata yang ditemui di bawah runtuhan sekolah yang mengorbankan sekurang-kurangnya 40 rakyat Palestin.

Antara yang ditemui, unit ukuran inersia daripada peluru berpandu, yang digunakan untuk membantu penyasaran ketepatan dihasilkan oleh Honeywell, sebuah konglomerat AS yang pakar dalam reka bentuk dan penghantaran peranti penderia dan panduan yang digunakan dalam pelbagai senjata tentera.

Unit pengesahan Sanad Al Jazeera mendapati antara serpihan yang ditemui di Nuseirat mempunyai nombor pengilang dan kategori HG1930BA06, yang merujuk kepada syarikat Honeywell. HG1930 merujuk kepada sensor khusus yang dikeluarkan oleh syarikat.

Bahagian sama ditemui selepas pengeboman Israel ke atas sebuah rumah rakyat Palestin di Shujayea, Gaza pada 2014. Kedua-dua bahagian itu, dalam pengeboman terbaharu dan 2014, tertera nombor pengilang sama.

Menurut penganalisis tentera dan politik bebas, Elijah Magnier, beliau melihat nombor lain seperti MFR, HG 1930 dan kemudian BA 06.

"Ini adalah nombor bahagian pengilang yang memberikan butiran lebih khusus mengenai komponen peluru berpandu.

"Sekarang, jika anda melihat pada pengenalan pengeluar, ia adalah format yang digunakan oleh sektor aeroangkasa dan pertahanan di AS yang dikaitkan ke Honeywell.

"Honeywell terkenal dengan pembekalan IMU dalam pelbagai aplikasi ketenteraan khususnya peluru berpandu yang disediakannya kepada Tentera Udara Israel sejak 2000," katanya.

Al Jazeera cuba menghubungi Honeywell untuk mengulas, namun belum menerima jawapan.

Serangan Israel ke atas kemudahan PBB itu menjadi perkara biasa ketika perang Israel ke atas Gaza, yang kini sudah membunuh lebih 36,000 rakyat Palestin.

AS sejak sekian lama dikritik kerana peranannya dalam menyokong Israel terutamanya bekalan senjata yang berterusan.

Kumpulan hak asasi manusia berulang kali mendakwa Israel melanggar undang-undang antarabangsa dan Israel kini berdepan kes pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa.

Ketua pendakwa Mahkamah Jenayah Antarabangsa juga memohon waran tangkap untuk Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu dan Menteri Pertahanan, Yoav Gallant atas tindakan mereka di Gaza.

Pada Mei, laporan kerajaan AS mendapati kemungkinan Israel melanggar undang-undang antarabangsa di Gaza, tetapi tidak dapat mengenal pasti pelanggaran yang akan menamatkan bantuan ketenteraannya yang berterusan.

Presiden AS, Joe Biden turut mengancam untuk menghentikan bekalan beberapa senjata kepada Israel jika sekutunya itu meneruskan operasinya di Rafah, tetapi tidak melaksanakan ancaman itu.

SENJATA DARI

SYARIKAT ZIONIS

BLACKROCK

AMIN

MALAYSIA ADA

SAHAM DALAM

BLACKROCK

AMIN

KHALAS

DEMO TIBAI GOL N GINCU


DEMO TIBAI

GOLD N GINCU

AMIN

SUHU PERANG DUNIA MAKIN NAIK


SUHU

 PERANG DUNIA

MAKIN NAIK

AMIN

CINO DAP BALUN MLAYU


CINO DAP

BALUN MELAYU

AMIN


Unknown commented on 
"KENAPA DAP SENYAP 
KES BALAK HANNAH YEOH"

Dulu jumpo koleng, kito balun koleng, sobab kuek kona kona.. skang nie jumpo cino dap, patut sngt kito balun.. tp bolun sompek kito balon, dio balun kito dulu… 

dah la kono tipu, kono balun, kawan melayu dio pulak konceng kek dalam mulut… yg tak tahan makcik makcik pakcik pakcik tadah jo hah… pantek botul la… bodo amek

ADA APA 16 JUN 20225 ?


ADA APA

16 JUN 2025

KAH KAH KAH

KAH KAH KAHBLACKROCK SATU PENCERAHAN


BLACKROCK

SATU PENCERAHAN

AMIN

ANWAR SAH BUDAK AMERIKAKetika Israel terus dibekalkan senjata, Anwar anggap dasar AS semakin 'positif'


Perdana Menteri Anwar Ibrahim memuji apa yang disifatkannya sebagai "perubahan" dalam pendirian Amerika Syarikat menyokong Israel, meskipun Presiden Joe Biden masih kekal membekalkan senjata bernilai berbilion dolar kepada negara Zionis itu serta sikap Washington mengecam Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) kerana mengeluarkan waran tangkap kepada Benjamin Netanyahu dan Menteri Pertahanan Israel, Yoavav Gallant.

Bercakap di forum Meja Bulat Asia Pasifik ke-37, Anwar mengalu-alukan "perkembangan positif" dalam pendirian AS.

“Dalam kekangan sistem politik AS dalam tahun yang menyaksikan pilihan raya, Presiden Biden baru-baru ini menunjukkan sikap semakin tidak sabar terhadap rakan sejawatnya dari Israel.

“Beliau juga telah mula mendesak penerimaan cadangan gencatan senjata sebagai pertukaran untuk pembebasan tebusan.

"Kami mengalu-alukan tanda-tanda awal perubahan pendekatan Amerika terhadap konflik ini," katanya dalam ucapan yang mungkin mengundang kritikan kumpulan pro-Palestin di Malaysia, yang membidas kerajaan Anwar atas beberapa keputusan yang dilihat berlawanan dengan dasar Malaysia menyokong perjuangan Palestin.

Baru-baru ini, Anwar dikecam atas rancangan melibatkan sebuah syarikat milik BlackRock, firma pelaburan global AS yang terpalit kontroversi, dalam sebuah konsortium dipacu dana kerajaan untuk menguruskan lapangan terbang Malaysia.

Menurut rancangan diumumkan bulan lepas, Global Infrastructure Partners (GIP) yang dimiliki BlackRock akan mengambil alih 30% kepentingan dalam konsortium itu, langkah yang mengundang protes disebabkan reputasi BlackRock sebagai syarikat yang mempunyai hubungan rapat dengan ekonomi dan industri pertahanan Israel.

Anwar menolak bantahan terhadap rancangan itu, sebaliknya menuduh pihak pembangkang "menghasut" terhadap kerajaan.

Anwar sebelum ini turut menolak bantahan terhadap keputusan kerajaan membenarkan syarikat pertahanan AS yang berdepantuduhan bersubahat dalam jenayah perang Israel untuk menyertai pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) dan Keselamatan Negara Asia (Natsec) di Kuala Lumpur.

Pameran tersebut turut disertai Lockheed Martin, yang mana BlackRock mempunyai 7.4% kepentingan.

Minggu lalu, sebanyak 15 kumpulan menggesa kerajaan Malaysia menarik balik penyertaan dalam sebuah latihan ketenteraan maritim pimpinan AS yang turut melibatkan tentera Israel.

Gerakan Boycott, Divestment, Sanctions Malaysia yang mengetuai gesaan itu berkata Malaysia perlu segera menarik diri Latihan Lingkaran Pasifik (Rimpac) yang akan berlangsung mulai 26 Jun hingga 2 Ogos.

Tokoh akademik Palestin berpengkalan di London, Azzam Tamimi baru-baru ini turut mengulas hal tersebut menggesa Malaysia untuk mempertimbangkan semula konsortium melibatkan BlackRock. 

Israel terus dibekalkan senjata

Kenyataan Anwar mengalu-alukan "perubahan" dalam dasar AS menyokong Israel muncul ketika Rumah Putih masih gagal mengambil apa-apa tindakan konkrit bagi menghukum Israel selepas serangan di Rafah yang membunuh puluhan orang awam Palestin, walaupun sebelum ini Biden berulang kali merayu Israel tidak menceroboh bandar sempadan yang menempatkan lebih daripada separuh pelarian Gaza sejak perang yang telah membunuh sekurang-kurangnya 35,000 rakyat Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.

Biden berkata beliau telah menyekat penghantaran senjata ke Israel pada April kerana khuatir Israel akan menggunakannya di Rafah, tetapi pada masa sama berkata beliau meluluskan penghantaran senjata lain.

Di sebalik kenyataannya menentang pencerobohan Israel ke Rafah, AS bulan lalu berkata ia merancang membekalkan negara Zionis itu dengan lebih AS$1 bilion senjata baharu.

Menurut laporan AP, penghantaran itu termasuk peluru tangki bernilai AS$700 juta dan kenderaan taktikal bernilai AS$500 juta.

Hamas setuju 'dua negara'?

Dalam ucapannya hari ini, Anwar turut mendakwa pertemuannya dengan pemimpin Hamas mendapati mereka menerima baik idea penyelesaian dua negara, dasar yang mengiktiraf kedua-dua Israel dan sebuah negara Palestin bebas.

Dasar tersebut baru-baru ini menjadi sasaran kritikan oleh kerana kepimpinan Israel secara terbuka menolak kewujudan sebarang negara Palestin.

"Saya sukacita mengatakan bahawa dalam pertemuan terakhir saya dan perbualan baru-baru ini dengan mereka (Hamas), mereka tampak menerima baik cadangan untuk penyelesaian, gencatan senjata yang kekal dan penyelesaian dua negara," katanya.

Sebelum ini, terdapat gesaan agar kerajaan Malaysia tidak lagi meneruskan dasar menyokong penyelesaian dua negara.

Penyelesaian itu yang merupakan sebahagian daripada Perjanjian Oslo 1993, di atas syarat Israel mengiktiraf status Baitulmaqdis, menghentikan pembinaan penempatan haram Yahudi dan membenarkan pelarian Palestin pulang, iaitu syarat-syarat yang masih gagal dipenuhi rejim itu.

Awal tahun ini, bekas pemimpin Umno Khairy Jamaluddin menggesa Malaysia berhenti menyokong dasar penyelesaian dua negara.

"Israel langsung tidak percaya dengan penyelesaian dua negara. Mereka tidak melakukan apa-apa dalam dekad yang lalu untuk menunjukkan mereka komited terhadap penyelesaian dua negara," kata bekas menteri itu.

"Mereka (Israel) berpura-pura bahawa mereka menghormati penyelesaian dua negara tetapi mereka tidak. Jadi saya rasa sudah tiba masanya untuk Malaysia berhenti berkata bahawa kita menyokong penyelesaian dua negara."

Sebulan sebelum serangan 10 Oktober oleh Hamas, badan pemikir Centre for Human Rights Research and Advocacy (Centhra) mempersoalkan pendirian Perdana Menteri Anwar Ibrahim yang selari dengan pendirian Asean untuk menyokong penyelesaian dua negara.

"Memandangkan komitmen Malaysia di masa lalu terhadap pemerintahan sendiri dan hak asasi manusia, kami menggesa perdana menteri mempertimbangkan semula dan mengambil pendirian yang lebih tegas terhadap apartheid Israel," kata Azril Mohd Amin dari Centhra.
A

SAH ANWAR

INI BUDAK

AMERIKA

AMIN

HARTA NEGARA

JUAL PADA

ZIONIS YAHUDI

AMIN

BUAT LATIHAN

ASKAR DENGAN

ZIONIS ISRAEL

AMIN

SEMUA KERANA

KUIH PAU

AMIN

KHALAS

GAZA DI BOM OLEH BLACKROCK
40 maut dalam pengeboman Israel di sekolah Gaza
GAZA: Sekurang-kurangnya 40 warga Palestin maut, kebanyakannya kanak-kanak dan wanita manakala puluhan lagi cedera dalam serangan udara Israel yang menyasarkan sebuah sekolah.

Sekolah itu menempatkan penduduk kehilangan tempat tinggal di kem Nuseirat di tengah Semenanjung Gaza, kata sumber perubatan kepada Xinhua pada pagi Khamis.

Menurut sumber, jet pejuang Israel mengebom sekurang-kurangnya tiga bilik darjah dengan beberapa peluru berpandu.

Pengarah pejabat media kerajaan yang dikendali Hamas, Ismail Al-Thawabta dan seorang pegawai kementerian kesihatan Gaza memberitahu Reuters seramai 40 orang terbunuh, manakala 73 cedera dalam serangan Israel ke atas sekolah Nuseirat di Semenanjung Gaza.

Kedua-dua pegawai itu menambah bahawa 14 kanak-kanak dan 9 wanita terbunuh dalam serangan itu.

Menurut pihak berkuasa itu, serangan berterusan oleh tentera Israel "adalah bukti jelas jenayah pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan terhadap orang awam".

Terdahulu, Pengarah komunikasi UNRWA Juliette Touma memberitahu jumlah mereka yang dilaporkan terbunuh dalam serangan Israel ke atas sekolah Nuseirat adalah antara 35 dan 45, sambil menambah jumlah itu tidak dapat disahkan.

Israel masih belum memberi sebarang kenyataan mengenai insiden berkenaan. - REUTERS/XINHUA

GAZA MATI

KENA BOM

BLACKROCK

AMIN

ANWAR JUAL

HARTA NEGARA

PADA BLACKROCK

KHALAS

PERCUBAAN JANTAN MEROGOL JANTAN


PERCUBAAN JANTAN

MEROGOL JANTAN

KAH KAH KAH

AMIN

JANGAN HINA CALON PM


JANGAN HINA

RAFIZI CALON PM

KHALASUnknown commented on
 "CALON PM DIHINA YB VIRAL"

rafizi title calon pm pun tak layak la woi... jijik mendengonya

SELERA DILUAR TABII


SELERA

DILUAR TABII

AMIN

Unknown commented on 
"PERCUBAAN MENCABUL ?"

jubo hitam pun selera ? pelik ini oran

PERCUBAAN MENCABUL


PERCUBAAN

MENCABULJUMAAT 7 JUN 2024
SATU MALAYSIA GEMPAR
PERDANA MENTERI
ANWAR IBRAHIM DITUDUH
CUBA MENCABUL
KAH KAH KAH
MENCABUL BUKAN ANAK GADIS
TAPI 
BUDAK JANTAN
KAH  KAH KAH

NAJIB D PENJARA
KERANA MENCURI
ANWAR KENA SAMAN
KERANA CUBA MENCABUL
KAH KAH KAH

KES TAHUN DEPAN
MULA  16 JUN 2025
HINGGA 25 JUN 2025
JENG JENG JENG

FRANCE
ULANG TAHUN KE 80
TENTERA AMERIKA
NAIK KE DARAT
MELAWAN NAZI HITLER
RAJA CHARLES
BIDEN
MACRON &
 ZELENSKY DATANG

AMERIKA
STEEVE BENNON
KEMPEN MANAGER TRUMP 2016
DI ARAH HAKIM
MASUK PENJARA
4 BULAN MULAI 1 JULAI
KERANA MENGHINA KONGRES

RUSIA
HANTAR KAPAL PERANG
KE CARIBBEAN
NAK TUNJUK KUASA DUNIA
KATA  AMERIKA

HOKKIEN
PAGI INI CERAH SEGAR
HUJAN TAK JADI PETANG KEMARIN
MATAHRI DAH BERSINAR
KL & KL SENTRAL BERJEREBU
LANGIT KELAM

HARI INI
ADA DUA PASUKAN
SEDANG MEMBINA KUBUR
KUBUR LAMA DI RUNTUH
BUAT MAKAM BARU

GUA AHNYA DENGAR
SUARA TIONG
DAN CHIP CHIP CHIP

BERJALAN PULANG
DI PINTU MASUK
HA HA HA
MURAI BERKICAU
INI MURAI JANTAN
SUARA INDAH KUAT MERDU
PAGI INI MENJADI
INDAH DENGAN SUARA MURAI

BRO
SENYUM
SENYUM
DI PAGI JUMAAT

BRO
MEMANG MENARIK
MENJADI ORIGINAL
LEBIH BAIK DARI BEBAL

BRO
JANGAN RASA TAKUT
BILA LU BERUMUR
LU TAK TAHU
APA LU NAK BUAT

BRO
BILA LU JUMPA
DUA SOSOK JAHAT LAGI ZALIM
PILIH YANG KURANG
JAHAT DAN KURANG ZALIM
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERJUMAAT