Khamis, 7 April 2022

NATO MAKIN RETAK

 


NATO 

KEPALA TAHIK

AMERIKA MAKIN

TERBARAI

AMIN

KAH KAH KAH

AM BANK ? INGAT APA TERJADI PADA PEMULA AMBANK

 RM2.28 bilion milik 1MDB masuk akaun Najib, kata pihak pendakwa

PIHAK pendakwaan dalam perbicaraan rasuah 1Malaysia Development Berhad (1MDB) melibatkan Najib Razak hari ini berkata berbilion ringgit yang dikumpul oleh dana itu masuk ke akaun peribadi bekas perdana menteri itu di AmBank.

Ketua pendakwa raya Gopal Sri Ram mengeluarkan beberapa carta di mahkamah pagi ini untuk menunjukkan jejak aliran rumit wang itu sebelum akhirnya masuk ke dalam dua akaun bank Najib yang berakhir dengan digit 694 dan 880.

Secara keseluruhan, carta menunjukkan RM2.28 bilion milik 1MDB dipindahkan ke dalam akaun Najib antara 2011 hingga 2014. Ini juga dinyatakan dalam kenyataan pembukaan Sri Ram.

Carta itu ditunjukkan kepada saksi ke-13 pihak pendakwaan, Ismee Ismail, yang mengesahkan wang sememangnya dimasukkan ke dalam akaun AmPriva Banking Najib dan akaun AmIslamic Bank dalam soal balas.

Sri Ram menunjukkan kepada saksi beberapa carta yang menunjukkan wang 1MBD dikumpulkan melalui pinjaman jangka sederhana Islam (IMTN) sebanyak AS$5 bilion yang masuk dalam akaun Najib dengan digit 694.

Daripada AS$5 bilion yang diperoleh melalui IMTN, AS$700 juta dimasukkan kepada Good Star limited, sebuah syarikat yang dikawal oleh Low Taek Jho. 

Dari situ, wang itu mengalir melalui beberapa akaun sebelum berakhir dalam akaun peribadi Najib.

Daripada Good Star, wang itu masuk melalui akaun Tarek Obaid dan Putera Turki Abdullah, pengasas bersama PetroSaudi International Ltd. – 7 April, 2022.

SEKARANG BARU

KITA SEDAR

KENAPA NAJIB

KENAPA ROSMAH

TAK MAHU

SRI RAM MENJADI

KETUA PENDAKWA

AMIN

JELAS REBUKTI

SRI RAM INI

BIJAK SUSUN

CERITA JADI

FAKTA BERHUJAH 

KHALAS

SEMUA BUKTI

YANG DIBAWA

 SRI RAM 

KE MAHKAMAH

ADALAH PALSU

AMIN

BERNIAT JAHAT

UNTUK MENGHINA

PEMIMPIN ISLAM

KAH KAH KAH

KHALAS

BAHASA MENGENAL BANGSA

 

BAHASA 

MENGENAL BANGSA

KHALAS

Unknown commented on 

"BUMI MELAYU"

gua bukan nak mengamuk kalau ada tak setuju taknak pakai bahasa melayu sebagai bahasa nusantara.. tapi gua tak boleh belah bila menteri indon nak suruh pakai bahasa indonesia ?? gua cuma tak boleh nak hadam usul dari menteri ni.. gua bukan nak pertahan menteri malaysia tapi nampaknya menteri indonesia bodohnyanya boleh tahan.. menteri pendidikan pulak tu.. menteri kita pun jauh lagi cerdik.. cuma kalau cerdik tapi mmeyamun tak guna juga.... kah kah kah

Unknown commented on

 "BUMI MELAYU"

Jangan gara-gara klaim bahasa menyebabkan hubungan indonesia dan malaysia jadi rengang.Jangan pula memperkasa bahasa cuma retorik politik sahaja tapi dalam aplikasi terkini dan dialam siber kureng pengunaan dan rujukannya.kahkahkahkah

Unknown commented on

 "BUMI MELAYU"

Bahasa Melayu dan bahasa Indonesia yang mana sebenarnya bahasa asli nusantara. Sila beri pencerahan?


SEKAATAN EKONOMI ? KAH KAH KAH

 Anggota Nato berbeza pendapat mengenai hubungan dengan Rusia

NEGARA anggota Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (Nato) berbeza pendapat dalam isu membabitkan hubungan dengan Rusia, susulan operasi ketenteraannya di Ukraine, lapor Sputnik memetik media.

Beberapa negara di timur Eropah, seperti Poland dan negara Baltik berusaha memutuskan semua hubungan dengan Moscow demi menjatuhkan negara itu, lapor New York Times, memetik kenyataan seorang pegawai.

Pada masa sama, Perancis, Jerman dan Turki percaya bahawa Rusia tidak boleh ditundukkan dengan mudah dan mahu mengekalkan hubungan baik dengan presidennya Vladimir Putin.

Rusia melancarkan operasi ketenteraan khas di Ukraine pada 24 Februari untuk menyokong kemerdekaan republik Donetsk dan Luhansk.

Negara-negara Barat mengutuk sekeras-kerasnya operasi itu sambil menyifatkannya sebagai pencerobohan dan mengenakan sekatan keras ke atas Moscow. – Bernama, 7 April, 2022.

NATO

NO ACTION

TALK ONLY

KAH KAH KAH

TAK BERANI

SERANG RUSIA

KAH KAH KAH

BIARAKAN UKRAINE

PUNAH RANAH

AMIN

LEPAS PERANG

ADA DANA

PROJEK MEMBINA

SEMULA 

KHALAS

KAH KAH  KAH

YANG MATI KATAK

WARGA UKRAINE

KAH KAH KAH

700 JUTA DOLAR UNTUK JAMBU NAJIB

Bekas pengarah 1MDB kekal kerana percaya, setia kepada Najib, mahkamah diberitahu

BEKAS pengarah 1Malaysia Development Bhd (1MDB) Ismee Ismail memberitahu mahkamah hari ini beliau kekal bersama syarikat itu selepas pengerusinya Mohd Bakke Salleh meletak jawatan kerana masih mempunyai kepercayaan dan kesetiaan terhadap perdana menteri ketika itu Najib Razak.

Ismee yang merupakan saksi ke-13 pihak pendakwaan sedang diperiksa semula oleh ketua pendakwa raya Gopal Sri Ram dalam perbicaraan rasuah 1MDB Najib di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

“Dalam situasi itu selepas peletakan jawatan Bakke, apabila anda terus berada di sana, apakah sikap lembaga terhadap sebarang hasrat yang datang daripada tertuduh sebagai perdana menteri,” tanya Sri Ram kepada Ismee.

Ismee berkata pada masa itu beliau masih mempunyai kepercayaan yang tinggi.

“Saya tidak boleh ingat secara spesifik. Secara amnya dari perspektif saya sendiri, pada awal tahun 2009, apabila kami melakukan transaksi PetroSaudi International, saya fikir ia akan menjadi transaksi yang baik untuk kami.

“Dalam kapasiti saya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji dan banyak berurusan dengan pihak berkuasa Saudi, (PSI) adalah peluang yang baik untuk meningkatkan hubungan dengan Saudi.

“Saya tidak menyangka akan berlaku penipuan atau penyelewengan. Saya percaya pada masa itu, saya mempunyai kepercayaan yang tinggi terhadap kepimpinan dan kesetiaan kepada perdana menteri sendiri.

“Itulah sebabnya saya tidak melakukan seperti Bakke,” kata Ismee merujuk kepada mengikut jejak Bakke dan meletak jawatan daripada lembaga pengarah.

Bakke adalah pengerusi 1MDB pada 2009. Beliau telah meletakkan jawatannya dua kali, sekali pada 7 April 2009 dan 11 Oktober 2009, kerana beliau mendakwa pengurusan 1MDB tidak mengikut arahannya.

Bakke juga tidak gembira kerana AS$700 juta daripada pinjaman jangka sederhana Islam (IMTN) AS$5 bilion yang diperoleh 1MDB bagi tujuan usaha sama dengan PSI dialihkan kepada Good Star Limited, sebuah syarikat yang dikawal oleh ahli perniagaan buruan Low Taek Jho.

Sri Ram juga bertanya kepada Ismee mengenai situasi dalam syarikat itu antara 2009 dan 2016.

“Adakah anda berada dalam kedudukan untuk menentang atau bercanggah dengan kehendak Najib tentang cara 1MDB harus dijalankan?” tanya peguam itu.

Ismee berkata beliau “sepatutnya” boleh melakukannya.

Peguam itu kemudian bertanya kepada Ismee sama ada beliau mempunyai pengetahuan peribadi tentang sebarang perjanjian yang mungkin ada Najib dengan Low tentang bagaimana wang itu (dicuri daripada 1MDB) akan dikongsi antara mereka.

“Tidak,” jawab saksi itu.

Selepas hampir sejam pemeriksaan semula, Ismee dibebaskan dari kandang saksi.

Najib, 68, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan akan diteruskan dengan keterangan bekas ketua pegawai kewangan (CFO) 1MDB, Azmi Tahir. – 7 April, 2022.

WOIT

TAKAN TAK SEDAR

TASTE NAJIB

KAH KAH KAH

TENGOK BAIK2

ROSMAH BINI

YANG GEMOK

KAH KAH KAH

DAPAT KALONG

INTAN MERAH

JAMBU

KAH KAH KAH

JO LO 

JAMBU TEMBAM

KAH KAH KAH

TU PASAL

DAPAT 700

JUTA DOLAR

KHALAS

APAKAH JO LO

 TOP ATAU BOTTOM?

KAH KAH KAH

YANG SAH

NAJIB SUKA

YANG GEMOK 

DAN TEMBAM 

KAH KAH KAH

FETISH ORANG 

GEMPK TEMBAM

 ZIANA HANYA DEKOI

KAHA KAH KAH

TAKUTKAN MAK AYAH

 


CARA BARU

TOKAN UBAT

TAKUTKAN 

IBU BAPA 

AMIN

BERITA NOKIA

KOBID-19 
BOLEH MENYEBABKAN 
KOMPLIKASI SERIUS
 KEPADA KANAK-KANAK
 TERMASUK 
KEMASUKAN KE ICU
 DAN KEMATIAN

MAJLIS 
KESELAMATAN NEGARA

SELAMAT BERBUKA PUASA

 


SELAMAT BERBUKA

HARI KE 4 BERPUASA

CUACA REDUP 

ALAM DATANG MEMBANTU
AGAR KITA SELESA BERPUASA

GUA PETANG NI
ADA PROGRAM
GUA MINTA KAWAN BELIKAN
KUIH GULUNG
KUIH KARIPAP
DAN 
PATIN TEMPOYAK
AGAK SPESIAL HARI INI
GUA TAK LUPA
BUAH MANGGA
ADA KAWAN BERI
HARUM MANIS
DARI PERLIS

BIASANYA KHAMIS
GUA KE CHOW KIT
HARI INI ADA PROGRAM
GUA NAK PERGI ESOK

PETANG INI REDUP
KEMUDIANN HUJAN
KEMUDIAN RENYAI
SEKARANG DAH BERHENTI
DI HARAPKAN
ABANG KAKAK
PAK CIK MAKCIK
BAZAAR RAMADAN
NIAGA KENCANG
AMIN

SELAMAT BERBUKA

ADA APA PADA NAMA

 ADA APA

PADA NAMA

AMINAmutalingam barkaylow commented on 

"PAK MAIL HANYA 114"

Mana ada Bahasa Nusantara... Nusantara bukanlah bahasa ia adalah gagasan kepulauan. Yg betulnya Bahasa Melayu, Indonesia yg rasis akhirnya akui juga Bahasa Melayu bahasa perpaduan Nusantara menuju bahasa perpaduan sejagat dunia.

DIPERSILAKAN

 DIPERILAKAN

AMIN


Unknown commented on

 "TEMPURUNG PECAH"

wareh pengalaman ekau ini buleh bueh drama tv ,

NATO JADI GILA

 


NATO MAHU

PERANG TAMAT

AMIN

TAPI NATO TERUS

BEKAL SENJATA

PADA UKRAINE

AMIN

AKHINYA YG JADI

HANCUR HANCAI

MATI KATAK

WARGA UKRAINE

KHALAS

YANG KETAWA

BUAT DUIT

INDUSTRI 

BUAT SENJATA

KAH  KAH KAH

JEMPPUTAN MALAM INI JAM 9

 JEMPUTAN

MALAM INI

JAM 9.00

DALAM TALIAN

        https://forsea.co/the-clash-of-empire-builders-                            china-usa-and-russia/

AMIN

KLIK DISINI

LAYARI

KHAMIS 7/4/2022

 JAM 9 MALAM

WAKTU MALAYSIA

https://forsea.co/the-clash-of-empire-builders-china-usa-and-russia/

MALAPETAK CUACA

 MALAPETKA

CUACA

AMIN

9 APRIL

PERLAWANAN AKHIR

KHALAS

Cekpit Kelima commented on 

"INI JAWAPAN 9 APRIL 2022"

Bukan tak mau join gerakan konon cool ni. Tapi negara kita ni ada Petronas dan company minyak yg sumbang berbillion kpd ekonomi negara. Kereta kita pon pakai minyak, naik bas teksi motor grab pon pakai minyak. Nak berhipokrit dan poyo join gerakan ni bukan tak boleh, tapi nampak macam negro join Nazi. Negara eropah lain cerita, rakyat dia dah cukup kesedaran psl alam sekitar. Rakyat kita pantang cuti, ramai2 turun ride cemarkan alam sekitar beramai ramai. Lagi ramai lagi bising lagi cool, kalau ada orang politik buat upacara pelepasan lagi bertambah hip. Jauh sgt bezanya..bukan tak mau join. Tapi utk rakyat negara ni, kita ready utk kiamat je la, dunia ni tak kekal pon.

BIDEN BUAT LAWAK BERDIRI - KAH KAH KAH

 

BIDEN BUAT

LAWAK BERDIRI

SATU DUNIA KETAWA

KAH KAH KAH

GERMAN MASIH 

BELI MINYAK & GAS

DARI RUSIA

KAH KAH KAH

BIDEN SEKAT

ANAK DARA PUTIN

DARI DAPAT BELI

MEK DOGAL

KAH KAH KAH

NAJIB DI FITNAH LAGI

 Jho Low hadir mesyuarat sulit 1MDB walaupun tiada jawatan – Ismee

KUALA LUMPUR –  Ismee Ismail memberitahu mahkamah yang Low Taek Jho atau Jho Low hadir ke mesyuarat pengurusan tertinggi 1Malaysia Development Berhad (1MDB) walaupun tidak mempunyai sebarang jawatan dalam syarikat.

Saksi ke-13 prosiding penyewelengan dana 1MDB membabitkan bekas  Najib,  Ismee Ismail memberitahu, kehadiran Jho Low dalam Mesyuarat Khas Ahli Lembaga Pengarah (BOD) pada 26 September 2009. 

Beliau bagaimanapun tidak dapat memastikan siapa yang memanggil ahli perniagaan itu hadir  ke mesyuarat berkenaan.

Ismee yang juga merupakan Ahli Lembaga Pengarah (BOD) ketika itu berkata, Jho Low mungkin telah dijemput oleh Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1MDB, Shahrol Azral Ibrahim Halmi dan bekas Pengarah Eksekutifnya, Casey Tang Keng Chee.

Namun kehadiran Jho Low itu tidak dipersoalkan oleh mana-mana pihak walaupun mesyuarat itu sulit dan hanya dihadiri pengurusan tertinggi 1MDB.

Kata Ismee, bagaimanapun Jho Low tidak bercakap dalam mesyuarat berkenaan yang juga membincangkan cadangan usahasama dengan PetroSaudi International Ltd (PSI).

Jho Low juga didakwa telah meninggalkan mesyuarat itu lebih awal tanpa menunggu ia selesai.

Selain itu, Ismee juga memberitahu, tandatangan Jho Low tidak ada dalam senarai kehadiran mesyuarat.

“Tapi saya tidak tahu jika ada pihak yang diberi kuasa untuk padam namanya (Jho Low),” ujarnya.

Hari ini juga, peguam mewakili Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah fokus dalam menyoal balas Ismee yang juga bekas Pengarah Bukan Eksekutif 1MDB tentang dakwaan bekas Pengerusi 1MDB, Tan Sri Mohd Bakke Salleh berhubung usaha sama dengan PSI.

Mohd Bakke pernah mendakwa Najib telah meminta BOD untuk tumpu sahaja kepada usahasama 1MDB dan PSI tanpa banyak menghabiskan masa melihat transaksi syarikat yang lepas-lepas.

Prosiding akan bersambung esok pagi di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Collin Lawrence Sequerah.

Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan ketika ini sedang berdepan dengan empat pertuduhan menggunakan kedudukannya mendapatkan suapan berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah sama. 

WOIT

SEMUA FITNAH

SEMUA TOHMAH

AMIN

NAJIB ALIM

NAJIB WARAK

NAJIB HANTUK

KEPALA PADA

BATU  ITAM

AMIN

NAJIB BERI 

SALAM PADA 

KUBUR

KAH KAH KAH

MANA ADA INSAN

SEJUJUR NAJIB

KAH KAH KAH

HINGGAKAN

TOK ARAB BERI

2 BILION DOLAR

SEBAGAI HADIAH

KAH KAH KAH

NAJIB DAH KATA

BERKALI KALI

JO LO TAK TERLIBAT

DALAM 1MDB

AMIN

LAPORAN


Jho Low tiada kaitan dengan 1MDB, kata Najib

T K Letchumy Tamboo
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini berkata Low Taek Jho atau Jho Low tidak mempunyai sebarang kaitan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Sebaliknya, Najib berkata semua keputusan dan urus niaga 1MDB dibuat oleh pengurusan dan lembaga pengarah 1MDB.

"Encik Low Thaek Jho tidak pernah bekerja di 1MDB dan semua keputusan dan urus niaga 1MDB dibuat oleh pengurusan dan lembaga pengarah 1MDB," kata Najib di dalam satu jawapan bertulis menjawab soalan Ahli Parlimen Wangsa Maju, Datuk Dr Tan Kee Kwong.

Tan ingin mengetahui sekiranya wujud sebarang urus niaga atau kaitan antara 1MDB dan Jho Low.

Sebelum ini, Sarawak Report telah mendakwa sejumlah AS$700 juta (RM2.5 billion) pinjaman yang dibayar balik 1MDB kepada PetroSaudi International (PSI) pada September 2009 disalurkan ke sebuah syarikat yang didakwa dikawal oleh Jho Low.

Jho Low pula telah menafikan semua tuduhan penyelewengan wang dan penipuan yang dilemparkan terhadapnya dan mendakwa segala tuduhan terhadapnya berbau politik.BACA - JANGAN DUIT KENA TIPU

 


Rakyat Malaysia harus berwaspada penipuan dalam talian, aplikasi android – ESET

KUALA LUMPUR – Pelanggan bank di Malaysia harus berwaspada terhadap aplikasi Android berniat jahat dan laman web e-kedai palsu yang bertujuan untuk menggodam akaun bank mereka.

Seorang penyelidik daripada syarikat digital global, ESET, Lukáš Štefanko memberi amaran bahawa ESET telah mengesan laman web palsu yang menyamar sebagai perkhidmatan sah dengan nama domain yang serupa di Malaysia.

Štefanko berkata pembeli dalam talian yang terpedaya dengan laman web palsu itu menerusi kempen yang dijalankan oleh penyerang siber tersebut melalui iklan Facebook bagaimanapun laman web ini tidak menyediakan pilihan untuk membeli-belah secara terus melalui mereka sebaliknya memperdayakan pengguna untuk memuat turun aplikasi daripada Google Play.

Namun apabila mengklik pada butang yang disediakan tidak membawa ke Google Play Store tetapi ke pelayan di bawah kawalan penyerang siber.

Apabila pengguna hendak melakukan pembayaran, pengguna diberikan pilihan pembayaran untuk memindahkan jumlah yang diperlukan daripada akaun bank mereka selepas itu mangsa penipuan itu akan dibawa ke halaman pembayaran Pertukaran Proses Kewangan (FPX) palsu dan diminta untuk memilih satu daripada lapan bank Malaysia dinyatakan.

FPX adalah kaedah pembayaran di Malaysia yang membolehkan pelanggan menyelesaikan urus niaga dalam talian menggunakan akaun bank.

“Bank yang disasarkan ialah Maybank, Affin Bank, Public Bank, CIMB Bank, BSN, RHB, Bank Islam Malaysia dan Hong Leong Bank,” kata syarikat itu dalam satu laporan.

Selepas mangsa menyerahkan maklumat perbankan mereka, mereka menerima mesej yang memberitahu mereka bahawa ID pengguna atau kata laluan yang mereka berikan adalah tidak sah, pada ketika ini, butiran akaun bank mereka telah dihantar kepada pengendali ‘malware’ (perisian hasad).

Bagi memastikan penyerang siber boleh mengakses akaun bank mangsa, aplikasi e-kedai palsu juga menghantar semua mesej SMS yang diterima mangsa kepada pelaku (penggodam) sekiranya ia mengandungi kod pengesahan dua faktor (2FA) yang dihantar oleh bank.

Štefanko memberi amaran kepada pengguna dalam talian supaya berhati-hati dengan mengklik iklan dan hasil carian enjin carian berbayar kerana mereka tidak menuju ke laman web rasmi dan bagi memastikan bahawa aplikasi itu hanya dimuat turun daripada Google Play Store serta ia untuk mengesahkan keselamatan laman web.

Pengguna juga harus menggunakan perisian atau perkakasan 2FA dan bukannya SMS dan menggunakan penyelesaian keselamatan mudah alih untuk lebih selamat, kata syarikat itu.

Menurut laporan itu, tujuh laman web palsu dan tiga aplikasi Android berniat jahat telah dikenal pasti baru-baru ini di Malaysia.

Penjenayah siber telah menyasarkan Malaysia secara eksklusif ketika ini tetapi mereka mungkin melakukan penipuan itu ke negara dan bank lain selepas ini.

Penyerang siber mahu maklumat perbankan mangsa, mereka juga mungkin akan mencuri maklumat kad kredit pada masa depan, kata Štefanko. – BERNAMA


JAGA JAGA

JANGAN KENA

TIPU

AMIN

CARA PALING

SELAMAT PERGI

KEDAI BUKA

DOMPET KELUAR

DUIT BELI BARANG

AMIN

SELAMAT DAN

KITA BERHUBUNG

DENGAN MANUSIA

BUKAN MESIN

AMIN

KHALAS