Jumaat, 30 April 2021

BERSEDIA - JIKA PERANG MELEDAK

 


BERSEDIA

JIKA PERANG

MELEDAK

BEBAL POLITIK

 


SOALAN INI

DARI POLITIKUS

BEBAL POLITIK

AMIN

MALAYSIA

NEGARA DUNIA

KETIGA

AMIN

INI ADALAH CARA

DAN POLITIK

NEGARA 

DUNIA KETIGA 

DIJALANKAN

KHALAS 

JIKA HAMZAH 

DISIASAT 

AMIN 

 JO LO DI TANGKAP

AMIN

DOLAH BAGINDA 

 ULANG BICARA

AMIN

GOPI DI CARI

 AMIN 

KAHIRY DI SIASAT

AMIN

ANAK NAZRI

DITAHAN

AMIN

INI BUKAN LAGI

MALAYSIA

KHALAS

INI SWEDEN

ATAU DENMARK

ATAU FINLAND

AMIN

BANGANG


Kenapa boleh siasat Anwar, tak boleh siasat Hamzah, soal peguam DAP

POLIS perlu berhenti siasat Anwar Ibrahim mengenai klip audio didakwa antara pemimpin pembangkang itu dan presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi, kata Ramkarpal Singh.

Peguam DAP itu berkata demikian susulan pengakuan Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainuddin mendakwa tidak ada salahnya rakaman audio beliau tentang pelantikan polis terbocor.

Malah, pengakuan Hamzah tentang pelantikan polis itu jauh lebih serius, tambahnya.

“Klip audio (Hamzah) tidak boleh dibiarkan terabai begitu sahaja.

“Jika tidak ada yang salah, mengapa ada keperluan untuk ambil kenyataan Anwar Ibrahim oleh pihak polis tentang rakaman audio di mana beliau didakwa bercakap?

“Jika tidak ada kesalahan yang dilakukan oleh Hamzah, mengapa pilih kasih menyiasat Anwar dalam keadaan yang lebih kurang sama,” kata Ramkarpal yang juga ahli Parlimen Bukit Gelugor.

Hamzah hari ini mengaku itu adalah suaranya dalam klip audio yang dikongsi secara meluas mengenai pelantikan Acryl Sani Abdullah Sani sebagai Ketua Polis Negara baharu.

Hamzah berkata tidak membuat sebarang pelanggaran undang-undang bercakap melalui telefon dengan individu tidak dinamakan itu yang digambarkannya sebagai “orang sangat penting”.

Dalam klip audio tersebut, individu tidak dinamakan itu antara lain menyebut Yang di-Pertuan Agong mahu Timbalan Ketua Polis Negara Acryl Sani Abdullah Saani menggantikan Abdul Hamid Bador.

Hamzah juga didapati merujuk tentang “budak kita” dan “orang kita”. Tanpa menyebut nama Abdul Hamid, menteri itu juga berkata,nama-nama itu hanya boleh dicadang melalui lantikan dan hanya beliau (Hamzah) boleh tentukan memandangkan beliau Pengerusi Suruhanjaya Pasukan Polis (SPP) yang menentukan tugas-tugas polis.

Sebelum ini, Hamzah dikatakan ada campur tangan mengenai pertukaran pegawai polis, dalam usaha Abdul Hamid untuk membersihkan pasukan polis.

Awal minggu ini, Anwar dipanggil ke Bukit Aman untuk diambil kenyataannya berhubung dakwaan perbualan telefon antaranya dan presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi didakwa berlaku selepas tamat perhimpunan agung Umno (PAU) pada hujung Mac lalu.

Klip itu dikatakan suara mirip Zahid dan Anwar yang membincangkan hasil PAU, di mana Umno memutuskan hubungan dengan Bersatu dan Perikatan Nasional, selain berjanji untuk tidak bekerjasama dengan DAP dan Anwar.

Ramkarpal berkata pengakuan Hamzah hari ini harus disiasat kerana ia menunjukkan campur tangan Kementerian Dalam Negeri dalam pelantikan pegawai kanan polis.

“Berdasarkan perkara di atas, Hamzah salah dengan berkata tidak ada kesalahan dibuat pihaknya dan ia harus disiasat sekarang kerana beliau telah mengesahkan suara dalam rakaman tersebut adalah miliknya.

“KPN baharu, Acryl Sani Abdullah Sani akan membuat perkara bagus dengan menyiasat Hamzah sebagai tugasan pertamanya selepas dilantik, dan jika tidak, pandangan wujudnya pilih kasih dalam siasatan berkaitan dengan pemimpin kerajaan berbanding pemimpin pembangkang akan kekal,” kata Ramkarpal.

Sementara itu, Ketua Penerangan Pejuang, Akif Rusli turut mendesak kerajaan menggantung Hamzah bagi melancarkan siasatan.

“Pengakuan Setiausaha Agung Bersatu itu (Hamzah) adalah satu campur tangan politik keji yang melibatkan salahguna kuasa dan rasuah kerana dibuat demi kepentingan tertentu dan jelas berbentuk satu pengkhianatan kepada negara.

“Pejuang Muda juga mendesak agar Hamzah digantung tugas beliau sebagai Menteri Dalam Negeri semasa siasatan itu dijalankan bagi mengelakkan sebarang bentuk tekanan kepada pihak pasukan penyiasat,” kata Akif. – 30 April, 2021.

BAGUSLAH

KERAJAAN

MACAM INI

AMIN

RAKYAT MARAH

BOLEH BANGUN

MELAWAN

AMIN

KALAU SEMUA

BAIK  TAKDA

YANG ZALIM 

AMIN

TAK AKAN ADA

PERLAWANAN

AMIN 

KALAU TENTERA

TAK RAMPAS KUASA

APAKAH ANAK

MUDA AKAN 

BERDEMO

DI MYANMAR

KHALASSOALAN BANGANG DARI DAP

 


INI SOALAN

BANGANG

KHALAS


Kenapa boleh siasat 

Anwar, tak boleh 

siasat Hamzah,
 
soal peguam DAP

MUSTAHIL

TAK TAHU

KAH KAH KAH

HERAN SAKI BAKI JO LO

 


HERAN

MASIH ADA

SAKI BAKI

JO LOW

Unknown commented on

 "SEMUA INI 

PROJEK KAUM PEMODAL"

Tak yah mengata org putih sgt.org mesia pun takkan takde yg tamak and zalim...? 1 lg, pehal nak backing sgt China Merah? Heran gak gua

SELAMAT BERBUKA

 


LAGI BERAPA

HARI NAK RAYA ?


HARI INI DAH 18 HARI
KITA PUASA
PETANG INI HUJAN
UDARA NYAMAN
SEJUK

ENTAH MACAM MANA
REZEKI 
PAK CIK MAK CIK 
BAZAR RAMADAN

TADI GUA KE CHOW KIT
TAK SIBUK
TAK RAMAI ORANG
GUA BELI BUAH
IKAN SAYUR DAN
DAGING SEGAR

NAK CUBA DAGING SEGAR
TEMPATAN
BUKAN DAGING KANGROO
INI SAHEH
KERANA KEPALA LEMBU
ADA TERGANTUNG SAMA
AMIN

GUA BELI
KUIH APAM KECIL
YANG DALAMNYA
ADA NENAS DAN JAM
DARI TUKANG BUAT APAM BALIK
DUA RINGGIT 5 BUTIR
EERTINYA
HARI INI DAN ESOK
GUA ADA KUIH MELAYU
AMIN

HARI INI
GUA SPESIAL
ADA GULAI IKAN
DENGAN SALAT
GUA GULAI IKAN TALAPIA
GUA AMAT SUKA IKAN INI
ENAK DAN SEDAP
AMIN

DI TEPI JALAN
TAR KELIHATAN
BANYAK KHEMAH
TAPI MASIH KOSONG
JALAN TAR
SIBUK RAMAI KERETA
MUNGKIN PULANG DARI JUMAAT

TAK LAMA LAGI  
KITA RAYA
ADUH!
SEKALI LAGI
RAYA BANGLA
AMIN

SELAMAT BERBUKA
SELAMTA BERSAHUR

SERANGAN KOBID DI SIAM

 


SERANGAN KOBID

DI SIAM

JALAN YANG JARANG DIAMBIL

 
JALAN YANG

JARANG DIAMBIL

Bryan Godon commented on

 "COLLINS

 SEORANG BOBBY"

Terima kasih atas nurkilan Tuan TT.. Tiada kata seindah bahasa. Tulisan TT tetap indah sebagai terapi darurat PKP. Terus menulis kenangan sepanjang jalan TT!! dibuang ke Australia membibit MasterChef, dibuang ke Timur menjadi hadji, balik asal menjadi NGI! hahaha https://www.poetryfoundation.org/articles/89511/robert-frost-the-road-not-taken


The Road Not Taken

BY ROBERT FROST

Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;

Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,

And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I—
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

INI NAMANYA MEROMPAK BERHEMAH

 
INI NAMANYA

MEROMPAK

BERHEMAH

Unknown commented on 

"LAGI LAMA LAGI ROSAK"

Berapa banyak juta duit kita semua pembayar cukai diperuntukan untuk parlimen? Kos penyelenggaraan, utiliti, segala kelengkapan IT untuk semua staff sampai ke MP dll. Tapi tak berguna sebab tidak bersidang. GWA cadangkan bangunan itu dijadikan universiti untuk anak bangsa belajar. Lepas ini jika MP tidak bersidang kita pembayar cukai tidaklah rasa ralat sangat. 

Jika ada sessi parlimen tuan speaker boleh cari dewan serbaguna atau tumpang sekejap dewan kuliah universiti. Dari Perlis sampai ke Borneo kita pembayar cukai sudah sediakan berbelas buah universiti. Sila manfaatkan fasiliti yang ada dan mula berjimat cermat. Ingat sama sampai bila nak berjoli guna duit cukai??? GWA bukan budak koleq tapi gwa faham asas ekonomi dah percukaian.

KITA JUGA WAJIB BERSEDIA

 


KITA JUGA

WAJIB BERSEDIA

HADAPI MUSUH 

BERSAMA

CHINA MERAH

KAHWIN KE ENTOT


JANGAN

BUAT FITNAH

AMIN

KAHWIN LAIN

ENTOT LAIN

KHALAS
Annuar sifatkan khabar angin kahwin penyanyi sebagai fitnah

MENTERI Wilayah Persekutuan Anuar Musa menyifatkan khabar angin kononnya beliau telah berkahwin dengan seorang penyanyi tanah air, yang tular di media sosial sebagai fitnah yang cuba menjatuhkan karier politiknya. 

Annuar turut meluahkan rasa kesal dan terkilan dengan tindakan pihak tidak bertanggungjawab yang menyebarkan khabar angin yang turut menjejaskan reputasi pihak lain yang tidak berkaitan. 

“Saya orang politik tak mengapalah kalau kawan-kawan nak fitnah sikit-sikit, tapi janganlah melibatkan orang lain yang juga ada keluarga.

“Setahu saya (penyanyi berkenaan) daripada keluarga yang cukup terhormat, saya kenal latar belakang mereka, kalau nak fitnah, libatkan saya sahaja jangan kaitkan orang lain,”  katanya kepada pemberita hari ini.

Annuar yang juga ahli Parlimen Ketereh berkata setakat ini beliau tidak berniat untuk mengambil tindakan lanjut sebaliknya meminta pihak yang menyebarkan khabar angin berkenaan bermuhasabah. 

“Walau bagaimanapun, saya doakan orang tersebut (penyebar) mengambil iktibar bulan Ramadan ini kurangkan lah perkara mungkar , saya tak nak marah-marah, elok sabar sajalah, ” katanya.

Sejak Rabu, tular di Twitter kononnya Annuar, 65, dan penyanyi Nora Ariffin, 48, sudah bernikah sebagai isteri kedua, namun penyanyi berkenaan telah menafikan khabar angin tersebut. – Bernama, 29 April, 2021.


JANGAN ROSAKAN

PEMIMPIN ISLAM

YANG JUJUR INI

KAH KAH KAH

JANGAN DENGKI 

AMIN

KALAU DIA

NAK ENTOT

BIARKA  DIA

MENGENTOT

KHALASKES 100 JUTA RINGGIT APA JADI ?

 KES 

100 JUTA RINGGIT

APA JADI ?

Unknown commented on

 "BARU BETUL - 

ADA PILIHAN ATAU ?"

Hahaha. Budak biol lepasan oxford ni ingat warak ke? Ingat jadi menantu islam hadari tu boleh percaya ke? Duit 100juta kementerian belia pun boleh hilang. 


Budak biol oxford ni patut disumbat dalam penjara. Dulu masa mentah dah jadi jutawan makan duit komisen zaman islam hadari. Puihh, ada hati pulak nak try makan kerang busuk janda anak abam.

JANGAN TIPU TIPU

 

RAMAI NAK TAHU

 BETUL KE

ADA KOMISEN

BELI VAKSIN

AMIN

KALAU ADA 

SAPA DAPAT

AMIN

INI MACAM BELI

KAPAL SELAM KE? 

AMINPengguna makin ragu vaksin AstraZeneca jika beri sukarela, kata pakar

KEPUTUSAN Putrajaya membenarkan vaksin AstraZeneca-Oxford diambil secara sukarela akan meningkatkan kebimbangan terhadap jenama vaksin tersebut, kata pakar kesihatan.

Presiden Persatuan Pakar Perubatan Kesihatan Malaysia, Dr Zainal Ariffin Omar berkata ini juga boleh mempengaruhi kadar pengambilan vaksin.

“Keputusan itu akan menimbulkan ketidakpastian di kalangan masyarakat umum dan ini dapat meningkatkan keraguan dan mempengaruhi pengambilan vaksin,” katanya kepada The Malaysian Insight.

“Saya tidak pasti berapa banyak orang yang akan secara sukarela mengambil vaksin AstraZeneca.”

Zainal juga menyatakan kebimbangan pengambilan kurang akan menyebabkan pembaziran dos.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin pada Rabu berkata vaksin itu tidak akan diberikan kepada orang ramai, sebaliknya hanya akan diberikan kepada mereka secara sukarela sahaja.

Perunding Pediatrik dan Neonatologi di KPJ Damansara Specialist Dr Musa Noordin berkata komunikasi yang lemah daripada kerajaan mungkin telah mengikis keyakinan di kalangan masyarakat.

“Komunikasi risiko tidak ditangani dengan baik sejak awal,” katanya.

“Dalam banyak hal, situasi ditimbulkan ramai jurucakap di beberapa kementerian dan agensi telah mengikis kepercayaan masyarakat terhadap vaksin.

“Ia sepatutnya menjadi mesej berhati-hati, senada dan konsisten mengenai teka-teki AstraZeneca,” kata ahli seumur hidup Persatuan Pediatrik Malaysia.

Musa, yang merupakan penyokong kuat imunisasi itu merujuk kepada hantaran yang dipadam di laman Facebook Kementerian Kesihatan mengenai tindakan beberapa negara Eropah berhubung pemberian vaksin berikutan berlakunya pembekuan darah.

Hantaran yang dimaksudkan itu mengatakan, lima negara menangguhkan penggunaan vaksin itu berikutan penemuan Jawatankuasa Keselamatan Agensi Perubatan Eropah.

Katanya hantaran itu dipadam setelah ada aduan kepada Kementerian Kesihatan.

“Mereka kata manfaatnya melebihi kesan sampingan. Namun mereka senaraikan negara yang tangguh vaksin AstraZeneca,” kata Musa yang juga anggota pengasas Immunise4Life.

“Tindakan seperti ini telah merosotkan kepercayaan terhadap vaksin, malah ada yang tidak dapat dipulihkan,” tambahnya.

Katanya, agak malang bahawa kesan buruk dari suntikan kini mendapat lebih banyak perhatian di kalangan orang ramai.

Bagaimanapun, agensi kesihatan global dan pengawal selia kebangsaan berkata vaksin adalah alat kesihatan awam yang kuat dan semua vaksin Covid-19 yang dibenarkan sangat berkesan dalam mencegah dimasukkan ke hospital dan kematian. – 30 April, 2021.


BETUL KE

VAKSIN OKAY?

AMIN

BAGAIMANA

DENGAN VAKSIN

DARI CHINA MERAH

AMIN

BOLEH 

PERCAYA KE?

KHALAS
DARI JALAN RAYA KE PERANG GERILA

 DARI JALAN RAYA

KE PERANG GERILA

ENTOT JANGAN TAK ENTOT

 


ENTOT JANGAN

TAK ENTOT

AMINAnnuar sifatkan khabar

 angin kahwin penyanyi

 sebagai fitnah

KETAT SENDAT

PEKAT

KHALAS

JKOM NI APA ?

 JKOM NI APA?

Unknown commented on 

"SAPA SHAMSUL ?"

Ni unknown jkom melalak lagi. Suruh mp pembangkang pulang duit gaji mp. Kenapa pak lebai tuang presideng parti sesat tak disuruh pulang duit gaji mp dan duit gaji duta bertaraf menteri? Unknown jkom dah minum air kencing yang dijampi ulamak syaitan parti sesat lah ni.

SUNTIK PADA AZRUL DAN KJ

 SUNTIK

PADA AZRUL 

DAN KHAIRY

AMINPengguna makin ragu vaksin AstraZeneca jika beri sukarela, kata pakar


JANGAN CAKAP

BUKTIKAN

KHALAS

TIM BANDUAN BUAT KACAU

 
TIM BANDUAN

BUAT KACAU

Unknown commented on 

"PERCAYA KAH 

PADA PARLIMEN ?"

Buka Parlimen but apa? Tak kan ada urusan penting nak bahas? Anwar dan Pakatan Harapan tak minat urusan negara. Hanya minat nak bila Anwar jadi perdana menteri. Buka Parlimen hanya bagi peluang tim banduan buat kacau, nak kira nombor kerusi. Lebih baik kita buka puasa.

SIAPA ITU AZRUL

 SIAPA ITU AZRUL

hamim commented on

 "SETUJU TAPI 

AZRUL NI SAPA? YB KE?"

Azrul Mohd Khalib Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Galen berkata seolah olah kebimbangan ramai berkaitan vaksin astra zeneca kerana kerana orang ramai kurang kefahaman berkaitan vaksin tersebut, beliau rela disuntik dengan vaksin astra zeneca jika ditawarkan.....jadi suntik dia dulu....ok...

BERKHALWAT HARI KE 408

 KHALWAT KE 408


 JUMAAT 30/4/2021
KITA MASUK KE HARI 408
BERKHALWAT

DARURAT
HARI KE 107

PUASA HARI 
KE 18

ANGKA KOBID
NAIK
MENAKUTKAN
AMIN

PAGI INI HOKKIEN BASAH
HUJAN MALAM
MATA HARI DAH KELUAR
KABUS AGAK TEBAL
BANYAK BANGUANAN DI KL
TIDAK KELIHATAN
DI LINDUNGI KABUS

GUA DISAMBUT OLEH MURAI
KEMUDIAN GUA DENGAR
BUNYI HOW WOW
DENGAN LATAR
KUR KUR KUR

TERSEREMPAK
DENGAN SAORANG ABANG
YANG DATNAG AWAL
DIA DATANG
DENGAN MERBAH JAMBUL
DIA MAINKAN
SUARA MERBAH INI
MELALUI TALIPON
GUA DENGAR

DIA DATANG UNTUK MEMIKAT
DIA MEMBERI GUA
MELIHAT RUPA 
MERBAH JAMBUL

LALU GUA BERI TAHU
GUA PERNAH DENGAR BUNYI
BURUNG INI DI TEPI BELUKAR

ABANG INI
BERNIAT NAK
MENJEBAK MERBAH JAMBUL
AMIN

BRO
SENYUMLAH
GUMBIRALAH
KITA MULAKAN PAGI INI
DALAM KEGUMBIRAAAN

BRO
BEBASKAN DARI BERAHI
LALU KITA NAMPAK
MENIFESTASI
KEBERAHIAN

BRO
LUPAKAN APA YANG
MENYAKITKAN KITA
TAPI JANGAN LUPA
PELAJARAN DARI NYA

JIWA TENTERAM
DAN
HATI BAIK
ITU SAJA YANG 
KITA PERLUKAN

BRO
ESOK 
DAN MASA DEPAN
BERGANTUNG
PADA APA YANG LU
LAKUKAN HARI INI

TERUS BERSABAR
TERUSKAN PERJALANAN ITU

BRO
APA YANG MENYAKITI HATI KITA
HARI INI
AKAN KUATKAN KITA
UNTUK ESOK

LU HAKIMI GUA
BILA LU RASA
LU UDAH
SEMPURNA

CINTA ITU 
TIDAK BUTA
YANG BUTA
KETERIKATAN

BRO
KITA TAK PERLU
HIDUP YANG SEMPURNA
YANG KITA PERLU
HIDUP GUMBIRA

BANGANG IALAH:
TAHU  KEBENARAN
NAMPAK KEBENARAN
MASIH PERCAYA
PADA PEMBOHONGAN

CINTA
BUKAN HANYA KATA KATA
CINTA
IALAH APA YANG KITA BUAT

BRO
AJAR ANAK LU
BUKAN UNTUK JADI KAYA
TAPI DIDIK
UNTUK JADI GUMBIRA
BILA DIA BESAR NANTI
DIA TAHU NILAI BENDA
BUKAN HARGA BENDA

BRO
MATAHARI KESAORANGAN
TAPI
MASIH BERSINAR


BRO
JIKA GUA SALAH
JANGAN KUTUK
BETULKAN
AMIN

LAKUKAN
LAKUKAN HARI INI
LAKUKAN SEKARANG

SELAMAT BERKHALWAT
SELAMAT BERPUASA