Selasa, 28 Julai 2020

AWAS BAHAYA CHINA MERAHAWAS 

BAHAYA 

CHINA MERAH

ENJOY THE MENJOYENJOY
Najib belum puas nak enjoy de menjoy dengan bini muda dah kena masuk bamboo river ke? hahahaha 
on 
NASEHAT 
ANWAR PADA NAJIB
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 18:50

lu ada bini

KESAH JANTAN SALAH PILIH BURETKESAH 

JANTAN JANTAN

SALAH PILIH

BURET 

AKHIRNYA

BURET POWER

KING LOUIS KE 16 (1754 -1793)
RAJA PERANCHIS
PILIH
MARIE ANTOINETTE


JUAN PERON  (1895-1974)
PRESIDEN ARGENTINA
PILIH
MARIA EVITA


LORD PROFUMO ( 1915-2006)
MENTERI PERTAHANAN UK
PILIH
CHRISTINE KEELER


ZAINAL ABIDEN BEN ALI (1936-2019)
PILIH 
LEILA BEN ALI


FERDINAND MARCOS (1917-1989)
PRESIDEN PILIPINA
PILIH
ILMELDA MARCOS


GENERAL SUHARTO (1921-2008)
PRESIDEN INDONESIA
PILIH
SITI HARTINAH


NAJIB RAZAK ( 1953 -   )
PERDANA MENTERI MALAYSIA
PILIH
ROSMAH MANSOR

SEPANDAI PANDAI
SEPANDAI PANDAI
NAJIB BERZIANA

AKHIRNYA

KE 

SUNGAI BULUH

JUGA

AMIN

TAMATNYA KESAH SEORANG PENYAMUN

TAMAT KESAH

SAORANG 

PENYAMUN

Hukuman berjalan sarentak

Najib dihukum penjara 12 

tahun, 

denda RM210 juta


Bekas perdana menteri Najib Razak dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM120 juta atas kesalahan salah guna kuasa.

Bagi sabitan pecah amanah pula, hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali menetapkan hukuman ke atas Najib ialah 10 tahun bagi setiap kesalahan.

Bagi kesalahan pengubahan wang haram, ahli parlimen Pekan berkenaan dihukum penjara 10 tahun bagi setiap kesalahan.

Semua hukuman penjara akan berjalan serentak.AKHIRNYA 

KE 

SUNGAI BULUHHARI AKHIR SAEKOR NAJIB
 KHALAS

Najib dihukum

penjara 12 tahun, 

denda RM210 juta


 Mahkamah sambung bersidang.

Nazlan menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun kepada Najib berserta denda RM210 juta atas pertuduhan salah guna kuasa.

“Saya telah menimbang semua faktor bagi pengurangan hukuman serta mengambil kira kepentingan awam dan kepentingan tertuduh,” katanya.

Bagi tuduhan salah guna kuasa, Nazlan menjatuhkan Najib hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta. Hakim itu menambah lima tahun sebagai ganti kegagalan membayar denda. 

Beliau juga menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun bagi setiap tuduhan jenayah pecah amanah jenayah (CBT) dan pengubahan wang haram. Semua hukuman penjara berjalan serentak. 

Tiada denda bagi tuduhan pengubahan wang haram.

5.35pm: “Saya ingin rujuk kepada sepanjang tempoh sebagai perdana menteri negara berkembang maju dan mengalami pertumbuhan ekonomi yang pesat,” kata Najib kepada mahkamah.

“Juga ketika kita berjaya mengekalkan lonjakan saham paling lama. Ditutup pada 1,900 mata di BSKL.

“Semasa tempoh tersebut, saya melihat banyak pembangunan infrastruktur di seluruh negara, termasuk pengangkutan dan perumahan awam dalma skala yang besar.

“Saya juga memastikan setiap masyarakat di negara ini mendapat manfaat, misalnya petani, pekebun kecil, nelayan dan penjawat awam. Mereka menerima manfaat daripada program yang menjana pendapatan mereka.”

Akta Keselamatan Dalam Negeri juga dimansuhkan semasa beliau jadi perdana menteri, dan patut diberi penghargaan yang secukupnya, kata Najib.

“Saya juga mengemukakan cadangan untuk menerapkan sistem yang lebih telus bagi sumbangan politik dan cadangan itu memerlukan sokongan dari pembangkang. Tetapi pembangkang pada masa itu tidak setuju, jadi cadangan tersebut tidak berjaya.

“Oleh itu Yang Arif, secara ringkasnya saya ingin katakan, sebagai orang Islam wallahi wabillahi watallahi, saya tidak meminta RM42 juta, mahupun ditawarkan RM42 juta, dan tiada bukti atau saksi menyatakan demikian. Saya ingin katakan bahawa saya tidak tahu menahu mengenai RM42 juta itu.”

Nazlan mengarahkan mahkamah berhenti rehat 15 minit sebelum menjatuh hukuman.


MALAM INI

TIDO DIMANA

TERKINI TER NOWW TER HOTT


Najib dihukum penjara 12 tahun, 


denda RM210 juta

DIMANA SUAMI KU
BOSS KU TANYA

DIMANA

SUAMI KU

KAH KAH KAH


Di mana Rosmah?


KUALA LUMPUR: Kelibat suami bekas Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor yang tidak kelihatan sejak pagi tadi menimbulkan tanda tanya banyak pihak.

Meskipun isterinya , Najib hari ini berhadapan saat paling sukar, namun bekas Perdana Menteri itu hanya ditemani pengiring serta pemimpin UMNO di pekarangan Kompleks Mahkamah Tinggi di sini.

Utusan Malaysia sejak pagi tadi cuba menjejaki Rosmah namun gagal, malah pengawal di kediamannya menjelaskan isteri Ahli Parlimen Pekan itu tidak mahu diganggu buat masa ini.

Setiausaha Akhbar Najib, Rozilan Salleh turut menegaskan perkara yang sama.

“Datin Seri memang tidak mahu diganggu setakat ini, mungkin ambil masa, semua tunggu keputusan petang nanti sahaja, ” katanya kepada Utusan Malaysia.

Suasana di pekarangan rumah Najib setakat ini masih lengang berikutan tumpuan semua pihak kepada pendengaran hujah pasukan pembelaan untuk menangguhkan rayuan bagi meringankan hukuman Najib.

Rayuan itu susulan keputusan Mahkamah Tinggi yang mendapati Najib bersalah atas tujuh pertuduhan membabitkan RM42 juta dana SRC International Sdn. Bhd.

Hakim Mohd. Nazlan Mohd. Ghazali membuat keputusan itu selepas berpuas hati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah. – UTUSAN ONLINE


SUAMI AMAT

MARAH

BINI KAWIN

BARU

KAH KAH KAH


ZAHID TUMPANG GUMBIRA


ZAHID TUMPANG

GUMBIRA 
Hari ni si jawa ni datang bagi sokongan kpd najib. Tersengih besor dia bila najib bersalah. Baru dia tak rimas sbg presiden umno. Kalau ada ajib asyik sijawa ni tenggelam. Udah la ckp english out.. Ajib lak makin popular. Skrg dia aman sikit jd hero. Kahkahkah 
on 
KES ZAHID PULAK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 28/07/20

T

CARI BALAK MUDA
CIK MAH

AMAT GUMBIRA
Cik Mah adalah manusia yang paling gumbira dengan berita ini. Bila Bijan masuk dalam, Cik Mah boleh kawin lain. Cari balak muda, duit banyak, apadehal. 
on 
NAJIB BERSALAH 
SEMUA TUDUHAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 28/07/20

Ten

SEMUA GUMBIRA PUAS HATI

SEMUA 

GUMBIRA

 PUAS HATI
Terima kasih Tuan Hakim........ Terima kasih Tun M...... Terima kasih Tuan TT....... Terima kasih Sarawah Report........ Alhamdulillah...... Rakyat wajib bergembira........ Korban sebelum Hari Raya Korban pada 31/7/2020........ 
on 
PADAN 
MUKA BOSS KU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 15:27

Kala

TERKINI TER NOWW TER HOTT
AWAS

 Pendakwaan mahu hukuman Najib jadi pengajaran


 Shafee berkata Najib mahu berucap kepada mahkamah.

“Anak guam saya ingin kataan sesuatu.”

5.25pm: Pendakwa Sithambaram gulung hujah.

Beliau berkata mahkamah harus menjatuhkan hukuman maksimum 20 tahun penjara dan denda RM210 juta, iaitu lima kali ganda jumlah RM42 juta yang diubah, bagi kesalahan salah guna kuasa.

4.54pm: Sithambaram memberi contoh kes kerajaan India lawan Ketua Menteri Tamil Nadu J Jayalalithaa yang didapati bersalah kerana rasuah.

4.39pm: Sithambaram merujuk kes bekas MB Selangor Khir Toyo yang disabitkan bersalah atas kesalahan rasuah. Menurutnya, hukuman penjara 12 bulan yang dijatuhkan ke atas Khir pada 2011 disifatkan Hakim Mahkamah Tinggi Wira Mohtarudin Baki wajar untuk memastikan penjawat awam berjawatan tinggi tidak menyalahgunakan kedudukan mereka. 

4.21pm: Sithambaram berkata hukuman mestilah menjadi pengajaran kepada masyarakat supaya tidak mengulangi jenayah yang sama.

4.15pm: Sithambaram berhujah bahawa selepas bekas peguam negara Mohamed Apandi Ali pada 2016 membersihkan Najib dari salah laku, bekas perdana menteri itu tidak bertindak untuk mendapatkan semula RM42 bilion.

“Kes ini mencemarkan imej negara, menjadikan negara kleptokrasi.”

Sithambaram berkata belum pernah dalam sejarah perdana menteri dan menteri kewangan di Malaysia didapati bersalah.

Katanya, hukuman yang dijatuhkan ke atas penjawat awam seperti pegawai polis dan exco kerajaan negeri tidak sepadan dengan Najib.

4.13pm: “Rasuah berleluasa di negara ini, dan mesti ditolak supaya Malaysia muncul sebagai negara kelas pertama. Hukuman dan dan pencegahan mesti jadi keutamaan (penting),” kata Sithambaram. 

“Sebagaimana kelakuan mereka yang berjawatan tinggi begitu jugalah yang berada di bawah. Sebarang toleransi akan membawa bencana kepada masyarakat.

“Hukuman haruslah terburuk yang dapat dibayangkan, dan kes ini adalah seumpamanya,” katanya Sithambaram, dambil menambah tiada pemulangan RM42 juta tersebut.

4.10pm: Mahkamah sambung bersidang.

Sithambaram berkata hukuman ini harus jadi pengajaran bahawa tiada siapa pun boleh terlepas dari undang-undang.

Pendakwaan berhujah bahawa Najib gagal menjalankan tanggungjawabnya terhadap rakyat dan menggesa hukuman ke atasnya akan menjadi amaran kepada mereka yang memegang jawatan paling tinggi seperti Najib.

3.39pm: Shafee berhujah bahawa 45% daripada RM42 juta dibelanjakan untuk kegunaan politik, untuk biayai program kebajikan, tanggungjawab sosial korporat (CSR) dan program amal.

Katanya, tidak sampai 1% digunakan untuk kos ubah suai rumah Najib dan transaksi kad kredit. Dan ini merupakan kes rasuah pertama di mana tertuduh disabitkan bersalah kerana membelanjakan hanya sedikit wang untuk kegunaan sendiri.

Shafee menegaskan bahawa Najib memulangkan AS$620 juta (RM2.6 bilion) daripada AS$681 juta yang diterimanya.

Shafee beritahu mahkamah Najib akan kemuka pernyataan kepada mahkamah selepas pendakwaan membalas hujah mitigasi pembelaan.4.50 petang - Timbalan pendakwa raya, V Sithambaram berhujah semasa pendengaran mitigasi bahawa jika tidak kerana pihak media, jenayah yang mensabitkan Najib Razak mungkin tidak dapat dikesan.

Beliau berpendapat bahawa terdapat lapisan yang kompleks mengenai bagaimana RM42 juta itu dipindahkan ke akaun bank tertuduh.

"Kesalahan (pengubahan wang haram ini) hanya boleh berlaku kerana peranan dan kedudukan tertuduh sebagai perdana menteri dan menteri kewangan.

"Jika jenayah ini tidak didedahkan oleh media, jenayah ini mungkin tidak pernah dapat dikesan," katanya.

BERITA WASPADAJANDA BAIK

WASPADA
HUJAN LEBAT 
PETANG KELMARIN
DAN HARI INI
TELAH MENYEBABKAN
MENCURAH AIR TURUN DARI BUKIT

AIR SUNGAI MENJADI
BEKEROH
DAN 
ALIRAN SUNGAI 
AGAK DERAS

SESIAPA YANG
NAK BERCUTI
NAK BERCANDA CANDA
HARAP BERI PERHATIAN
AMIN

MUSTAHIL LOPEH


MUSTAHIL LOPEH
Kalau Bini Badak kono 
tak kan Zahid Totok buleh lopeh 
..mustahil ..lopeh tu Teuku .. 
on 
LEPAS NAJIB
 ZAHID PULAK
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
at 15:20

S

NASEHAT ANWAR PADA NAJIB


APA

KATA 
ANWAR

PADA NAJIB

OR 

ENJOY

IT

TERKINI TER HOTT TER NOWW

SABAR
TUNGGU

BERAPA

TAHUN

NAJIB

KENA

MASUK

JIL

AMIN


BETUL KE HILANG


BETUL KE?
ROSMAH MANSOR
TIDAK KELIHATAN
BERSELIDARITI
DENGAN
NAJIB  PAGI INI
DI MAHKAMAH

YANG DATANG
HANYA
MAT HASAN  DAN ZAHID HAMIDI

MALAH RAMAI
KAWAN RAPAT NAJIB
SAMA SAPERTI ROSMAH
TELAH 
CABUT HILANG
TAK MUNCUL

JUGA TIDAK KELIHATAN 
ROSYAM NOR
MAT OVER
DAVID TEO
YANG DIKATAKAN
PENYOKONG TEGAR
NAJIB

TAPI KENAPA
ROSMAH TAK ADA?
PELIK JUGA
KETIKA NAJIB BERKUASA
ROSMAH SENTIASA
BERDIRI DI HADAPAN NAJIB

APAKAH 
ROSMAH KECEWA
KERANA
NAJIB BERBINI MUDA
AMIN


INI SENTIMEMAMPOOS LAAA
BOLEH 
BELAH

BOSSKU


TERKINI TER HOTT TER NOW
JATUH HUKUM

PENJARA DULU

BARU RAYU

Hakim tolak hujah untuk tangguh hukuman Najib

NAJIB ADA LAGI 4 KES


ISTERI ROSMAH

ADA LAGI

EMPAT KES


Najib bersalah 7 tuduhan kes SRC International

NAJIB Razak didapati bersalah ke atas kesemua tujuh tuduhan kerana menerima RM42 juta dari SRC International.

Beliau menjadi bekas perdana menteri Malaysia pertama yang didakwa dan disabitkan dengan kesalahan.

Bekas menteri kewangan itu disabitkan dengan tiga kesalahan pecah amanah, tiga tuduhan pengubahan wang haram dan satu tuduhan salah guna kuasa.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Mohd Nazlan Mohd Ghazali menyampaikan keputusan itu selepas membaca pengkahiman selama lebih sejam.

Kes SRC International merupakan yang pertama daripada lima perbicaraan yang dihadapi ahli Parlimen Pekan itu selepas Pilihan Raya Umum ke-14. – 28 Julai, 2020


KENAPA SUAMI

NAJIB TAK

DATANG 

MAHKAMAH

OPS....

SUAMI PUN

ADA KES

KAH KAH KAH

PADAN MUKA BOSS KU
PADAN
MUKA

BOSSKU

BERITA DARI NOKIABERITA NOKIA
ELAK JANGKITAN  COVID-19
 TUTUP MULUT DAN HIDUNG 
APABILA  BATUK DAN BERSIN 
BUANG TISU 
YANG TELAH DIGUNAKAN
 KE DALAM 
TONG SAMPAH

MAJLIS 
KESELAMATAN NEGARA


AKHIRNYA SAMPAIAWAS

DAH

SAMPAI
Negara kini berdepan gelombang ke-2 jangkitan Covid-19, kata timbalan menteri

MALAYSIA ketika ini berdepan gelombang kedua jangkitan Covid-19, kata Timbalan Menteri Kesihatan Noor Azmi Ghazali hari ini.

“Apa yang kita lalui sejak Mac hingga hari ini sebenarnya adalah gelombang kedua,” katanya dalam wawancara dengan The Malaysian Insight.

Beliau ditanya perkara itu susulan terdapatnya kekeliruan sama ada Malaysia sudah memasuki gelombang kedua.

Malaysia mengalami gelombang pertama pada hujung Januari, yang melibatkan kumpulan pertama pesakit yang datang dari China, pusat koronavirus.

Menurut Noor Azmi, gelombang kedua bermula ketika kerajaan mengenakan perintah kawalan pergerakan (PKP) pada 18 Mac.

Negara kini dalam PKP pemulihan sehingga 31 Ogos.

Di bawah PKP, kerajaan berjaya melandaikan lengkungan Covid-19 bagi mengekang penyebaran virus.

Namun dalam beberapa minggu kebelakangan ini terdapat tanda virus kembali muncul di beberapa kawasan tertentu.

Timbalan menteri berkata, kerajaan bimbang dengan sikap sambil lewa rakyat berkaitan pematuhan Prosedur Operasi Standard (SOP).

Sebagai contoh, Noor Azmi berkata terdapat banyak pengunjung tidak memberikan nama sebenar dan maklumat hubungan semasa mendaftar masuk ke satu-satu premis.

Sementara itu, dalam perkembangan berasingan, Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata semasa sidang media di Putrajaya hari ini mengenai kemungkinan gelombang ketiga jika masih berlaku keingkaran pematuhan SOP.

Sehubungan itu, beliau menekankan pentingnya pencegahan sebelum kes mengalami peningkatan yang ketara.

Pusat Kesiapsiagaan Dan Tindak Cepat Krisis menyaksikan 120 kes baru antara 19 Julai dan 25 Julai.

“Jika kita mendapat 2.000-3.000 kes sehari, hospital akan sesak dalam seminggu. Kita mungkin tidak memiliki kemampuan untuk merawat pesakit,” jelasnya.

Namun, beliau berkata rantaian jangkitan dapat diputuskan lebih 60% dengan memakai pelitup muka dan penjarakan sosial.

Noor Hisham juga mengingatkan terdapat kemungkinan besar PKP atau PKP bersyarat dikuatkuasakan semula jika pematuhan terhadap SOP tidak memuaskan. – 27 Julai, 2020.


HATI

HATI