Rabu, 27 Februari 2019

CILAKA PEMIMPIN ISLAM DIHINA ;LAGI
CILAKA
PEMIMPIN MELAYU ISLAM
SEORANG HAJJAH YANG JUJUR
LAGI WARAK LAGI BERHEMAH
DIHINA OLEH BETINA KAPIR MAKAN BABI
YANG TAK ADA DUIT 
NAK BELI BEG BIRKIN 

BAHAYA KUEH PAUBAHAYA PAU
BAHAYA KUEH PAU 

NAJIB KENA KUEH PAU SINGAPURA
MAKA 
TERGADAI TANAH KTM
DI TANJUNG PAGAR

DIBERITAKAN ADA GAMBAR 
NAJIB DENGAN ALTANTUYA 
DI PEGANG OLEH SB SINGAPURA

GAMBAR DIAMBIL
KETIKA  NAJIB DAN ALTANTUYA
 BERCANDA CANDA
DI PAMIRAN INTAN BERLIZN
DI PULAU SENTOSA
MILIK SINGAPURA

INILAH BAHAYA KUEH PAU

AWAS 
BAHAYA KUEH PAU
NEGARA AKAN TERGADAI

CHINA MERAH
SEDNAG MENUNGGU
UNTUK JUAL KUEH PAU-----------------

UNDI PROTES


UNDI PROTES
klu maqam nabi2 ke, wali2 ke... buley jugak la, mimpi tu buley dipercaye... ini takat pejam2 teringat nak mengongkek, teringat mcD, teringat geran tanah.. renti2 kan lah... tp melayu sana mungkin buat undi protes pasal adib, bukan pasal luncai nie punya mmpi... 
pasal koleng naik tocang, cino naik tocang, mmg korang tunggu la undi protes... reality ttp reality bro... PH ttp PH... tp pasumno ttp ada lobak, ttp ade agent cia-cia-cia... raseny pkr kena joint pasumno cepat2 la... baru ini cerita lagi syok... on BETUL KE NI?
Publish | Delete | Spam
anon oi
on 2/26/19

Kata satu sumber ..PH-------------

NASI GORENG
NASI GORENG
Tt tolong jelaskan jgk pasal Dr Maszlee berharap kami student memanfaatkan RM100 dr bantuan peljar pendidikan tinggi. Nk manfaat macam mna tu dgn RM100? 
Dlu ahmad maslan ajar memasak nasi goreng. Mungkin Dr maszlee boleh ajarkn sesuatu jugak. Gua ingat tukar kerajaan mnteri cerdik sikit. Sekali sama dengan daaaa on TUNGGU DAN NANTI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 2/26/19

klu m


---------------

SAPA NIK AZIZ


SAPA NIK AZIZ?
Mappadulong mcm aruah Tuan Guru Haji Nik Aziz ..ini lah dinamakan tipu sunat ..ngakal yang dibolehkan. on
 BETUL KE NI?
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 2/26/19

klu
----------------

PERANG SEKALI LAGIBERITA BAIK

UNTUK KILANG

SENJATA

'Get ready for our surprise': Pakistan warns India it will respond to airstrikes

Islamabad summons India’s top diplomat in response to first attack across ceasefire line since 1971
Pakistan’s army has warned it will respond to India’s aerial bombing over the disputed border in Kashmir, telling Delhi: “It is your turn now to wait and get ready for our surprise.”

Pakistan’s foreign ministry has summoned India’s top diplomat in Islamabad to protest against the pre-dawn airstrike on what India called a terrorist training camp, while India has accused Islamabad of shelling the disputed region in an “unprovoked” violation of the 2003 ceasefire.


---------------

PELEBONG IJAZAH INTERNET
SURAT 

KEPADA PELEBONG 

IJAZAH INTERNET


Saya memiliki pengalaman pribadi dalam hal penipuan ijazah ini. Sebelum saya bersurah panjang biar saya nyatakan satu pekara dengan sajelas mungkin. Saya mahu nyatakan falsafah dan mazhab saya.

Mazhab saya percaya tidak memiliki  ijazah bukan satu kesalahan. Tidak masuk universiti juga bukan satu jenayah.  Yang salah ialah menipu mengakui memiliki ijazah. Dalam ajaran mazhab saya - menipu adalah satu  kesalahan. 
Menipu memiliki ijazah dengan tujuan untuk mendapat menjadi  calon  YB adalah satu jenayah. Menipu mengaku memiliki  ijazah Phd dengan tujuan untuk mengajar di Universiti adalah satu jenayah.

Menipu itu satu kesalahan. Tak berijazah tidak salah. Tidak berijazah jadi YB atau jadi menteri juga tidak salah. 

Tapi penipuan ini ada pelbagai genre. Bukan hanya menipu ijazah. Biar saya surahkan disini  satu kesah. Ini kesah  seorang  YB…opss…bekas YB.

Si YB ini bila kita berjumpa  dia  akan membuka gelanggang dengan kesah-kesah hebat. Dia berlabon memberi gambaran soalah-olah dia baru dapat panggilan dari Obama.  Atau dia terlihat miscal dari Clinton dalam talipon bimbitnya. Atau pada musim panas tahun lalu dia telah  dipelawa oleh Putera Charles untuk pergi memburu kijang di Scotland. Lebongnya berkesah bagaimana dia bersembang  panjang  dengan   Robert De Niro satelah Naomi Campbell menolah cinta De Niro. Bayangkan  tanpa YB kita  ini  pasti Robert de Niro telah membunuh diri. Amin.

‘ Meeting tu ..Valcav Havel ada … Paul Wolfowitz pun ada…kami bincang hebat…’  

Si Bekas YB ini terus melebong. 

‘ Masa tu  aku di Johns Hopskin Univerisity…’

Telinga saya mendengar  surah  bekas YB ini pada satu petang dua tahun yang lalu. Si Mamat ini sedang mengintai-intai untuk  jadi calon di Lembah Pantai. Justeru dia datang ke Bangsar Utama.

Tapi bekas YB ini salah tempat. Dia singgah di Universiti Bangsar Utama(UBU) Di UBU  tidak ada siapa pun ambil pot tentang  Paul Wolfowitz mau pun Vaclav Havel.

‘ CNN jumpa aku …tapi Anwar tak nak ditemubual oleh media…’

Bila ayat ini muncul maka dari mulut  bekas YB ini maka keluaralah  suara ‘…kepala butuhlaaa… tak nak ditemubual…’  Bekas YB ini tergamam kerana kena carut. Bayangkan rupa muka  YB kena carut depan orang ramai. Terdiam dan terus berundur.

Hinga ke hari ini  dia tak berani muncul di Bangsar. Desas desus mula didengar bagaimana  bekas YB  ini sedang mengintai-intai  untuk menjadi Duta kita ke Jakarta. Mamat ini sedang menyebar lebong  tentang dirinya  yang  memiliki hubungan yang amat intim  dengan Presiden Jokowi.  Amin.

Sabenarnya  menipu ijazah atau menipu pernah berbincang dengan Paul Wolfowitz  tentang  Saddam Hussein  - tujuannya adalah  sama. Ada ijazah dibaca hebat.  Semua dilakukan untuk  membuktikan bahawa sosok yang berlabon ini sosok hebat.  Sesiapa yang mendengar  labon ini wajib kagum  dengan kehebatan yang bersurah. 

Hubaya. Hubaya. Yang bersurah ini bukan sosok kecik anak.  Bukan  sahaja memiliki ijazah Phd malah  pernah sampai ke Johns Hopskin Universiti. Pernah dapat panggilan  talipon dari Erdogan. Kerana hebat berilmu, kerana kenal orang hebat-hebat  maka Si Dia ini  boleh jadi YB , boleh jadi Senator, boleh dinobatkan menjadi Pak Duta. Atau boleh mengajar di Universiti. Dan boleh letak Dr dipermulaan nama.  Silap-silap hari bulan boleh jadi Perdana Menteri. Khatam kogia.

Percayalah - menipu kelayakan diri atau  mengaku memiliki ijazah  Phd ini bukan satu yang baru. Kini menipu memiliki ijazah - masuk universiti -  semakin rancak dengan wujudnya internet.  Terima kaseh Ronald Reagan. Sabenarnya sebelum wujudnya internet ini tipu ijazah ini telah wujud.

Dari kecil lagi saya pernah mendengar kesah dibelakang tabir. Desas desus labon dikampong tentang Haji Anu dan Lebai Polan yang pulang dari Mesir atau Saudi. Hakikatnya mereka bukan belajar.  Ada yang menjahit kain di Saudi. Ada  yang   duduk bertahun-tahun merebus  beras di Mesir. Akhirya pulang ke kampong menjual diri sebagai ilmuan agama. 

Orang kampong saya tak akan buat selidikan. Mereka biarkan saja  sosok ini menjual  kesah bidadari , syurga dan neraka. Mereka cari makan dengan menyambung lebong  Tok Arab yang mereka dengarinya ketika menjahit di Mekah.

Hakikatnya - pada tahun 50’an - jika seseorang telah sampai ke Mesir atau Mekah itu untuk orang kampong  adalah  satu kejayaan.

Pada tahun 1974 -  saya adalah Setiausaha Agong Persatuan Universiti Malaya (PMUM).  Pada satu petang Ahad  dalam penggal  kedua saya telah berhadapan dengan satu kes tipu. Ini bukan kes tipu ijazah. Bukan tipu fakulti. Ini kes tipu identiti.

Seorang Mamat telah mengakui bahawa dirinya adalah pelajar tahun empat fakulti perubatan Universiti Malaya (UM).  Di UM pelajar perubatan menginap di Klinikal Hostel. Ini asrama khusus untuk pelajar perubatan sahaja.Letaknya tidak jauh dari Universiti Hospital. 

Pelajar tahun 3 dan 4 fakulti perubatan tidak akan lagi berhadapan dengan pepereksaan. Mereka telah dianggap  menjadi doktor justeru inilah masa dan ketika untuk mereka aktif dalam kesatuan pelajar.

Si Mamat yang mengaku dari fakulti perubatan ini pasti   tidak dikenali oleh pelajar fakulti lain. Ini  kerana kursus yang lain di UM  tidak melintas lebih dari tiga  atau empat tahun. Untuk jadi doktor perlu belajar 6 tahun. Justeru si Mamat ini berani menyamar sebagai doktor.

Dia aktif dalam KESUMA - kumpulan kebudayaan PMUM. Dia menjadi penari dan mengikuti rombongan KESUMA  menjelajah. Tidak ada siapa yang syak wasangka. Saya sendiri pernah  terlihat si Mamat ini di Rumah Persatuan. Tapi  akhiranya dia kantoi.

Pada petang itu bila saya sampai ke Rumah Persatuan si Mamat ini telah dikurung dalam bilik tamu. Bila saya masuk saya lihat dia menundukkan muka   saperti kongkang menyorokan muka. 

Saya tidak bertanya apa pun. Saya menghubungi pegawai keselamatan untuk urusan saterusnya. Saya difahamkan  Si Mamat ini telah dibawa ke rumah pasong. Khalas. Selainya  saya tidak ambil tahu kerana saya  ada  tugas yang lebih penting dari kes menyamar diri.

Pada 10 April 2001 sekali lagi saya bertemu bertemu dengan kes tipu identiti Pada petang itu saya telah diambil oleh polis dari bilik saya  di Bangsar Utama. Saya dimasukkan ke dalam kereta Proton hijau untuk dibawa ke rumah pasong.

Dalam kereta saya diapit oleh dua polis tanpa uniform. Seorang pegawai polis tanpa uniform telah duduk sabelah kiri  saya. Dia kelihatan mahu bermesra dengan saya yang sedang bergari.

‘ Alaaa… kita sesama old boy…’
Kepada saya perkataan ‘old boy’ ini memberikan makna bahawa Pegawai Polis ini juga pernah  belajar di Kolej Melayu Kuala Kangsar. Dia mahu memberi signal bahawa dia memiliki taraf pembelajaran yang tinggi. Ini kerana ‘ old boy’ dari Kolej Melayu semuanya hebat-hebat. Mungkin dia juga  berharap saya akan bekerjasama dengan pihak polis.

‘ Ooo.. old boy… dulu rumah apa? Saya bertanya. Dia senyap. 

‘ What house? Rumah apa?’ Saya ulangi lagi.

‘ Rumah Hijau.’ Dia menjawab dengan riang dan konfidant sambil memandang ke muka saya.

Pada ketika itu saya rasa  nak ketawa. Rasa nak terkentut pun ada. Pegawai Polis ini telah kantoi. Dengan satu soalan sahaja saya dapat tahu bahawa Si Mamat ini sedang cuba menyamar diri sebagai old boy MCKK. 

Jika dia old boy MCKK mustahil dia akan menjawab yang  dia dari Rumah Hijau. Kantoi lagi.

Pada hemat saya sosok-sosok yang menyamar identiti, menyamar diri , yang mengaku ada ijazah,  mengakui masuk ke universiti tersohor sabenarnya memerlukan pertologan. Pada hemat saya semua mereka ini sakit.
Jika sesiapa mengaku ada Phd untuk menjadi guru di universiti - ini pasti satu jenayah. Menipu untuk mendapat gaji yang lumayan. Tidak diketahui apa ilmu yang akan diajarkan. 

Sabenarnya amat senang untuk membogelkan penipuan ijazah Phd ini. Sila tanya apa kajian yang membolehkan dia mendapat Phd.  Apa thesis yang telah ditulis. Kemudian tanya mana buku dan kajian dari dirinya yang pernah diterbitkan. Akhirnya sila   tanya mendapat ijazah Phd dari universiti mana.

‘ Saya  dari Oxford…. saya dari Cambridge..’

Awas. Berhati-hati. Kalau terdengar bunyi Oxford atau Cambridge jangan gentar. Mungkin dari Oxford  Street atau dari Cambridge Circus.  Malah jika  ijazahnya hanya PPE dari Oxford University pun jangan tergamam. Ini  samalah dengan taraf Pengajian  Melayu atau Pengajian  Islam dari Univeriti Malaya. Amin

Internet ini membuka banyak kemungkinan. Kita boleh mencari seribu satu macam maklumat. Dari yang karut lagi marut hinggalah ke kajian ilmiah tentang cara membuat bom nuklear. 

Mendapat ijazah dari internet ini sedang menjadi-jadi. Universiti internet kembang bercambah macam ulat taik. Malah dari internet ini bukan sahaja ijazah boleh dibeli. Apa sahaja yang teringin dihati boleh dicari dalam internet. 
Tepok dada tanya poket.

Sabenarnya saya amat kagum atas keberanian mereka menyamar. Bolehkah seorang yang mengakui memiliki Phd kini mengajar ilmu filem di UITM tidur nyenyak setiap kali meledak berita tipu ijazah.

Atau bagaimana agaknya rasa Sultan Melaka yang baru ditabalkan? Atau bagaimana rasa saorang  yang mendapat gelaran  Datuk  kerana dia membelinya dari Sultan? Kita tunggu minggu hadapan. (tt)

NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN
sesiapa ingin melanggan 
akhbar mingguan ini
sila pukul talipon
03-92-21-10-45
------------------

ROSMAH DIHALANG
BERITA PALSU
BERITA ROSMAH MENCERAIKAN NAJIB
ADALAH BERITA PALSU

BERITA INI TIMBUL
KERANA NAJIB KELIHATAN
SEORANG DIRI 
KETIKA  CUBA BERKEMPEN
DI SEMENYIH

APA YANG BERLAKU IALAH
ROSAMH DIHALANG DARI MUNCUL
KERANA ROSMAH DIANGGAP
PEMBAWA SIAL


DILAPORKAN
ORANG RAMAI AKAN LARI
BILA MELIHAT  MUKA ROSMAH

MALAH DIBERITAKAN 
ADA ANAK ANAK KECI;\L
YANG DEMAM
KERANA MELIHAT MUKA ROSMAH

JUSTERU 
UNTUK MENYELAMATKAN KEADAAN
ROSMAH KINI
DIPINGGIRKAN
TIDAK DIBENARKAN
TERKEDIK KEDIK SAPERTI DAHULU
MALAH ORANG UMNO
TELAH MEYALAHKAN ROSMAH
YANG MEBAWA BALA BESAR
KEATAS
PARTI KETUANAN MELAYU

NAK CERAI DAH
TERLAMBAT
KUASA DAH HILANG
----------------

TANDA DUNIA AKAN KIAMAT

PSM MENANG

TANDA DUNIA

AKAN KIAMAT
Kalu pengundi semenyih pangkah BN beerti PH tumbang. Kalu pilih BN maknanya PH bungkus. Tapi kalu pengundi semenyih pangkah PSM dua2 BN dan PH bungkus sekali gus. Bunuh dua burung dengan satu batu omputeh cakap on BETUL KE NI?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 2/27/19

kiwa-----------------

NAJIB YANG WARAK

NAJIB MAT WARAK
Bohong lagi nampaknya puak2 ini.
 Tak kan la tak tau beza
 antara arwah Nik Aziz dengan Najib....
 Patutlah hidung puak2 ni  
makin panjang macam hidung pinoccio! 
on BETUL KE NI?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 2/26/19

Map


----------------

UP SAMPAI LIMA JUTAWOW
INGAT LARI

KE INDIA

Bekas suami Indira Gandhi sembunyi di selatan Thai

SATU badan bukan kerajaan (NGO) sukarela percaya bekas suami M Indira Gandhi melarikan anak pasangan itu ke selatan Thailand, berdasarkan beberapa petunjuk baharu yang dikongsi orang awam.

Jurucakap Pasukan Tindakan Indira Gandhi (Ingat) berkata, mereka menerima gambar daripada orang ramai yang Riduan, atau nama asalnya K Patmanathan berada di wilayah itu.

Pengerusi Ingat Arun Dorasamy berkata, maklumat itu hasil daripada sidang medianya minggu lalu yang mengumumkan tawaran ganjaran RM10,000 untuk menjejaki Riduan.


RM10,000

TAK BERBALOI

UP LAGI

SAMPAI

5JUTA RINGGIT

IKUT CARA 

MAT MONGOL

RAMAI AKAN

GI CARI

KAH KAH KAH


----------------

LEBAI PUTAR
LEBAI PUTAR
Kalau ikut hukum TT. Yang pandai pusing tu yang bijaksana. Bila atok mengakalkan DSAI, TT cakap DSAI tak cukup bijak jadi PM. Bila lebai berjaya kenakan atok, TT cakap lebai penipu. 
on LEBAI BERJAYA TIPU MADEY
Publish | Delete | Spam
azam
on 2/26/19

Lebai dah bijak. Atok nak gamekan dia. Last sekali lebai bagi siku & lutut. Terus tersedak atok. Mujur tak mati. on 
BOHONG AJARAN ISLAM PAS
Publish | Delete | Spam
azam
on 2/26/19


Jumpo ular, jumpa

------------

BAYAHA KUEH PAUBAHAYA KUEH PAU
Cerita tutuh lubang taik ni dah tak laku. 
20 tahun, tapi rakyat tetap sokong PKR yang berpresidenkan DSAI. Kau dah out of date la. 
on JAMBU MANA?
Publish | Delete | Spam
azam
on 2/26/19

Lebai----------------

TIPU CARA ARAB


TIPU CARA ARAB
Kopiah, jubah, janggut dan perkataan ana, ente, semuanya untuk lakunan dan penyamaran. Yang bodoh dan bebal tertipulah!!! 
on KOPIAH MENYAMAR
Publish | Delete | Spam
Pencolekhangek
on 2/26/19

A
------------------

BOHONG WAJIB
BOHONG WAJIB
fatwa tokhadi lembong ,
 BOHONG WAJIB .
 on BETUL KE NI?
Publish | Delete | Spam
abu
on 2/26/19

Bohong--------------

BUNUH DIRI

BUNUH DIRI
Isham...kalaulah dalam dunia ni 
perempuan tinggal dia je yang ada....
nak ke kamu kahwin dengan dia???? 
on MANGSA FITNAH
Publish | Delete | Spam
hamim
on 2/26/19

jera--------------

KATEK


KATEK
Semua ainul ghoman sosok pompuan Arab ..lobang besar ..tinggi 6 kaki lobih. Bayangkan ditongah2 jutaan ainul ni tercegat makcik katik-tombam ..gemok kecil ..sah2 lobang ketat sebab saiz katik sebijik cam Rosmah ..berebut ooo ..ini bukan fitnah. 
on MANGSA FITNAH
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 2/26/19

Ambillah

------------------