Ahad, 27 Mac 2022

APA KATA TIAN CHUA TENTANG PEMILIHAN PKR

 


APA KATA

TIAN CHUA

TENTANG PEMILIHAN

PARTI PKR

AMIN

TUTUP MY SEJAHTERA

 KJ nafi aplikasi MySejahtera akan dijual kepada syarikat swasta

KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) tidak akan menjual aplikasi MySejahtera kepada mana-mana syarikat swasta, kata Khairy Jamaluddin hari ini.

Menteri Kesihatan itu berkata, pada 26 November tahun lalu kerajaan memutuskan aplikasi MySejahtera kekal menjadi hak milik kerajaan.

Katanya, KKM dilantik sebagai pemilik utama aplikasi tersebut bagi pengurusan kesihatan awam di negara ini.

“Kerajaan (juga) tidak pernah membuat sebarang pembayaran kepada KPISoft (M) Sdn Bhd (KPISoft), yang telah membangunkan aplikasi MySejahtera sepanjang tempoh penggunaan aplikasi ini dari 27 Mac 2020 hingga 31 Mac 2021.

“Perkara ini berdasarkan tawaran syarikat itu mengenai penggunaan aplikasi MySejahtera kepada kerajaan untuk tempoh setahun tanpa sebarang bayaran berdasarkan prinsip Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR),” katanya dalam satu kenyataan.

Khairy berkata selepas tamat tempoh CSR pada 31 Mac 2021, kerajaan bersetuju supaya perkhidmatan MySejahtera diteruskan.

“Aplikasi MySejahtera digunakan kerana keteguhan dan keupayaan dinamik teknologinya.

“Sehubungan itu, kerajaan terus bekerjasama dengan syarikat itu dalam melaksanakan penambahbaikan fungsi MySejahtera kepada apa yang digunakan hari ini.”

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim sebelum ini menimbulkan persoalan mengenai pemilikan aplikasi yang diperkenalkan untuk menguruskan Covid-19 di Malaysia.

Beliau berkata, sesi pendengaran Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) menimbulkan tanda tanya mengenai penjualan aplikasi itu kepada sebuah syarikat swasta.

Katanya, Kabinet memutuskan untuk melepaskan kawalan terhadap aplikasi itu ketika mesyuarat pada 26 November tahun lalu.

“Kelulusan diberikan Kabinet kepada Kementerian Kesihatan untuk melantik MySJ Sdn Bhd secara rundingan terus bagi mengambil alih aplikasi MySejahtera,” katanya.

“Bagaimanapun, pada Disember 2021, PAC mengesyorkan agar kerajaan mengambil alih operasi MySejahtera tanpa menanggung sebarang kos tambahan memandangkan ia menjadi sebahagian daripada sistem kesihatan negara,” tambahnya.

Anwar berkata, pegawai Kementerian Kesihatan yang memberi keterangan di hadapan PAC mendakwa MySJ tidak ada kaitan dengan KPISoft, syarikat yang membina MySejahtera sebagai inisiatif CSR. – 27 Mac, 2022.

NAFI ?

NAFI ?

KAH KAH KAH

JAWABNYA

SENANGG SAJA

TUTUP DAN

BUANGKAN APPS

ITU DARI TALIPON

KHALAS

INI KAUM 

KAPITALIS

YANG AMBIL

DATA KITA

AMIN

KEMUDIAN JUAL

DATA PADA

KAPITALIS LAIN

AMIN

MAKLUMAT KITA

JADI BAHAN

DAGANGAN

KHALAS

AMIN

KAPITALIS GUNA KERAJAAN PAKSA RAKYAT

 
Rakyat bimbang kemungkinan data MySejahtera bocor

PENGGUNA media sosial melahirkan kebimbangan berhubung rancangan kerajaan untuk menjual aplikasi MySejahtera kepada syarikat swasta.

Rata-rata pengguna Twitter menyatakan rasa tidak puas hati terhadap perkara itu sambil mendakwa ia akan menjejaskan data MySejahtera yang dikumpulkan orang ramai melalui daftar masuk dan pendaftaran.

“Mereka mahu menjual MySejahtera kepada syarikat swasta? Ia mempunyai hampir semua data sensitif dan peribadi warga Malaysia,” kata @gorweijigeouss.

Seorang pengguna turut menonjolkan beberapa cara MySejahtera mengumpul data pengguna.

“Bukan hanya nama, nombor telefon, itu perkara biasa. Selama tiga tahun ini, semua data yang anda pergi ke mana-mana, apa anda buat, ‘berbelanja dan tingkah laku aktiviti’ semua MySejahtera ada. Ingat, data ini semua sangat berharga. Data ialah ‘minyak’ baharu,” tulis @frederikwolter.

“Privasi dan keselamatan data tidak ada apa-apa makna di Malaysia nampaknya. MySejahtera hanyalah alat untuk penipuan yang lebih besar,” tulis @farhannnM.

“MySejahtera telah dijual kepada entiti swasta, apa yang boleh kita lakukan? Boleh saya laporkan kepada polis? Data kita ada dalam tu. Rasanya kita semua dah kehabisan rahsia, orang akan tahu nanti,” tulis @localrkyt.

“Kami mungkin dihubungi sindiket penipuan selain daripada LHDN dan Kastam sekarang: “Hello. Kami mempunyai rekod yang menyatakan anda tidak menyelesaikan denda pelanggaran SOP.” kemudian teruskan dengan mengatakan mereka menyemak rekod MySejahtera kami, bla³, status HOS bla³ ...” tulis @uwaisaiman2902.

Ketua Pembangkang dan Presiden PKR Anwar Ibrahim, dalam satu kenyataan, berkata pada 24 Mac pendengaran Suruhanjaya Kira-kira Wang Negara (PAC) menimbulkan persoalan mengenai penjualan aplikasi penjejakan MySejahtera kepada sebuah syarikat swasta.

Beliau berkata keputusan kerajaan untuk melepaskan kawalan aplikasi MySejahtera dibuat Kabinet semasa mesyuarat pada 26 November tahun lalu.

“Kelulusan diberikan Kabinet kepada Kementerian Kesihatan untuk melantik MySJ Sdn Bhd secara rundingan terus bagi mengambil alih aplikasi MySejahtera,” katanya.

“Bagaimanapun, pada Disember 2021, PAC mengesyorkan agar kerajaan mengambil alih operasi MySejahtera tanpa menanggung sebarang kos tambahan memandangkan ia menjadi sebahagian daripada sistem kesihatan negara,” tambahnya.

Anwar berkata, pegawai Kementerian Kesihatan yang memberi keterangan di hadapan PAC mendakwa MySJ tidak ada kaitan dengan KPISoft, syarikat yang membina MySejahtera sebagai inisiatif Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR). – 27 Mac, 2022.SATU LAGI

CONTOH 

KAPITALIS

GUNA KERAJAAN

PAKSA RAKYAT

AMIN

KITA DIPAKSA BELI

INSURAN KERETA

KAPITALIS GUNA

PDRM UNTUK

PAKSA RAKYAT

BELI INSURAN

AMIN

SEKARANG

MY SEJAHTER

YG DIPAKSA

KE ATAS RAKYAT

ATAS SEBAB KOBID

AMIN

DATA TERKUMPUL

AKAN DIJUAL

PADA KAPITALIS

AMIN

KAPITALIS YANG

BAIK ADALAH

KAPITALIS YNG

SUDAH MATI

AMIN

PKR - SEBELUM TERBARAI

 
Saifuddin timbang sertai pemilihan PKR, enggan carik hubungan dalam parti

SAIFUDDIN Nasution Ismail masih menimbang dengan teliti sebelum membuat keputusan menyertai pemilihan PKR yang dijadual berlangsung Mei ini.

Setiausaha Agung PKR berkata, beliau mahu mengelak keretakan dalam parti dan pihaknya sedang mendapatkan pandangan banyak pihak mengenai penyertaannya dalam pemilihan nanti.

“Saya masih dalam proses mendapatkan pandangan rakan, jawatan mana (akan ditandingi)... yang penting ia beri impak besar sumbangan saya kepada parti.

“Tabiat saya satu, keputusan besar mesti dapatkan pandangan setiap lapisan dari atas ke bawah. Masih dalam proses itu, bila sampai masa sesuai saya akan buat keputusan.

“Waktu itu saya terima hakikat perlembagaan parti, hormati proses demokrasi memilih dan apabila kalau akhirnya buat keputusan begitu saya ingin meraikan demokrasi dalam parti, kebebasan memilih anggota, tekad saya adalah saksikan proses pemilihan dan tak carikkan persahabatan,” katanya kepada pemberita.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan mesyuarat agung tahunan PKR Cabang Lembah Pantai di Kuala Lumpur hari ini.

Saifuddin antara nama yang disebut akan bertanding kerusi timbalan presiden.

Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu itu berkata, beliau enggan melihat proses memilih pimpinan parti itu nanti menjejaskan hubungan antara ahli PKR.

“Ini parti terbuka, meraikan demokrasi, bebas pilih atau tak pilih sesiapa, yang penting silaturahim tak putus.

“Betul, saya antara orang yang mengasaskan parti, kekal 20 tahun rasai turun naik parti, bila buat keputusan jawatan yang saya ingin cuba nasib sudah tentu keputusan ambil kira semua, keputusan itu kalau terpilih atau tidak yang penting boleh menyumbang kepada parti,” katanya.

Proses penamaan calon bagi pemilihan PKR tahun ini dijadualkan pada 8 April depan.

“Buat masa sekarang saya masih setiausaha agung sampai habis penggal,” kata bekas menteri perdagangan dalam negeri dan hal ehwal pengguna sewaktu pentadbiran 22 bulan Pakatan Harapan (PH) itu.

PKR tidak mempunyai timbalan presiden selepas penyandang Mohamed Azmin Ali dilucut keahlian kerana terlibat menumbangkan kerajaan PH pada Februari 2020, dalam gerakan politik dikenali sebagai Langkah Sheraton.

Azmin bersama beberapa ahli Parlimen PKR, termasuk naib presiden ketika itu, Zuraida Kamaruddin bertindak menyertai beberapa ahli Parlimen Bersatu berpakat untuk menubuhkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan mengangkat Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri.

Bekas ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli yang mengumumkan kembali aktif dalam politik pada 15 Mac turut mengisytiharkan hasrat bertanding jawatan timbalan presiden PKR.

Rafizi dilantik sebagai naib presiden PKR selepas tewas kepada Azmin dalam saingan merebut jawatan timbalan presiden pada pemilihan parti pada 2018.

Antara nama lain yang dikatakan merebut jawatan itu dalam pemilihan kali ini adalah bekas Pengerusi PKR Perak Farhash Wafa Salvador.

Farhash bagaimanapun dilaporkan sedia menarik diri jika Saifuddin sah bertanding jawatan itu. – 27 Mac, 2022.


SEBELUM 

TERBARAI

PKR BOLEH

TANGGUH 

PEMILIHAN

AMIN

BUAT LEPAS 

PRU15

AMIN

PROJEK SEKAARNG

KUATKAN PARTI 

UNTUK PRU15

AMIN

JIKA MUSTAHIL

TANGGUH

BERSEDIA 

UTK BERGADUH

KEMUDIAN

TERBARAI

AMIN

KEMUDIAN

WAL TAMATTUN

ILL KUNTUM

HABISSOOON

KAH KAH KAH

ALAAA MAK - POTONG STIM RAYA

 
Polis Sentul Rampas Mercun dan Bunga Api Bernilai RM4.1juta

Ketua Polis Daerah Sentul, ACP Beh Eng Lai (tengah) menunjukkan mercun dan bunga api pelbagai jenis yang dianggarkan bernilai sebanyak RM 4.172 juta pada sidang media mengenai kejayaan rampasan barang tersebut di Stor Barang Rampasan IPD Sentul, Kuala Lumpur. Foto HAZROL ZAINAL, 27 MAC 2022.


ALAMAK

POTONG STIM

NAK RAYA

KAH KAH KAH

TAPI MACAM

MANA BOLEH

MASUK BERTAN2

PASTI ADA LORONG

RASUAH 

DI PERLABUHAN 

AMIN LORONG INI 

WAJIB DISIASAT 

AMIN

NANTI SENJATA 

PULA MASUK 

DARI CHINA MERAH

AMIN

HIPPIE BETUL

 


GUA HIPPIE

FAKTA BETUL

TAPI GUA

TAK ISAP GANJA

AMIN

GUA GUNA KETUM

SEBAGAI

TONIK KESEHATAN

KHALAS

Unknown commented on

 "INDUSTRI GANJA & KETUM"

Hang nie hippis tt... Org hippi mmg suka ganja... Kami bukan hippis mcm kj... Dok bedengung je... Rosak Malaysia tt oooi...

benlamen commented on 

"BEBASKAN GANJA 

DARI BAGINDA QUEEN"

zamanmuda aku d kl. hampir smua anak muda kenal n mencuba ganja. xde sapa yg mencuri untk ketagih ganja. xde ygmasuk hospital, jauh skali tg rambutan. xkena hiv. x susahkan ibubapa. yg susah cari mkn cukong2 je. badan anakmuda bnyk berisi sbb lpas kena ganja, sorur laju. yg ramai kna gantung ialah pengedar ganja ( mlayu n indon). bratus ribuanak mlayu yg punah krn dadah. brp ekor cukong dadah yg dah dgantong. Wake Up politikus melayu. bela cukong bkn bangsa. WTF

HADIAH DARI NAJIB

 


HADIAH

DARI NAJIB

AMIN

Pak nujum commented on

 "TONGGENGKAN 

BUNTUT ROSMAH"

Barang kemas tu sekarang berada di Khazastan leee. Sampai selak bulu puki rosmah pun tak akan jumpa punya. Atau dah berada di Kanada bersama polis yang pakai serban tu...


Unknown commented on

 "TONGGENGKAN

 BUNTUT ROSMAH"

Tu yg aku musykil, kenapa dulu najip suka kepit kepit. Rasanya dia dulu suka seludup batu permata, sorok dlm jubor. Sekarang cuba perhatikan, sejak larangan keluar negara, najip tak mengepit lagi. Masa najip dapat seludup permata dia akan hadiahkan kat big mama the big spender. Big mama yg sangat gembira akan mengucup ngucup permata tu lepas tu diaorang comolot.

JUAL AGAMA PERNIAGAN KE DAU TERTUA

 


JUAL AGAMA

PERNIAGAAN

KE DUA TERTUA

AMIN

Unknown commented on

 "HARI HARI AKHIR

 SAEKOR PAKATAN"

tt dbkl akan tunduk dgn budak umeno pasal bazar ramadhan... Budak ameno nak tetapkn harga... ramai nak menyamun atas angin... dia buat kaedah bos babi dia, muka tarak malu punya...

STRATIJI ANGLO-AMERIKAN -ZIONIS EMPIRE

 

STRATIJI

EMPIRE ANGLO

AMERIKA-ZIONIS

KHALAS

TONGGENGKAN BUNTUT ROSMAH

 TONGGENGKAN

BUNTUT ROSMAH

AMIN

Unknown commented on 

"RAMPAS KALONG INTAN

 MERAH JAMBU"

Silap besar ialah tak buat pemeriksaan rapi semasa rampasan barang kemas. Cuba check laki bini tu betul², ntah kan diaorang sumbat berlian tu dalam jubor. Harganya 97 juta hampir bersamaan 10% nilai rampasan barang kemas yg hampir mencecah 1 billion ringgit

WUHAN DI UKRAINE

 DI WUHAN DOLAR

AMERIKA BANTU

LAHIR VIRUS KOBID

 AMIN

DI UKRAINE AMERIKA

SENDIRI BUKA

MAKMAL VIRUS

KHALAS

INDUSTRI GANJA & KETUM

 


Sindiket seludup ganja 1.33 tan bernilai RM3.3 juta tumpas

SHAH ALAM – Ganja seberat 1.33 tan bernilai RM3.33 juta dirampas menerusi empat serbuan menumpaskan sindiket pengedaran dadah yang dijalankan oleh Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN).

Pengarahnya,  Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, sindiket berkenaan ditumpaskan melalui  serbuan yang lakukan di Subang Jaya, Rawang dan Semenyih pada Khamis lalu.  

Sindiket yang mulai aktif pada tahun ini mendapat bekalan ganja daripada Thailand untuk diedarkan di sekitar Selangor dan Johor.

“Sindiket ini dipercayai mula aktif sejak pertemgahan Januari 2022.Jumlah dadah yang dirampas boleh digunakan untuk 2.5 juta penangih dadah,” katanya ketika sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor hari ini.

Menurut Ayob Khan, ketika serbuan seramai empat suspek berumur 23 hingga 46 tahun dipercayai terlibat dengan sindiket berkenaan telah ditahan.

“Saringan awal mendapati seorang suspek positif dadah dan mempunyai rekod lampau,” jelasnya.

Mengulas lanjut, beliau tidak menolak sindiket itu membawa masuk bekalan dadah melalui jalan tikus daripada sempadan Thailand.

Katanya lagi, beberapa kereta pelbagai jenama turut disita ketika serbuan membawa kepada jumlah rampasan dan sitaan sebanyak RM3.7 juta.

Ayob berkata, kes berkenaan disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.

Tambah beliau, tindakan turut diambil di bawah Akta Dadah Berbahaya  berkaitan Pelucutan Harta 1988 dan kesemua suspek ditahan reman selama tujuh hari bermula 25 Mac lalu.-


BUKA MATA

BUKA KEPALA

NAMPAK TAK?

AMIN

GANJA DISELUDUP

DARI SIAM

KERANA GANJA

HALAL DI TANAM

DI SIAM

AMIN

KETUM DISELUDUP

DARI MALAYSIA

KERANA KETUM

HALAL DIGUNA

DI SIAM

AMIN

NAMPAK TAK ?

ADA PASARAN

ADA PEMINTAAN

ADA PENGELUARAN

AMIN

MASANYA DAH

SAMPAI KITA FIKIR

CARA BARU UNTUK

MENANGANI

GANJA DAN KETUM

AMIN

PASAL APA

KERAJAAN NAK

CAMPUR HAK KITA

KALAU KITA NAK

ISAP GANJA DAN

MINUM AIR KETUM?

AMIN

MASALAH SELUDUP

SAMSENG TIPU

CURI BUNUH

MUNCUL KERANA 

HUKUM HAKAM

DI MALAYSIA

AMIN

KALAU KITA

URUSKAN 

GANJA & KETUM

MACAM URUS

BUAH MANGGIS

DAN  PETAI

MASALAH 

TAK TIMBUL 

PRDM BOLEH 

BUAT KERJA LAIN

AMIN

GANJA KETUM

DILIHAT SEBAGAI

TANAMAN ASLI

AMIN

SAPA NAK ISAP

GANJA TANAM

BELAKANG RUMAH

ATAU DLM RUMAH

AMIN

PENYULUDUP

HABIS BISNES

MACAM APA 

SEDANG JADI

DISIAM SEKARANG

KHALAS

HARI HARI AKHIR SAEKOR PAKATAN

 
Pakatan berisiko hilang 3 negeri lagi, kata penganalisis

SELANGOR, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan dijangka terlepas dari genggaman Pakatan Harapan (PH) sekiranya gabungan itu terus gagal menyusun gerak kerja sebagai satu pasukan, kata penganalisis.

Mereka juga tidak menolak risiko itu lebih tinggi jika pola pengundian dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) serupa sepertimana berlaku dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Johor.

Pengarah Eksekutif Ilham Center Hisomuddin Bakar menjangkakan keadaan lebih sukar buat PKR yang kini dalam mood pemilihan parti yang bakal berlangsung bulan depan.

Beliau menjangka, perpecahan tidak dapat dielak setiap kali berlaku pemilihan dalaman, dan keadaan ini pula akan berlaku sewaktu PKR bakal menghadapi PRU15.


“Pemilihan parti sebelum PRU15 membuatkan parti terdedah kepada pertembungan yang memecah-belahkan kekuatan parti,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Jelasnya, ia akan berlaku sekiranya PKR tidak meremajakan semula parti dan peratusan keluar mengundi masih rendah disebabkan rakyat bosan dengan politik dan takut dengan Covid-19.

“Saya khuatir sama ada di peringkat persekutuan, atau negeri di bawah PH, seperti Selangor, Negeri Sembilan, dan Pulau Pinang, kita tak boleh pandang rendah negeri itu boleh jatuh kepada tangan lawan mereka,” kata Hisomuddin, kepada The Malaysian Insight.

Hisomuddin berkata, insiden pergaduhan waktu pemilihan pula akan terus membuatkan rakyat muak dengan budaya politik parti itu.

“Ahli PKR tegar memang akan membujur lalu melintang patah, tetapi bagi pengundi biasa, pengundi atas pagar, mereka bosan dengan parti yang bergaduh tak habis-habis sesama sendiri ini.

“Mereka kena baiki parti itu sendiri, kalau asyik bertelagah itu akan kekalkan imej kepada pengundi, mereka pula bergaduh sampai hilang kerajaan, itu pencapaian paling cemerlang,” katanya.

Hisomuddin berkata, dua PRN sebelum ini menunjukkan PH masih gagal menyatukan jentera yang terpisah-pisah.

“PH memang terkenal dengan jentera terpisah, mereka tak boleh bersatu dalam aspek jentera. Dalam minda pengundi, kalau sebut PN atau BN mereka nampak satu parti.

“Tetapi kalau sebut PH pengundi nampak setiap parti yang berbeza. Amanah, DAP, PKR, mereka tiada kesepaduan sinergi yang baik koordinasi yang baik antara parti dalam PH,” katanya.

Di samping itu, pentadbiran PKR di Negeri Sembilan dan Selangor juga tidak menunjukkan sebarang reformasi institusi yang dijanjikan parti itu, katanya.

“Kalau pandang sisi lebih negatif, PKR ada dua negeri. Apa reformasi yang mereka lakukan kalau mereka parti yang berprestasi, rakyat agak skeptikal dengan agenda reformasi yang dibawa di Selangor dan Negeri Sembilan,” tambahnya.

BN bukan sahaja berjaya menawan Melaka dan Johor dalam PRN namun turut menguasai majoriti dua pertiga DUN.

Walau menang besar, jumlah undi popularnya kecil, yang dikaitkan dengan jumlah keluar mengundi yang rendah dan kelesuan politik di kalangan pengundi.

Penganalisis politik Awang Azman Awang Pawi berpendapat, program seperti bekalan air percuma dan bantuan-bantuan lain tidak mampu menjamin kedudukan PH.

Pensyarah dari Universiti Malaya itu berpandangan, program sedemikian hanyalah amalan dan pemberian lazim mana-mana kerajaan kepada rakyatnya.

“Bantuan-bantuan ini semua kerajaan buat tapi kalau nak kukuhkan kedudukan kena ada pelan A dan B supaya tak lalai dan dapat bergerak ke depan dengan lebih keyakinan,” kata Awang Azman.

Di Selangor, pentadbiran ditunjangi PKR melaksana lebih 30 skim sepanjang tiga penggal, merangkumi kebajikan, kesihatan, kekeluargaan, pekerjaan, perniagaan serta perumahan.

Selain pemberian air percuma kepada kumpulan isi rumah berpendapatan rendah, ia turut menyalurkan bantuan kewangan melalui program Kasih Ibu Smart Selangor (Kiss).

Kerajaan negeri turut menyediakan perkhidmatan bas henti-henti secara percuma di seluruh Selangor selain bantuan pemeriksanaan kesihatan kepada golongan wanita.

Awang Azman juga berpendapat, PH perlu mencari sekutu baharu untuk mengukuhkan kedudukan dan mempertahankan negeri di bawah penguasaan mereka.

“Suasana di Johor dan Melaka akan mempengarahui situasi di Selangor. Walaupun Selangor kubu PKR mereka tetap kena buat persediaan supaya dapat memastikan kedudukan PKR di Selangor bertambah mantap,” katanya.

Selepas menewaskan Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), PH membentuk kerajaan Pusat dan PKR menguasai Negeri Sembilan dan mengekalkan Selangor.

PKR berjaya mentadbir Selangor sejak pilihan raya 2008, sewaktu pembangkang DAP, PKR dan PAS bekerjasama dalam ikatan longgar dikenali sebagai Pakatan Rakyat (PH).

Waktu itu DAP juga berjaya menubuhkan kerajaan di Pulau Pinang dan PH berjaya menidakkan penguasaan dua pertiga majoriti BN di Dewan Rakyat.

Krisis dan perpecahan dalaman antara pemimpin PH juga dikaitkan dengan gerakan politik Langkah Sheraton yang menyaksikan kerajaan gabungan itu tumbang pada Februari 2020 selepas mentadbir kira-kira 22 bulan.

Seterusnya beberapa ahli Parlimen diketuai bekas timbalan presiden PKR Mohamed Azmin Ali beserta bekas naib presidennya Zuraida Kamaruddin disingkir.

Wakil rakyat PKR itu kemudian bersama ahli Parlimen Bersatu menubuhkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang dipimpin Muhyiddin Yassin sebagai pengerusi.

Penganalisis Universiti Teknologi Malaysia Mazlan Ali pula melihat kelemahan parti pimpinan Anwar Ibrahim dalam menarik undi dari komuniti Melayu dan bukan Melayu.

Katanya, PKR tidak menarik undi Melayu tanpa sokongan DAP dan tidak mampu menarik sokongan pengundi Melayu yang besar, seperti dibuktikan dalam PRN Melaka dan Johor.

Oleh sebab itu, PKR katanya harus mengekalkan kedudukan bersama DAP dan Amanah di dalam PH.

“Undi Melayu Selangor kepada PH lebih tinggi sekitar 20%. Di Johor pula antara 7% hingga 10% sahaja. Undi Melayu kepada kepada PKR tak banyak, begitu juga Amanah

“Yang undi DAP, PKR, dan Amanah sama sahaja… Cina dan Melayu bandar. Ini menunjukkan Melayu bandar okey dengan PH, tetapi Melayu luar bandar susah,” kata Mazlan.

Beliau berkata, kedudukan semasa PH menunjukkan seolah-olah gabungan itu gagal mencari kata sepakat.

Dalam PRN Johor, PKR memilih bertanding menggunakan logonya sendiri sedangkan DAP dan Amanah bertanding menggunakan logo PH.

“Nampak tak jelas dalam PH sekarang nampak macam mereka tak sepakat. Nampak susah kekal Selangor kalau berpecah, kalau tiga parti ini bersama boleh bertahan walaupun mungkin tak sebesar dulu.

“Lembah Klang benteng terakhir PH. Kalau kalah di sini, habislah. Kena tunggu lagilah untuk menang,” kata Mazlan. – 27 Mac, 2022.


HARI HARI

AKHIR AKAN

SAMPAI JIKA

GAGAL MEMBUAT

PERSERIKATAN

UNITED FRONT

AMIN

PKR PERTAMA

AKAN BUNGKUS

AMIN

HASI BERGADUH

 SESAMA SENDIRI

AMIN

BERGADUH DAH

JADI BUDAYA PKR

KHALAS