Ahad, 2 Julai 2023

MENTERI CHINA LULUSKAN WARGA CHINA MERAH


BAHAYA BESAR !!!

 MENTERI

CHINA LULUSKAN

WARGA CHINA MERAH SATELAH DISEKAT 

PEGAWAI IMIGRESEN

AMIN

 

EKONOMI CHINA MERUNDUM


AWAS !!!

EKONOMI 

CHINA MERAH

MERUNDUM

AMIN

AKAN PENGARUH

EKONOMI DUNIA DAN

EKONOMI  KITA

AMIN

CHINA MERAH

PENGIMPOT UTAMA

SINGAPURA AMERIKA

JEPUN MENGIKUT DIBELAKANG

KHALAS

APA HUBUNGAN MENGTERI TIONG DENGAN PELANCUNG CHINA MERAH


Menteri ugut ‘buang pangkat’, pegawai imigresen jelaskan kenapa warga China dihalang masuk

Seorang penolong penguasa imigresen tampil menjelaskan lebih lanjut mengenai insiden yang berlaku baru-baru ini melibatkan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Tiong King Sing, mengatakan beliau telah mengancam untuk “membuang pangkat” seorang pegawai di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur kerana menolak kemasukan warga China yang tidak memenuhi syarat visa. 

Syahmi Syafie Md Nazmil dalam laporan polis turut menafikan dakwaan Tiong mengenai amalan rasuah yang berleluasa di lapangan terbang itu, sambil berkata pelancong berkenaan yang merupakan seorang wanita warga China bernama Wang Xue, bukan sahaja gagal mengemukakan tiket pergi dan balik seperti dikehendaki ke atas warga asing yang memasuki negara ini, malah tidak dapat menyatakan dengan jelas mengenai penginapannya semasa di Malaysia.

Syahmi dalam laporan polisnya berkata berikutan masalah komunikasi, Wang Xue menjawab soalan melalui jurubahasa melalui telefonnya, yang dikenali Syahmi sebagai Emma. 

Menurut Emma, wanita tersebut datang ke Malaysia untuk menjaga anaknya.

Namun begitu, Syahmi berkata Tiong enggan memberi peluang kepada pegawai imigresen terbabit untuk memberi penjelasan, sebaliknya menuduhnya meminta rasuah sebanyak RM3,000.

“Beliau juga memarahi pegawai kanan serta penyelia yang menolak kemasukan subjek dan mengatakan 'you are the culprit' serta membuat tuduhan yang tidak berasas dengan menyatakan pegawai meminta wang sebanyak RM3,000 melalui ejen untuk membebaskan subjek masuk ke Malaysia,” lapor Astro Awani memetik Syahmi sebagai berkata dalam laporan polisnya

Syahmi juga memberitahu, Tiong turut mengugut untuk membuang pangkat pegawai itu dan mengeluarkan “pelbagai kata-kata yang menjatuhkan air muka pegawai di hadapan pegawai lain serta orang awam yang berada dalam pejabat pada ketika itu”.

Syahmi berkata notis penolakan masuk ke atas wanita itu telah dimansuhkan berikutan campur tangan Tiong, sambil menambah bahawa sebarang arahan untuk membatalkan sekatan kemasukan hanya boleh dibuat oleh ketua pengarah imigresenWOIT

PELANCUNG

CHINA MERAH

AMIN

PEGAWAI IMIGRISEN

ORNAG MELAYU

AMIN

MENTERI BUAT

KACAU CHINA

AMIN

MAKA TIMBUL

RASA TAK PUAS

HATI PEGAWAI 

MELAYU PADA

MENTERI CHINA

AMIN

KHALAS

RAKYAT NAK TAHU APA HUBUNGAN TIONG DENGAN PELANCUNG CHINA MERAHRAKYAT NAK TAHU

MACAM MANA

PELANCUNG

 CHINA MERAH

BOLEH HUBUNGI 

MENTERI TIONG

AMIN

RAKYAT NAK TAHU HAL INI


SOALAN KURUN INI

MACAM MANA PELANCUNG

DARI CHINA MERAH

DAPAT HUBUNGI 
MENTERI DAN MINTA LEPAS ?
JENG JENG JENG
KHALAS


PULAU PINANG MILIK KEDAH SEPERTI SINGAPURA MILIK JOHOR


PULAU PINANG

MILIK KEDAH

SEPERTI SINGAPURA

MILIK JOHOR

KHALAS

CINO MAJORITI DI JOHOR ?CHINA LEBIH RAMAI

DI MELAYU

DI JOHOR ?

KHALAS


panglimo potaseh commented on
"UTANG SRI LANGKA PADA ALONG"

Kito dok ngato Koling Seylon kono kelenset dongan Chino Merah jo.
Tapi kito ado Pulau Forest City. Pulau ni di bino ontok monompekan 700,000 ekor jutawang Chino Merah borputing Pink. Johor jam ni ado 3.6 juta ekor, Molayu ado 1.8 juta, Cino 1.1 juta. Bilo Forest City ni siap soponoh nyo .. kau agak lah sindiri apo akang jadi .. jom dogheh kito tengok corito KUNTA-KINTE.

AWAS ! ADA KUMPULAN JAHAT


AWAS !!!

KUMPULAN JAHAT

AMIN

Unknown commented on
 "TAHNIAH - HUTAN MAKIN SELAMAT"
Alamak ini berita bahaya...nanti para para pengketedarah hutan akan kata 'kita masih ada banyak hutan, kalau tarah sikit tak apa

MACAM MANA PELANCUNG CHINA MERAH DAPAT HUBUNG MENTERI ?


PELANCUNG 

DARI 

CHINA MERAH

AMIN

MACAM MANA

DAPAT HUBUNG

PAK MENETRI

JENG JENG JENG

KHALAS

TAHNIAH - HUTAN MAKIN SELAMATMalaysia diiktiraf 10 negara teratas kurang kehilangan hutan 2022

KUALA LUMPUR – Malaysia berada antara 10 negara teratas dalam pengurangan kehilangan hutan utama setakat tahun 2022.

Menurut laporan World Resources Institute Global Forest Watch dan University of Maryland secara keseluruhan Malaysia mengurangkan kehilangan hutan utama sebanyak 57 peratus tahun lalu.

Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC) Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, pihaknya mengalu-alukan perkembangan positif yang dinyatakan dalam laporan tersebut.

Beberapa faktor menyumbang ke arah pencapaian berkenaan antaranya penguatkuasaan yang lebih ketat dan pensijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO) yang semakin disebar luas.

Selain itu Pemindahan Fiskal Ekologi (EFT) untuk inisiatif Pemuliharaan Biodiversiti yang sedang dilaksanakan kerajaan dan tindakan proaktif pelbagai kerajaan negeri dalam melindungi hutan turut menjadi faktor pencapaian berkenaan.

“NRECC bagaimanapun menyedari bahawa Malaysia tidak boleh leka dan banyak lagi usaha perlu dilakukan untuk memastikan kehilangan hutan utama negara kita dihentikan sepenuhnya dalam masa terdekat,” katanya dalam kenyataan.

Nik Nazmi berkata, kementerian akan terus melaksanakan beberapa inisiatif termasuk memperkasakan perundangan seperti Akta Perhutanan Negara 1984.

Kerajaan juga akan meningkatkan usaha untuk mewartakan kawasan hutan termasuk di kawasan central forest spine dan kawasan sensitif alam sekitar.

Selain itu peruntukan EFT tanun ini telah dipertingkatkan sebanyak 150 peratus kepada RM150 juta sejak pelaksanaannya pada tahun 2019.

“Kami mengalu-alukan semua pemegang taruh termasuk kerajaan negeri, sektor swasta dan masyarakat sivil, bersama-sama NRECC untuk memperkasakan pengurusan dan pembangunan hutan serta mengekalkan kawasan hutan sedia ada demi kelestarian alam sekitar.

“Kami menggesa semua rakyat Malaysia untuk terus menyokong usaha kami dalam melindungi hutan sebagai salah satu sumber negara yang paling penting, untuk memastikan kita dapat mewariskan warisan yang paling berharga ini kepada anak-anak kita dan anak-anak mereka juga,” katanya.

Malaysia pada Sidang Kemuncak Bumi di Rio de Janeiro 1992 telah menyatakan komitmen untuk mengekalkan sekurang-kurangnya 50 peratus daripada keluasan tanah negara dilitupi pokok-pokok dan kawasan berhutan.

Sehingga kini Malaysia masih mengekalkan komitmen tersebut dengan kawasan berhutan adalah seluas 18.05 juta hektar atau 54.58 peratus daripada keluasan tanah negara.

Selain itu, Laporan Penilaian Sumber Hutan Global Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu 2020 turut menyenaraikan Malaysia sebagai salah satu negara yang diiktiraf sebagai negara Hutan Tinggi, Penebangan Hutan Rendah dalam kalangan 25 negara membangun yang lain.- 

INI BERITA BAIK

UNTUK KITA

DAN UNTUK

SEMUA UMAT

MANUSIA

AMIN

HUTAN PENGELUAR

OXIGEN YANG

BERI KITA NAFAS

UNTK HIDUP

KHALAS


Polis buka kertas siasatan kes perlahankan laungan azan di P.Pinang


POLIS membuka kertas siasatan berhubung laporan terhadap seorang lelaki yang meminta memperlahankan laungan azan kerana mendakwa terlalu kuat sehingga mengganggu penduduk sekitar di Sungai Puyu, Butterworth di Pulau Pinang.

Pemangku Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara (SPU) Siti Nor Salawati Saad berkata kertas siasatan berkenaan dibuka mengikut Seksyen 298 Kanun Keseksaan.

“Polis kesan melalui media sosial pada hari ini berhubung penyebaran menuntut agar masyarakat Islam memberi sokongan dan bantahan berkaitan isu pembesar suara laungan azan di Sungai Puyu, Butterworth dalam daerah SPU.

“Sebelum ini, pada 28 Jun satu laporan polis dibuat oleh seorang penduduk tempatan berkaitan tindakan seorang lelaki tempatan yang tidak dikenali memintanya memperlahankan laungan azan kerana mendakwa terlalu kuat sehingga mengganggu penduduk sekitar,” katanya dalam kenyataan, malam ini.

Beliau berkata polis akan mengambil tindakan tegas terhadap pihak cuba mensensasikan atau membuat provokasi kemarahan yang boleh menimbulkan isu perkauman atau kegusaran awam.

Katanya, polis juga boleh mengambil tindakan mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998. – Bernama, 1 Julai, 2023.

WOIT

ISU INI AKAN

JADI ISU KEMPEN

PRN

KHALAS

RASUAH WAJIB DI LAWAN


Pengusaha pelancongan gesa semak semula SOP di balai ketibaan

PEMAIN industri pelancongan menyeru Putrajaya menggariskan prosedur operasi standard (SOP) yang jelas bagi pelancong berikutan pendedahan menteri Tiong King Sing mengenai rasuah dan salah guna kuasa membabitkan kakitangan imigresen di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Menurut mereka, pihak mereka turut menerima banyak aduan daripada pengembara dan pihak berkepentingan mengenai dakwaan salah guna kuasa di balai ketibaan.

Semalam Tiong, yang merupakan menteri pelancongan, seni dan budaya, berkata lawatannya ke KLIA baru-baru ini mendedahkan “budaya rasuah oleh beberapa pegawai dan penyalahgunaan kuasa yang kronik”.

Beliau mendakwa pegawai imigresen meminta sebanyak RM3,000 untuk membebaskan pengembara yang telah ditahan, dengan tambahan RM3,000 perlu dibayar sekiranya pengembara itu ingin pulang ke negara asal dengan segera.

Setiausaha Agung Persatuan Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (Matta), Nigel Wong berkata sudah tiba masanya pihak berkuasa menambah baik SOP dengan menyediakan garis panduan yang telus serta penterjemah yang boleh dipercayai untuk membantu pelancong masuk ke negara ini.

Beliau menambah terdapat isu lama yang tidak dapat diselesaikan dengan jabatan imigresen, dan meminta penambahbaikan segera.

“Kami menerima laporan daripada pelbagai pihak bahawa tiada SOP yang jelas, pelancong diarah berpatah balik tanpa alasan yang sah atau kukuh.

“Kami merasakan bahawa perlu ada SOP dan bantuan yang telus, terutamanya dari segi bahasa,” kata Wong.

Menurutnya lebih banyak perlu dilakukan untuk menghapuskan unsur rasuah bagi meningkatkan keyakinan pelancong.

“Jika kita boleh menurunkan indeks rasuah, pasti keyakinan akan datang. Buat masa ini indeks kita rendah. Dengan kejadian seperti ini, saya tidak fikir ia akan menaikkan indeks kita kerana lebih banyak perlu dilakukan,” katanya.

Tiong menjadi tumpuan berita baru-baru ini kerana didakwa masuk ke balai ketibaan tanpa pas untuk membantu seorang warga China yang ditahan.

Beliau bagaimanapun menjelaskan kehadirannya di balai ketibaan KLIA mendedahkan budaya rasuah oleh segelintir pegawai dan penyalahgunaan kuasa yang kronik.

Tambahnya, beliau akan memberikan butiran terperinci kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Ketua Pesuruhjaya SPRM Azam Baki berkata suruhanjaya itu akan menyiasat aduan berkenaan. – 2 Julai, 2023

RASUAH 

DI MANA MANA

WAJIB DI LAWAN

AMIN

SOALANNYA

BAGAIMANA 

PELANCUNG CHINA

INI DAPAT HUBUNG

MENTERI

AMIN

CARA MASUK

KE TANAH MELAYU

WAJIB DI JAGA

AMIN

BOLEHKAN AGEN

PELANCUNGAN

JAMIN PELANCUNG

DARI CHINA MERAH

AKAN PULANG ?

AMIN

INI BAHAYA 

UNTUK NEGARA

KHALAS

UTANG SRI LANGKA PADA ALONGUTANG SRI LANGKA

CHINA MERAH KINI JADI ALONG
PINJAMKAN DUIT  GAGAL BAYAR
AMBIL TANAH 99 TAHUN

NOTA
BAGAIMANA PELANCUNG
DARI CHINA MERAH
BOLEH HUBUNG MENTERI
APA DEAL MENTERI INI

AWAS!!!
AGEN CHINA MERAH  TELAH
BERADA BEROPERASI
DALAM NEGARA
KHALAS

AKTA IBRAHIM ALI


AKTA 

IBRAHIM ALI 

AMIN

Unknown commented on
 "TIPU AGONG ?"
ini akta ibrahim ali valid patutnya xdiguna untuk lantik pm.. zahid hijack undi wakil rakyat kononya sokong nuar berahi.. kalau panggil seko2 mp undi rasanya bum tentu pmx jadi pm.. tapi ada satu jalan yang boleh dibuat nok tengok pmx ada sokongan atau tak.. buat undi x percaya.. tp undi tak percaya ni kena lalu speaker.. kalaubspeker tolak .. xde la. pada aku mansuhkan akta lompat parti ini akta bahalol ini akta rakonian... jubokasi.. eh silap reformasi

SAPA LEBIH KORUP


SAPA LEBIH KORUP

POLITIKUS 

ATAU PEGAWAI

KERAJAAN ?

KHALAS

Unknown commented on
 "MENTERI CEROBOH KLIA ???"

Ramai tak tahu, betapa susah deal dengan orang kerajaan ini, setiap hari biasa makan free minum free makan rasuah sampai jadi budaya biasa tak takut tak malu tak gusar mintak direct ada, nak ini bagi ini sia bagi jumlahnya kalau tarak kena tunggu lah, ramai kena woit, kalau cakap sama sama golongan kita sampai orang bawahannya meluat, malu ada kalau ada Boss rasuah sampai rosakkan nama jabatan woit, luaran memang berlakonan hebat pakai kopiah kitab lembu zikir zakar ini cara tepis budaya rasuahnya kah kah kah kalau tak faham tengok mereka dekat mana sudah kah kah kah makan minum semua mewah woit

LAGI 8 HARI


LAGI 8 HARI

AHAD 2 JULAI 2023
LAGI 8 HARI PADA 11 JULAI
KES RAYUAN  ROSMAH
10 TAHUN PENJARA
AKAN BERMULA

SELASA 
YANG LUAR BIASA

DI MANA ROSMAH MASA INI ?
DI SINGAPURA ?
ATAU DAH LARI
KAH KAH KAH

HOKKIEN 
PAGI INI CERAH SEGAR
LANGIT CANTIK BIRU
GUA DENGAR JANTAN BERKOKOK
SUARA DATANG DARI JAUH

TERKUKUR BERSUARA
LAWAN BERLAWAN DENGAN
PIPIT DALAM SAWAH RUMPUT

HARI INI
AKAN PANAS

BRO
KITA  SAMBUT PAGI AHAD
PAGI YANG INDAH

BAIK SUNGGUH MENCARI KURAU
BULU  CANTIK UNTUK HIASAN
AWEK JAUH HATI LU RISAU
RINDUKAN AWEK LU LUPA NAK MAKAN
KAH KAH KAH

SELAMAT BERAYA