Selasa, 21 Jun 2022

DAFTAR SEKARANG JADI AHLI

 

DAFTAR SEKARANG

JADI AHLI

WOIT BERBALOI

KAH KAH KAH

LU TAK CAYA

TANYA USTAD INI

KAH KAH  KAH

AMIN

TENGOK MUKA EEE INI - GUNA ILMU SEMIOTIKSaya tak kenal, tak tahu siapa UKSB, kata Reezal Merican

MENTERI Perumahan dan Kerajaan Tempatan Reezal Merican Naina Merican menafikan menerima dana daripada Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) kerana beliau tidak pernah kenal dan tidak pernah tahu mengenai syarikat itu, lapor Astro Awani.

Beliau membuat penafian itu selepas namanya disebut, dalam perbicaraan kes rasuah bekas timbalan perdana menteri Ahmad Zahid Hamidi minggu lalu, menerima dana politik daripada UKSB.

“Saya nak menyatakan dengan jelas saya tak pernah terima apa-apa dana politik daripada UKSB malahan saya pun tak kenal dan tak pernah tahu pun UKSB sebelum ini sehinggalah sekarang apabila disebut dalam kes.

“Sebagai ahli politik dan sebagai rasa tanggungjawab saya bersedia untuk memberi kerjasama dan keterangan yang diperlukan dan juga terbuka untuk disiasat.

“Saya nak ulangi, saya tak kenal UKSB, saya tak pernah tahu, macam mana saya nak terima sumbangan daripada syarikat yang saya tak pernah kenal?” katanya, dipetik Astro Awani di Kepala Batas.

Selain Reezal, ahli politik yang dinamakan dalam keterangan saksi itu ialah Muhyiddin Yassin, Hishammuddin Hussein, Shafie Apdal, Khairy Jamaluddin, dan Anifah Aman.

Semua menteri dan bekas menteri itu masing-masing menafikan dakwaan mereka menerima dana daripada syarikat berkenaan.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sebelum ini memaklumkan akan membuka kertas siasatan terhadap mereka yang didakwa menerima wang daripada UKSB.

Beberapa peguam bagaimanapun mempersoalkan kenapa agensi antirasuah itu baru hendak menyiasat sekarang tetapi tidak sebelum ini, ketika kes terhadap Zahid disiasat semasa Pakatan Harapan mentadbir Putrajaya. – 21 Jun, 2022.

WOIT

TENGOK BETUL2

MUKA EEE INI 

AMIN

 GUNA SADIKIT 

ILMU SEMIOTOK

KAH KAH KAH

TENGOK MATANYA

LIHAT GIGINYA

JELING

SENYUM SINIS

PENUH AUTA EEE

AMIN

SAPA LU LEBIH

PERCAYA

AMIN

EEE LEGAM INI

ATAU CHINA APEK

TUKANG JUAL VISA

BAWA MASUK

CHINA MERAH

UNTUK BUAT

KACAU 

DI TANAH MELAYU

AMIN

TENGOK RAPI2

TENGOK LAMA2

BOLEH PERCAYA

KE PENAFIAN

 EEE LEGAM INI

AMIN

KHALAS

SORGA INI DIMANA ? BAWAH TAPAK KAKI EMAK !

 SORGA INI

DI MANA?

AMIN

BETUL KE DIBAWAH

TAPAK KAKI EMAK

AMIN

MANA BIDADARI

NAK TIDUR

KAH KAH KAH

Unknown commented on

 "LU INGAT SENANG KE ?

 KAH KAH KAH"

Isham, kalau kita sabar dan tunggu ... tak lama lagi kita akan dengar kenyataan politikus yang yakin semua emak adalah anak dara; gajah memang boleh terbang. Mungkin ada juga politikus yang tangkap selfie dengan bidadari disorga. Malaysia memang boleh!

NANTI DAPAT HAJI MALBOROJemaah haji dinasihat tidak berniaga, promosi produk di hadapan Kaabah, kata menteri

JEMAAH haji Malaysia dinasihatkan agar tidak menjalankan sebarang aktiviti perniagaan atau mempromosikan produk ketika berada di hadapan Kaabah, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Idris Ahmad.

Beliau berkata setiap jemaah yang juga ‘tetamu Allah’ seharusnya memanfaatkan tempoh berada di Tanah Suci untuk menjalankan ibadah haji agar mendapat haji yang mabrur (diterima Allah).

“Sepatutnya fokus kepada ibadah haji lebih-lebih lagi depan Kaabah, tempat mustajab untuk berdoa. Sepatutnya perkara seperti ini (berniaga dan promosi) tidak patut berlaku.

“Perbuatan seperti ini kadang-kadang boleh mengganggu jemaah haji lain untuk beribadah,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2021 kepada 148 kakitangan agensi di bawah Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) di Putrajaya hari ini.

Tular di media sosial baru-baru ini seorang jemaah haji mempromosikan produk jualannya di hadapan Kaabah menerusi sebuah video berdurasi 43 saat.

Dalam ucapannya pada majlis tersebut, Idris mahu penjawat awam di bawah seliaannya membudayakan tiga konsep iaitu budaya kerja cemerlang, mencapai matlamat hala tuju pentadbiran dan amal jama’i (kerjasama) sebagai satu keluarga.

“Kita semua adalah duta agensi Islam, apa-apa jua yang kita lakukan akan memberikan kesan kepada wajah Islam,” katanya. – Bernama.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

WOIT

YA ASAL

BALIK USUL

KAH KAH KAH

BIJAK BIJAK

LAGI PINTAR

INI BUKTI 

MAKAN PIL

PINTAR

IDEA DATANG

BUAT IKLAN

DEPAN KAABAH

KAH KAH KAH

PERNIAGAAN

TERTUA DLM

DUNIA

KAH KAH KAH

APAKAH AKAN

DAPAT HAJI

MALBORO

KAH KAH KAH

KALAU UMNO & NAAJIB TERUS BERKUASA..... KALAU UMNO

NAJIB ROSMAH

TERUS BERKUASA

INI AKN TERJADI

PADA KITA SEMUA

AMIN

KHALAS

SENANG BERAK DALM HUTAN


JADI TAMAN

HUTAN BELUKAR

AMIN

SEHAT SEGAR

BANGLA

SENANG BERAK

DALAM HUTAN 

KAH KAH KAH

KHALAS

Unknown commented on 

"JOHOR MERDEKA"

Fores siti ada 700 ribu penduduk ke? Gwa dengar tempat tu sunyi, yang pergi padang jolok bola ada tapi 700 saja. Ada juga banyak flat tapi lampu tak nyala masa waktu malam. Ada banyak tumbuhan, dah nak jadi belukar, serangga pun ramai.

PENASEHAT POLITIK


 JADI

 PENASEHAT POLITIK

SUDAH CUKUP

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on

 "LU INGAT SENANG KE ? 
KAH KAH KAH"

Najib buang duit je nak lantik loyar Queen dari England. Tu Zaid Ibrahim kan ada. Dia pun macam orang England . Pernah bangga pasal ada 'biggest private wine cellar' dalam rumah. Kau translate kan lah TT apa mende tu. Gua ni pun perasan macan Mat Saleh juga.

PAKAT PAKAT BAKAR RUMAH PERDANA MENTERI

 


ORANG RAMAI

PAKAT PAKAT 

BAKAR RUMAH

PERDANA MENTERI

AMIN

KALAU DIA ADA

DALAM RUMAH

LAGI BERBALOI

KHALAS

JADI YB


JADI YB

YANG BERTUTUH

KAH KAH KAH

AMIN

NMA commented on 

"TUTUH BINI ORANG"

Tutuh jangan tak tutuh. Pasni nk jadi YB - yang bertutuh

JOHOR MERDEKA


JOHOR MERDEKA

AMIN


panglimo potaseh commented on 

"BAKAL MENJADI 
PROVINSI CHINA MERAH"


Ponduduk Johor 2022 ..Molayu 1.7 juta ekor ..Cino 1 juta ekor ..Koling 200 ribu jo ..dongan 700 ribu ekor penduduk Fores Siti. KOMPOM Johor dah boley mendirka ..ldooop Johor ..

JIKA IRAN DISERANG ?


JIKA IRAN DISERANG

ZIONIS DUNIA AKAN

MENGGELEGAK

KHALAS

LU INGAT SENANG KE ? KAH KAH KAH


Zaid yakin Najib tak terlibat dalam skandal 1MDB

KUALA LUMPUR – Bekas Ahli UMNO, PKR, KITA dan DAP,  Zaid Ibrahim yakin  Najib  tidak terlibat secara langsung dalam skandal 1 Malaysia Development Berhad (1MDB).

Sebaliknya, tegas beliau, berdasarkan perbicaraan kes yang berjalan, beliau yakin  bekas Perdana Menteri itu ditipu oleh ahli perniagaan Low Taek Jho, pegawai 1MDB, syarikat Goldman Sachs Group Inc, SRC International Sdn. Bhd dan Aabar Investments dari Abu Dhabi.

BRO

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

TERGOLEK DOG

KAH KAH KAH

LU INGAT

SENANG NAK

CARI DUIT

KAH KAH KAH

WOIT

BERAPA PARTI

LU SUDAH MASUK

KAH KAH KAH

WOIT 

MAMAT INI 

REKOD PALING

KATAK 

KAH KAH KAH

ASAL AHLI UMNO 

MASUK PKR

BUAT PARTI

SENDIRI : KITA

KEMUDIAN

MASUK DAP

AMIN

KELUAR DAP ?

SEKARANG NAK

MASUK UMNO

SEKALI LAGI KE?

KAH KAH KAH

NAK TANDING

DI KOTA BARU

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

AMIN

BUKAN SENANG

NAK CARI KERUSI

KAH KAH KAH 

KHALAS

BEKERJA BERGOTONG ROYONG


Tak boleh kerja sendirian tangani krisis makanan, kata penternak

USAHA memastikan jaminan bekalan makanan terutama membabitkan makanan ternakan perlu dilaksanakan secara kerjasama dengan dipimpin badan khas untuk membolehkannya berjaya, tegas penternak.

Supardi Bai yang mempelopori tanaman ketum ayam sebagai makanan ternakan berharap setiap agensi mahupun institusi pengajian tinggi tidak lagi bekerja sendirian dalam isu itu.

Semua pihak ini perlu bekerjasama bagi memastikan matlamat menyelesaikan krisis makanan dapat dicapai, katanya yang berpengalaman bekerjasama dengan universiti bagi tanaman ketum ayam.

“Walaupun kita ada gelaran pakar atau doktor, tapi kita tak pakar dalam segala-galanya… Sekiranya kita boleh satukan institusi dan agensi ini, kita bahagikan tugas dan tanggungjawab.

“Jadi masing-masing ada tanggungjawab, tetapkan matlamat kita. Matlamat kita 100% makanan ternakan dibuat di dalam negara. (Jika) dibuat secara individu saya rasa takkan berjaya,” katanya.

Supardi, 55, berkata demikian ketika ditemui The Malaysian Insight di ladang ketum ayam seluas 2 ekar miliknya di Terachi, Negeri Sembilan baru-baru ini.

Graduan kejuruteraan dari Universiti Okoyama, Jepun itu berkata beliau memerhatikan pada waktu ini setiap agensi dan institusi pengajian tinggi dalam negara menjalankan kajian berasingan.

Beliau memberi contoh kajiannya bersama Universiti Teknologi Malaysia (UTM) untuk membentuk formula dedak ternakan menggunakan ketum ayam sebagai bahan asas.

“Banyak lagi universiti sedang buat kajian, contohnya Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan banyak lagi universiti lain buat kajian (mengenai ketum ayam).

“Tetapi saya nampak ini dibuat secara individu. Kalau kita kerja secara individu, susah,” katanya yang menyarankan kajian dilakukan mengikut bidang kepakaran sesebuah universiti.

Beliau memberi contoh, UPM boleh menumpukan kepada nutrisi kerana kerana memiliki kepakaran bidang tersebut manakala UTM boleh memudahkan proses kerana pakar dalam kejuruteraan.

Tambahnya, proses itu pula harus diserahkan untuk diketuai oleh agensi khusus bagi membolehkan sasarannya tercapai.

Sekiranya amalan lama masih berterusan, sukar untuk menyelesaikan isu keperluan makanan dan ini bakal merugikan negara, kata Supardi, yang lebih mesra dengan panggilan Pak Tam.

“Lama-kelamaan ia akan jadi bermusim, panas (isu) kemudian habis, dan tutup buku. Apabila satu (isu) lain timbul, ia jadi benda baru yang menarik, kemudian tutup lagi.

“Itu satu kerugian negara dan kita rakyat akan rugi, sedangkan harga ayam mahal, ayam kecil dan macam-macam lagi, sepatutnya ada satu ketua yang boleh uruskannya,” kata Pak Tam.

Melalui kerja berpasukan juga, setiap masalah yang datang akan dapat diatasi bersama-sama kerana tindakan menangani krisis makanan negara satu usaha besar, tambahnya.

“Tanpa kerja berpasukan, fikir seorang-seorang memang buntu. Saya buat skala kecil, bolehlah untuk kehidupan saya, tetapi bila ke skala besar sudah pasti kena ada satu pasukan yang besar.”

Pak Tam menjalankan kajian kesesuaian ketum ayam untuk menggantikan dedak sebagai sumber makanan utama ternakan berikutan peningkatan kos bahan asas pembuatannya.

Kajiannya mendapati tanaman itu mempunyai sesuai digunakan sebagai bahan makanan ternakan dan dapat menurunkan kos dedak serta subsidi kerajaan.

Menurutnya, tumbuhan tahan lasak dengan protein tinggi itu senang ditanam dan boleh dituai berkali-kali dan membantu mengurangkan bau busuk najis ternakan dan mengawal pembiakan lalat.

Selain itu, Pak Tam turut menanam jagung bijirin dan menggunakannya sebagai bahan asas untuk makanan ternakan bersama ketum ayam.

Beliau menganjurkan agar usaha ditumpukan kepada langkah menyelesaikan masalah dengan mendapatkan input secara kerjasama pasukan, umpamanya untuk menangani perosak seperti babi.

“Tanam jagung ayam atau bijirin ini senang. Tak perlu cerita jagung mahal, boleh tanam atau tidak, atau dimakan babi. Yang penting kita buat. Semua ini hanya setakat apa yang kita fikir sahaja.

“Konsepnya tak betul. Kita fikir masalahnya tapi tak fikir jalan penyelesaian. Masalah itu yang menghalang pemikiran kita,” katanya.

“Kalau babi makan (tanaman), buatlah pagar. Kalau ada cara lain kita boleh fikir lagi, sebab itu kepentingan kerja berpasukan. Semua beri input dan idea, barulah kita boleh maju, itu cara Jepun.”

Pak Tam percaya sekiranya proses kajiannya berjaya, kos ternakan ayam dapat dikurangkan sekali gus mengurangkan beban kerajaan menyalurkan subsidi.

“Subsidi itu penyelesaian jangka pendek. Bulan ini kerajaan ada duit, bagi subsidi. Bulan depan nak makan lagi, berapa lama boleh bertahan? Saya rasa kerajaan lama-kelamaan tidak tahan juga,” katanya.

Kerjasama itu mula dilihat dengan pengumuman jalinan usaha Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas) dan Anggota Lembaga Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa).


Ia akan terlibat dalam benih ayam, makanan ternakan, vaksin, reban, pusat pemprosesan, bilik sejuk beku, logistik, pusat pengedaran dan pemasaran sehingga bekalan sampai kepada pengguna akhir.

Nafas dilaporkan mensasarkan untuk menguasai kira-kira 20% pasaran dengan pengeluaran sebanyak 144 juta ekor setahun, manakala Angkasa pula sebanyak 30 juta ekor setahun.

Nafas juga dilaporkan akan memperuntukkan kawasan bekas tanaman tembakau seluas 12,140 hektar di Kelantan dan Terengganu untuk jagung bijirin bagi ternakan.

Angkasa dengan kerjasama Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (Mafi) mengenalpasti tanah seluas 4,000 hektar di seluruh negara untuk mengeluarkan bahan sama.

Ia menganggarkan sebanyak 5 tan jagung bijirin dapat dikeluarkan bagi setiap hektar untuk menampung 20% daripada keperluan import jagung bijirin dalam tempoh lima tahun. – 21 Jun, 2022.

PANDANGAN

TEPAT BETUL

WAJIB DIIKUTI

AMIN

KITA WAJIB

KEMBALI PADA

ASAL USUL KITA

AMIN

BANI MELAYU

ADA KONSEP

GOTONG ROYONG

AMIN 

KHALAS

GERAKKAN

HIDUPKAN SEMANGAT

KEKITAAN INI 

UNTUK

 KESEJAHTERAAN 

RAMAI

AMIN

KHALAS


SOALAN UNTUK USTADSOALAN

UNTUK USTAD

AMIN

Unknown commented on

 "PENGALAMAN POLITIK :
 BALON BINI ORANG"

Siapa boleh terangkan. Saya tak faham sangat pasal akta rasuah. Kalau sesiapa bagi puki atau buntut nya sebagai imbalan untuk mendapatkan sesuatu adakah dikira rasuah? Jika ianya rasuah adakah pukinya atau buntutnya boleh di sita?