Jumaat, 23 Julai 2021

INDAH SUNGGUH DUNIA INI 

INDAH SUNGGUH

DUNIA INI

ANWAR IBRAHIM TURUN SAMA ?

 

ADAKAH

ANWAR IBRAHIM

SAIFUDIN NASUTION

CHAN LEE KANG

FAHMI FADIL

DOLAH SANI 

AKAN IKUT SERTA?

AMIN

MEREKA INI

BISING NAK

JATUHKAN MUHYIDIN

AMIN

SEKARANG MASA

TERBAIK AMIN

JANGAN SIBUK 

CAKAP  TAPI

 TAK ADA AKSI

KHALAS
Bantuan guaman jika ditangkap ketika protes Konvoi #Lawan esok, kata penganjur

MEREKA yang ditangkap dalam tunjuk perasaan Konvoi #Lawan esok akan diberikan bantuan guaman, kata penganjur Sekretariat Solidariti Rakyat (SSR).

Jurucakap SSR Mohd Asraf Sharafi Mohd Azhar memberitahu The Malaysian Insight pihak penganjur akan sediakan bantuan dan nasihat perundangan kepada para peserta jika diganggu pihak berkuasa.

Tunjuk perasaan itu unik kerana peserta berada dalam kenderaan sambil kibar bendera hitam. Ia akan menjadi tunjuk perasaan “dalam kenderaan” yang pertama di negara ini.

SSR menuntut Perdana Menteri Muhyiddin Yassin letak jawatan, mengadakan sidang Parlimen penuh dan berikan moratorium pinjaman bank kepada semua orang.

Esok, peserta diminta berada di dalam kenderaan dan mengibarkan bendera hitam sepanjang tunjuk perasaan yang bermula pukul 3 petang.

Ada beberapa peraturan ditetapkan untuk tunjuk perasaan esok, termasuk membuat perjalanan tidak melebihi 10 km dari rumah dengan had dua orang dalam kenderaan, selari dengan prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan kerajaan.

Peserta diminta mematuhi peraturan lalu lintas dan tidak menyebabkan kesesakan lalu lintas.

Peserta turut diingatkan untuk tidak mendedahkan nombor pendaftaran kenderaan dalam mana-mana gambar yang diambil esok. Ini bagi mengelakkan polis dapat mengesan mereka.

Asraf berkata, SSR telah melantik wakil bagi setiap negeri untuk mengawal tunjuk perasaan itu.

“Esok akan ada orang selaraskan tunjuk perasaan. Kami akan beritahu orang ramai tidak lama lagi.

“Orang yang bertanggungjawab akan urus dan jaga tunjuk perasaan itu dan jika ada masalah, orang ramai boleh rujuk dengan koordinator. Setakat ini setiap negeri ada seorang koordinator,” tambahnya.

Asraf menekankan mereka yang akan sertai tunjuk perasaan untuk mengikuti SOP ketat ditetapkan Putrajaya.

“Jika anda tinggal di Kuala Lumpur, pastikan jarak anda berada dalam 10 km radius. Anda tidak dibenarkan lebih 10 km dan tidak rentas sempadan negeri.

“Kami telah berikan garis panduan di media sosial dan kami harap orang ramai dapat patuh arahan itu,” katanya.

Semalam Asraf memberitahu The Malaysian Insight “bahasa jalan raya” atau tunjuk perasaan adalah jalan akhir rakyat kerana semua saluran dan keluhan selama ini tidak berhasil, lebih-lebih lagi Parlimen yang ditutup sejak awal tahun ini.

Atas sebab ini, SSR akan teruskan kempen demonstrasi jalanan sehingga ketiga tuntutan mereka dipenuhi.

Pada 17 Julai, SSR mengadakan tunjuk perasaan antikerajaan secara aman di Dataran Merdeka.

Ketika perhimpunan itu mereka membawa 14 bendera hitam dan replika mayat, yang masing-masing melambangkan kemarahan rakyat dan kematian akibat Covid-19 dan bunuh diri.

Mereka juga mengangkat sepanduk bertulis: “Kita Mati Dalam Derhaka” dan “Keluar Dan Lawan”.

Kumpulan aktivis itu menjelaskan replika mayat tersebut melambangkan jumlah kematian akibat Covid-19 dan kes bunuh diri yang semakin meningkat.

14 bendera hitam yang dibawa dalam perhimpunan itu pula melambangkan kemarahan rakyat, kata kumpulan itu.

“Ini menunjukkan rakyat sudah penat dan marah dengan sikap ego kerajaan Perikatan Nasional yang enggan meletakkan jawatan,” kenyataan itu dipetik.

Susulan demonstrasi di Dataran Merdeka itu, Asraf dan dua yang lain, Mohammad Alshatri Abdullah daripada Suaram dan penyair Muhammad Nur Taufiq Azhar dikenakan denda RM2,000 setiap seorang.

Maklumat lanjut mengenai tunjuk perasaan esok boleh dilihat di: t.me/LawanMsia - 23 Julai, 2021.


JANGAN TURUN 

RATUS RATUS

TURUN RIBU RIBU 

KHALASJANGAN PUTUS ASA

 

JANGAN 

PUTUS ASA

Unknown commented on

 "AGAMA HANYA 

TOPENG UNTUK KUASA"

Dah nak buek camno. Tahun '57 dapat merdeka la konon. Merdeka dari penjajah jadi negara beraja berperlembagaan.Nak sebut pun terbelit2 tapi bahasa mudah nya..pemerintahan elit.(Elit rule). Datang pulak ujung 80han.teriakan sana sini... reformasi...rrreformasi ..keadilan..kemewahan sama rata.. Rakyat ramai yang naik berahi..termasuk tuan TT. Akhir2 ini..reformasi punya reformasi..lawan tetap lawan...membongkok merukuk meminta nyawa politik di hidupkan kembali.. Apa punya malang menimpa rakyat Malaysia ni..Hidup dalam zaman teknoloji... tetap macam gundek dalam mentaliti.. kena liwat disana sini...tetap redha didalam hati..

MELAYU KERUS KECEWA

 MELAYU 

TERUS KECEWA

Unknown commented on 

"SAPA

 LEPAS MUHYIDIN"

Apa melayu kena faham, cina untung kat mana mana pun, melayu rugi asyik agama bangsa tanah air tapi semua geng sapu, rompak samun orang melayu sendiri, cina jaga cina, kaum agama tak kira janji ada ekonomi, penguasa kaut duit rasuah melayu lemah batin mental nampak lendir putih terus jilat kah kah kah


BILA BALAK DI REMBAT

 BILA BALAK

DI REMBAT

panglimo potaseh commented on 

"ALAM MULA 

MENUNJUKKAN MARAH"

Apa alam bikin pada sekitaran adalah satu hal ..apa yg gwa tirtarik adalah secara sosioloji nye kaum kapir laknat ni lebey "sustainable" ..kapir ni tak pirlu bantuan bandira putih, wang zakat, beras sekampit, sadin tigo tin. 


Kito bilo kono banjir maka berbagai ketua parti turung bawa janji2 .."idoop Melayu" "tohan sayang samo kito" "banjir sbg pembasoh DOSO" ..tapi ..tapi mereka akang terus potong balak, angkut pasir, bukak utan simpan ..

LAHIRKAN KEMANUSIAN KITA


LAHIRKAN

KEMANUSIAN KITA

AMIN


Pandemik serlahkan sifat insaniah atau kebinatangan ahli politik, kata aktivis sosial

Aktivis sosial Hishamuddin Rais menggesa ahli politik untuk bersikap sebagai seorang negarawan bukan sekadar bermain politik, mengatakan krisis pandemik Covid-19 sedang menguji dan ia akan menyerlahkan sifat kemanusiaan atau kebinatangan seseorang.

Hishamuddin berkata krisis yang dihadapi ketika ini adalah peluang terbuka kepada ahli politik untuk menunjukkan sikap dan pemikiran pimpinan politik negara.

“Kita diduga oleh virus dari Wuhan ini, sama ada akan lahir kebinatangan atau kemanusiaan, insaniah dalam diri kita.

“Jadi ini peluang untuk ahli-ahli politik untuk terbuka dan memikirkan diri sebagai seorang negarawan, memikirkan untuk negara dan rakyat, di manakah fikrah kita berdiri,” katanya dalam program Dialog Tiga Penjuru di saluran Astro Awani malam tadi.

Turut bersama dalam program dialog itu adalah Ahli Parlimen Sungai Petani Johari Abdul dari PKR dan Ahli Dewan Undangan Negeri Seberang Jaya Dr Afif Bahardin dari Bersatu.

Menurut Hishamuddin yang juga kolumnis MalaysiaNow, secara tidak sedar, pandemik yang dihadapi negara ketika ini memperlihatkan warna sebenar manusia sama ada kemanusiaan akan lahir dari dalam diri seseorang atau terserlah kebinatangan mereka.

Katanya, kita dapat melihat sifat sebenar para ahli politik sama ada mereka benar-benar memikirkan tentang rakyat atau hanya dirinya sendiri.

Justeru, katanya, sekarang bukan lagi masa untuk ahli Parlimen serang menyerang dan saling menuding jari kepada segala kekurangan dan kekhilafan yang berlaku, sebaliknya harus bersama berfikir ke arah menjadikan negara ini lebih sihat, selamat dan sejahtera.

“Maka sekarang ini saya meminta ahli-ahli Parlimen bukan memikirkan untuk cari undi, tetapi menjadi negarawan memikirkan masa depan negara.

“Saya minta supaya kalian berfikir, berdiri dan duduk di dalam Dewan itu sebagai manusia yang prihatin, bukannya memikirkan tentang nasib sendiri. Itu teknik lama,” katanya.


KOBID SEDANG

MENDUGA KITA

KHALAS
PARAH MAKIN PARAH

 

KALAU TAK

DENGAR

 PANDANGAN

ORANG LAIN

MAKIN PARAH

NEGARA

AMIN 

PANDANGAN INI

PERCUMA

AMIN

TAPI AWAS 

ADA TELOR

DISEBELAH 

BATANG

KHALAS


UMNO sentiasa beri pandangan, tetapi tidak dilayan –
Zahid

KUALA LUMPUR – UMNO menolak dakwaan pihak tertentu ke atas parti itu kononnya hanya pandai mengkritik sahaja tanpa memberi pandangan yang dapat membantu kerajaan menangani pandemik Covid-19.

Presidennya,  Ahmad Zahid Hamidi menjelaskan, sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, UMNO paling banyak memberi pandangan dan cadangan, tetapi tidak dilayan oleh kerajaan.

“Antara cadangan kita ualah memberi bantuan tunai, menawarkan moratorium pinjaman dan pengeluaran wang akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk kali kedua.

“Semua cadangan ini tidak dilayan dan kerajaan memberi pelbagai alasan serta teori, tetapi akhirnya kerajaan mengumumkan moratorium pinjaman dan skim i-Citra.

“Ini termasuk juga UMNO memberi pandangan bagaimana untuk kerajaan menangani penularan Covid -19 dan menjaga rakyat,” katanya menerusi hantaran Facebooknya, hari ini.

Kata Ahmad Zahid, setiap kali beliau dan pimpinan UMNO membuat teguran kepada kerajaan, akan ada propaganda dari pihak tertentu yang menyerang peribadinya.

“Ianya tidak benar pimpinan UMNO hanya tahu mengkritik saja, namun tidak beri cadangan untuk membendung Covid- 19 dan UMNO memberi pencerahan yang konsisten kepada kerajaan.

“Sebagai contoh, PKP 2.0 yang dikuatkuasakan pada 13 Januari lalu selepas jangkitan harian cecah 3,027 kes, kit akita mencadangkan ‘total lockdown’ dengan memberi bantuan kepada rakyat untuk bertahan.

“Tetapi, kerajaan mengumumkan ‘total lockdown’ mulai 1 Jun kerana jangkitan telah cecah 8,000 kes sehari,” katanya.

Bagaimanapun, tegas beliau, ‘total lockdown’ yang dibuat itu bersifat separuh masak dan gagal mengurangkan kes jangkitan Covid-19 daripada meningkat.

Justeru, ujarnya, tidak timbul isu pimpinan UMNO hanya tahu mengkritik, tetapi tidak memberi cadangan.

Isu yang sebenar, katanya, adalah mengenai kisah sesebuah kegagalan dalam menguruskan pandemik.

Ahmad Zahid yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk berkata, rakyat semakin menderita kerana kurang dibantu apabila sebahagian sektor ekonomi ditutup.

“Kita minta lebih banyak bantuan untuk rakyat dan suntikan vaksin dipercepatkan. Maka kita terus mencadangkan pelaksanaan ‘total lockdown’ yang sebenar. Bagaimanapun ‘total lockdown’ tetap tidak dilaksanakan.

Dalam pada itu, katanya, UMNO berpendapat program vaksinasi perlu dipercepatkan, memandangkan kes jangkitan harian telah cecah lima angka atau sekitar 12,000 kes sehari.

LUAHKAN

PANDANGAN

SECARA TERBUKA

AMIN

TANPA PATEN

AMIN

TAK PERLU

HAK MILIK

KOPIRITE

KAH KAH KAHTURUN KE JALAN RAYA

 


TURUN

KE JALAN RAYA

Arymanchino commented on 

"RIBU RIBU TURUN KE JALAN RAYA - BUKAN RATUS RATUS"

Kepale butoh kau org.Otak keladi bodoh mcm tahi lembu.Dah tahu semua org politik haramjadah kaki putar.Nak tumbang kerajaan tebuk atap,pah tu nak tubuh kerajaan tebuk belakang.Budak2 bodoh d biarkan mati,org politik sembunyi rumah dok ngentot bini muda..poh..da..

TABURKAN BENIH CINTA

 


TABURKAN BENIH

CINTA 

KASIH SAYANG 

BIARKAN 

TUMBUH MELIAR

Unknown commented on

 "BERKHALWAT HARI KE 493"

Jika mahu sebarkan kasih; 1)ucap selamat. Jangan lupa terima kasih. Pada orang yang menolong,pada binatang dan pada alam yang payungi

 2)buang sampah dari jalan. Bersih kan alam bersih hati tidur kamu enak ranjang kamu puas. 

3)tanam saja pokok. Isi kamu makan, biji rambutan ucap terima kasih pada tolong tanam sekali. Satu biji kamu makan, tumbuh satu pokok, 10 tahun lagi seratus ribu buah alam akan beri.

NAMPAK TAIK PALAT ORANG

 

ZIONIS ISRAEL 

RAMPAS

TANAH PALESTIN

NAMPAK

 AMIN

ZIONIS KELATAN

 REMBAT

TANAH ORANG ASAL

TAK NAMPAK

AMINUnknown commented on 

"TAIK PALAT ORANG DIA NAMPAK -

 TAIK SENDIRI TAK NAMPAK"

Apa barang bantu orang susah kt negara sendiri Pi Gaza la .. baru ada stim orang kata Ada chance buat money laundering juta2 Bantu orang asli taman medan mana ada chance buat duit Kah Kah KahUnknown commented on

 "TAIK PALAT ORANG DIA NAMPAK -

 TAIK SENDIRI TAK NAMPAK"

Hoit!!..isu palestin,gaza dan israel adalah modal orang melayu business kutip duit...berapa banyak tabung yang mengaku kutip duit untuk palestin? adakah semua hasil kutipan sampai ke palestin...poodah...masuk kantong sendiri sapa tau...bukan senang nak masuk palestin apatah lagi gaza yang dikawal ketat oleh israel kerana pengganas hamas menguasai gaza...tebing barat munkin...tapi bukan mudah nak menghantar bantuan. Palestin adalah lubok melayu memasang lukah...kutip duit dan menjual agama atas nama palestin...walhal kerabat arab palestin seperti saudi, mesir, jordan, kuwait dan segala macam sekutu arab tidak memperdulikan mereka...malah sesama palestin berperang...hamas dan pla...apa melayu nak sibuk?...kalau bukan buat modal memasang lukah....sudah sudahlah...ramai lagi rakyat malaysia yang perlu bantuan....charity begins at home.

ALAM MULA MENUNJUKKAN MARAH

 

ALAM MULA

TUNJUK MARAH

PADA UMAT MANUSIA

YANG ANGKUH

LAGI  SOMBONG

 AMIN

SEMUA RASA SAMA

 


KUPANG

ANAK SEMUA 

BANGSA

RASANYA SAMA

KHALAS


Unknown commented on

 "MALAM INI - 

1000 SOALAN ?"

Satu soalan saja untuk TT,,,, bila lu mahu nikah, kahwin memang selalu, cari amoi pantat tak basuh baru ngam, sebab lu suka kawan sama anjing, berak tak basuh kah kah kah

DATU SERI ANWAR ?

 


WOIT MEDIA

DATUK SERI

ANWAR KE?

DATUK SERI 

NAJIB ?

ATAU

DATUK SERI ZAHID

KHALAS'Datuk Seri' ditahan, tipu urusan tender DBKL


POLIS menahan seorang lelaki yang mendakwa dirinya ‘Datuk Seri’ dan dipercayai menipu seorang pelakon popular bagi membantu siasatan kes penipuan urusan penyambungan tender pembersihan dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Ketua Polis Daerah Sentul ACP Beh Eng Lai berkata lelaki berumur 26 tahun itu kini ditahan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang dan akan diserah kepada IPD Sentul esok untuk siasatan lanjut.

ADA

KEMUNGKINAN

MEDIA KITA

AKAN  BEBAS

BUAT LAPORAN

AMIN

DAN JUJUR

TEPAT DALAM

LAPORAN

KHALAS

TENGOK DISINI

 


TENGOK DISINI

https://www.astroawani.com/video-malaysia/dialog-tiga-penjuru-kompas-dewan-rakyat-1914526RIBU RIBU TURUN KE JALAN RAYA - BUKAN RATUS RATUS

 


PASTIKAN

ANWAR IBRAHIM

JO ABDUL

LIM GUAN ENG

SAIFUDIN NASUTION

DOLAH SANI

TONY PUA

FAHMI FADIL

YU BI YIN

MAT SABU

SYED SADIK

TURUN SAMA

AMIN

MEREKA INI

GILA NAK BUKA

PARLIMEN 

AMIN

GILA

NAK JATUHKAN

MUHYIDDIN

AMIN

SEKARANG 

BUKTIKAN

BERANI 

KE JALAN RAYA

ATAU

 TAKUT HILANG 

KERUSI 

KHALAS 

PASTIKAN YB

YG HEBOH HEBOH KERAJAAN GAGAL 

TURUN  

KE JALAN RAYA

AMIN

 KITA DUGA MEREKA 

KALAU 

TIDAK SEMUA 

YB HAMPEH 

TIPU RAKYAT

KHALASKerajaan gagal hanya reti bahasa jalan, kata aktivis

KERAJAAN Perikatan Nasional (PN) hanya faham “bahasa jalan raya”, kata Sekretariat Solidariti Rakyat, merujuk pada tunjuk perasaan untuk rakyat menyuarakan desakan menuntut pengurusan krisis berkaitan penularan Covid-19 yang lebih baik.

Jurucakapnya Mohd Asraf Sharafi Mohd Azhar berkata “bahasa jalan raya” atau tunjuk perasaan adalah jalan akhir rakyat kerana semua saluran dan keluhan selama ini tidak berhasil, lebih-lebih lagi Parlimen yang ditutup sejak awal tahun ini.

“Akhir sekali rakyatlah yang kena desak… petisyen dah banyak petisyen, langkah terakhir adalah demonstrasi apabila pelbagai tuntutan tak dilaksanakan,” kata Asraf, dalam wawancara bersama The Malaysian Insight.

Sekretariat Solidariti Rakyat adalah satu perikatan longgar disertai lebih 20 pertubuhan anak muda yang menempatkan diri mereka sebagai kumpulan pendesak.

Asraf adalah antara tiga aktivis yang dikenakan kompaun RM2,000 kerana terlibat menganjurkan perhimpunan aman di Dataran Merdeka, mendesak antara lain Muhyiddin Yassin letak jawatan perdana menteri selepas kerajaannya gagal menangani pandemik Covid-19.

Desakan

Pada perhimpunan itu mereka membawa 14 bendera hitam dan replika mayat, yang masing-masing melambangkan kemarahan rakyat dan kematian akibat Covid-19 dan bunuh diri.

Mereka juga mengangkat sepanduk bertulis: “Kita Mati Dalam Derhaka” dan “Keluar Dan Lawan”.

Sebelum ini, Gabungan Bertindak Memorandum Rakyat Malaysia (GBMRM) menyerahkan enam memorandum kepada kerajaan PN, termasuk yang terbaru kepada Yang di-Pertuan Agong pada 14 Julai lalu.

GBMRM dibentuk oleh 42 badan dan pertubuhan masyarakat, antaranya Pertubuhan Solidariti Madani Malaysia, Otai Reformis 1998, dan Wadah Pencerdasan Umat Malaysia.

Beberapa pihak juga meluahkan perasaan dengan membuat pelbagai petisyen dalam talian mendesak bermacam-macam perkara termasuk tuntutan pemimpin kerajaan letak jawatan.

Menurut Asraf, rakyat tidak akan berhenti malah akan terus mengasak kerajaan melaksanakan tuntutan rakyat melalui himpunan dan demonstrasi.

“Desakan ini memang perlu diteruskan dan tak boleh berhenti,” katanya, merujuk hak asasi berhimpun dan bersuara yang membenarkan perkara itu.

“Rakyat kena tekan (kerajaan) lagi, kepimpinan kena berani. Kita perlu desak dan bahasa terbaik adalah bahasa jalan raya,” tambahnya.

Bukan alat parti politik

Asraf menafikan sekretariat itu ditaja mana-mana parti politik, sebaliknya dibangunkan anam muda yang mempunyai idea untuk membangunkan negara.

“Nak gambarkan gerakan seketariat ini didanai dan didalangi parti politik adalah tidak betul, kami masing masing anak muda ada idea dan kehendak kuat nak lihat kebaikan untuk negara.

“Saya tak faham inisiatif anak muda dan NGO terlibat desak beberapa perkara, mesti orang anggap dimulakan pihak pembangkang… tidak,” katanya.

Malah, kumpulan aktivis itu juga memberi jaminan tidak pilih bulu dan akan terus menjadi pendesak sekiranya berlaku pertukaran kerajaan.

“Siapa naik (jadi kerajaan) lepas ini kami akan terus desak untuk mereka laksanakan apa yang mereka dijanjikan. 

“Sekarang ini sayap Pemuda Umno ada desak beberapa polisi, kalau mereka naik dan mereka tak buat kami akan terus mendesak, sekretariat akan desak untuk perkara itu berlaku. Kami tak pilih bulu,” katanya.

Sekretariat itu dijadual menganjurkan satu lagi perhimpunan pada 31 Julai, sempena tamatnya pelaksanaan perintah darurat.

Asraf bagaimanapun enggan mendedahkan butiran lanjut himpunan tersebut.

“Akan ada gimik untuk visual demonstrasi nanti,” katanya. – 23 Julai, 2021.

POLITIKUS

CAKAP BERDEKAH

BERDEKAH

AMIN

BILA AJAK

KE JALAN RAYA

TAKUT

AMIN

LANCHAU 

LAH POLITIKUS 

 NAK JATUHKAN 

KERAJAAN

 MELALUI UNDI

AMIN