Rabu, 22 Januari 2014

AGONG BUKAN NABIKOMENTAR TUKAR TIUB
jelas raja dan agong bukan nabi
jelas raja dan agong bukan khalifah
apa sangkut paut raja dengan agama islam


Agong bukan ketua Islam, hanya Nabi Muhammad boleh tentukan undang-undang Islam

Pakar perlembagaan, Dr Abdul Aziz Bari  berkata, titah Yang di-Pertuan Agong adalah terhad dan  pemerintah tidak berkuasa seperti Nabi Muhammad untuk menentukan undang-undang Islam.


Abdul Aziz berkata, Malaysia tidak mempunyai ketua agama kerana Agong hanya ketua agama di negeri asalnya dan tidak terpakai bagi negeri seperti Kuala Lumpur, Labuan, Putrajaya, Melaka, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak yang tidak mempunyai Sultan.
"Kenyataan yang dibuat oleh Agong dalam isu kalimah Allah minggu lalu tidak mempunyai kesan kepada bukan Islam yang menetap di negeri berkenaan," kata bekas pensyarah UIA itu dalam satu kenyataan hari ini.

http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/agong-bukan-ketua-islam-hanya-nabi-muhammad-boleh-tentukan-undang-undang-is

KANTOI MANTOI

NAK TIPU MELAYU

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAHDOWN LOAD TUANKU


----------

WASPADA MAKHLOK EEE BUKAN MELAYU

MAKHLOK EEE

EEE KAKI TIPU
satu cara nak kenal eee adalah bila kita tengok mamat/minah ni time dia membebel.sejurus selepas membebel dia akan pandang muka kita,tp matanya akan tengok benda yg dibebelkan.eee buat begitu hanyalah utk raih simpati kita saja supaya kita yg tak ada apa apa hal akan menyokong dia dan marah mamat yg dijelingnya itu.tak susah nak cam muka dia tgk kita atau tak,hidung paruh dia akan tolong kita. on KENALI SIAPA DIA EEE
Anonymous
on 1/21/14

 EEE KERAJAAN MELAYU MELAKA
Tujuan Portugis datang ke Melaka pada tahun 1511 bukan untuk menjajah Melaka. Tujuan asal Portugis ialah untuk menawan Panglima Awang dan Panglima Hitam. Portugis ketika itu sedang berusaha mencari jalan laut dari benua India ke benua Amerika. Portugis perlu kedua- dua panglima ini untuk menjadi navigator di perairan Nusantara. 

Tetapi apabila sampai di Melaka, puak EEE telah mendesak dan menghasut Portugis untuk menawan Melaka. Tujuan puak EEE ialah untuk menjadi saudagar dominant di bawah kuasa Portugis. Sambil memberi segala bantuan dan maklumat kepada Portugis, puak EEE telah meracuni pemikiran rakyat Melaka. Dengan alasan, sultan yang ada sebagai zalim dan kejam, perubahan pemerintah tidak akan menjejas kehidupan harian rakyat jelata.

Termakan hasutan puak EEE ini, rakyat Melaka hanya berpeluk tubuh apabila tentera Portugis memusnah kesultanan Melaka. Yang menentang Portugis hanya orang-orang istana yang bukan pahlawan terbilang tetapi hanya kaki ampu- bodek ( seperti juga on SURAT TERBUKA KEPADA KETUANAN MELAYU
Anonymous
on 1/21/14
   EEE BETINA
TT, di YouTube ada seekor EE bernama Nooraini MYDIN (nama kegemaran Mamak) yang menyamar menjadi Melayu dan berdusta, memfitnah dan menjadi batu api. Si EE ini cuba membuat orang Melayu membenci bangsa-bangsa lain terutamanya kaum Cina. on JUJUR LAH KAMU BANI MELAYUJUMPA EEE

JUMPA EEE

KETUK EEE DULU

KAH KAH KAH
-------------

PRU13 APA TELAH TERJADI

 MELIHAT KEMBALI

Saya tidak suka menggunakan istilah post-mortem. Ramai kurang sedar istilah ini  ini digunakan untuk mayat.  Post ertinya sesudah. Mortem ertinya mati. Apabila dicantumkan menjadi : sesudah mati.  Post-mortem ialah kerja membedah mayat yang telah mati untuk ditemui sebab musabab kematian. Menemui sebab kematian tetapi TIDAK dapat mayat itu dihidupkan kembali. Justeru saya menolak konsep ini.

Untuk saya lebih tepat digunakan istilah:  melihat kembali. Istilah  melihat kembali   dengan penilaian baru. Melihat kembali apa yang telah berlaku. Memahami  apa yang telah berlalu. Dalam kerja politik melihat kembali amat penting. Dalam kerja usaha politik  melihat kembali memerlukan sikap berani menggkritik dan telus mengkritik diri.  Melihat kekuatan dan memahami kelemahan untuk mara ke hadapan.

Dalam membuat kerja politik adalah wajib mengakui kesilapan dalam masa yang sama menerima kritikan. Aktivis  kiri dan kaum progresif sedunia telah  menggunakan pendekatan melihat kembali dengan  kritik dan kritik diri  sebagai alat untuk memperbaiki taktik dan stratreji. Tidak ada pembaikkan diri tanpa kritikan diri.

Mungkin ada yang kurang sedar tentang asal usul ilmu pengetahuan.  Mungkin ada yang akan melopong bila mendengar si Anu dan si Anu itu dikatakan berijazah dan berilmu.    Suasana ini  muncul kerana ramai  yang dikatakan  ‘ berilmu dan berpengetahuan’ ini sengaja memperlihatkan   angkuh diri dan berlagak sombong.  Angkuh dan sombong ini dilakukan untuk menyatakan bahawa mereka berilmu.   Lagak sombong untuk memberi tahu kepada orang ramai bahawa bukan senang  untuk mendapat tauliah atau  ijazah. Sebenarnya ini sikap hampeh.

Ilmu pengetahuan ini sebenarnya  ialah pengumpulan pengalaman.  Tidak lebih dari itu. Semua  manusia ini memilki pelbagai macam jenis ilmu. Kepakaran  dalam apa ilmu bukan kerana telah menerima tauliah dari  Agong Kiri  atau Agong Kanan.  Sila ambil pencerahan ini : semua ilmu pengetahuan dalam dunia ini adalah hasil dari perbuatan manusia. Ilmu ialah pengumpulan pengalaman manusia ketika dalam membuat kerja.

Ilmu juga muncul dari bilik makmal. Kajian dan percubaan dalam bilik makmal juga melahirkan ilmu pengetahuan. Hakikatnya percubaan dalam  makmal itu juga adalah pengumpulan  kajian pengalaman manusia.

Bagaimana pula dengan buku? Bukankah dengan membaca buku kita mendapat ilmu pengetahuan?  

Betul. Tetapi sedarlah,  bahawa  apa yang tertulis dalam apa sahaja jenis buku ialah pengumpulan pengalaman manusia.  Si Penulis buku ini secara tersusun dan atau  secara ilmiah telah menulis dan merakamkan pengalaman manusia yang menjadi isi kajian buku tersebut. Ini mungkin pengalaman pribadi, pengalaman kelompok atau pengalaman satu  gerakan parti politik atau pengumpulan kajian dalam bilik makmal.

Saya membuat  mukadimah ini  dengan tujuan  agar satu proses melihat kembali PRU13 dilakukan. Melihat kembali ini  bukan hanya oleh pemimpin parti  tetapi oleh para pekerja parti dan aktivis sendiri. Dalam PRU13 saya terlibat – justeru kini saya akan menuliskan  secara sedar untuk melihat kembali apa yang telah berlaku agar ianya dapat dijadikan ilmu pengetahuan. Melihat dan mengumpul  kembali pengalaman PRU13 sebagai ilmu pengetahuan untuk PRU14.

Apa yang telah saya dengar berlaku  ketika PRU13 berjalan  bukan semuanya fakta. Banyak juga  cerita bohong dan desas desus. Saheh atau desas desus  tidak penting. Dalam kerja politik yang berdesas desus juga akan mempengaruhi bakal pengundi.  Justeru, mendengar desas desus juga adalah mengumpul pengalaman dalam proses melihat kembali PRU13. Mengumpulkan pengalaman ini bertujuan untuk dijadikan ilmu.

Pekara yang amat menonjol dalam PRU13 ialah gagalnya pemimpin politik dalam Pakatan Rakyat untuk memahami tentang asas ekonomi.  Huh hah huh hah berceramah memang  satu kerja politik tetapi jika tidak memahami asas ekonomi maka kerja berceramah itu hanya berpeluh dan membuang masa. Mengetahui ekonomi ini adalah asas yang paling asas.  Kita tidak  perlu membaca kitab ekonomi yang tebal-tebal atau mencari nama yang ejaanya susah musah. Tak perlu rujuk Adam Smith, Karl Marx atau Paul Krugman.

Asas politik ialah ekonomi. Berpolitik ialah berjuang untuk mengambil kuasa. Kuasa diambil untuk dapat  memiliki ekonomi. Contoh yang jelas - Rosmah ada kuasa maka Rosmah berupaya memberikan 110 juta ringgit kepada anaknya  untuk membeli sebuah kondo – NOTA: sebuah kondo bukan satu blok kondo. Ismail Sabri berkuasa maka dia boleh melakukan kenduri kedara 3 hari tiga malam kerana dia ada kekuasan ekonomi yang dimilikinya. Kuasa ekonomi  yang dimiliki oleh Rosmah dan Ismail Sabri datang  melalui kuasa politik.

Ekonomi dan politik tidak dapat dipisah. Kita berpolitik kerana ekonomi. Tujuan untuk ke Putrajaya ialah untuk merampas kuasa. Contohnya :  Najib menggulingkan kerajaan Nizar di Perak untuk merampas kuasa. Dengan kuasa maka harta kekayan di Perak boleh dimiliki kembali oleh Najib dan kuncu-kuncunya. Bagitu juga – Pakatan Rakyat - berjuang untuk menggulingkan United Malays National Organisation – untuk berkuasa di Putrajaya. Bila ada kuasa maka ekonomi Malaysia adalah milik Pakatan Rakyat.  Bila kuasa dalam tangan – cara  acuan ekonomi Pakatan yang akan menjana Malaysia.

Justeru, dalam kempen dan ceramah ajenda ekonomi wajib dikupas  dengan  tuntas. Memang betul  - berat badan Rosmah memang enak untuk dijadikan  bahan ceramah. Tetapi isi penting  dalam ceramah politik masih lagi perjalanan ekonomi negara.  Menunjukkan keburukan United Malays National Organisation tidak salah tetapi Pakatan juga wajib memaparkan secara jelas masa depan  negara kepada pengundi. Masa depan dan ekonomi sosok yang akan mengundi itu amat penting diyakinkan.

Dalam PRU13 dahulu – dilihat jelas sokongan rakyat. Sokongan ini terbukti betul. Pakatan mendapat 52% undi rakyat. Tetapi gagal meneraju Putrajaya. Kenapa gagal walau pun telah mendapat undi majoriti?

Satu jawapan yang jelas perlu diterangkan kepada semua pennyokong Pakatan. Penerangan itu wajib dilakukan kelmarin.  Saya lihat ini TIDAK berlaku. Tidak ada penerangan yang tuntas kenapa  majoriti 52% telah dimiliki tetapi masih TIDAK berkuasa.

Jawapan yang tuntas  kepada 52% pengundi pastilah  sistem pilihanraya  di Malaysia tidak adil. Sistem pemilihan dalam negara ini telah dibuat untuk memastikan United Malays National Organisation terus berkuasa. Yang wajib diterangkan ialah SISTEM pemilihan.

Sayangnya, saya perhatikan pemahamam tentang SISTEM PRU ini tidak difahami secara tuntas oleh pemimpin parti, pekerja parti dan juga aktivis parti.  Dalam masa yang sama saya juga yakin ramai pemimpin parti terutama yang memiliki DNA United Malays National Organiisation tahu dan sedar bahawa sistem inilah yang membolehkan  Parti Ketuanan Melayu terus berkuasa. Mereka yang memiliki DNA Ketuanan Melayu ini bukan sahaja  sedar malah satu ketika dahulu mereka membuat perancangan bersama SPR untuk memastikan   gerakan rakyat tidak mungkin maju dan ampoh. Seharusnya mereka wajib bersuara atau mereka ini sedang mengeram?

Memasuki PRU14 tanpa memahami sistem PRU yang diwujudkankan oleh SPR samalah saperti menyeberang padang Pasir Sahara tanpa bekalan air. Atau  berkereta  dari Kuala Lumpur ke Bukit Kayu Hitam tanpa minyak petrol. Atau ingin ke Mekah tetapi tidak ada paspot. Justeru, memahami sistem adalah wajib. Kerana  sistemlah yang melahirkan keputusan PRU13.

Sistem pilihan raya  dalam negara kita ini diluluskan oleh Parlimen.  Waspada! Kalau dilulus oleh Parlimen tidak samestinya sistem ini adil.  Sistem pemilihan ini diwujudkan sademiakan rupa untuk memberi bayangan bahawa rakyat Malaysia ini ada hak untuk memilih kerajaan.

Seimbas pandang memang dilihat  di Malaysia  wujud pilihan raya. Tetapi apabila di halusi, apabila dikaji selidik maka kita akan mendapati  bahawa sistem  pilihan raya di Malaysia ini adalah satu penipuan. Pilihan raya selama ini  telah digunakan untuk mengkaburi mata orang ramai. Untuk memberi harapan dan  mampi.; Mimpi ini bertemakan harapan  -  kalau orang ramai mengundi maka  ada  kemungkinan akan dapat berlaku perubahan.  Ini adalah angan-angan tengah hari. Ini mimpi ditengah panas.

Justeru salah satu dari ajenda melihat kembali  apa yang telah terjadi dalam PRU13  ialah melihat SISTEM pilihan raya itu sekali lagi. Sistem ini wajib dikupas untuk difahami.  Apabila sistem ini telah dikupas maka saya amat yakin pemimpin parti, pekerja dan aktivis parti akan terperanjat.  Satelah terperanjat mereka  akan faham dan sedar  betapa mustahilnya untuk Parti Ketuanan Melayu dikalahkan.  Pekerja  dan aktivis parti yang telah  faham tentang sistem pemilihan ini wajib menerangkan  hakikatnya kepada orang ramai. Ini untuk memberi  pencerahan dan memperkasa fikrah bakal pengundi.

Memanag ada pemimpin parti dan juga aktivis parti yang  merasa  menentang  SISTEM pilihan raya ini tidak penting.  Untuk mereka mencari sokongan dan undi lebih penting. Jalur ini berpendapat bahawa jika peratus sokongan bertambah maka Purtajaya akan ditawan. Yakinlah,  sesiapa yang memiliki jalur pandangan sademikian bermakana mereka TIDAK ingin menggulingkan  United Malays National Organisation.

Jalur pemikiran sademikian gagal memahami asas politik. Gagal memahamai asas ekonomi.  Jalur pemikiran ini kelihatan sejalur dengan pemikiran  United Malays National  Organisation. Malah pegawai SPR sendiri  memiliki dan menyebarkan jalur ini.

Melihat kembali PRU13 ialah melihat kembali SISTEM pemilihan itu sendiri.  Disini saya bersetuju untuk menggunakan post-mortem. Kita post-mortem SPR – bedah dan lihat – agar  mayat SPR itu tidak akan bangun-bangun lagi. (TT)


 
 NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN terbaru
sesiapa mahu melanggan akhbar mingguan ini
sila pukul talipon
03-92-21-10-45
------------

BERITA TAK HAIRANRayuan Putrajaya dihalang, polis kes pembunuhan Altantuya hilang

Rayuan Putrajaya di Mahkamah Persekutuan terhadap kes pembunuhan berprofil tinggi warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu mungkin terhalang kerana salah seorang daripada dua anggota polis yang dibebaskan berhubung jenayah berkenaan dilaporkan hilang, kata sumber.
Koperal Sirul Azhar Umar dibebaskan selepas rayuannya terhadap sabitan Mahkamah Tinggi diketepikan Ogos lalu.
Sejak itu, anggota polis berkenaan tidak menghubungi peguamnya, Kamarul Hisham Kamaruddin yang mewakili beliau semasa perbicaraan dan di Mahkamah Rayuan, kata sumber.

KAH KAH KAH


KAH KAH KAH


KAH KAH KAH

HAIRAN KE?


KAH KAH KAH


----------

MALAM IN JAM 9:00


RADIO BANGSAR
 Rabu 22 Januari 2014
Jam 9.00 Malam
Bersama Azan Safar
Pengerusi Kempen Turun Kos Sara Hidup (TURUN)
TEMU BUAL
anak muda turun ke jalan raya
anak muda bangun melawan
anak muda pengubah zaman---------

LAWAK PAGI RABU

SATU PERTANYAAN

Nasi Kangkang macam mana rupa yea....? Hippo boleh kangkang ke ? on NAJIB RAZAK TER KANGKONG
Publish | Delete | Spam
Anonymous

on 1/22/14


INI JAWAPAN NYA


---------

CONTOH GAGALIS TEGARGAGALIS TEGAR

NOTA INGATAN
kepada gagalis berita ini satu ingatan
kepada jantan dan balak
kalau perempuan tak nak
ertinya perempuan itu tak nak
tak perlu rayu rayu
tak perlu pujuk pujuk
carilah minah lain

yang selalu buat onar ialah jantan dan balak
bila minah belah mula marah 
cemburulah konon

pasal apa nak cemburu
pasal apa nak marah

ikan sepat bukan saekor

Lelaki bakar rumah kekasih selepas bertengkar
KUALA LUMPUR 21 Jan. - Seorang lelaki yang baru sahaja bertengkar dengan kekasihnya bertindak kejam membakar rumah yang didiami wanita terbabit bersama ibu dan tiga anaknya di Perumahan Awam, Desa Rejang, Setapak di sini awal pagi ini.

Suspek juga bertindak mengunci pintu rumah mangsa sebelum bertindak melarikan diri.

Dalam kejadian di tingkat lapan Blok H itu, mangsa, Sarliza Saidin, 29, melecur teruk di seluruh anggota badan manakala ibu mangsa yang dikenali sebagai Umi Kalthom, 63, dan anak perempuannya, Khalisa, setahun tiga bulan melecur di beberapa bahagian badan.
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit..INI GAGALIS TEGAR.... kah kah kah..

woit...KALAU PEREMPUAN TAK NAK .... CELAH LAAA.... kah kah kah..

kah kah kah...TAK PAYAH RAYU RAYU....kah kah kah

kah kah kah.... SAMPAI BAKAR RUMAH... kah kah kah..

woit... DI NEGARA CHINA ADA 500 JUTA PEREMPUAN... kah kah kah..

kah kah kah.. DI INDIA ADA 500 JUTA LAGI... kah kah kah...

kah kah kah.. DI INDON ADA 100 JUTA PEREMPUAN... kah kah kah...

kah kah... DI SWEDEN ADA 4 JUTA  CUN DAN BERGETAH...  kah kah..

kah kah kah... PASAL APA SAMPAI BAKAR RUMAH.... kah kah kah
-------------

NAJIB TETAP MAT KANGKONG


SEMANGAT ANAK MUDA
 
Kenyataan Media Oleh ADUN Machang Bubuk, Lee Khai Loon di Bukit Mertajam, Pulau Pinang pada 21 Januari 2014

Terima Kasih Atas Keprihatinan Lim Kit Siang

Saya amat berterima kasih kepada cadangan yang dikemukakan oleh pemimpin DAP Lim Kit Siang atas keprihatinan beliau ke atas flash mob kangkung yang telah diadakan. Sebagai salah seorang anggota dalam Pakatan Rakyat, saya juga amat marah serta khuatir dengan tindakan UMNO dan penyokongnya yang selalu memainkan isu perkauman untuk mengalihkan fokus.

Dalam pelbagai himpunan yang diadakan oleh UMNO dan bersekutu mereka seringkali penuh dengan perkauman dan keganasan. Orang ramai memang tidak berpuas hati dan bantah perbuatan UMNO yang ganas dan keras. Pimpinan UMNO juga terpaksa memisahkan perkaitan di antara UMNO dengan himpunan pada Ahad yang lepas yang telah menjadi ganas dan kekerasan. Ini bermakna kad perkauman yang sering dipermainkan tidak berkesan serta politk negara kita dalam tren yang progresif dan matang.

Berkenaan dengan cara flash mob kangkung diadakan, seperti apa yang disebutkan oleh Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu, “sebagai seorang Melayu, saya tidak terasa terhina”. Flash mob kangkung adalah simbolik yang mengharapkan Perdana Menteri boleh prihatin terhadap perasaan rakyat yang susah dan tidak bermaksud untuk menghina sesiapa. Flash mob tersebut adalah respon kepada isu harga barang naik dan ia merupakan isu rakyat yang mempengaruhi semua kaum.

Oleh itu, saya tidak akan tunduk kepada kenyataan perkauman dan keganasan UMNO. Mereka adalah pencetus yang sebenar kepada apa yang berlaku baru-baru ini. Saya menegaskan bahawa yang paling mustahak sekarang adalah meneruskan gerakan rakyat membantah harga barang naik serta cukai GST dan seterusnya mendesak kerajaan Persekutuan untuk mendengar suara dan kesusahan rakyat.

Akhir sekali, saya mengambil kesempatan ini untuk mengucap ribuan terima kasih atas sokongan dan dorongan yang diberi oleh semua pimpinan Pakatan Rakyat, sahabat seperjuangan saya di Jawatankuasa Backbenchers Pakatan Rakyat Pulau Pinang, Persatuan-persatuan NGO serta pengundi-pengundi saya.  

  
LEE KHAI LOON
ADUN Machang Bubuk
Ketua Penerangan Angkatan Muda KEADILAN (AMK)
Ketua Penerangan Majlis Pimpinan Negeri KEADILAN Pulau Pinang


NAJIB TETAP KANG KONG

----------

NAJIB KENA KANG KONG LAGI


Bila Sinar Sebenar Akan Menjelma?
Sinar mentari tahun 2014 di mulakan dengan penuh kesuraman. Setiap ibu bapa pasti merasai kesakitan yang teramat perit untuk menjengah ke tarikh ini. Dimana nak cari duit untuk menyekolahkan anak. Persoalan ini menjadi satu mimpi buruk dan seakan mahukan mentari 2014 disekat agar tidak menjelma selamanya.

Anak anak yang merengek meminta itu dan ini mengacah-ngacah ke telinga seumpama sembilu yang sangat tajam. Tidak mahu melayan, ia keperluan. Mahu melayan dia sangat kesempitan. Ketika ini malam-malam Jumaat tidak lagi menjadi mimpi gembira untuk pasangan. Mereka hanya mengharapkan bulan tiba-tiba menyinarkan emas dan wang ringgit dan jatuh terletak elok di bawah bantal agar esok ibu bapa dengan wewenangnya ke supermarket membeli kesemua permintaan anak-anak.

Tindakan kerajaan Najib "mengurangkan" subsidi minyak dan seribu kenaikan lain menjadikan kesuraman itu benar benar ranum pada tahun 2014. Kesemuanya tidak mampu bertahan untuk tidak naik lagi. Lepas satu satu kenaikan berlaku. Jeritan dan amaran oleh kementerian berkaitan harga barang dipandang cukup sinis. Sehinggakan apa saja yang terbit di mulut menterinya dianggap lawak dan dogengan seorang yang sangat bodoh. Dengan muka seolah seorang pelawak ia mencukupkan lagi drama itu. Kesian.

Najib yang sebelum ini juga kurang dihentam menerima akibat yang sama. Kangkung yang hanya sebenarnya dijadikan contoh menjadi bahan lawak sehinggakan BBC London turut terlibat. Ia cukup cukup memalukan. Rakyat seolah tidak mempedulikan sesiapa lagi yang hendak di disegani.

Disaat segalanya berlaku, tiba tiba hari ini ibu bapa dipanggil ke sekolah untuk menerima bantuan RM100 untuk setiap murid. Program bermula pukul 2 petang, pukul 11 pagi ibu bapa sudah mundar mandir di sekolah menanti dengan penuh sabar kehadiran pemuka pemuka kerajaan hadir untuk memberikan nyawa itu.

Senyum sepanjang jalan, melenggang seolah bakal mendapat durian runtuh yang berharga sejuta. Itulah nilainya masayarakat kita. Bila sang penceramah memulakan bicara dan memuji memuji sang kangkung, rakyat mengangguk bersetuju sambil tersenyum melebar. Hampir kesemua bicara yang disampaikan diterima dengan penuh percaya.
Ini kenyataan. Dan kenyataan ini akan berulang ulang setiap masa. BR1M bakal muncul lagi. Sekali lagi pak menteri kedai kopi yang setiap hari berbekalkan secawan kopi yang bisanya sangat tidak terperi di kedai kopi akan tunduk tak mengerti. Sesuatu harus di fikirkan agar budaya ini mati. Biar kuasa melawan kekal abadi untuk menghentikan kebodohan ini.

Bersama kita fikirkan untuk generasi yang lebih bahagia walau tahun baru menjelma.

Hj Osama
Penyelaras SAMM Kelantan----------