Isnin, 23 Mei 2022

DALAM DUNIA INI MASIH RAMAI ORANG BAIK

 


DALAM DUNIA INI

MASIH RAMAI

ORANG BAIK

AMIN
PEMIMPIN ISLAM DIHALANG

 Mahkamah Persekutuan tolak rayuan Najib lucut kelayakan Sri Ram

MAHKAMAH Persekutuan menolak permohonan rayuan bekas perdana menteri Najib Razak dan peguamnya Shafee Abdullah untuk menghalang Gopal Sri Ram daripada menjadi pendakwa dalam kes berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Panel tiga hakim yang diketuai Zawawi Salleh berpendapat rayuan Najib tidak memenuhi keperluan undang-undang di bawah Akta Mahkamah Kehakiman.

“Soalan kebenaran yang dikemukakan oleh kedua-dua pemohon telah diputuskan sebelum ini dalam kes Anwar Ibrahim,” katanya, merujuk kepada tindakan mahkamah oleh Anwar untuk memecat Shafee dalam rayuan kes Liwat 2.

“Memandangkan undang-undang telah diselesaikan, maka tiada sebab untuk mengabaikannya.”

Mahkamah tidak mengeluarkan perintah mengenai kos.

Hakim Mahkamah Persekutuan lain yang bersidang bersama Zawawi ialah Vernon Ong dan Nallini Pathmanathan.

Najib memfailkan permohonan semakan kehakiman untuk melucutkan kelayakan Sri Ram sebagai DPP kanan dalam kes berkaitan 1MDB pada Disember 2018.

Pada 28 Ogos tahun lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah memutuskan pelantikan Sri Ram adalah sah.

Kemudian pada November tahun lepas, Mahkamah Rayuan juga menolak permohonan Najib atas alasan Sri Ram lebih daripada layak dan sesuai untuk dilantik sebagai timbalan pendakwa raya kanan.

Najib berdepan pelbagai pertuduhan berhubung 1MDB dan laporan audit 1MDB, bersama-sama dengan perbicaraan membabitkan Syarikat Pelaburan Petroleum Antarabangsa (IPIC) dan tiga lagi pertuduhan pengubahan wang haram berhubung SRC International Sdn Bhd.

Najib telah pun disabitkan kesalahan dan dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta kerana salah guna kuasa, pecah amanah jenayah dan pengubahan wang haram berhubung dana SRC RM42 juta. – 23 Mei, 2022.

 

ADIL KAH

PEMIMPIN ISLAM

YANG WARAK

YANG SYUMUL

YANG JUJUR

DI DAKWA OLEH

SOSOK BUKAN

ISLAM

AMIN

LIHAT PEGUAM

BELA NAJIB

SEORANG KEELING

ISLAM

AMIN

SEMUA INI

BOLEH SELESAI

JIKA NAJIB 

SEKALI LAGI 

BUAT

SUMPAH LAKNAT

KAH KAH KAH 

LEPAS

 SUMPAH LAKNAT

KALAU NAJIB

 TIDAK

DISAMBAR PETIR

 MAKA SAH 

NAJIB TIDAK 

BERSALAH

KAH KAH KAH

SYURGA NERAKA DARI SANSKRIT


SYURGA NERAKA

DARI SANSKRIT

KHALAS


Unknown commented on

 "PAKISTAN INDIA DILANDA. PANAS - MELIMPAH KE MALAYSIA ?"


Kalau engkau percaya malapetaka cuaca tu semulajadi, maksudnya engkau pun percaya syurga-neraka lah...hari hari bising pasal tu, tidur pun tak boleh.
Istilah ini berasal dari bahasa Sanskerta, yaitu Svarga. Dalam bahasa Jawa kata tersebut diserap menjadi Swarga. Istilah Surga dalam bahasa Arab disebut Jannah, ...

Naraka (Bahasa Sanskrit: नरक) adalah tempat seakan neraka dalam kepercayaan agama Hindu (malah merupakan asal perkataan "neraka" dalam bahasa Melayu) di mana

MONKEYPOX MENULAR

 Ahli Parlimen DAP gesa KKM keluar garis panduan cegah cacar monyet

KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) perlu mengeluarkan garis panduan yang jelas bagi mengekang wabak cacar monyet supaya ia tidak menular menular di Malaysia seperti yang berlaku di beberapa negara, kata Kelvin Yii.

Ahli Parlimen Bandar Kuching itu berkata garis panduan KKM amat penting terutamanya untuk mereka yang mengembara ke negara yang melaporkan kes cacar monyet.

“Garis panduan ini sebagai langkah berjaga-jaga bagi mengelak penyakit tersebut merebak dalam negara,” kata jurucakap kesihatan DAP itu dalam kenyataan hari ini.

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) semalam berkata sebanyak 92 kes positif termasuk 28 kes suspek cacar monyet dari 12 negara direkodkan setakat Sabtu lalu. 

Kes setakat ini dikesan di Australia, Kanada, Amerika Syarikat, Belgium, Perancis, Jerman, Itali, Belanda, Portugal, Sepanyol, Sweden dan United Kingdom, kata WHO. 

“Walaupun kebanyakan pesakit yang dijangkiti pulih tanpa komplikasi, penyakit ini masih perlu dipandang serius.

“Sebab itu KKM perlu mengeluarkan garis panduan yang betul, termasuk menasihati rakyat Malaysia yang merancang untuk mengembara ke negara-negara yang melaporkan wabak cacar monyet supaya mendapatkan suntikan vaksin terlebih dahulu untuk melindungi diri mereka daripada jangkitan,” kata Yii.

Orang ramai juga perlu diberi pendedahan mengenai gejala cacar monyet, tambahnya.

“Individu yang mengalami gejala selepas pulang dari negara terbabit perlu dinasihatkan supaya segera menjalani pemeriksaan kesihatan.

“Setakat ini virus itu masih belum dilaporkan di Malaysia, tetapi kita masih perlu berhati-hati,” jelasnya.

Cacar monyet disebabkan oleh jangkitan orthopoxviruses dan virus ini ditularkan kepada manusia melalui gigitan atau sentuhan langsung dengan darah binatang atau cecair badan dan luka haiwan yang dijangkiti.

Virus ini juga boleh disebarkan melalui titisan sekresi pernafasan dan  juga boleh menular melalui kontak langsung dengan cecair daripada ruam makulopapular di badan orang yang dijangkiti atau dengan objek yang tercemar virus, seperti tempat tidur atau pakaian.

Gejala awal cacar monyet adalah selesema, demam, menggigil, keletihan, sakit kepala dan lemah otot.

WHO mencadangkan supaya mendapatkan vaksin cacar air sedia ada yang dikatakan 85% berkesan terhadap cacar monyet. – 23 Mei, 2022.     

AWAS

BERJAGA JAGA

AMIN

KITA JAGA

KITA

AMIN

TUAN TUAN HAJI

 TUAN TUAN HAJI

KAKI CURI

AMIN

Unknown commented on 

"PASPOT NAJIB DI TAHAN"

Di Seri Langka ada Rajapaksa. 

Di Malaysia ada RakaKlepet.


SIHIR KE MONKEY POX

 KENA SIHIR ATAU

KENA MONKEYPOX

KHALAS


Unknown commented on 
"RAYA HARI KE 22"

lu lupa nak cerita pasal monkeypox.. lu kan sedara monkey lu patut cerita pasal ni... kah kah kah


MENULIS WAJIB MEMBACAUNTUK MENULIS

KITA JUGA WAJIB

MEMBACA

AMIN

DALAM MEMBACA

KITA JUGA BELAJAR

KHALASyusoferman commented on

 "RAYA HARI KE 22"

Tuan, selamat pagi semoga tuan sihat kerana ayah saya yg lebih muda sedikit dari tuan pun skrg sudah uzur kesihatan badan dan fikiran. akhirnya pagi ini saya dpt 1 rumusan bahwasanyer untuk mengetahui summary dunia (latest) dan membaca himpunan kata2 hikmah motivasi, saya dapati saya ketagihan membaca trend posting begini. 


saya jadikan ini pengetahuan semasa utk saya ada sedikit kata-kata dibualkan dengan kawan-kawan, di harap ketulusan dan kejernihan tatapan bacaan percuma ini terpelihara dari bendasing yg toksik, saya bersyukur pada Allah terhadap semuanya dan teruskan cara begini. amin

SITORA CARI BANGLA

 SITORA

CARI BANGLA

KAH KAH KAH

panglimo potaseh commented on

 "JENAYAH BANGLA"

Ghimau ..yo ko ..dalam alam magik melayu kito ado ghimau jadian ..takat ni den bolom jumpo laey intelek biking thesis prihal ghimau jadian. Ghimau jadian io soakan real ..tu lah kito asik nengok "Twilight Zone" dan togok air doa campor hasbatol sauda jo dan lupo pasal alam magik molayu. Kek Kemensah ghimau boto munking dah pupus ..bangla tu asik entot awek molayu jo ..ha skrg ghimau jadian dah carik dio ..kahkahkah


KITA SESAMA JAGA HUTAN

 


ASAL USUL

BUKAN SYARAT

AMIN

KITA SESAMA

JAGA HUTAN

AMIN

Unknown commented on 

"TEBANG HUTAN 

OXYGEN LUPUS"

orang selangor ke ni ? orang selangor dah habis tebas hutan.. bising pasal oksigen dari pahang ?? kah kah kah

TANDA TANDA MULA SAMPAI

 
TANDA TANDA

TELAH SAMPAI

AMIN

TAHUN 30'AN

INFLASI MELANDA

RAKYAT TURUN

KE JALAN RAYA

AMIN

AKHIRNYA PERANG

DUNIA KE 2 PECAH

AMIN

SEMUA SEDANG

ULANG TANYANG

++++

MALAPETAKA

CUACA

KHALAS


-

KITA SEMUA KEBAL


KITA SEMUA 

KEBAL SELAGI

TIDAK DITIKAM

KHALAS

Aji commented on
 
"PRODUK PERTAHANAN NEGARA"

Tt tak percaya sihir. Tapi waktu tt cerita yg pak cik tt ada ilmu kebal, tt mengaku yg tt percaya ilmu kebal itu wujud. Ilmu kebal tu kan salah satu ilmu sihir. Guna jampi serapah untuk lindung diri.

ZIONIS TEMPATAN LEBIH BAHAYA


ZIONIS TEMPATAN

LEBIH BAHAYA

KHALAS


panglimo potaseh commented on

 "BAGAIMANA DENGAN
 ZIONIS TEMPATAN"


Tiap kali PM ajak kita kecam zionis gwa akan termuntah. Ajakan itu sekadar utk ngalih pandangan pada isu negara yg lebih besar ..mcm guna badot untuk merompak ..supaya kita dapat melupakan rakyat yg papa kedana ..lupakan Najib dgn suami nye. Tapi yg pelik nye Melayu tetap stim dgn cerita Zionis ..

AGAMA SUKA MENGHUKUMAGAMA SUKA

MENGHUKUM

KHALAS

Unknown commented on 

"HARI RAYA KE 19"

NAMPAKNYA HARI RAYA TAK MEMBAWA MUDARAT sedikit pun tidak pernah memberi sebarang mudarat yang memberi mudarat ialah islam melayu arab itu haram ini haram itu tak boleh ini tak boleh. islam budaya hidup harmoni dengan alam.

HAYATI SOSOK INI

 


HAYATI

SOSOK INI

AMIN

APA JADI DENGAN I GOD DE NUMBO

 Pemimpin perlu bangkit semula keyakinan rakyat – Anwar

KUALA LUMPUR – Malaysia memerlukan seorang pemimpin yang memikirkan hal rakyat disebalik kejatuhan nilai Ringgit mutakhir ini, kata Ketua Pembangkang,  Anwar Ibrahim.

Jelasnya, pemimpin perlu meletakkan rakyat sebagai agenda utama mereka bagi memastikan rakyat terus yakin kepada kerajaan.

“Kita memerlukan kepimpinan yang terlebih dahulu harus membangkitkan keyakinan rakyat sebelum kita boleh bermimpi untuk membangkitkan keyakinan asing dan kemudian pelaburan.

“Pelan yang sesuai untuk pemulihan yang betul memerlukan pemikiran yang kompleks dan penghargaan terhadap kerumitan ekonomi kontemporari,” katanya dalam satu kenyataan berjudul ‘Penyata Ringgit Menurun’, hari ini.

Justeru itu, Anwar menggesa agar kerajaan merencanakan misi jangka panjang yang boleh mengembalikan keyakinan rakyat kepada kerajaan.

Kerja-kerja untuk rakyat adalah penting untuk mengembalikan negara ini (ke landasan yang betul) dan anda sebagai rakyat berhak mendapat ganjaran yang setimpal untuk kerja anda,” katanya.

Dalam pada itu, Anwar berkata, Malaysia berada dalam keadaan ekonomi luar jangka.

Katanya, situasi ini berlaku ekoran perang di Ukraine dan proses pemulihan ke pandemik.

“Nilai ringgit yang melesap menunjukkan bahawa dunia telah hilang keyakinan terhadap Malaysia.

“Penyelesaian jangka pendek dan pembaikan cepat, motif utama kerajaan ini, tidak akan berjaya,” katanya. –

WOIT

MAT LEBONG

HANYA SATU

SOALAN SAJE

AMIN

APA JADI DGN

I GOD DI NUMBO

KAH KAH KAH

HINGGA BAWA

JATUH KERAJAAN

PAKATAN

AMIN

I GOD DI NUMBO

I GOD DI NUMBO

BILA NAK BERATIP

I GOD DI NUMBO

KAH KAH KAH

JENAYAH BANGLA

 Harimau di Kemensah: Polis tahan lelaki Bangladesh

SEORANG lelaki warga Bangladesh ditahan polis kerana disyaki menyebarkan berita palsu mendakwa terlihat kelibat harimau yang dikatakan terlepas dari Zoo Negara. 

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya ACP Mohamad Farouk Eshak berkata lelaki berusia 51 tahun dan tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah itu, ditahan di pondok pengawal di Jalan Tropika Kemensah 3, Kemensah Height, di sini pada 7 malam semalam.

Beliau berkata suspek dipercayai bertanggungjawab menyebar maklumat melihat harimau berkenaan.

“Polis telah menerima laporan daripada seorang pengadu yang menerima pesanan suara menerusi aplikasi WhatsApp mendakwa melihat kelibat harimau di kawasan kejiranannya dan meminta penduduk setempat berjaga-jaga.


“Pengadu merasakan dakwaan itu tidak benar dan mendatangkan kegusaran kepada penduduk setempat kerana setakat ini tiada bukti jelas tentang kehadiran harimau terbabit,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mohamad Farouk berkata lelaki itu kini disiasat di bawah Seksyen 6(1) Akta Imigresen 1959/63 kerana tinggal di Malaysia tanpa dokumen yang sah dan siasatan juga dibuka berhubung isu tular di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia. 

Semalam, tular di media sosial dakwaan seekor harimau muncul dan berlegar di kawasan perumahan di Kemensah Height, Hulu Klang, namun Zoo Negara telah mengesahkan tiada harimau yang terlepas dari premisnya. – Bernama, 21 Mei, 2022.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

INI SAJA

JENAYAH BANGLA

KAH KAH KAH

CERITA MASUK

AKAL KERANA

KAWASAN DKT

DENGAN ZOO

KAH KAH KAH

LAWAKLAAA

BANGLA  NI

TERHIBUR 

KELUARGA

MALAYSIA

PAGI INI

KAH KAH KAH

NGENTOT BAIK DI BA;I


NGENTOT

BAIK DI BALI

KAH KAH KAH

AMIN


Unknown commented on 
"BERITA SEDIH"

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/05/958308/bekas-bos-sprm-agih-12-tan-ikan-kembung nah baca, ini program cuci dosa... ini tuan hj sidikah ikan... lu nak lu wasapp sama dia...


Bekas bos SPRM agih 1.2 tan ikan kembung

TASEK GELUGOR: Bekas Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tuan Haji  Dzulkifli Ahmad al-Balini, hari ini turun padang mengagihkan 1.2 tan ikan kembung segar kepada masyarakat di sekitar kawasan ini.

Inisiatif itu diambil Dzulkifli yang juga Penasihat Kelab Anak-Anak Pulau Pinang dengan hasrat membantu dan berbakti kepada penduduk kampung halamannya melalui satu program kemasyarakatan bersama sebuah badan bukan kerajaan (NGO) disertainya.

Bertempat di hadapan Maahad Tahfiz As Syafee (MATAS) di sini, semua 1.2 tan ikan kembung itu diagihkan kepada lebih 1,000 penduduk termasuk pengguna jalan raya yang melalui kawasan terbabit.

Dzulkifli ketika ditemui berkata, program itu bertujuan membantu meringankan beban penduduk khususnya di Tasek Gelugor susulan peningkatan harga barang ketika ini.

BAIK PUNYA

ENTOT

KAH KAH KAH

JANGAN LUPA

ENOT DI BALI

AMIN


GELOMBANG PANAS - AIR MENGGELEGAK


GELOMBANG

PANAS PANAS

AIR MENGGELEGAK

AMIN

MALAPETAKA

CUACA

KHALAS