Khamis, 11 Februari 2021

ANAK MUDA BAGUN MELAWAN

 


 ANAK MUDA 

BANGUN MELAWAN 

SEMUA JADI LEMBU NAJIB

 

 SEMUA JADI

LEMBU NAJIB

KAH KAH KAH

TAKUT PADA

NAJIB ATAU

TAKUT PADA

SUAMI NAJIB

KAH KAH KAHTiada ahli Kabinet bantah penglibatan Najib dalam mesyuarat berkaitan 1MDB, kata saksi

MAHKAMAH Tinggi hari ini diberitahu tidak ada seorang pun ahli jemaah menteri menyuarakan kebimbangan tentang konflik kepentingan berhubung penglibatan Najib Razak apabila beliau mempengerusikan mesyuarat kabinet berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Bekas Timbalan Ketua Setiausaha Kabinet Mazidah Abdul Majid, 72, berkata berdasarkan Kod Etika bagi Anggota Pentadbiran dan Ahli Parlimen, menjadi amalan ahli kabinet untuk mengisytiharkan konflik kepentingan apabila mereka mempunyai kaitan dalam sebarang isu yang dibincangkan oleh kabinet.

“Kami juga akan mengingatkan menteri yang berkenaan, kerana pada peringkat sekretariat, kami akan tahu,” kata saksi ke-11 pihak pendakwaan itu semasa pemeriksaan balas oleh peguam utama Najib, Muhammad Shafee Abdullah dalam perbicaraan bekas perdana menteri berkenaan berhubung 1MDB.

Kod etika berkenaan, antara lain, menggariskan ahli kabinet yang mempunyai kepentingan peribadi dalam sesuatu isu yang berkonflik dengan kepentingan kerajaan dan jika isu itu melibatkan anggota keluarga mereka, ahli kabinet berkenaan mesti meninggalkan mesyuarat dan merekodkan ketiadaan mereka. 

Berhubung syarikat pembangunan strategik itu, Najib memainkan tiga peranan iaitu selaku perdana menteri, menteri kewangan dan juga pengerusi lembaga penasihat 1MDB.

Muhammad Shafee: Ada sesiapa yang membangkitkan isu bahawa menteri kewangan tidak seharusnya terlibat dalam perbincangan tersebut atas faktor konflik kepentingan?

Mazidah: Tidak ada seorang pun yang membantah. 

Muhammad Shafee: Ada sesiapa pernah membangkitkan perkara itu kepada Najib apabila membabitkan isu 1MDB?

Mazidah: Tidak ada. 

Menjawab soalan selanjutnya daripada Muhammad Shafee, saksi itu berkata sekiranya kabinet bimbang tentang seseorang yang mungkin ada konflik kepentingan, kabinet harus terlebih dahulu merujuk kepada Ketua Setiausaha Negara.

“Jika isu itu masih tidak diselesaikan, Ketua Setiausaha Negara akan merujuk perkara tersebut kepada Peguam Negara, namun ini tidak pernah terjadi sebelum ini,” kata Mazidah.

Ketika pemeriksaan semula oleh Timbalan Pendakwa Raya  Ahmad Akram Gharib, saksi itu ditanya sama ada beliau tahu Najib mempunyai kepentingan peribadi dalam 1MDB memandangkan beliau pada masa itu merupakan pengerusi syarikat berkenaan, Mazidah menjawab “saya tidak tahu”.

Ahmad Akram: Jika beliau, secara peribadi, menerima wang daripada 1MDB, bukankah ini merupakan konflik kepentingan peribadi seperti yang digariskan dalam kod etika?

Mazidah: Pendapat peribadi saya ialah ‘ya’, tetapi saya sarankan anda dapatkan pandangan Peguam Negara.

Najib, 67, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk memperoleh rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB serta 21 pertuduhan pengubahan wang melibatkan jumlah sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung pada 15 Feb ini. – Bernama, 11 Februari, 2021.

 SEMUA TAKUT

PADA 

BIK MAMA

KAH KAH KAH

HANG BERANI

LAWAN

KAH KAH KAH

KENA BUNGKUS

DENGAN SELUAR

DALAM NANTI 

 KAH KAH KAH

KENA TUTUP

 MULUT

 DENGAN COLI

KAH KAH KAHKERAJAAN WAJIB BUAT SESUATU MENGELAK BANGKRAP

 
 KERAJAAN WAJIB

BUAT SESUATU

MENGELAK

 BANGKRAP

panglimo potaseh commented on 

"APA JADI 18 FEBUARI"

Kalau Bik Mama di penjara ..negara kita akan ngelami defisit ekonomi yang dahsyat ..sobab kos mombolo Bik Mama makan 10juta sobulan ..

ABAH KAU MAKIN TEROK

 


 ABAH KAU 

MAKIN TERUK

KAH KAH KAH

NASIB BAIK ADA

KOBID DATANG

BANTU

KAH KAH KAH 


PN kerajaan ‘atrox imperium’

Tokoh wartawan,  A Kadir Jasin menyifatkan kerajaan PN sekarang ini sebagai “atrox imperium” atau kerajaan yang teruk.

“Atrox imperium. Itulah kerajaan Perikatan Nasional,” tulis bekas Penasihat Media kepada Perdana Menteri itu.

Menurut Kadir, “atrox imperium” adalah dalam bahasa Latin yang ertinya kerajaan yang teruk/horrible government.

Kadir menulis perkara ini ketika Kementerian Kesihatan diserang teruk akibat dari peraturan kuarantin yang berbeza antara rakyat negara ini.

Menteri hanya perlu tiga hari kuarantin sahaja apabila balik dari luar negara tetapi rakyat biasa perlu kuarantin 10 hari dengan perbelanjaan hotel dan sebagainya terpaksa ditanggung sendiri.

“SOP Covid-19. Menteri lagi didewakan. Balik dari luar negara hanya tiga hari dalam pemerhatian,” tulis bekas Ketua Pengarang Kumpulan NSTP, kumpulan media terbesar negara itu.

Sebelum ini, pemimpin kumpulan media Karang Kraf yang menerbitkan akhbar Sinar Harian Datuk Hussamuddin Yaacub (gambar) berkata, pegawai sebuah kementerian Kerajaan Perikatan Nasional (PN) telah mengugut kumpulan media itu agar jangan menyiarkan iklan sesetengah pihak.

“Rupanya Di tahun 2021 pun masih ada pegawai menteri/kementerian yang berotak bingai, siap boleh ugut media untuk batalkan kontrak iklan dari kementerian tempat dia bertugas, jika media beri ruangan kepada sipolan& sipolan. Siap ugut nak boikot lagi.
 
“Ingat boleh tongkat langit ke?” tulis Hussamuddin menerusi facebook beliau.

Menurut beliau, Kerajaan Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH) tidak pernah mengugut mereka sebagaimana yang dilakukan oleh pegawai kerajaan PN itu.

“Kami buat akhbar bebas (watan/eksklusif/sinarHarian) sejak tahun 80’an lagi.

“BN/PH pun tak berapa suka dgn pendirian kami, tapi mereka tak pernah ugut malah siap engaged kami. Hubungan kekal mesra, walaupun “benci tapi rindu”.

“Geng baru ni lain macam pula. PM TSMY kena tengok-tengok juga, jangan biarkan perangai overzealous ini. Nanti sokong membawa rebah,” kata beliau lagi.
 
Pada 28 Januari lepas, Indeks Persepsi Rasuah (CPI) Transparency International Malaysia jatuh ke tangga ke-57 di seluruh dunia, daripada tangga ke-51 sebelum ini, ketinggalan di belakang Arab Saudi, Mauritius dan Itali.

KOBID BANTU

ABAH 

KAH KAH KAH

TAPI KOBID JUGA

BIKIN HURU HARA

KAH KAH KAH
ADAKAH PARTI ISLAM AKAN BUAT AKTA ANTI SUGAR DADDY ?

 


 ADAKAH 

PARTI ISLAM

AKAN BUAT AKTA

ANTI SUGAR DADDY

KAH KAH KAH 

TAKKAN NAK JAGA

KOTE SAJAT AJE

KAH KAH KAH 


Mahasiswa cari 'sugar daddy' meningkat dalam platform Sugarbook

PLATFORM aplikasi temu janji ‘sugar daddy’ terbesar di Asia, Sugarbook, mendedahkan kenaikan pendaftaran keahlian sebanyak 40% di platformnya dalam kalangan mahasiswa demi menanggung kos yuran pengajian, rumah dan sara hidup.

Sugarbook dalam satu kenyataan berkata bahawa trend tersebut disaksikan meningkat sepanjang pandemik Covid-19 dan pelaksanaan prosedur operasi standard yang ketat (SOP) sejak beberapa bulan lalu.

Universiti Sunway mengungguli tempat teratas dengan 3,105 keahlian dalam aplikasi Sugarbook, diikuti Universiti INTI International dan Universiti Taylor masing-masing dengan 2,624 dan 1,696 ahli.

“Sejak pelaksanaan PKP pada bulan Mac tahun lalu, semua universiti awam dan swasta terpaksa ditutup, semua aktiviti pengajian dilaksanakan secara dalam talian.

“Walaupun beberapa kajian semula dijalankan, yuran pengajian universiti tetap sama, hal ini terbukti ia menjadi salah satu perbelanjaan paling mencabar bagi kebanyakan keluarga,” kata Darren Chan yang merupakan pengasas dan ketua pengarah eksekutif Sugarbook

Sugarbook adalah laman web dan platform aplikasi yang dibentuk berdasarkan konsep ‘sugar dating’.

Istilah sugar daddy sering digunakan untuk menggambarkan hubungan di mana sokongan kewangan ditukar untuk sebuah persahabatan romantik, yang mungkin melibatkan hubungan seksual atau tidak.

Dalam dunia temu janji itu, individu yang lebih mampu dari sudut kewangan akan memberikan hadiah berupa wang tunai, atau sokongan dana gaya hidup untuk teman romantik yang akan bergantung dengan mereka. Teman romantik yang didana itu kemudian akan membalas ‘jasa’ mereka dengan meluangkan masa dan kasih sayang mereka.

‘Sugar dating’ yang biasanya dilihat melibatkan wanita muda dan lelaki berusia, konsep ini sering dianggap sama seperti pelacuran dan mereka yang terlibat berisiko dengan jenayah lain dalam transaksi itu termasuk  pembunuhan, penipuan kewangan, rogol, dan penderaan.

Statistik daripada aplikasi itu juga menunjukkan bahawa purata usia seorang teman romantik ‘sugar baby’ berusia 23 tahun, sementara purata usia seorang ‘sugar daddy’ adalah 35 tahun.

Seorang sugar baby boleh mendapat elaun sekitar RM2,500 sebulan. Dengan jumlah tersebut ia mungkin tidak cukup bagi membayar yuran pengajian universiti.

Walaupun institusi terpaksa ditutup, di samping pensyarah dan pelajar terpaksa menjalankan aktiviti pengajian dalam talian, yuran pengajian universiti tetap sama seperti sebelum pandemik .

“Sekarang ini waktu sukar. Platform kami beri peluang untuk cari penyelesaian ekonomi pada masa-masa yang tidak menentu ini.

“Dating dengan seseorang yang lebih berjaya atau berpengalaman boleh beri faedah, dan insentif kewangan adalah salah satu daripadanya.

“Mereka boleh berhubung dengan individu berpendapatan tinggi selain boleh mengejar kemajuan dalam kerjaya.

“Hari Valentine yang semakin hampir, sugar baby rata-rata mendapat elaun bulanan sehingga RM2,500. Ini sangat membantu pelajar universiti yang sedang berjuang terutama pada masa-masa sukar ini,” kata Chan.

Sugarbook mendapat kecaman pada tahun 2019 ketika iklannya dipamerkan di beberapa papan iklan elektronik di Kuala Lumpur. Majlis Bandaran turut menganggapnya sebagai lucah dan menyinggung perasaan.

Walau bagaimanapun, Chan mempertahankan aplikasi tersebut dan berkata bahawa laman web itu dibina bagi menyediakan platform temu janji untuk individu, yang boleh memilih untuk melakukan apa yang mereka mahu daripada hubungan yang ideal tanpa dipandang serong.  – 10 Februari, 2021.


 INILAH INDAHNYA

DUNIA INTERNET

KAH KAH KAH

SEX BOLEH DITEMUI

MERATA RATA

KAH KAH KAH

TAK CAYA TANYA

MOKHTAR SENIK

KAH KAH KAH
LANGKAH BIJAK

  LANGKAH BIJAK

LANGKAH TEPAT

KERAJAAN 

AMIN

RAKYAT WAJIB

SOKONG

AMIN 

Vaksin Covid-19 percuma untuk warganegara asing di Malaysia

KERAJAAN setuju Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan yang akan bermula penghujung bulan ini akan turut membabitkan pemberian vaksin secara percuma kepada bukan warganegara yang menetap di Malaysia.

Menurut kenyataan bersama Pengerusi Jawatankuasa Jaminan Akses Vaksin Dr Adham Baba dan Khairy Jamaluddin, perkara berkenaan diputuskan mesyuarat jemaah menteri semalam.

“Ini akan melibatkan semua golongan bukan warganegara yang menetap di Malaysia. Walaupun begitu, keutamaan pemberian vaksin Covid-19 adalah kepada warganegara Malaysia terlebih dahulu. Maklumat dan jadual pemberian vaksin untuk warganegara asing akan diumumkan kelak.

“Keputusan itu selepas mengambil kira persekitaran selamat serta bebas Covid-19 dalam negara hanya boleh dicapai apabila seramai mungkin penduduk diberikan vaksin dan pemberian vaksin dalam tempoh pandemik seperti mana sekarang adalah langkah berperikemanusiaan.

“Ini selari tema program berkenaan iaitu ‘Lindung Diri, Lindung Semua’ serta menerusi pendekatan “tiada yang selamat, sehingga semua adalah selamat”,” menurut Menteri Kesihatan serta Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi itu hari ini.

Menurut kedua-duanya, keputusan itu juga diambil melihat kepada rekod jumlah pesakit yang ramai menerusi kluster yang wujud daripada pekerja asing dan kos rawatan dan kuarantin pesakit Covid-19 yang tinggi akibat jangkitan kepada kluster berkenaan.

“Pekerja asing juga telah menjadi sebahagian komuniti masyarakat dan turut menyumbang kepada ekonomi negara,” menurut kedua-duanya dalam kenyataan itu.

Mereka berkata keputusan juga dibuat selepas mengambil kira layanan sama turut diberi sebahagian negara luar kepada warganegara Malaysia yang berada di negara mereka.

“Keputusan ini akan memudahkan pemberian vaksin kepada bukan warganegara dan membantu menjayakan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan.

“Keputusan pemberian secara percuma ini juga dibuat memandangkan akses bekalan vaksin Covid-19 yang diperoleh Malaysia adalah mencukupi serta melebihi jumlah warganegara Malaysia yang layak menerimanya,” kata kenyataan itu.

Keputusan berkenaan selari dengan pendirian kerajaan untuk memberi vaksin kepada seramai mungkin populasi di Malaysia bagi membolehkan imuniti kelompok dapat dibentuk dalam usaha membendung pandemik Covid-19, jelasnya. – Bernama, 11 Februari, 2021.

 MEREKA DAN KITA

ADALAH SAMA

AMIN

KOBID TAK 

KENAL BANGSA

AMIN

PEDATANG JUGA

MEMBINA NEGARA

AMIN

PENDATANG JUGA

BERI KITA HIDUP

SELESA

AMIN

JANGAN KITA

DISKRIMINASI 

MEREKA

AMIN


SUAMI PEMIMPIN ISLAM DIFITNAH


 

SUAMI 

PEMIMPIN ISLAM

DI FITNAH

Unknown commented on

 "ROSMAH 

AKAN DIBEBASKAN"

akan diketahui 18 Februari depan??? tt hang jangan nak memandai-mandai nak kata mana ada kes, fitnah atau niat jahat. tunggu 19 Februari baru nak komen. kahkah hang cuba nak mendahului mahkamah? nak cuba subjudice subkudis submudis? 

hang ingat bik mama di sebarang orang? ini umat pilihan tuhan sebab itu kos rambut dia sahaja rm1200 dah segala intan berlian harta kena rampas berapa lori semua tu fitnah! eh! gwa pun dah cuba subjudice. yang ariff saya tersalah cakap. tolong jangan lempang gwa.

MAKAMAH BUANG KES

 


 MAHKAMAH 

BUANG KES  

Arymanchino commented on

 "ROSMAH AKAN DIBEBASKAN"

Bos ku penyamun memang suka Mak Badak msk Hotel Bambo River.Dia blh bebas ngentot penyedap yg baru.Hilang pening bila balik tak tengik muka mak badak..

panglimo potaseh commented on 

"ROSMAH AKAN DIBEBASKAN"

Mak Badak ni dah 7O ..di jail atau tidak tak beri kesan apa2 ..melainkan rakyat akan nangong kos makan minum dan mandinye ..beras je satu trelar sehari. Gwa cadangkan utk jimat kos di chemat (rotan) je setiap minggu bontot Mak Badak ni sebagai hokoman ..rotan dpn odian ..ok tak ..

JANJI SEDAP

 


 JANJI SEDAP 

Unknown commented on 

"BUAT BAIK TAK PERLU

 DIJANJIKAN 

DENGAN BIDADARI"

ada syurga neraka pun orang masih buat jahat .. ni bukan masalah syurga neraka.. ni masalah tak peduli janji sedap.. malah ada hukuman menanti kalau kantoi .. malah kalau ada penjara menanti kalau kantoi .. masih ada orang yang buat jahat.. ini bukan masalah syurga atau neraka .. kadang orang yang cerita pasal penjara.. cerita pasal.. rasuah dia yang rasuah dia yang masuk penjara. ????

APA JADI 18 FEBUARI

 ADA APA

18 FEBUARI 1969

MANUSIA SAMPAI 

KE BULAN

18 FEBUARI 2021

BIK MAMA

LANDING 

DI MAHKAMAH
SAH SYURGA ADA DI BANGKOKSAHEH  SYURGA

ADA DI BANGKOK

Unknown commented on 

"NAIK KAMBING 

KE SYURGA BOLEH DIBELI"

TT, nak tanya, betul ke ada "syurga"? Ada sesiapa yang pigi syurga dan balik? Ularmak dah pigi ke? Ada gambar, selfi, vidio? "Syurga" kedai go-go kat Soi Koboi Bangkok ke? Sana ramai bidadari. Tanya saja, jangan marah ya.

JANGAN SEBAR FITANAH

  JANGAN SEBAR

FITNAH

AMINGempa bumi 7.7 magnitud landa Pasifik Selatan

GEMPA bumi kuat 7.7 skala Richter melanda Pasifik Selatan malam tadi, mencetus tsunami kecil, menurut Agensi Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS).

USGS berkata gempa bumi berlaku kira-kira 415km (258 batu) timur Vao di New Caledonia pada kedalaman 10km.

Kejadian bagaimanapun tidak menyebabkan kerosakan di negara-negara di kepulauan itu.

BIK MAMA

TIDAK BERJOGGING

AMIN

BIK MAMA 

TIDAK 

KE MANA MANA 

KETIKA PKP2

AMINMERAKAM PENGALAMAN

  MERAKAM 

PENGALAMAN

CHINA HAN MEROGOL YANG ISLAM - YANG ISLAM MEROGOL YANG KRISTIAN

 
 ROGOL BUKAN

PANCUTAN SEX

TAPI TUNJUK KUASA


 DI CHINA MERAH

PENGANUT ISLAM

KENA ROGOL

US 'deeply disturbed' by reports of systematic rape in China's Xinjiang camps

UK under renewed pressure to impose sanctions in wake of ‘clearly evil acts’ against Uighur and Muslim women


 DI PAKISTAN

PENGANUT KRISTIAN

KENA ROGOL 


Family of girl, 12, forced to marry abductor condemn Pakistan authorities

Criticism follows release of 29-year-old who kept girl chained in cattle pen, in latest case highlighting abuses of religious minoritie


DI CHINA MERAH

CHINA HAN

YANG MEROGOL

PENGANUT ISLAM

DI PAKISTAN

PENGANUT ISLAM MEROGOL 

PENGANUT KRISTIAN

NAJIB SEORANG PENCURI

  NAJIB SEORANG

PENCURI

Unknown commented on

 "FULUS FULUS FULUS"

RM 2,973,000,000, iaitu RM2,973juta! Kalau Najib "derma" duit ini bantu rakyat Malaysia masa kobid ... 30,000,000 ...30 juta rakyat Malaysia, setiap orang ... tua, dewasa, muda, bayi ... laki, pompuan, dll ... yang sihat, sakit, baru dilahir semalam .... Melayu, India, Cina, Iban, Kadazan ... setiap rakyat Malaysia akan dapat RM100 seorang. Rakyat yang baru hilang kerja kerana kobid ... RM100 boleh beli makanan berapa minggu? Tapi, RM2,973,000,000, iaitu RM2,973juta, masuk kocek satu orang saja

BERITA BAIK ATAU BERITA JAHAT

  BERITA BAIK

ATAU

BERITA JAHAT

AMIN


Mahasiswa cari 'sugar daddy' meningkat dalam platform Sugarbook


 ADA BAIK

ADA JAHAT

KAH KAH KAH

YANG INI BUKAN YANG ITU

  YANG INI

BUKAN YANG ITU

Unknown commented on 

"AL-KESAH SEBIJI KELAPA"

Bro kalau Syed Hussein Al-Attas tu ialah pak habib iaitu penulis buku politik. Kalau yang profesor tu ialah Syed Hussein Alatas. Bukan apa takut orang konfius ingat lu sepentas dengan pak habib kah kah kah

TAK TAHU DARI MANA

 


 TAK TAHU

DARI MANA

Arymanchino commented on 

"NAJIB DAPAT DUIT"

Bosku penyamun akan kata.Ya aku sain cek, aku joli duit utk Mak Badak tp aku tak tahu duit tu dtg dari langit mane.Haramjadah bapak penyamun.Ade lg org Melayu mcm Lokman Lobak yg cium tgn melaon tu..