Khamis, 28 Januari 2021

BANI MELAYU SEDARLAH

 


BANI MELAYU

SEDARLAH

APA TERJADI 

DI KUANTAN

APA BERLAKU

DI FOREST CITY

WARGA SRI LANKA

SEDAR

DAN 

TERBUKTI MEREKA

BETUL

AKHIRNYA TANAH

TERGADAI PADA

CHINA MERAH


INI DOA NENAS SARAWAK

 YA NENAS 

YA NENAS

NENAS MONTOK

KERAS TEGANG

AMIN

BERGOLEK

DATANGLAH

PADA KU

AMIN

YANG PEHA PUTEH

AMIN

YANG KETAT METAT

AMIN

SEBUTIR 

NENAS SARAWAK

DATANG TERGOLEK

DIATAS KATIL KU

AMINSelepas ‘rasukan syaitan’, ulama Pas doakan muka pemfitnah ‘hitam terpinga-pinga

Ahli Jawatankuasa Dewan Ulama Pas, Mokhtar Senik mencatatkan doa memohon Allah menghukum pihak pemfitnah yang dianggap aktif sama ada siang mahupun malam.

Doanya itu sehari selepas Presidennya mengaitkan “syaitan-syaitan warisan penjajah” berjaya merasuk Melayu yang beragama Islam hingga menjadi paling lemah mendaftar untuk menjadi pengundi.

Mokhtar yang juga bekas Ketua Ulama Pas Pahang tersebut menyifatkan pemfitnah terbabit sebagai menghina ‘para pejuang agama dan wali-wali’ Allah.


SAMBIL KHAYAL

BAYANGKAN 

NENAS SARAWAK

AMIN

BILA DAH KERAS

PA CHU CHENG

ABIS CERITA

AMININI KERJA TOK GOPOH

 


TOK GOPOH TAK

SABAR SABAR

AMIN

MASA ADA

KUASA CEPAT

NAK KELUAR JIL

AMIN

CEPAT NAK JADI YB

CEPAT NAK JADI PM

AMIN

SEKARANG BARU 

SEDAR

AMINRayuan Anwar batal saman kesahan pengampunan diraja didengar 18 Mac 

RAYUAN Anwar Ibrahim berhubung keputusan Mahkamah Tinggi menolak permohonannya untuk membatalkan saman berhubung kesahan pengampunan diraja yang diberikan kepada beliau dalam kes liwat akan didengar pada 18 Mac.

Perkara itu disahkan peguamnya J Leela dalam satu teks mesej menyatakan tarikh pendengaran kes tersebut yang sebelum ini ditetapkan pada 28 Julai, dipercepatkan kepada Mac.

Rayuan itu ditetapkan untuk pengurusan kes hari ini. Peguam Mohamad Farhan Kamarudin mewakili Mohd Khairul Azam Abdul Aziz, juga seorang peguam, yang memfailkan saman itu terhadap Anwar.

Rayuan Anwar akan didengar bersama dengan rayuan Lembaga Pengampunan.

Pada 21 September tahun lepas, Mahkamah Tinggi menolak permohonan Anwar dan Lembaga Pengampunan untuk membatalkan saman itu selepas memutuskan Khairul Azam mempunyai locus standi untuk memulakan tindakan perundangan kerana beliau adalah orang awam serta individu yang berkelayakan sebagai peguam.

Ahli Parlimen Port Dickson itu (Anwar) memfailkan permohonan bagi membatalkan saman itu atas alasan, antara lain, Khairul Azam tidak mempunyai locus standi untuk memfailkan saman pemula serta ia adalah remeh, mengaibkan dan penyalahgunaan proses mahkamah.

Khairul Azam, yang memfailkan saman pemula pada 26 Februari tahun lepas, menamakan Lembaga Pengampunan serta Anwar sebagai responden dan mendakwa beberapa tindakan tidak berperlembagaan telah diambil bagi memastikan Anwar mendapat pengampunan yang membebaskan beliau dari penjara selepas Pilihan Raya Umum ke-14.

Beliau mendakwa pengampunan yang diberikan kepada Anwar oleh Yang di-Pertuan Agong adalah bertentangan dengan Perkara 42(4) dan (5) Perlembagaan Persekutuan berdasarkan fakta bahawa pengampunan diberikan Agong hendaklah diasaskan kepada nasihat Lembaga Pengampunan.

Khairul Azam mendakwa lembaga itu belum dibentuk secara rasmi selepas PRU pada 9 Mei 2018 dan pembentukan kerajaan baharu.

Anwar dihukum penjara lima tahun bagi kesalahan meliwat pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, dan sabitan serta hukuman itu telah dikekalkan oleh Mahkamah Persekutuan pada 10 Februari 2015. – Bernama, 27 Januari, 2021.

MASA ADA KUASA

TAK IKUT

PERATURAN

AMIN

SEKARANG 

BAHAR HARGA

AMIN KOLONIAL INGGERIS

BUAT JALAN

BUAT KERETAPI

BUAT  HOSPITAL

BUAT SEKOLAH

DIRIKAN MCKK

SEMUA UNTUK

TUJUAN MEROMPAK

HARTA KEKAYAAN

TANAH MELAYU

 CHINA MERAH LEBIH BURUK DARI 

INGGERIS 

YANG MEMILIKI

BUDAYA RASIONAL

EROPAH

Unknown commented on 

"AWAS - BUDAYA 

TOWKAY DUSUN DURIAN"

TT, gwa kemusykilan! Lu cakap China Merah jahat, bahaya, jangan bagi masu Malaysia. Lu ada tengok betul-betul China Merah zalim kacau kepada orang Malaysia ke? Gwa tahu dia orang mari, kasi duit melabur, gaji orang Malaysia, ajar teknologi baru, latih pekerja tempatan. Mana ada jahat?


Lu tengok orang Arab mari Malaysia, ada melabur ke? ada latih orang ke? Gwa tengok ramai Arab mari, tabur duit minyak, minang gadis melayu. Lepas tu lesap! Buat apa takut China Merah?

EKONOMI NEGARA PASCA KOBID MACAM MANA ?

 


EKONOMI NEGARA

PASCA KOBID

MACAM MANA?

Unknown commented on 

"RAKYAT FAHAM - RAKYAT TAHU"

TT, nak tanya, kenapa panel forum akademik ni luang masa bincang darurat dan bukan kobid + ekonomi? Darurat pun ada kobid, tak ada darurat pun ada kobid. Sekarang sepinggan nasi dikongsi 3 anak. Apa-apa kesimpulan darurat, meja makan tak akan muncul 2 lagi pinggan nasi kelak

RAKYAT NAK TAHU - APA CADANGAN EKONOMI LAWAN KOBID

 RAKYAT NAK TAHU

APA RANCANGAN 

EKONOMI PASCA KOBID

Unknown commented on

 "RAKYAT FAHAM - RAKYAT TAHU"

TEPAT! Rakyat memang tahu, tapi tak minat. Darurat ke tak darurat, yang penting, macam mana nak kawal kobid, balik kerja, niaga, anak pi sekolah. Abah jadi piem, atok jadi piem, abam jadi piem, tak kesah. 


Siapa ada rancangan tolong rakyat, kita sokong jadi pemimpin. Tak kan abah turun dan abam ambilalih, abam tahu nak kawal kobid? Sampai sekarang, dah 12 bulan kobid merebak, abam pun belum bentang rancangan dia nak kawal kobid. Dia hanya tahu jerit, "saya da nombor!"


KETIKA KOBID POLITIKUS MASIH GILA KUASA

 MASA KOBID

POITIKUS MASIH

GILA KUASA

Ricesaffron@gmail.com commented on "GEMBIRA MANDI AIR KARAT"

Darurat tak Darurat rakyat sama je hidup kena di teruskan samada yg makan rasuah yg makan gaji buta yg mqkan haram yg makan kenyang yg makan angin atau yang kais pagi makan pagi kais petang makan petang dan yang kais kais tak dapat makan,, semua sama kena terus harian, yang heboh heboh pasal darurat cuma org gila politik dan org gila kuasa sebab semasa mereka gila pun gaji masuk, alasan yg di gunakan oleh si gila atas KONONNYA desakan rakyat dan akar umbi.. 


Pundek lah itu semua,, ini professor pakar ekonomi pun sama pundek cakap kosong hari hari nak halal kan gaji dan nak tunjuk kan pHd,, yang rakyat mahu ialah negara aman senang cari makan ada kerja jgn rasuah dan amanah di utamakan, kuat kan nilai Ringgit sampai jadi macam nilai pound atau setidak tidaknya mcm Singapore Dollar baru lah kuasa membeli kuat takde lah rakyat mampus duit yg ada jadi mcm nilai duit pokok pisang jepon, tak perlu beri bantuannpd rakyat jika nilai ringgit kuat,,


cuba tanya TunM dan Daim masa Tun M jadi PM Ringgit Malaysia vs Singapore Dollars kurang lebih (RM1=Singapore Dollars 0.95) sekarang rm1=sin dollars 0.32cent,, rakyat Malaysia dah miskin susut nilai hampir60%,, Pasal tu Singapore boleh menhajing ghanjing kan Malaysia,, tak perlu lah professor kangkung nak bedebat konon baik utk pelaburan dan pelancungan,, cibai lah lu semua,, England duit besar pun org pergi berjalan dan melabur tanya TT ramai tak mqt goment dan politikus Malaysia g sana temasuk yg sewa betina wlpun pound tu mahal,, sekarang nasib baik ada covid kurang penyamun negara gi London jolly

SALAHKAN MAT SONGEL

 SALAHKAN 

MAT SONGELUnknown commented on 

"YA AMPOON APA AKAN JADI"

Katalah abam masuk jel balik. Nak kata salah siapa? Madey jugak ke?

FORMULA LAWAN KOBID DAH ADA

 FORMULA LAWAN

KOBID DAH ADA

panglimo potaseh commented on

 "APA RANCANGAN

 NAK SELESAI KOBID"

Abam sebenarnye dah ado formula utk bunoh kobid ..tapi formula tu ada dalam beg Rafizi Si pondan tuo.

TANAH MELAYU BUKAN PADANG PASIR

 


TANAH MELAYU

BUKAN

PADANG PASIR

Unknown commented on 

"BAHAYA CHINA MERAH"

Kalau dusun musang king diurus dengan baik, rakyat dapat duit, taraf hidup naik. Jangan-jangan Tanah Melayu dijadikan kebun entot bidadari oleh Pak Arab. Mari sini pagi kahwin, petang entot, esok cerai ... ulang proses lagi.

PROJEK JATUHKAN ZAHID

 


PROJEK SAPA

JENG JENG JENG 


Siapa di belakang usaha jadikan Zahid liabiliti Umno?


BERJAYA

JATUHKAN ZAHID

ATAU TIDAK

AMIN 

AWAS - BUDAYA TOWKAY DUSUN DURIAN

 

AWAS

MAMAT INI 

BERI KITA

INGAT AKAN

BAHAYA BUDAYA

TOWKAY DUSUN DURIAN


MAMAT INI

DUDUK 14 TAHUN

DI CHINA MERAH

RAKYAT FAHAM - RAKYAT TAHU

 RAKYAT FAHAM

RAKYAT TAHU

ORANG RAMAI SEDAR

AMIN

DARURAT BUKAN

SAKIT PERUT

NAK TERBERAK

AMIN
Darurat untuk kekal kuasa bukan lawan Covid-19, kata panel forum


KERAJAAN menyalah guna perisytiharan darurat untuk mengekalkan kuasa pentadbiran dan bukannya untuk melawan penularan Covid-19, kata ahli akademik dalam sebuah forum anjuran Universiti Selangor (Unisel) dan badan penyelidik Institut Darul Ehsan (IDE).

Mereka berpendapat usaha mengekang pandemik memadai dengan menguatkuasakan undang-undang sedia ada khususnya Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 atau Akta 342, tanpa perlu perintah darurat.

Pengarah Pusat Kecemerlangan Unisel Mohd Nor Nawawi berkata akta berkenaan sebenarnya cukup lengkap untuk kerajaan kuatkuasakan bagi mengawal pandemik.

“Undang-undang kita cukup lengkap tapi apa yang kita perhatikan pihak ekskutif dapat kuasa lebih dan menyeronokkan bagi eksekutif apabila mereka tidak dipersoalkan.

“Kita bimbang ia akan menjurus kepada pemerintahan autokratik. Kalau ia terjadi saya sangsi kita akan berjaya selesaikan masalah ini (Covid-19) dengan cepat. 

“Saya tak nampak darurat ini akan ditarik balik kalau wabak ini reda,” katanya, dalam forum yang dikendalikan secara dalam talian.

Forum dengan tema “Ordinan Darurat 2021: Apa rakyat perlu tahu” dianjurkan oleh Institut Kajian Pilihan Raya & Pemajuan Demokrasi (Iesad) Unisel dan IDE, dengan kerjasama  Akademi PendidikanDemokrasi dan Kewarganegaraan Malaysia (APDK).

Mohd Nor juga berpendapat proklamasi darurat juga dijadikan benteng kerajaan pimpinan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin daripada dipersoalkan keabsahannya.

“Kalau Parlimen berjalan dan tidak ada darurat ini sidang Parlimen Mac ini mungkin kita lihat kerajaan jatuh,” tambahnya.

Jelas beliau, pentadbiran Muhyiddin boleh berterusan menggunakan alasan darurat untuk mengelak daripada ke Parlimen.

“Posisi mereka lebih terjamin daripada mereka serahkan kepada Parlimen. Darurat ini boleh berterusan, adakah masyarakat Malaysia boleh terima hakikat ini? Kita reda negara kita jadi seperti ini?” tanyanya.

Sementara itu, peguam yang juga felo Isead Madhi Hasan berkata, setakat ini, peraturan kecil yang digunakan kerajaan bagi mengekang penularan wabak Covid-19 juga hanya menggunakan Akta 342, dan bukanya melalui ordinan darurat.

“Setakat hari ini diwartakan dan digazet sudah ada 13 peraturan kecil yang dibuat di bawah Akta Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit…. tiada kena mengena dengan darurat. 

“Penggunaan akta ini sudah digunakan secara intensif walaupun selepas darurat diumumkan,” katanya.

Disebabkan itu, beliau berkata timbul kebimbangan kerajaan seolah diberikan kuasa mutlak tanpa elemen semak dan imbang di bawah perintah darurat.

Pihaknya turut memetik laporan berkaitan tiga projek dewan di kawasan Parlimen Pagoh di bawah Muhyiddin bernilai RM35 juta setiap satu.

“Selepas berlaku darurat timbul isu dewan. Ini ciri-ciri tidak ada semak dan imbang, banyak cek keluar tapi kita tak tahu bakinya.

“Atas kesedaran ini, perlu ada pengimbang, (Parlimen) boleh laksanakan semak dan imbang. Apabila satu pihak tempang, dikhuatiri eksekutif terdorong akan korup,” katanya.

Perisytiharan darurat kali ini yang turut menggantung Parlimen juga katanya menyebabkan berlakunya ketempangan tersebut.

“Perdana menteri mestilah ada majoriti daripada Parlimen. Apa-apa nasihat perdana menteri kepada Yang di-Pertuan Agong mesti berdasarkan perkara ini. Konsepnya mudah, pihak ada majoriti memerintah.

“Sedangkan pemilikan sokongan majoriti perdana menteri hari ini sudah hilang bila ahli Parlimen seorang demi seorang tarik balik sokongan,” katanya.

Dalam pada itu, Profesor Pelawat Fakulti Sains Kesihatan Unisel Jamal Hisham Hashim berkata darurat mempunyai kesan dan kuasa yang amat besar dan membantu pihak berkuasa kesihatan untuk mengawal penularan Covid-19.

“Saya tidak menafikan, tetapi perlu komitmen dan keikhlasan dari kerajaan untuk menggunakan peruntukan ini seperti mana yang sepatutnya dalam bidang kuasanya.

“Tetapi dalam apa-apa keadaan ia boleh disalahguna. Mungkin melalui jawatankuasa teknikal boleh dilihat sejauh mana peruntukkan darurat dapat diguna khusus untuk kekang Covid-19 dan bukan digunakan untuk perkara lain,” katanya.

Sehubungan itu katanya, darurat juga tidak lagi diperlukan sekiranya kes harian jangkitan Covid-19 berjaya diturunkan.

“Bagi saya jika kita ikhlas darurat untuk kekang Covid-19 dan gunakan kemampuan yang ada, jika ia berjaya dan dapat kurangkan angka kes harian jangkitan mungkin darurat tak lagi perlu, kita guna kaedah PKP biasa untuk teruskan usaha lawan Covid-19. 

“Kita juga akan ada vaksin membantu kita. Kita akan ada senjata baru. Sejauh mana kita perlukan darurat?  

“Mungkin jika sudah melewati paras merbahaya boleh fikir semula pelaksanaan darurat ini,” tambahnya.

Semasa menjelaskan perisytiharan darurat pada 12 Januari lalu, Muhyiddin berkata langkah itu bukan satu rampasan kuasa tetapi hanya darurat pentadbiran untuk meningkatkan penguatkuasaan keselamatan menangani Covid-19. – 27 Januari, 2021.


RAKYAT

MAHU CADANGAN

MAHU LIHTA

RANCANGAN JELAS

LAGI TUNTAS

TENTANG EKONOMI

PASCA KOBID

AMIN

PEMIKIR 

MENGKRITIK

DARURAT TAK SALAH

AMIN

YANG PERLU

SATU RANCANGAN

BESAR UNTUK

MULA SEMULA

PASCA KOBID

AMIN

INI LAGI PENTING

DARI TAK SUDAH

SUDAH BEREBUT

NAK JADI PM

AMIN
GEMBIRA MANDI AIR KARAT

 GEMBIRA MANDI

AIR KARAT

Unknown commented on 

"AIR KARAT - PARKING MAHAL -

 RAKYAT SUKA"

bila ada PRU warga Kelantan dari segenap ceruk berduyung-duyung balik nak mandi air karat dan nak bayar rasa parking mahal. Selepas mengundi kerajaan Kelantan menang jugak.

SUARA RAKYAT MAKIN MARAH

 

SUARA RAKYAT

MAKIN MARAH 

Unknown commented on

 "RAKYAT MULA BERSUARA"

Bukan org politik jual minyak masak. Cukong yg jual minyak masak.


Unknown commented on

 "RAKYAT MULA BERSUARA"

Rantaian bekalan makanan. Bakul makanan. Stok penimbal. Bank sekuriti makanan. Panggillah apa pun,dari ladang ke pinggan mesti guna tenaga orang. Tidak sampai kerana orang tiada. Maka tiada yg mengangkut jadinya diladang harganya murah,dipasaraya harganya mahal. Sekarang ni abang kakak kita peladang petani bukan tak tanam tapi tak boleh sampai ke tangan adik kita. Duit tak berjalan.


YA AMPOON APA AKAN JADI

 


JENG JENG JENG

KAH KAH KAH


Rayuan Anwar batal saman kesahan pengampunan diraja didengar 18 Mac JENG JENG JENG

KAH KAH KAH 

DARUL HAPRAK SERAMBI MEKAHDARUL HAPRAK

SERAMBI MEKAH 

Unknown commented on 

"AIR KARAT - PARKING MAHAL - 

RAKYAT SUKA"

Air putus2, parking mahal gila dn jalan berlubang mcm p_ki rakyat dihidang dgn laungan REFORMASI Syabas kerajaan Selangor Darul Haprak

panglimo potaseh commented on

 "AIR KARAT - PARKING MAHAL -

 RAKYAT SUKA"

Ehm ehm ..kono lah naikan itu ini ..parking naik ..maintenance air dan infra potong. Nak tanyo adokah ini somuo IMPACT dari samang mantang permaisuri yang berjumlah juta2 sebulang ..tuckbEEr.

DARURAT DAN KUASA

 DARURAT

 NAK BERAK

KAH KAH KAH 

DARURAT 

NAK KUASA

AMIN 

Darurat untuk kekal kuasa bukan lawan Covid-19, kata panel forum


MANA SATU

IDAMAN KALBU

KAH KAH KAH 

WAN AZIZAH JADI PMWAN AZIZAH

JADI PM

Unknown commented on

 "WANITA BUKAN PURTAN"

kutty karala angkat jijah jadi tpm.. 
nuar gila berahi tengok tpm tiap hari ..
 kah kah kah..

BACAAN TERAPI

 


BACAAN TERAPI 

Bryan Godon commented on 

"SOHO LONDON"

Terima kasih TT, catatan hidup TT aku anggap terapi di kala para politikus negara semakin menggila.

DUSUN DURIAN CHINA MERAH

 DUSUN DURIAN

CHINA MERAH 

panglimo potaseh commented on

 "BAHAYA CHINA MERAH"

Sapa yang luluskan cara haram petani china bukak ladang musang king 4OOO ekar di Raob ..sapo DO2 Raob masa tu ..bilo nak tangkap ..cilako boto. Nak tanye TaT ..durian ni kira haram ke hoolaal.

BERKHALWAT HARI KE 317

 


KHALWAT KE 317 

KHAMIS 28/1/2021

KITA MASUK KE HARI 317
BERKHALWAT

DARURAT
HARI KE 16

HARI INI PENGANUT HINDU
MERAYAKAN
THAIPUSAM

GAWAT BERTERUSAN
ANGKA KOBID
TELAH DILENTUR
TAPI BELUM DAPAT
DI JATUHKAN

RAKYAT MAKIN SUSAH
HARGA MAKANAN MULA NAIK

SATU PEDEKANTAN BARU
DIPERLUKAN
SEMUA PARTI POLITIK
PERLU BEKERJASAMA
UNTUK MENANGANI KOBID

HENTIKAN
MENGGUNAKAN KOBID
UNTUK MENSASAR
MUSUH POLITIK

PAGI INI HOKKIEN CERAH
MATA HARI DAH KELUAR

KUALA LUMPUR JUGA CERAH
GUA BOLEH NAMPAK
BUKIT BUKAU
HULU LANGAT

GUA DI SAMBUT
HOW WOW
SUARA AMAT KUAT
MENGALAHKAN
YANG LAIN

GUA TELIHAT
DUA PASANG TERKUKUR
MINUM DI LOPAK AIR
TEPI JALAN

BERJALAN PULANG
MURAI BERKICAU
BUNYI RAMAI
PELBAGAI IRAMA
TAPI MUNGKIN SAEKOR
BOLEH PELBAGAI GENRE BUNYI

KETIKA GUA MENGETIK INI
DI LUAR
MASIH KEDENGARAN  MURAI
BERKICAU

MURAI YOU MAKES
MY DAY

BRO
MULAKAN PAGI INI
DENGAN SENYUMAN
SENYUMAN LU ITU
AKAN MENJEMPUT
BANYAK LAGI SENYUMAN

BILA KITA SEDAR
KITA BUAT SILAP
BERHENTI  DAN BETULKAN

BRO
JIKA KITA BERUSAHA
UNTUK MENGEMBIRAKN
ORANG LAIN
ERTINYA KITA BERJAYA
MENEMUI TUJUAN HIDUP

SETIAP HARI
YANG KITA LALUI INI
AMAT BERHARGA

TARIK NAFAS
RAYAKAN DIRI SENDIRI
HEMBUS NAFAS
RAYAKAN KEMANUSIAAN

BRO
PUNCA
HIDUP BAHAGIA INI
BUKAN KITA ADA
BANYAK DUIT
BANYAK KUASA
TAPI 
KITA MEMILIKI
HATI YANG BAIK

BRO
DALAM HIDUP INI
KITA BUAT PILIHAN
HASILNYA PADA KITA
 BAIK ATAU BURUK

BRO
BUAT SESUATU
BUKAN KERANA BUAT BUAT
TAPI
MEMILIKI SEBAB TUJUAN

BRO
JANGAN MENILAI ORANG
JANGAN MENGHUKUM ORANG
JANGAN MENGHUKUM
ORANG SEBELUM
MENGHUKUM DAN MENILAI
DIRI SENDIRI

BERSIKAP JUJUR TERBUKA
MUNGKIN TAK DAPAT
RAMAI KAWAN
TAPI DAPAT KAWAN
YANG TEPAT

BRO
DENGAR DARI RAMAI ORANG
BERSUARA KEPADA SADIKIT

LAKUKAN HARI INI
LAKUKAN SEKARANG
AMIN

SELAMAT BERKHALWAT