Isnin, 13 November 2023

SUARA PADU 57 BUAH NEGARASUARA PADU

 57 BUAH NEGARA

HENTIKAN GENOSIDE

HENTIKAN BOM

SELAMATKAN NYAWA

KHALAS 

MADEY GUNA PAKAI TEORI UNITED FRONTDAP dan saya guna satu sama lain untuk kalahkan Najib, kata Dr Mahathir


BEKAS perdana menteri Dr Mahathir Mohamad berkata beliau sanggup bekerjasama dengan musuhnya DAP pada pilihan raya 2018 kerana berkongsi matlamat yang sama - untuk menjatuhkan Najib Razak.

Negarawan berusia 98 tahun itu berkata keputusan untuk bekerjasama dengan DAP ditentukan oleh objektif tertentu.

“Kita tentukan matlamat. Kita nak capai sesuatu matlamat, apabila kita berjuang, musuh kepada musuh kamu adalah kawan kamu. Kita nak dapat majoriti. Kalau saya tidak guna DAP, kita tidak akan dapat dan Najib akan terus jadi perdana menteri.

“Antara DAP dengan Najib, yang mana satu perlu kita singkirkan dan lawan? Sebab itu saya nak guna DAP. Saya sedar, DAP juga nak guna saya sebab DAP juga ada matlamat sama nak jatuhkan (Najib) jadi kita guna (satu sama lain),” katanya pada program podcast ‘Keluar Sekejap’ dihoskan Khairy Jamaluddin dan Shahril Hamdan disiarkan, hari ini.

Semasa bersama Umno, Dr Mahathir sering menyerang DAP hingga melabel parti itu sebagai cauvinis.

Namun, Dr Mahathir meminda hubungan dengan DAP selepas membentuk Bersatu dan menyertai pembangkang sebagai sebahagian daripada gabungan Pakatan Harapan.

Perkara itu mendorong Shahril bertanya tentang kekonsistenan Dr Mahathir terhadap PAS, parti yang kini disokongnya.

“Sekarang ada masalah dan saya sedar tiada pilihan lain kecuali bekerja dengan PAS. Dalam keadaan ini, ini pilihan yang saya kena buat,” katanya.

Dr Mahathir merupakan tetamu khas pada Muktamar PAS yang terbaru dan diberi peluang memberi ucapan kepada perwakilan pada himpunan tahunan itu.

Beliau juga berkempen untuk Perikatan Nasional di beberapa pilihan raya kecil selain dinamakan sebagai penasihat kepada empat negeri ditadbir PN.

Pada PRU lalu, Dr Mahathir kalah di Parlimen Langkawi termasuk hilang deposit kepada calon PN Mohd Suhaimi Abdullah.

Dr Mahathir bertanding dengan Pejuang, parti yang ditubuh selepas meninggalkan Bersatu. – 13 November, 2023.

TEORI POLITIK

UNITED FRONT

SELALU DIGUNA

PAKAI OLEH

KAUM MARXIS

AMIN

KENAL MUSUH

UTAMA 

KENAL MUSUH 

SAMPINGAN

AMIN

CARI KAWAN

SAMA KEPENTINGAN

AMIN

MUSUH KEPADA

MUSUH KAMU

ADALAH KAWAN

KAMU

AMIN

KHALAS

AWAS !!! CUKAI NAIK - SABSIDI LUPUS !!!


Bajet 2024: Cukai perkhidmatan naik jadi 8%, subsidi minyak diesel dimansuhkan

Kadar cukai perkhidmatan dinaikan daripada 6% kepada 8% pada tahun depan, sementara subsidi minyak diesel yang dinikmati pengguna akan dimansuhkan secara berfasa.

Menteri Kewangan merangkap Perdana Menteri,  Anwar Ibrahim mengumumkan kenaikan cukai perkhidmatan tersebut dan menjelaskan ia tidak membabitkan makanan dan minuman serta telekomunikasi.

“Kerajaan juga akan meluaskan skop perkhidmatan bercukai meliputi perkhidmatan logistik, pembrokeran, penajajaminan dan karaoke,” katanya ketika membentangkan Bajet 2024 di Dewan Rakyat hari ini.

KERAJAAN

KURANG DANA

MAKA CUKAI

DI NAIKKAN

AMIN

SABSIDI DI LUPUS

UNTUK SELAMATKAN

DUIT YANG MAKIN

KUREENG

KERANA EKONOMI

MERUNDUM

AMIN

DI BEBANKAN LAGI

DENGAN NILAI

RINGGIT JATUH

KHALAS

CALON BAKAL BUNGKUS !!!Bekas panglima tentera calon BN di PRK Kemaman

BEKAS Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Jeneral (B) Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor, diumum sebagai calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Kemaman, 2 Disember ini.

Pengumuman itu dibuat Pengerusi BN Ahmad Zahid Hamidi pada Majlis Pengumuman Calon BN bagi PRK Kemaman, di Menara Dato’ Onn di Kuala Lumpur, hari ini.

Ahmad Zahid berkata pemilihan Raja Mohamed Affandi, 66, setelah mendapat persetujuan daripada seluruh peringkat kepimpinan Umno dan BN, untuk memberi peluang kepada calon langsung itu bagi merebut semula kerusi Parlimen berkenaan.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari pengundian PRK bagi kerusi Parlimen Kemaman, Terengganu pada 2 Dis ini, manakala tarikh penamaan calon dan hari pengundian awal masing-masing ditetapkan pada 18 Nov dan 28 Nov.

PRK Parlimen Kemaman diadakan susulan keputusan Mahkamah Pilihan Raya Terengganu pada 26 Sept lepas yang membatalkan kemenangan calon PAS Che Alias Hamid pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) lepas.

Pada 3 Okt lepas, PAS memutuskan untuk tidak memfailkan sebarang rayuan terhadap keputusan petisyen Parlimen Kemaman, yang membatalkan kemenangan parti itu.

Sementara itu, Raja Mohamed Affandi yang telah berkhidmat sebagai anggota tentera selama hampir 40 tahun, menyifatkan pencalonannya itu sebagai ‘panggilan tugas’, selain akan berusaha untuk membantu mengembalikan semula kerusi Parlimen berkenaan kepada BN.

“Saya berfikir panjang apabila diberikan tawaran ini…saya rasa sudah sampai masanya untuk saya berikan balik apa yang ada pada saya sepanjang 40 tahun ini kepada negara kita, dan khususnya bagi Kemaman.

“Saya ingin ucapkan setinggi-tinggi terima kasih atas kepercayaan diberikan ini. Ia nilai yang sangat tinggi dan saya akan berusaha untuk memastikan kepercayaan itu saya bayar balik,” katanya ketika berucap pada majlis berkenaan.

Pengumuman Raja Mohamed Affandi sebagai calon langsung bukan kali pertama dilakukan oleh BN, sebaliknya pernah meletakkan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat  Ramli Mohd Nor sebagai calon langsung bagi PRK Parlimen Cameron Highlands. – Bernama, 13 November, 2023.

WOIT

INI CALON

BUNUH DIRI KE?

KAH KAH KAH

AKAN BUNGKUS

DI GELAWAK

OLEH PARTI PAS

KAH KAH KAH

SESAK NAFAS

KEMBUNG PERUT

KAH KAH KAH

HABIS BUNGKUS 

BUKAN HANYA DUIT

PERTARUHAN ILANG

KENTUT PUN

HILANG SAMA

KAH KAH KAH 

AMIN 

BANJIR AKAN SAMPAI - WASPADA !!!


Amaran hujan berterusan di empat negeri

KUALA LUMPUR – Beberapa kawasan di Kelantan, Terengganu, Pahang dan Sabah diramal mengalami hujan berterusan pada 16 hingga 19 November ini.

Jabatan Meteorologi Malaysia mengeluarkan amaran waspada kepada negeri-negeri berkenaan.

Terengganu dan Kelantan iaitu Tumpat, Pasir Mas, Kota Bharu. Jeli, Tanah Merah, Bachok, Machang, Pasir Puteh dan Kuala Kerai akan mengalami hujan berterusan pada 16 hingga 18 November.

Manakala Pahang iaitu Jerantut, Kuantan dan Pekan serta Sabah di Ranau dan Kota Belud; Sandakan di Telupid, Kinabatangan, Beluran dan Sandakan serta Kudat bakal alami hujan berterusan pada 17 hingga 19 November. –

AMARAN AWAL

TELAH DIBERI

AMIN

KITA SIAP

SEDIA

AMIN

KHALAS

BOIKOR MEL DONALBOIKOT

MEK DONAL

YANG DEKAT DULU

AMIN

KHALAS

Unknown commented on 
"MEK DONAL TERUS DIBOIKOT"

Daripada boikot McD baik boikot rokok dan mastercard. Nyayakan bdk2 melayu yg ramai kerja situ. Pakat berenti merokok dan gunting mastercard. Mcd malaysia kalau ada pun menyumbang ke israel tak berapa duit sgt. Rokok menyumbang banyak. Mastercard visa dgr cerita byk saham dlm industri senjata israel. Guane boh.
7 days ago — Antara produk yang paling terkesan rentetan isu boikot itu adalah McDonald's yang sebelum ini lazimnya menjadi antara pilihan restoran makanan ...

 

KOMANDAN KERETA KEBAL ZIONIS DI TEMBAK MATI


KOMANDAN

KERETA KEBAL

 ZIONIS

DI TEMBAK MATI

AMIN

BERITA BARU 

MUNCUL

KHALAS 

HUJAN PETANG


HUJAN PETANG

SEPERTI DI JANJIKAN
HUJAN PETANG SAMPAI JAM 3.15
AGAK LEBAT
MEMBAWA SAMA GURUH DAN KILAT
KUALA LUMPUR JADI BASAH
CUACA SEJOK

APAKAH ADA BAJIR KILAT
DI DENGKIL ?
DI KEPONG ?
JENG JENG JENG

BILA HUJAN BERHENTI
MALAM JADI  SEJUK SANTAI
AMINPELANCUNG CARI GANJA


PELANCUNG

CARI GANJA &

CARI AYAM SIAM

JANATN BETINA

LANGKAWI BANYAK

SONGEL

KHALAS
Unknown commented on


Langkawi lengang jugak kedai makan nak tutup, kereta sewa lingkup, hotel kosong jugak, semua pakat pakat lari ke Siam, bagus kata orang ayam Siam sedap murah memang berbaloi begitulah nanti satu Malaysia akan lengang semua lari ke Siam kah kah kah kemajuan demi kemajuan dikecapi oleh orang-orang kita, bagi bisnes bagi pinjaman bagi subsidi bagi baja apa saja bagi tetapi susah berjaya kah kah kah tengok tengok sikit nasib orang-orang kita ini, siapa nak upah orang-orang kita nanti? Kah kah kwh 

UKRIANE KALAH PERANGHARI HARI AKHIR

SAEKOR ZELENSKY

SEMUA MATA KE GAZA

SEMUA DUIT KE GAZA

SEMUA SENJATA

 KE GAZA


TINGGAL ZELENSKY

TERKONTENG

KONTENG

AMIN

MAKIN BANYAK KERETA KEBAL & KERETA PERISAI ZIONIS DI MUSNAHMAKIN BANYAK

 KERETA KEBAL

& KERETA PERISAI

ZIONIS DIMUSNAH

KHALAS 

BIAR PERANG MEREBAK18 Israelis injured in Hezbollah missile strikes as border tensions grow

One person critically hurt after vehicles hit by anti-tank missiles as Israel denies Hezbollah claim it was targeting soldiers  Lapan belas rakyat Israel telah cedera, seorang kritikal, selepas militia Hizbullah yang disokong Iran melepaskan peluru berpandu anti-kereta kebal dari selatan Lubnan sebagai tanda selanjutnya bahawa pertempuran di sepanjang sempadan semakin meningkat.

  Beberapa kenderaan berhampiran komuniti utara Dovev terkena serangan peluru berpandu itu, yang mangsa termasuk pekerja Israel Electric Corporation yang telah tiba untuk membaiki talian elektrik yang rosak akibat kebakaran sebelumnya dari Lubnan. 

  Sumber Hizbullah telah mendakwa mereka adalah tentera, satu dakwaan dinafikan oleh Pasukan Pertahanan Israel (IDF). Perkhidmatan kecemasan Magen David Adom berkata salah seorang daripada orang awam yang cedera dalam serangan itu berada dalam keadaan kritikal.

  BIARKAN

  PERANG MEREBAK

  AMIN

  KITA SELESAIKAN

  AGENDA PALESTIN

  AMIN

  JANGAN TANGGUH

  JANGAN LENGAH

  AMIN

  ALANG ALANG

  PERANG BIAR

  SAMPAI MATI

  KHALAS

  MEK DONAL TERUS DIBOIKOT  Restoran Makanan Segera Lengang Tanpa Pengunjung

  Aqsa Syarif - | Terkini Premis McDonalds di Kb Mall, Kelantan kosong dari pelanggan sedangkan premis lain penuh seperti biasa. Inilah penangan boikot. Teruskan usaha anda untuk memboikot produk-produk Israel sehingga mereka lumpuh

  KHALAS 

  TUNTUT GENCATAN SENJATA


  OIC, negara Arab gesa PBB muktamad gencatan senjata di Gaza

  SIDANG Kemuncak Tergempar Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) dan Arab yang baru sahaja selesai menggesa Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) membuat keputusan tegas memuktamadkan segera gencatan senjata di Gaza serta menyekat sebarang tindakan Israel yang melanggar undang-undang antarabangsa.

  Dalam kenyataan akhir yang dikeluarkan malam tadi pada penghujung sidang tergempar sehari bagi membincangkan pencerobohan Israel yang berterusan ke atas Palestin itu, negara-negara peserta menggesa agar ditamatkan segera pengepungan terhadap Gaza dan membenarkan konvoi bantuan kemanusiaan Arab, Islam dan antarabangsa memasuki Gaza.

  “Menggesa Majlis Keselamatan PBB untuk mengambil keputusan yang tegas dan memutamadkan keputusan untuk melaksanakan gencatan senjata dan menyekat pihak berkuasa pendudukan penjajah yang melanggar undang-undang antarabangsa, undang-undang kemanusiaan antarabangsa, serta resolusi legitimasi antarabangsa, iaitu yang terbaharu Resolusi Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. No. A/ES-10/L.25 bertarikh 26/10/2023.

  “Tidak bertindak dianggap sebagai satu persekongkolan yang membolehkan Israel meneruskan pencerobohan kejamnya yang membunuh orang yang tidak bersalah, kanak-kanak, orang tua, dan wanita, serta meranapkan bumi Gaza,” menurut kenyataan itu.

  Berlangsung di Pusat Konvensyen Raja Abdulaziz, Sidang Kemuncak Tergempar Islam Arab bersama itu untuk membincangkan pencerobohan Israel ke atas Palestin dihoskan oleh Putera Mahkota Mohammed bin Salman yang juga Perdana Menteri Arab Saudi.

  Kenyataan Akhir itu turut menyeru UNSC untuk segera meluluskan resolusi yang mengecam pengeboman biadap tentera Israel terhadap hospital di Semenanjung Gaza, menghalang perubatan, makanan dan bahan api serta memutuskan perkhidmatan penting seperti elektrik, air, komunikasi dan akses Internet.

  “Tindakan hukuman kolektif ini sama dengan jenayah perang mengikut undang-undang antarabangsa. Kami menekankan keperluan untuk mengenakan resolusi ini terhadap Israel, kuasa pendudukan, untuk memastikan pematuhan undang-undang antarabangsa dan segera menghentikan tindakan biadab dan tidak berperikemanusiaan ini.

  “Kami menekankan keperluan untuk menarik balik sekatan yang telah dikenakan Israel ke atas Semenanjung Gaza selama bertahun-tahun lamanya,” menurut kenyataan itu dengan menambah Israel dan semua negara di rantau ini tidak akan menikmati keselamatan dan keamanan kecuali jika rakyat Palestin menikmati keselamatan dan keamanan serta mendapatkan kembali semua hak mereka yang telah dirampas.

  Sidang Kemuncak Tergempar Bersama Islam dan Arab itu juga menggesa agar pendakwa raya Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) menyelesaikan siasatan jenayah perang dan jenayah kemanusiaan yang dilakukan oleh Israel terhadap rakyat Palestin di semua wilayah Palestin yang diduduki, termasuk Al-Quds Timur.

  Ia akan menugaskan Sekretariat Agung OIC dan Liga Arab untuk membuat susulan terhadap pelaksanaan siasatan ini dan menubuhkan dua unit pemantauan undang-undang khusus untuk mendokumentasikan jenayah Israel yang dilakukan di Semenanjung Gaza sejak 7 Oktober.

  “Unit itu kemudiannya akan menyediakan prosiding undang-undang mengenai semua pelanggaran undang-undang antarabangsa dan undang-undang kemanusiaan antarabangsa yang dilakukan oleh Israel, kuasa pendudukan, terhadap rakyat Palestin di Semenanjung Gaza dan seluruh wilayah Palestin yang diduduki, termasuk Al-Quds Timur,” menurut kenyataan itu.

  Kenyataan akhir itu turut menuntut semua negara untuk menghentikan eksport senjata dan peluru ke Israel yang digunakan oleh tentera dan peneroka haram pengganas mereka untuk membunuh rakyat Palestin, memusnahkan rumah mereka dan infrastruktur penting lain. – Bernama, 12 November, 2023.

  KITA LIHAT 

  DAN TUNGGU

  APA JAWAPAN PBB

  KHALAS