Sabtu, 28 November 2020

LETIH POLITIK LETIH KOBID

 


LETIH POLITIK

LETIH KOBID

PUTAR JANGAM TAK PUTAR

 PUTAR 

JANGAN TAK PUTAR

AMIN

Anwar nafi akan letak jawatan pengerusi PH jika gagal dapat sokongan majoritiKAH KAH KAH

TEKANAN SAMPAI

MAT SONGEL

JADI MAT PUTAR

KAH KAH KAH

TIAN BELUM NAIK HAJI

 
TIAN BELUM 

NAIK HAJI

Unknown commented on

 "TAK PERLU PISAH DENGAN PKR"

Izah dah tahu gotu gotu. Aku pun baru tahu gotu gotu apa. lagu tu[macam tu].penyakit pelik Anwar ni.tak ada wujud perkataan itu dalam daftar leksikon melayu maka orang dulu panggil gotu. Ada anak bini ada jawatan kacau sampai berhenti.

ada member Khalid gagap tolong disekehnya kepala kawan. Ada member haji tian tolong tahan badan diketuknya kepala kawan tu depan pejabat sendiri.maafkan husam juling air tak nampak Anwar tu member ke batang ubi ke.

UNTUK KEBAJIKAN RAMAI - WAJIB DILAKUKAN

 
UNTUK KEBAJIKAN 

RAMAI 

PERLU DILAKUKAN

Unknown commented on 

"KEBENARAN AKHIRNYA SAMPAI"

Ada pakar sakailogi mencadangkan satu kajian mendalam dilakukan keatas kesan sakaiteri keatas keberahian individu2 yg begitu taksub melaporkan berita berulang2 perihal Anwar Ibrahim. 


Kajian ini penting bagi melakar kesan mental berpanjangan dalam jangka masa 100 tahun. Sejarah akan merakam kehebatan atau kebejatan manifestasi pemikiran yg berpanjangan melalut dengan hasat dan kebencian.

APA KADIR JASIN KATA

 


SATU 

PANDANGAN


Belanjawan 2021: Mana 128 sokongan Ahli Parlimen seperti yang Anwar dakwa? - A Kadir Jasin

KUALA LUMPUR: Tindakan Pakatan Harapan (PH) tidak meminta undi belah bahagi terhadap Rang Undang-undang Perbekalan (Belanjawan) 2021 semalam mengelirukan dan menghampakan banyak orang, kata bekas Penasihat Komunikasi  Dr Mahathir Mohamad, A Kadir Jasin.

Wartawan veteran itu berkata, tindakan yang dilaporkan didorong oleh keputusan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim itu, menimbulkan persepsi bahawa Anwar langsung tidak mempunyai sokongan kukuh dan meyakinkan seperti yang didakwanya dahulu.

A Kadir berkata, sekiranya benar Pengerusi Pakatan Harapan itu mempunyai sokongan 128 Ahli Parlimen seperti mana beliau maklumkan kepada Yang di-Pertuan Agong, PH sudah boleh mengalahkan Perikatan Nasional (PN) dalam undi belah bahagi untuk menolak Belanjawan semalam.

“Oleh kerana tindakan pelik blok utama Pembangkang itu, rang undang-undang tersebut lulus di peringkat dasar (policy stage) melalui undian suara. Yang secara terbuka tidak menyokong adalah blok bebas Dr Mahathir Mohamad yang turut disokong oleh beberapa orang Ahli Parlimen Amanah.

“Manakala percubaan Ahli Parlimen Pokok Sena, (Datuk) Mahfuz Omar, mencadangkan undi belah bahagi tidak mendapat sokong PH. Jelas ada arahan dari kepimpinan PH agar tidak membuat undi belah bahagi,” kata A Kadir dalam catitan terbaharu di Facebooknya, hari ini.

Dewan Rakyat semalam meluluskan Belanjawan 2021 di peringkat dasar apabila lebih suara Ahli Parlimen bersetuju, berbanding yang tidak bersetuju.

Namun cubaan Mahfuz untuk melakukan undi berbelah bahagi gagal apabila hanya kuorum 15 orang Ahli Parlimen yang diperlukan untuk menyokong usul itu gagal dipenuhi.

Situasi itu sekali gus menimbulkan kemarahan penyokong PH kerana mendakwa Ahli-ahli Parlimen Pembangkang tidak komited untuk membantah kelulusan rang undang-undang tersebut.

Mengulas lanjut, A Kadir berkata, kelulusan Belanjawan 2021 di peringkat dasar memberi peluang kepada PN untuk membuat persepsi ia diluluskan sepenuhnya.

“Perikatan Nasional (PN) yang kemaruk kemenangan lantas membuat diayah seolah-olah Belanjawan 2021 sudah lulus. Orang ramai yang tidak arif tentang peraturan Dewan mungkin percaya Belanjawan 2021 telah lulus dan Pembangkang belot atau mengaku kalah.

“Jawapannya, Belanjawan 2021 belum diluluskan. Ada dua atau tiga peringkat lagi sebelum pengundian mutakhir yang dijadualkan 17 Disember ini,” katanya lagi.

Selain itu, A Kadir berkata, tindakan Anwar yang mempersembahkan bukti sokongan terhadap dirinya sewaktu di Istana Negara, tetapi tidak direalisasikan dalam Dewan Rakyat, akan membawa masalah defisit kepercayaan terhadap dirinya.

“Faktor mengenai mematuhi nasihat Yang di-Pertuan Agong ini cukup menarik. Andainya betul Anwar telah mempersembahkan bukti 128 SD menyokong beliau maka tindak balas Seri Paduka Baginda adalah penentu masa depan Ketua Pembangkang itu.

“Jadi dia wajib berhati-hati agar tidak menimbulkan kemurkaan Baginda,” kata A Kadir lagi

BETUL KE

PANANGAN KADIR

INI?

SAJE TANYA

JANGAN MARAHJANJI MANIS ANWAR IBRAHIM

 SERIBU JANJI MANIS

ANWAR IBRAHIM

kluangman commented on

 "BERKHALWAT HARI KE 256"

Bukan setakat gula, janji manis pun boleh buat rakyat dapat kencing manis dan meroyan sawan vavi. Penyokong dan sesetengah MP pun dah mengaku dan menyesal jadi lembu dicucuk hidung arahan Ketua Pembangkang. Karma ke ni?

INGATAN UNTUK PEMIMPIN

 INGATAN UNTUK

PEMIMPIN

Unknown commented on

 "KES ANWAR KENCING MAT SABU - AMANAH MARAH"

Adoi! Dah disondol bertubi-tubi, dikencing cam air terjun, masih percaya Anwar Ibrahim?Orang Pakatan Harapan semua bodoh macam ketua pemuda Amanah ke? Atau gemar S&M? Aku dah muak dengan perangai pengecut orang Pakatan Harapan. 


Pilihanraya kelak, Aku sekeluarga akan undi calon sesiapa yang bertentang Pakatan Harapan. Letak cicak sebagai calon pun aku undi cicak. Asal bukan Pakatan Harapan!

KEBENARAN AKHIRNYA SAMPAI

 KEBENARAN


AKHIRNYA SAMPAI JUGA
JALAN BERLIKU LIKU
AWALNYA ADA YANG NAMPAK
ADA YANG TAK NAMPAK
ADA YANG NAMPAK
TAPI TAK JELAS

BLOG INI
 TERUS MERAKAM SEJARH
UNTUK JADI KAJIAN
SERATUS TAHUN DARI
HARI INI

BAGAIMANA  KERAJAAN
PAKATAN RAKYAT
YANG DIPILIH RAKYAT
PADA PRU14
JATUH RUNTUH
KERANA  KEBERAHIAN
SOSOK YANG BERNAMA
ANWAR IBRAHIM

SOSOK INI
TAK SABAR
SOSOK INI GILA
NAK JADI PERDANA MENTERI

BILA BLOG INI
MENULIS UNTUK
 MERAKAM  FAKTA SEJARAH
BLOG INI DIKUTUK
BLOG INI DI KEJI

TAPI KHAMIS 26/11/2020
KEBENARAN MUNCUL

KEBENARAN 
TIDAK PERNAH HILANG
HANYA KITA 
TIDAK MENEMUINYA
AMIN

SIAM TERUS BERGOLAK

 


SIAM TERUS BERGOLAK

TAK PERLU PISAH DENGAN PKR

 


TAK PERLU

PISAH DENGAN PKR

AMIN

MASALAH BUKAN PKR

MASAALAH IALAH

ANWAR IBRAHIM

AMIN


DAP perlu timbang berpisah dengan PKR

PAKATAN Harapan (PH) secara mengejut tidak menyokong usul undi belah bahagi pada peringkat bacaan kedua Belanjawan 2021 di Dewan Rakyat.

Anwar Ibrahim perlu meminta maaf secara terbuka kepada rakyat serta rakan sekutu atas kesilapannya. Jika tidak, DAP harus berpisah dengan PKR, membubarkan PH dan menyusun semula barisan pembangkang di Malaysia.  

Belanjawan 2021 bukan belanjawan yang biasa, ia mempunyai makna dan tanda yang sangat penting sebagai usul tidak percaya terhadap Kabinet Muhyiddin Yassin. 

Sejak Langkah Sheraton, barisan pemimpin PH berulang kali menekankan bahawa Kabinet Muhyiddin perlu diuji dengan usul tidak percaya di Dewan Rakyat.

PH juga mempunyai beberapa percubaan untuk “counter-coups” untuk mengembalikan mandat rakyat.

Oleh itu, rakyat mempunyai hasrat yang kuat supaya barisan pembangkang boleh menolak belanjawan tersebut untuk membuktikan kerajaan pintu belakang yang dipimpin oleh Muhyiddin adalah tidak sah (illegitimate). 

Sebelum ini, ahli Parlimen PH telah mengkritik Belanjawan 2021 dengan sekeras-kerasnya bahawa ia tidak adil malah ia tidak mampu menyelesaikan krisis kesihatan awam dan ekonomi negara sekarang. 

Ramai ahli Parlimen PH menyatakan mereka akan menentangnya secara habis-habisan, serta memberi isyarat bahawa ada ahli Parlimen daripada pihak lain turut akan menentang belanjawan tersebut. Maka, rakyat menaruh semua harapan terhadap pihak pembangkang supaya Belanjawan 2021 tidak diluluskan. 

Tidak sangka pula, kata-kata PH tidak konsisten dengan perbuatan mereka. 

Pihak pembangkang bukan sahaja tidak mencapai syarat minimum 15 ahli Parlimen bagi undi belah bahagi, malah terus memberi laluan kepada kerajaan Muhyiddin untuk melepasi halangan dengan mudah. 

Hal ini mengecewakan penyokong PH. Anwar selaku ketua pembangkang juga mengarahkan semua ahli Parlimen DAP mengikut jejak beliau dan melakukan kesilapan ini. 

Hanya seorang daripada 42 ahli Parlimen yang berdiri dan meminta undi belah bahagi. Ini adalah saat yang paling memalukan dalam sejarah perjuangan DAP di Parlimen sejak penubuhan parti. 

Apa yang lebih mengejutkan ialah sebilangan ahli Parlimen PH hanya memberikan penjelasan mereka di halaman sosial masing-masing selepas insiden tersebut. 

Mereka memberi alasan bahawa akan menyokong usul undi belah bahagi di peringkat jawatankuasa serta bacaan ketiga. Penjelasan seperti ini adalah sama sekali tidak bertanggungjawab. 

Bacaan kedua merupakan peringkat di mana ahli Parlimen menyatakan pendirian mereka berdasarkan prinsip. Sekiranya belanjawan ditolak pada peringkat bacaan kedua, maka bacaan ketiga hilang keperluannya. 

Apabila pemimpin PH menolak undi belah bahagi di peringkat bacaan kedua, bagaimanakah kami mampu meyakinkan penyokong bahawa kami akan memandang serius dalam peringkat yang seterusnya?

Sekiranya undian bacaan ketiga boleh diadakan melalui undian belah bahagi, kenapa ia tidak boleh dilakukan di peringkat bacaan kedua? 

Seandainya PH memilih cara undian belah bahagi pada peringkat bacaan kedua, rakyat sebenarnya tidak akan menyalahkan PH walaupun tidak mempunyai bilangan yang cukup untuk menggagalkan belanjawan. Lagipun, PH telah mencuba  sebaik mungkin dalam Parlimen. 

Keinginan rakyat adalah untuk melihat sikap PH yang cukup tegas menentang kerajaan pintu belakang, dan bukanlah cepat menyerah kalah.

Anwar kerap menegaskan bahawa beliau mempunyai bilangan yang mencukupi dalam Dewan Rakyat dan mungkin menyumbang kepada perubahan kerajaan sekali lagi. Namun demikian, beliau masih tidak dapat memberikan bukti ataupun senarai sehingga hari ini. 

Anwar pada awalnya mempunyai peluang untuk mengembalikan semangat PH dalam Parlimen, tetapi beliau gagal lagi semalam. 

Hal ini juga mengakibatkan krisis perhubungan awam (public relation crisis), menghancurkan kredibiliti PH dan memadamkan api reformasi dalam kalangan rakyat.

Anwar mengakui memberi arahan supaya DAP dan PKR tidak menyokong usul undi belah bahagi Belanjawan 2021 di Dewan Rakyat. Jadi, Anwar perlu bertanggungjawab dengan sepenuhnya atas kesilapannya dan meminta maaf terhadap penyokong PH. 

Sekiranya Anwar masih menegaskan penilaiannya adalah betul dan tepat, maka pemimpin pusat DAP harus berpisah dengan PKR, tidak lagi bersekutu dengan PKR. Biarlah PH dibubarkan dan menjalinkan hubungan kerjasama yang paling minimum dengan parti-parti pembangkang lain. 

Sebagai parti yang terbesar di Parlimen, DAP tidak patut berulang kali berkompromi dengan nilai-nilai teras dan ideologi parti kita, kononnya demi “big picture”. 

Saya berpendapat bahawa DAP patut menggunakan logo parti untuk bertanding pada pilihan raya akan datang. Saya mencadangkan agar kita hanya berunding dengan pihak lain sama ada untuk membentuk pakatan sebagai parti komponen kerajaan selepas pilihan raya. 

Mana-mana parti politik yang ingin bergabung dengan DAP sebagai kerajaan mesti mematuhi prinsip-prinsip perjuangan demokrasi sosial. 

Hanya dengan cara ini, DAP dapat mengelakkan diri daripada manipulasi parti-parti lain. Kita harus kembali ke landasan demokrasi sosial yang betul, dan terus memperjuangkan nilai-nilai pluralisme, kesaksamaan, keadilan, nilai sekular, dan merealisasikan impian ‘Malaysian’s Malaysia’. – 27 November, 2020. 

* Eric Teh Hoong Keat, Setiausaha Kebangsaan Pemuda DAP (DAPSY).BILA AHLI

PKR TOLAK

ANWARA AKAN

MUNCUL PIMPINAN

BARU

AMIN

LAGI ENAM HARI

JIKA MUHYIDIN

TAK JATUH

ANWAR AKAN

LETAK JAWATAN

KETUA 

PEMBANGKANG

AMIN

WUJUDKAN SATU

PERSERIKATAN

 BARU

AMINAPA PERLU TUNGGU TUJUH HARIAPA PERLU

TUNGGU 7 HARI

Jungle man commented on

 "ANWAR MASIH NAK JADI PM"

Kalau nak jatuhkan pn kenapa tak buat semalam ini namanya politik buang masa anak beranak kencingkan ahli pkr

ANWAR BAWA RUNTUH PAKATAN HARAPANANWAR BAWA

RUNTUH KERAJAAN

PAKATAN HARAPAN

Unknown commented on 

"KES ANWAR KENCING MAT SABU - AMANAH MARAH"

Songel cuma jual ubat yang korang still nak beli apahal? Kencing songel dah hancing lama masih tak kenal kencing lebih 20 tahun lagi keluar masuk belakang sampai keluar masuk jail lagi tidak boleh paham? Lagi kes sudah naik nak kena game ngan ucop jambu tuh..... So tak jauh beza zaman mat bugis kepala ikan busuk sampai ke ekor semua jadi bangang....


inikan mat songel dah dapat Get Out Of Jail Free dari monopoly dapat pulak PD gian memuncak PM jatuh Kerajaan-PH masih bernafas dapat ketua pembang-ngang semua ahli parliament bingai sangat ke tak boleh baca songel nih bengap bikin semua PH-PKR-DAP-AMANAH jadi biol tak boleh sendiri pikir?

DAP JELAS KENA TIPU - SEKARANG BARU SEDAR

 


BILA BLOG TT

MENERANGAN SIAPA

ANWAR IBRAHIM

SEMUA KUTUK TT

SEMUA TIBAI TT

AMIN

BLOG TT BERI

PENCERAHAN  AGAR

JANGAN DITIPU

TT DITUDUH

MAKAN DEDAK 

AZMIN 

TT DITUDUH 

MAKAN DEDAK

 MADEY

AMIN

Akar umbi desak DAP tinggalkan Anwar, kata sumber

AKAR umbi DAP mendesak parti tidak mempedulikan Anwar Ibrahim lagi selepas kegagalan ketua pembangkang itu menolak Belanjawan 2021, kata sumber.

Beberapa pihak dalam parti memberitahu The Malaysian Insight, walaupun Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP Anthony Loke mempertahankan pendirian presiden PKR itu, pihak tertentu berasa sangat yakin mengenai penyingkirannya.

“Ramai yang marah di kalangan akar umbi. Mereka menahan diri ketika Anwar bermain-main dengan Umno tetapi semalam kesabaran sudah berakhir,” kata pemimpin parti itu kepada The Malaysian Insight.

Pada Khamis, Rang Undang-Undang Perbekalan disahkan pada peringkat dasar dengan undi suara, selepas jumlah ahli Parlimen yang berdiri tidak mencukupi untuk meminta belah bahagi bagi membolehkan undian dikira mengikut individu.

Beberapa ahli Parlimen, termasuk Loke berkata mereka mendapat arahan daripada Anwar untuk tidak berdiri semasa permintaan undi belah bahagi.

Mengulas hal ini, Anwar mengakui semalam, ia keputusannya mengarahkan ketua Amanah dan DAP agar tidak menolak Belanjawan 2021 pada Khamis.

Beliau berkata ini untuk membolehkan ahli Parlimen mengkaji pengumuman Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz mengenai lebih banyak perkara.

Bagaimanapun, The Malaysian Insight mengetahui yang akar umbi DAP mendesak pemimpin mereka memutuskan hubungan dengan PKR atau sekurang-kurangnya menggesa Anwar meletakkan jawatan sebagai pemimpin pembangkang.

Sumber berkata, ini bukan kali pertama Anwar menimbulkan masalah kepada DAP, dengan pertama kalinya pada Februari apabila beliau memaksa parti menolak kerjasama dengan bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad.

“Anwar membuat DAP meninggalkan Dr Mahathir pada Februari lalu. Beliau mendesak parti meninggalkan Dr Mahathir, demi untuk menjadi perdana menteri. Rancangan itu gagal.”

Satu lagi kejadian adalah ketika Anwar meminta sidang media semasa kempen pilihan raya Sabah yang mendakwa beliau mempunyai majoriti “kuat dan meyakinkan” untuk mengambil alih Putrajaya.

“Kemudian muncul cakap besar mengenai majoriti yang kuat dan meyakinkan, dua hari sebelum pilihan raya Sabah, ketika kami sibuk berkempen. Tiada apa-apapun.

“Sekarang beliau nampaknya memberikan arahan mengarut ini, yang membuat DAP kelihatan seperti orang bodoh,” kata sumber itu.

Antara kebimbangan pemimpin DAP adalah bagaimana pengundi menerimanya pada pilihan raya akan datang atau pemilihan parti pada akhir tahun.

“Tulisan akar umbi dalam bahasa Cina di media sosial mendesak parti meninggalkan Anwar. Mereka bertegas parti tidak boleh lagi ditipu,” kata sumber lain. – 28 November, 2020.


KEBENARAN

AKHIRNYA SAMPAI

AMIN

SAYANG SEKALI

PAKATAN HARAPAN

DAH RUNTUH

AMIN

PERUNTUH

IALAH ANWAR

YANG MENIPU

AMANAH DAP

I GOT NUMBO

AMIN

SEKARANG SEMUA

TERBUKA LUAS

UNTUK DIFAHAMI

AMIN
ADAKAH INI HARI HARI AKHIR SAEKOR ANWAR

 
ADAKAH INI

TANDA HARI HARI

AKHIR SAEKOR ANWAR

Pemuda DAP gesa Anwar 

mohon maaf pada rakyat

 dan rakan sekutu


TANDA TANDA 

KAH KAH KAH

JANJI ANWAR IBRAHIM

 


ANWAR IBRAHIM

BERJANJI
PADA KHAMIS

26/11/2020

DALAM MASA

TUJUH HARI

DIA AKAN

RUNTUHKAN

KERAJAAN

KALAU GAGL

DIA AKAN

LETAK JAWATAN
ERTINYA 

KHAMIS DEPAN

3/12/2020

ANWAR 

AKAN TUNAI

JANJI

AMIN

TANDA HARI HARI AKHIR SAEKOR ANWAR

 


INI KENYATAAN

BUKAN DARI DAP

BUKAN DARI AMANAH

'Arahan pimpinan semalam

 amat mengecewakan

 banyak pihak'


KENYATAAN DARI

AHLI PARLIEMN

PKR SENDIRI

AMIN

ANWAR PUTAR LAGI

 ANWAR PUTAR LAGI

Unknown commented on

 "ANWAR IBRAHIM - CUKUP LAAAA"

Tolak undi melalui en bloc dengan alasan nak kaji belanjawan? Woiiiii. Ko nak kaji ke.. Nak pelingkup bajet kementerian ke.. Nak potong ka., Belanjawan suda lulus. Lolos! 


Padulik apa mhyudin. Janji ko dah akui kerajaan PN sah. Bukan kerajaan belakang jubor. Langkah sheraton yg disokong umno langkah tepat. Sebab ko dah sama sokong umno kasi lulus belanjawanggg. Kahkahkahkahkah

TINGGALKAN ANWAR

 


KESEDARAN

AKHIRNYA SAMPAI

Akar umbi desak DAP tinggalkan Anwar, kata sumber


LAMBAT

TAPI SAMPAI JUGA

AMIN

ANWAR PATUT LETAK JAWATAN

 


ANWAR PATUT

LETAK JAWATAN

Unknown commented on 

"HOT HOT HOT - TER KINI - TERNOWW"

sebelum nuar letak jawatan .. patut kit siang dah pencen skang dia janji juga... apek tua ni pun dah patut pupus dari politik negara .. kah kah kah

BERKHALWAT HARI KE 256

 


KHALWAT KE 256

SABTU 28/11/2020

KITA MASUK KE HARI 256
BERKHALWAT

PADA KHAMIS  26/11/2020
ANWAR IBRAHIM
TELAH MEBUAT JANJI
DALAM MASA 7 HARI
DIA AKAN JATUHKAN
KERAJAAN MUHYIDDIN
AMIN

JIKA DIA GAGAL
MAKA ANWAR IBRAHIM
AKAN LETAK JAWATAN
SEBAGAI KETUA PEMBANGKANG
AMIN

BLOG TT INI
BUAT KIRAAN HARI
AMIN 

PAGI INI HOKKIEN
SEGAR BUGAR
MATAHARI TERHILANG
UDARA BERSIH
KUALA LUMPUR BERKABUS NIPIS
HUJAN KELMARIN
MENYEGARKAN UDARA

WOW
SEMUA BERLAGU
DUA JANTAN LAWAN BERLAWAN
KENG KENG TAK HENTI HENTI
PARLIMEN ARA BISING
SEMUA BERBUNYI

PAGI YANG  INDAH

BRO
DITAHAP INI
YANG TERBAIK AKAN SAMPAI

BRO
JANGAN SESALKAN
PELUANG YANG TIDAK
KITA AMBIL

CINTA SEJATI
IALAH MENEMUI ROH YANG SAMA
DENGAN KENGKAWAN

BRO
MASA YANG KITA
BERGUMBIRA
MASA YANG TIDAK TERBUANG

HA HA
BILA KEADAAN TAK MENENTU
SEMUANYA MUNGKIN

JANGAN SESEKALI
KITA MENILAI WATAK
BERASASKAN PERANGAI
DUA TIGA ORANG

GAGAH BERDIRI SENDIRI
BIJAK TAHU BILA 
PERLU PERTOLONGAN
BERANI BERSUARA
 MINTA TOLONG

BRO
KITA TAK DAPAT KAWAL
APA HASIL KEPUTUSAN
TAPI KITA BOLEH
JAGA APA AKSI
YANG KITA LAKUKAN

TIDAK SEMUA POKOK
BERBUAH SEPANJANG TAHUN
JADI 
SABAR DENGAN BENIH
 YANG KITA SEMAI

GAGAL HANYA TERCALAR
BUKAN TATOO

BERSENDIRIAN
 MEMBAWA
KESEDARAN BAHAWA
KITA BUKAN SEORANG

HARI INI
KITA ADALAH KITA
LEBIH BENAR DARI BENAR
TAK DA SAPA 
DALAM ALAM INI
YANG LEBIH BENAR DARI  KITA

BRO
KALAU KITA CARI
SATU SOSOK YANG 
BOLEH MENGUBAH HIDUP KITA
SILA LIHAT CERMIN 

HARI INI
KITA GUNAKAN
ATAU
KITA DIGUNAKAN
 OLEH HARI INI

APA YANG BOLEH 
DILAKUAN OLEH PERANG
KEAMANAN BOLEH
MELAKUKAN DENGAN LEBIH BAIK

BRO
BILA MALAM INI
KITA TIDUR DIKATIL
DITEMPAT SELAMAT
SEDARLAH
ADA SOSOK YANG
TIDKA MEMILIKI KELUMAYANAN INI

PEMERHATIAN
TIDAK MEMERLUKAN
PENILAIAN

BRO
JIKA KITA ADA
BUKU BUKU
JIKA KITA ADA TAMAN BUNGA
HIDUP KITA
DAH SEMPURNA

LAKUKANLAH
KETIKANYA HARI INI
MASANYA SEKARANG

SELAMAT BERKHALWAT