Isnin, 27 Mei 2019

AU REVOIR KASSIMAU REVOIR KASSIM br />
br /> -------------

AL- FATIHAH KASSIM SELAMAT
Al-fatihah Kassim Selamat La Obe

INGATAN kembali pada tahun 1966. Ketika itu gua sedang menunggu keputusan peperiksaan LCE Tingkatan Tiga. Tetiba satu irama muzik baru sampai. Gua yang baru belasan tahun ketika itu akan jadi “belia” jika tidak kenal dengan irama muzik ini. Atau gua tak kenal apa itu James Bond. Walaupun menyebut nama pelakonnya salah – entah Saun Konnery atau entah entah Sin Konnery.

Ketika ini gua terbaca dalam Utusan Melayu (Jawi) mamat bernama John Lennon dan The Beatles dari Liverpool sedang mengharuk kota London. Ketika ini juga gua terbaca George Best, penyepak bola dari Manchester United, telah dinobatkan untuk menjadi ahli kelima The Beatles.

Pada zaman ini, rambut anak muda – yang jantan dan betina – jika ada sikap hormat diri, akan menyimpan rambut panjang. Yang lelaki cuba memakai jambang. Semuanya cool dan semua menjadi super cool. Ketika ini gua terbaca di Utusan Melayu (Jawi) berita melaporkan M. Zain (Labu) didenda 200 Ringgit kerana mengunakan ganja di Singapura .

Ini era 60-an. Ini zaman gua jadi anak muda. Ini sebelum Woodstock. Hippies baru nak muncul. Di Eropah, era ini dicap dan dinobatkan sebagai The Sixties. Muzik, fesyen, bola, ganja dan seks mula berkenalan untuk meneraju dan mengubah dunia. Dunia sedang diasaskan dan diubah oleh gelombang anak muda.


Era 60-an ini diijabkabulkan dengan pesta demonstrasi pelajar siswa di kota Paris pada Mei ‘68. Demo merebak dari Paris ke London ke Berlin ke Tokyo ke Washington DC dan akhirnya sampai juga ke kampus Universiti Malaya pada tahun 1969.

Gua tulis ini untuk memberi gambaran latar belakang budaya yang membidani apa yang kita kenali hari ini sebagai Pop Yeah Yeah. Pada zaman ini lahir A. Ramlee dan The Ryhtm Boys, Jeffri Din dan The Siglap Five. Gua akan dilihat belot pada sejarah jika gua tidak merakamkan bahawa pemula semua ini adalah M. Osman dengan Suzanna.

Dunia muzik Tanah Melayu mengelompak – a go go.

Untuk gua, kugiran yang paling cool pastilah The Swallows dan Kassim Selamat. Ini kugiran dari Singapura. Dunia pop Tanah Melayu menggelegak dengan La Obe. Irama A-Go Go menggoncang bumi Melayu.

Faham tak faham bahasa Boyan bukan halangan untuk menjadi peminat setia Kassim Selamat. Gua anggap The Swallows dan Kassim Selamat sebagai kugiran yang paling “counter culture”, bukan kugiran “belia bergerak maju”.

Opss… gua lupa – perkataan kugiran ini muncul pada zaman ini. Singkatan dari “kumpulan gitar rancak”.

Kelmarin, lepas berbuka puasa gua dapat SMS dari seorang kawan. Mamat ini cikgu di  Aswara. Pesanan ringkas: Kassim Selamat La Obe meninggal dunia. Al-Fatihah.

Bila membaca teks ini maka segala ingatan datang kembali. Mustahil gua akan melupakan siapa Kassim Selamat. Mustahil gua melupakan zaman muda gua. Dari funfair ke funfair berebut-rebut membeli tiket untuk melihat penyanyi pop dari Singapura. Tapi Kassim tak pernah sampai ke funfair di Kuala Klawang, Jelebu. Justeru gua tak pernah melihat Kassim dalam tahun 60-an.

Tapi La Obe mustahil akan gua lupa. Ini lagu patah kasih. La Obe dalam bahasa Boyan ertinya sudah berubah. Kisah anak muda ditinggal kekasih. Kasih pertama yang gagal paling menyayat hati. Mustahil gua akan melupakan kekasih gua yang telah lari meninggalkan gua. La Obe adalah gua. La Obe muncul sebelum gua reka konsep “gagalis”.

Gua berkelana tapi hati gua masih terpahat dengan La Obe. Di London gua faham apa makna George Best sebagai Beatles ke-5. Gua terbaca bahawa Sang Beatles sebelum bermain di Cavern Club di Liverpool pada tahun 1961 pernah bermain di Star Club di Hamburg, Jerman pada tahun 1960.

Gua juga terbaca berita Kassim Selamat dan the Swallows pernah dilamar untuk bermain di sebuah kelab di Jerman.

Gua tahu berita ini awalnya dari membaca Utusan tentang bagaimana La Obe menjadi “top hit di Jerman”. Diberitakan anak seorang diplomat di Singapura telah membawa pulang piring hitam rakamam La Obe. Lagu ini dimainkan di radio. Lalu La Obe meledak.

Aduh! Rupa-rupanya bahasa Boyan ini seakan-akan sama dengan bahasa Jerman. Maka La Obe menjadi hot, hot, hot.

Masuk tahun 1998 – gua sudah pulang dari berkelana. Gua mahu bikin filem. Gua mahu anak muda bangun melawan. Lalu gua teringat dengan kisah cinta yang telah berubah. Gua mahu membuat “homage” atau penghormatan kepada kumpulan counter culture yang gua minati.

Gua juga mahu mengingati kembali zaman cool sebelum Melayu suka jadi Tok Arab. Lalu gua merancang dalam skrip agar Kassim Selamat muncul dalam filem Dari Jemapoh Ke Manchestee.

Gua mahu La Obe menjadi lagu tema filem.

Semua perjanjian diurus. Kassim Selamat datang ke Kuala Lumpur untuk penggambaran. Kami bertemu di flat gua di Jalan Permai, Bukit Robson. Sambil minum kopi, gua dan Kassim berlabon.

“Betul ada jemputan untuk The Swallows bermain di Hamburg, Jerman?”, gua bertanya walaupun gua sudah tahu jawabnya.

Kassim menerangkan ketika La Obe melonjak, dia bekerja di Pelabuhan Singapura.

“Susah juga nak cuti masa itu. Kalau ada jemputan, main kat Melaka ke,saya curi curi tak datang kerja.”

“Apa jadi dengan pelawaan itu?” Gua bertanya lagi .

“Susah tak tahu macam mana, kita pun tak ada manager... hal makan minum dan tempat tinggal… maka kami tak pergi… kami tak pergi ke Jerman.”

Maka kami tak pergi. Maka kami tak pergi. Maka kami tak pergi.

Ayat ini mengingatkan gua kepada Pete Best yang tidak pergi bersama John Lennon ke Jerman. Hari ini dia dianggap sama seperti George Best sebagai ahli kugiran The Beatles ke-5.

Apakah akan terjadi jika The Swallows menerima jemputan bermain di kelab di Jerman. Pasti The Swallows dan Kassim sama setaraf dengan The Beatles yang dijemput dari Liverpool. Ketika bermain di Hamburg, John Lennon belum jadi John Lennon. Tapi Kassim dan The Swallows telah ada rakaman piring hitam.

Gua bayangkan anak muda Boyan mengubah muzik dunia sama setaraf dengan The Beatles. Apakah sejarah muzik pop dunia bertambah hasil kreativiti 5 orang anak Boyan? Semua ini muncul dalam ingatan gua.

Dalam Dari Jemapoh, Kassim memakai jaket ketat merah – ini fesyen uniform kugiran Pop Yeah Yeah. Penggambaran dilakukan di studio Paragon di Jalan Chan Sow Lin. Dalam filem ini satu gig anak muda telah memberi penghormatan kepada Kassim kerana La Obe telah sampai ke top Chart muzik radio Jerman.

Band Punk Caburrator Dung dan Joe Kidd menjadi pemuzik dalam filem Jemapoh. Malah gua telah mendapat kebenaran dari Kassim untuk membuat irama baru untuk La Obe. Lagu ini digarap oleh Joe Kidd dan kawan-kawan.

Kepada anak muda yang membaca tulisan ini, gua mahu beritahu seperti kata-kata Yadi (watak utama dalam Dari Jemapoh ke Manchastee): “…masa muda jadi berani….” atau “…angan-angan ada tapi tak pernah jadi cita cita… dah tua jadi takut…”

Ini kata-kata watak polis yang menyesali hidup tuanya kerana ketika muda tidak melakukan sesuatu yang cool.

Pada hemat gua, jika Kassim sampai ke Jerman, dia bukan menjadi Beatles kelima. Kassim dan The Swallows akan menjadi setaraf dengan The Beatles.

Apa yang jelas ialah Kassim terus menjadi buruh di Pelabuhan Singapura. Sejarah tidak dapat diubah. Gua hanya merakamkan sejarah. Sejarah wajib dilakukan ketika kita muda.

Al-Fatihah. – 27 Mei, 2019-------

POPIAH BASAH

HUJAN PETANG
HUJAN AMAT LEBAT 
TURUN LEPAS JAM 3
TAPI TAK LAMA
INI MEMBANTU MENYEJUKKAN
BAZAR RAMADAN

TAPI
KESIAN
ABANG TEBU DAN ABANG SOYA
BISNESS JATUH

KELMARIN GUA DI PANTAI DALAM
WADUH RAMAI
ADA RATUS RATUS
BUKAN RIBU RIBU
BERASAK ASAK
DI BAZAR RAMADAN
WILAYAH INI
WAJIB LAWAT

GUA BELI PATIN TEMPOYAK
KEMBONG MASAK PEDAS
SAYUR DAUN TEMPOYAK
POPIAH BASAH
SEMUA  TAK HABIS

PETANG NI GUA PANASKAN
INILAH INDAHNYA
HIDUP DENGAN 
EZI  - TAK TAK - SEPANG
MEREKA TAK PERNAH KOMPLIN
MAKANAN LAMA

SELAMAT BERBUKA
U


--------

DEWATA MULIA RAYADEWATA 

MULIA RAYA

oi brader, lu tak payah buat kalut nak explain tentang kebesaran Allah bagai pada tt ni. dia sembah tuhan dia laa, yg kau nak suruh tt sembah Allah kau tu apasal? tuhan TT Dewata Mulia Raya. dia dgn kepercayaan dia, lu dgn kepercayaan lu. yg lu nak maki hamun tt tu apasal? jgn jadi ngok. lu tak puas hati lu pi repot polis. 
kahkahkah 
on 
TAK MASUK AKAL 
ERTINYA NGOK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 23/05/19

Urm--------

SAPA JASON LO
SAPA 

JASON LO
jason lo 
on 
SIAPA MAMAT INI
Publish | Delete | Spam
sape2
on 27/05/19

Tapi aku baca------------

AU REVOIR

AU REVOIR br />

--------------

BERITA TERKINIOMBAK KANAN


PILIHAN RAYA EROPAH  BARU SELESAI
UNDI MASIH DIKIRA
KEPUTUSAN MENUNJUKKAN
DENGAN JELAS OMBAK KANAN
MAKIN MELUAS

PARTI TRADISIONAL
DIPUKUL HEBAT
DI UK
PARTI BURUH DAN KONSERVATIF
MEROSOT GILA

PARTI  BREXIT 
YANG DI DAFTAR PADA
5 FEB 2019
TIGA BULAN DULU
MENJULAG NAIK
DENGAN 28 KERUSI

PARTI LIBERAL DEMOKRAT
MELONJAK NAIK
DARI 1 KERUSI
KINI MENANG 15

PARTI KONSERVATIF YANG BERKUASA
JATUH NO 4
MENANG 3 KERUSI
HILANG 15 KERUSI

PARTI BURUH MENANG 10 KERUSI
HILANG 8 KERUSI

UNDI MASIH DIKIRA

APA MAKNA INI?
RUPA BENTUK POLITIK EROPAH BERUBAH
MASALAH PENDATANG HARAM
MENJADI AJENDA UTAMA
GARIS TERBUKA
AKAN TERKATUP

INI AKAN MEMPENGARUHI
POLITIK DUNIA

NOTA
GAGAK NIGERIA
LEBAI PAKISTANI
GURU INDIA
MAMAT BANGLA
PAK  ARAB
AKAN DIPERSUSAHKAN
UNTUK MASUK
KE UNITED KINGDOM
ITALI
DAN EROPAH
AWAS
BAHAYA UNTUK KITA
BESAR KEMUNGKINAN
PEDATANG HARAM INI
AKAN
MENGHALA KE SEBELAH SINI


EU elections: Tories and Labour savaged as voters take Brexit revenge

Brexit party humiliates Conservatives while remain voters desert Labour for Lib Dems
-----------

KOCIK TAPI KOREHKOCIK TAPI KOREH

Apa salah orang Afrika. Punai panjang dan besar, di banding dengan Melayu yg besar kepala tapi punai kecik. Biar dibuntingkan pompuan2 melayu. Biarlah satu hari nanti bangsa punai kecik ni terhapus diganti dengan bangsa baru. 
Masa tu nak besar kepala kira ok sebab punai dah besar. Nasib baik tt sakai, tak da pula aku jumpa sakai meniaga bontot kat lorong belakang. Kalau melayu meniaga bontot tu ramai laa 
on 
BELAJAR 
DARI PENGALAMAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 23/05/19

oi br


-------------

OSTAD DARI NAZARETH


OSTAD DARI 

NAZARETH

TT...kau jangan terkejut dan terberak tau 
nanti bila lepas ni ostat jin ni pulak
 ngaku dia lahir kat dunia ni tak diberanakkan oleh mak dia...cuma ade bapak dia jerrr
...kahkahkah.. 
tapi jangan kau keliru pulak 
dia dengan jesus tu tau 
...errr...tapi mungkin parent dia gay 
dan anak ikan laaa..tu?
..kotttt...kahkahkah...lawak siotttt 
on 
LAWAK DUDUK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 23/05/19

Ini se

-----------

MELAYU MASIH ADA PEMIMPIN
NAJIB 

MASUK PENJARA
ADA RAMAI PEMIMPIN MELAYU
ADA RIDHUAN TEE
ADA REEZAL MERICAN
ADA AZEEZ LOKING
apa kau ingat hanya najib sorang jer ke pemimpin melayu islam? oit!! kalau najib masuk jel masih ramai laa pemimpin melayu islam yg akan bela melayu. jgn lupa! melayu masih ada ridhuan tee abdullah, reezal meerican dan azeez koling! tu semua panglima melayu tau!! 
on 
PEMIMPIN ISLAM 
AKAN DIPENJARA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 27/05/19

Woit-----------

AINUL MARDHIAH


AINUL MARDHIAH
Bidadari ladunio tak leh buek po torkotuik memanjang gua mendambakan ainul mardhiah permata surga tt@pak hisyam
 hah kah Kah 
on 
JANGAN FITNAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 26/05/19

W
-----------

DAPAT PISANG MUDADAPAT 

PISANG MUDA 
TT, Saya nak tanya skit nie, lelaki masuk syurga dapat 70 Bidadari, Pompuan masuk syurga dapat apa? Ada stok Gigolo kat syurga ker? Saja tanya jangan marah.. -Rebellious Monkey- 
on 
SIBUK SETIAP 
HARI MEMECAH DARA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 26/05/19-------------

AL- FATIHAH

FATIHAH

-----------