Sabtu, 18 April 2020

MEK NI DAH ROYAK EKONOMI RUNTUH
EKONOMI LA NI

JATUH

BURUNG INI KE?
PUNAI INI KAH ?

Wahai Para Pembacha TukarTiub Yang Budiman

Di dalam Hikayat Ramayana terdapat lima burong2 yang disebut yakni, Kakbhusundi, Garuda, Sampati, Jatayu dan Krauncha.

Dalam kehidupan di Nusantara kerana pengaroh Hinduisma sebelum Islam....mitologi2 burung Garuda dan Jentayu  umpamanya turut menular. 

Kesemua burong2 tersebut merupakan demigods..Yang merupakan jelmaan dewa2..umpamanya Sita Dewi boleh  di lihat dan ditenong oleh Sampati walau pun disorok oleh Rawana dengan sihirnya yang tiada tara.

Walaupun burong2 tersebut amat hebat kesakitan masing2 tiada pulak yang berjaya menjejaki Bulan atau Chandra dalam bahasa Sanskrit. 

Ada pun pengkaji Kitab2 Veda mengesahkan hanya burong  punai  satu2nya burong yang pertama tama sampai ke Bulan. 

Menurut pengkaji Kitab2 Veda tersebut..ia nya berlaku pada tahun 1969....Burong Punai kepunyaan  angkasawan Neil Armstrong.

Kah kah kahPUNAI 

MAMAT INI ?
KAH KAH KAH

KOBID TERUS MENYERANG


 KOBID

TERUS 

MENYERANG

Kulai kini zon merah Covid-1911 rakyat Malaysia antara 623 kes baharu Covid-19 di Singapura


Semakin ramai jadi gelandangan akibat hilang kerja, kata DBKLCOVID-19: Pulau Pinang bakal diisytihar zon hijauPENTAS PERANG
INI BUKAN

TANDA PERANG

INI DAH MULA

PERANG 


Ambil tindakan tatatertib Exco Armada hina Presiden UMNO

KUALA LUMPUR – Presiden parti yang membentuk kerajaan Perikatan Nasional (PN) merupakan rakan kongsi yang berhak menasihati Perdana Menteri segala urusan pentadbiran negara.

Oleh itu, teguran seorang anggota Exco Armada Nasional terhadap Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang menyuarakan pandangannya berhubung tuntutan perjawatan khususnya kepada beberapa pimpinan UMNO Sabah, sebagai dangkal.

Tegas Ketua Pemuda UMNO Bahagian Subang, Mohd Alfie Zainal Abidin, Exco berkenaan, Mohd. Ashraf Mustaqim Badrul Munir dengan jelas telah menghina Pesiden UMNO yang merupakan rakan komponen kerajaan PN.

“Kenyataan Exco Armada itu yang mendesak Ahmad Zahid untuk tidak campur tangan dalam urusan pentadbiran PN telah menyentuh sensitiviti dan melukakan hati ahli UMNO.HATI DAH LUKA

BILA PENAMPAR

NAK SAMPAI

CAKAP SENANG

MANA AKSI

KAH KAH KAH

ARAB TERUS BERBUNUH SESAMA SENDIRIDUNIA 

MEMERANGI

KOBID

ARAB BERBUNUH

SESAMA SENDIRI
INILAH PERANGAI
BANGSA ARAB

DARI ZAMAN

BERZAMAN

BERBUNUH

SESAMA 

SENDIRI

KERANA ITU

MUNCUL NABI

DISANA

KHALAS

SUMO ADA KES
SUMO

ADA KES

Sumo yang menyibok tu
 sumo yang ado kes elit. 
Apo barang nak mintak runding2...
apo masih ingat taiko laei ko?
 Nak tanyo atok pasal apo OKT buleh lobeh sudu dari rojak? Ni sumo salah atok patut eh maghin laei masuk an ko dalam bia nak diraso eh... Ingat abah eh punyo Malaya ni, suko2 mintak? on 
PERANG
 PERANG PERANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 15:37

Ta

TANDA TANDA BALA


TANDA TANDA

BALA DAH

SAMPAI 

Pengendali stesen minyak hampir muflis

PENGENDALI stesen minyak meminta kerajaan membenarkan mereka menutup perniagaan disebabkan kos operasi yang tinggi dan pendapatan rendah sepanjang empat minggu terakhir perintah kawalan pergerakan (PKP) yang mendorong mereka menjadi muflis.

Persatuan Pengusaha Stesen Minyak Bumiputera memberitahu The Malaysian Insight mereka akan muflis sekiranya sebilangan daripada mereka tidak diberi pilihan menangguhkan operasi sepanjang PKP.

Kesukaran mereka meneruskan perniagaan disebabkan oleh gabungan harga minyak global yang rendah, kos operasi yang terlalu tinggi dan penurunan pendapatan sejak PKP dikuatkuasakan pada 18 Mac.


TANDA MAKIN

JELAS 

JIKA  POLITIKUS

MASIH TAK SEDAR

KITA AKAN

BERAMOK

SESAMA SENDIRI

LIHAT TUNGGU

KHALAS

BRO JANGAN RISAU


BRO 

JANGAN RISAU

BODOH BUKAN

SATU JENAYAH

Ade juga Mamat bangang dlm akaun TT. 
Melaon tu mane faham dlm politik mane ade musoh abadi,tp kepentingan diri,keluarga tetap abadi.Tak kira kerajaan pintu belakang atau kerajaan jolok belakang,prinsip same je... 
on 
CEKPIT KELIMA 
FAHAM KENAPA HELSINKI
Arymanchino
on 18/04/20Kahh Kahh Kahh. 
Tak ikut lu jadi bodoh. 
Ikut lu punya fuckwa jadi pandai. 
Lu pun bukan tahu semua.
Kutip sana kutip sini. 
on 
BODOH BUKAN 
SATU JENAYAH POLIS
 TAK TANGKAP
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 18/04/20

Aik. Mel

AJITPITAJITPIM
Abam nak jadi TPM pulak ..macam ado logik eay ..tu sobab Abam poey interview samo Malikol ..kojo TPM masih kochong. Abaaam Abam pantang nampak lubang kosong ..jago buntot kau Malikol, poey mintak nasihat kek Pak Tam. 
on
 AJITPIM
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 18/04/20

N

TANDA BALA AKAN SAMPAITANDA BALA

AKAN SAMPAI

Pengendali stesen minyak hampir muflis


BERITA MENYUSUL
--------

KARMAKARMA
Sdra Hishamuddin Rais When a Traitor performs a 3-some with thief anf religious peddler, what do you expect? A prowhen you long orgy? No..... When you refused advice and instead backstab....do ypu think karma would not set in? Hishamuddin.....you may have experienced same albeit slowly but surely..... 
on 
PERANG 
PERANG PERANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 18/04/20

Aba

BOCOR TATIK ABAM IALAH KHIANAT


SAPA

BOCOR TATIK

 ABAM ADALAH

PENGKHIANAT
TT memang kurang ajar malah gatai mulut. trik klasik abam ini hanya eklusif buat abam saja dan daim saja yang tahu. apa pasal tt memandai mandai bocorkan trik klasik abam ke internet? habis satu dunia tahu.... kahkahkah errkkk..what is the because? 
mi spik no inglish. 
on 
MAKIN BERAT
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 18/04/20

tt

CILAKAK LUCILAKAK LU
Biar kerajaan pintu belakang
 asalkan jgm kerajaan sondol belakang.Menakutkan..
Ngeri.Jelek.. 
on
 BETUL BENAR
Publish | Delete | Spam
Arymanchino
on 17/04/20

C

NASEHAT SEORANG DOKTOR

HUBAYA HUBAYA

NASEHAT ATOK

SEORANG DOKTOR 

Jangan guna alasan ekonomi tamatkan PKP- Tun M


KUALA LUMPUR- Kerajaan dinasihat supaya tidak gopoh ketika membuat keputusan untuk menamatkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menurut Dr. Mahathir Mohamad, keputusan untuk menamatkan PKP harus dikaji dengan teliti dan tidak dibuat hanya kerana bimbangkan ekonomi negara akan jatuh.

“Banyak perkara yang perlu diambil kira dan dikaji terutamanya langkah-langkah pembendungan wabak yang telah diambil sebelum ini seperti pemakaian penutup hidung dan mulut serta penjarakan sosial.

“Jika PKP mahu ditamatkan, pakar-pakar perlu mengkaji data-data yang telah dikutip dari setiap tempat, apakah pematuhan terhadap arahan-arahan lain seperti pemakaian penutup hidung dan mulut atau penjarakan sosial telah dipatuhi sepenuhnya?

“Kita tidak boleh gopoh (dalam menamatkan PKP) hanya disebabkan oleh faktor-faktor lain seperti bimbang ekonomi akan jatuh.

“Kita takut, jika kita tamatkan PKP virus tersebut akan merebak semula seperti yang berlaku di kebanyakan negara. Sweden contohnya, mereka telah isytiharkan negara tersebut selamat tetapi apabila PKP ditamatkan dan kehidupan kembali seperti biasa virus tersebut menular semula,” katanya semasa Sembang Live Bersama Dr. Nurul Yaqeen berhubung topik Pandemik Covid-19 yang disiarkan menerusi Facebook beliau hari ini.

Dr. Mahathir yang juga seorang doktor perubatan itu menjangkakan krisis Covid-19 mengambil masa yang lama untuk dipulihkan.

Tambahnya, tiada siapa yang boleh meramal bilakah PKP akan ditamatkan kerana kerajaan katanya, perlu memberi respon mengikut keadaan terkini dalam menguruskan krisis berkenaan.

“Tiada satu tarikh yang boleh ditetapkan untuk kita hidup bebas seperti dahulu.

“Saya yakin, untuk menangani wabak ini, ada yang boleh kita dahulukan, ada yang kena lewatkan kerana virus ini sangat mudah untuk merebak.

“Kalau duduk di rumah, risiko jangkitan berkurangan,” katanya lagi.

Dr. Mahathir juga menyokong tindakan kerajaan melarang pembukaan bazar Ramadan bagi mengelakkan penularan wabak Covid-19.

Katanya, penjualan juadah berbuka puasa boleh dilakukan secara dalam talian namun begitu para peniaga katanya, perlu memikirkan kaedah terbaik dari segi aspek pembungkusan bagi memastikan kualiti dan kebersihan makanan tidak terjejas dalam tempoh yang lama.

“Kita tidak boleh hapuskan perkhidmatan bazar ramadan ini kerana ada peniaga yang mahu mencari rezeki.

“Ianya boleh dijalankan secara dalam talian tetapi peniaga perlu fikir bagaimana untuk memastikan makanan tidak basi kerana pembeli membeli juadah sebelum waktu berbuka dan mereka mungkin mahu makanan tersebut masih boleh dimakan sehingga waktu sahur,” tambahnya.- MalaysiaGazette


UTAMAKAN

KESELAMATAN

DAN

KESEHATAN

RAKYAT RAMAI

BUKAN UNTUNG

KAUM KAPITALIS

HARGA SAYUR NAIK
KITA SESAMA

TIDAK ADA

PILIHAN


Harga sayur naik, pembekal kena Covid-19

KES jangkitan koronavirus dalam kalangan pembekal sayur menyebabkan rantaian bekalan sayuran segar keluaran tempatan terjejas, mengakibatkan harga borong melonjak hingga 15% hingga 30%.

Gangguan bekalan itu berlaku selepas Putrajaya mengenakan kawalan harga bagi beberapa sayuran terpilih dari 15 hingga 18 April.

Presiden Persatuan Pemborong Sayur Chong Tek Keong berkata tujuh ahli dan 17 pekerja warga asing didapati positif  Covid-19 dalam tempoh dua minggu lalu.

Beliau berkata jangkitan itu menyebabkan separuh daripada 216 ahli persatuan dikenakan kuarantin atau operasi digantung kerana bimbang dijangkiti virus itu.

Ahli persatuan itu adalah orang tengah antara petani dan peniaga di semenanjung.

Penularan wabak itu dalam kalangan peniaga menyebabkan pengurangan bekalan sayuran segak ke pasar raya dan kedai runcit, menyebabkan kenaikan harga di seluruh negara, kata Chong.

“Ia bergantung pada jenis sayur, tetapi kenaikan harga borong antara 15% dan 30%.

“Situasi koronavirus di seluruh negara nampak lebih baik dengan lebih ramai pesakit pulih. Tetapi suasana tegang dalam persatuan dan peniagaan sayuran kerana ahli dan pekerja sakit.

“Dua lagi diuji positif pada Khamis dan seorang lagi semalam. Virus itu juga menular dalam kalangan pekerja warga asing,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Beliau berkata kebun masih menghasilkan sayuran, tetapi tidak semua hasil dituai akan sampai kepada peniaga dan pengguna kerana orang tengah dalam rantaian bekalan itu dijangkiti virus.

Kerajaan persekutuan dan tempatan tahu masalah itu, tetapi mereka terperangkap antara memastikan bekalan makanan stabil dengan cuba membendung penularan wabak itu, katanya.

Setakat semalam, 5,251 kes jangkitan dilaporkan dengan 86 kematian.

Perintah kawalan pergerakan (PKP) yang masuk fasa ketiga minggu ini, melarang pasar basah dan pasar malam dibuka, di mana sayuran segar dijual.

Jumlah pekerja dibenarkan di dalam kedai juga dihadkan kepada tiga orang.

“Kedai kami terpaksa ditutup tiga kali seminggu untuk kerja pembasmian kuman. Sebelum PKP, pasar borong dibuka tujuh hari seminggu,” kata Chong.

“Jadi dengan tenaga kerja dan hari operasi berkurangan, kami tidak boleh menggerakkan jumlah hasil pengeluaran yang sama seperti biasa. Ini menjejaskan bekalan kepada peniaga.

“Peniaga juga takut untuk datang dan beli daripada kami kerana tidak mahu berjangkit. Jadi, ini adalah tempoh sukar bagi perniagaan ini.”

Putrajaya mengumumkan harga siling bagi 12 makanan ruji dan barang makanan hingga akhir bulan.

Senarai penuh belum dikeluarkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, tetapi dilaporkan ia termasuk ayam, telur, minyak masak, tomato, kobis, tepung dan ikan kembung. – 18 April, 2020.

PERANG PERANG PERANG
JENG JENG JENG

PERANG  DAH

MULA KEMBALIPresiden UMNO jangan campur berlebihan urusan PM

KUALA LUMPUR – Presiden UMNO,  Ahmad Zahid Hamidi diminta jangan campur tangan secara berlebihan urusan pentadbiran kerajaan di bawah pimpinan oleh  Muhyiddin Yassin.

Exco Armada Nasional, Mohd. Ashraf Mustaqim Badrul Munir berkata, Ahmad Zahid perlu menghormati Perdana Menteri dalam soal tuntutan perjawatan kerana ia hak prerogatifnya.

“Hari ini tular di media sosial dengan turut dilaporkan di beberapa portal berita mengenai desakan pihak UMNO melalui presidennya yang turut disahkan sumber dalaman UMNO seperti dilaporkan mengenai tuntutan perjawatan khususnya kepada beberapa pimpinan UMNO Sabah.

“Antara nama yang dicadangkan termasuk Pengerusi UMNO Sabah,  Bung Moktar Radin, yang disabitkan kesalahan rasuah dan masih menghadapi pertuduhan di mahkamah untuk dijadikan pengerusi Jabatan Pembangunan Persekutuan Sabah,” ujarnya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Mohd. Ashraf, Ahmad Zahid dan seluruh kepimpinan UMNO jangan tamak kerana sudah banyak pengorbanan yang telah dilakukan oleh pimpinan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang memilih banyak pemimpin UMNO dalam barisan eksekutif agensi dan GLC di negara ini.

“Kita telah menyaksikan sejak peralihan koalisi kerajaan yang memerintah, UMNO kini diberi peluang kedua sehingga negeri mahupun kementerian di bawah teraju Bersatu atau yang seharusnya dipimpin Bersatu juga telah dikorbankan.

“Maka sifat gila kuasa seakan UMNO sahaja yang layak adalah suatu perlakuan yang tidak mencerminkan keharmonian dalam gabungan dan ini tidak seharusnya ditonjolkan dalam keadaan wabak yang sedang melanda! Malah dalam kalangan UMNO juga sepakat bahawa kita seharusnya mengelakkan dari ‘berpolitik’ saat wabak ini,” katanya lagi.
.
Menurutnya, di Sabah, pimpinan negeri dari Bersatu seperti  Hajiji Noor,  Masidi Manjun dan  Mohd Arifin Mohd Arif dilihat lebih layak dan mempunyai kredibiliti dari nama-nama yang dicadangkan oleh pihak UMNO.

“Maka selaku suara Bersatu itu sendiri, saya sarankan agar Zahid menghormati dan menyerahkan segala atas kebijaksanaan Muhyiddin dan sekarang hakikatnya bukan masa untuk lebih fokus bicara soal jawatan melainkan hal wabak yang lebih menghimpit rakyat dan negara. UMNO diminta jangan merumitkan lagi keadaan,” katanya.- MalaysiaGazette

AMARAN 

JIKA PERANGAI

POLITIKUS 

TAK BERUBAH

LEPAS KOBID

KITA AKAN

BERAMOK BESAR

TUNGGU LIHAT

BERJUTA TANPA

PEKERJAAN

TAKDA DUIT

GRADUAN 

TANAM ANGGUR

PENDATANG 

BIKIN KACAU 

CURI SANA

ROMPAK SINI

TARING  GANAS

MASALAH 

NASIONAL

AKAN SAMPAI

CEKPIT KELIMA FAHAM KENAPA HELSINKI


CEKPIT KELIMA

FAHAM KENAPA

HELSINKI

Nanti ramai yang kutuk Tuan TT yg membuat spekulasi Abam akan ke Finland. Woi bangang,itu ayat kiasan Abam finished~Finnish~orang Finland. Nak berdepan ngan macai mmg perlukan byk kesabaran, sbb macai xkan paham seni politik. Perjuangan xboleh berpandukan induvidu, ia sewajibnya berpaksikan kebenaran. 
Perjuangan juga tidak semestinya statik. Abam pon dari kawan baik ngan Atok, pastu bergaduh, pastu kawan balik dan seterusnya. Buka minda dan sila terima perjuangan yg berpandukan individu adalah perjuangan macai. 
on 
BETUL KE ?
 KHABAR ANGIN ?
Publish | Delete | Spam
Cekpit Kelima
on 17/04/20

Gw

SATENGAH BENAR


SATENGAH BENAR
Orang diatas pokok tu.u ..lebih arif..lebih berpandangan luas ..dari yang duduk dibawah pokok"... kesimpulanya.,di imbas kembali sejarah.. orang-orang cina tongsan lah yg mengerakan bandar-bandar seperti KL/JB/Ipoh/Kuantan dan bandar-bandar lain.. 
manakala orang-orang india mengujutkan ilham tanaman getah ...mereka-mereka ini lah .. yang banyak menyumbang dari segi pertumbuhan ekonomi negara.. mereka-mereka inilah juga yang mengujutkan bandar-bandar kecil ..dengan adanya..kedai-kedai runcit..pasar-pasar...roseChan..pangung-pangung wayang .. dan sajian-sajian lain untuk orang melayu yang suka berpeleseran,berpesta,berfoya-foya/cinta...sehingga sangup bergolok-bergadai ..harta-harta.. 
dimana semuanya diserahkan untuk dibeli/pelaburan d.s.n... mereka-mereka ini lah yang menghasilkan cukai pendapatan negara....& pendatang melayu pula berpuas hati dengan dusunya..mee rebus..satey.,goreng pisang dan berbangga dengan rendang ketupat nya ..tapi yang tak sedapnya..yang suka bertenggek atas 
on 
MENTERI 
DOREMON AIR SUAM
Publish | Delete | Spam
zaharuddin ahmad
on 17/04/20

Mula-m

WAJIB PAKAIWAJIB PAKAI
Selagi abam masih lagi berkeliaran macam hantu raya,selagi itu semua kena pakai cawat besi.eh,tak ada sapa pesan kat jemin ke haritu? tak pasal pasal kena semburit. 
on 
BETUL BENAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 17/04/20

Ce

WOW - APA PULAK NI?


WOW

APA PULAK NI ?


Presiden UMNO jangan campur berlebihan urusan PM


BERITA MENYUSUL

MULA MULA

MULA MULA
KAMU DIANGGAP GILA
KEMUDIAN KAMU DIKETAWAKAN
KEMUDIAN MEREKA LAWAN KAMU
BILA SAMPAI TAHAP INI
KAMU SUDAH BERJAYA
AMIN
Dulu aku ingat TT ni giler,
 rupa2nya dia ni giler2. 
Jgn giler isim sudahla. 
on 
DI BLOG INI 
BACA POLITIK LAWAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 17/04/20

&

BERITA DARI NOKIABERITA NOKIA
SEBARANG BENTUK 
GERAI A TAU BAZAR RAMADAN BERKELOMPOK SAMA ADA 
PANDU LALU
 ATAU 
TEMPAH DAN AMBIL 
TIDAK DIBENARKAN 
BEROPERASI  
SEPANAJANG TEMPOH PKP

MAJLIS 
KESELAMATAN NEGARA

BODOH BUKAN SATU JENAYAH POLIS TAK TANGKAPJADI BODOH

BUKAN 

SATU JENAYAH

POLIS 

TAK TANGKAP
Jd PM tepi ke, jd bakal PM ke, tak kisah la bro, gua tetap sokong Anwar...tp jgn jadi pengkhianat macam lu...lembu cucuk hidung...dulu lu lain bro, sekarang lu sudah sama mcm anjing lu...Anwar liberal tp bkn liberal mcm lu...mana sang saka lu...berbual mcm tong taik! 
on 
BETUL BENAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 17/04/20

Ab