Khamis, 28 April 2022

10 TAHUN DAHULU

 DARI RAKAMAN

SEJARAH

AMIN

1O TAHUN DULU

DUDUK BANTAH

BERSIH PADA

28 APRIL 2012

KHALAS---------

MALAYSIA BERTARAF INTERNASIONAL

Syarikat Perancis didakwa terlibat rasuah pembelian kapal selam Malaysia

SYARIKAT pertahanan Thales telah didakwa di mahkamah Perancis kerana bersubahat dalam rasuah berkait penjualan kapal selam pada 2002 kepada Malaysia, kata sumber rapat siasatan kes itu.

Kes yang berlarutan sekian lama itu dibuka pada 2010, yang akhirnya mengaitkan bekas perdana menteri Najib Razak.

Perjanjian bernilai AS$1.2 bilion bagi pembelian dua kapal selam Scorpene dan satu kapal selam Agosta bersama unit limbungan tentera laut Perancis DCN ditandatangani ketika Najib jadi menteri pertahanan.

DCN kini sebahagian daripada Thales menerusi perjanjian bernilai AS$1.2 bilion (RM5.23 bilion).

Rakan sekutu Najib, Abdul Razak Baginda, bertindak sebagai penasihat dalam perjanjian tersebut. Razak Baginda dituduh menggelapkan sogokan lebih 114 juta euro (RM528 juta) sebagai “kerja-kerja rundingan” melalui sebuah syarikat di mana beliau adalah pemegang saham terbesar.

Wang itu kemudian didakwa diberi kepada Najib, yang kini dihadapkan dengan pertuduhan kes rasuah.

Razak Baginda didakwa di Perancis pada 2017, manakala Najib telah disoal siasat agensi antirasuah Malaysia.

Secara keseluruhannya, sembilan defendan termasuk Thales telah didakwa di Perancis dan siasatan ditutup pada Januari 2022, kata sumber.

Antara yang didakwa termasuk bekas pengerusi DCN International Philippe Japiot, bekas ketua eksekutif Thales Jean-Paul Perrier dan dua bekas eksekutif lain.

Keempat-empat mereka menafikan sebarang salah laku manakala kerajaan Malaysia berkata tiada unsur rasuah dalam kontrak tersebut.

Thales ketika dihubungi AFP menentang sekeras-kerasnya dakwaan terhadap syarikat itu.

Pendakwa raya pejabat jenayah kewangan Perancis akan mempertimbang permintaan lanjut hakim yang akan memutuskan sama ada kes itu akan dibicarakan di mahkamah atau tidak, walaupun rayuan berhubung kes itu difailkan pada Mei 2021. – AFP, 27 April, 2022.

BANGGA

BANGGA SEBAGAI

RAKYAT

MALAYASIA

AMIN

TAHAP RASUAH

KITA KINI

DIIKTIRAF KE TAHAP

INTERNATIONAL

KHALAS

DI NEW YORK

KITA RASUAH

AMIN

DI PARIS KITA

RASUAH

AMIN

KEJAYAAAN

DUA SOSOK

 ISLAM MELAYU

NAJIB & RAZAK

CUKUP

 MEMBANGGKAN

AMIN

KHALAS

ANGKA KOBID NAIK

KKM lapor 3,471 kes baharu Covid-19

MALAYSIA mencatatkan sedikit peningkatan kes baharu Covid-19 iaitu 3,471 kes baharu, berbanding 3,361 sehari sebelumnya.

Menurut Kementerian Kesihatan (KKM) menerusi laman web CovidNow, ia menjadikan jumlah keseluruhan kes sebanyak 4,440,383.

Selangor mencatatkan jumlah jangkitan tertinggi semalam dengan 1,915 kes diikuti Kuala Lumpur (429) dan Pulau Pinang (188).

Negeri lain, Johor (124), Sarawak (104), Kedah (104), Kelantan (42), Pahang (48), Perak (142), Sabah (40), Terengganu (14), Melaka (149), Labuan (5), Perlis (10), dan Putrajaya (37) dan Negeri Sembilan (120).

KKM juga melaporkan enam kematian Covid-19 semalam, turun daripada 13 sebelum ini yang menjadikan jumlah keseluruhan kematian kepada 35,526.

Empat kematian diklasifikasikan sebagai kematian di luar hospital.

Selangor mencatatkan jumlah kematian tertinggi iaitu tiga kematian diikuti Johor (1), Melaka (1) dan Pulau Pinang (1).

Tiada kematian di negeri lain dan di Wilayah Persekutuan.

Sehingga tengah malam, terdapat 58,436 kes aktif dengan 1,501 pesakit dimasukkan ke hospital.

Daripada jumlah ini, 98 berada di unit rawatan rapi (ICU), dengan 63 memerlukan bantuan pernafasan. – 28 April, 2022.

 AWAS

IKUT C.U.H

CARA UNTUK

HIDUP

AMIN

ANGKA KOBID

NAIK KEMBALI

KHALAS

MALAPETAKA CUACA

 

 HUJAN TURUN

GUA SILAP
TADI GUA AGAK
CUACA INDAH BERTERUSAN
TAPI KINI
JAM 7 ++
 GURUH KILAT
SABUNG MENYABUNG
HUJAN TURUN TIDAK
SELEBAT KELMARIN
TAPI MASIH HUJAN

GUA RASA HUJAN
TIAP PETANG INI
TANDA TANDA WATAK
MALAPETAKA CUACA
AMIN

PELACUR KE LONTE KE SEMUA BENAR


PELACUR KE

LONTE KE

SEMUA BENAR 

AMIN

JALANG PUN

BETUL

KHALAS

AMINUnknown commented on 
"KU LI KATA PELACUR 
MAHFUZ KATA LAIN PULAK"
Kata dan gelarlah PAS ni dengan nama apa sekali pun, dia buat tak tahu je, bukan apa sebab semua yang dipanggil tu adalah betul. Suasana kurang harmoni dalam negara la ni pun sebab politik PAS. Masa susah ajak Umno buat MN, Bersatu bagi jawatan ngutuk Umno, kalah PRN Melaka dan Johor Cuba pujuk Umno balik. Dah pecah tembelang ada PASLeak, ngata balik ke Umno. Inilah parti yang huru harakan Negara kita, fikirlah wahai rakyatku.

DUDUK BANTAH - SELAMAT BERBUKA

  DUDUK BANTAH

CUACA SANTAI

MATAHARI BERSINAR
KITA MENGINGATI SEJARAH
PETANG INI
10 TAHUN DAHULU
DUDUK BANTAH
KITA BERDEMO
DALAM KOTA
KUALA LUMPUR

SELAMAT BERSUNGKAI

RASUAH AIDIL FITRI

  RASUAH

AIDIL FITRI

KHALAS


Unknown commented on 
"PAK LEBAI 
TOLAK CARA ISLAM"
Ni MB paling bangsat dalam dunia. Nak bagi bantuan I-Fitri kat rakyat Terengganu di luar, kena isi borang mengiundi Dun dan Parlimen mana. Tak ngundi di Trgnu tak dapat bantuan. Kàlau tak undi Bulan pun tak dapat. Inilah namanya Rasuah tapi walaun tak perasan. Dapat duit haram untuk sambut Aidilfitri.

LEMANG RENDANG MANIFESTASI ISLAM BUDAYA

 LEMANG & RENDANG

MANIFESTASI

ISLAM BUDAYA

AMIN

POTONG PARAS SIKU

 
 POTONG 

PARAS SIKU

KHALAS

panglimo potaseh commented on 
"HAPUSKAN DADAH 
HUKUM GANTUNG"
Paling baek untuk hookoman balon duit rakyat adalah potong ..potong tangang ..balon kechik satu tangan ..besar sikit, potong hingga paras siku ..skil balun macam Mintri UMNO ..dua tangan hingga paras KETIAK ..

TONG TAIK SAPA NAK JAGA ?

 
 TONG TAIK

TAKDA WARDER

NAK JAGA

AMINUnknown commented on
 "MASUKKAN NAJIB
 KE DALAM JIL SEMUA BERES"
Ini lah sosok yang huru harakan Negara. Kàlau tak mahu masukkan daam penjara secepat mungkin, masukkan dalam tong taik. Tukar ayat dari Penjara ke Masukkan Najib Segera ke Tong Taik.

RUSIA DAH KALAH - UKRAINE DAH MENANG

 
MENGIKUT 

BERITA INI

RUSIA DAH KALAH

UKRAINE

 DAH MENANG

KAH KAH KAH

JANDA PULANG DAN PUTERI MANDI

  JANDA PULANG

  DAN 

PUTERI MANDI 


Hari Raya adalah tarikh  yang  mustahil dapat aku lupakan. Tapi sebelum  Raya sampai  ada  Puasa.  Bulan puasa sampai dulu.   Raya dan Puasa ini ikat berikat. Aku tak berapa ingat ketika bila  aku  mula  ingat akan puasa dan raya.

Apa yang pasti sebelum aku masuk sekolah lagi aku telah tahu Raya dan Puasa. Aku mungkin tiga atau empat tahun. Ini ketika keluarga kami masih  tinggal di Sekolah Tapak. 


Zaman ini  bila bulan puasa sampai sekolah akan bercuti. Keluarga aku semua pulang ke Kampung Tengah – kampung aku dilahirkan.  

Aku ingat lagi satu petang aku bermain  di tepi laman rumah Mak Mok aku. Mak Mok ialah  kakak kepada  Emak aku. Rumah Mak Mok tidak jauh dari rumah kami. Ketika bulan puasa kadang-kadang kami  berkumpul di rumah Mak Mok. 

Kami budak-budak – adik aku -  tidak berpuasa. Abang  aku yang lebih tua sudah mula berpuasa.  Kami  yang masih kanak-kanak diberi kebebasan nak puasa boleh nak makan pun boleh. 

Emak dan Abah aku tidak pernah menakut-nakutkan kami dengan api neraka kalau tak puasa. Atau  menjanjikan buah anggur di syurga jika kami berpuasa. Atau pun dapat bertemu Bidadari.

Nama  Bidadari dari kecil lagi selalu  aku dengar   tapi aku tak tahu dimana rumah si Minah ini. Zaman budak-budak aku  tidak tertarik sangat dengan  gadis bernama Bidadari.

Mak dan Abah  membesarkan aku dalam budaya Melayu.  Maka  aku fahami  kami berpuasa kerana kami  Melayu. Pada hemat aku kalau kita Melayu maka kita kena  berpuasa sebelum  Raya. Puasa dan Raya  hari kebesaran Orang Melayu.

Ketika itu aku tidak tahu pun Orang China ada Hari Raya, Orang India ada Hari Raya.  Dalam tempurung kampung aku  menjangka hanya Orang Melayu sahaja  ada Puasa dan ada Hari Raya.

Petang itu di rumah Mak Mok  aku dan Abang aku sibuk bermain di bawah pokok nangka. Hari telah petang dan kami menunggu masa berbuka puasa. Aku tahu di dapur  makanan sedang dimasak.

Aku tahu petang  ini ada  Janda Pulang.  Dalam kampung Tengah   tak ada siapa jadi janda.  Malah ketika itu aku tidak faham akan makna perkataan janda. Untuk aku janda ialah Janda Pulang.

Awal tadi  sepupu aku Abang Kassim Doyok telah memanjat dan mengambil kelapa muda untuk membuat Janda Pulang.

Janda Pulang adalah sejenis minuman yang selalu dihidangkan ketika bulan puasa. Air kelapa muda yang isinya telah dikaut dan dimasukan sama ke dalam  balang. Sedikit gula telah ditambah untuk memaniskan air kepala ini. 

Kenapa nama minuman ini  Janda Pulang tidak pula aku kaji. Apa yang aku tahu dalam bulan puasa selalu ada Janda Pulang sebagai minuman ketika berbuka puasa.

Ketika aku membesar bulan puasa adalah bulan paling seronok. Aku bukan seronok berpuasa tapi seronok menikmati pelbagai kuih muih  berbuka puasa.

 Adat keluarga kami ketika berbuka agak ketat. Kami budak-budak yang tidak berpuasa  duduk di tepi dahulu. Orang dewasa duduk bersila di atas tikar. Orang yang berpuasa diberi penghormatan untuk merasa juadah terlebih dahulu.

‘ Wan ... dah buka ke belum....’ Aku melaung bertanya pada Wan Rahmah aku. Kesabaran untuk bertemu Janda Pulang teruja.

‘ Bolom... tengok bulu romo kau... nampak lagi ko tidak...’ Dari atas rumah aku terdengar jawapan dari Wan Rahmah.

Wan Rahmah aku ini menjadi pakar rujuk untuk kami kanak-kanak.  Untuk Wan Rahmah kunci mengenal waktu berbuka ini senang saja.  Caranya cukup ilmiah sama setaraf dengan Galileo Galilei ( 1564 -1642) pakar kaji bintang dari Itali.

Angkat tangan dan tengok bulu roma. Kalau masih nampak bulu roma ertinya belum waktunya untuk berbuka.  Ertinya hari masih terang benderang.

‘ Cubo tengok bulu romo....’ Suara Wan Rahmah. 

Bila mendengar itu aku berlari ke bawah pokok nangka dan melihat  bulu roma di lengan.

‘ Wan dah gelap... dah boleh berbuka...’ Aku melaungkan waktu berbuka.
‘ Kao bawah pokok memang  laaa golap... poei tongah laman ... tengok... bawah pokok tak aci...’  Wan Rahmah memberi penerangan kerana aku melihat bulu roma  di bawah lindungan pokok nangka. 

Aku menapak ke tengah laman dan mengangkat lengan.  Bulu roma aku masih jelas kelihatan. Petang itu aku  gagal untuk mempercepatkan pertemuan aku dengan Janda Pulang.

Pada tahun  1954 keluarga kami berpindah dari  Sekolah Tapak ke  Sekolah Melayu  Kuala Klawang. Rumah Cik Gu Zaleha di pinggir pekan Kuala Klawang. 

Hari berganti hari. Musim beralih.  Tahun bertukar tahun. Aku dari tak sekolah sudah masuk sekolah pada tahun 1957.

Di Kuala Klawang Wan Rahmah tak perlu lagi melihat bulu roma untuk mengetahui bila waktu berbuka. Berek sekolah rumah kami tinggal  tidak jauh dari Rumah Pasung. Setiap petang akan kedengaran siren dari  Rumah Pasong dengan jelas.

Ketika aku dalam darjah dua sekali lagi  keluarga kami pindah. Kali ini  ke sekolah Umum Batu Serambai. Ini kawasan kampung Melayu tradisional. Tanda berbuka puasa kami berubah. Kali ini kami berbuka puasa apabila  terdengar pukulan  beduk buluh  dari  surau Lebai Juri.

Bunyi beduk ini boleh didengar dengan jelas. Surau Lebai Juri  terletak  tepi kawasan sawah tidak jauh di hadapan sekolah dan berek guru.

Dalam darjah satu hingga ke darjah tiga aku tidak berpuasa. Bila masuk darjah empat aku mula belajar berpuasa.  Puasa aku puasa  ikut ikutan.

‘Kalau tak tahan .... boleh berbuka...’ Nasihat Wan Rahmah aku yang demokratik.

Bila aku masuk Standard Six di Goverment Englsih School puasa aku berubah. Kali ini  bukan lagi puasa  pantun dua kerat:
Puasa yang yuk
Pagi pagi buka periuk
 
Aku masih ingat lagi Tok Wan Rahmah aku mengajar aku memasang niat puasa. Wan Rahmah aku buta huruf tapi dia hafal niat puasa dalam bahasa Arab.

‘ Nawaitu samrodin....’ Wan Rahmah aku mengajar aku memasang  niat berpuasa selepas sahur sebelum tidur.

Di atas bantal aku mengulang-ngulang niat puasa dalam bahasa Arab.  Aku  terlupa bahasa Arab ini  dan merasa agak kekok.

‘ Nawaitu sama rodin.... Wan... Tuhan ni tak faham bahasa Melayu ko... ....’ aku bertanya  bila aku merasa susah untuk menghafal bahasa Arab.
 
‘ Pasang niat dalam ati...tak po kito ni  Melayu... bukan Arab.. ‘ Wan  Rahmah aku  memberi pendidikan awal tentang falsafah Islam Budaya yang sampai sekarang aku pegang,

Tok Wan Rahmah aku berkahwin dengan Tok Sidek yang tak pernah aku temui. Tok Sidek ini peneroka, pembuka dan pengasas  Kempung Tengah. Tok Sidek  juga guru agama.  Aku masih ingat lagi surau dalam kawasan rumah kami. Ini surau tempat Tok Sidek mengajar  anak-anak kampung membaca Quran.

Hakikatnya aku dibesarkan dalam suasana  Islam Melayu bukan  Islam Arab. 

Aku masih ingat lagi surah Wan Rahmah aku tentang asal usul kami. Kami ini dari suku Biduanda. Ini darah keturunan Sakai Negeri Sembilan.

‘Kito ni dengan Rayat samo...’  Wan Rahmah memberi penerangan.

Untuk orang Negeri  Sembilan Orang Asli dipanggil Rayat. 

‘ Dulu ....tujuh keturunan dulu kito samo...macam Rayat... tapi  Tok Penghulu kito Muhamad... kito ikut Muhamad jadi Tok Penghulu... itu sajo bezonya... Rayat ado Tok Batin....’ Wan Rahmah aku menerangkan susur galur perpisahan Melayu dengan Orang Asli.

Wan Rahmah aku menggunakan  konsep Penghulu untuk Nabi. Penghulu ini lahir dari konsep budaya Melayu.

Aku memahami kebenaran pandangan Wan Rahmah aku ini. Tambahan pula aku selalu  melihat Rayat yang tinggal di Guntur lalu depan rumah kami. Guntur ini nama  kawasan perkampungan  Orang Asli yang terkenal dengan air terjunnya.

Di zaman kanak-kanak ada satu perkara yang amat menarik ketika Bulan Puasa dan Hari Raya.  Ini tentang melihat anak bulan di Teluk Kemang untuk menentukan bila  puasa bermula dan bila kita akan berhari raya.

Teluk Kemang ini aku tahu.  Wilayah ini terletak di pantai Port Dickson. Teluk Kemang Batu 8 pantai berkelah dan mandi manda. Tempat Orang Nogori  Mandi Safar.  Hanya  Teluk Kemang tidaklah  segah dan hebat seperti Tanjung Keling dalam pesta pestaan  Mandi Safar.

Di minggu akhir bulan puasa Warta Berita  Radio Malaya akan mengumumkan lebih awal tentang tarikh menengok bulan di Telok Kemang. Ketika ini aku memasang telinga macam telinga lintah ke hadapan radio.

Cik Gu Zaleha menerangkan cara menengok anak bulan dengan memakai teropong. Dari atas bukit akan diteropong ke tengah lautan. Anak bulan ini dilihat di waktu senja dalam gelap.  Cahaya anak bulan ini akan melintas sebentar sebelum menghilang.

‘   Jika sekelimbas  cahaya anak bulan ini dilihat... itu tanda bulan baru telah sampai...’ Cik Gu Zaleha memberi penerangan.

Di zaman kanak-kanak malam melihat anak bulan untuk mula berpuasa  tidaklah begitu menggerunkan. Tapi malam melihat anak bulan untuk menetapkan tarikh bila Hari Raya untuk  aku adalah detik-detik  saspens macam  babak filem olahan Alfred Hitchcock ( 1899-1980).

Pada petang Pak Haji dan  Tok Lebai mendaki bukit di Teluk Kemang jiwa aku menjadi tegang. Aku menyimpan penuh harapan agar  anak bulan akan dapat dilihat. 

Paling menggerunkan jika petang itu di Jelebu bercuaca suram dan renyai-renyai.

‘ Kalau macam ini hari ujan ... tak nampak anak bulan malam ini...’  Wan Rahmah aku memberi pendapat.

Pandangan Wan Rahmah aku ini  amat-amat menakutkan aku. Malah kawan-kawan sekampung juga menjadi risau dan gelabah. Kami budak-budak hanya nak tahu esok raya atau tak jadi raya. 

Pengumuman dari  Radio Malaya dinanti-nanti.   Di rumah mereka yang ada radio telinga  akan terus di pasang   untuk mendengar Warta Berita jam 8 malam.

‘ Anak bulan telah kelihatan di Pantai Telok Kemang... maka Hari Raya jatuh pada hari.....’ Inilah suara pembaca warta berita Radio Malaya aku  hendak dengar. Berita lain : harga getah atau Perang di Vietnam atau pilihan raya di Amerika aku tidak peduli. Aku tak mahu dengar.
Bila puasa selesai  Hari Raya sampai. Hari Raya ini akan menenggelamkan semua  ingat-ingatan dalam bulan puasa.  

Pada Hari Raya aku bertemu  lemang, ada rendang, ada tapai, ada kuih wajik dan kuih baulu.  Untuk aku dari zaman aku kanak-kanak lagi aku fahami  lima juadah ini memberi definisi Raya sebagai budaya Melayu.   Di zaman itu aku anggap tanpa juadah ini aku rasa Hari Raya akan gagal. Kemelayuan Hari Raya akan hilang.

Aku tak dapat  membayangkan Hari Raya tanpa lemang.   Bagaimana agaknya hari raya tanpa tapai. Pada ingatan aku tanpa tapai Hari Raya akan gagal - tak manis seperti tapai.

Hari Rya juga ada lemang.  Lemang beras pulut yang dimasak dalam buluh asal usulnya  adalah cara masakan Sakai , Rayat atau Orang Asli. Untuk ini lemang adalah bukti kebenaran kata-kata Wan Rahmah aku bahawa antara Melayu dengan Sakai ini tidak ada bezanya.

Lalu aku teringat akan Puteri Mandi. Apa dia Puteri Mandi ini? Apakah Puteri Mandi juga jambatan penghubung antara Melayu dengan Sakai?

Puteri Mandi bunyinya mengghairahkan dan mengancam kejantanan. Pertama kali aku berkenalan dengan  Puteri Mandi aku juga hairan kenapa namanya Puteri Mandi.

Puteri Mandi ini juadah bulan puasa. Cara membuatnya  tidak susah. Tepung beras pulut diuli kemudian dijadikan ketulan sebesar guli.  Tepung yang dibulatkan ini akan  di tenyeh sebelum direbus dalam air panas.

Dalam masa yang sama kelapa yang tidak tua dan tidak muda akan  dikukur dan direbus dalam  cecair gula kabung.  Kemudian tepung yang telah direbus dimandikan dalam cecair  gula kabung.   Maka inilah   Puteri Mandi. Tepung mandi dalam cecair gula kabung.

Kelapa yang telah dikukur itu akan  menjadi rambut Tuan Puteri yang badannya putih melepak mandi dalam kolam air manis berwarna  coklat.

Aku yakin juga Puteri Mandi ini lahir dari pembudayaan Melayu yang berakar umbi dari budaya Orang Asli. Melayu dan Sakai tidak ada masalah dengan tubuh  badan manusia.  Melayu tidak obsesi untuk mengawal tubuh  badan manusia.  Melayu bukan seperti budaya Arab yang takut dengan nikmat tubuh badan manusia. Justeru  perlu dibungkus.

Ketika aku membesar aku tidak hairan melihat Kakak dan Abang , Emak dan Ayah  mandi bogel, separa bogel  atau berkemban atau berkain cukin dalam sungai atau di perigi. Melayu sama seperti Sakai dan Dayak  merayakan keindahan tubuh badan manusia.

Sama ada dapat dilihat tubuh badan Puteri yang sedang  mandi itu aku rasa terpulang kepada imaginasi sendiri. Apa yang indah ialah Puteri Mandi seperti Tapai  ini manis untuk berbuka puasa.  Selamat Hari Raya. Amin. (TT)


TULISAN INI JUGA
DISIARKAN DALAM PORTAL
MALAYSIANOW.COM
https://www.malaysianow.com/wacana/2022/04/28/janda-pulang-dan-puteri-mandi/
MASUKKAN NAJIB KE DALAM JIL SEMUA BERES

 Kritikan terhadap hakim, badan kehakiman agak keterlaluan, kata Tengku Maimun

KRITIKAN terhadap hakim dan badan kehakiman sejak kebelakangan ini agak keterlaluan, kata Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat hari ini.

Katanya sejak kebelakangan ini, mahkamah telah menangani kes berprofil tinggi serta membabitkan kepentingan awam dan sudah menjadi lumrah buat hakim untuk menerima kritikan serta tuduhan daripada pihak yang tidak berpuas hati dengan keputusan mahkamah.

Bagaimanapun, Tengku Maimun berkata apa yang berlaku baru-baru ini berhubung tuduhan dilemparkan terhadap hakim dan badan kehakiman, pada pandangan beliau, adalah agak keterlaluan.

“Apabila wujud keperluan untuk mengkritik badan kehakiman, perkara ini hendaklah dibuat secara membina dan tidak menjejaskan kebebasannya serta keyakinan orang ramai terhadap badan kehakiman,” katanya ketika berucap pada majlis angkat sumpah 17 pesuruhjaya kehakiman yang disahkan sebagai Hakim Mahkamah Tinggi.

Beliau berkata hakim tidak terlepas daripada kritikan awam dan memberi amaran kepada ahli politik supaya tidak melemparkan tuduhan tidak berasas terhadap badan kehakiman.

“Hakim sama sekali tidak terlepas daripada kritikan awam dan akauntabiliti terhadap mereka yang berkhidmat. Kita semua tertakluk kepada penelitian.

“Walaupun rakyat termasuk ahli politik bebas mengkritik badan kehakiman pada tahap tertentu, tidak bermakna mereka boleh melakukan serangan yang tidak berasas dan keji terhadap badan kehakiman atau hakim tertentu demi kepentingan sendiri.” katanya.

Tengku Maimun berkata mana-mana pihak tidak sepatutnya menyemai benih-benih keraguan dalam kalangan orang ramai berhubung integriti badan kehakiman atau hakim.

Beliau berkata hakim tertakluk kepada penelitian yang rapi dan sebab itulah mereka menulis penghakiman agar ia boleh dibaca, dianalisis, dibincang serta dibahaskan.

Katanya badan kehakiman adalah barisan pertahanan terakhir dalam demokrasi berperlembagaan dan tidak boleh ada syak wasangka bahawa ia telah ditakluki.

Tengku Maimun berkata hakim tidak seharusnya berputus asa dan berasa tawar hati apabila melaksanakan tugas mereka mengikut prinsip undang-undang sambil menambah bahawa sistem keadilan dan kebebasan badan kehakiman tidak boleh dikompromi dalam apa jua keadaan.

“Walau apapun, kita mesti kekal kuat dan tabah serta teguh dalam mendukung Kedaulatan Undang-Undang. Meskipun kita tidak boleh mengawal kata-kata atau tindakan sesetengah pihak yang nekad untuk mencemari atau memusnahkan imej badan kehakiman, kita masih berhak memastikan bahawa tiada siapa pun yang mencampuri urusan kita.

“Dalam kata lain, tiada siapa boleh campur tangan dalam badan kehakiman jika kita para hakim tidak membenarkan perkara itu berlaku,” katanya. – 27 April, 2022.


SEMUA BERES

BILA NAJIB

MASUK JIL

AMIN

LAMBAT SANGAT

NAJIB MASUK

JIL MAKA

TIMBUL PELBAGAI

SONGEL TIMBUL

AMIN

BUKAN SALAH 

LEMBAGA HAKIM

AMIN

SEMUA KERENAH

NAJIB ROSMAH

LAMBATKAN KES

SELESAI

AMIN

DAH JATUH

HUKUM MASIH

BEBAS LAGI

AMIN

MASUKAN NAJIB

DALAM JIL

SEKARANG SEMUA

BERES

AMIN

RAKYAT TETAP

HORMAT BADAN

KEHAKIMAN

KHALAS

HAPUSKAN DADAH HUKUM GANTUNG

  HAPUSKAN DADAH

HUKUM MATI

AMIN

NAK HAPUSKAN

RASUAH GUNA

PERLU GUNA

HUKUM MATI

KHALAS

Unknown commented on

 "TEORI LAWAN DADAH"

Teori lu sangkut bro... Lu kalau makang dadah terlebeh boleh membawak mati lojikla hukum mati pengidar dadah... Tapi kalau lu terlebeh makang rasuah lu jadi super kaya raya bro.... Mana lojiknya? Sebelom jatuh hukum silap silap hakim pong boleh dirasuah... Bukang lu tak tau... Ikan bilis saja sangkut... Jerung Paus semua terlopeh... Di pujuk Di rayu sampai makamah persengkutuan... Last2 buang keh... 


Tak pong awai2 lagi tak jadi keh... Aku rasa patut dihapus saja undang2 rasuah merasuah ni... Selama la yang tentukan siapa pembuat undang2 adalah para Cukong dan Perampok.. Kita pengundi nih hanya dok pileh diantara pilihang para Cukong dan Perampok saja... Tak lebeh tak kureng... Bila mana siapa siapa yang terpilih jadi pembuat undang2 mereka sujud pada para cukong bukang rakyat... Sebab cukong yang beri DANA (resuah???) untuk pilihangraya.... Tak gitu???