Khamis, 21 Julai 2022

GAS RUSIA KEMBALI MENGALIR KE EROPAH

 GAS RUSIA

KEMBALI MENGALIR

KE  EROPAH

AMIN

MALAYSIA BUKAN TANAH JAJAHAN BAGINDA QUEEN


Mahkamah tolak permohonan Peguam Diraja UK wakili Najib


MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini menolak permohonan Peguam Diraja (QC) dari United Kingdom Jonathan Laidlaw mewakili Najib Razak dalam rayuan akhirnya berhubung kes penyelewengan dana RM42 juta membabitkan SRC International Sdn Bhd.

Hakim Kamal Akmal Md Shahid ketika menolak permohonan itu berkata Laidlaw tidak memenuhi syarat untuk kemasukan secara ‘ad-hoc’ di bawah Akta Profesion Undang-undang.

Badan Peguam Malaysia bulan lalu membantah permohonan Laidlaw untuk mewakili Najib dalam rayuan terakhirnya di Mahkamah Persekutuan, berkata peguam bekas perdana menteri itu Muhammad Shafee Abdullah lebih layak berbanding beliau.

Januari lalu, Najib memohon untuk diwakili Peguam Diraja UK dalam rayuan terakhir kes SRC International atas alasan tiada  peguam bela dan peguam cara di Malaysia yang mempunyai kepakaran untuk mengendalikan kes seperti yang dihadapinya.

Peguamnya Shafee juga berkata Mahkamah Persekutuan akan mendapat manfaat dan dapat menggunakan pengalaman Laidlaw dalam bidang yang penting dan sensitif serta sentiasa berubah.

Mahkamah akan mendengar rayuan terakhir selama 10 hari bermula 15 Ogos.

Pada 8 Disember tahun lalu Mahkamah Rayuan mengekalkan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta yang dikenakan terhadap Najib kerana menyalah guna RM42 juta dana SRC. – 21 Julai, 2022.     

TAHNIAH

SALUT

AMIN

MALAYSIA 

BUMI MERDEKA

BUKAN TANAH

JAJAHAN

BAGINDA QUEEN

AMIN

NAJIB NAK

JADIKAN

TANAH MELAYU

KEMBALI MENJADI

TANAH JAJAHAN

INGGERIS

AMIN

MASUK KAN NAJIB

DALAM PENJARA

SEKARANG

AMIN

SELAMAT NEGARA

DARI PENCURI

AMIN

KHALAS

TUKAR TOIB TAK SALAH KIRA


TUKAR TIUB

TIDAK SALAH KIRA

26 OGOS 2022

CUKUP 10 HARI

AMIN

KHALAS
Pada 8 Dis tahun lepas, panel tiga hakim Mahkamah Rayuan yang diketuai Abdul Karim Abdul Jalil menolak rayuan ahli Parlimen Pekan itu yang mendorong beliau membawa perkara itu ke Mahkamah Persekutuan.

Mahkamah Persekutuan menetapkan 10 hari bermula 15 Ogos ini untuk mendengar rayuan terakhir Najib terhadap sabitan serta hukuman penjara dan denda yang dijatuhkan terhadapnya. – Bernama, 21 Julai, 2022.

PENCURI PENYAMUN PENIPU


Najib punca isu Malaysia dengan waris Sultan Sulu, kata Dr Mahathir

NAJIB Razak yang mungkir janji membayar wang serahan kepada waris kesultanan Sulu punca ancaman kedaulatan negara yang sedang Malaysia hadapi di mahkamah dan tribunal antarabangsa, kata Dr Mahathir Mohamad.

Selepas menghentikan pembayaran itu pada 2013, ekoran pencerobohan pengganas Sulu di Lahad Datu, Sabah, pentadbiran Najib bagaimanapun tidak dapat membuktikan waris kesultanan Sulu dalang insiden berdarah itu.

“Waris kesultanan Sulu tidak buat salah, jadi mengapa beliau (Najib) berhenti bayar? Bila beliau menghentikan bayaran (wang serahan) itu, kerajaan sudah dianggap mungkir janji.

“Bila kerajaan sudah tidak bayar wang serahan sejak 2013, mereka (waris kesultanan Sulu) ambil tindakan undang-undang di mahkamah antarabangsa ke atas kerajaan kita, walaupun mahkamah berkenaan tidak mempunyai sebarang bidang kuasa ke atas Malaysia,” katanya, seperti dipetik Sinar Harian.


Bayaran RM5,300 setahun kepada waris kesultanan Sulu berasal daripada perjanjian penyerahan wilayah Borneo Utara, yang hari ini merupakan sebahagian daripada Sabah, kepada Sultan Sulu pada 1878 kepada Syarikat Berpiagam Borneo Utara British.

Hak dan tanggungjawab di bawah perjanjian itu kemudiannya diwarisi Malaysia apabila Sabah menyertai persekutuan yang baharu dibentuk pada September 1963.

Dr Mahathir menafikan isu yang berbangkit sekarang berpunca daripada surat bekas peguam negara Tommy Thomas yang menawarkan bayaran RM48,000 untuk menyelesaikan pembayaran yang terhenti.

Sebaliknya, Dr Mahathir yang jadi perdana menteri selepas pilihan raya umum 2018 berkata Thomas menulis surat itu kerana pentadbiran Pakatan Harapan yang mengambil alih kerajaan mahu menyelesaikan isu itu dengan waris kesultanan Sulu.

Beliau menjelaskan pihaknya mahu menyelesaikan perkara itu kerana perjanjian tersebut dibatalkan oleh Najib tanpa berunding dengan waris kesultanan Sulu.

“Itu punca masalah. Najib tidak boleh buat (batalkan perjanjian) secara ex-parte dengan tidak melibatkan pihak kedua iaitu waris kesultanan Sulu itu sendiri.

“Kalau beliau tidak buat keputusan sebegini, tiada kes untuk waris berkenaan bawa ke mahkamah.

“Peguam negara sewaktu kerajaan PH (Tommy Thomas) pula terpaksa menghantar surat menyuarakan kekesalan di atas tindakan Najib dan menyatakan komitmen kerajaan untuk kembali bayar wang serahan mengikuti butiran perjanjian yang diwarisi.

“Kita hendak menyelesaikan perkara itu. Namun pada masa sama, kita hendak menekankan mahkamah antarabangsa tidak boleh menentukan kuasa jurisdiction terhadap aset negara kita.

“Dengan kata lain, kita tidak iktiraf sebarang keputusan dibuat di mahkamah Madrid, Sepanyol, Perancis, dan Luxembourg, cuma kita hendak tunaikan semula janji kepada waris kesultanan Sulu,” katanya.

Pada 12 Julai, akhbar Financial Times di London melaporkan dua aset anak syarikat Petronas di Azerbaijan disita waris kesultanan Sulu yang menuntut AS$14.92 bilion atau kira-kira RM63 billion daripada Malaysia.

Ia dibuat susulan keputusan mahkamah timbang tara di Paris yang mengarahkan Malaysia membayar pampasan itu kepada pihak yang mendakwa diri mereka waris kesultanan Sulu.

Petronas kemudian menjelaskan dua anak syarikatnya itu sudah dilupus semua asetnya di Azerbaijan.

Malaysia juga berpendirian tuntutan itu tidak sah dan tidak berlandaskan undang-undang, dan mendapat kebenaran untuk menggantung keputusan timbang tara berkenaan.

Minggu ini, Speaker Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun menolak usul beberapa ahli Parlimen yang mahu isu tersebut dibahas. Beliau memberi alasan perbahasan terbuka isu itu di Dewan Rakyat boleh mendedahkan strategi Malaysia menanganinya secara undang-undang.

Minggu lalu juga Jemaah Menteri setuju menubuhkan pasukan khas bagi meneliti dan menyusun tindakan lanjut berhubung isu ini untuk mempertahankan kedaulatan Malaysia. – 21 Julai, 2022.

NAJIB INI

PENCURI

PENYAMUN

PENIPU

AMIN

PEMBAWA 

MALAPETAKA

PADA TANAH 

MELAYU

AMIN

PUKEE RAHAH

INI NAK JADIKAN

TANAH MELAYU

PROVINSI

CHINA MERAH

AMIN

NAK JADIKAN

MALAYSIA

TANAH JAJAHAN

BAGINDA QUEEN

AMIN

PENJARAKAN

NAJIB SEKARANG

SELAMATKAN

MALAYSIA

AMIN

KHALAS

PERANG PROKSI


INI PERANG

PROKSI 

AMIN

RUSIA LAWAN

AMERIKA & NATO

AMIN

RUSIA AKAN

MENANG BILA

SEMUA RAKYAT

UKRAINE MATI

AMIN

Orang kampung commented on

 "UKRAINE AKAN MENANG"

Kenapa sehingga kini Rusia masih belum dapat kalahkan Ukraine? Rusia negara besar.

PENCURI KANTOIDakwaan Najib terhadap Hakim Nazlan tidak berasas, kata pendakwa raya

PIHAK pendakwaan mendakwa Najib Razak melakukan percubaan terdesak untuk membatalkan keseluruhan perbicaraan penyelewengan dana RM42 juta SRC International Sdn Bhd dengan membangkitkan dakwaan tidak berasas terhadap Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali yang tidak dapat membela dirinya sendiri.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Ashrof Adrin Kamarul yang menjawab afidavit sokongan lanjutan permohonan Najib, berkata isu konflik kepentingan membabitkan hakim itu seperti yang didakwa Najib sepatutnya boleh dibangkitkan ketika perbicaraan, tetapi bekas perdana menteri itu memilih untuk tidak berbuat demikian kerana isu berkenaan tidak sah.

Nazlan yang kini hakim Mahkamah Rayuan menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta terhadap Najib, selepas beliau yang ketika itu hakim Mahkamah Tinggi, mendapati Najib bersalah terhadap tujuh pertuduhan menyeleweng RM42 juta dana SRC International.

Menyentuh mengenai kenyataan Najib berhubung siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Nazlan, Ashrof menegaskan ia dipenuhi skandal yang bertujuan mencemarkan nama baik Nazlan sebagai hakim perbicaraan.

“Pengetahuan Najib yang dikatakan sebagai pengetahuan peribadi mengenai siasatan SPRM adalah tidak benar kerana SPRM sebagai agensi penguatkuasaan bebas tidak akan mendedahkan maklumat rahsia berhubung siasatan yang masih berjalan,” katanya.

Ashrof berkata demikian bagi menjawab afidavit sokongan lanjutan Najib dalam permohonannya untuk mendapatkan perisytiharan bahawa perbicaraan SRC batal dan tidak sah serta memohon mahkamah menimbangkan supaya diadakan perbicaraan semula.

Beliau menambah, tiada konflik kepentingan apabila Nazlan mendengar perbicaraan kes SRC, malah Najib membuat pengakuan tiada dakwaan rasuah terhadap hakim itu, tetapi hanya sama ada wujudnya konflik kepentingan apabila Nazlan mendengar perbicaraan kes terbabit.

Katanya dakwaan pembabitan Nazlan dalam kapasiti sebelumnya sebagai ketua kaunsel dan setiausaha syarikat Kumpulan Maybank dalam pinjaman RM140 juta kepada Puncak Perdana Sdn Bhd dan RM4.17 bilion kepada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) adalah tidak dibuktikan dan sangkaan semata-mata.

“Dalam apa jua keadaan, keterangan yang didakwa adalah tidak relevan kepada pertuduhan yang dihadapi oleh pemohon (Najib) dalam rayuan ini. Tujuan sebenar (dokumen berhubung dakwaan konflik kepentingan) dikemukakan, iaitu satu dokumen yang tidak bernilai, adalah untuk memburukkan Nazlan pada pendapat umum sebelum pendengaran permohonan ini,” katanya.

Pada 8 Dis tahun lepas, panel tiga hakim Mahkamah Rayuan yang diketuai Abdul Karim Abdul Jalil menolak rayuan ahli Parlimen Pekan itu yang mendorong beliau membawa perkara itu ke Mahkamah Persekutuan.

Mahkamah Persekutuan menetapkan 10 hari bermula 15 Ogos ini untuk mendengar rayuan terakhir Najib terhadap sabitan serta hukuman penjara dan denda yang dijatuhkan terhadapnya. – Bernama, 21 Julai, 2022.


PENCURI

BERNAMA NAJIB

KANTOI LAGI

KAH KAH KAH

CARI HELAH

CARI JALAN

UNTUK LEPAS

DARI 12 TAHUN

PENJARA

AMIN

MALAYSIA

AKAN SELAMAT

BILA NAJIB

MASUK PENJARA

AMIN

KHALAS

EROPAH BELI SENJATA


EROPAH NAK BELI

SENJATA

KAH KAH KAH

AMERIKA SENYUM

KAH KAH KAH

PROJEK BERJAYA

AMIN

SULTAN KEPALA BUTUH


SULTAN

KEPALA BUTUH

AMIN

KHALAS

Unknown commented on 

"SABAH TANAH PAJAK ?"

Sutan Sulu ni negaro pun tak ado.. apo kepala butuh nak dilayan lobih lobih.. Kelope boto la pemimpin Mesia skg ni

HOT HOT HOT TER KINI TER. NOWW TER HOTT


HOT HOT HOT

TERKINI

TER NOWW

TER HOTT

KAH KAH KAH

PADAN MUKA

AMIN
Mahkamah tolak permohonan Peguam Diraja UK wakili NajibKEBULURAN SAMPAITAHUN DEPAN

BULUR SAMPAI

AMIN

KHALAS

yusoferman commented on 

"SAPA JUAL AL-AQSA ?"

PBB kata tahun depan banyak negara rakyat kebuluran. RUsia Ukran pengeluar gandum yg disekat. Dajal mana yg keluar bawak gandum di tangan tahun depan ni? Somalia dah lama lapar tapi tak nampak batang hidung dajal

USTAT ROGOL ANAK MURID ??

 USTAT ROGOL

ANAK MURID

AMIN

panglimo potaseh commented on 

"KESAH KELUARGA TERBARAI"


usTaT rogol anak murid. Betol kata Ahlol Parlimen Kuantan ..rogol tak de kaitan dgn pakaian. Dulu masa gwa ngaji di KGV, Cikgi & murid cino, molayu, koling somuo lumbo2 pakai mini skirt ..mcm2 spender gwa nmpk. KGV ado kolam ronang somuo di wajibkan mandi pakai spender termasok den ..tapi tak do sekor pon putri putri KGV kono rogol ..

EROPAH MAKIN GELABAH EROPAH MAKIN

GELABAH

AMIN

SALUT ANAK MUDA


Kumpulan pelajar bakal adakan lagi protes inflasi

KUMPULAN pelajar akan turun padang sekali lagi Sabtu ini untuk membantah ketidakupayaan kerajaan menangani kenaikan kos sara hidup.

Dalam satu kenyataan, Jawatankuasa Turun yang menganjurkan protes itu berkata mereka akan berhimpun pada pukul 2 petang di kompleks beli-belah Sogo di Kuala Lumpur.

Mereka juga mempunyai lima tuntutan: gaji menteri dipotong, mengekalkan subsidi, mengawal harga barang, mengagihkan bantuan kepada rakyat, dan menyelesaikan isu keselamatan makanan.

“Kami tiada pilihan selain membuat protes agar masalah ini tidak dipandang remeh oleh kerajaan,” kata penganjur. – 21 Julai, 2022.

SALUT

ANAK MUDA

AMIN

BAWA POLITIK

JALAN RAYA

AMIN

ANAK  MUDA

SUSUN GERAKAN

LAWAN  RASUAH

AMIN

TURUN RATUS

TURUN RIBU RIBU

PENUHKAN

SELURUH KOTA

AMIN

HANYA 

JALAN RAYA

MEMBAWA

PERUBAHAN

AMIN

TAK CAYA TANYA

WARGA

SRI LANGKA

AMIN

KHALAS

TOK MAT POTONG STIMTarik subsidi petrol sekarang ibarat curah minyak ke dalam api – Tok Mat

KUALA LUMPUR – Timbalan Presiden UMNO,  Mohamad Hasan menasihatkan kerajaan berhati-hati dengan dasar untuk mengurangkan subsidi petrol terutama dalam jangka masa terdekat.

Beliau berkata,  pemilihan waktu yang tepat adalah kritikal dalam sebarang dasar yang hendak dilaksanakan termasuk pengurangan subsidi petrol.

Jelas beliau, banyak dasar yang baik dan perlu telah ditolak dan ditentang habis-habisan oleh rakyat kerana diumumkan pada waktu dan situasi yang tidak betul dan tidak sesuai.

Mohamad memberi amaran, sekiranya kerajaan menarik balik subsidi petrol dalam masa terdekat, ia ibarat mencurahkan minyak ke dalam api yang pasti akan menyebabkan kemarahan rakyat.

“Namun, kerajaan juga mesti melihat kesesuaian dan timing yang strategik untuk melakukan semua itu. Lebih-lebih lagi dalam keadaan sekarang.

“Kita tidak boleh terus melakukan kesalahan perhitungan dalam perkara paling dasar dan penting seperti ini. Apa lagi mengambil langkah populis.

“Kalau subsidi minyak petrol hendak dikurangkan dalam masa terdekat ni, jawabnya seperti mencurahkan minyak petrol ke dalam api kemarahan yang sedang marak,” katanya dalam satu kenyataan.

Mohamad mengulas mengenai isu subsidi bersasar terutamanya subsidi minyak petrol yang banyak dibangkitkan sejak kebelakangan ini.

Nilai subsidi petrol dikatakan hampir mencecah RM80 bilion dan subsidi tersebut bersifat blanket atau umum dilihat banyak memanfaatkan kepada golongan bukan sasaran.

Kumpulan perpendapatan tinggi dan golongan kaya dan mereka yang memerlukan sama-sama menikmatinya subsidi tersebut pada kadar sama.

Mohamad bersetuju subsidi yang bersifat umum seperti pemberian subsidi petrol kepada semua bukan satu dasar yang baik dan perlu dirombak dan tidak boleh diteruskan.

Namun pengubahsuaian tersebut tidak sewajarnya dilaksanakan pada waktu ini kerana pasatinya akan menyebabkan Kerajaan yang memerintah dibenci oleh rakyat.

“Kerajaan akan terus dipersalahkan dalam segala macam hal dan beban yang sedang ditanggung rakyat.

“Keputusan sebegitu tidak ubah seperti tikus membaiki labu. Masalah di tangan tidak selesai, musibah baharu pula yang kita undang,” katanya.

Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri Rantau itu, dasar ekonomi dan polisi negara tidak boleh dipacu perkiraan ringgit dan sen semata-mata.

Tambahan pula dengan masyarakat Malaysia yang rencam dengan pelbagai latar dan ragam.

Sebarang dasar yang mahu dirombak dan diperkenalkan mesti mempunyai nilai ihsan dengan sisi mendidik dan memberi kesedaran yang tidak bersifat paksaan. 

TOK MAT INI

POTONG STIM

KAH KAH KAH

BAGI CHANLAH

SABRI BUAT

PERANGAI

KAH KAH KAH

SABRI NAK 

BERI GALAKKAN

LEBIH RAMAI

RAKYAT AKAN

TURUN BERDEMO

DI JALAN RAYA

AMIN

SABRI NAK

SEMUA RAKYAT

MARAH PADA 

RAJAPAKSA ..OPPPS

SILAP.. PADA NAJIB

YANG CURI DUIT

AMIN

BILA SABSIDI

TARIK LEBIH SENAG

TARIK RAKYAT

TURUN BERDEMO

DI JALAN RAYA

AMIN

SORANG LAGI MINAH HILANG


Gadis 19 tahun hilang selepas pergi kerja sejak Jumaat lepas

SEORANG remaja perempuan berusia 19 tahun dilaporkan hilang selepas dihantar bapanya ke tempat kerja di sebuah kilang pengeluar barangan berasaskan getah di Kawasan Perindustrian Kanthan, Chemor, dekat Ipoh, sejak Jumaat lalu.

Ketua Polis Daerah Ipoh, ACP Yahaya Hassan, berkata kehilangan Norshahira Razali telah dilaporkan oleh bapanya pada Sabtu lalu di Balai Polis Kanthan Baru.

Katanya, gadis tersebut tinggal bersama keluarga di Taman Lintang, Sungai Siput, dekat sini.

“Remaja berkenaan telah dihantar ke tempat kerja oleh bapanya sekitar jam 7.30 pagi dan dikatakan telah keluar dari kilang berkenaan kira-kira 10 minit kemudian dan sehingga kini, masih gagal dikesan,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Yahaya berkata gadis itu, berketinggian kira-kira 152 sentimeter (cm), berkulit cerah dan berbadan kurus, kali terakhir dilihat memakai baju kerja kilangnya berwarna putih.

Orang ramai yang mempunyai maklumat diminta menghubungi Penolong Ketua Polis Balai Khantan Baru, Sarjan Mohd Nazari Abdul Rahman di talian 05-2012422 bagi membantu siasatan. – Bernama, 20 Julai, 2022.

KALI INI

LAPOR POLIS

CEPAT

AMIN

MINAH MUDA INI

DI SAMBAR OLEH

GARUDA ATAU

DISOROK

HANTU KOPEK

KAH KAH KAH

ATAU LARI 

DG BALAK

KAH KAH KAH

ATAU  KENA

CULIK HANTAR

KE KAMBOJA

JADI HAMBA

PROJEK SCAM

CHINA MERAH

AMIN

KHALAS