Selasa, 12 Mac 2024

SAPA BOSS RAJA DADAH INDIA ?


SAPA BOSS

RAJA DADAH INDIA?

AMIN

RAJA DADAH INDIA WARGA MALAYSIA


BOSS RAJA DADAH 

INDIA

WARGA MALAYSIA

AMIN

LAWAK POLITIK YANG BIJAK


LAWAK POLITIK

YANG BIJAK

KHALAS

YANG BODOH KAMU !!!


MPT Bersatu hina Sultan Selangor bila kata saya bodoh? – Abdul Rashid

SHAH ALAM – Tindakan seorang Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu menyifatkan bekas Pengerusi Badan Perhubungan Negeri (BPN) Selangor Datuk Abdul Rashid Asari sebagai bodoh sebenarnya menghina Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Beliau berkata, pemimpin Bersatu itu sepatutnya menghormati keputusannya menyokong kepimpinan Menteri Besar,  Amirudin Shari kerana pentadbirannya dipuji Sultan Selangor.

“Saya mengambil keputusan setelah meneliti titah Sultan Selangor yang memuji pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor yang berada di landasan yang tepat demi kemajuan negeri dan kesejahteraan rakyat.

WOIT

YANG BODOH

YANG BEBAL

YANG BARAL

KAMU

KAH KAH KAH

JANGAN NYOROK

DI BELAKANG

BONTOT SULTAN

AMIN

KHALAS


IKUT CARA HUTHI LAWAN AMERIKAHuthi tembak kapal Pinocchio milik AS


KAHERAH: Tentera Huthi mendakwa mereka menembak kapal Amerika Syarikat (AS), Pinocchio menggunakan peluru berpandu di Laut Merah.

Jurucakap kumpulan dalam siaran televisyen hari ini, Yahya Sarea, berkata kumpulannya akan meningkatkan operasi tentera pada bulan Ramadan sebagai sokongan terhadap rakyat Palestin yang masih menderita perang di Gaza.

Menurut Pangkalan Data Awam yang dikendalikan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Pinocchio ialah kapal kontena dengan Liberia yang dimiliki oleh syarikat berdaftar di Singapura, OM-MAR 5 INC.

Serangan Laut Merah oleh tentera Houthi mengakibatkan gangguan terhadap laluan kapal dunia, memaksa syarikat kapal mengubah laluan ke perjalanan lebih jauh dan mahal dekat Afrika Sselatan.

Pada Isnin, serangan udara gabungan AS-Britain mengenai bandar pelabuhan dan bandar kecil di barat Yaman, membunuh sekurang-kurangnya 11 orang dan mencederakan 14 yang lain.

Tentera gabungan Barat mendakwa mereka mempertahan laluan kapal dagang di Teluk Aden. - REUTERS


NAK LAWAN

AMERIKA IKUT

CARA HUTHI

AMIN

TAK PERLU 

CAKAP BANYAK

TEMBAK TERUS

AMIN

KHALAS

DUIT DALAM TABUNG HAJI LESAP ?


Pasangan warga emas dakwa simpanan THijari lebih RM50,000 lesap?

KUALA LUMPUR – Pasangan warga emas bersama anaknya berputih mata selepas mendakwa wang simpanan dalam akaun Tabung Haji (TH) mereka menerusi tiga akaun bernilai lebih RM50,000 lesap sejak 2022.

Jamaluddin Abdul Rahim, 63, yang menetap di Batu Caves di sini menyedari wang tersebut hilang selepas membuka aplikasi THijari ketika ingin membuat rayuan menunaikan haji pada tahun lalu.

Hasil semakan ke atas tiga akaun miliknya, isteri serta anaknya mendapati, terdapat lebih lima kali transaksi pengeluaran berlaku di akaun mereka sepanjang Oktober 2022.

“Saya dan isteri sudah mula mendaftar haji sejak 2011 dan menguruskan aplikasi THijari ini anak perempuan kami sebab kami kurang celik IT (teknologi maklumat).

“Tahun lepas sekitar bulan Mac, saya cuba buat rayuan haji menerusi aplikasi itu dan alhamdulilah rezeki dapat pergi menunaikan ibadah itu dengan swasta tapi masih perlu membayar RM30,800 setiap orang pada TH.

“Sebaik sahaja ingin membuat bayaran itu, saya lihat simpanan kami semua sudah tiada, lesap habis. Kalau dulu kita ada buku TH, senang nak semak pengeluaran. Nak keluar duit pun kena pakai cap jari dan pergi kaunter.

“Sekarang pakai aplikasi ini, saya terkejut bila semak ada pengeluaran lebih lima kali pada 2022 sedangkan kami tidak pernah buat pun.

“Lebih menyedihkan bila buat aduan di cawangan TH Batu Caves, anak saya dituduh yang ambil duit itu sedangkan bila semak akaun Bank Islam dia hanya ada RM100 sahaja,” luahnya pada pemberita.

Dakwa Jamaluddin, mereka sekeluarga tidak pernah menerima sebarang pesanan ringkas daripada TH berhubung pengeluaran simpanan tersebut.

Semakan penyata turut mendapati berlaku pemindahan wang dari akaun beliau ke akaun bank individu lain, pada 2022 paling banyak pada 24 Oktober berjumlah RM 5,000, tiga kali transaksi (25 Okt), dan seterusnya.

“Saya terkejut semakan ke atas akaun isteri dan anak turut berlaku pada tarikh dan bulan yang sama dengan saya. Lebih menghairankan ia membabitkan akaun sekeluarga seperti sudah tahu pertalian darah kami ini.

“Dalam penyata anak jelas tunjuk pemindahan ke akaun milik orang lain itu dipercayai dikeluarkan menggunakan mesin juruwang automatik (ATM) Bank Islam tapi kami semak akaun anak tiada langsung jumlah sebanyak itu.

“Sebelum pergi haji saya sudah buat aduan pada cawangan TH dan telefon ibu pejabat TH tapi mereka dakwa kes dalam siasatan. Selepas balik haji pun benda sama dan terkejut juga kata kes sudah selesai.

“Sedangkan duit serta akaun THijari kami pun tidak boleh buka (dibekukan). Bukan itu sahaja, kita tanya banyak kali pada cawangan, layan teruk diberikan. Marah dan tuduh anak saya macam dia yang mencuri duit itu,” dakwanya.

Sementara itu, isterinya, Zaidah Ismail berharap TH dapat bertanggungjawab dan menjalankan siasatan terperinci mengenai isu tersebut.

Beliau juga mendakwa aplikasi THijari amat lemah dan sekiranya kehilangan simpanan itu angkara perbuatan jahat scammer diharap segera memperbaiki keselamatan aplikasi itu.

“Kami harap dapat sedikit duit simpanan itu balik pun tidak apa sebab sudah berumur selain itu kita nak orang lain juga ambil tahu pasal perkara ini.

“Saya minta semua pihak terutama pendeposit untuk semak THijari mereka bimbang bimbang akan berlaku perkara sama lagi-lagi warga emas yang kurang celik IT macam kami,” jelasnya – 

WOIT

INI AMAT BERAT

DUIT DALAM

TABUNG HAJI

BOLEH LESAP

KAH KAH KAH

KALAU DALAM

BANK PUN LESAP

BAWAH BANTAL

LAGI SELAMAT

KAH KAH KAH

KHALAS

ANWAR BAWA MASUK PERLABURAN DARI GERMAN


PELABURAN

BERBILION MASUK

DARI GERMAN

AMIN


Unknown commented on
 "KELUHAN RAKYAT"

Lepas Papa Melawat Germany nanti papa akan umum bawak berkilo billion duit pelaburan....sabau haahh

Exchange rate today...RM vs KINA Papua New Guinea...

Malaysian ringgits to Papua New Guinean kinas today . Convert MYR to PGK at the real exchange rate Amount 1,000 MYR Converted to 803.36

PGK
1.000 MYR = 0.8034 PGK
Mid-market exchange rate at 11:26 date 11.3.2024

Minggu lepas Papa baru balik dari Australia umum kerajaan Australia mohon melabur 20 billion. Tetiba bank utama Australia iaitu ANZ Bank jual kepentingan 16.5 % saham dalam AmBank..

Memalukan sungguh memalukan... Teringat kata kata arwah "Malu saya kalau saya dilantik jadi PM tapi tak tau jaga negara ini..."

Kita tunggu papa balik dari German brapa billion kilo papa bawa balik kah kah kah...!!

Selagi papa boleh goreng hangus, selagi boleh konar baring sampai nampak jubo sekali pun papa goreng lah...

Mana yang faham faham lah kecuali walaun walauntit PKR , DAP dan Melayu Kayangan tanjak panjang dan topi badut lebar telinga gajah... Kah kah kah ...!!

#PapaGorengSelagiBolehHaahh..

AMERIKA BUAT SANDIWARA

 

AMERIKA BUAT

SANDIWARA

AMIN

KRITIK ISRAEL

KAH KAH KAH

AMIN

JANGAN SALAHKAN JAKIM


JANGAN

SALAHKAN JAKIM

KHALASUnknown commented on
 "JAGA BONTOT SENDIRI"

kaum lain boleh beracuk buang anak.. kita jangan kacau... kondom bocor salahkan jakim... kah kah kah

MAKAN DI MASJID JIMAT BELANJA

 

MAKAN DI MASJID

JIMAT BELANJA

AMIN

panglimo potaseh commented on 

"KELUHAN RAKYAT"

Jomm kali ni kita puasa berbetul.. buka kita pi misjid .. makan free .. lps tarawih ade lagi makan2 kiro sahol la tu. Balik rmh kokonyangan .. matnor nyo sobulan kita tak kuar duit ontak makanan .. tuckbEEr

PENDIDIKAN PERCUMA KERAJAAN MADANI


KERAJAAN MADANI

AKAN BERI 

PENDIDIKAN

PERCUMA

AMIN

NAJIB WAJIB TERUS DISIMPAN DI KAJANG


AS$120 juta pinjaman KWAP kepada SRC masuk ke akaun peribadi Najib – Saksi

KUALA LUMPUR – Najib Razak menerima AS$120 juta daripada hasil pinjaman Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) (KWAP) kepada SRC International Sdn Bhd antara Dis 2011 hingga Mei 2012, Mahkamah Tinggi diberitahu hari ini.

Pengarah Urusan Quantuma International, Angela Barkhouse yang juga pakar pemulihan aset luar pesisir  memberi keterangan bahawa wang berkenaan masuk ke akaun bank peribadi bekas perdana menteri di Ambank menerusi tiga transaksi dari sebuah syarikat yang dikenali sebagai Blackstone Asia Real Estate Partners, dengan jumlah pertama AS$70 juta pada 29 Dis 2011.

Barkhouse yang memberi keterangan sebagai saksi kedua dalam perbicaraan saman sivil SRC International berkata US$50 juta lagi diterima menerusi dua transaksi, masing-masing pada 12 Mac 2012 dan 22 Mei 2012.

“Transaksi ini ditanda dengan rujukan ‘AMPrivate Banking’ dalam penyata bank Blackstone dan saya dapat mengaitkan jumlah yang diterima dalam Ringgit (RM) dengan transaksi dari akaun Blackstone dalam dolar AS (AS$) dengan menggunakan pertukaran mata wang.

“Nik Faisal Ariff Kamil (bekas ketua pegawai eksekutif SRC International) juga menerima AS$82,000 daripada Blackstone Asia antara 27 Januari 2012 dan 8 Februari 2012,” katanya semasa memberi keterangan secara dalam talian dari British Virgin Island dalam prosiding saman sivil AS$1.18 bilion SRC International terhadap Najib di hadapan Hakim Datuk Ahmad Fairuz Zainol Abidin.

Dalam perbicaraan yang melibatkan Najib sebelum ini, telah dibuktikan di mahkamah bahawa Blackstone Asia Real Estate Partners adalah sebuah syarikat yang ditubuhkan oleh ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low, yang mempunyai nama serupa dengan firma ekuiti hartanah sebenar Blackstone Real Estate.

Barkhouse berkata, terdapat pergerakan keluar dana dari Blackstone ke pelbagai perantara termasuk syarikat produksi filem anak tiri Najib, Red Granite Capital Ltd (AS$17.5 juta), AS$24.8 juta kepada Brightstone Jewellery Limited serta Alsen Chance Holdings Limited (AS$168.5 juta), kedua-duanya dilaporkan dimiliki rakan sekutu Jho Low, Tan Kim Loong.

“Saya percaya bahawa berdasarkan bukti yang tersedia kepada saya terutamanya pemeriksaan terhadap maklumat perbankan yang berkaitan dengan Alsen Chance dan Brightstone, mereka adalah shell companies yang tidak menjalankan perniagaan sah, selain dari mengaut dana yang disalah guna dari 1Malaysia Development Berhad dan SRC International,” katanya.

SRC di bawah pengurusan baharu telah memfailkan saman itu pada Mei 2021, atas dakwaan Najib telah melakukan pecah amanah jenayah, salah guna kuasa dan memperoleh ganjaran peribadi daripada dana syarikat itu selain melakukan penyelewengan terhadap dana berkenaan.

Syarikat itu memohon ganti rugi am, ganti rugi teladan, ganti rugi tambahan, faedah, kos dan relief lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

SRC juga menuntut deklarasi mahkamah bahawa Najib bertanggungjawab bagi kerugian yang dialami oleh syarikat itu akibat pelanggaran tugas serta amanah beliau dan menuntut supaya beliau membayar balik kerugian yang dialami sebanyak RM42 juta.

Perbicaraan bersambung esok. – BernamaAPAKAN NAJIB

AKAN DIBERI

DISKAUN LAGI ?

AMIN

KES 1MDB DAH

PENJARA 10 PENCURI

AMIN

TINGGAL NAJIB

DAN JO LO YG

BELUM JATUH

HUKUM

AMIN 

APAKAH NAJIB

AKAN DIBERI DNAA?

AMIN

KHALAS

AMERIKA AKAN JATUHKAN NETANYAHU ?


AMERIKA AKAN

JATUHKAN 

NETANYAHU?

AMIN

MENTERI AGAMA PERLI ANWARHentikan usaha promosi LGBT – Mohd Na’im


KUALA LUMPUR – Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama),  Mohd Nai’im Mokhtar mengingatkan pihak tertentu supaya menghentikan usaha mempromosikan budaya  lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT).

Katanya, budaya berkenaan bukan sahaja bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan malah bercanggah dengan budaya di Malaysia.

“Daripada sudut pendirian dan pandangan kerajaan jelas di bawah Perlembagaan Persekutuan jelas bahawa kita tidak menerima amalan LGBT, kita tidak menerima sebarang usaha promosi LGBT.

“Jadi sebarang usaha-usaha ke arah mempromosikan LGBT saya harapkan daripada sudut agama kita kena hentikan.

“Kita nak lahirkan masyarakat yang tenang dan menghormati undang-undang dan budaya agama di negara kita. Daripada sudut keagamaan pandangan hal ehwal agama kita memang tidak boleh menerimanya,” katanya.

Dilaporkan, seramai lebih 200 individu menyertai perarakan himpunan Women’s March Malaysia (WMMY) 2024 yang diadakan di hadapan pusat beli-belah Sogo pada Sabtu lalu yang memperjuangkan kesamarataan jantina.

Antara agenda himpunan tersebut juga adalah untuk mengangkat agenda wanita sejagat.

Susulan itu, polis membuka kertas siasatan dan akan memanggil penganjur himpunan itu.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Noor Dellhan Yahya, berkata himpunan berkenaan disiasat  mengikut Seksyen 15 Akta Perhimpunan Aman 2012 dan Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil 1955.

Mengulas mengenai siasatan berkenaan, Mohd Na’im menyerahkan tindakan selanjutnya kepada pihak polis.

“Saya percaya ada laporan polis dibuat terhadap perhimpunan tersebut. Jadi saya serahkan kepada pihak polis sepenuhnya untuk jalankan siasatan dan kemudian membuat tindakan hasil daripada siasatan yang telah dibuat,” katanya. – WOIT

MENTERI AGAMA

NI DAH BERAT

KAH KAH KAH

DAH BERANI

PERLI ANWAR

KAH KAH KAH

LU TAK CAYA

LU TANYA

ABDUL AZALINA

KAH KAH KAH

KHALAS

RAKYAT MALAYSIA BOIKOT STARBCKS


RAKYAT MALAYSIA

BOIKOT STARBUCKS

AMIN

PENJARAKAN 10 TAHUN


SAPA GUNA

PEKERJA PATI

PENJARA 10 TAHUN

KHALAS

Unknown commented on
 "CADANGAN RAFIZI YANG WAJIB DISOKONG"

Nak kurangkan macam mana? Penduduk asal jenama pemalas? Sebab itu penjajah British bawa masuk kuli kuli dari Cina India untuk bekerja, bukan untuk menjadi teman setia anda tetapi untuk bekerja siang malam berusaha bersungguh-sungguh tetapi akhirnya yang untung siapa? Memang paling untung pekerja asing, yang masuk secara sah ada juga bayar tetapi yang pendatang haram yang digelar pendatang tanpa izin ini ? 

Bayar apa kaut semua adalah, kapitalis pulak senyap menyap sebab keuntungan berganda tak bayar EPF tak payah bayar SOCSO tak payah apa apa lah cuma untung nombor satu kah kah kah sebab itulah tauke yang gajikan pendatang haram ini wajib denda masuk penjara selama 10 tahun baru akan bentuk akal

BUKAN ISLAM SAJE AMAL BERPUASA


BUKAN ISLAM

SAJE AMAL 

BERPUASA

AMIN

albertmagic commented on
 "INDONESIA PUASA 
KHAMIS LALU"

nampak anak bulan sebab salah teropong yang dibuat oleh kapir yang tak puasa,bila agak nya ada teropong dibuat oleh orang islam

Unknown commented on 
"MARI SAMBUT 
BULAN PUASA"

Org hindu dah puasa lagi lama dari hangpa la...kita amal intermitten fasting.

JIMAT DAN CERMATBERJIMAT

SELASA 12 MAC 2024
KITA DI MALAYSIA MULA BERPUASA
HARI INI
DI INDONESIA DAH DUA HARI
DI SAUDI KELMARIN
DI EROPAH IKUT SAUDI
INILAH INDAHNYA
INILAH BUKTI ISLAM BUDAYA
SEMUA IKUT BUDAYA MASING MASING
AMIN

GUA BACA BERITA
KAKAK DAN MINAH
CUBA JIMAT CERMAT
JAGA BUJET UNTUK BULAN PUASA
TAPI APA NAK JIMAT
APA NAK CERMAT
KALAU DUIT TAK CUKUP

DALAM MASA YANG SAMA
SATU BULAN KITA
MERAYAKAN BAZAR RAMADAN
INI PERLU BELANJA
NANTI BILA RAYA
NAK SAMPAI DUIT LAGI

AH!
MANA BERAT HATI MEMBACA
BERAT LAGI POKET YANG KOSONG
AMIN

AMERIKA
TRUMP BERJANJI
JIKA DIA MENANG JADI PRESIDEN
SATU SEN PUN  DIA
TAK AKAN BERI PADA
UKRAINE
JENG JENG JENG

DUNIA
SEBUAH KOMET
SEBESAR GUNUNG EVEREST
AKAN MELINTAS BUMI
BULAN DEPAN
AKAN DAPAT DILIHAT
DENGAN MATA KASAR

YAMAN
AL-FATIHAH
11 GUGUR HASIL
SERANGAN PELURU AMERIKA

HOKKIEN
PAGI INI KERING
MATA HARI TAK NAMPAK
DI PINTU MASUK
BERDESING SUARA RIANG RIANG
AGAK KUAT

HOKKIEN LENGANG
AGAK SUNYI
YANG BERSUARA HANYA
SALAKAN WARGA  ASAL

LANGIT AGAK KELAM
TAPI GUA RASA
HARI PERTAMA PUASA
AKAN PANAS
INI DUGAAN BERPUASA
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SENYUM
PUASA PERTAMA

BRO
LU TAK AKAN DAPAT
YANG  SUSAH
JIKA LU TAK CUBA
YANG MUSTAHIL

BRO
KURA KURA TAK 
AKAN MAJU  KE DEPAN
JIKA DIA TAK KELUARKAN
KEPALANYA

BRO
ILUSI PALING BESAR
IALAH BILA
LU YAKIN GILA PERKARA ITU

BRO
JIKA LU NAK DILIHAT ORANG
BUAT LEBIH
DARI YANG BIASA
LU BUAT
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERPUASA