Sabtu, 10 Jun 2023

MAIN BELAKANG LEBIH HINA DARI MENCURI


MAIN BELAKANG
LEBIH HINA 

DARI MENCURI

KAH KAH KAH

KHALAS


Unknown commented on
 "PAKAR PUTAR GUNA AYAT ARAB"

Sbb utama dorang tak suka Anwar ialah krn kes liwat betul atau salah takde sape yg tahu cuma dengar kata azizan sayfool dan router. Kebanyakan memilih pencuri penrasuah drp pemain belakang sbb pemain belakang lebih hina dari pencuri perasuah sekalipun bersengkokol dgn china gemok sapu duit 1malaysia. Tanya penyokong mrk mrk kata pencuri perasuah boleh gi mekah mintak ampun peliwat rasulullah tak ngaku umat. Ni kena ada fatwa antara peliwat dgn pencuri negara mana satu kena pilih.

UKRAINE JADI ULAM


UKRAINE JADI

ULAM

KAH KAH KAH

KHALAS

PAK LEBAI JAGA BURIT SENDIRI


BETUL !!!

MASALAHNYA 

BILA ANAK MUDA

SEWA HOTEL BUJET

PAK LEBAI TANGKAP

AMIN

SEPATUTNYA

PAK LEBAI

JAGA BURIT

JAGA KOTE

SENDIRI

AMIN


Unknown commented on
 "JANGAN PAKSA
 PERGI KE SYURGA"

lu pun tak perlu ajar orang.. nak masuk neraka ke nak masuk syurga... lu tak suka lu tak payah ikut.. simple..

WHY BE JAGA KAWASAN


WHY BE

JAGA KAWASAN

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on
 "30 TAHUN 
MINUM TEH TARIK"

Yang mengundi taliban tak kisah pun, yang tak mengundi pulak sibuk pasal air? Kenapa? YB jaga kawasan sendiri sudah, tak payah sibuk teh tarik susu tarik, kah kah kah YB jaga kawasan sendiri sudah, kawasan sendiri pun tak terjaga, asyik duduk parlimen asyik sini sana sampai minta pembantu jadi YB, kah kah paling teruk pembantu jadi lebih hebat dari YB sendiri, lagi susah lagi banyak karenah, tolong manusia yang sokong undi menjadi YB, bukan puak yang menentang sekarang ini,

 MADANI ini nampak macam minta sedekah kepada yang tidak sokong tetapi lupa jasa orang yang sokong sampai jadi PM woit, dulu masa susah, dulu masa aniaya siapa berdiri sama siapa lawan sama, ingat ingat balik jangan mudah lupa, tak guna cari kawan yang tidak ikhlas lawan dulu, jangan lupa sahabat lama yang setiap sokong woit, saja ingatkan YB yang mudah lupa jasa orang sokong nanti terus kabur mata kah kah kah pilihan nak sokongan Taliban hak masing masing kah kah kah

AMERIKA MEMILIKI PIRING TERBANG UFO


AMERIKA

MEMILIKI

PIRING TERBANG

MAKHLUK UFO

AMIN

AZAM BAKI JADI BAIK ?


SPRM tak boleh sekat khidmat perundangan, kata kumpulan peguam


KERAJAAN perlu menyiasat tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia yang menyekat khidmat peguam untuk saksi atau suspek yang dipanggil untuk soal siasat, kata Lawyers of Liberty hari ini.

Pengarahnya Zaid Malek dalam satu kenyataan berkata kerajaan diterajui Pakatan Harapan perlu melunaskan janjinya untuk membawa pembaharuan dengan meneliti semula tindakan SPRM.

“Kerajaan bertanggungjawab memastikan semua agensi penguatkuasa termasuk SPRM menghormati kedaulatan undang-undang dan Perlembagaan,” katanya.

Kenyataan beliau dikeluarkan susulan kenyataan SPRM semalam yang agensi itu boleh dan akan menyekat orang awam daripada hak mereka untuk mendapatkan khidmat peguam sekiranya diperlukan.


Zaid berkata tindakan itu tidak sah dan tidak patut dilakukan oleh agensi penguatkuasa utama dalam sebuah negara demokratik.

“Kematian Teoh Beng Hock dan Ahmad Sarbani ketika dalam tahanan SPRM, dengan kedua-dua mereka dinafikan hak untuk mendapatkan peguam ketika soal siasat dijalankan adalah bukti jelas yang desakan kita yang hak mereka (saksi dan suspek) dinafikan tidak berniat jahat.

“Ia adalah kebimbangan awam yang sahih dan mereka (SPRM) memilih untuk mengabaikannya,” tambahnya lagi.

Katanya juga SPRM dengan sengaja memperdaya dan salah dalam memetik penghakiman Mahkamah Persekutuan untuk mempertahankan pendiriannya dalam tidak membenarkan peguam mewakili saksi atau suspek yang dipanggil untuk soal siasat.

“Sangat membimbangkan yang SPRM dalam kenyataan mereka tidak menyentuh tentang kebimbangan berkaitan layanan terpilih diberikan kepada tokoh awam penting berbanding (layanan) diberikan kepada rakyat biasa, ia juga tidak menyentuh tindakan melanggar undang-undang dibuat pegawainya yang menakut-nakutkan peguam dengan mengugut untuk merekod kenyataan mereka sekali.

“Seperti yang diakui mereka, selaku agensi penguatkuasa yang ditubuhkan undang-undang, mereka perlu memastikan mereka mematuhi Perlembagaan Persekutuan dan kedaulatan undang-undang.

“Dan kerana itu, tuduhan berat seperti yang kami bangkitkan perlu disiasat berbanding mengeluarkan kenyataan semata-mata untuk menafikan (perkara itu berlaku),” kata Zaid lagi. – 10 Jun, 2023.

APAKAH

SPRM DAH JADI

ALAT POLITIK ?

AMIN

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

KERANA DULU

NAK REHATKAN

AZAM BAKI

AMIN

TUP TUP 

SEKARANG 

AZAM BAKI

JADI BAIK

LAGI SETIA

TANGKAP SANA

TANGKAP SINI

AMIN

KHALAS

LEPASKAN ANAK IKAN


Ikan air tawar Tasik Kenyir makin kurang, kata pengusaha

JUMLAH pengunjung dari kalangan kaki pancing di Tasik Kenyir merosot hingga 80% ekoran kekurangan ikan air tawar, kata pengusaha pelancongan di tasik buatan ini.

Senario itu meresahkan pengusaha ini yang bimbang Tasik Kenyir akan kehilangan salah satu tarikan utamanya jika tiada pemuliharaan dan penguatkuasaan agresif.

Seorang pengusaha ini Sulong Mustafa memberitahu The Malaysian Insight, beliau percaya stok ikan air tawar semakin kurang disebabkan amalan penggunaan pukat atau jaring yang berleluasa.

Beliau berkata kerajaan negeri sudahpun mengharamkan penggunaan pukat atau jaring untuk menangkap ikan di Tasik Kenyir namun amalan itu masih lagi berleluasa.


“Dulu kalau di Tasik Kenyir tiap bulan kaki pancing akan datang, mereka tidak ikut musim tapi sekarang ini memang pengunjung merosot sangat.

“Dan kebanyakan yang datang di Tasik Kenyir ini hanya untuk bercuti, bermalam di rumah bot. Kalau untuk aktiviti pancing ini bukan keutamaan lagi di Tasik Kenyir.

“Berbanding dengan dulu, Tasik Kenyir ini memang menjadi lokasi wajib kaki pancing,” katanya.

Justeru, beliau menggesa pihak berkuasa lebih agresif dalam tindakan penguatkuasaan supaya ikan di tasik itu dapat membiak dengan subur.

Usaha itu perlu dilakukan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah), Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) serta Jabatan Perikanan Malaysia.

“Semuanya kena duduk semeja, tingkatkan penguatkuasaan.

“Sekarang ini yang banyak buat rondaan hanyalah polis marin sahaja, tapi sumber itu mungkin terhad dan Tasik Kenyir sangat luas. Jadi kelemahan inilah yang diperbaiki,” katanya.

Tambahnya, biarpun ada usaha menaburkan benih ikan untuk menambah populasi ikan, keberkesanannya menjadi tanda tanya.

Tasik buatan manusia terbesar di Asia Tenggara itu mula dibina pada 1978 dan disiapkan pada 1987.

Tasik kenyir seluas 38,000 hektar itu merangkumi 30 batang sungai utama, ratusan anak sungai, 25 air terjun dan sekurang-kurangnya 25 spesies ikan diketahui menetap di tasik ini.

Pengerusi Persatuan Pelancongan Tasik Kenyir, A Aziz A Rahim pula berkata setakat ini isu itu tidak menjejaskan pengunjung yang datang untuk bercuti di rumah bot.

Beliau berkata sektor pelancongan di Tasik Kenyir melalui banyak perubahan daripada ia tidak lagi terhad kepada golongan kaki pancing semata-mata.

“Jika dulu memang betul Tasik Kenyir ini hanya dikunjungi oleh kaki pancing saja. Tapi sektor pelancongan di Tasik Kenyir makin hari makin berkembang.

“Dengan adanya pertambahan rumah bot jadi yang datang di Tasik Kenyir ini adalah keluarga untuk bercuti dan bersantai di rumah bot, menikmati pemandangan.

“Untuk aktiviti memancing ini jarang sangatlah,” katanya.

Beliau berkata isu kekurangan ikan air tawar mungkin hanya kepada spesis unik seperti kelah dan temoleh.

“Tapi kalau spesis ikan lain masih banyak lagi. Tak adalah nak kata ikan Tasik Kenyir ini pupus. Kalau ikan toman, ikan baung itu sentiasa banyak di tasik ini,” katanya.

Pengkaji perikanan pula mendapati, stok ikan di tasik itu antara lain berkurangan disebabkan tiada kawalan aktiviti perikanan dan penggunaan peralatan perikanan.

Pensyarah Kanan Teknologi Alatan Perikanan dan Ekologi Perikanan di Universiti Malaysia Terengganu, Mohd Fazrul Hisam Abd Aziz memberi contoh penggunaan pukat tiga lapis.

Walaupun penguatkuasaan dilaksanakan, masih ada pihak yang tidak bertanggungjawab menggunakan kaedah ini tanpa memikirkan kelestarian sumber perikanan, katanya.

“Kemudian kita juga kena menerokai penggunaan alatan yang canggih seperti dron, penduga gema dan satelit imej bagi mengesan aktiviti perikanan haram dan populasi semasa stok perikanan.

Tambahnya, perubahan cuaca yang tidak menentu juga memberi kesan kepada habitat semulajadi ikan termasuk sumber makanan ikan dalam air.

Selain itu kehadiran spesis asing seperti ikan baung ekor merah, siakap air tawar juga boleh memudaratkan ikan asal yang berada di Tasik Kenyir seperti ikan temoleh dan ikan kelah merah.

“Kerana ada juga di kalangan spesies asing yang agresif dan mampu membaham semua jenis spesis ikan, termasuk ikan asal Tasik Kenyir,” katanya.

Katanya, kekurangan stok ikan juga ada kaitan dengan permintaan yang tinggi bagi ikan air tawar dan tiada saiz ikan matang yang ditetapkan bagi spesies tertentu.

Beliau berkata langkah segera perlu diambil dalam usaha pemuliharaan seperti pelepasan anak benih ikan tempatan dari induk ikan di sekitar tasik.

Katanya, kaedah itu tidak harus dibuat sebarangan dan perlu ada kajian yang lebih mendalam sebelum pelepasan dilakukan.

“Paling penting lokasi pelepasan harus dilakukan kajian dengan teliti agar tiada tekanan berlaku kepada anak benih yang akan dilepaskan termasuk kawasan pelepasan juga harus ditutup sementara bagi aktiviti perikanan,” katanya.

Beliau berkata pemetaan stok perikanan juga harus dilakukan dari masa ke semasa bagi mengetahui paras stok ikan dan cara untuk menambahnya tanpa memberi tekanan kepada spesis lain.

“Akhir sekali kerjasama yang erat di antara komuniti,pihak berkuasa dan saintis amat penting bagi mendapatkan maklumat semasa stok ikan dan masalah yang dihadapi serta penyelesaian secepat mungkin,” katanya. – 10 Jun, 2023.
TERLAMPAU

RAMAI PEMANCING

HASILNYA 

IKAN KURANG

AMIN

JAWABNYA :

MASUKAN

 ANAK IKAN

YG TAK MENGANCAM

JAGA DAN BIAR

BESAR

AMIN

INI PERLU DANA

SOKONGAN

DARI KERAJAAN

AMIN

PAKAR PUTAR GUNA AYAT ARABDUA DUA 

PAKAR PUTAR 

GUNA AYAT ARAB

KAH KAH KAH

KHALAS

Unknown commented on 
"30 TAHUN 
MINUM TEH TARIK"

Sejak 1998, Anwar tidak disukai ramai, entah kenapa, entah sebab musebab sebenarnya, tetapi apa nampak sejak 1998, agenda dia satu saja, banteras rasuah perbetulkan kalau silap, sampai sekarang sama, banteras rasuah, urus tadbir walau terpaksa kerjadama dengan parti penyamun ini hakikat, tetapi semakin lama semakin tidak disukai oleh semua, kenapa, adakah sebab nama dia Anwar atau rasuah? 

Kalau kita tengok lah, parti parti yang berjaya tarik sokongan orang Kita ini palit dengan curi rasuah jual tanah jual balak, maka rasa rasa budaya orang Kita ini rasuah tak? Kalau orang penyamun rasuah boleh sokong kalau orang yang nak buat baik tak mahu pulak, Cuba TT terang terangan sedikit untuk kebaikan bersama kah kah kah jangan lupa,.lagi kuat rasuah lagi kuat ketat kopiah, ini cakap Ayob Khan betul kah? Kah lah

ZAHID LEBIH BERJAYA DARI TRUMP


ZAHID 47

TRUMP 37

AMIN

ZAHID LEBIH

BERJAYA

AMIN

KHALAS

DUA DUA WAJIB KATA SORI


DUA DUA

WAJIB KATA

SORI

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on
 "DAP TIDAK 
AKAN MINTA MAAF"

dua dua dah satu gabungan, dah boleh bekerjasama, dua dua pernah buat salah juga, dua dua ada ego, ego ada yang sanggup dipertahan sampai mati, move on terbaik. Masih tuntut minta maaf hanya rosakkan sendiri akhinya shj

MUSTAHIL DAP MINTA MAAF?


MUSTAHIL DAP

MINTA MAAF ?

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on 
"DAP DAN ELTON JOHN"

mana pemuda umno nak letak muka... Kominis kata kata lu sapa nak meintak maap... kah kah kahRosli commented on 
"DAP TIDAK 
AKAN MINTA MAAF"

Pemuda UMNO sibuk pasal maaf, apa UMNO tak ada mengata pada DAP ke...jangan buka cerita lama.

UJUNG MINGGU


UJUNG MINGGU

SABTU 10/6/2023

TIDAK LAMA LAGI PRN
DUN DEMI DUN AKAN BUBAR
ENAM DUN AKAN ADA PRN
TAPI
KEMPEN DAH LAMA BERJALAN
TIBAI SANA
TIBAI SINI
CYTRO MAKIN AKTIF
KAH KAH KAH

PALING TOP
PALING POP
IALAH SANUSI
PENDATANG BARU
YANG HOT HOT HOTT
AMIN

MALAYSIA
GEROMBLAN ADA PAU
PEMUDA GEROMBOLAN 
TUNTUT DAP MINTA MAAF
DAP TAK LAYAN
KAH KAH KAH

AMERIKA
TRUMP HADAPI 37 TUDUHAN
ZAHID LEBIH BANYAK LAGI
DARI TRUMP
KAH KAH KAH
SELASA INI TRUMP DI BAWA
KE MAHKAMAH

UNITED KINGDOM
BOJO - BRIS JOHNSON
BERHENTI DARI JADI YB
INI KERANA  TUDUHAN
MASA JADI PM
KETIKA KOBID 
RAKYAT BERKURUNG
BOJO BERPARTI
KAH KAH KAH

UKRAINE
SERANGAN BALAS BERMULA
PROJEK NAK AMBIL SEMULA
WILAYAH YG DI TAWAN RUSIA
ASKAR UKRAINE KENA TIBAI
KAU KAU
BERGELEMPANGAN MATI
KERETA KEBAL KENA BOM
DALAM LADANG GANDUM

BILA PROJEK GAGAL
ADA PELUANG NATO
AKAN MASUK SAMA
PERANG LAGI MEREBAK

SERBIA
KRISIS SEDANG MEMBARA
SERBIA PRO RUSIA
DI KACAU OLEH NATO
MELALUI KOSOVO

HOKKIEN
PAGI INI KERING SEGAR
CUACA  REDUP
MATA HARI TIDAK KELIHATAN

DI BUKIT GAGAK MENDAYU
DALAM SAWAH RUMPUT
PIPIT MENUAI
DARI JAUH GUA DENGAR
SUARA TERKUKUR

LANGIT ADA AWAN BIRU
ADA AWAN PUTIH
ADA AWAN HITAM
APAKAH AKAN HUJAN ?

PAGI INI GUA
NAK KE PASAR CHOW KIT
INGAT TAK
APA DIA 
GEMOK GEMOK
PENDEK PENDEK
ITAM ITAM
MERAH MERAH
GUA JUMPA DUA  TAHUN DULU
MUNGKIN PAGI INI
GUA AKAN TERJUMPA LAGI
KAHA KAH KAH

BRO
SENYUM
UJUNG MINGGU
DAH SAMPAI

BRO
WAKIL UDANG PADA BELIDA
WAKIL BELIDA PADA BUNTAL
GOMOL NAJIB PADA  MAK JANDA
KENA HIMPIT MASUK HOSPITAL

BRO
WANGI BUNGA HARUM SEMERBAK
DITIMPA PANAS  SENYUM KETAWA 
JANDA NAJIB BELUM BERANAK
MASUK KE KAJANG MERANA JIWA

BRO
KAMPIT BUKAN SEBARANG KAMPIT
KAMPIT BERISI CELAK DAN BEDAK
HIMPIT BUKAN SEBARANG HIMPIT
HIMPATAN ROSMAH HIMPATAN BADAK
KAH KAH KAH

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT SANTAI
UJUNG MINGGU