Isnin, 27 Mei 2024

KES NAJIB BERPUSING PUSING


KENAPA KES INI

BERPUSING2

AMIN

DARI ZAFRUL 

KE ZAHID

KE  MB PAHANG 

AMIN

NAPA TAK TANYA

SOSOK YANG

KELUARKAN TITAH

AMIN

KHALAS 

MALAYSIA TERLIBAT SAMA BUNUH PALESTIN


BLACKROCK BERI

SENJATA 

PADA ISRAEL

AMIN

MALAYSIA  BANTU

DANA UNTUK

BLACKROCK

KHALAS 

KES RASUAH DAP ?

 

  

KES RASUAH DAP?

JENG JENG JENG

AMIN 

ANAK MUDA TAK PERCAYA SISTEM ORANG TUA10,160 pelajar tidak 

hadir duduki 

peperiksaan SPM

 2023
PUTRAJAYA –  Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan meneliti mengapa 10,160 daripada 383,685 calon baharu Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 yang tidak hadir menduduki peperiksaan itu.

Ketua Pengarahnya, Azman Adnan berkata, pihaknya memandang serius jumlah  itu dan ia perlu ditangani dan diteliti agar langkah intervensi dapat dilakukan.

Tahun lalu, seramai 14,858 atau 3.8 peratus daripada 388,832 calon baharu Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2022 bagi menduduki peperiksaan itu.

“Kita akan teliti punca kenapa calon ini tidak hadir (menduduki SPM 2023) selepas berlaku penurunan agak banyak (calon SPM 2023 berbanding 2022).

“Kita akan teliti satu persatu, intervensi akan kita laksanakan untuk tangani perkara ini sebaiknya,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media pengumuman analisis keputusan SPM 2023 di Kementerian Pendidikan Malaysia di sini, hari ini. – MalaysiaGazette

SISTEM PELAJARAN

TERBUKTI GAGAL

AMIN

TAK MENARI

MINAT PELAJAR

AMIN

SEKOLAH AJAR 

MENGINGAT

BUKAN DIAJAR

BERFIKIR

AMIN

SPM ADALAH

UJIAN

MENGINGAT

KAH KAH KAH

TINGGALKAN

SEKOLAH

LAWAN

 ORANG TUA

KHALAS

NAJIB AKAN DI BEBAS ?
Tahanan rumah Najib: Zafrul beritahu tentang titah adendum - MB Pahang
Menteri Besar Pahang, Wan Rosdy Wan Ismail memfailkan afidavit bagi menyokong permohonan Najib Razak menjalani tahanan di rumah.

Dalam afidavit berkenaan Wan Rosdy berkata dia juga telah diberitahu mengenai kewujudan titah adendum supaya bekas perdana menteri itu menghabiskan baki hukuman penjara sebagai tahanan di rumah.

Dalam afidavit yang difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur minggu lepas, naib presiden Umno itu berkata dia dimaklumkan mengenai titah diraja itu oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Pelaburan, Tengku Zafrul Abdul Aziz pada 30 Jan.

"Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz telah memberitahu bahawa ke bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Aging XVI telah pun keluarkan keputusan permohonan pengampunan (keputusan pertama) iaitu mengurangkan perintah penjara sebanyak 50 peratus dan hukuman denda pula kepada RM50 juta sahaja.

"Kedua, dengan terbit keputusan pertama, ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XVI telah mengeluarkan satu lagi perintah (perintah adendum) yang memerintahkan supaya pemohon menjalani dengan serta merta hukuman penjaranya di dalam keadaan di rumah kediaman pemohon dan bukan di mana-mana penjara,” jelasnya.

Berdasarkan cop masa pada dokumen itu, Menteri Besar Pahang itu memfailkan afidavit berkenaan pada 21 Mei lalu.

Menurut Wan Rosdy, selepas dimaklumkan mengenai dakwaan titah adendum itu, dia kemudian menghadiri mesyuarat dengan beberapa pemimpin Umno lain di rumah Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi di Kajang di mana perkara itu ada dibincangkan.

Zahid memberitahu dalam mesyuarat itu bahawa Zafrul telah memaklumkan perkara yang sama kepadanya sebelum ini, kata Wan Rosdy.

“Beliau (Zahid) juga menyatakan telah membaca perintah adendum tersebut dari Yang Berhormat Senator Zafrul,” tambah Menteri Besar itu.

Wan Rosdy mendakwa selain dia dan Zahid, individu lain yang hadir pada mesyuarat itu ialah Menteri Perladangan dan Komoditi, Johari Abdul Ghani; Timbalan Menteri Kerja Raya, Ahmad Maslan, dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Pembaharuan Institusi), Azalina Othman Said.

Bagaimanapun, Wan Rosdy dalam afidavitnya mengakui dia tidak mempunyai salinan titah adendum yang didakwa bertarikh 29 Jan itu, atas alasan kerahsiaan dan kewajaran.

Afidavit itu menamakan tujuh responden, termasuk kerajaan persekutuan, menteri dalam negeri, peguam negara, dan Lembaga Pengampunan bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya.

Wan Rosdy ialah pemimpin Umno kedua yang diketahui memfailkan afidavit terhadap kerajaan persekutuan berhubung dakwaan perintah tahanan rumah itu.

Sebelum ini, Zahid memfailkan afidavitnya pada 9 April lalu bagi menyokong permohonan Najib untuk menghabiskan baki hukuman penjara di rumah.

Afidavit difailkan Wan Rosdy ‘terlalu lewat’

Bagaimanapun, menurut surat-menyurat oleh Jabatan Peguam Negara kepada mahkamah sivil bertarikh 23 Mei, jabatan itu membantah permohonan Najib untuk memasukkan afidavit Wan Rosdy ke dalam prosiding.

AGC berhujah bahawa ini adalah kerana permohonan Najib untuk mendapatkan kebenaran mahkamah bagi memasukkan afidavit tambahan oleh Wan Rosdy dibuat sangat lewat dalam prosiding semakan kehakiman.

Peguam responden berhujah bahawa Kaedah-Kaedah Mahkamah 2012 tidak membenarkan pemfailan lewat sedemikian, terutamanya apabila mahkamah sivil telah mendengar hujahan lisan pihak-pihak terlibatpada 17 April, dan telah menetapkan 5 Jun untuk memutuskan sama ada Najib boleh mendapatkan kebenaran untuk meneruskan semakan kehakiman itu.

Sekiranya mahkamah sivil memberikan kebenaran, mahkamah kemudian akan menetapkan tarikh untuk mendengar hujahan lisan pihak terlibat mengenai merit tindakan undang-undang.

Najib memohon kebenaran untuk memulakan semakan kehakiman bagi pelaksanaan titah tambahan yang didakwa daripada Yang di-Pertuan Agong berkaitan pengurangan hukuman penjara daripada 12 tahun kepada enam tahun dan denda daripada RM210 juta kepada RM50 juta.

Najib memfailkan permohonan kebenaran semakan kehakiman itu pada 1 April ketika menjalani hukuman penjara di Penjara Kajang atas sabitan dalam kes rasuah SRC International melibatkan dana RM42 juta.

Menurut afidavit Najib bagi menyokong semakan kehakiman tersebut, bekas ahli parlimen Pekan itu mendakwa titah diraja membenarkan pengurangan hukuman itu disertakan dengan perintah tambahan yang mengandungi perintah tahanan rumah.

Bekas presiden Umno itu memohon perintah mahkamah agar menteri dalam negeri, peguam negara, Lembaga Pengampunan, kerajaan persekutuan, dan beberapa responden lain mengesahkan tidah adendum berkenaan..

Menurut salinan permohonan semakan kehakiman itu, Najib mendakwa Agong mengeluarkan titah adendum pada 29 Jan, hari yang sama dengan titah agar hukuman terhadapnya dikurangkan.

Najib memohon perintah mahkamah agar responden bukan sahaja mengesahkan titah tambahan itu tetapi juga "mengeluarkan segera pemohon dari penjara Kajang ke kediamannya di Kuala Lumpur, di mana pemohon akan terus menjalani hukuman penjara di bawah tahanan rumah.”

Najib juga memohon perintah mandamus untuk memaksa responden memberikan versi asal titah adendum, kos, dan sebarang relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Dia mendakwa dalam afidavitnya bahawa haknya telah terjejas dan dicabuli oleh responden apabila mengabaikan pertanyaannya berhubung titah adendum tersebut.

Dia mendakwa tindakan responden yang tidak menghiraukan permintaannya merupakan pencerobohan langsung terhadap hak asasinya di bawah Perlembagaan Persekutuan dan juga penghinaan langsung kepada Agong.

Najib seterusnya mendakwa bahawa responden cuba menyembunyikan kewujudan titah adendum itu.

PUSING PUSING

PASAI APA?

WAT IS DE BEKOS

KAH KAH KAH

KHALAS

PROJEK GAGAL


PROJEK GAGAL

AMIN 

BAKI DAPAT APA ?


BAKI DAPAT APA

KAH KAH KAH

AMIN 

KENAPA DUNIA BOIKOT MEK DONAL


KENAPA

DUNIA BOIKOT

MEK DONAL

AMIN 

HUJAN PETANG


HUJAN PETANG

JAM 4.20 PETANG HUJAN TURUN
AGAK LEBAT
MALAM INI JADI SEJUK
ENAK KE WARUNG
AMIN


NEGARA INI SAPA PUNYA ?


NEGARA INI

SAPA PUNYA ?

AMIN 

abu qassim commented on
 "KENAPA MELAYU 
TAK SOKONG ANWAR IBRAHIM"

KAH KAH KAH
Ini nagaraaa...
Melayu yg punya...
Ini nagaraaa...
Cina yg punya...
Ini nagaraaa...
India yg punya...
Ini nagaraaa...
AHMAD ALBAB yg punya..
KAH KAH KAH

SEJARAH ANWAR KAWIN DIBONGKAR


SEJARAH ANWAR

KAWIN DIBONGKAR

KHALAS 

TEATER HAJARUL ASWAD


TEATER 

HAJARUL ASWAD


Teater ini perkataan Inggeris yang telah diterima pakai. Dalam Bahasa Melayu teater ialah sandiwara. Berteater adalah bersandiwara.

Sandiwara atau teater ini ada dilakonkan atas  pentas. Dan  ada juga  di udara. Justeru satu ketika dulu Radio Malaya ada rancangan Sandiwara Di Udara.

Berteater bersandiwara sebenarnya adalah berlakon.

Saya sendiri ada sedikit pengalaman dalam hal berlakon  atau berteater ini. Semasa darjah empat di Sekolah  Rendah dan Menengah Undang Jelebu  saya telah berlakon. Ini untuk persembahan Hari Penutup Sekolah. 

Ketika di Kolej Melayu juga saya pernah menulis, mengarah dan berlakon dalam teater Wira. Teater ini dipentaskan untuk mengutip derma Persatuan Tingkatan Enam – Sixth Form Union. 

Ketika zaman Reformasi  nak jatuhkan  kerajaan Mahathir dan menyokong Anwar Ibrahim  yang ketika itu dalam penjara  saya menulis dan mengarah Teater Tok Ampoo. Ketika zaman Abdullah Badawi saya menulis dan mengarah Teater Tok Sloo.

Ketika zaman Najib saya menulis dan mengarahkan Teater Bilik Sulit. Teater ini pernah dibawa dan di pentaskan di beberapa kota di  United Kingdom. Justeru saya bukan asing dalam hal teater.

Mazhab teater saya ialah – teater bukan teater. Garis teater Tok Ampoo, Tok Sloo dan Bilik Sulit ialah propaganda.  Memberi pencerahan, membuat lawak dalam masa yang sama menghasut penonton untuk membenci kerajaan.

Teater Tok Ampoo menghasut untuk membenci  Mahathir Muhamad. Dalam Tok Sloo memperlekeh Abdullah Badawi. Teater Bilik Sulit melawan kezaliman ISA – Akta Keselamatan Dalam Negeri.

Hakikatnya saya menggunakan teater sebagai agitprop – agitasi dan propaganda -  untuk menghasut orang ramai untuk membenci kerajaan yang sedia ada. 

Sebagai taktik menjatuhkan kerajaan teater ini amat penting. Teater adalah  sebahagian  dari alat perang saraf. Dalam gelak ketawa suntikan jarum menghasut dan membenci kerajaan di selitkan. Amin.

Ada apa dengan Teater Hajarul Aswad.  

Hajarul Aswad ini perkataan Arab memberi makna Batu Hitam atau   Blackrock dalam Bahasa Inggeris. Blackrock yang saya tulis ini bukan Hajarul Aswad yang suci di Mekah. Nama saja sama.

Blackrock yang saya tulis ini ialah nama sebuah syarikat pelaburan saham berpangkalan di New York. Mengikut Senator Bernie Sanders dari Parti Demokrat aset Blackrock berjumlah 22 trilion dolar. Jumlah yang sama dengan GDP Amerika.

Banyak aset ini bukan satu jenayah tapi membuat para pelabur dan pemegang saham  senang hati. Justeru kenapa kita di Malaysia heboh dengan Blackrock.

Syarikat Blackrock ini melabur dan memiliki saham dalam syarikat industri senjata di Amerika . Ini juga bukan satu yang baru. 

Senjata-senjata dari syarikat  seperti Lockheed Martin. Northrop Grumann atu General Dynamic ini digunakan  untuk  membunuh warga Palestin oleh soldadu Zionis Israel.

Senjata Zionis ini sedang membantai membedil , membunuh dan menghancurkan Gaza dan Palestin.

Yang menimbulkan  heboh di Malaysia dan nama Blackrock disebut-sebut kerana syarikat ini telah membeli saham MAHB sebanyak 30%. MAHB milik rakyat Malaysia.

MAHB - Malaysia Airports Holdings Berhad ialah sebuah syarikat pengurusan lapangan terbang Malaysia yang menguruskan 39 lapangan terbang  - kecil besar - di Malaysia. Firma itu baru-baru ini dianugerahkan kewajipan untuk menguruskan lapangan terbang di destinasi antarabangsa.

MAHB satu ketika dulu milik rakyat. Kini diswastakan. Maknanya saham MAHB boleh di miliki oleh sesiapa saja termasuk Larry Fink CEO Blackrock seorang Zionis.

Khazanah Nasional dan  KWSP akan mengambil alih kepentingan sehingga 70% dalam konsortium yang diumumkan baru-baru ini untuk mengambil alih Malaysia Airports Holding (MAHB).

Baki 30% akan dipegang oleh Global Infrastructure Partners (GIP), sebuah syarikat yang telah diambil alih oleh Blackrock awal tahun ini dengan harga 12.5 bilion dolar.

Kemasukan GIP dalam konsortium ini mencetuskan protes, kerana peranan Blackrock dalam mengukuhkan ekonomi Israel dan industri senjatanya.

Blackrock dapat untung dari membunuh rakyat Palestin dan membantu Israel melakukan  genosid ke atas Palestin. Kita rakyat Malaysia yang beri duit.

 Ketua Pegawai Eksekutif Blackrock Larry Fink seorang Zionis. Sosok ini jadi kepala  " ketua sorak dan penyokong kuat  pembunuhan beramai-ramai Israel terhadap rakyat Palestin.”

Bagaimana pula urus niaga syarikat  bertaraf antarabangsa ini jadi teater.

Mari adik kakak Ambo  nak royak. Kesahnya begini: 
Rakyat Malaysia menyokong perjuangan adil rakyat Palestin.  Dari zaman berzaman Bani Melayu menolak Israel. Bani Melayu menolak Zionis.

Tup tup syarikat negara kini menjadi milik Zionis.  Bukan syarikat jual susu lembu - ini syarikat jual senjata untuk bunuh rakyat Palestin. Maka Bani Melayu marah.

Jadi marah belum jadi teater.

Apa yang menjadi teater. Apa  yang  menjadi sandiwara dan apa yang menjadi wayang  bukan kemarahan Bani Melayu. Yang menjadi teater ini ialah tindak tanduk dan kelakuan Anwar Ibrahim.

Cakap , perbuatan dan kelakuan Anwar Ibrahim ini sebagai protagonis utama menjadikan Teater Hajarul Aswad ini melintasi  sempadan Malaysia.

Sebagai Perdana Menteri Si Anwar ini ke hulu ke hilir menyatakan sokongan terhadap rakyat Palestin. Di German – di hadapan pemimpin  German – Anwar  mengesa pemimpin Eropah datang bersama menyokong Palestin.

Bunyi suara  dan  dialog Anwar amat sedap. Tetapi semua ini hanyalah teater dan lakonan. Olaf Scholz. – Canselor German – dijadikan prop  dalam teater Blackrock Anwar Ibrahim ni.

Prop ialah sosok – Pak Pacak  pelakon tambahan - atau bahan atau peralatan yang digunakan dalam teater atau pembikinan filem.  Prop ini berperanan untuk memperkuat lakonan yang sedang dilakonkan.

Untuk penonton di Malaysia dan di luar negara lakonan  Si Anwar dianggap hebat. Satu  tepukan - kerana berani bersuara di hadapan pemimpin negara Eropah yang terbesar.

Olaf Scholz sebagai Pak Pacak adalah lakonan Anwar untuk penonton antarabangsa.

Untuk Mak Cik dan Pak Cik Felda Si Anwar ini telah turun naik ke Saudi Arabia.  Untuk Bani Melayu, bila mendengar  perkataan  Arab, Saudi dan Mekah  semua jadi lembut. Sumpah seranah akan terhenti.

Dengan bijak lagi licik pelakon Teater Hajarul Aswad ini telah berdialog dengan MBS – Muhamad Bin Salman – bakal Raja Saudi. Berbuih mulut Anwar menyebut nama MBS untuk membuktikan  betapa kamcing dirinya dengan anak raja Saudi ini.

Peranan MBS membunuh beratus ribu warga Arab Yaman dibenamkan. Niat MBS hendak mengadakan ‘ normalisasi’ dengan Zionis Israel langsung tidak disebut.

Jangan lupa dalam teater ini Erdorgan juga menjadi prop. Anwar menjual nama Erdorgan bagai nak rak walhal kasut yang di pakai oleh soldadu Israel semuanya Made in Turki.

Turki negara Islam pertama mengiktiraf Israel dalam tahun 1948. Turki juga rakan senjata Israel kerana Turki dalam NATO. Perniagaan Israel dan  Turki rancak walau pun Erdorgan klim partinya dari jalur Ikhwan Muslimin. Amin 

Teater Hajarul Aswad ini  disusun rapi.  Ada babak di pentaskan  di luar negara. Ada babak di pentas di Malaysia. Paling afdal  - dalam negara - babak Anwar bersama  Abdulkarim Al Issa ulama Arab Saudi.

Ulama ini membawa garis normalisasi – ertinya berbaik dengan Zionis Israel. Justeru media Israel dan pemimpin Israel sama seperti Anwar Ibrahim merayakan Abdulkarim Al-Issa ini. Universiti Malaya memberi  Ulama Saudi ini ijazah kehormat. Amin.

Pementasan teater pasti ada tujuan. 

Saya membuat teater  Tok Ampoo untuk menghasut rakyat benci pada Mahathir dan kerajaan. Ini jelas. Teater saya  dilakonkan di atas pentas.

Teater lakonan Anwar Ibrahim ditaja oleh daulah. Ini bezanya dari Teater Tok Ampoo atau Bilik Sulit.  Anwar berlakon  daulah terlibat. Ini menjadikan luas tayangannya.

Teater Hajarul Aswad berjalan dengan licin lagi  hebat sehinggakan tidak disedari bahawa ianya teater sehingga Hishamuddin Rias bersuara dan menulis tentangnya.

Apa niat  mementaskan teater?

Mahathir mementaskan Teater Al-Maunah  ketika ribuan rakyat berdemo di jalan raya menuntut Mahathir berundur.  Teater Al-Maunah berlatar belakang Bukit Jenalik dan rampasan senjata dari kem tentera.

Dikatakan Al-Maunah satu  gerakan melawan  Agong bukan melawan Mahafiraun – gelaran Mahathir ketika itu. Dengan bijak naratif teater ini dialih.

Tujuan Teater Al-Maunah ialah untuk menakut-nakutkan orang ramai agar jangan turun ke jalan raya buat huru hara. Jika berdegil akan ditangkap masuk ISA seperti Al-Maunah.

Teater Al-Maunah adalah persediaan untuk menangkap aktivis Reformasi. Beberapa bulan satelah  teater Al-Maunah di pentaskan 10  aktivis Reformasi termasuk saya ditahan di bawah ISA. 

Teater Al-Maunah berjaya. Hishamuddin Rais pun berjaya kerana dalam Kem Kamunting saya sempat berjumpa para pelakon Al-Maunah.

Justeru Hishamuddin Rais adalah perawi sahih. Dari perbualan saya dengan pelakon yang di tahan di Kem Kamunting saya amat yakin  Al- Maunah adalah teater. 

 Jika Al-Maunah teater untuk selamatkan Mahathir apa pula  tujuan Teater Hajarul Aswad.

Teater Hajarul Aswad bertujuan untuk menampakkan Anwar Ibrahim sebagai penyokong perjuangan Palestin yang tegar. Anwar sebagai pejuang dan pemimpin  Islam. Teater Hajarul Aswad dipentaskan untuk memperlihatkan Anwar sebagai pemimpin global dunia Islam.

Hakikatnya di sebalik teater ini protagonis bernama Anwar Ibrahim telah  ada perancangan dan persefahaman  yang licik bersama Uncle Sam – bukan Sam Ketot tapi Uncle Sam imperialis  Amerika.

Ketika heboh dengan  Gaza dan Palestin rupa-rupanya   Pengerusi Khazanah, bersama Menteri Kewangan dan Perdana Menteri telah merancang untuk menjual aset  strategik negara – MAHB – kepada syarikat Zionis Blackrock.

Ketika Perdana Menteri Anwar Ibrahim di Qatar bersalam dan berpeluk dengan Ismail Haniyeh – pemimpin Hamas -   Pengerusi Khazanah dan Menteri  Kewangan pasti sudah tahu tentang perjanjian niaga dengan Blackrock.

Mustahil Pengerusi Khazanah dan Menteri Kewangan tidak tahu. Mustahil kerana tiga-tiga  malaun ini ... opps...maaf .. tiga-tiga ini sosok yang sama.


Hanya kata bual  ‘...  wahai Ismail Haniyeh  ana  tipu anta ..’   tidak keluar dari mulut Anwar Ibrahim ketika memeluk Ismail Haniyeh.

Ismail Haniyeh jadi prop – jadi Pak Pacak jadi pelakon pembantu  untuk membantu memperlihatkan Anwar  sebagai pemimpin  Melayu Islam yang berani menyokong Palestin.

Babak bersama Ismail Haniyeh di Qatar khusus untuk tatapan Bani Melayu. Dituju khusus untuk Mak Cik di Felda Chomomoi  dan Pak Lebai di Ulu Senaling.

Tidak sampai seminggu sesudah berpeluk dengan Ismail Haniyeh berita meledak pada 15 Mei 2024.  Berita  Blackrock membeli saham MAHB.

Teater Hajarul Aswad ini sedang meluas. 

Rupa-rupanya Blackrock ini bukan saja akan memiliki saham MAHB. Dari apa yang tersebar banyak lagi syarikat Malaysia yang ada pertalian  saham dengan Blackrock. 

Justeru Teater Hajarul Aswad ini akan berterusan. Gaza dan Palestin telah  mengkantoikan Anwar Ibrahim. Lakonan cemerlang di Qatar kini menjadi tanda  tanya Bani Melayu Islam. Kain sarung Anwar Ibrahim telah terkoyak. Kurap sedang dilihat di kepala lutut Amin. (TT)


TULISAN INI DISIARKAN  JUGA
DALAM PORTAL
MALAYSIA NOW. COM
https://www.malaysianow.com/my/opinion/2024/05/27/now-showing-teater-hajarul-aswad-dibintangi-anwar-ibrahim