Ahad, 23 Jun 2024

SATU LAGI PENCERAHAN TENTANG BLACKROCK


SATU LAGI

PENCERAHAN 

TUNTAS TENTANG

BLACKROCK

AMIN

PAS BANGUN MELAWAN - KERAJAAN ANWAR AKAN TUMBANG


PARTI PAS 

BANGUN MELAWAN

KERAJAAN ANWAR

AKAN TUMBANG

AMIN

IRAK SIAP SEDIA HANTAR ASKAR KE LEBANON


IRAK SIAP SEDIA

HANTAR ASKAR

KE LEBANON

AMIN

NO ANWAR NO DAP - DASAR PASDASAR PARTI PAS

AMAT JELAS

NO ANWAR NO DAP

AMIN

HOI HOI YA HOI

TERANG & TUNTAS

KHALAS

MENYERANG LEBIH MUDAHPutrajaya mesti perbaiki komunikasi yang lemah, kata pemerhati

KAEDAH komunikasi Putrajaya lemah dengan maklumat yang betul tidak sampai kepada orang ramai secara berkesan, kata pemerhati.

Mereka berkata kerajaan tidak menyampaikan mesej yang betul pada masa yang sesuai untuk kesan maksimum.

Ini dapat dilihat dalam kekeliruan yang sering terjadi menerusi pengumuman kerajaan atau dasar baharu seperti pemotongan subsidi diesel baru-baru ini.

Hisommudin Bakar dari Ilham Center berkata, komunikasi pentadbiran sekarang tidak teratur dan berterabur.

Beliau berkata, tiada persiapan rapi oleh kerajaan atau pelbagai agensinya dalam membuat pengumuman penting.

“Lihat pengumuman mengenai Hab Pangkalan Data Pusat (Padu), Program Bantuan Subsidi Madani (Budi Madani), rasionalisasi subsidi, harga baharu telur… tiada penjelasan yang meyakinkan mengenai persoalan yang dibangkitkan rakyat,” kata penganalisis politik itu kepada The Malaysian Insight.

Hisommudin berkata strategi komunikasi kerajaan masih sangat bergantung kepada “pembelian media” dengan media arus perdana.

Beliau berkata, kerajaan perlu memberi perhatian dan fokus kepada media sosial di mana “perang maklumat” berlaku di dunia maya.

“Berdasarkan data Ilham Centre, peralihan kebergantungan orang ramai terhadap maklumat di media sosial mencapai 56% berbanding medium lain.

“Malah pengaruh radio, TV dan surat khabar menyusut teruk,” katanya.

“Ia menunjukkan medan perang psikologi berlaku di media sosial, tetapi kerajaan bertindak balas dalam media arus perdana. Dua bidang yang tidak berhubung secara langsung.

“Ini menyebabkan naratif media kerajaan tidak berkesan.

“Media kerajaan juga hilang maklumat kreatif tidak seperti dalam media sosial. Infografik (mereka) juga tidak menarik, tidak ada kandungan video yang bagus malah tidak menggunakan elemen berpengaruh sebagai jurucakap kerajaan.

“Ringkasnya, komunikasi kerajaan adalah kosong dan sangat lemah…ia perlu mengikuti trend semasa,” katanya.

Hisommudin berkata jika keadaan tidak diubah, Putrajaya perlu kekal defensif dalam konteks berdepan tekanan daripada rakyat.

Setakat ini talian rasmi kerajaan dikeluarkan melalui kenyataan akhbar atau melalui Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil yang juga jurucakap kerajaan.

Pada Mac lalu Menteri Kewangan II Amir Hamzah Azizan mengakui kerajaan mesti meningkatkan komunikasinya bagi mengelakkan sebarang kekeliruan.

Presiden MCA dan bekas menteri pengangkutan Dr Wee Ka Siong juga mendakwa komunikasi yang lemah dan kenyataan bercanggah daripada kerajaan mengelirukan rakyat.

Usaha kolektif

Bekas ahli Parlimen Charles Santiago berkata kerajaan mesti mempunyai pelan komunikasi yang jelas mengenai penyebaran maklumat.

Jika ini tidak dilakukan dengan betul, bekas ahli parlimen Klang itu berkata ia boleh merugikan kerajaan.

“Rakyat menyokong kerajaan tetapi pada masa yang sama, apabila mesej tidak disalurkan dengan betul, orang salah faham.

“Disebabkan mesej lemah, apa yang berlaku ialah semua jenis kritikan dikemukakan terhadap kerajaan yang bertentangan dengan tujuan dan matlamat projek yang dimaksudkan,” katanya.

Santiago yang kini pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) berkata, kerajaan tidak boleh mengelak kesan negatif apabila mereka melaksanakan sebarang dasar baharu.

Beliau berkata kerajaan mesti menangani jurang dan isu-isu balas yang menjejaskan pelaksanaan dasar itu.

“Pasti akan ada kesan apabila kerajaan memperkenalkan dasar baharu atau apabila mereka membuat sesuatu. Anda tidak boleh lari daripada itu. – 21 Jun 2024


WOIT

MELAWAN

MENYERANG 

MENGUTUK 

MENGHASUT

LEBIH

MUDAH DARI 

BERTAHAN

AMIN

KAMI MENGHASUT

MENYERANG BILA

KAMI SUKA 

AMIN

 BILA LETIH 

KAMI REHAT

AMIN

INI TAKTIK

PERANG GERILA 

MAO ZEDONG

AMIN

MADANON WAJIB

SENTIASA BERTAHAN

KAH KAH KAH

MEMPUKI MAK KAN

HARGA DISEL LEBIH

MUDAH DARI

MINTA RAKYAT 

TERIMA 

HARGA MAHAL

AMIN

 SEMUA INI DIBANTU

OLEH LEBONG &

JANJI ANWAR

KAH KAH KAH

TANPA KLIP

JANJI ANWAR 

JANJI RAFIZI

SERANGAN 

KURANG CUN

KAH KAH KAH

KHALAS

UMNO KEMBALI BERJUANG !!!UMNO mahu jualan saham MAHB kepada BlackRock tak diteruskan

JASIN – UMNO mahu Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) tidak meneruskan jualan pegangan saham dalam Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB) kepada syarikat pro-Israel, BlackRock Inc melalui Global Infrastructure Partners (GIP).

Timbalan Presiden UMNO,  Mohamad Hasan berkata, walaupun keputusan itu dibuat tanpa melalui Kabinet, beliau berharap keputusan itu dapat dikaji semula.

“Kita menteri-menteri UMNO memberikan pandangan jika boleh perkara ini (penswastaan kepada syarikat pro- Israel) tidak diteruskan tapi dia punya transaction itu sudah terlampau advanced.

“Jadi kita tengoklah macamana (tapi) kira harap…kita tak tahu sama ada ia diteruskan atau pun tidak (keputusan) bukan di kalangan kita,” katanya.

Beliau yang juga Timbalan Presiden UMNO berkata demikian selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Jasin di sini hari ini.

Hadir sama, Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Dr Muhamad Akmal Saleh.

Mohamad yang juga Menteri Luar berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan bekas Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin Abu Bakar supaya keputusan itu dibawa kepada Jemaah Menteri kerana yakin menteri-menteri daripada UMNO akan membantah cadangan tersebut.

Menurut Khairy lagi, tindakan Khazanah menjual 30 peratus pegangan saham kepada konsortium itu menentang dasar kerajaan yang selama ini memperjuangkan soal kemanusiaan Palestin.

Mengulas lanjut, Mohamad berkata, Khazanah sebagai sebuah syarikat di bawah Kementerian Kewangan (MoF) perlu menilai semua keputusan itu.

“MoF perlu melihatnya, baik buruk apa sahaja impaknya untuk perkara ini,” katanya. – MalaysiaGazette

TABIK PADA

UMNO

AMIN

BERANI BUAT

KEPUTUSAN

UNTUK SELAMTKAN

39 AIRPORT KITA

DARI DI JUAL OLEH

ANWAR IBRAHIM

KEPADA SYARIKAT

YAHUDI ZIONIS

BLACKROCK

AMIN

KHALAS

JAGA ALAM SEKITAR


Ubah gaya hidup untuk kelestarian alam sekitar masa depan – Nik Nazmi

KUALA LUMPUR – Warga kota disarankan agar mengamalkan gaya hidup lestari untuk memastikan usaha kerajaan dalam melindungi alam sekitar terjamin demi masa depan negara.

Menteri Sumber Asli dan Kelestarian Alam, Nik Nazmi Ahmad berkata, kerajaan sentiasa komited dalam memastikan khazanah alam kekal lestari untuk generasi akan datang.


Katanya, pihaknya telah mengambil langkah ‘turun padang’ bersama jabatan dan agensi serta pemegang taruh utama melalui wadah Karnival Alam Kita di Parlimen Titiwangsa dengan matlamat memupuk nilai-nilai budaya hijau kepada masyarakat dan meningkatkan literasi kelestarian alam sekitar orang awam melalui Kempen Gaya Hidup Hijau yang telah dilancarkanawal tahun ini.

“Untuk makluman semua, objektif penganjuran Karnival Alam Kita bagi meningkatkan dan mempromosikan kesedaran orang awam tentang amalan kelestarian selain memperkukuh kolaborasi dengan para pemegang taruh kementerian.

“Selain daripada menjadi platform untuk kementerian mendidik orang awam, penganjuran karnival ini juga memberi ruang kepada NRES untuk mendapatkan input dan maklum balas di peringkat akar umbi untuk NRES menambah baik perkhidmatan Kementerian dan jabatan serta agensi di bawahnya,” katanya selepas merasmikan karnival berkenaan di Tasik Titiwangsa hari ini.

Tambah Nik Nazmi, sebagai ‘penjaga khazanah’ bumi Malaysia, kementeriannya menganggap karnival terbabit sebagai simbol komitmen Kementerian yang memerlukan sokongan daripada semua penduduk setempat.

Menurutnya, karnival berkenaan membuka peluang untuk NRES melibatkan diri dengan masyarakat, mendengar kebimbangan masyarakat setempat dan bekerjasama dalam mencari penyelesaian secara bersama.

“Kita sedia maklum berkenaan masalah-masalah yang biasa dihadapi oleh perbandaran seperti masalah pengangkutan first-mile dan last-mile, sampah plastik yang menyebabkan longkang tersumbat, pengurusan sisa dan pelbagai lagi.

“Masalah-masalah ini amat sukar untuk diatasi dengan pendekatan sama yang kita amalkan selama ini dan saya fikir, untuk menyelesaikan sebahagian besar daripada permasalahan hari ini dan permasalahan masa hadapan, amat perlu untuk gaya hidup kita berubah.

“EkoSetiawangsa merupakan satu inisiatif yang saya hasratkan untuk menjadikan kawasan Setiawangsa sebagai satu urban eco-district yang mengamalkan gaya hidup lestari merangkum aspek tenaga hijau, mobiliti rendah karbon, pengurusan sisa kitaran dan komuniti lestari.

“Dengan mengamalkan gaya hidup lestari, harapan kita ialah supaya Setiawangsa menjadi satu Kawasan yang neutral karbon, hijau dan inklusif di mana faedahnya dapat dinikmati oleh setiap penduduk,’ ujarnya.

Satu lagi aspek yang sangat penting bagi memastikan inisiatif Eko-Setiawangsa efektif dan berterusan ialah penglibatan secara kolaboratif dan bottom-up daripada pelbagai pihak berkepentingan terutamanya penduduk setempat, entiti komersil, agensi kerajaan, persatuan dan NGO.

Dalam perlkembangan sama, Nik Nazmi berkata, dengan memberi penekanan ke atas kelestarian alam, pembangunan yang lestari dapat dicapai dalam masa yang sama dapat memastikan kemajuan ekonomi tidak mengorbankan alam sekitar dan kesejahteraan sosial.

Salah satu elemen penting di dalam usaha melestarikan alam sekitar adalah penguatkuasaan akta. Akta Kualiti Alam Sekeliling (AKAS) 1974 telah diwartakan pada 15 Mac 1974 dan dikuatkuasakan oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS) di bawah NRES.

“Pada tahun 2024, akta ini menyambut ulang tahun yang ke-50 atau Jubli Emas di mana akta ini telah dipinda sebanyak tujuh kali sepanjang 50 tahun penguatkuasaannya bagi memberi ruang penambahbaikan demi kelestarian alam sekitar.

“Justeru, komitmen kita untuk melindungi dan memulihkan alam sekitar perlu diperkukuh dan hanya dengan usaha secara bersama, kita dapat memastikan “Tanah Kita, Masa Depan Kita” membuahkan limpahan kekayaan semulajadi dan ketahanan alam sekitar buat Malaysia demi kemakmuran bersama semua lapisan rakyat negara ini,” katanya. – MalaysiaGazetteKITA SOKONG

APA YG DICADANG

AMIN

UBAH GAYA

HIDUP  UNTUK

KEBAIKAN SEMUA

AMIN

KITA MULAI DGN

KURANG GUNAKAN

PLASTIK

AMIN

BAWA BAKUL

BAWA PLASTIK

BAWA MANGKUK

TUPPERWARE

SENDIRI BILA 

PERGI KE PASAR

KHALAS

MELABUR BELI SAHAM BERBEZA DARI MENILIKI 39 AIRPORT


MELABUR BELI

SAHAM BERBEZA

DARI MEMILIKI

39 AIRPORT 

AMIN 

DULU  SEBELUM 

7 OKTOBER  

TAK SEDAR

AMIN 

SEKARANG DAH 

SEDAR WAJIB 

BERTINDAK

AMIN

Unknown commented on 
"BLACKROCK SYARIKAT
 ZIONIS YAHUDI"

Baru tau ker TT..dah masuk pon dalam maybank ada, cimb ada, epf ada, kenapa tak bising dulu? Tak sedar? Sekarang sedar sudah terlambat..the train has left the station..nasi dah jadi nasi kandaq..

HIZBULLAH SERANG LAPANGAN TERBANG TENTERA ISRAELHIZBULLAH SERANG

LAPANGAN TERBANG

TENTERA ISRAEL

AMIN

ANWAR JUAL

LAPANGAN TERBANG

PADA SYARIKAT

ZIONIS YAHUDI

BLACKROCK

AMIN

MENGHASUT


BETUL SAHIH

BENAR

MEMANG MENGHASUT
KAMI MENGHASUT RAKYAT
UNTUK SELAMATKAN
39 LAPANGAN TERBANG KITA
DARI DI JUAL OLEH ANWAR IBRAHIM
KEPADA BLACKROCK
SYARIKAT ZIONIS YAHUDI

KAMI JADI TKANG HASUT
UNTUK BAWA KEBAIKAN
AMIN


AIRPORT KITA DIAMBIL OLEH ZIONIS YAHUDI


AIRPORT KITA

DIAMBIL OLEH

ZINONIS YAHUDI

AMIN

LAWAN LAWAN DAN LAWAN


LAWAN LAWAN

DAN

LAWAN

AMIN

TAK ADa RUNDINGAN RESMI


Tiada perbincangan rasmi sertai kerajaan perpaduan, kata Tuan Ibrahim


PEMIMPIN kanan PAS sekali lagi menafikan parti itu akan menyertai kerajaan perpaduan yang diterajui Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Timbalan Presiden PAS Tuan Ibahim Tuan Man berkata tiada perbincangan rasmi mengenai perkara itu oleh kepimpinannya.

“Kami komited untuk mengukuhkan kerjasama dalam PN bagi menghadapi sebarang pilihan raya kecil atau pilihan raya pada masa akan datang,” katanya kepada wartawan Ketika ditemui dalam kempen di Sungai Bakap malam tadi.

PAS meletakkan Abidin Ismail di Sungai Bakap manakala PH diwakili bekas pengetua Dr Joohari Ariffin.

Pengerusi Dewan Ulama PAS Ahmad Yahaya berkata, tumpuan PN adalah pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Bakap.

“Jika kita benar-benar mahu berkawan (menyertai kerajaan perpaduan), kita tidak akan menentang mereka dalam PRK,” katanya malam tadi.

Jurucakap kerajaan perpaduan Fahmi Fadzil sebelum ini dilaporkan tidak komited apabila ditanya mengenai perbincangan kemungkinan PAS menyertai kerajaan Madani.

Parti Islam itu menyaksikan prestasi pilihan raya terbaiknya selepas menawan dua negeri Melayu di Perlis dan Kedah serta mengekalkan majoriti dua pertiga di Kelantan dan Terengganu.

Naib Presiden Gerakan Baljit Singh berkata beliau tidak mengetahui berhubung dakwaan perbincangan antara PAS dan kerajaan perpaduan.

Katanya, tumpuan adalah untuk menjadi pembangkang yang berwibawa di Pulau Pinang. – 23 Jun 2024.


BETUL TAKDA

RUNDINGAN RESMI

AMIN

KALAU ADA PASTI

RTM DAH LAPOR

KAH KAH KAH

YANG TAK RESMI

YANG JADI BERITA

KAH KAH KAH

BUKTI SENANG SAJA

DI SUNGAI BAKAP

KEMPEN MELAWAN

ATAU LEMBIK

AMIN

UCPAN NUSI PEDAS

ATAU LEMAK MANIS

AMIN

ADA SEBUT PUDIN

ADA SEBUT

GOL N GINCU

ATAU TIDAK?

AMIN

TABAI ANWAR 

JUAL MAHB PADA

BLACKROCK ATAU

SENYAP

AMIN

LAWAN HARGA

DISEL ATAU HANYA

KEMPEN HAL BIDADARI

DAN KUTUK KONSERT

KAH KAH KAH

KHALAS

BAHAYA CHINA MERAHSituasi di Laut China Selatan membimbangkan-Diplomat Kanan AS untuk Asia Timur

HANOI: Penolong Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS) bagi Hal Ehwal Asia Timur dan Pasifik, Daniel Kritenbrink, berkata situasi di Laut China Selatan amat membimbangkan dan menyifatkan tindakan China di laluan air yang dipertikaikan baru-baru ini adalah "amat tidak stabil."

Kritenbrink membuat kenyataan itu ketika lawatan ke Hanoi, di tengah-tengah peningkatan ketegangan antara China dan Filipina di Laut China Selatan, yang mana Vietnam antara negara yang turut membuat tuntutan di perairan itu.

"Kami berpendapat tindakan China, terutama baru-baru ini, di sekitar Second Thomas Shoal, vis-à-vis Filipina tidak bertanggungjawab, agresif, berbahaya, sangat tidak stabil," "Kami akan terus berdiri bersama sekutu kami Filipina," kata Kritenbrink pada taklimat dengan media terpilih di Hanoi.

Kritenbrink memaklumkan, Washington sudah menjelaskan kepada Beijing secara terbuka dan persendirian bahawa obligasi perjanjian pertahanan bersama yang dimilikinya dengan Filipina adalah "kukuh."

Semalam, pegawai Filipina berkata, mereka kini menimbang menggunakan perjanjian pertahanan bersama AS selepas menuduh China secara agresif mengganggu misi bekalan semula di Laut China Selatan yang dipertikaikan awal bulan ini.

Kementerian Luar China mempertikaikan kenyataan Filipina, dengan seorang jurucakap dilaporkan Khamis, lalu berkata langkah yang diambil adalah sah, profesional dan tidak boleh dikritik.

"Kami berpendapat setiap negara di rantau ini, termasuk China, perlu menghormati undang-undang antarabangsa dan berkelakuan secara bertanggungjawab dalam kawasan maritim yang dikuasai," kata Kritenbrink.

China menuntut hampir keseluruhan Laut China Selatan, laluan bagi lebih AS$3 trilion (RM14.13 trilion) perdagangan yang dibawa kapal setiap tahun, termasuk bahagian yang dituntut Filipina, Vietnam, Indonesia, Malaysia dan Brunei.

Pada 2016, Mahkamah Timbang Tara Tetap di The Hague berkata, tuntutan China tidak mempunyai asas undang-undang, namun keputusan itu ditolak Beijing.

Kritenbrink tiba di Hanoi semalam selepas lawatan Presiden Russia, Vladimir Putin ke Vietnam, yang dikecam teruk Washington.

"Hanya Vietnam boleh memutuskan cara terbaik untuk menjaga kedaulatannya dan memajukan kepentingannya," kata Kritenbrink ditanya pandangannya mengenai dasar luar Vietnam dan penerimaan kunjungan Putin itu.

CHINA MERAH

MULA TUNJUK

TARING

AMIN

BULI PILIPINA

BULI MALAYSIA

KLIM LAUTAN SUNDA

YANG INI KITA

BERSAMA AMERIKA

AMIN

KHALAS