Sabtu, 11 April 2020

DEMO JANTE DENGO


DEMO JANTE 

DENGO HOK NI


KARONA TERUS MENYERANG


KITA TERUS

DISERANG184 kes Covid-19 disahkan, 3 kematian dilaporkan, kata KP Kesihatan


Pelajar boleh balik kampung? MKN serah pada Kementerian Kesihatan


Kerajaan teliti semula keputusan benar operasi kedai gunting rambut
AWASKARONA DISANA SINI

DUNIA MASIH

DIANCAM


SERANGAN BERTERUSANSERANGAN

BERTERUSAN

Lebih 100,000 nyawa terkorban, Covid-19 terus mengganas

SEORANG lelaki tempatan berusia 61 tahun dari Wuhan, China dicatatkan sebagai individu pertama meninggal dunia akibat Covid-19 pada 9 Januari lalu.

Kini selepas tiga bulan setakat 10 April, lebih 100,000 orang di seluruh dunia menjadi korban akibat virus maut ini.

Angka kematian pada awalnya dicatatkan di benua Asia kemudian disusuli Eropah dan kini Amerika Syarikat (AS) pula bergelut untuk mengekang wabak itu yang memaksa hampir seluruh umat manusia berkurung di rumah.

Walaupun pelbagai langkah dilaksanakan, angka kematian masih naik mendadak di seluruh dunia dengan purata kurang 500 sehari pada pertengahan Mac dan kini mencecah hampir 7,500 kematian sehari.

Dalam tempoh lapan hari lepas, lebih banyak kematian berlaku berbanding 84 hari sebelumnya.

Secara keseluruhan, sekurang-kurangnya 100,859 orang mati akibat Covid-19 setakat Jumaat manakala lebih 1.6 juta kes rasmi direkodkan di 193 buah negara dengan 335,900 disahkan pulih.

Angka-angka tersebut yang dikumpul AFP daripada pihak berkuasa seluruh negara dan Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mungkin hanya sebahagian daripada jumlah sebenar kes jangkitan.

Kebanyakan negara hanya menguji kes yang paling serius dan ada negara yang tidak menjalankan ujian sariang secara besar-besaran seperti di Afrika kerana kekurangan sumber.

Sebagai contoh, di Perancis, kematian di rumah-rumah orang tua tidak dikira sehingga 2 April dan jumlah kematian di negara itu perlu dikira semula.

Beberapa negara lain seperti Sepanyol juga diragui jumlah kematian Covid-19 kerana mangsa yang meninggal dunia di rumah tidak dikira.

Dengan 70,270 kematian daripada 857,822 kes, masing-masing menyami 70% dan 50% daripada jumlah keseluruhan di seluruh dunia, Eropah menjadi benua paling teruk terjejas akibat pandemik itu.

Pada 22 Mac lalu, benua itu mencatatkan kurang daripada 10,000 kematian.

Namun angka itu meningkat pantas dalam tempoh 11 hari apabila jumlah kematian naik berganda.

Hampir setiap tempat di Eropah, rumah mayat tidak mampu menampung jumlah mangsa yang meninggal dunia.

Itali dan Sepanyol mrupakan dua negara Eropah paling teruk terjejas dengan masing-masing mencatatkan 18,849 dan 15,843 kematian.

Namun masih ada sinar untuk dua negara itu apabila jumlah kes jangkitan dan angka korban mulai turun sejak beberapa hari lalu.

Dalam tempoh 24 lepas, Itali mencatatkan 570 kematian dan 605 di Sepanyol.

Tetapi situasi semakin buruk di Britain dengan catatan 980 kematian dalam tempoh 24 jam manakala Belgium merekodkan 496 kematian dalam tempoh sama.

AS kini menjadi lokasi utama penularan wabak itu apabila jumlah kes jangkitan sudah melebihi Itali dengan catatan lebih 160,000 kes setakat Jumaat.

Di New York saja, 93,000 kes jangkitan direkodkan.

AS menjadi negara kedua paling banyak kematian selepas Itali dengan 18,002 kematian. – AFP, 11 April, 2020.


IKUT ARAHAN

UNTUK 

KESELAMATAN

KITA BERSAMA 

MASA INI DIA NAK MELETUPKETIKA KARONA

MENYERANG

GUNUNG BERAPI

PULA NAK

 MELEDAK


Awakening volcanic region in Iceland 'could cause disruption for centuries'

Reykjanes peninsula’s last active period started in 10th century and lasted 300 years

Kegiatan gunung berapi semakin meningkat di rantau Iceland yang belum meletus selama 800 tahun, dengan para ahli sains memperingatkan hal itu dapat menyebabkan gangguan selama berabad-abad yang akan datang.

Sejak 21 Januari, semenanjung Reykjanes di barat daya ibukota Iceland, Reykjavik, telah mengalami lebih daripada 8,000 gempa bumi dan kira-kira 10cm tanah meningkat disebabkan oleh pencerobohan magma di bawah tanah.

"Nampaknya selepas tidak aktif selama berabad-abad, rantau ini bangun," kata Dave McGarvie, ahli gunung api di Lancaster University.

Terletak berhampiran dengan bandar GrindavĂ­k dan tarikan pelancong Blue Lagoon yang popular, dan hanya sejauh 9 km (15km) dari lapangan terbang antarabangsa Iceland, rantau ini terakhir meletus kira-kira 800 tahun yang lalu (walaupun terdapat letusan baru-baru ini di luar pesisir). Bukti geologi menunjukkan kawasan itu diberi makan oleh lima sistem gunung berapi, yang kelihatannya hidup dengan cara yang terselaras kira-kira setiap 1,000 tahun.


800 TAHUN

DUDUK DIAM

NI DAH MULA

BUAT GATAL

ALAM MAKIN

DI SERANG---------

JADI MAT ANTA BARANGJADI MAT

ANTA BARANG
Amier The Hero, lu niaga printing gagal salahkan Bangla. Sekarang lu nak tumpang tuwi niaga dedak lak? Toksah lah Amier, nanti kalu Mesia bertukar tokey susah semula kamu. Lebih baik ko niaga hantar ikan dan barang basah ke rumah. 
on 
PISANG LONGOT
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/04/20

G

BRO - YANG MANA?


BRO ..YG MANA ?
Hisham TT, Jangan buat lawak bodoh lah. Sendiri bagi statement, sendiri bagi komen. Aku dah malas nak tengok blog ni lagi. Membosankan! 
on 
PISANG LONGOT
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/04/20

Do------

A.A.K - ASAL ADA KOMISEN
A.A.K

ASAL ADO KOMISEN
Blh TT.Eden janji bagi duo.Kau separoh,den separoh.Apamcm TT.Ni deal yg terbaik.Tak payah tunggu dodak dari geng kartel yg tahu bilo kunjong tibo... 
on 
NOMBO ADA
 JANJI ADA KOMISEN
Publish | Delete | Spam
Arymanchino
on 11/04/20

Cam
------

BERITA TAK BAIKBERITA TAK BAIK

Lebih 100,000 nyawa terkorban, Covid-19 terus mengganas


BERITA MENYUSUL

TAK PERNAH MALAM

TAK PERNAH 

PERGI MALAM

GUA TAKUT ULAR
TT, nak tanya, gwa dengar waktu tengah malam pekan Kwantung sibuk. Ramai - orang - keluar? TT ada buat repot polis ada - orang - langgar MCO? 
on 
NOMBO ADA 
JANJI ADA KOMISEN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/04/20

Blh

-------

TAKDA MENANG MENANG


TADA MENANG2

YG ADA KALAH 2
pepatah ada sebut: Menang jadi arang, kalah jadi abu jadi menang semua atau kalah semua ada faham tak? org pegang kuasa dan nak rebut kuasa faham tak? MENANG SEMUA ATAU KALAH SEMUA on 
GADUH JANGAN
 TAK GADUH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/04/20

C

POSO ONAM DAH CUKUP
POSO ONAM

DAH CUKUP
TT ..mano ado upah poso ..ini namo eay BUNGKO, bawah sikit pado Bangang. Kito poso ONAM lah ..TaT ngobaan poso onam ni pahalo eay macam poso 12 bulan. Ikut kokigho kok TT tahun ni poso onam ..12 tahun TT dah tak yah poso. Kok ikut kokigho lah ..yo yo 
on 
CARI UPAH POSA
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 10/04/20

O

PISANG LONGOT
PISANG LONGOT
Hahahahaha.. lawa tak pisang abam yg tojulor tu TT? Kalau den la yg nmpk, suwey ghaso eh idop utk sebulan. TT asik tunjuk pisang longot ajo.. longot bonar ko pisang abam yg TT nampak tu? Hahahahahaha.. sewel dah bilo PKP sambong laie 2 minggu. 
on 
PISANG 
DEPAN MATA
Publish | Delete | Spam
Amier The Hero
on 10/04/20

Har


---------

TAK HABIS LAGI KES TABLIGHAL-FATIHAH

JANGKITAN

KLUSTER TABLIGH

BELUM HABIS

Pelajar Unimas korban Covid-19 lambat dapatkan rawatan, kata Sarawak

KORBAN Covid-19 yang paling muda, seorang siswi Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) berumur 23 tahun yang meninggal dunia semalam, tidak mendapatkan rawatan jangkitan lebih awal, kata jurucakap Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Abdul Karim Hamzah.

Pelajar tahun akhir jurusan sains komputer dan teknologi maklumat itu sepatutnya membuat saringan Covid-19 selepas kedua-dua ibu bapanya disahkan positif, kata menteri pelancongan, kesenian dan kebudayaan.

Menurut Karim, pelajar itu dirujuk ke hospital “pada peringkat akhir”.

Dalam sidang media harian memaklumkan perkembangan penularan Covid-19 di Sarawak, Karim berkata ibu bapa pelajar itu disahkan positif pada 26 Mac lalu.

Pelajar itu bagaimanapun hanya menjalani saringan pada 30 Mac selepas mengadu sukar bernafas.

Beliau dimasukkan ke Hospital Umum Kuching (HUS) pada hari yang sama dan meninggal dunia pagi semalam.

Semalam, Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham semasa mengumumkan kematian ke-67 itu berkata, pelajar berkenaan mempunyai latar belakang penyakit tiroid.

Beliau juga dijangkiti daripada sejarah kontak rapat dengan kes positif 2469 dan 2470, iaitu kedua-dua ibu bapanya.

Kes itu juga adalah kes jangkitan generasi kelima dalam kluster persidangan gereja di Kuching, 

Satu makluman di Facebook mengumumkan kematiannya menggambarkan pelajar itu sebagai seorang yang berdedikasi kepada pengajiannya, seorang yang lemah lembut, dan suka menolong rakan pelajar yang lain.

“Dalam kalangan pensyarah dan rakan-rakan, beliau seorang yang mesra dan murah senyuman,” kata makluman itu.

Selain ibu bapanya, tiga adik beradik dan nenek pelajar itu juga dilaporkan positif Covid-19.

Koronavirus itu setakat ini sudah mengorbankan 13 orang di Sarawak.

Sementara itu, Shuhor Ahmad dari Masjid Ar-Riyadh di Taman Samarindah, Kota Samarahan, dalam satu makluman menyeru solat jenazah ghaib, memberitahu seorang ahli keluarganya dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU).

Satu pekeliling yang dikeluarkan oleh pegawai pendidikan Samarahan menyebut bapa pelajar itu ialah seorang guru Tingkatan Enam yang disahkan positif pada 26 Mac lalu.

Pekeliling itu juga menyebut ibunya turut disahkan positif pada hari yang sama.

Pekeliling itu yang memberikan perkembangan terkini keadaan di sekolah berkenaan turut memaklumkan pengetua dan seorang lagi guru juga positif dan dimasukkan ke HUS.

Pengetua itu didapati positif pada 24 Mac sementara seorang guru lelaki dijangkiti pada 26 Mac.

Penolong kanan sekolah juga diarah mengasingkan diri di sebuah pusat beliau serbaguna di Jalan Tun Ahmad Zaidi Adruce.

Pusat itu juga merupakan tempat saringan Covid-19.

Karim menepis kebimbangan ibu bapa pelajar yang terkandas Unimas dan tidak dapat pulang kerana perintah kawalan pergerakan.

Katanya, jangkitan yang melibatkan warga Unimas bukan berlaku di kampus.

“Beliau dapat dari luar. Beliau tinggal bersama keluarga,” kata Karim.

“Jadi ibu bapa tidak perlu bimbang.”

Sebelum ini korban ke-41 merupakan seorang pensyarah Unimas dari Indonesia, meninggal dunia pada 31 Mac lalu.

Menurut Karim, pensyarah itu – yang dikenal pasti oleh agensi berita Antara sebagai Iran Amri Musoddiq – juga terkena jangkitan dari luar kampus.

Katanya, pensyarah itu mempunyai kontak dengan kluster tabligh. – 10 April, 2020.


BERHATI HATI

CUNT PIUS KAH KAH KAH
PKP BERKURUNG

MAMAT MINAH

ENJOY DE MENJOY

DALAM RUMAH

TAK LANGGAR PKP

GUA CUNT PIUS

KAH KAH KAH


20 ditahan kerana berjudi dan berhibur ketika PKP

SERAMAI 15 lelaki dan lima wanita yang sedang leka berjudi dan berhibur semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ditahan dalam serbuan di sebuah kondominum, di sini, tengah hari semalam.

Ketua Polis Johor Ayob Khan Mydin Pitchay berkata mereka yang terdiri daripada 13 lelaki tempatan, seorang lelaki Singapura, seorang lelaki Thailand dan lima wanita Vietnam berumur 19 hingga 66 tahun itu ditahan pada 12 tengah hari, hasil maklumat awam.

“Dalam serbuan itu polis merampas dua pembesar suara; dua televisyen; dua mikrofon; wang tunai berjumlah RM56,400; 52 keping daun terup; dadah jenis ketamin dianggar seberat 34 gram; dan syabu kira-kira 17 gram,” katanya kepada pemberita di Johor Bharu, petang ini.

Ayob Khan berkata semakan mendapati tujuh daripada mereka memiliki rekod jenayah, judi, pelacuran dan dadah manakala 12 daripada mereka positif methamphetamine dan ketamin.

Beliau berkata siasatan mendapati kesemua mereka menjadikan kondominium yang diubah suai itu sebagai tempat berhibur dan berjudi bagi mengaburi mata pihak polis terutama dalam tempoh PKP.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 6 (1) Akta Rumah Judi Terbuka 1953, Peraturan 11 Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 2020 serta Seksyen 12 (2) dan Seksyen 15(1)(A) Akta Dadah Berbahaya 1952. Bagi warga asing, mereka akan turut disiasat mengikut Seksyen 6 (1)(C) Akta Imigresen 1959/63,” katanya.

Sehubungan itu, polis memberi amaran keras kepada mana-mana pihak supaya tidak cuba mengingkari PKP dan mengambil kesempatan menganjurkan apa jua bentuk perjudian mahupun berkumpul untuk tujuan berhibur.– Bernama, 10 April, 2020.


INI LANGGAR

BERKURUNG KE

KES ENTOT

KAH KAH KAH

ABANG JO JANGAN KACAU


ABANG JO

JANGAN KACAU

WARIS MARAH
Apa kabar dengan deq nurul lama rasa tak dengar berita. Tah sihat tah idak. Deq nurul jangan klua rumah tau abang jo isau sangat. Kat luau nu kovid ada jongos pun banyak yang nak terai... Sabaq la na deq nurul camtu la idup neh langit tak selalunya cerah, mendung tak bererti hujan... 
Abg Jo ne tak putus² berdoa supaya dapat jadi menantu piem ke-9... Makan tahun jugak tu nak kene tunggu hurmmm... Stiap kali papanon gagal jadi piem stiap kali itu la abg Jo pun rasa macam takde harapan dah nk jadi menantu piem ishhh... Deq nurul, masi de harapan lagi ke untuk oram cam abg Jo ne nak menumpang kasih 
on 
KODAI BUKAK
 KO TUTUP
Publish | Delete | Spam
Abang Jo
on 10/04/20

T

BERITA DARI NOKIA
BERITA

DARI NOKIA
TEMPOH 
PERENTAH KAWALAN PERGERAKAN
 DILANJUTAN SEHINNGA 28 APRIL 2020
RAKYAT DIMINTA BERSABAR 
DAN 
PATUH ARAHAN KERAJAAN
 DEMI KESELAMATAN  DIRI 
DAN 
KELUARGA

MAJLIS KESELAMATAN NEGARA


GUA TAKDA KERETA - SIBUK KERANA EKONOMIGUA 

TAKDA KERETA

SIBUK KERANA

PENDAPATAN 

NEGARA
lu ada kereta ka? sibuk pasal minyak naik turun.Masa minyak tinggi keuntungan mana pergi? Saja tanya jangan marah Kah kah kah. Madeey rembat, Pak lah rembat, najib rembat. 
on
 PERANG MINYAK
 PERANG COVID
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/04/20

Ca

BERAT BERAT KAH KAH KAH


BERAT BERAT

KAH KAH KAH

20 ditahan kerana berjudi dan berhibur ketika PKP


BERITA MENYUSUL


BARANG KURANGBARANG KURANG
Dulu harga barangan naik .. disebabkan harga minyak naik ..sekarang harga minyak dah jatuh ..kenapa harga barangan tak jatuh ..??? Binawe betul... 
on 
BERITA 
MENAKUTKAN
Publish | Delete | Spam
zaharuddinahmad
on 10/04/20

pep


---------

KLUSTER TABLIGH GENERASI 5KLUSTER TABLIGH

BERJANGKIT

KE GENERASI 

KE LIMA

1,720 kes positif Covid-19 adalah kluster tabligh Seri Petaling

SEORANG daripada 12 peserta atau kontak rapat tabligh Seri Petaing diuji positif Covid-19, dedah data Kementerian Kesihatan hari ini.

Ini berdasarkan 1,720 kes positif daripada 19,96 sample yang diuji setakat tengah hari tadi.

Jumlah keseluruhan sampel kluster itu yang sudah diambil adalah 22,516 tetapi 2,620 sampel masih menunggu keputusan ujian.

Baki 18,176 lagi pula disahkan negatif.

Data itu berkaitan kluster terbesar jangkitan Covid-19 di negara ini yang melibatkan himpunan tabligh tiga hari dua malam di Masjid Seri Petaling pada 27 Februari sehingga 3 Mac.

Jumlah kes positif kluster itu adalah hampir 40% daripada keseluruhan kes sah di Malaysia setakat ini.

Kes indeks kluser tabligh direkodkan sebanyak 766 kes, daripada jumlah itu, 715 kes adalah kes generasi pertama.

Manakala kes generasi kedua adalah 206, kes generasi ketiga (19), kes generasi keempat (7) dan untuk generasi kelima tujuh kes dilaporkan.

Dianggarkan hampir 16,000 orang menghadiri himpunan tabligh itu melibatkan peserta dalam dan luar negara.

Malaysia hari ini melaporkan tiga lagi kematian, membawa kepada jumlah korban wabak kepada 70 orang.

Bagaimanapun, kes jangkitan baharu hanya 118 kes, berbanding 222 kes dilaporkan pulih.

Jumlah pesakit yang pulih kini mencapai 1,830 orang.

Jumlah kes sah sekarang naik kepada 4,346.

Kes baharu hari ini adalah yang kedua terendah dilaporkan sejak perintah kawalan pergerakan dikuatkuasa pada 18 Mac.

Kes terendah dilaporkan berlaku pada 24 Mac dengan 106 kes. – 10 April, 2020.


ANGKA SERANGAN

DILIHAT MAKIN

MENURUN

AMIN

NOMBO ADA JANJI ADA KOMISEN
NOMBO ADO

JANJI  KOMISEN
Wou TT. Kau gi hari2 kat Kwantung tu tlg lah tengok klu ado nombor yg baik2 punya kat tembok kubur2 lamo tu.Tolong lah pukol gambar and posted kat cni.Sonang sikit nak pau bilo kodai perpaduan ummah tu bukak nanti.. 
on 
KODAI BUKAK 
KO TUTUP
Publish | Delete | Spam
Arymanchino
on 10/04/20

Dul------

NAK BINI TIGO

NAK KAYO

NAK BINI TIGO

Si Kaki Nombor Ekor tu nyanyi, kok kono nombor dapek moli sebijik rumah dan Proton Waja, Alhamdulilah ..dah kiro KAYO dah. 
Yang Mulia Tuan Haji Teukui Nan titah ..2juta tu duit poket harian bagindo je ..kok setahun 735juta ..itu baru duit poket. Dalam kes ini Tuan Mooftee nak tangkap sapa dulu? 
on 
KODAI BUKAK
 KO TUTUP
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 10/04/20

O-----

INI FAKTA AMAT BERAT
INI FAKTA

AMAT BERAT

1,720 kes positif Covid-19 adalah kluster tabligh Seri Petaling


BERITA MENYUSUL

MIS NOMBOR


MIS NOMBOR
Gwa tak judi..gwa main nombor je..tapi pkp ni semua tutup kedai..spore pun tutup...aduh gian nak cai nombor...nuar berahim dah mis nombor.. 
on 
KODAI BUKAK
 KO TUTUP
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/04/20

Ap--------

AMAT BENAR PEKARA INI


AMAT BENAR

PEKARA INI
Sbg PKP lg.Mcmana dgn org2 yg terpisah antara suami isteri dan anak2 baru2 ni. Ramai laki yg antar isteri dan anak balik kg cuti sekolah pah tu terpisah d sbbkan PKP. Harap kerajaan kena beri kelonggaran utk ambil isteri.
 Susah juga dah lama tak entot ni... 
on 
SAMBUNG LAGI
Publish | Delete | Spam
Arymanchino
on 11/04/20

HARI KE 25

BERKHALWAT

HARI INI SABTU 11/4/2020
KITA  BERKHALWAT
MASUK KE HARI 25

KELMARIN 
DIUMUMKAN BERKHALWAT
AKAN DISAMBUNG
DUA MINGGU LAGI

PAGI INI JAM 7.30 
GUA DI KWANTUNG
SAPERTI BIASA

CUACA REDUP
MATAHARI DAH NAIK
TAPI SINAR LEMBUT
TIDAK MELAHIRKAN
BAYANGAN YANG JELAS

 OKESTRA UNGGAS
AGAK TIDAK RANCAK
AYAM TAK BERKOKOK
RAJA UDANG TAK BISING
HANYA MERBAH
YANG BERLAGU

GUA TERDENGAR 
SUARA BARU
YAM YAM YAM
APAKAH BURUNG YAM YAM
 GUA TAK TAU APA 
NAMA UNGGAS INI

ADA PEMINAT UNGGAS
YANG  TAHU?

SELAMAT BERKHALWAT
AMIN


----------