Rabu, 12 Februari 2020

KESAH SETIAKAWAN


KESAH 

SETIAKAWAN

BANGUN DAN LAWANTAK PERLU

CAKAP BANYAK

BANGUN LAWAN

Orang Asli Tasik Chini mahu lawan kerajaan PahangORANG Asli Tasik Chini, Pahang bertekad untuk mengambil tindakan undang-undang bagi mendapatkan semula hak ke atas tanah adat mereka yang didakwa dimusnahkan kerajaan negeri.

Wakil penduduk Kampung Gumum di Tasik Chini, Nobi Sia berkata masyarakat suku Jakun itu mahu mendapatkan semula tanah yang kini musnah selepas diambil alih kerajaan bagi pembalakan, lombong dan ladang.

Kesanya, mereka kehilangan sumber mata pencarian disebabkan penerokaan hutan yang membawa pencemaran dan kerosakan di komplek tasik semula jadi kedua terbesar itu, katanya.

“Sekarang ini tanah adat kami sudah habis semua telah dicerobohi, tidak ada apa yang tinggal. Kerana itu kami semua berhasrat untuk mengambil tindakan undang-undang dapatkan semula hak kami.

“Kami sudah berjumpa dengan peguam dan penduduk kampung semua sudah bersetuju,” katanya kepada The Malaysian Insight ketika ditemui di kampungnya.

Kawasan sekitar Tasik Chini yang mendapat pengiktirafan oleh Unesco sebagai Kawasan Perlindungan Biosfera dihuni kira-kira 800 penduduk Orang Asli suku Jakun dan Semelai di lima buah kampung.

Masyarakat yang mendiami Kampung Gumum, Kampung Ulu Gumum, Tanjung Puput, Kampung Cendahan dan Kampung Melai ini juga menganggap Tasik Chini sebagai tempat keramat mereka.

Pencemaran teruk

Kini kompleks Tasik Chini yang digelar sebagai “laut” oleh Orang Asli seluas 5,084 hektar dengan 12 tasik itu teruk tercemar.

Menurut penyelidik, kawasan berkenaan akan hilang status rizab biosfera sekiranya penerokaan terus berjalan dan audit sudahpun dijalankan oleh Unesco bermula Mei sehingga September lalu.

Kerajaan negeri pada tahun lalu mengesahkan sebanyak 118 hektar daripada keseluruhan kawasan hutan diteroka dan perlombongan dijalankan di kawasan seluas 4.68 hektar.

Sebagai langkah mengatasinya, kerajaan negeri pada tahun lepas mengumumkan akan mewartakan Enakmen Bioderversiti Negeri Pahang sebagai langkah memulihkan Tasik Chini.

Namun menurut penduduk Orang Asli, langkah itu tidak akan dapat memulihkan semula kehidupan mereka.

Nobi, 66, berkata satu lagi penyumbang masalah adalah tebatan yang dibina pada 1990-an di Kuala Sungai Chini untuk mengempang dan mengawal paras air bagi perjalanan bot apabila air surut.

Tebatan itu dibuat kerana penggunaan bot merupakan satu-satunya cara perjalanan masyarakat tempatan pada waktu itu bagi menghubungkan Sungai Chini dengan Sungai Pahang.

Namun projek tebatan itu gagal kerana bukan saja tidak dapat mengawal paras air tasik malah menjejaskan tangkapan udang dan ikan, kata Nobi.

“Bila tebatan ini dibina ikan dan udang dari Sungai Pahang tidak dapat masuk ke Kuala Sg Chini.

“Bila empangan dibina memang habis kami (hilang mata pencarian). Nak cari hasil hutan, habis bukit gunung kena tarah. Orang sudah tak mahu datang lagi ke sini. Cuaca dulu sini sejuk sekarang panas.

“Memang habis semua dah tidak ada lagi untuk kami,” katanya.

Oleh itu beliau mengharapkan kerajaan negeri dapat memberikan pampasan sewajarnya kepada Orang Asli yang kehilangan mata pencarian mereka.

Nobi turut menyalahkan ahli Parlimen kawasan itu, Najib Razak yang menurutnya tidak mengendahkan tuntutan mereka.

Malah mereka tidak dapat bertemu dengan Najib sewaktu ahli Parlimen Pekan itu masih menjadi perdana menteri, untuk mengemukakan memorandum mereka.

“Najib tipu kami. Kami patut jumpa beliau untuk hantar memorandum pada November 2012.

“Ketika itu kami dijanjikan Najib akan berjumpa pada kami pada jam 10 pagi di pejabatnya tapi hanya wakil beliau sahaja yang menunggu. Sebab itu kami Orang Asli tidak senang dengan Najib,” katanya.

Nobi juga mendakwa Najib tidak pernah mengunjungi kampung mereka dan menteri besar terdahulu, Adnan Yaakob juga tidak mengendahkan tuntutan mereka untuk mengiktiraf kawasan Orang Asli.

“Banyak yang kami lakukan, tapi kerajaan langsung tidak dengar suara kami,” keluhnya yang menganggap sikap tersebut seolah-olah membunuh masyarakat mereka.

Anaknya Jamal pula berkata, kehancuran Tasik China yang merupakannya tempat mereka membesar dari tahun ke tahun juga menghancurkan hati mereka.

“Kami rasa patah semangat banyak aduan kami buat.Kami sampai ke menteri besar, perdana menteri tapi semuanya tidak dipeduli. Banyak kesedihan kami sebenarnya,” katanya.

Air kotor, ikan pupus

Tambahnya, penduduk Orang Asli kini meredah kawasan yang lebih jauh di dalam hutan untuk mencari hasil.

“Kita terpaksa keluar masuk dalam (hutan) sejauh 40 kilometer semata nak cari hasil hutan, macam tongkat ali, rotan, akar-akar kayu sebab hutan dekat Tasik Chini ini sudah tidak ada hasil.

“Kalau sebelah sana ada pelombongan (Bukit Ketaya) sebelah sini pula sudah buka ladang kelapa sawit. Memang habis semua hutan dekat Tasik Chini,” kata Jamal.

Namu mereka tetap meneruskan aktiviti menangkap ikan di Tasik Chini biarpun tahu tasik tercemar.

“Untuk ikan itu terpaksalah juga sebab nak beli hari-hari tak mampu kita, tapi rasanya sudah tak sedap macam dulu.

“Dan ikan pun tak banyak macam dulu. Ada juga spesies yang sudah tidak ada macam kelisa,” katanya.

Mereka juga tidak berani menjadi air Tasik Chini sebagai sumber minuman seperti dilakukan generasi terdahulu sewaktu tasik berkenaan masih jernih kebiru-biruan.

“Namun sekarang ini tidak ada orang berani. Nak mandi pun dekat tasik tengok lah air, dah coklat keruh tak macam dulu, katanya.

Selain itu, kemusnahan alam juga menyebabkan tiada lagi pengunjung datang, terutama dari luar negara, dan masyarakat Orang Asli tidak lagi dapat menjual hasil kraftangan.

“Kalau dulu dengan jual kraftangan saja kita boleh dapat tambah pendapatan sekurangnya RM400 hingga RM300 sehari. Paling rendah pun RM100,” katanya.

Hanya tinggal nama

Beliau juga bimbang generasi muda Orang Asli hanya akan dapat mendengar nama dan cerita mengenai Tasik Chini saja sekiranya kawasan itu terus diteroka.

“Kalau saya hidup saya sempatlah ceritakan lagi sebab saya mula di sini (membesar) dan kemungkinan berakhir di Tasik Chini ini,” katanya.

Seorang pengusaha rumah penginapan di Kampung Gumum, Nee Tankiat, 73, mengakui tiada lagi pelancong yang mahu datang ke Tasik Chini.

“Dulu ramai pelancong banyak luar negara yang datang tinggal sini, tapi sekarang memang dah tak ada.Mereka terkejut Tasik Chini ini dah tak macam dulu,” katanya.

“Kalau ada pun rakyat tempatan sahaja tapi pelancong luar sudah tidak ada lagi,” katanya yang mengusahakan rumah penginapan sejak lebih 30 tahun bersama mendiang suaminya

Kesan daripada penerokaan tanah untuk pembalakan, perlombongan dan ladang itu menyebabkan air Tasik Chini menjadi busuk pada satu ketika, katanya. – 12 Februari, 2020.

HANYA 

SATU KATA

SATU SUARA

LAWAN
--------

WOIT APA NI? APA MAKNA BERIAT INI?

WOIT 

TETIBA

APA MAKNA

BERITA INISaya lebih konsisten bela Melayu berbanding penyangak – Anwar


BERITA MENYUSUL

----------

RATU ADIL KINI BERSUARASALUT

RATU ADIL

KINI BERSUARA 

Kita sokong Tun M lama sebelum Pas – Wan Azizah

SHAH ALAM – Usul undi percaya kepada Dr. Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri bukan perkara baharu bahkan ia sudah dilakukan lebih awal oleh Pakatan Harapan (PH) sebelum ini.

Timbalan Perdana Menteri,  Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, pihaknya tidak teragak-agak untuk meneruskan sokongan itu walaupun dibawa oleh ahli Parlimen Pas nanti.

SENYAP LAMA

MENDIAM DIRI

KINI BERSUARA

BERI SOKONGAN

PADA MADEY

YANG JELAS 

TEPAT BETUL

RAKYAT HORMAT

SALUT RATU ADIL
--------

EEH WAH

EEEH WAH

DAH LETIH

BERATIP

Fokus kepada ekonomi, bukan main politik, kata Anwar-----------

KERUSI MAK BADAK

KERUSI 

MAK BADAK
TT, cerita gajah dah ada, tapi cerita badak tak ade ke, sekarang ni mak badak tengah keluar masuk kandang, mak badak tak nak komplen kerusi kat kandang tu keras sangat. 
on 
SEMUA TAK JADI GAJAH 
- SEMUA JADI KENG
Publish | Delete | Spam
hamim
on 12/02/20

B
---------

BUKAN KENG
BUKN KENG
Ni bukan Keng sham Rais Ooi;
 ni Bewok Kabut
 ✌️πŸ‡¦πŸ‡²πŸ‡ΎπŸ― 
on 
SEMUA TAK JADI GAJAH
 - SEMUA JADI KENG
Publish | Delete | Spam
herman adnan
on 12/02/20

TT-----------

CARI BOMOHCARI BOMOH
Betulah tu. pergi la cari bomoh kadir,kalau kalau dia boleh ikhtiarkan ilmu kebal ke. tak pun bomoh perancis kencing petai,mana tahu dapat ilmu lesap ke,ilmu tahan dugaan hati tabah kote tak bersarung dalam jel ke 
on 
APA MAKNA DAN 
APA DIBELAKANG BERITA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/02/20

Ka


------

JANGAN FITNAH PEMIMPIN ISLAM

JANGAN FITNAH

PEMIMPIN ISLAM
Abam xleh tahan pasei kote dia besor kut, terjulur je celah zip. Bakat kote besor nie patut jadi pelakon ceta blue bukan jadi pm. Tp ceta blue gay la kan. hahaha bodoh punyer abam 
on 
JERAT SEDANG
 DIPASANG BUKN DI PISANG
Publish | Delete | Spam
yeop_sepet
on 09/02/20

Ka

---------

SAPA DULUSAPA 

MASUK DULU
sapa yg akan masuk penjara dulu? najib, rosmah, isa, ku nan, zahid. cepat la sikit dah lama geli nak pancut dah harap kes usop dah belegaih 
on 
ADAKAH NAJIB KE PENJARA 
BILA TAKDA MADEY
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/02/20

K
----------

SEMUA TAK JADI GAJAH - SEMUA JADI KENG

SEMUA TAK

JADI GAJAH

SEMUA JADI KENG
Wahai Para Pembacha Tukartiub Yang Budiman

Jika kita berkunjong  ke pekan Kota Bharu atau ke  Machang Bubok di Bukit Mertajam...Ada jalan yang dinamakan Jalan Gajah Mati.

Ada pun  di daerah  Dinding (sekarang Manjong) di Perak pada suatu masa terdapat satu kampong yang dinamakan Kampong Gajah Mati. Cheriteranya amat romantic dan menusok jiwa.Kurang lebeh beginilah kesahnya:

"Sekumpulan gajah menyusori sungai dan tiba2 ketua(ibu) menyedari seekor gajah betina  tiada dalam kumpulan.

Bergegaslah seekor gajah jantan berpatah balek menjejaki gajah betina tersebut. Gajah betina itu dijumpai separoh tenggelam dalam suatu lubok atau sumur. Makin lama makin tenggelam dan  gajah jantan itu memaut belalainya choba selamatkan..tapi maseh tenggelam. Keriuhan genting  ini turut disaksikan oleh pendudok kampong. Gajah jantan itu enggan melepaskan pautannya. Tenggelamlah kedua duanya...baik gajah2 lain  yang kesemua berpatah balek maupun pendudok kampong..semuanya berlinangan ayer mata.

Fitrah semangat setia kawan gajah itu lah yang menjadi jolokan dan pedoman. Kerana Setia-Kawan ini lah nama Sitiawan itu dizahirkan"

Ada pun sifat2 Setia-Kawan ini  turu dianuti oleh penjenayah atau khususnya para penchuri zaman silam.Malah karya Plato, Republic dan William Shakespeare, Henry IV di abad ke 16 sudah pun tertulis proverb "HONOUR AMONG THIEVES ".

Kalau di Britain  dulu2 penjenayah mempunyai nilai etika dan moral yang tinggi sesama mereka.Kalau lima orang pechah masok kilang  ....seorang dua yang ditangkap tidak akan pechah mulut atau "grass on" yang terlepas.Merengok dalam penjara tapi rakan2 di luar jaga anak bini si banduan.

Begitu juga Kongsi  Gelap kaum China ...potong ayam atau minum darah. Biar pechah perut jangan pechah mulut. 

Hanya dalam abad ke 20 lah Honour Among Thieves ini dipersendakan menjadi There Is No Honour Among Thieves.

Begitu lah evolusi Setia-kawan.Penchuri nombor satu kena tangkap...berpuloh puloh penchuri lain yang sehati sejiwa pada suatu  suatu masa  tampil bagi  keterangan. Apa tidaknya..kalau tak nak selamatkan diri..bodoh laa.

Selain dari "Grass On"..Mat Salleh ada satu lagi slang bagi sifat jijik ini yakni "Finger"....e.g " The witness fingered him as the mastermind".

Namun apa bila menuding jari...sebatang telunjok tapi jari2 kelingking, manis dan hantu menuding ke arah si  saksi itu sendiri.

Kesian gajah gajah setia kawan tu!-------

BILA PENYAMUN DAN PEROMPAK MULA BERGADUHBILA PENYAMUN

BERGADUH DGN

PEROMPAK

MAKA RAKYAT

SENANG HATI

TIKAM MENIKAM

SESAMA SENDIRI


Peguam Rosmah dakwa Mahdzir 'paling korup'

PEGUAM bela Jagjit Singh hari ini mendakwa ahli Parlimen Umno Mahdzir Khalid sebagai menteri pendidikan “paling korup” kerana bersetuju untuk meluluskan projek hibrid solar di Sarawak dengan balasan suapan RM60 juta.

Jagjit membeeritahu mahkamah Mahdzir pada mulanya menuntut 20 peratus daripada Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd Saidi Abang Samsudin daripada kos keseluruhan projek solar berkenaan yang bernilai RM1.25 bilion. Namun ia ditolak Saidi.

Beliau turut mendakwa Mahdzir mengurangkan jumlah berkenaan kepada RM60 juta yang mana menteri pendidikan itu akan menerima RM1 juta setiap bulan dalam tempoh lima tahun.

Jagit memberitahu mahkamah, selepas perjanjian antara Saidi dan Mahdzir dicapai, Mahdzir mengarahkan kakitangan Kementerian Pendidikan untuk menyediakan dokumen secepat mungkin.

Jagjit: Saya letakkan kepada kamu bahawa kamu menuntut 20 peratus daripada kos projek solar hibrid dan Saidi tidak setuju.

Mahdzir: Saya tidak bersetuju.

Jagjit: Selepas berbincang dengan Saidi, beliau setuju untuk membayar RM1 juta sebulan bagi tempoh lima tahun, jumlahnya RM60 juta.

Mahdzir: Saya tidak bersetuju.

Jagjit kemudian memberitahu Mahdzir beliau mempunyai bukti mengenai apa yang dirujuknya.

Jagjit: Kamu perlu faham, saya tidak dapat semua ini tanpa asas. Selepas Saidi bersetuju untuk bayar RM1 juta sebulan kepada kamu, kamu minta kakitangan kamu sediakan dokumen secepat mungkin.

Mahdzir: Saya tidak bersetuju.

Mahdzir memberi keterangan pada perbicaraan isteri bekas perdana menteri Najib Razak, Rosmah Mansor yang didakwa meminta rasuah sebanyak RM125 juta dari Jepak Holdings dan menerima rasuah sebanyak RM1.5 juta daripada Saidi. – 11 Februari, 2020.


HAM DU LIL

RAKYAT  

GUMBIRA

KETAWA 

KAH KAH KAH

PADAN MUKA
KAH KAH KAH


-----------

SIAPA BERI ARAHANSIAPA
BERI

ARAHAN

BUNUH

KEVIN

MORAIS

-------

BELOT BELOT BELOT SEMUA JADI KENG
BELOT BELOT

SEMUA JADI

 KENG


Saya tidak ambil rasuah, kata Mahdzir


BEKAS menteri pendidikan Mahdzir Khalid memberitahu mahkamah tinggi hari ini, beliau tidak pernah meminta atau menerima sebarang rasuah daripada Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd Saidi Abang Samsudin berhubung projek hibrid solar di Sarawak.

Beliau juga berkata kontrak solar bernilai RM1.25 bilion diberikan kepada Jepak kerana mengikuti arahan perdana menteri ketika itu, Najib Razak, sambil menambah terdapat juga tekanan daripada “pasukan” Saidi untuk menyerahkan projek itu.

“Saya tidak meminta atau menerima sebarang rasuah daripada Saidi. Tiada keperluan mendesak untuk saya melakukannya.

“Saya hanya mengikut arahan daripada Najib untuk memberi projek itu kepada Jepak,” katanya ketika menamatkan keterangan bertulisnya.

Minggu lepas, Mahdzir memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang beliau ditekan daripada pelbagai pihak, termasuk Rosmah Mansor, untuk memberi projek hibrid solar di Sarawak kepada sebuah syarikat kurang berkemampuan.

Rosmah, 69, isteri bekas perdana menteri, berdepan tiga tuduhan rasuah, salah satunya kerana meminta RM187.5 juta daripada Saidi sebagai dorongan untuk membantu syarikat itu mendapatkan projek hibrid solar bernilai RM1.25 bilion untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak.

Beliau juga dituduh menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada Saidi pada 2016 dan 2017. – 10 Februari, 2020.

MADZHIR KENG

JANGAN RISAU

BOCORKAN 

SEMUA

KAH KAH KAH

KAPAL DAH KARAM

NAJIB ROSMAH

DAH LINGKUP

SELAMATAN DIRI
KAH KAH KAH

-----------

APA MAKAN DAN APA DIBELAKANG BERITA


APA MAKNA

APA  KESAH

LATAR BELAKANG

BERITA INI

KENAPA 

SEKARANG

DI NOBAT?

JENG JENG JENG
ADA BERITA DIBELAKANG BERITA
ADA SURAH DIBELAKANG SURAH

JANGAN LUPA SIAPA KEVIN MORAIS
APA TUGAS KEVIN

INGAT TAK KEVIN
BEKERJA DI PEJABAT PEGUAM NEGARA
KEVIN IALAH SEORANG PEGUAM
KEVIN BERTANGGUNG JAWAB
MENYEDIAKAN DRAF
KES 1MDB

KEVIN MENYEDIAKAN DRAF
UNTUK MENDAKWA NAJIB

INGAT TAK
BAGAIMANA GHANI PATAIL
PEGUAM NEGARA
YANG DIBERHENTIKAN

INGAT TAK BAGAIMANA
PENGARAH SPRM ABU KASSIM
DIPAKSA BERHENTI

INGAT TAK BAGAIMANA
KEVIN DIBUNUH
KEVIN DISIMIN
KERETA DIBAKAR

DAN
BAGAIMANA  DAKWAAN 
KATAS NAJIB GAGAL
NAJIB SELAMAT

JENG JENG JENG
APA BERLAKU BARU  BARU INI

KOREK KOREK KOREK
PITA RAKAMAN
YANG MELIBATKAN NAJIB ROSMAH
DALAM USAHA
UNTUK MEGAGALKAN  DAKWAAN
KEPADA NAJIB - KES 1MDB

I REST MY CASE MY LORD


Kevin Morais dinobat juara anugerah PIACCF 2020

PUTRAJAYA – Bekas Timbalan Pendakwa Raya, Jabatan Peguam Negara, mendiang  Anthony Kevin Morais dinobatkan sebagai penerima Anugerah Juara Anti Rasuah Antarabangsa Perdana (PIACCF) 2020.

Anugerah itu disampaikan sendiri oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad kepada adik mendiang, Charles Suresh Morais.

“Kevin Morais merupakan seorang timbalan pendakwa raya yang sangat dihormati.

“Pendakwa Malaysia ini dibunuh pada 2015 semasa menyiasat skandal rasuah,” katanya berucap ketika merasmikan Dana Juara Anti Rasuah Antarabangsa Perdana 2020 di Marriot Hotel Putrajaya, di sini, malam ini.

Hadir sama isteri Perdana Menteri, Tun Hasmah Mohamad Ali; Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Mohamed Azmin Ali; Menteri Kesihatan, Dr Dzulkefly Ahmad.

Turut hadir Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Latheefa Koya; bekas Ketua Pesuruhjaya SPRM, Abu Kassim.

Dalam pada itu, Ketua Penyiasat Komisi Pembanterasan Rasuah, Indonesia, Novel Baswedan turut menerima anugerah sama pada majlis tersebut.

“Novel merupakan seorang pegawai Komisi Pemberantasan Korupsi (KPK), Indonesia.

“Semasa salah satu siasatannya pada Jun 2016, ada pihak membaling asid terhadapnya menyebabkan matanya buta sebelah,” katanya.

Dalam pada itu, Dr Mahathir juga berkata, pengwujudan dana tersebut bagi membela nasib pegawai agensi-agensi anti rasuah yang terkesan ketika menjalankan tugas.

“Dana antarabangsa ini diwujudkan selaras dengan perkara yang dinyatakan di dalam United Nation Conventions Against Corruption (UNCAC).

“Ia memberi perlindungan kepada pegawai penguatkuasa agensi anti rasuah bagi negara-negara yang menjadi ahli kepada International Association of Anti-Corruption Authorities (IAACA),” katanya.

Terdahulu, pada 22 Januari lalu, Presiden IAACA, TDr Ali Fetais Al-Marri mengumumkan akan penubuhan tabung ini untuk dinamakan sempena nama  Dr Mahathir Mohamad pada mesyuarat tahunan persatuan itu di Vienna sebagai penghormatan terhadap komitmen dalam usaha membanteras rasuah. – MalaysiaGazette

NAJIB KALAU

GUA LU 

SIKALANG GUA

CALI ITU

BOMOH MUKAN

BOMOH KELALA

TAPI PAKAI

BOMOH LALI

PEDANG  KIDAH
KAH KAH KAH-----------

MAKIN MENARIK
BILA PENYAMUN

DENGAN

LANUN BERGADUH

RAKYAT GUMBIRASaya tidak ambil rasuah, kata MahdzirPeguam Rosmah dakwa Mahdzir 'paling korup'


BERITA MENYUSUL

======

SELASA BERLALU
SELASA BERLALU
Gilaka, sudah malam selasa, abam masih tak saman. Abam ada telur tak? Perkara camni amat senang pun tak berupaya uruskan, nak jadi PM tadbir negara. 
Hahahahaha! 
on 
HARI INI 
HARI SELASA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/02/20

KaSURAH TERLARANGSURAH TERLARANG

liked a Tweet you were mentioned in
Surah-Surah Terlarang: Persoalan Nasional tulisan @IshamRais boleh dibeli di Kinokuniya KLCC. Dapatkan segera sebelum stok habis. pic.twitter.com/fQeNd14F0p

Retweeted a Tweet you were mentioned in
Surah-Surah Terlarang: Persoalan Nasional tulisan @IshamRais boleh dibeli di Kinokuniya KLCC. Dapatkan segera sebelum stok habis. pic.twitter.com/fQeNd14F0p


----------