Sabtu, 29 Oktober 2022

TANDA EKONOMI MERUDUM


Tempahan makan malam politik makin kurang pada PRU15, kata pengusaha restoran

PEMILIK restoran di semenanjung tidak yakin tempahan untuk ceramah dan perhimpunan politik pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) ini setanding dengan perniagaan mereka semasa pilihan raya pasca-Covid 19.

Walaupun pengusaha restoran di Johor berkata mereka telah mula menerima tempahan untuk makan malam politik sejak pembubaran Parlimen diumumkan pada 10 Oktober, mereka yang berada di Pulau Pinang, Selangor, Negeri Sembilan dan Kuala Lumpur, berkata tempahan seperti itu sukar diperoleh mereka.

Presiden Johor Kitchen Association Ang Swee Kiong berkata ahli mereka menjangkakan 30% hingga 40% lebih tempahan menjelang hari pengundian.

“Semakin dekat hari pengundian, semakin banyak pesanan diterima,” kata Ang kepada The Malaysian Insight.


Beliau berkata walaupun berdepan masalah kekurangan pekerja restoran ketika ini, mereka seharusnya mampu menangani peningkatan dalam perniagaan kerana tempahan tidak diadakan pada masa yang sama.

“Nasib baik, semua makan malam diadakan pada masa yang berbeza,” kata Ang.

Bagaimanapun, di Pulau Pinang, tiada apa yang boleh dibanggakan oleh pengerusi Persatuan Restoran dan Kedai Teh Koo Soo Kwong Choon Tong Pulau Pinang, Vinah Yee Yook Chee.

Beliau menyalahkan keadaan ekonomi negara yang lemah dan kebimbangan yang berlarutan terhadap Covid-19 sebagai punca makan malam politik jarang diadakan di negeri itu.

“Dalam pilihan raya pasca-pandemik, terdapat banyak tempahan untuk mengadakan perhimpunan politik,” katanya.

Yee berkata kini trendnya ialah mengadakan ceramah untuk berkempen di jalanan dan di auditorium yang mana tiada makanan dihidangkan.

“Mereka kini jarang memilih untuk melakukannya di restoran,” tambahnya.

Timbalan Presiden Persatuan Restoran Malaysia Selangor & Wilayah Persekutuan Ku Su Shin Choong Hung, Hor Chee Keong memberitahu The Malaysian Insight bahawa beliau belum mendengar sebarang tempahan makan malam politik daripada ahlinya di Selangor.

Presiden Gabungan Persatuan Penjaja Selangor dan Kuala Lumpur Tan Luan Huat berkata adalah menjadi kebiasaan bagi pengusaha restoran untuk mencari keuntungan pada pilihan raya.

Beliau berkata pada masa terbaik, ahlinya melihat perniagaan meningkat sebanyak 20% hingga 30% semasa pilihan raya dengan menjual makanan ringan ke restoran.

Kedai kopi tradisional, yang popular di kalangan orang tua, juga melihat perniagaan tidak begitu rancak sebagaimana pada pilihan raya lalu.

Pengerusi Penang and Province Wellesley Cafe Association, Tan Kar Seong berkata, kedai kopi tidak lagi sesak seperti dahulu pada pilihan raya lalu.

Kemajuan teknologi dan media sosial telah membawa berita politik dan perbincangan ke rumah orang ramai, katanya.

“Semuanya tersedia pada telefon pintar. Mereka boleh membuka atau menyertai kumpulan sembang untuk membincangkan politik di rumah.

“Mereka tidak perlu pergi ke kedai kopi untuk mencari rakan mereka untuk bercakap tentang politik.”

Walaupun itu mungkin berlaku di pusat bandar dan bandar yang lebih besar, Tan berkata pertemuan di kedai kopi untuk membincangkan politik ini masih kukuh di kawasan luar bandar dan kampung baharu yang internetnya lemah.

Ianya pasti, kata Pengerusi Persatuan Pemilik Kedai Kopi dan Kedai Makan Seberang Perai Lee Kok Yong.

Beliau berkata apabila orang tua mula memahami media sosial, mereka akan pergi ke perbincangan dalam talian dan bukannya kedai kopi.– 29 Oktober, 2022.

INI TANDA

EKONOMI

MERUNDUM

AMIN

INI TANDA KE

ARAH ZAMAN

MELESET

AMIN

BERSEDIA

JAGA APA

YANG ADA

AMIN

KHALAS

PARTI ISLAM DEMOKRAT


Amanah letak 15 muka baharu di Perak

AMANAH Perak akan menurunkan 15 calon muka baharu daripada keseluruhan 26 calon untuk kerusi Parlimen dan negeri yang bakal ditandingi parti itu atas tiket Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) ini.

Pengerusi Amanah Perak Asmuni Awi berkata parti itu akan bertanding di enam kerusi Parlimen dan 20 kerusi negeri, iaitu pertambahan dua kerusi Parlimen dan lapan kerusi negeri berbanding pilihan raya umum pada 2018.

“Tiga calon Parlimen adalah muka baharu,” katanya pada sidang media di Ipoh, Perak.

Amanah juga katanya menampilkan  sembilan calon muda berusia bawah 40 tahun.


Naib Presiden Amanah Mujahid Yusof dan Dr Mohd Hatta Ramli akan mempertahankan kerusi parlimen masing-masing di Parit Buntar dan Lumut.

Asmuni pula akan mempertahankan kerusi negeri Manjoi, bersama bekas menteri besar Mohammad Nizar Jamaluddin yang bertanding di Sungai Rapat dan Yahaya Mat Nor di Pasir Panjang.

Asmuni bagaimanapun mendakwa tidak tahu menahu tentang pencalonan Nik Omar Nik Abdul Aziz yang diumum oleh PKR akan bertanding di Perak.

“Itu saya tak tahu. Saya tak ada maklumat ini. Elok semak dengan dia sendiri,” katanya.

Timbalan Pengerusi Amanah Perak Muhaimin Sulam semalam bagaimanapun memberitahu Malaysiakini, Nik Omar akan bertanding di Parlimen Pasir Salak, yang dianggap kubu kuat Umno.

Kelmarin, Presiden PKR Anwar Ibrahim mengumumkan Nik Omar sebagai calon PH bertanding di Perak, bersama enam lagi calon bukan dari jalur parti politik tetapi profesional pelbagai bidang termasuk yang mewakili golongan orang kurang upaya (OKU).

Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli berkata pencalonan golongan profesional itu bukti PH mendengar dan memahami keresahan rakyat yang kurang yakin serta sudah hilang percaya pada parti politik dan ahli politik.

Pada PRU14, Nik Omar bertanding atas kuota Amanah di kerusi negeri Chempaka di Kelantan tetapi kalah dan hilang wang pertaruhan.

Berikut senarai penuh calon Amanah bagi PH di Perak: 

PARLIMEN:

P56 Larut: Zolkarnain Abidin

P57 Parit Buntar: Dr Mujahid Yusof Rawa

P59 Bukit Gantang: Fakhruldin Mohd Hashim

P67 Kuala Kangsar: Ahmad Termizi Ramli

P69 Parit: Nurthaqaffah Nordin

P74 Lumut: Mohd Hatta Md Ramli

NEGERI:

N01 Pengkalan Hulu: Mohd Saad Ismail

N04 Kota Tampan: Mohd Sabri Abdul Manaf

N05 Selama: Razali Ismail

N06 Kubu Gajah: Mohd Nazri Din

N08 Titi Serong: Muhammad Nakhaie Wahab

N11 Gunung Semanggol: Sheikh Khuzaifah Sheikh Abu Bakar

N12 Selinsing: Ahmad Saqif Ansarallah Ahmad Jihbaz Mokhlis

N14 Changkat Jering: Megat Shariffudin Ibrahim

N16 Kamunting: Muhd Fadhil Nuruddin

N20 Lubok Merbau: Zaiton Latiff

N23 Manjoi: Asmuni Awi

N35 Manong: Mohd Jamsari Mahamood

N39 Belanja: Mohd Ikhmal Mohd Iskandar

N44 Sungai Rapat: Dr Mohammad Nizar Jamaluddin

N48 Ayer Kuning: Mohd Nazri Hashim

N50 Kampong Gajah: Mohd Syamsul Alauddin

N51 Pasir Panjang: Yahaya Mat Nor

N53 Rungkup: Ahmad Munzirie Ahmad Kabir

N56 Changkat Jong: Muhaimin Sulam

N59 Behrang: Khairol Najib Hashim – 28 Oktober, 2022.

AMANAH

PARTI ISLAM

DEMOKRAT

AMIN

PARTI MASA 

DEPAN UNTUK

NEGARA KITA

AMIN

KHALAS

TERUSKAN KEMPEN BUMI HIJAU


TERUSKAN

KEMPEN

BUMI HIJAU

AMIN

UNDI BUAT PERSEDIAAN


SILA SEMAK

DIMANA NAMA

DISENARAI

AMIN

KALI INI SEMUA

OTOMATIK

JUSTERU SILA

BUKA PORTAL SPR

DAN LIHAT NAMA

AMIN

KHALAS

MENCABUT SERBAN PAK LEBAIMENCABUT SERBAN

PAK LEBAI

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

AMIN

SUARA DON MADEY


Saya sanggup lupakan perbuatan khianat Muhyiddin, kata Dr Mahathir


PENGERUSI Penaja Gerakan Tanah Air (GTA) Dr Mahathir Mohamad berkata beliau sanggup merendahkan diri dan melupakan perbuatan ‘khianat’ Muhyiddin Yassin terhadapnya bagi membolehkan GTA dan Perikatan Nasional (PN) bekerjasama untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), 19 November ini.

Bekas perdana menteri itu berkata parti pembangkang hanya boleh mengalahkan Umno dengan cara bekerjasama dan atas sebab itu beliau memilih mengusulkan perkara itu kepada Muhyiddin, namun ditolak oleh Pengerusi PN itu.

“Kita pun fikir takpalah kalau pun dia (pernah) tikam belakang (saya) kerana demi bangsa, negara, agama kita, kita sanggup rendahkan diri nak bersama dengan Muhyiddin, walaupun dia buat khianat saya, tak apalah saya boleh lupakan perkara itu.

“Tetapi bila kita cuba nak kerjasama dengan Muhyiddin tetapi dia jawab dia tak nak kerjasama dengan siapa sahaja, bukan main sombong,” katanya ketika berucap pada Program Rapat Umum GTA Kedah, di Alor Setar malam tadi.

Dr Mahathir, yang juga pengerusi Pejuang dan penyandang kerusi Parliamen Langkawi, mendakwa Muhyiddin yakin PN boleh memenangi PRU15 tanpa perlu bekerjasama dengan mana-mana pihak dan masih berminat untuk menjadi perdana menteri buat kali kedua.

Dalam pada itu, Timbalan Pengerusi Penaja GTA Mukhriz Mahathir berkata GTA menyasarkan untuk bertanding sekitar 120 kerusi Parlimen dan pengumuman calon akan dibuat pada 2 Nov ini.

“Kita akan buat majlis pengenalan calon kesemuanya pada 2 November ini di pusat, tapi dari semasa ke semasa kita akan buat pengumunan dua tiga calon di peringkat negeri atau pun di pusat.

“Keseluruhan kerusi sasaran kami GTA akan bertanding di 120 kerusi tapi angka itu akan dimuktamadkan kemudian, mungkin lebih mungkin kurang.  Di Kedah, tidak kurang 10 kerusi Parlimen akan ditandingi,” katanya. – Bernama, 29 Oktober, 2022.              

INI SIKAP

GODFATHER

DON MADEY

AMIN

BERJIWA BESAR

DEMI HALANG

PENCURI KEMBALI

BERKUASA

AMIN

EGO ANGKUH

SOMBONG 

SEMUA

TOLAK TEPI

AMIN

YANG PENTING

HALANG PERASUAH

PENCURI KEMBALI

BERKUASA

AMIN

RAKYAT DIDULUKAN

EGO DI KAMBUS

AMIN

KHALAS

MENUJU ZAMAN MELESET


Ringgit teruskan aliran turun berbanding dolar AS 

RINGGIT ditutup rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) pada Jumaat, meneruskan penurunan menjelang keputusan Rizab Persekutuan AS (Fed) berkaitan kadar faedah minggu depan, kata peniaga.

Pada 6 petang, unit tempatan susut berbanding dolar AS kepada 4.7225/7275 daripada 4.7155/7185 ketika ditutup pada Khamis.

Pengarah Urusan SPI Asset Management, Stephen Innes berkata ringgit mengalami kelemahan berbanding mata wang negara maju itu, seiring dengan mata wang negara Asia lain.

“Jika kenaikan sebanyak 75 mata asas direalisasikan apabila Jawatankuasa Pasaran Terbuka Fed (FOMC) bermesyuarat pada 2 November ini, ia akan menjejaskan ringgit kerana kenaikan kadar faedah tempatan tidak sepadan dengan kadar kenaikan AS ekoran kebimbangan mengenai kelembapan ekonomi domestik,” katanya kepada Bernama.


Sementara itu, ringgit diniagakan tinggi berbanding beberapa mata wang utama.

Unit tempatan meningkat berbanding dolar Singapura kepada 3.3436/3474 daripada 3.3448/3472 ketika ditutup pada Khamis dan naik berbanding pound British kepada 5.4455/4513 daripada 5.4516/4551.

Ringgit lebih tinggi berbanding euro kepada 4.7008/7058 daripada 4.7334/7364 semalam dan kukuh berbanding yen kepada 3.1976/2012 daripada 3.2194/2219. – Bernama, 28 Oktober, 2022.


INI SALAH

SATU TANDA

MENUJU KE

ZAMAN MELESET

AMIN

NILAI RINGGIT

TERUS JATUH

AMIN

HARGA BARANG

MAKIN MAHAL

AMIN

KILANG TUTUP

BURUH HILANG

MATA PENCARIAN

AMIN

KHALAS

DEBAT MAIL BERADEBAT 

MAIL BERA

KAH KAH KAH

AMINpanglimo potaseh commented on 
"MAIL BERA TAKUT BERDEBAT"

Gwa betul betul sokong ini Mael Lambong yg debat bukan budaya kita ..BUKAN 41X ..budaya kita adalah SAKAU duit rakyat ..kita tak perlu debat ngapa Malaysia boleh tukar dari Harimau Asia jadi Babi Tonyok ..kahkahkah ..cino jugak yang konyang molahap babi .
Unknown commented on 
"MAIL BERA TAKUT BERDEBAT"

gua tak pelik mail bera tak nak debat... gua pelik masa jibby ajak apek siang .. dia pun tak nak debat.. takut .. dengan jibby pun takut.. ni mesti takut kisah telowong pecah.. kah kah kah.

BANGUN LAWAN UBAH


BANGUN LAWAN

UBAH

AMIN

KHALAS

WAJIB BANGUN MELAWANWAJIB BANGUN

MELAWAN

AMIN

Unknown commented on
 "HUJAN DATANG 
PAYUNG HILANG"

Semua bagi tilam bantal mimpi semua sanggup sekarang tetapi lepas pilihanraya semua lepas, semua naik harga, semua projek sapu semua komisen sapu, semua curi curi melaysia jalan Amin, dulu kini selamanya Amin kah kah kah
Unknown commented on
 "YANG INI HIM KE HER"

Ini lah nasib negara ini, asyik ada Mat Bebal, Mat Sardine, Mat Sembab, Mat Tidur jadi PM, mereka senang tapi menyusah memalukan seluruh rakyat Malaysia dengan kebodohan taksub ego mereka, kah kah kah asyik baca teks terus jadi Mat Bodoh kah kah kah

MANUSIA PEMUSNAH ALAMMANUSIA

PEMUSNAH ALAM

KHALAS

Unknown commented on
 "BERI PENCERAHAN"

Alam sudah penat, melayan karenah manusia durjana, sampai tindak balas akan sampai, segala musibah akan sampai kerana perbuatan sendiri, jangan salah kiri kanan, kalau tidak berbuat sesuatu sudah lewat amin kah kah kah

MENUNGGU NAMA CALON

 TUNGGU CALON

SABTU   29/10/2022
PKR UMUM NAMA CALON
DAP UMUM BEBERAPA NAMA
AMANAH BELUM LAGI
PARTI LAIN BELUM LAGI
JENG JENG JENG

BAKAL PENGUNDI
SEMUA TUNGGU SAPA
CALON YB MEREKA

WAJIB DI INGATKAN
SILA BUKA PORTAL SPR
UNTUK SEMAK MNGUNDI 
KAT MANA

GUA YANG DI DAFTAR
SECARA OTOMATIK
AKAN MNGUNDI DI BUKIT BINTANG
FLET GUA MASUK
DALAM WILAYAH BUKIT BINTANG
SEMPADAN DENGAN
LEMBAH PANTAI
AMIN

UK
ADA PERDANA MENTERI BARU
TUGAS UTAMA NAK BETUL EKONOMI

SEMALAM GUA BACA
PASARAN BOND
JATUH GILA
NAMPAKNYA
KITA SEMUA MENUJU
ZAMAN MELESET

APA ZAMAN MELESET
INI CIRI WATAK ZAMAN MELESET
1 - KILANG TUTUP
2 - BURUH HILANG KERJA
3 - NILAI DUIT JATUH
4 - BARANG NAIK HARGA

ORANG PUTIH PANGGIL
DEPRESSION
KITA PANGGIL MELESET

JANGAN LUPA 
ZAMAN MELESET 1929
HITLER NAIK
AKHIRNYA PERANG DUNIA

CIRI CIRI INI
GUA LIHAT MACAM
NAK BERULANG
AMIN

HOKKIEN
PAGI INI BASAH SEGAR
MATA HARI DAH KELUAR
TAPI KL & KL SENTRAL BERKABUS

WOW
BERPULUH RATUS 
PIPIT TERBANG BILA MATAHARI ADA
DI POKOK MATI
SAEKOR GAGAK
MEMENDAM RASA
TIONG BERAMAI RAMAI
BERSUARA TIONG
MEMADAM SUARA YANG LAIN

GUA RANCANG
NAK BALIK KAMPUNG
NAK TENGOK IKAN DI KOLAM
KALAU DAH BESAR
NAK AMBIK SAEKOR
NAK GORENG
DI WARUNG TOM YAM
DI BRICKFEILD

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT PAGI INI
DENGAN SENYUMAN

BRO
KEGAGALAN ADALAH
KUNCI KEJAYAAN
GAGAL AKAN MENGAJAR KITA

BRO
BEBERAPA ORANG MIMPIKAN
KEJAYAAN
SEMENTARA YANG LAIN
BANGUN SETIPA PAGI
UNTUK MEWJUDKAN NYA

BRO
KEJAYAAN ADALAH
SATU PERJALANAN 
BUKAN TUJUAN
BERUSAHA LEBIH PENTING
DARI HASILNYA
ADA HASIL ITU BONUS

BRO
KEMENANGAN ITU
DATANG DARI MENEMUKAN
 PELUANG
DALAM MASALAH

BRO
SOSOK YANG TINGGI KEDUDUKAN
ADALAH SOSOK YANG TIDAK
MELIHAT KEDUDUKAN DIRINYA
SOSOK YANG BANYAK KELEBIHAN
ADALAH SOSOK 
YANG TIDAK MELIHAT
KELEBIHAN DIRINYA

BRO
100 MAT BEBAL
TIDAK AKAN DAPAT
MENGANTIKAN
SEORANG MAT BIJAK

BRO
SAPA PUN BOLEH HADAPI
KEMENANGAN
TAPI HANYA ORANG YANG HEBAT
YANG BOLEH MEGHADAPI
KEKALAHAN

BRO
ORANG YANG LEMAH
TAK PERNAH BOLEH MEMAAFKAN
 MEMAAFKAN ADALAH SIFAT
ORNAG PERKASA
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT MENUNGGU
BAKAL CALON