Khamis, 23 Disember 2021

MALAM GUA KENA LOKAP - JAILHOUSE ROCK

 


MALAM GUA 

KENA LOKAP

JAILHOUSE ROCK

AMIN

NAJIB TALIPON TUAN IBRAHIM - BANJIR & ALAM SEKITAR

 Rosmah nafi suaranya dalam rakaman audio

RAKAMAN audio “Can I advise you something?” yang didakwa mirip suara Rosmah Mansor disifatkan sebagai mengarut oleh isteri bekas perdana menteri Najib Razak di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Rakaman dimainkan pendakwaan pada perbicaraan kes rasuah projek tenaga solar hibrid untuk sekolah-sekolah di pedalaman Sarawak yang dihadapi Rosmah.

Semasa disoal balas Timbalan Pendakwa Raya Gopal Sri Ram, Rosmah menafikan suara dalam rakaman itu adalah suaranya dan Najib,malah menegaskan beliau tidak masuk campur urusan suaminya melantik pegawai kerajaan.

Rakaman audio tersebut antara siri rakaman yang didedahkan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Januari tahun lalu, dipercayai konspirasi peringkat tertinggi berhubung siasatan kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) melibatkan Najib, Rosmah, pegawai kanan kerajaan dan beberapa individu lain termasuk dari Emiriah Arab Bersatu.


Rakaman itu sebelum ini dimainkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semasa perbicaraan kes rasuah Rosmah pada Februari tahun lalu. 

Bekas menteri pendidikan Mahdzir Khalid yang dipanggil sebagai saksi kelima pendakwaan ketika itu mengenal pasti suara dalam rakaman milik Najib dan isterinya Rosmah.

Semasa disoal balas hari ini, Rosmah menafikan sekeras-kerasnya apabila pendakwaan berkata suara itu miliknya.

Sri Ram: Boleh anda sahkan suara dalam rakaman audio itu milik anda dan suami?

Rosmah: Tidak. Saya tak boleh sahkan. Tiada bukti saintifik.

Sri Ram: Beberapa orang saksi telah sahkan suara itu milik anda dan suami.

Rosmah: Awak percaya?

Sri Ram: Jangan soal saya, saya yang bertanya kepada anda, dan anda kena jawab. Jangan bertengkar dengan saya. Kalau anda mahu bertengkar dengan saya, saya akan minta mahkamah keluarkan arahan terhadap anda.

Rosmah: Saya bukan nak bertengkar tapi janganlah jerit-jerit pada saya. Saya tak biasa orang jerit-jerit pada saya.

Sri Ram: Saya katakan bahawa suara itu adalah suara anda.

Rosmah: Saya tidak setuju. – 23 Disember, 2021.   

DENGAR BAIK2

SUARA SIAPA

AMIN

INI SUARA NAJIB

DENGAN PEMIMPIN

PARTI PAS

AMIN

SUARA 

TUAN IBRAHIM

MEMBERI 

PANDANGAN

PADA NAJIB

TENTANG EKOLOJI

ALAM SEKIATAR

KHALAS

MERAKAM SEJARAH SUDAH SIAP

 


PESAN AWAL 

DAPATKAN HARGA SPESIAL
DARI HARI  INI 
HARGA TAWARAN KHAS
 HANYA UNTUK 16 HARI
AMIN

PESAN DISINI:


SEBELUM KE PILIHAN RAYA - TURUN KE JALAN RAYA

 Kerjasama Warisan, Muda tenaga baharu pembangkang, kata pemimpin parti

KERJASAMA dibentuk dengan Warisan sebagai satu usaha untuk mengukuhkan pembangkang menjelang Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), kata Pengarah Strategi Muda Luqman Long.

Luqman berkata parti pembangkang juga tidak seharusnya melihat kerjasama kedua-dua parti itu sebagai musuh dan ancaman antara satu sama lain.

Beliau memberitahu The Malaysian Insight, kerjasama itu sebaliknya perlu dianggap sebagai sinergi dan tenaga baharu untuk pembangkang.

“Bila Warisan turun (semenanjung), pembangkang dan juga Warisan tak boleh melihat ini agenda untuk pecah-belahkan pembangkang.

“Tapi kita kena anggap ini platform baru, arena yang dibuka lebih luas untuk pembangkang sertai, duduk semeja dan kukuhkan (kedudukan di) semenanjung,” kata Luqman.

Warisan yang dipimpin presidennya Shafie Apdal bertapak secara rasmi di semenanjung dengan pelancaran parti itu di peringkat nasional pada 17 Disember.

Pada masa sama, Warisan turut mengumumkan kerjasama rasmi bersama Muda, parti yang dipimpin Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Luqman berkata langkah tersebut adalah permulaan kepada usaha mewujudkan gabungan dan kerjasama antara semua parti pembangkang di negara ini.

“Muda bersiap sedia untuk pembangkang duduk semeja, itu yang belum berlaku. Warisan, Muda, DAP, PKR, dan Pejuang, itu lebih utama berbanding Muda dan Warisan.

“Warisan walaupun partinya besar di Sabah, di semenanjung ia baru sahaja dilancarkan. Sekiranya hanya Muda dan Warisan sahaja juga memang tak boleh pergi jauh,” katanya.

Beliau berkata hanya kerjasama antara parti pembangkang akan memberikan mereka peluang dalam PRU15 dalam berdepan Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN).

“Semua sepatutnya berada dalam satu kumpulan. Kita tahu kalau BN menang suku, PN menang suku tiada masalah untuk mereka bergabung untuk bentuk kerajaan.

“Tapi (bergabung) dengan PH tak boleh, dengan Muda tak boleh. Jadi, pembangkang tinggal pembangkang,” katanya.

Luqman juga mengharapkan para pemimpin pembangkang akan lebih terbuka menerima idea kerjasama berkenaan.

Oleh itu, beliau mencadangkan parti pembangkang mengadakan perjanjian persefahaman (MoU) bagi membolehkan ahli dan akar umbi jelas dengan matlamat dan tujuan mereka.

“Harapan paling besar bila Warisan sertai dan lebar sayap ke semenanjung, ia membuka lebih banyak ruang perbincangan dalam kalangan pembangkang, kerjasama dengan PKR dan DAP. Dialog selalu kita buat. Ia positif, cuma ia perlu dimeterai dengan lebih baik.

“Moleknya ada MoU, supaya pemimpin dan akar umbi lebih jelas. Kita nak pembangkang bersatu dan duduk semeja serta fokus buang benda yang salah daripada politik negara.

“Kalau pembangkang berpecah itu sangat bermasalah, memang kena banyak duduk semeja berbincang,” kata Luqman.

Ketua Wira Warisan Mohd Azis Jamman pula menegaskan perbincangan yang diharapkan di kalangan pembangkang harus berlandaskan prinsip yang jelas.

Ahli Parlimen Sepanggar itu berkata perbincangan dengan niat tersembunyi tidak akan membuahkan hasil terbaik seperti yang diharapkan.

“Apabila duduk berbincang kena berlandaskan prinsip, nilai yang kita ingin bawa dan sajikan kepada rakyat perlu jelas.

“Jangan di sebelah kanan kita kata tak setuju, tapi di sebelah kiri, dari satu segi lain pula kita tandatangan MoU… Akhirnya rakyat keliru.

“Warisan dan Muda keikhlasannya jelas. Ada perkara yang ada garisan merah yang kita tolak secara jelas, bila duduk berbincang kejelasan kena ada,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Azis berkata Warisan juga tidak menolak untuk berbincang dengan parti politik pembangkang lain sekiranya ada yang berminat dengan kerjasama tersebut.

“Kita tidak menutup perbincangan (dengan pembangkang). Buat masa ini kita dengan Muda, pintu perbincangan juga masih terbuka,” katanya.

Aziz berkata kerjasama kedua-dua parti itu untuk memberi peluang kepada rakyat membuat pilihan dalam pilihan raya.

Beliau juga sedar bukan laluan mudah untuk Warisan yang merupakan parti berbilang kaum untuk bertapak di semenanjung, yang cenderung dengan politik berasaskan kaum dan agama.

“Mungkin PRU15 kita boleh saksikan kebangkitan satu wadah perjuangan yang mungkin disebut agak radikal tapi siapa tahu?” katanya.

Beliau selesa dengan idea seperti dibangkitkan pemimpin Muda seperti Syed Saddiq yang sering menyebut mengenai budaya memperkasa kepelbagaian kaum.

Tambahnya, ia selari dengan Warisan yang menolak politik perpecahan.

“Kalau tak lakukan sesuatu sampai bila kita mahu mulakan, apa pun perkara kita lakukan ia bermula dengan satu.

“Anggap ini langkah pertama kita untuk melebarkan sayap untuk memperkenalkan pendekatan yang baik untuk negara kita.

“Mungkin bukan sekarang, mungkin lima, enam tahun akan datang baru dapat hasil,” katanya. – 23 Disember, 2021.


UNTUK 

MEMBUKTIKAN

KEUNGGULAN

PARTI

AMIN

UNTUK MELIHAT

SOKONGAN

ANAK MUDA

AMIN

SEBELUM 

KE PILIHAN RAYA

WAJIB

TURUN 

KE JALAN RAYA

AMIN 

HANYA JALAN RAYA MEMBAWA ARUS

 KE PILIHAN RAYA

KHALAS

BUAT BAIK TAK PERLU DIIKLAN

 
BUTA BAIK

TAK PERLU DIIKLAN

AMIN

Unknown commented on

 "MARI BUAT BAIK"

Dalam masa NGO sibuk membantu, isu halal haram muncul lagi, masa darurat Pon isu ini menjadi bualan mukut ramai, kalau tengok lah yang tampil ke depan mula membantu ini semua bukan Islam, Tqbung Haji mana, tanah wakaf mana, pekida mana pukipim mana tiga line mana hilang,gangster melayu mana pejuang Melayu perkasa mana,mana mamat pejuang pejuang Islam Palestine mana pejuang jihad semua kat mana ? Ada turun bantu, selalu minta derma dermi Dari Islam mana hilang? Parti pas mana, selelu hulur tanbung, duit tabung ke mana, kah kah kah kalau tak boleh buat sendiri jangan Hina orang yang yang buat bantu masa susah, masa susah tak payah kira agama bangsa isle atau tidak, semua orang negaraku tahu Melayu tak makan babi, semua tahu Melayu suka makan rasuah saja, satu haram satu halal kah kah kah syukur amin

YANG GUGUR YANG HILANG & YANG LESAP

 37 korban, 10 dilapor hilang akibat banjir setakat ini

Sebanyak 37 kematian dan 10 laporan orang hilang direkodkan di kawasan banjir di seluruh negara sehingga semalam, kata Ketua Polis Negara Acryl Sani Abdullah Sani.

Beliau berkata daripada jumlah itu lima kematian dilaporkan dalam masa 24 jam lepas, membabitkan empat dewasa dan satu kanak-kanak, sementara dua mangsa masih hilang.

Katanya seramai 68,341 mangsa banjir daripada 18,080 keluarga berada di 396 pusat pemindahan sementara (PPS) melibatkan tujuh negeri dengan Pahang paling teruk terjejas pada kali ini, selain Perak, Selangor, Kuala Lumpur, Melaka, Kelantan dan Negeri Sembilan.

Dalam pada itu, menurutnya 137 lokasi jalan masih ditutup akibat banjir setakat ini membabitkan empat negeri iaitu 120 lokasi di Pahang, Selangor (12), Kelantan (tiga) dan Negeri Sembilan (dua).

“Selain itu, berdasarkan maklumat daripada Jabatan Pengairan dan Saliran, setakat 2.30 pagi tadi sebanyak 23 lokasi sungai diletakkan dalam keadaan bahaya dan amaran.

“Paras bahaya melibatkan 13 lokasi iaitu sembilan sungai di Pahang, satu lokasi masing-masing di Selangor dan Johor, serta dua di Kelantan,” katanya pada sidang media harian Ops Banjir di Taman Sri Muda hari ini.

Menurut Acryl 10 lokasi paras amaran pula ialah masing-masing satu di Selangor dan Johor, serta masing-masing dua di Pahang, Kelantan, Melaka dan Sarawak.

AL FATIHAH 

UNTUK YANG

 GUGUR

AMIN

USHA MENCARI

UNTUK 

YANG HILANG

AMIN

PAK LEBAI

MENTERI PELACUR

LESAP KEMANA

PUKRAK MUKRAK 

MELACUR KE MANA

AMIN

MANA ILANG MENTERI ALAM SEKITAR

 


Banjir monsun timur laut belum berlaku, kata tentera

SEMUA agensi perlu bersedia menghadapi bencana lebih buruk kerana banjir yang sepatutnya dibawa monsun timur laut masih belum berlaku, kata Panglima Angkatan Tentera Affendi Buang.

Katanya, pasukan itu sendiri sudah membuat persediaan untuk operasi menyelamat apabila ia melanda empat negeri yang lazim terlibat banjir monsun itu.

“(Banjir monsun timur laut) ini belum terjadi lagi. Semua anggota kita sudah bersedia di negeri berkenaan untuk menghadapi sebarang kemungkinan.

“Kami lebih bersedia, maknanya (ancaman monsun timur laut) ini kita sudah tahu apa hendak jadi, semuanya sudah diletakkan dalam keadaan siap siaga.

“Tetapi ingin saya ingatkan banjir ini tidak seteruk yang akan sampai. Monsun belum sampai di Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor,” katanya.

Banjir buruk yang berlaku sejak hujung minggu lalu pula disebab kesan cuaca berkaitan dengan luruan Taufan Rai yang melanda Filipina dan Vietnam.

Mengulas lanjut, Affendi berkata agensi itu memberi tumpuan kepada Pahang kerana lebih banyak lokasi dan mangsa terjejas banjir di negeri itu.

“Di Pahang buat masa kini dengan jumlah mangsa seramai 38,399 orang.

“Sembilan kawasan yang melibatkan atur gerak ATM adalah di Maran, Kuantan, Raub, Kuala Lipis, Jerantut, Temerloh, Pekan, Bentong dan Bera.

“Setiap atur gerak melibatkan 16 pegawai dan 206 anggota,” katanya yang turut meminta semua pihak berhenti menuding jari dan bersedia menghadapi bencana itu.

Affendi berkata keadaan di negeri Perak, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Melaka buat masa kini masih terkawal.

Bagaimanapun, katanya ATM sentiasa bersedia dengan kekuatan 1 kompeni iaitu lima pegawai dan 97 anggota yang diletakkan dalam keadaan siap siaga di setiap negeri.

Kompeni ini akan diatur gerak ke lokasi terjejas banjir apabila terdapat keperluan tambahan.

“ATM sentiasa komited dalam melaksanakan tugas sekunder yang merupakan antara peranan yang kita laksanakan selain dari memikul tugas utama menjaga kedaulatan tanah air,” katanya. – 23 Disember, 2021.


TAHNIAH ATM

SYABAS ATM

AMIN

RAKYAT RASA

PELIK LAGI

HAIRAN

AMIN

MANA ILANG

MENTERI 

ALAM SEKITAR

AMIN

MUNKEE PELACUR

BUAT GAPO ?

KAH KAH KAH 

KAH KAH KAH

MENTERI PELACUR

 TANYA EKO GAPO ?

KAH KAH KAH

 KAH KAH KAH

HARI HARI AKHIR SAEKOR PAKISTAN

 HARI HARI AKHIR

SAEKOR PAKISTAN

AMIN

KITA JAGA KITA

 KITA JAGA KITA

AMIN

Unknown commented on 

"KITA ADALAH RAKYAT -

 RAKYAT IALAH KITA"

Pendek kata tak payah ada kerajaan di Malaysia. Bubarkan saja. Membazir pun. Kah! Kah! Kah! Kah!


Unknown commented on 

"KITA ADALAH RAKYAT -

 RAKYAT IALAH KITA"

Amin setuju, kita rakyat kena jaga rakyat sekalian saja, harap KERA ini macam sedekah saja, dah lah KERA haram masuk ikut belakang langsung tak ada tanggungjawab, asyik main politik depan belakang kiri kanan setiap masa, pi mampooosss ramai ramai lagi bagus kan ? Semoga seluruh rakyat doa mereka masuk Neraka Amin kah kah kahMELAYU WAJIB BERFIKIR
MELAYU WAJIB

MULA BERFIKIR

KHALAS

Unknown commented on

 "BANJIR DI PAHANG"

Ribuan kecundang akibat KOBID, puluhan 33 kecundang akibat Banjir, apa lagi dia orang mahu, kuasa mutlak, kuasa selama lamanya, apa tindakan ada buat selain ambik photo shoot dengan mangsa, satu Malaysia nampak perbuatan mereka tapi apa rakyat boleh buat? Bagi orang lain, bagi yang baru, tak kira parti apa, tak kira apa agama apa bangsa asal orang yang ada ikhlas, ada intergriti, semua yang lama kena buang, kena reset, reset Malaysia balik, kalau tidak drama begini akan berterusan selama lamanya, orang Melayu kena berfikir Dari sekarang guna akal guna budi bicara, sapa musuh sebenarnya, sapa tikam kita selama ini, sapa curi sapa rompak hak Kota semua sapa jual beli tanah kita sapa rasuah jadi semua orang iniperlu masuk bakul sampah sejarah, tak kira lah sapa, atok ker Najib ker semua kena buang Nuar Buanh sekali bagi 0eluang kepada orang muda Syed anak wan aazizah Nurul semua yang lain tolong buang jauh jauh k3 p3lupusan sampah Amin kah kab jab

BUDAYA KAPIR IKUTAN SEMUA

 


KAPIR TAK CAYA

TUHAN BERJAYA

MELAKAR ALAM

AMIN

PEREKA

PENCIPTA PEMIKIR

PEMULA

SEMUA KAPIR

AMIN

SATU DUNIA IKUT

SISTEM BUDAYA

KAPIR 

KAH KAH KAH

sakai bangsar commented on 

"DUNIA MAJU

 CIPTAAN KAPIR"

dah tua masih bodoh kapir cipta covid kapir cipta veksin kapir jadi kaya sakai jilat kapir tetap meskin

BANJIR BASUH POLITIKUS BEBAL

 


BANJIR BASUH

POLITIKUS BEBAL

AMIN

Unknown commented on

 "JANGAN 

BODOHKAN RAKYAT"

18 Dis 2021 banjir gergasi sobab nak basuh peminpin bodo tolol bangang yang bodokan tololkan bangangkan rakyat ... jadi sebahagian rakyat pun jadi bodo tolol bangang. Yang tak kono banjir tu tersongeh keh keh keh.. tunggu giliran diorang pulak baru tau penangannya 

HARI HARI AKHIR SAEKOR SABRI

 

HARI HARI AKHIR

SAEKOR SABRI

KHALAS

JAILHOUSE ROCK


JAILHOUSE ROCK


Aku ingat lagi ketika aku  dalam darjah tiga tahun 1959 aku mula kenal baik dengan Majid Ali. Anak Cik Gu Ali ini  empat  tahun lebih tua dari aku. Adiknya bernama Hamzah yang satu kelas darjah lima dengan abang aku Anuar Rais. 

Cik Gu Ali sudah pencen.  Pernah menjadi guru di Sekolah Umum Batu Serambai sebelum Inggeris balik kampung. Sesudah pencen keluarga Ali membuat  kampung  - memelihara lembu , ayam dan itik  yang tidak jauh dari Sekolah Umum Batu Serambai. Ertinya tidak jauh dari  rumah guru sekolah di mana aku tinggal.

Majid  anak sulung Cik Gu Ali  belajar di Goverment English School ( GES) Kuala Klawang.  Majid ada basikal. Dia ke sekolah dengan  basikal. Apa yang menarik tentang Majid selain dari basikalnya ialah ‘ remus’ fesyen rambutnya. Majid menyikat rambutnya sama seperti rambut Elvis Presley ( 1935-1977).

Aku mengenal nama Elvis ini juga dari Majid. Aku melihat gambar Elvis ini dari Majalah Filem. Setiap bulan Majid akan membeli Majalah Filem. Aku akan menumpang membaca Majalah Filem ini di rumah Cik Gu Ali.

Awalnya aku tidak kenal siapa dia Elvis ini.  Kemudian Majid memberi tahu bahawa Elvis ini seorang  penyanyi rock and roll dari Amerika.  Aku juga tak tahu apa bendanya rock and rolI ini. Tapi aku tahu  remus Majid hampir sama dengan remus Elvis. 

Budak-budak  kampung Batu Serambai semua kenal dengan Majid.  Majid menjadi ikutan bila dia berbasikal dan  memakai kepala  tali pinggang hitam yang bertulis  rock n roll dengan remus Elvis

Aku tak ada modal justeru aku hanya memerhatikan  Majid dan basikalnya. Aku juga memberahikan  basikal. Satu hari nanti aku juga ingin memiliki sebuah basikal aku sendiri.  Di rumah ada basikal  jenis Releigh tapi ini bukan milik aku. Ini Abah aku yang punya.

Pekan Kuala Klawang ada panggung Ruby Theatre. Panggung ini hanya menayangkan filem-filem dari  syarikat filem Cathay. Dari panggung Ruby aku mengenali pelakon Nordin Ahmad, Latifah Omar, Rose Yatimah,  Mustafa Maarof,  Muhamd Jun, Wahid Satay dan Aman Belon. 

Aku tak dibesarkan  menuntun filem Melayu keluaran Syarikat Shaw Brothers. Justeru aku tidak melihat filem  P. Ramlee ( 1929-1973)  dan filem-filem lakonan Zaiton, Normadiah,  Jins Shamsudin, Aziz Jaafar,  S.Kadrisman, Omar Rojik, Saadiah, Ibrahim Pendek  atau Wak Mustarjo. 
 
Dengan membaca Majalah Filem  milik Majid aku boleh  mengikuti perkembangan filem-filem Melayu terbitan Shaws Brothers dan Cathay Keris. Sesekali aku baca juga berita  filem Orang Putih.

Aku rasa pada tahun 1964 berita tersebar sebuah panggung akan dibuka di Petaling. Panggung Rex ini akan menayangkan filem-filem dari Shaw Brothers. Ini satu perkembangan baru yang amat menarik.  Warga Jelebu peminat filem Melayu kini ada peluang untuk menuntun filem garapan dan lakonan  P. Ramlee. 

Petaling ini pekan kecil. Dua deret  rumah  kayu  Orang China di kiri kanan jalan utama ke Kampung Baru Titi. Pekan Petaling  di simpang tiga   jalan hendak masuk ke  Kampung Gagu. Pekan Petaling ini hanya ada tiga buah kedai runcit, sebuah kedai kopi dan dua buah kedai membeli getah. 

Tapi semua orang  Jelebu akan sampai  ke Petaling bukan untuk ‘ shopping’ atau bercanda-canda.  Di atas bukit pekan Petaling ini  letaknya Hospital Petaling - Hospital Besar Jelebu. Hospital menjadikan pekan kecil  Petaling penting.

Bila Panggung Rex  didirikan ianya  menjadi satu lagi tarikan kepada  warga Jelebu untuk datang ke Petaling.

Panggung  papan  ini  berlantaikan tanah ini ,  beratap kanvas dan zink. Bila hujan turun -  bunyi guguran hujan ini  boleh mengganggu  penonton. Jika hujan lebat ada kemungkinan air  meleleh masuk ke dalam panggung. Kerusinya Rex tidak semolek panggung Ruby. Ini kerusi tangan ke dua yang berkemungkinan ada pijat.

Dengan terdirinya panggung  Rex ini pada  Hari Raya  – warga Jelebu ada pilihan. Boleh  menuntun  Nordin Ahmad dan Latifah Omar di Ruby atau menuntun P.Ramlee  dan Saadiah di Rex. 

Di panggung Rex inilah pertama kalinya aku menuntun filem Antara Dua Darjat (1960). Filem ini  garapan dan lakonan P. Ramlee. Aku kagum dengan filem walau pun filem yang telah lima tahun diterbitkan.

Satu hari  Majid memberi tahu aku filem Elvis Presley  Jailhouse Rock  (1957) akan sampai ke Petaling. Aku  ada juga menuntun filem Inggeris – filem perang atau filem koboi. 

Aku hanya bijak  melihat gambar bergerak.  Tak tahu apa buah butir kata-kata dari para pelakon. Yang aku kenal ialah Hero dan Orang  Jahat. Watak-watak ini wajib dikenal awal. Wajib dikenal juga  Minah bergetah  kekasih Hero. Bila sudah kenal semua watak-watak  ini maka tidak susah untuk aku mengikuti aksi tembak menembak atau  bunuh membunuh.

‘   Jailhouse Rock ... ini filem apa.. ‘ Aku bertanya pada  Majid. 

‘ Cerita Elvis dalam jil...dia masuk jil dalam lokap... aku dah tengok dulu di Seremban...’ Majid bercerita dengan bangga.

‘ Filem koboi ke..’ Aku bertanya lagi.

‘ Filem rock n roll...’  Majid menjawab sambil menggoyangkan  pinggul dan badannya. 

Aku merasa pelik. Aku belum pernah mendengar filem rock n roll.

‘ Pergilah tengok rock n roll Elvis....aku pun nak tengok sekali lagi.....’ Majid  meyakin aku.

Ketika itu tiket paling murah harganya 40 sen. Aku wajib ada 50 sen.   Duit tiket  dan modal untuk mengunyah  kuaci dan gula-gula. Agak mustahil juga nak mencari 50 sen dengan sekelip mata.

Petang itu aku  terjumpa Ayen yang setahun lebih tua dari aku.  Nama penuh Raja Ibrahim anak kepada  Raja Husin – tukang main silap mata yang tersohor di Negeri Sembilan. 

‘ Majid kata filem Elvis sampai ke Petaling... nak gi...’ Aku membuat cadangan.

‘ Bila ...   Elvis rock n roll tu ke ...penyanyi tu... dia berlakon juga ke ?...’ Ayen pun tahu siapa Elvis ini.

‘ Malam lusa... kau ada basikal...kalau  ada kita naik berdua...’ Aku memberi cadangan.

‘ Kalau jumpa Towkay Lim... dia boleh beri kita masuk free.. dia  kenal Pak Engku...dulu Pak Engku rekomen dia  dapat JP ...’ Ayen bersurah bagaimana  Tuan Panggung telah   dianugerahkan pingat  (JP) Jaksa Pendamai dari Yam Tuan Besar Negeri Sembilan. Pak Engku Raja Husin ayah Ayen yang  melobi.

Hari  tayangan sampai. Petang itu aku hanya ada 40 sen. Cukup untuk beli tiket. Tapi kalau Towkay Lim ada aku yakin kami dapat masuk percuma.

Ayen berjaya mendapatkan satu lagi basikal untuk aku. Maknanya aku tak perlu  membonceng. Ini basikal tua tapi masih boleh dikayuh.

Kami sampai ke Petaling pukul lapan lebih. Filem pusingan pertama sedang diputar. Kami menunggu  tayangan ke dua.  Bakal penonton tidak ramai. Sementara menunggu aku melihat poster dan gambar filem yang sedang dan  filem-filem yang akan ditayang.

Aku lihat  gambar iklan wayang  - Now Showing -  Elvis berdiri memakai baju penjara. Elvis dalam lokap. Aku lihat juga  gambar  filem China – Coming Soon.  Gambar-gambar ini penting untuk menarik bakal penonton.
Bosan juga menunggu tayangan tamat. Lalu aku mengintai dicelah  dinding  papan panggung yang retak. Mata aku memerhati. Aku  nampak Elvis berkata-kata kemudian  dia main gitar dan ramai orang  yang ikut dia menari seperti Majid menggoyangkan pinggulnya. Hebat Elvis ini. AkU jadi berahi. Aku tak sabar nak menuntun.

Tayangan pertama selesai. Kami menunggu pintu tiket dibuka. Hanya ada lapan orang bakal penonton yang menunggu tayangan ke dua.

Tertiba penjual tiket muncul dari dalam bilik tiket dan berkata : Tak ada tayangan ke dua... orang tak ramai. Khalas.

Bayangkan betapa kecewanya hati aku malam itu. Lima batu aku mengayuh basikal dengan niat yang suci  untuk menuntun Elvis Presley bermain gitar, menyanyi dan bertandak. Tayangan Jail House Rock dibatalkan.

Ramai juga penonton yang keluar dari panggung. Mereka kelihatan senyum gembira terhibur oleh Elvis bukan seperti aku yang kecewa.

Ayen dan aku mengheret basikal  mengekori penonton yang keluar.  Ramai juga penonton yang berbasikal pulang. Aku nampak beberapa Abang-Abang dari Kampung Ulu Jelebu dari Kampung Sarin. Berapa anak muda dari Kampung Chenor yang muka  pernah aku lihat.

Jalan raya kosong tidak berkereta.  Ada yang memasang lampu basikal  dan ada  yang tidak.  Malam agak terang.  Mungkin bulan purnama telah berlalu empat lima malam yang lau. Cahaya bulan masih ada. Basikal lama aku tidak ada dinamo untuk lampu basikal. Untuk selamat aku mengekor basikal Ayen.

Tertiba hampir sebatu untuk sampai ke pekan Kuala Klawang aku ternampak beberapa  sosok sedang mengheret basikal. Aku tak tau apa yang berlaku.

Tertiba bila aku sampai rupa-rupanya dua  mata-mata telah menahan tiga penunggang  basikal yang tidak berlampu. Ayen dan aku sampai di hadapan mata-mata. 

‘ Turun.. turun... tak ada lampu...’ Mata-mata memberi arahan. 

Dengan takut aku turun dari basikal. Ayen  terus mengayuh kerana basikal dia berlampu.

‘ Tok... bulan torang Tok...buek apo pasang  lampu... ado lampu tuhan ....den pakai lampu  tuhan.....’ Suara salah seorang dari kami  Orang Kena Tahan  (OKT) yang mengheret basikal.

‘Jangan banyak cakap... semua pergi balai..’ Arahan mata-mata.

Lima OKT  mengheret basikal – satu batu -  menuju ke  Rumah Pasung di tepi pekan Kuala Klawang.

Bila kami sampai ke Rumah Pasung  aku nampak Ayen dan dua anak muda dari Kampung Chenor dan Sarin sedia menunggu kami.

Kami OKT  dibawa masuk ke bilik lokap kecil. Bilik lokap ini berjaring besi. Aku boleh  nampak apa yang berlaku di luar.  Kami berlima - empat lelaki dewasa dan aku seorang kanak-kanak – duduk di atas  kerusi panjang. Di luar aku perhatikan mata-mata sedang membuat kerja.

Aku merasa gentar juga bila ditangkap.  Sapa pun jika di tangkap mata-mata pasti takut. Bila masuk lokap aku lagi gentar. Tapi dengan Abang-Abang yang ada bersama  dalam lokap menjadikan ketakutan aku tidak memuncak.

‘ Kao takut ko jang...’ Abang dari Kampung Sarin bersuara.  

‘ Sampai bilo kita disini...’ Aku bertanya tanpa dapat jawapan.

Kemudian aku dengar suara mata-mata di luar lokap.

‘ Ada penjamin disini...pergi cari Mak Bapak untuk jamin budak ni... .’ Aku terdengar suara mata-mata memberi arahan kepada Ayen dan kawan-kawan di luar yang sedang  menunggu.

Ayen beredar. Kami  dalam lokap duduk menanti penjamin.  Hampir satu jam kemudian seorang lelaki sampai untuk menjamin Abang  Kampung Sarin. Seorang OKT  keluar. Tinggal  kami berempat menunggu

‘ Tadi  kito negok cerito Elvis dalam jil... ni kito pulak kono masuk jil...’ Abang dari Ulu Jelebu membuat  lawak.

‘ Jang kau tak sekolah ko ..’  Dia bertanya pada aku.

‘ Sekolah.... esok pagi sekolah...’ Aku memberi jawapan.

‘ Ekao minat  Elvis ko  ni... tadi dio main gitar dalam lokap... den kok ada gitar pun malam ni den pun  boleh main....’  Abang Ulu Jelebu ini  bangun bergaya  memetik gitar dan menggoyang-goyang pinggul sama seperti yang dilakukan oleh Majid.

Kami semua ketawa terhibur.

‘ Dalam jil pun Elvis tak takut.. den pun samo.. den tak takut kito bukan pencuri...... basika den tak do lampu..’ Dia  memberi penjelasan.

Aku berfikir Ayen akan mengayuh cepat. Dia akan ke rumah aku. Keluarga aku pasti semua dah tidur. Pasti  mereka terperanjat mendengar berita  aku kena tangkap.

 Aku  tahu Abah aku akan datang menjamin. Tapi aku juga takut apa yang akan dilakukan kepada aku. Apakah aku akan kena rotan. Ini merisaukan juga.

Dua penjamin sampai. Dua OKT bebas. Tinggal aku dengan  Abang  Ulu Jelebu. Kami berpandangan. Aku hairan kenapa tak ada siapa datang menjamin dia. Ulu Jelebu tidak jauh  berbanding dengan  kampung aku di Batu Serambai.  

‘Cilako... tak berlampu pun salah...’  Abang yang berumur dua puluhan ini  bangun sambil membetulkan rambutnya. Kemudian dia menggoyangkan pinggulnya seperti Elvis.

Kami sesama terbarai  ketawa.

‘ Den jadi Elvis dalam lokap... esok Abang tak motong gotah laaa..malam ni tido disini ..’ Dia terus duduk.

Hampir jam 2 pagi Abah aku sampai. Dia berurus dengan mata-mata. Kemudian aku keluar dari lokap.   Yang aku tinggalkan dalam lokap seorang diri  Abang Ulu Jelebu.

‘ Kemana tadi ...’ Abah  bertanya.

‘ Nengok wayang dengan Ayen...’ 

‘Basikal sapa ni..’ Abah bertanya pendek.

‘ Pinjam dari Ayen..’ Abah aku  menghulurkan  sebiji  lampu picit untuk memastikan aku tidak sekali lagi di tangkap mata-mata.

‘Bulan depan kena bicara...’ Abah aku menerangkan ringkas.

Kami  mengayuh  tiga batu untuk sampai ke rumah. Inilah perjalanan basikal paling sunyi untuk aku.

Esok paginya aku masih sempat mengambil bas ke sekolah. Dalam kelas  aku bercerita pada Jamaludin kawan sebelah bangku tentang  aku kena tangkap  kerana basikal tak berlampu. Berita ini merebak.  Semua nak tahu apa yang telah terjadi.

‘ Kau tengok Jailhouse Rock ke...’  Zul bertanya.

‘ Tak jadi tayang...’

‘ Kena tangkap ... ada bicara ke...’  Jamal  bertanya.

‘  Bulan depan...court Klawang...’ Aku memberi penjelasan.

Lepas rehat jam 10 aku merasa letih. Bila masuk  ke jam 12.00 letih dan ngantuk terkumpul. Aku tak cukup  tidur. Dalam kelas Bahasa Inggeris Mister Lee aku  menangkup muka ke atas meja. Kemudian aku tertidur.

Tertiba aku terdengar  suara ’ Sir.. sir police catched him  sir..last nite..... bicycle  no lamp..’  Aku terperanjat dan terus terjaga.  

Aku ingatkan Tuan Hakim di depan aku. Salah. Mister Lee berdiri di tepi meja aku. Mister Lee memandang muka aku kemudian  beredar tanpa  melakukan apa-apa. 

Aku menjadi segar kembali sehingga loceng akhir berbunyi untuk  bersurai pulang. (TT)TULISAN INI JUGA DISIARKAN
DALAM LAMAN PORTAL
MALAYSIANOW.COM
https://www.malaysianow.com/wacana/2021/12/23/jailhouse-rock/