Sabtu, 10 Februari 2024

UMNO BARU NAK BERANI TERGUR DAP


PARTI

 KETUANAN MELAYU

BARU NAK BERANI

TEGOR PARTI DAP

KAH KAH KAH

AMIN

POLIS TANGKAP PEROGOL. - APA JADI BILA POLIS MEROGOL ?


POLIS JAGA

KESELAMATAN KITA

AMIN

BILA  POLIS JADI

PENCURI APA JADI

DENGAN KITA

KHALAS

TIBAI LAGI SAMPAI PENCEN


TIBAI LAGI

SAMPAI PENCEN

KHALAS

HANYA PARLIMEN ADA KUASA'Kalau ada pertindihan, 

undang-undang dibuat 

Parlimen yang terpakai'
KUALA LUMPUR: Keputusan Mahkamah Persekutuan yang mengisytiharkan 16 daripada 18 seksyen dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019 terbatal dan tidak sah memberi kesan domino kepada negeri lain.
-ADVERTISEMENT-
Ads by

Ketua Kluster Governans, Perundangan dan Pengurusan Majlis Profesor Negara (MPN) Profesor Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood berkata ini disebabkan kebanyakan negeri lain membuat undang-undang yang mirip di Kelantan seperti kes mabuk, liwat dan sebagainya.

"Cuma keputusan kes semalam tidak membuat negeri lain yang sama itu automatik terbatal. (Ini) disebabkan perlu ada keputusan mahkamah untuk mengisytiharkan ia terbatal. Maknanya ada kes dibawa ke mahkamah.

"Misalnya di Negeri Sembilan. Seseorang itu ditahan dan dihukum kes liwat oleh Mahkamah Syariah.

"Kalau orang yang dihukum itu mempersoalkan keabsahan undang-undang tersebut, dibawa ke Mahkamah Tinggi, maka barulah Mahkamah Tinggi akan mengikut keputusan Mahkamah Persekutuan," katanya.

Mahkamah Persekutuan semalam mengisytiharkan 16 daripada 18 peruntukan dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019 adalah terbatal dan tidak sah.

Panel sembilan hakim dalam keputusan majoriti 8-1 diketuai oleh Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat memutuskan demikian selepas membenarkan petisyen peguam Nik Elin Zurina Nik Abdul Rashid dan anaknya, Tengku Yasmin Nastasha Tengku Abdul Rahman selaku pempetisyen bagi mencabar 18 peruntukan enakmen itu manakala kerajaan Kelantan selaku responden tunggal.

Dengan keputusan itu, Badan Perundangan Negeri Kelantan tidak lagi mempunyai bidang kuasa menggubal 16 peruntukan undang-undang yang dipertikaikan itu, hanya dua undang-undang Seksyen 13 dan 30 yang dibenarkan.

Mengulas lanjut, Nik Ahmad Kamal berkata, keputusan kes itu juga menyebabkan negeri lain tidak boleh melaksanakan undang-undang dan sekiranya digunakan, ia kemudiannya akan dipersoal di mahkamah.

"Kalau laksanakan, mereka akan dipersoal di mahkamah. Maksudnya kalau undang-undang itu tak sah, maka sabitan atau pertuduhan itu juga tak sah," katanya.

Bagaimanapun katanya, perkara itu tidak perlu dikhuatiri kerana ia tidak bermakna individu yang melakukan kesalahan itu akan bebas kerana negara ini mempunyai undang-undang lain di bawah Kanun Keseksaan.

"Kalau kesalahan itu kesalahan liwat, kıta ada undang-undang di bawah Kanun Keseksaan. Orang yang melakukan liwat itu boleh ditahan di bawah Kanun Keseksaan. Tidak bermakna kesalahan yang mereka lakukan itu akan bebas.

"Sebab ada undang-undang Persekutuan yang boleh digunakan. Boleh tahan, boleh dakwa dan sabitkan," katanya.

Menyentuh mengenai 16 daripada 18 peruntukan dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019 terbatal dan tidak sah, Nik Ahmad Kamal berkata, ia melibatkan pertindihan kuasa antara negeri dan Persekutuan.

"Apa yang berlaku ialah Kerajaan Negeri Kelantan mungkin buat undang-undang yang sepatutnya dibuat oleh Parlimen. Lagipun sudah ada undang-undang jenayah yang ada di peringkat Persekutuan.

"Kalau ada pertindihan, undang-undang yang dibuat oleh Parlimen diutamakan dan terpakai. Apa yang berlaku ialah apabila mahkamah melihat 16 undang-undang yang dibuat Negeri Kelantan itu telah ada di peringkat Persekutuan.

"Oleh sebab itu, undang-undang negeri itu tidak boleh terpakai dan patut terbatal kerana ia adalah bidang kuasa Persekutuan, bukan bidang kuasa negeri," katanya.HANYA

PARLIMEN BOLEH

BUAT UNDANG2

UNTUK HUKUMAN

AMIN

YANG LAIN

NAK NAK KACAU

AMIN

KHALAS

PELIR KERAS - AKAUN TUTUPAkaun Che Gubard BERSATU kena sekat, bank syak pengganas salah guna


SEREMBAN: Akaun bank Ahli Jawatankuasa Penerangan BERSATU, Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali Che Gubard disekat kerana transaksi deposit yang disyaki ada kaitan aktiviti pengganas.

Berkongsi perkembangan itu, Badrul Hisham berkata, beliau menyedari sekatan ke atas akaunnya selepas ia tidak boleh diakses.

"Malam ini akan hadir himpunan dan ceramah Palestin anjuran PAS Johor. Seperti biasa asingkan duit minyak dan tol siap-siap. Tiba-tiba nak top (tambah nilai) Touch & Go utk RFID melalui maybank2u tak boleh, katanya transaction limit (transaksi dihadkan).

"Takkanlah dengan baki RM619 boleh limit. Fikir maybe problem apps (mungkin masalah aplikasi). Lepas kira duit minyak, tol, teringat bill Maxis tak bayar dan kebetulan ada baki cash (tunai), bayarlah dulu sebab lepas due date bill (bil lepas tempoh pembayaran) dah," kataya.

Beliau yang mengesahkan kepada BH hantaran di Facebooknya (FB) mengenai kejadian itu, berkata ketika cuba membayar bil telefon, ada notis mengenai akaun bank miliknya tidak boleh diakses.

Badrul Hisham kemudian menghubungi pihak bank yang kemudian memintanya berurusan di cawangan bank itu yang terdekat sebelum pemeriksaan mendapati baki akaunnya daripada RM619 bertambah menjadi RM1,979.

"Dari baki RM619 dah jadi RM1,979. Ada banyak kemasukan kecil kecil," katanya menambah ia menyebabkan pihak bank menganggap ada aktiviti pengganas menyalah guna akaun berkenaan.

Di ruangan komen kemudian, beliau memaklumkan perkara sama dan mengakui sangat terkejut apabila mengetahui transaksi deposit yang cuba dimasukkan sejak tengah malam tadi mencecah RM268,000, tetapi tidak berjaya kerana transaksi dibekukan pihak bank.

"Kepada semua, saya amat hargai dan ini jadi kekuatan terus berjuang. Namun jumlah yang lepas masuk (ke dalam akaun) hanya RM1,390. Saya minta izin tuan puan semua untuk saya panjangkan derma sedeKah tuan puan sebagai sumbangan Ramadan nanti," katanya.

Terdahulu, Che Gubard dalam hantaran di FB semalam, mengiklankan kereta Toyota Hilux milknya untuk dijual bagi menampung keperluan kewangan sebagai aktivis dan membayar hutang-hutang kecil.

Katanya, walaupun kenderaan itu penting untuknya bergerak, keputusan menjual dibuat kerana beliau melihatnya sebagai jalan terbaik dalam meneruskan perjuangan selepas usaha mendapatkan bantuan daripada beberapa pemimpin tidak mendapat maklum balas.

"Saya sudah merujuk kepada beberapa pemimpin, namun tiada respons. Saya juga cuba meminjam, namun tak dapat. Mungkin semua pun tengah susah. Kita pilih jalan ini, tak ada sesiapa paksa, maka memang sunnah berjuang itu susah dan payah.

"Maka jalan segera terpaksa menjual kereta untuk menampung. RM7K + RM15K (RM7,000 + RM15,000) untuk urusan mahkamah dan peguam.

"Untuk kehidupan saya dan keluarga, jujurnya memang terhimpit, tapi insya-Allah saya kerja dan berniaga. Siapa nak sokong jangan sumbang duit, saya masih mampu kerja, terbaharu saya berniaga sambal sambil buat beberapa kerja," katanya.

Beliau ketika ini berdepan tindakan saman difailkan Penolong Pegawai Jabatan Komunikasi Komuniti (J-KOM), Abdul Wahab Abdul Kader Jilani.

Media pada 17 Februari lalu melaporkan, Abdul Wahab menuntut ganti rugi RM5 juta serta permohonan maaf selama 30 hari berturut-turut daripada Badrul Hisham atas dakwaan memfitnah.

Ia susulan dakwaan bahawa Chegubard, 46, menyiarkan video menerusi FB rasminya kononnya Abdul Wahab berbual lucah dengan bekas Ketua Pengarah J-KOM, Dr Mohammad Agus Yusoff yang bertujuan menunjukkan pembabitan aktiviti tidak bermoral atau homoseksual.AGUS NAK ISAP 

KOTE WAHAB

AKAUN CIKGU BARD

KENA TUTUP

KAH KAH KAH

INI BERAT

WAHAB DAPAT

PANCUT

CIKGU BARD

SAKIT PERUT

KAH KAH KAH

KHALAS

SUSAH NAK FAHAM KE ?


SUSAH NAK

FAHAM KE ?

AMIN

INI METAFORA

PERLI

AMIN

SELALU PMX

KATA INI TITAH

AGONG

AMIN

MAKA KALAU

LU TAK CAYA 

TANYA AGONG

KAH KAH KAH

KHALAS

Unknown commented on
 "LU TAK CAYA LU
 TANYA RAJA CHARLES"

Tt, ape sebenarnya cerita yusmadi dgn istana balmoral yg lu selalu sindir2 tu? Kerap sangat lu menganjing dia istana balmoral.

HOT HOT HOT TERKINI TER NOWW


HOT HOT HOT

TERKINI TERNOWW

Berita dari Hospital Gleneagles (Ampang) URGENT !!!!! daripada Gleneagles Hospital Limited


Tujuh wanita maut selepas terhidu sampel minyak wangi percuma yang dihantar kepada mereka. Produk itu beracun. Jika anda menerima sampel percuma dalam mel seperti losyen, minyak wangi, lampin dan lain-lain buangnya. 

Kerajaan takut ini mungkin satu lagi tindakan pengganas. Mereka tidak akan mengumumkannya di berita kerana tidak mahu menimbulkan panik atau memberi idea baharu kepada pengganas. Hantar ini kepada semua rakan dan ahli keluarga anda. 
Salam hormat,

Mei ling
Hospital Gleneagles Limited
Bahagian Sumber Manusia
Tel: 03-4270 3474 03-4270 3474
Faks: 03-4270 3472

POTONG STIM


BETUL 

POTONG STIM

PAGI RAYA
KEMALANGAN BERLAKU
DEPAN SEKOLAH CHINA
SEBELAH ISTANA LAMA

SEMUA NAK  CEPAT
PAGI RAYA
TUP TUP
PTONG STIM
AMIN


HAADIAH NOBEL

Bagaimanakah anda mendapat Hadiah Nobel untuk Kesusasteraan?

Apakah kriteria yang anda gunakan untuk memilih pemenang Hadiah Nobel? 

Ini semua tentang kualiti. Kualiti sastera, sudah tentu. Pemenangnya mestilah seseorang yang menulis kesusasteraan yang cemerlang, seseorang yang anda rasa apabila anda membaca bahawa ada semacam kuasa, perkembangan yang berterusan melalui buku, semua buku mereka.

ISRAEL SERANG SELATAN GAZA - HEZBOLLAH SERANG UTARA ISRAEL

ISRAEL SERANG

SELATAN GAZA

AMIN

HEZBOLLAH SERANG

UTARA ISRAEL

KHALAS

KAH KAH KAH - APA BUKU MAMAT NI TULIS ?


Bekas Presiden Senat Adam Kadir dicalon Hadiah Nobel Kesusasteraan

KUALA LUMPUR - Bekas Presiden Senat, i Adam Kadir dicalonkan untuk Hadiah Nobel Kesusasteraan pada tahun ini yang merupakan anugerah tahunan berprestij oleh Akademi Sweden.

Ia adalah satu daripada lima Hadiah Nobel yang diwujudkan oleh usahawan Sweden, Alfred Nobel dan telah dianugerahkan setiap tahun sejak 1901 kepada seorang pengarang dari mana-mana negara yang menurut beliau telah menghasilkan karya idealistik yang paling cemerlang dalam bidang kesusasteraan.

Bercakap kepada Bernama pada Khamis, Adam mengesahkan pencalonannya dan ia merupakan kali ketiga berturut-turut beliau dicalonkan sejak 2022.

"Mudah-mudahan saya akan bertuah pada (pencalonan) kali ketiga," katanya sambil berseloroh ketika dihubungi.

Adam berkata, beliau telah mengarang 17 buku selain menghasilkan ratusan artikel, esei dan kolum untuk siaran akhbar tempatan dan majalah.

Adam, 81, berkata, berdasarkan peraturan umum, pemenang Hadiah Nobel Kesusasteraan yang lepas mendapat pencalonan tiga kali.

Pencalonan adalah berdasarkan kriteria kerja sepanjang hayat dengan produksi penulisan terkini.

Untuk rekod, tiada penulis Asia Tenggara yang memenangi Hadiah Nobel Kesusasteraan setakat ini.

Rabindranath Tagore dari India adalah warga Asia pertama yang berjaya memenangi anugerah itu pada 1913.

Adam berkata, beliau telah menulis dalam pelbagai genre sejak di bangku sekolah ketika mendapat pendidikan di Sekolah Sultan Abu Bakar, Kuantan dan memenangi pelbagai hadiah di peringkat negeri dan kebangsaan.

Beliau meneruskan aktiviti penulisannya apabila bergelar mahasiswa di Universiti Malaya pada 1960-an dan berjaya menghasilkan novel pertamanya.

Adam memperoleh LLM dalam Undang-Undang Korporat dan Komersial dari University London, MSc dari Ohio University dan AMP dari Harvard University di Amerika Syarikat. - Bernama

WOIT

TAK PERNAH

DENGAR PUN 

NAMA MAMAT NI

KAH KAH KAH

APA GENRE BUKU

DIA TULIS ?

KAH KAH KAH

BERAPA BUKU

DIA TULIS ?

KAH KAH KAH

TIGA KALI

DICADANGKAN

ABIH BOREH

AMIN

SENARAIKAN DULU

NAMA BUKU

KAH KAH KAH

SAYANG SWEDEN

TAK ADA RASUAH

KALAU TIDAK

MAMAT NI

DAH MENANG

KAH KAH KAH

KHALAS

ADA KUASA SEMUA BETUL


ADA KUASA

SEMUA BETUL

KHALAS

Unknown commented on 
"KES DISKAUN NAJIB
 MAKIN KALUT"


Nak jelas apa lagi ?
Cakap tak serupa bikin saja selama ini kan? Dah clear dah nampak jelas apa lagi nak jelas nak terangkan buang masa buang tenaga? Kah kah kah maksud simple Malaysia semua boleh asal berada di tahap kayangan itu saja curi tak salah rompak tak salah rasuah tak salah kalau dibuat oleh orang-orang tertentu, kalau rakyat biasa memang salah, kalau kayangan tidak salah, tangguh beberapa tahun, siap buktikan siap jatuh hukum siap masuk penjara sekarang diskaun nak bebas semua kerana apa? 

Kuasa lah apa lagi? Adakah nak selamatkan negara, adakah nak selamatkan bangsa atau nak selamatkan agama? Tidak sama sekali tidak, sekurang-kurangnya semua sudah tahu bahawa siapa saja naik takhta nak kekal selamanya, kah kah kah semuanya halalkan selagi matlamat dicapai amin, syukur alhamdulillah lah berjaya orang-orang kita selama lamanya amin kah kah kah

PROJEK AKHIR ZIONIS

 


Israel rancang serang Rafah dua minggu lagi

TEL AVIV – Rejim Israel dilaporkan sedang membuat rancangan untuk melakukan operasi darat di Rafah yang sesak dengan lebih 1.5 juta pelarian dua minggu lagi.

Media Israel Saluran 12 melaporkan, Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu memberitahu Kabinet Perang awal minggu ini bahawa tentera perlu membuat serangan dengan segera berikutan tekanan kuat antarabangsa untuk menghentikan perang di Gaza.

Pejabat Netanyahu mengumumkan beliau telah mengarahkan Pasukan Pertahanan Israel (IDF) untuk untuk merangka rancangan untuk memindahkan orang awam di Rafah supaya operasi ketenteraan dapat dilakukan.

Saluran 12 mencadangkan kenyataan itu hanya pemberitahuan awam memandangkan tentera telah pun ‘berbuat demikian’ dan hanya menunggu arahan daripada kerajaan untuk melaksanakan serangan.

Netanyahu telah memaklumkan Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Antony Blinken bahawa operasi di Rafah mungkin bermula dalam masa dua minggu.

Menurut penyiar awam Israel KAN, atas permintaan dari Mesir dan AS operasi ketenteraan di Rafah akan bermula selepas “pemindahan berskala besar” penduduk selesai.

KAN mendakwa bahawa Israel memaklumkan beberapa negara di rantau ini dan AS mengenai kesediaannya untuk operasi di Rafah.

Menurut akhbar Yedioth Ahronoth, tentera Israel telah meluluskan operasi darat di Rafah di selatan Semenanjung Gaza.

Rafah menjadi tumpuan penduduk Gaza yang melarikan diri selepas Israel memaksa mereka yang tinggal di bahagian utara, tengah dan selatan keluar daripada rumah masing-masing.

Israel kemudiannya mengebom dan memusnahkan rumah, bangunan dan infrastuktur di kawasan yang ditinggalkan kosong.-Agensi

INI PROJEK

BUNUH BERAMAI2

AMIN

KUMPUL DI RAFAH

KEMUDIAN BOM

BAGI MATI

AMIN

YANG TAK  MATI

LARI KE NEGEV

PADANG PASIR

 MILIK MESIR

DAN JADI

ORANG PELARIAN

KHALAS

PUAD ZAKAR KASI TIBAI RAJA FORMULA


PUAD ZAKAR KASI

TIBAI RAJA FORMULA

AMIN

HUKUM LIWAT SAIFOL BERAPA TAHUN


HUKUM LIWAT

SAIFOL BERAPA

TAHUN KENA ?

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on
 "MENUNGGU KEPUTUSAN
 9 TUAN HAKIM"

keputusan dah keluar bro..mahkamah syariah kelantan kata hukuman liwat binatang adalah 2 tahun keatas org islam tetapi hukuman liwat binatang oleh orang bukan muslim,kafir harbi adalah 20tahun.ini la keadilan yg diperjuangkan mahkamah syariah kelantan.ini la hudud ilmu sutut kelantan.sehingga kini, belum diputuskan ketum dan beer dibenarkan di kelantan..

LU TAK CAYA LU TANYA RAJA CHARLES


YUMADI DIJEMPUT

OLEH 

RAJA CHARLES

KE ISTANA 

BAKINGHAM

AMIN

LU TAK CAYA

LU TANYA

RAJA CHARLES

KAH KAH KAH

Unknown commented o
"ZAHID BEBAS - KENAPA NAJIB HANYA DAPAT DISKAUN ?"

kenapa lu tak tanya agong bro? kan elok lu terus turun jumpa sultan abdullah atau agong johor..lu hantar memo..bisik2 kat belakang blog apa ada bro? ramai sedang tunggu kelibat lu di istana negara bro..saifuddin nasution pun kawan lu gak..lu pun kenal wak zahid..usah acah benci bro..

HARI RAYA


RAYA


SABTU 10 FEBUARI 2024
HARI INI
HARI  RAYA CHINA
SAMBUTAN KEDATANGAN
 MUSIM BUNGA

TAHUN INI TAHUN NAGA
WOW
BETUL TAHUN NAGA
SEMUANYA WAJIB DILAWAN
NAGA POLITIK
NAGA EKONOMI
NAGA PDRM ROSAK IMEJ
NAGA POLITIKUS PUTAR ALAM
NAGA RINGGIT MAKIN JATUH

TAHUN MELAWAN
NAGA

PAKISTAN
PRU SELESAI
UNDI MASIH DIKIRA
PARTI IMRAN KLIM MENANG
PARTI NAWAF  SHARIFF
KLIM MENANG
GADUH BERTERUSAN
INILAH CONTOH TERBAIK
NEGARA YANG DIWUJUDKAN
ATAS NAMA AGAMA
KAH KAH KAH

CHINA MERAH
BERJUTA TERSANGKUT
TAK SAMAPAI KE RUMAH
NAK BALIK KAMPUNG HARI RAYA
KERANA RIBUT TAUFAN SALJI
JALAN RAYA
JALAN KERETA API
KAPAL TERBANG
SEMUA TERGANGGU

HOKKIEN
PAGI INI LENGANG
TAK ADA LANGSUNG PEKERJA KUBUR
SEMUA CUTI RAYA

YANG DIDENGAR
HOW WOW
TERKUKUR DALAM SAWAH RUMPUT
DAN
MURAI BERKICAU
MENJADIKAN PAGI INI INDAH

MATA  HARI DAH BERSINAR
LANGIT BIRU MUDA
GUA YAKIN HARI INI
AKAN PANAS SAMPAI
KE PETANG

KETIKA GUA MENGETIK
TAK TAK DAH MENJALAR
DI BALKONI MANDI CAHAYA

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT
PAGI INI DENGAN SENYUMAN

BRO
JANGAN NILAI
SESEORANG MELAUI
KELUARGA MEREKA

BRO
JANGAN PATUHI SEMUA LARANG
UNTUK LU 
ENJOI HIDUP
 
BRO
JIKA LU BOLEH
IMPIKAN
MAKNANYA BOLEH
DI LAKUKAN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT  
BERGONG HEE FATT CHAI