Khamis, 16 Februari 2023

ABAH BANGUN MELAWAN TIBAI PMX


ABAH BANGUN

MELAWAN

TIBAI PMX

KHALAS

RAMASAMY NAK SAMAN AUTA


Ramasamy mahu saman portal berita

TIMBALAN Ketua Menteri II Pulau Pinang P Ramasamy akan mengambil tindakan undang-undang terhadap dua portal berita yang didakwa memutar belit kenyataannya berkenaan komposisi kaum dalam perkhidmatan awam.

Walaupun menghormati prinsip kebebasan bersuara dan kebebasan media namun media juga harus bertanggungjawab dalam laporan mereka, katanya dalam satu kenyataan hari ini.

“Saya telah mengkaji beberapa laporan media dan mendapati dua daripada portal berita tempatan telah melaporkan berita dengan memutarbelitkan kenyataan saya. 

“Kedua-dua portal tersebut telah melaporkan bahawa saya minta ‘dominasi orang Melayu dalam perkhidmatan awam dipecah’. Selepas laporan berita-berita tersebut disiarkan, saya telah diserang oleh beberapa individu politik. 

“Memutarbelitkan kenyataan saya untuk memberikan nada perkauman adalah satu tindakan yang tidak bertanggungjawab,” kata Ramasamy, menambah beliau sudahpun mengarahkan peguamnya untuk memulakan tindakan undang-undang terhadap dua portal itu.

Beliau bagaimanapun tidak menamakan portal terbabit. 

Dalam satu kenyataan di Facebook minggu lepas Ramasamy menggesa Perdana Menteri Anwar Ibrahim melakukan reformasi sektor perkhidmatan supaya tidak dikuasai oleh hanya satu kaum iaitu Melayu.

Katanya, dasar monopoli kaum tertentu semasa era kepimpinan Dr Mahathir Mohamad perlu dipecahkan.

Ramasamy berkata selepas lebih 60 tahun merdeka perkhidmatan awam negara kebanyakannya terdiri daripada Bumiputera Melayu dari Semenanjung dengan penyertaan kecil Bumiputera bukan Islam dan bukan Melayu, termasuk Cina dan India.

Dalam respon balasnya Anwar berkata, kerajaan tidak akan mempertimbangkan cadangan supaya reformasi dilakukan untuk mengurangkan dominasi orang Melayu dalam sektor perkhidmatan awam.

Kenyataan Ramasamy itu dibidas pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan (PH) dan komponen parti dalam kerajaan perpaduan.

Ia juga disanggah Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Adnan Mat, yang berkata Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) tidak pernah menetapkan sebarang kuota bagi pengambilan penjawat awam.

Adnan berkata pengambilan dan pelantikan kakitangan dalam perkhidmatan awam dibuat berasaskan merit serta kompetensi calon.

“SPA tidak pernah menetapkan pengambilan kakitangan perkhidmatan awam perlu menepati sebarang kuota termasuk membabitkan agama, kaum, etnik atau negeri tertentu.

“Sebaliknya, kebanyakan yang menyertai perkhidmatan awam adalah bergantung kepada kehendak, minat dan kecenderungan individu berkenaan sendiri,” katanya dalam kenyataan minggu lepas. – 16 Februari 2023. 

WOIT

JANGAN BUAT

AUTA KEELING

AMIN

SUBUT NAMA

PORTAAL ITU

AMIN

NAK SAMAN

SAMAN JANGAN

BUAT AUTA

AMIN

BUAT GERTAK

KEEELING

KAH KAH KAH

KHALAS

AMARAN UNTUK UMAT MANUSIA


World risks descending into a climate ‘doom loop’, warn thinktanks

Report says simply coping with


 escalating impacts of climate crisis


 could override tackling root cause


Dunia berisiko mengalami "gelung malapetaka" iklim, amaran laporan  badan pemikir.


Ia berkata sekadar mengatasi kesan krisis iklim yang semakin meningkat boleh menarik sumber dan menumpukan perhatian daripada usaha untuk mengurangkan pelepasan karbon, menjadikan keadaan lebih teruk.


Kerosakan yang disebabkan oleh pemanasan global di seluruh dunia semakin jelas, dan pemulihan daripada bencana iklim sudah menelan belanja berbilion dolar. 


Tambahan pula, bencana ini boleh menyebabkan masalah melata termasuk krisis air, makanan dan tenaga, serta peningkatan penghijrahan dan konflik, semua sumber negara yang menguras.


Para penyelidik, dari Institut Penyelidikan Dasar Awam (IPPR) dan Chatham House, berkata contoh semasa kesan krisis iklim yang merumitkan usaha untuk mengurangkan pelepasan dan tindakan lain ialah perdebatan sama ada mengekalkan kenaikan suhu global di bawah 1.5C – matlamat antarabangsa - masih boleh dilakukan.


INI AMARAN

UNTUK UMAT 

MANUSIA

AMIN

JIKA TAK BERUBAH

DUNIA AKAN

MENGUBAH

KHALAS

PEJUANG YANG MALS BERJUANG


Wakil rakyat tuang, speaker umum kerusi Batang Kali kosong

KERUSI DUN Batang Kali kini kosong kerana penyandangnya Harumaini Omar sudah enam bulan gagal hadir ke persidangan tanpa sebab, menurut laporan yang memetik Speaker Ng Suee Lim.

Laporan Malaysiakini menyebut, Ng berkata wakil rakyat parti Pejuang itu tidak muncul ke persidangan selama lebih enam bulan sejak kehadiran terakhir pada 27 Julai tahun lalu.

Katanya, data dalam penyata rasmi dan buku kedatangan menunjukkan Harumaini tidak hadir lebih enam bulan kerana tempoh itu dikira bermula dari tarikh 28 Julai tahun lalu.

“Saya dengan ini mengisytiharkan kerusi Harumaini kosong berkuat kuasa mulai 28 Januari, 2023,” katanya seperti dipetik portal itu.

Ng menyebut, pengumuman itu dibuat mengikut Perkara LXIX Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959.

Jelasnya, Harumaini tidak hadir sepanjang sesi persidangan seterusnya yang berlangsung antara 23 hingga 30 November, 1 hingga 1 Disember dan 5 hingga 6 Disember tahun lalu.

Rekod pejabat DUN Selangor dan pejabat speaker menunjukkan Harumaini tidak memohon kebenaran untuk tidak hadir sepanjang tempoh itu, katanya.

Prestasi wakil rakyat itu menjadi perhatian menjelang Pilihan Raya Negeri Selangor yang perlu dilangsungkan sebelum September tahun ini.

Selain Harumaini, Pejuang diwakili seorang lagi wakil rakyat di Selangor melalui Mohd Shaid Rosli (Jeram).

Di Kedah, Pejuang diwakili presidennya Mukhriz Mahathir di kerusi Jitra sementara setiausaha agung parti Amiruddin Hamzah wakil rakyat Anak Bukit.

Semua kerusi di negeri berkenaan, termasuk di Kelantan, Terengganu, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan perlu dipertandingkan dalam pilihan raya negeri tahun ini. – 16 Februari, 2023.

WOIT

PENJUANG NI

PARTI KOCIK

KAH KAH KAH

YB MALEH PULAK

APO  KONO

AMIN

MEMANG NAK

RANAP

KHALAS

BUJET MASUK POKET


NAK SAVE BUJET

KAH KAH KAH

BUJET MASUK

POKET

AMIN

Unknown commented on
 "RASUAH MEMBUNUH 
BUKAN GEMPA BUMI"

Semua tahu rasuah penyakit satu dunia, samada kritikal atau tidak terpulang kepada yang hidapinya, kah kah kah yang ada kuasa boleh rasuah, tak ada sakit, cuma selesai cuma hidup mewah, yang kena paksa sakit sengsara, kah kah kah negaraku sudah ada Bossku, kepala nombor satu peringkat dunia, bukan setakat dalam negara tetapi satu dunia jumlah terbesar, ini hebat, kita tunggu apa lagi akan muncul, siapa boleh lawan Bossku, samada Jidin Johor atau Ros and Jelebu kah kah kah syukur alhamdulliah

Unknown commented on
 "RASUAH MEMBUNUH
 BUKAN GEMPA BUMI"

Tepat TT...kat sini malangsia pon sama..kita panggil cut corner. Cost cutting exercise, value engineering..istilah hebat untuk rembat.

UKRAINE KEHABISAN PELURUUKRAINE

KEHABISAN PELURU

KAH KAH KAH

AMIN

AWAS !!! CHINA MERAH


AWAS !!!

CHINA MERAH

NAK GANTI AMERIKA

KHALAS


Unknown commented on
 "CHINA MERAH 
SERANG NAVY PILIPINO"

China Merah nak jadi imperial army kah kah nak kuasai semua, Laut Chinese Selatang semua dia nak kuasai macam jajahan dahulu kala, Segi ekonomi nak sapu, tak mahu Amerika lagi kah kah semua nak cari sakit, semua nak kuasa Wang power, terbang belon China kiri kanan Dua biji mampooos semua kah kah air banyak china banjirkan bsatu dunia kah lendir belum kira lagi, brribu masuk dah, mana masuk mana nak keluar semua scam scam belaka, sebab ITU rasuah china Merah suka baginkah kah kah

JURURAWAT FISIOPTRAPI


JURURAWAT

MISI FISIOTRAPI

AMIN

Unknown commented on
 "KEDAI MAKAN 
DI SIMPANG JALAN"

Bro... Mohon penjelasan. Yang rawat tu misi atau Ahli fisiotrafi?

UKRAINE KALAH KERANA RASUAH


MENTERI UKRAINE

CURI DUIT

KAH KAH KAH

PERANG BUKA

PELUANG RASUAH

KHALAS

PELIK DAN BENARLebih 300 pegawai polis ditukar kerana masalah disiplin sejak 2018, menurut KDN

Seramai 339 pegawai polis yang mempunyai masalah disiplin, terlibat dalam proses pertukaran di seluruh negara sejak 2018 hingga Januari lepas.

Kementerian Dalam Negeri (KDN) memaklumkan daripada jumlah itu, 294 pegawai atau 86.7 peratus ditukarkan ke Semenanjung, 25 pegawai (7.4 peratus) ditukarkan ke Sabah dan 20 pegawai (5.9 peratus) ditukarkan ke Sarawak.

“Pertukaran tersebut dilakukan, kerana didapati pegawai polis yang terlibat mempunyai masalah disiplin dan integriti serta melakukan kesalahan jenayah,” menurut jawapan bertulis yang disiarkan di laman sesawang Parlimen hari ini.

Ia bagi menjawab soalan Ahmad Johnie Zawawi (GPS-Igan) mengenai jumlah pegawai polis dari Semenanjung Malaysia yang dipindahkan ke Sarawak atas faktor masalah disiplin.

Menurut KDN antara isu dan kesalahan dilakukan pegawai yang ditukarkan ialah, mempunyai hubungan intim dengan pegawai polis yang telah berkahwin sehingga menganggu keharmonian rumah tangga, ditangkap atas kesalahan berkhalwat dengan pegawai polis yang telah berkahwin, dan terlibat dalam kegiatan dan aktiviti tidak bermoral.

KDN memaklumkan pertimbangan dalam membuat keputusan tersebut mengambil kira dasar dan peraturan pertukaran sedia ada, iaitu Pekeliling Perkhidmatan Bil. 3 Tahun 2004 (Panduan Pertukaran Pegawai Awam) yang menjelaskan pertukaran tidak digunakan sebagai hukuman, kecuali ia dapat membantu melicinkan proses tindakan tatatertib terhadap pegawai berkenaan.

WOIT

APAKAH BILA

DI TUKAR

AKAN JADI BAIK

INI PELIK

AMIN

POLIS BUAT

JENAYAH HANYA

DI TUKAR

INI PELIK

AMIN

MACAM MANA

PERTUKARAN

BOLEH UBAH

DISPLIN

AMIN

MACAM MANA

DI TUKAR

KES JENYAH 

SELESAI

KHALAS
APMM Kelantan lupus tujuh bot nelayan Vietnam

PASIR PUTEH – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Kelantan melupuskan tujuh bot nelayan Vietnam yang telah dilucut hak oleh mahkamah secara penggelaman untuk dijadikan tukun tiruan pada jarak 5.3 batu nautika dari Kuala Besar, Kota Bharu semalam.

Pengarahnya, Kapten Maritim Syed Nor Adli Syed Ab Rahman berkata, tiga daripada bot yang ditenggelamkan merupakan bot nelayan asing yang menggunakan nombor bot tempatan untuk mengaburi  mata penguat kuasa.

Katanya, kesemua bot yang dilupuskan merupakan bot yang telah ditahan dalam Op Naga Barat, Op Kuda Laut dan Op Damai pada tahun 2021.

“Penahanan tujuh bot ini turut melibatkan tahanan ke atas 58 kru termasuk tekong warga Vietnam dengan rampasan tujuh bot; 1,700 ikan pelbagai jenis; 1,300kg ikan baja; 50kg gamat; 150kg sotong kering dan sejumlah 27,800 liter diesel termasuk peralatan navigasi serta peralatan menangkap ikan yang dianggarkan bernilai RM7.1 juta.

“Kesemua kru termasuk tekong disabitkan dengan kesalahan di bawah Seksyen 15 (1) (a) Akta Perikanan 1985 kerana menangkap ikan tanpa kebenaran Ketua Pengarah Perikanan Malaysia dan boleh dihukum di bawah Seksyen 25 (a) Akta Perikanan 1985,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut, Syed Nor Adli berkata, nilai denda mahkamah bagi kesemua yang ditahan berjumlah RM12.5 juta, namun kesemua kru bot dan tekong memilih untuk dipenjarakan yang tempoh hukuman penjara antara lima hingga lapan bulan.


LANGKAH AMAT

TEPAT

AMIN

LAGI TEPAT

IKUT CARA

INDONESIA

AMIN

KHALASAL-FATIHAH


AL-FATIHAH

AMIN

5/9/1940 - 15/2/2023
Jo Raquel Welch ialah seorang pelakon Amerika. Dia pertama kali memenangi perhatian untuk peranannya dalam Fantastic Voyage, selepas itu dia memenangi kontrak dengan 20th Century Fox. Mereka meminjamkan kontraknya kepada studio British Hammer Film Productions, yang dia buat One Million Years B.C.

CHINA MERAH SERANG NAVY PILIPINO


CHINA MERAH

SERANG NAVY

PILIPINO

KHALAS

SEJARAH KOLONIALSEJARAH

KOLONIAL

AMIN

Unknown commented on
 "KEDAI MAKAN
DI SIMPANG JALAN"

wisma larut. bismillah pun baik kedai 100 tahun. train station pun baik. pilot tt mesti didenda ketuk ketampi. kilang kopi pun tak dibawanya. tapi mungkin tt singgah tiada rancangan. urusan penting sahaja. semoga selamat urusan tiada gendala.
Unknown commented on
 "KEDAI MAKAN 
DI SIMPANG JALAN"

Orang Kita susah nak hargai sejarah walau sejarah negara, memang lah inggeris buat semua, jalan bangunkan keretapi elektrik semua lah, memang penjajah tetapi kemudahan awam ini tidak terpelihara, kita buat bangunkan baru pun bocor runtuh bumbung, tapi bangunkan inggeris Masih wujud kuat pulak ITU, tapak sejarah banyak ketinggalan, ITU tak apa, pusat kunjungan orang pun tak boleh jaga, tasik penuh sampah sarap, rumput tak jaga, entah apa lah nak cakap, setiap Kali pergi Taman tasik Taiping penuh sampah sarap, landscaping pun huru hara, fauna flora entah ke laut, Cuba kaji cari orang bijak buat kerja, jaga Pokok beratus tahun bukan senang tetapi silap.orang kita sedih lah, muzium terawalo negara sama jugak, tak ada bahan baru, semua cerita ikut pemimpin politik negara terus dengan agama bangsa begitu kah kah ubah

PIMPINAN BARU GEROMBOLAN


PIMPINAN BARU

GEROMBOLAN

KHALAS

Unknown commented on
 "SELAMATKAN NEGARA - MASUKKAN KLUSTER MAHKAMAH KE DALAM PENJARA"

Ini UMNO Cawangan mana? Nama pun macam Indon seledup masuk kah kah kah? Betulkan Dendera Indra Putra orang Malaysia??? Kah kah saja tanya jangan marah marah ya, memang lah muak sekarang sebab tarak masuk masuk macam zaman Bossku, mestilah marah meluat semua kah kah muak ITU semua simpan dalam tak payah luah luah sekarang, dulu diam diam masuk senyap sunyi kah kah kah tetiba semua jadi berani bagus lah kah kah

MENUNGGU KERTAS PANAMA


KERTAS PANAMA

KHAMIS 16/2/2023

KITA MENUNNGU APAKAH
TINDAKAN  SPRM
TERHADAP ORANG  KAYA
 BAWA LARI DUIT
 KE  LUAR NEGARA

RAMAI BUKAN TAK RAMAI
DAIM HANYA SALAH SEOARNG
ADA BERBELAS LAGI
AMIN

TURKI
GEMPA DAH MASUK
HARI KE 9
ADA BERITA BAIK
DUA WANITA DI TEMUI HIDUP
JUGA SEORANG IBU
DENGAN ANAK DI  TEMUI HIDUP

PENCARIAN MASIH
DI TERUSKAN

SYRIA
RAMAI PELARIAN SYRIA
PULANG KEMBALI KE SYRIA
SATELAH  KERAJAAN
MEMBUKA LALUAN

DULU LARI KERANA PERANG
SEKARANG TEMPAT PERLINDUNGAN
DI TURKI DAH RUNTUH
YA USUL BALIK ASAL

UKRAINE
PELURU DAH ABIS
KAH KAH  KAH
MINTA PELURU
DI SANA SINI
PELURU AKAN SAMPAI 
DALAM MASA
TIGA EMPAT  BULAN

DIKATAKAN RUSIA
AKAN MENYERANG
UNTUK PUKUL MATI
ULANG TAHUN  PERANG
AKAN SAMPAI
AMIN

HOKKIEN
INDAH KERING SEGAR
JALAN LICIK BERLUMPUR
KERING
PANAS KEMARIN
BERSAMBUNG KE PAGI INI

MATAHARI DAH KELUAR
DARI ARAH SUNGAI BESI
CANTIK DAN BERSINAR
LANGIT BIRU
KL & KL SENTRAL CERAH

HOW WOW BERSUARA
TIONG BERSUARA
MURAI BERKICAU
PAGI KHAMIS YANG INDAH

TAK TAK
DAH MENJALAR
MANDI MATAHARI DI BALKONI
GUA YAKIN HARI INI
AKAN PANAS
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT PAGI KHAMIS
YANG INDAH

BRO
JANGAN TERBAKAR
DUA KALI OLEH API
YANG SAMA

BRO
HIDUP INI BUKAN
MENUNGGU HUJAN RIBUT BERLALU
HIDUP IALAH BELAJAR
MENARI DALAM HUJAN

BRO
DARI AWAL RISAU AKAN KALAH
ADALAH KALAH SEBELUM
MEMULAKAN

BRO
ALASAN AKAN MEMBUAT
HARI INI LUNAK
TAPI ESOK YANG SUSAH
DISPLIN BUAT HARI INI SUSAH
TAPI ESOK YANG MUDAH

BRO
SELAGI LU HIDUP
TIDAK ADA RINTANGAN
TIDAK DAPAT DI RENTAS

BRO
SUSAH PAYAH LU
ADALAH SEBAHAGIAN
DARI CERITA LU

BRO
LU SAH GAGAL
BILA LU BERHENTI
MENCUBA

BRO
JANGAN PUTUS ASA
LU TELAH HAMPIR
DARI APA YANG LU FIKIR

BRO
KITA SENTIASA
BOLEH DIAJAR
KERANA KITA TIDAK
SELALUNYA BETUL

BRO
SEKALI SEKALA
BERSENDIRIAN
ADALH BAIK UNTUK
ROH DAN JIWA

BRO
KITA JATUH
KITA TEBARAI
KITA GAGAL
KEMUDIAN KITA BANGUN
KITA SEMBUH
KITA LINTASI HALANGAN

BRO
TANPA HUJAN
TAKDA APA YNG TUMBUH
BELAJAR DARI TAUFAN HIDUP

BRO
KORBAN BEBERAPA TAHUN
DALAM KEPAYAHAN
UNTUK BERDEKAD DEKAD
KESENANGAN
AMIN

LAKUAKAN HARI INI
LAKUKAN SEKARANG

SELAMAT MENUNGGU
PANAMA PAPERS