Rabu, 3 November 2021

L; CHAIM - KEHIDUPAN

 
L'CHAIM - HEBREW

UNTUK KEHIDUPAN

KHALAS

Unknown commented on 

"CINTA TAK BERBALAS"

L'Chaim!

SYABAS ! PEMIMPIN MUDA

 
Tolak pengkhianat, fokus bina 'United Opposition', kata Syed Saddiq kepada PH

PAKATAN Harapan (PH) perlu menolak bekerjasama dengan ahli politik yang melompat parti, sebaliknya memberi fokus kepada United Opposition (pembangkang yang bersatu), kata Syed Saddiq Syed Abdul Rahman hari ini.

Ahli Parlimen Muar itu berkata adalah tragik melihat PH berunding untuk bekerjasama dengan katak politik dan bukan sekutunya dalam pembangkang.

“PH yang erat bekerja bersama saya dilihat cenderung untuk berunding dengan mereka yang tidak berprinsip, melompat keluar dari parti berbanding rakan dan sahabat seperjuangan, termasuk saya sendiri.

“Malangnya, mereka lebih nampak nilai yang ada pada katak politik yang tidak ada prinsip,” katanya dalam surat terbuka kepada ahli Parlimen PH.

Pada Sabtu, Presiden PKR Anwar Ibrahim berkata PH telah hampir memuktamadkan keputusan sama ada untuk menerima Idris Haron dan Nor Azman Hassan, dua bekas Adun daripada Umno yang memainkan peranan menjatuhkan kerajaan negeri Melaka bulan lepas.

Kedua-dua mereka bersama Noor Effandi Ahmad dan dan Norhizam Hassan Baktee, menarik sokongan terhadap Menteri Besar Sulaiman Md Ali sehingga membawa kepada pembubaran DUN.

Rakyat Melaka akan keluar mengundi pada 20 November, manakala pencalonan pada 8 November.

Pengasas Muda itu juga menekankan empat sebab utama PH mesti menolak individu-individu ini, antaranya kerana mereka adalah pengkhianat.

“Saat mereka mengkhianati mandat rakyat, dan memilih kuasa berbanding rakyat, mereka akan buat lagi dan lagi,” kata Syed Saddiq menambah bahawa rakyat berhak mendapat yang lebih elok.

Bekerjasama dengan pelompat parti, katanya, akan mengheret PH ke tahap yang sama seperti yang mereka cuba lawan.

“Bagaimana untuk kita angkat dan bawa Rang Undang-Undang Anti Lompat Parti apabila kita sendiri bergelumang dalam kesalahan yang sama?

“Saya sesungguhnya percaya bahawa blok Pembangkang adalah jauh lebih gah berbanding bayang-bayang 4 Pengkhianat.”

Syed Saddiq berkata empat orang yang menarik sokongan mereka kepada PH selepas pilihan raya umum 2018, berbuat demikian untuk tujuan tertentu.

“Idris Haron melompat dari Umno ke PH hanya kerana mahu dicalonkan sebagai calon ketua menteri Melaka.

“Dia tidak secara tiba-tiba percaya bahawa Umno adalah ancaman kepada rakyat Melaka, ataupun dia melompat kerana sudah lama menjadi pengkritik Umno - yang mana jelas dia bukan.

“Jadi, apa yang membuatkan sesiapa pun berfikir bahawa selepas segala yang berlaku ini, akan ada sekelumit rasa taat setia dan kredibiliti dari 4 Pengkhianat ini?” soalnya.

Selepas PRU14, Norhizam yang merupakan Adun DAP Pengkalan Baru, dan Adun PKR Rembia Muhammad Jailani Khamis berpaling tadah menyebabkan kerajaan negeri PH tumbang.

Tambah Syed Saddiq, jika mereka sanggup menumbangkan kerajaan negeri dua kali, mereka tidak akan teragak-agak untuk melakukannya buat kali ketiga. – 3 November, 2021.

\

SYABAS!

BERANI BERSUARA

AMIN

TAPI INI BELUM 

CUKUP JUJUR

 BELUM

 CUKUP LUAS

AMIN

BUAT KAJIAN

JUJUR BAGAIMANA

 KERAJAAN

PAKATAN RUNTUH

AMIN 

 PERANAN GELOJOH

TAK SABAR

 ANWAR IBRAHIM

GILA NAK JADI PM

AMIN

JUGA TERANGKAN

PADA GENERASI

MUDA SIAPA

ANWAR IBRAHIM

AMIN

ANWAR KAKI PUTAR

PAKAI TOPENG ISLAM

UNTUK TIPU

RAKYAT MALAYSIA

KHALAS

KENAPA ANWAR TAKUT AMBIL TEST LIE DETECTOR

 KENAPA ANWAR

TAKUT AMBIL UJIAN

LIE DETECTOR

KHALAS

Unknown commented on

 "GUNA ISLAM

 SEBAGAI TOPENG PISANG"

Wei kalau Agong pun dia kelentong I got the numbers tapi yilek sampai kena sound dengan Agong...tuh jer dah melambangkan kaki putar nih bahaya wei.....kalau dia tak temberang tak ada hal buat macam si Yusof tuh ambil lie detector test habis cerita....apa sal? Lie detector pun takut? Bukan kena current pun.....

MAT SABU CAKP BETUL

 Ismail Sabri kena tunjuk kuasa, jangan jadi tebusan, kata Mat Sabu

PERDANA MENTERI Ismail Sabri Yaakob perlu berani menggunakan kuasa dengan betul dan tidak membiarkan dirinya dijadikan tebusan oleh pihak tertentu, kata Presiden Amanah Mohamad Sabu.

Ahli Parlimen Kota Raja itu berkata, Ismail Sabri juga tidak perlu khuatir dengan kedudukannya memandangkan beliau akan kekal menjadi perdana menteri hingga habis penggal.

“Perdana menteri ini tak jatuh hingga pilihan raya umum, kena beranilah, jangan jadi tebusan dikawal orang tertentu. Ini hal Melaka sampai sekarang tak buat kenyataan.

“Perdana menteri kena tunjuk kuasa, bukan kuasa diktator tapi kuasa kendalikan kerajaan ini, jangan ada ugutan daripada mana-mana pihak. 

“Sebab itu buat perjanjian persefahaman, supaya boleh kekal sampai pilihan raya umum, tapi kita lihat dia tak berani,” kata Mohamad.

Beliau berkata demikian ketika sesi perbahasan ucapan Belanjawan 2021 di Dewan Rakyat, hari ini.

Presiden Amanah itu berkata, Memorandum Persefahaman (MoU) Transformasi dan Kestabilan Politik dimeterai antara Ismai Sabri dengan pembangkang Pakatan Harapan (PH) pada 13 September lalu seharusnya menjadi kekuatan kepada perdana menteri untuk bertindak lebih tegas. 

“Perdana menteri ini dilantik hari ini, kemudian ada MoU, maknanya perdana menteri tidkak mungkin jatuh sampai pilihan raya umum akan datang.

“Perdana menteri perlu berani untuk melakukan sesuatu perkara kerana beliau takkan diusik, jangan takut nak sentuh satu-satu perkara,” kata Mohamad.

Antara lain, Mohamad turut membangkitkan Ismail Sabri harus memberikan penjelasan berkenaan prosedur operasi standard (SOP) Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

“Satu menteri kata ini, menteri lain kata itu. Kita jumpa perdana menteri beliau kata boleh ceramah politik.

“Tetapi apabila rakan kita dari[ada PKR beri ceramah atas trak, mereka didenda RM10,000. Perdana menteri kena berani tadbir kerajaan,” kata bekas menteri pertahanan itu.

Ketua Penerangan PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin mendesak agar Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin menjelaskan perincian larangan perhimpunan sosial berkaitan PRN Melaka, selepas parti itu dikompaun RM10,000.

Sedangkan katanya, PKR menggunakan pendekatan ceramah secara mobil dengan lori dan alat siar raya.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Hal Ehwal Undang-Undang Wan Junaidi Tuanku Jaafar ketika ditanya di Parlimen berkenaan SOP PRN Melaka juga tidak memberikan butiran lanjut.

“Ia akan dimaklumkan nanti,” katanya di Dewan Rakyat.

PRN Melaka akan berlangsung pada 20 November depan, dengan 8 November adalah hari penamaan calon.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan tempoh berkempen selama 12 hari. – 3 November, 2021. 

MAT SABU

CAKAP BENAR

AMIN

PEMIMPIN JANGAN

KENA IKAT

AMIN

JANGAN JADI

TEBUSAN

AMIN

MAT SABU 

GUAN ENG JUGA

WAJIB AMAL 

PENDIRIAN   SAMA

AMIN

JANGAN JADI

ORANG TEBUSAN

ANWAR IBRAHIM

AMIN

SABRI DIIKAT

OLEH MUHYIDIN

AMIN

BANG MAT

GUAN ENG

JANGAN BERI 

PELUANG DIIKAT

OLEH JANJI 

ANWAR IBRAHIM

KHALAS

HOK GONI MU GI TANYO USUP

 HOK GONI

MU GI TANYO USUP

KHALAS

panglimo potaseh commented on 

"GUNA ISLAM 

SEBAGAI TOPENG PISANG"

Pisang Abam boleh di buat goreng tak ..pisang bila di goreng dgn disalut tepong beras ia akan jadi lebey keras dan jerutu ..kahkahkah

HIDUPKAN BUDAYA POLITIK JALAN RAYA

 
Siap sedia mogok kedua, kata Hartal Doktor Kontrak

GERAKAN Hartal Doktor Kontrak akan mogok sekali lagi sebagai bantahan terhadap kerajaan susulan Bajet 2022 yang dibentangkan pada Jumaat lalu tidak menawarkan penyelesaian jangka panjang bagi isu lantikan tetap doktor kontrak, kata wakilnya.

“Kami rasa seperti tidak dihargai,” kata wakilnya Dr Mustapha Kamal kepada The Malaysian Insight.

“Hartal Doktor Kontrak 2.0 akan diadakan dalam masa terdekat. Ia berikutan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) gagal membela kami.”

Pengumuman Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz bahawa kerajaan bersetuju untuk melanjutkan khidmat kontrak 10,000 pegawai perubatan, pergigian dan farmasi untuk tempoh maksimum empat tahun, berbanding dua tahun ketika ini begitu mengejutkan, tambahnya.

Pengumuman Tengku Zafrul itu bukanlah penyelesaian jangka panjang yang diharapkan doktor kontrak lebih-lebih lagi KKM menerima peruntukan kedua terbesar iaitu RM32.4 bilion dalam Bajet 2022.

Sejak 2016 hanya 789 daripada 23,077 pegawai perubatan ditawarkan jawatan tetap, manakala selebihnya berkhidmat secara kontrak.

Pada 26 Julai lalu ratusan doktor kontrak di hospital kerajaan seluruh negara berpakaian hitam dan mengadakan mogok aman sebagai bantahan terhadap status lantikan mereka.

Sebelum itu pada 1 Julai, Gerakan Hartal Doktor Kontrak menyerahkan memorandum menuntut kerajaan menawarkan lantikan tetap kepada pegawai perubatan lantikan kontrak sedia ada serta memohon penjelasan terperinci kriteria pelantikan tetap. – 2 November, 2021.HIDUPKAN BUDAYA

POLITIK

JALAN RAYA 

AMIN 

KEMBANGKAN 

BUDAYA MOGOK 

AMIN 

INGATKAN SEJARAH HARTAL

AMIN

BANGUN & LAWAN

SATUKAN TENAGA

LAWAN PENINDASAN

KHALASLU SILAP TAFSIR

 


LU SILAP TAFSIR

AMIN

UNTUK GUA

PEMIMPIN YG BAIK

YG BANGGA DENGAN

BAHASA SENDIRI

KHALASUnknown commented on

 "CONTOH PEMIMPIN NEGARA

 TAK TAHU BAHASA INGGERIS - 

TEMU BUAL BBC"

Ketokohan seseorang pemimpin pd pandangan tukar tiup terletak pd kebolehannya bertutur dlm bahasa inggeris. Kalu tak boleh berinteraksi dlm bahasa baginda queen kira fail lah pemimpin tu. Pemimpin yg fasih bercakap london tidak akan menipu menyamun merompak duit rakyat sbb berkebolehan berbahasa baginda queen itu adalah paspot menjadi pemimpin yg baik. Kebenaran cap apa ni?

DUNIA INI AKHIRNYA MILIK ANAK MUDA

 
DUNIA INI

AKHIRNYA  MILIK

ANAK MUDA

KHALAS

Unknown commented on

 "INI CONTOH UNDI 18"

Isham, ini vidio kanak-kanak merungut, macam politikus Pakatan Harapan yang hanya pandai jerit dan mengadu, tapi tak tahu camna nak selesai masalah. Harap remaja 18 Malaysia lebih rasional, tahu cara-cara penyelesaian dan pelaksanaan.

POLITIK JALAN RAYA SELAMATKAN DUNIA

 


POLITIK 

JALAN RAYA

SELAMATKAN DUNIA

KHALAS

CINTAI ORANG YANG SEBANTAL

 


CINTAI ORANG

YANG SEBANTAL

AMIN

Unknown commented on

 "CINTA 

TAK BERBALAS"

Kawin tu urusan jodoh. Jodoh urusan tuhan. Merasa keenakan pantat tu pulak adalah pilihan. Ada banyak pilihan…cina melayu indon filipin asing lokal adalah pilihan. Nanti akhir kalam harap Tt gtau apa pilihan terbaek yang pernah dibuat untuk menjadi panduan kepada anak anak muda yang mencari cinta…

JANGAN BANYAK CERITA - MASUKAN NAJIB DALAM JIL

 JANGAN BANYAK

CERITA

AMIN

MASUKAN NAJIB

DALAM PENJARA

KHALAS

Unknown commented on 

"SEGERA

 SUMBAT NAJIB"

Susah nk cerite


Unknown commented on 

"SEGERA 

SUMBAT NAJIB"

Masukkan dalam pagar besi buluh lagi cepat lagi bagus kenapalah adalagi sibangang yang sokong penyamun ni

Unknown commented on

 "SEGERA 

SUMBAT NAJIB"

Mana duit tabung yang ph kutip tu,entah masuk poket dia tak


SOSOK YANG DIHORMATI

 


SOSOK DIHORMATI

AMIN

ToraTora commented on

 "CONTOH PEMIMPIN NEGARA 

TAK TAHU BAHASA INGGERIS - 

TEMU BUAL BBC"

tak nampak kekurangan kat situ...org akan respek pemimpin mcm ni ada jati diri daripada nak bercakap dalam bahasa inggeris lintang pukang, kecuali yang fasih seperti atok

Unknown commented on 

"CONTOH PEMIMPIN NEGARA

 TAK TAHU BAHASA INGGERIS -

 TEMU BUAL BBC"

Tuan TT, tidak tau yang sebenarnya Presiden Jokowi boleh berbahasa Inggeris atau tidak sebab bila temuramah dibuat biasanya perancangan awal telah dilakukan supaya nampak berjalan licin. Apa pun Presiden Jokowi paham soalan dalam bahasa Inggeris yang ditujukan kepada ya dan dia boleh menjawab soalan dengan LANCAR dan TEGAS walaupun dalam bahasa Indonesia. Presiden Jokowi telah menunjukkan ketokohannya sebagai seorang peminpin dunia dan beluau disegani dN dikagumi dengan kepimpinanbya. Jadi tidak menjadi masalah bila dia bercakap dalam bahasa Indonesia.


 Dunia menghormati nya secara langsung Indonesia. Tetapi keadaan tidak sebegitu untuk 'peminpun' Mesia. Sudahlah tak fasih bahasa Inggeris, tidak ada karisma dan ketokohan sebagai seorang peminpin, jadi siapa nak menghormati peminpin seperti ni. Malah rakyat dalam negara sendiri tidak langsung menaruh keyakinan ke atas nereka. Jadi nyata dan soalnya sekarang, untuk diterima, dihormati dan dikagumi seorang peminpin itu mesti mempunyai ketokohan kepeminpinan... Adakah penyamun, pencuri, perasuah, pengentot kita punyai ketokohan itu ?

BETUL LAGI BENAR

 

PAS tidak hilang pengaruh guna logo Perikatan, kata pemimpin parti


PEMIMPIN PAS percaya menggunakan logo Perikatan Nasional (PN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka tidak akan mengikis pengaruh mereka sebagai parti Melayu dan Islam, ketika ia sendiri kurang berpengaruh di negeri itu.


TEPAT LAGI BETUL

LAGI BENAR

KAH KAH KAH

SELAGI ADA

KANG KANG

TERBUKA LUAS 

PAKAILAH  LOGO

 APA PUN

KAH KAH KAH

PENGARUH

DAPAT DI KEMUT

KAH KAH KAH

MANA PEJUANG ISLAM

 


MANA PEJUANG ISLAM

MANA USTAD UTUBE

MANA PAK LEBAI

MANA PARTI ISLAM

MANA JAKIM

KAH KAH KAH

KENAPA TAK KUTUK

SAUDI ARABIA

KAH KAH KAH

CINTA TAK BERBALAS

 CINTA 

TAK BERBALAS


Aku belum pernah kahwin. Mungkin kerana ini aku belum lagi menjadi ahli falsafah. Aku rasa masih belum terlambat. Ini bukan pandangan sengkek. Ini pandangan ahli falsafah dunia – yang wujud lebih awal dari Nabi Isa dan Nabi Muhamad.

‘ Kalau nak kahwin, kahwinlah. Kalu dapat isteri yang baik awak akan gembira. Kalau tak dapat isteri baik , awak boleh jadi ahli falsafah’ . Ini kata-kata Socrates 2400  tahun dahulu.

Socrates ( 470-399 Sebelum Masihi)  – lahir di   Athens Greece 400 tahun sebleum Nabi Isa. Sosok ini   bertanggung jawab menyediakan   asas falsafah tamadun Barat dan tamadun  dunia yang kita bersama-sama guna pakai  hari ini. 

Socrates berkahwin dengan Xanthippe dan mendapat tiga cahaya mata. Isteri Socrates ini pemarah dan suka berleter. Suka berleter dan suka bertengkar inilah  yang ‘menyukakan’ hati Socrates hingga dia menjadi ahli falsafah.

Socrates berumah tangga  walau pun hidup sebagai suami isteri tidak tenteram. Pernah sekali Sang Isteri marah lalu  mencurahkan satu baldi air  ke atas kepala Socrates   di hadapan orang ramai.

Perangai isteri yang sedemikian  menjadi pemangkin Socrates berfalsafah.

Bagaimana jika cinta di tolak tidak berbalas?

Aku selalu menulis  cinta yang agung ialah cinta yang gagal. Cinta gagal bukan bermakna cinta tidak berbalas. Cinta gagal adalah percintaan dua sosok yang terhalang.

Manakala cinta tak berbalas ialah bercinta seorang  diri.  Si Polan yang dicintai tak ambil pot. Tepok  sebelah tangan pada angin.

Cinta tak berbalas ini juga cinta klasik. Cinta bentuk ini juga menjadi pemangkin.  Cinta tidak dibalas mendorong sosok   yang kecewa  membuat sesuatu yang hebat lagi luar biasa.

Cinta aku selalu ditolak. Cinta aku  selalu tidak berbalas.  Bukan sahaja tepok tangan dengan angin. Aku juga cuba tepok tangan dengan dinding. Rayuan  manis dari mulut aku  tidak pernah diterima.  

Tapi penolakan dari ramai Minah dari  pelbagai warga dunia ini  tidak pula memangkin diri aku untuk menjadi  hebat seperti  Vincent Van Gogh (1853-1890) yang cintanya ditolak.

Van Gogh patah hati terus  menjadi pelukis. Aku patah hati hanya berulamkan petai. Cinta aku yang selalu  ditolak  tidak  pula menjadikan aku pelukis atau seniman tersohor. Aku hanya berupaya menjadi   pemelihara anjing.

Ketika aku di sekolah rendah pada tahun  1961 aku ada membaca tentang  Leonardo Da Vinci dengan lukisan Mona Lisa.  Seingat aku nama  Van Gogh aku hanya mendengar dengan teliti   pada tahun 1979.

Kawan aku Wakuma siswa dari Ethiopia telah membaca buku surat-surat Van Goh  kepada adiknya  Theo. Ini surat luahan patah hati seorang abang kepada adiknya.

Aku tidak membaca buku ini. Ketika itu aku di Karachi Pakistan. Aku tidak  ada masa nak melayan surat-surat cinta kerana aku sibuk mengikuti perkembangan kejatuhan Shah  Ahmad Reza Pahlavi dan kemunculan sosok bernama Ayatolah Khomenei di Iran.

Bila aku sampai ke Belgium nama Vincent  Van Gogh muncul kembali. Aku merasa agak  bebal kerana tidak mengetahui siapa Van Gogh ini. Malah aku juga tidak tahu bahawa anak paderi yang bernama Van Gogh ini juga ada  pertalian  dengan Belgium. 

Vincent Van Gogh dari Zundert  Belanda mendapat  suaka di Belgium. Hishamuddin Rais dari Jelebu Malaysia juga  mendapat suaka  di Belgium. 

Dari kamus Dewan suaka bermakna mencari tempat berlindung  atau menumpang hidup.

Bila aku ketahui bahawa Van Gogh juga mendapat suaka di Belgium maka aku pun mula membaca tentang sosok ini.

Sosok ini lahir dalam keluarga alim ulama  kelas menengah  atasan  Belanda . Ayahnya seorang paderi – pendakwah  agama Kristian Dutch Reformed Church. Dari awal Van Gogh terdidik dalam bidang agama dan seni.

Pada tahun 1873  ketika berumur 20 tahun Van Gogh mendapat peluang bekerja sebagai  juru jual lukisan di London. Ketika di London Van Gogh menyewa bilik di Stockwell  di sebelah Brixton.

Aduh!  Anak muda bernama Van Gogh ini telah jatuh cinta dengan  anak tuan rumah bernama  Eugenie Loyer a.k.a Jenny.  Dia mula merakamkan cintanya dalam surat-surat kepada adiknya Theo  yang  tinggal di Belanda.

Van Gogh telah bersedia untuk memulakan kehidupan  berumah tangga. Dia meluahkan perasaan cintanya kepada   Jenny.

Aduh! Jenny menolak cinta Van Gogh kerana Jenny telah lama bertunang dengan jejaka lain.  Van Gogh frus menonggeng. 

Ini kali ke dua cinta Van Gogh ditolak. Setahun sebelum  Jenny cinta Van Gogh juga telah ditolak oleh Caroline  Haanebeek – gadis satu kampung.

Hati yang patah ini mendapat bantuan dari keluarga. Dari London Van Gogh balik kampung kemudian ke Paris.  Sesudah Paris sekali lagi ke England . Kali ini menjadi guru tambahan tanpa gaji  di Ramsgagte.   

Pindah negeri ini diguna sebagai ubat. Tetapi patah hati remuk rendam ini masih belum terubat.

Van Gogh pulang kembali ke Belanda. Kini jatuh cinta pula dengan Mak Janda beranak satu.  Puan Kee Vos Stricker sepupu sebelah ibunya. Agak lebih berumur dari Van Gogh. Cinta  dengan Mak Janda ini pun kena tolak. Apa punya nasib.

Umur makin meningkat. Pekerjaan tetap tidak ada. Mengikut surat kepada Theo dia hanya perlu  roti, katil dan bilik tidur.

Maka Van Gogh masuk belajar  ke sekolah  pondok  untuk melatih diri  untuk menjadi  pendakwah di Belgium. Patah hati ini menjadikan dirinya kembali kepada Yang Maha Esa. Van Gogh tidak pernah  melupakan Isa Anak Mariam dari  Narazetth.

Keluar dari sekolah pondok ini Van Gogh  terus pergi ke Borinage.  Ini kawasan perkampungan buruh lombong arang batu.  Borinage menjadikan   aku semakin  tertarik dengan  Van Gogh.

Kereta api dari Brussels ke Borinage -  di wilayah  Selatan Belgium  - akan  melintas di stesen  Braine-le-Comte. Mustahil aku akan melupakan Braine-le-Comte.  Malam pertama, minggu pertama dan bulan pertama aku di Eropah aku menjadi warga  di pekan kecil ini.

Satelah lebih dari dua bulan aku di Braine-le-Comte baru aku berpindah ke Wavre – bandar ‘ Bourgeosie Catholic ‘ di mana aku mengikuti kelas  di sekolah bahasa Perancis di   Athenee  Royal Maurice Creme.

Di Wavre  aku teringatkan Braine-le-Comte. Di pekan kecil ini  aku teringat cinta pertama aku di Eropah.  Aku tidak akan melupakan Braine-le-Comte. Tempat  terberak  lagi dikenang inikan  pula tempat kena ‘ rejek’.

Minggu ke dua aku di Braine-le-Comte aku berkenalan dengan David anak muda dari Chile yang lari dari rejim Pinochet.  David dan aku cuba bersembang – meraba-raba – dalam bahasa Inggeris. Ketika itu David masih lagi belajar  di sekolah menengah – umurnya aku rasa  belum melintasi  18 tahun.

Di Braine-le-Comte aku ternampak  Nathalie. Anak gadis Belgium yang langsing  cun dan bergetah. Aku rasa Nathalie ini baru selesai sekolah menengah.

Melalui David aku berjaya berkenalan dengan Nathalie. Bayangkan betapa susahnya kami cuba berbual mesra. Nathalie tak tahu bahasa Inggeris. Aku tidak tahu bahasa Perancis. Manakala David bahasa ibundanya Sepanyol.

Tapi akhirnya aku berjaya  juga membuat temu janji dengan Nathalie. Kami bertemu di sebuah cafe dalam pekan. Aku cuba mengayat Nathalie. Aku  bersurah tentang niat aku untuk belajar ilmu filem di Belgium.

Ketika aku mengayat Nathalie si  David  datang ke meja kami. Lalu kami bersembang mesra.  Aku tak tahu apa yang dibualkan oleh David dengan Nathalie. Mereka berlabun dalam bahasa yang aku  tak faham.

Nathalie minta diri. Tinggal aku dengan David dalam cafe.

‘ Isham...you  wrong... Isham wrong cafe...’ David mengulangi tentang cafe. Aku tak faham apa silap nya.

‘ Not chic... not chic... no young people...’ David memperlekeh cafe pilihaan aku.

Baru aku faham cafe yang aku pilih tidak chic dan tidak trendy. Bukan tempat  untuk anak muda bertemu.  Ini cafe biasa yang dilanggani oleh Pak Cik Pak Cik.

Dua minggu kemudian  Nathalie datang  ke rumah tumpangan aku. Ketika itu aku  bersama David. Nathalie datang dengan Benoit – seorang siswa . Benoit ingin membantu aku mencari  sekolah filem di Belgium. Benoit memperkenalkan aku  dengan sekolah-sekolah filem yang wujud di Belgium.

Bila mereka pulang David memandang muka  aku  dan terus berkata:  “ C’est fini...Isham... pas de chance...’  

Aku faham  apa maksud David. Maknanya  – semua dah habis...aku tak bernasib baik...’  

Kata-kata David ini betul. Terbukti  jaring aku tak  melekat kerana  aku nampak ketika  Nathalie  dan Benoit  berjalan pulang mereka berpegangan  tangan. 

‘ Voila..  c’est la vie...’ Ayat Perancis – inilah  kehidupan ... ayat yang  telah aku hafal untuk aku jadikan batal   menampung hati yang kecewa.

Ketika aku di Wavre hati aku meronta-ronta untuk ke Borinage.  Aku hendak melawat lorong dan jalan-jalan yang telah dilintasi oleh Van Gogh. Aku juga difahamkan  ada sebuah muzium  Van Goh di Borinage.

Hari Sabtu bulan September 1983 aku mengambil  kereta api dari Wavre menuju Borinage. Perjalanan kereta api  musim daun gugur yang amat romantik.   Kereta api melintasi hutan-hutan di mana pokok-pokok berdaun merah, hijau, perang, kuning dan coklat – daun yang sedang  bersedia untuk gugur menyambut  musim sejuk.

Aku tidak merayau ke dalam pekan. Aku terus    mencari dan membaca jalan ke arah rumah lama Van Gogh.

Aku  menapak masuk ke  dalam taman.  Daun daun musim luruh  telah bertaburan gugur. Ada lopak air disana sini pasti telah hujan dua tiga hari dahulu. Dalam tercari-cari akhirnya aku dapat bertemu  arah tanda  jalan  ke rumah Van Gogh.

Sebuah rumah banglo batu bata yang tidak besar. Mungkin hanya ada dua bilik.  Rumah ini terjaga kemas. Kelilinginya padang rumput.  Dari apa yang aku baca  satelah cinta ditolak di sinilah  Van Gogh mengabadikan diri mendakwah kepada para pelombong arang batu.

Van Gogh  pernah masuk sendiri ke dalam lombong untuk merasai betapa payah dan perit bekerja  dalam lombong arang batu. Semua ini dilakukan untuk melupakan hatinya yang patah berderai  kerana cinta tidak berbalas.

Cinta Van Gogh  terhadap Jenny lebih hebat dari cinta Hishamuddin Rias terhadap Nathalie.

Pintu rumah di tutup. Aku tahu dalam rumah ini ada penjaga yang digaji khas oleh Majlis  Bandaran  untuk menjaga rumah bersejarah yang telah menjadi  muzium.

Aku mengetuk pintu. Tidak ada  jawapan. Aku mengetuk sekali lagi. Aku terdengar tapak kaki  menuju ke pintu.  Aku dengar selak pintu dibuka.

Di tepi pintu menjenguk muka seorang Madam yang telah berumur.

‘ Bonjour Madame... Monsieur Van Goh .. il habite ici..’ Kata-kata aku dengan penuh sopan bertanya apakah Tuan Van Gogh tinggal disini.

‘ Ooo.. Monsieur...mais no..il est mort i ya a longtemps... ‘  Tuan... dia telah mati ... lama dahulu..Madam ini  menjawab dengan penuh kehairanan. 

Aku sebenarnya sengaja berlakon  bertanyakan apakah Van Gogh ada di rumah. Aku ingin menggembirakan Madam  yang aku rasa  berjam-jam duduk bosan bersendirian tanpa pelawat. Aku yakin tidak ramai pelawat yang menziarah muzium ini.

Aku tersenyum bila mendengar kata-kata Madam ini. 

Aku rasa Madam ini terfikir bahawa aku ini budak jantan kulit hitam yang tersesat yang tak tahu siapa Van Gogh. Budak hitam dari negara  Dunia Ketiga ini tidak tahu bahawa Van Gogh telah lama meninggal dunia.

‘  Monsieur ...entrez s'il vous plaĆ®t...’ Madam menjemput  aku masuk. 

Aku perhatian Madam ini gembira kerana  ada tamu bebal  yang tersesat dalam  budaya seni Eropah. 

Aku  mementaskan teater agar Madam ini akan pulang ke rumah dan akan bercerita  pada sanak saudara dan jiran  tetangga tentang bagaimana dia telah sempat bertemu dengan jantan hitam yang tidak tahu bahawa Van Gogh telah lama mati.

Aku melihat bilik tidur, dapur dan meja tempat Van Gogh membuat lakaran. Dari segi sejarah  dalam rumah ini Van Gogh telah melakar beberapa lakaran  menggunakan arang. 

Ada beberapa  lakaran Van Gogh tergantung di bilik tidur.

Aku tahu di atas meja  di bilik ini juga Van Gogh telah menulis surat kepada Theo tentang keperitan kehidupan para pelombong. Pendakwah ini menjadi marah kepada gulungan kaya yang tidak sedar bahawa hawa panas dalam rumah mereka adalah hasil dari titik peluh tenaga buruh yang perit bekerja.

Mata Madam ini  mengikut gerak badan aku. Sekali lagi aku mementaskan teater komidi aku.

‘ Qui est Van Gogh...’ Aku membebalkan diri dan bertanya siapa Van Gogh.

‘ Monsieur… monsieur c’est un artiste peintre celebre… ‘ Madam ini dengan pantas menerangkan bahawa  Van Gogh ini seorang pelukis tersohor.

‘ Merci Madame…’ Aku berterima kasih dan tersenyum kerana aku amat yakin aku telah menggembirakan  hati  seorang Madam di Borinage.

Aku mengundur diri dan menapak ke pekan. Pekan kecil ini kelihatan lengang – macam pekan tinggal.. Pekan yang satu ketika dahulu dilanggani oleh para pelombong.

Mata aku tercari-cari macam rusa masuk kampung. Aku menapak tanpa tujuan. Aku ingin merasakan  apa yang telah dirasakan  oleh Van Gogh ketika dia berjalan dengan ayah dan adiknya yang datang melawat dia di Borinage.

Tertiba  aku tergelecek dan jatuh ke lopak  air di tepi longkang.  Topi aku tercampak.  Ketika aku bangun membetulkan diri aku perhatikan di sekeliling  tak ada siapa nampak aku terjatuh. Tapi aku merasa ada mata yang sedang memandang aku terjatuh. Mata aku liar  mencari cari.

Betul. Ada mata yang ternampak aku. Aku tersenyum. Apa yang aku nampak ini akan aku ingati sepanjang hidup aku. Seorang perempuan berbaju mandi merah sedang duduk di belakang dinding kaca. 

Perempuan   itu  tersenyum  bila aku ternampak dia.   Inilah dua mata  yang melihat aku terjatuh. Aku melambaikan  tangan. Dia membalas lambaian aku.  Aku tahu siapa perempuan ini. Mereka  memberi khidmat kasih sayang. Tidak menolak cinta sesiapa pun.

Cumbu kasih sayang  pantun dan seloka akan terhambur dari mulut mereka  bersama ringgit dan dolar.

Ketika aku memerhatikan perempuan dalam gelas ini aku teringat bagaimana Van Gogh di akhir hayatnya telah berkawan dengan Sien Hoornik.

Van Gogh bertemu Sien  Hoornik  seorang pelacur  Den Haque. Sien dan anaknya akhirnya menjadi model untuk lukisan Van Goh.  Pelacur dan anak inilah yang menjadi keluarga Van Gogh hingga akhir hayatnya.

Aku menapak  menuju ke perhentian kereta api.  Ketika kereta api  berhenti di Braine-le-Comte aku teringat kembali kepada Nathalie.. 

Aku gagal dengan Nathalie di Braine-le-Comte tapi di Borinage aku berjaya menggembirakan dua hati perempuan Belgium.

EPILOG 1
Bila aku pindah ke London aku putus hubungan dengan David. Kali akhir aku bertemu David dia memberitahu aku bahawa  Ibu dan adik lelakinya telah juga mendapat suaka di Belgium. 

EPILOG 2
Kegagalan aku dengan Nathalie menjadikan aku lebih keras belajar bahasa Perancis. Usaha tangga kejayaan.   Bahasa mengenalkan kita kepada tubuh dan badan yang diminati.

EPILOG 3
Ayat paling afdal untuk dihafal ketika di Belgium atau di Paris  ialah – voulez-vous coucher avec moi ce soir ?  Mahukah kamu tidur dengan aku malam ini.  (TT)


TULISAN INI  JUGA
DISIARKAN  DI LAMAN PORTAL
MALAYSIANOW.COM
https://www.malaysianow.com/wacana/2021/11/03/cinta-tak-berbalas/