Khamis, 18 Februari 2021

RAKYAT TERUS BAGUN LAWAN REJIM TENTERA

 


RAKYAT TERUS BANGUN

LAWAN REJIM TENTERA

KITA TUNGGU DAN LIHAT

 


KITA TUNGGU

DAN LIHAT

Unknown commented on 

"ROSMAH MANSOR 

ADA KES RASUAH"

Projek Bersepadu Sistem Solar Photovoltaic Hibrid dan Penyelenggaraan Operasi Genset Diesel bagi 369 sekolah luar bandar di Sarawak yang bernilai RM1.25 bilion daripada Kementerian Pendidikan.


 Kementerian Pendidikan ni memang lubuk rasuah ke > Kesian anak-anak kecil di pedalaman Sarawak. Dah la serba-serbi susah. Kena tipu lagi dengan Bik Mama

BAJU MELAYU ADA BERAPA SAKU

 
BAJU MELAYU

ADA BERAPA SAKUToraTora commented on

 "BERITA BAIK ABAH 

BANGUN MELAWAN"

Apa barang saman 10 juta...duit saku tengku fraud pun 2 juta... itu baru satu saku...baju melayu ada berapa saku...? belum lagi selit celah samping dan dalam songkok...KES RASUAH ORANG KUAT ANWARKES RASUAH

ORANG KUAT

ANWAR IBRAHIM

Unknown commented on 

"HARI HARI AKHIR

 SAEKOR XAVIER"

cakap tulus.. poda chitt... putar alam punya ex-mentri... elok sangat la tombang... ingat dulu cakap banyak, baik, alih2.. hmmm so jgn claim maksum la lain kali..

TURUN TURUN KE JALAN RAYA

 


TURUN TURUN

KE JALAN RAYA

CONTOH TERBAIK AJARAN ISLAM JULING
INI CONTOH

TERBAIK AJARAN

 ISLAM JULING

KEADILAN HANYA 

UNTUK YANG 

MENGAKU ISLAM

Jungle man commented on 

"HEBAT ANAK MUDA MYANMAR"

Biarlah dia berbunuh sesama sendiri dpd dia bunuh rohingya yg tak berdosa itu amin

BOLEH BELI LAGI

 BOLEH BELI LAGI

Unknown commented on 

"PERLAWANAN DITERUSKAN"

Aduhai..sayangnya buku dihumban di laut.

LU LURUS BENDUL

 LU LURUS BENDUL

Unknown commented on 

"PERLAWANAN DITERUSKAN"

Isham, lu kenal ke siapa karl,
 siapa groucho? Gambar terbalik!

DENGAR APA KATA ABANG INI

 JANGAN PEDULI

APA ORANG LAIN KATA

JADI DIRI SENDIRI

HIDUP HANYA SEKALI

BERITA BAIK ABAH BANGUN MELAWAN

 


BAGUS TERBAIK

AMIN

ABAH TIBAI

PUAD ZARKASI

AMIN

RAKYAT SUKA

TENGOK

ABAH TIBAI

GEROMBOLAN

KHALASMuhyiddin minta Puad Zarkashi mohon maaf, ganti rugi RM10 Juta

KUALA LUMPUR –  Muhyiddin Yassin menuntut anggota Majlis Tertinggi UMNO   Mohd Puad Zarkashi  memohon maaf secara terbuka dan membayar ganti rugi sebanyak RM10 juta kerana didakwa memfitnah Perdana Menteri menerusi hantaran di Facebook minggu lalu.

Dalam surat tuntutan dihantar firma guaman Rosli Dahlan Saravana Partnership kepada Mohd Puad hari ini, Muhyiddin, antara lain, menuntut Mohd Puad memadam kenyataan bertarikh 9 Feb mengenai kuarantin dari laman Facebooknya.

Tuntutan itu dibuat terhadap kenyataan Mohd Puad bahawa Muhyiddin enggan dikuarantinkan sekembalinya dari lawatan rasmi dari Jakarta pada 5 Feb lalu sehingga kerajaan terpaksa mewartakan perintah kuarantin tiga hari terhadap menteri.

“Kami diarahkan bahawa kenyataan tersebut mengandungi maklumat tidak benar, tidak berasas dan berniat jahat,” menurut surat tuntutan yang ditandatangani oleh peguam Muhyiddin.

Firma guaman itu juga diarah untuk menuntut Mohd Puad menyatakan permohonan maaf secara terbuka disiarkan secara jelas dan segera di Laman Facebooknya dan semua portal berita dan media sosial yang menyiarkan kenyataan yang didakwa berunsur fitnah itu.


Selain itu, Mohd Puad juga dituntut  mengeluarkan aku janji bertulis untuk tidak mengulangi atau menerbitkan kenyataan sama atau seumpama itu dalam apa jua cara sekalipun.

“Kami diarahkan untuk menuntut agar bersetuju untuk membayar pampasan kepada anak guam kami sejumlah RM10 juta dan jika gagal menunaikan tuntutan dalam masa tujuh hari dari tarikh surat ini, maka kami akan mengambil tindakan guaman terhadap anda,” katanya.

Difahamkan surat tuntutan tersebut dihantar melalui e-mel dan juga diserahkan secara tangan kepada Mohd Puad hari inI.

Pada 9 Feb lalu, Pejabat Perdana Menteri dalam kenyataan menafikan sekeras-kerasnya fitnah yang dibuat oleh Mohd Puad kononnya perintah kuarantin tiga hari untuk Menteri yang melakukan lawatan ke luar negara diwartakan oleh kerajaan kerana Perdana Menteri enggan dikuarantinkan sekembalinya dari lawatan rasmi ke Indonesia.

TIBAI JANGAN

TAK TIBAI

AMIN

LEPAS INI

BIK MAMA

MASUK PENJARA

KAH KAH KAH

LAGI AFDAL

AMIN

ABAH TUNJUK

BERKUASA

KAH KAH KAHROSMAH MANSOR ADA KES RASUAH

 


KELUARGA

PENYAMUN

AMIN

ANAK BINI  BESAN MENANTU

SEMUA MENYAMUN

AMIN


Rasuah projek

 hibrid solar, 

Rosmah Mansor 

diarah bela diri

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini mendapati Rosmah Mansor perlu membela diri terhadap pertuduhan rasuah berkaitan projek hibrid solar bernilai RM1.25 bilion untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak.

Hakim Mohamed Zaini Mazlan membuat keputusan itu selepas berpuas hati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap Rosmah, 69, isteri bekas perdana menteri Najib Razak.

“Penilaian maksimum terhadap bukti, saya dapati pihak pendakwaan telah membuktikan kes prima facie terhadap semua pertuduhan yang dihadapi tertuduh,” kata hakim.

Najib turut kelihatan menemani Rosmah pagi ini bagi mendengar keputusan sama ada isterinya itu perlu membela diri terhadap pertuduhan rasuah berkaitan projek hibrid solar bagi sekolah di pedalaman Sarawak, atau membebaskannya.

Rosmah berdepan satu pertuduhan meminta RM187.5 juta dan dua tuduhan menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada bekas pengarah urusan Jepak Holdings Sdn Bhd, Saidi Abang Samsudin.

Sogokan itu didakwa diterima melalui bekas pegawai khasnya, Rizal Mansor, sebagai ganjaran kerana menolong Jepak Holdings mendapatkan Projek Bersepadu Sistem Solar Photovoltaic Hibrid dan Penyelenggaraan Operasi Genset Diesel bagi 369 sekolah luar bandar di Sarawak yang bernilai RM1.25 bilion daripada kementerian pendidikan melalui rundingan terus.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di Lygon Cafe, Sunway Putra Mall, Jalan Putra di sini; kediaman Rosmah di Jalan Langgak Duta, Taman Duta dan di Seri Perdana, Persiaran Seri Perdana, Presint 10, Putrajaya antara Januari 2016 hingga September 2017.

Pendakwaan dijalankan di bawah Seksyen 16 (a) (A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah kepuasan atau RM10, 000, mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Pasukan pendakwaan diketuai oleh Timbalan Pendakwa Raya Kanan Gopal Sri Ram sementara peguam Jagjit Singh mengetuai pasukan pembelaan.


KAH KAH KAH

PATUTLAH

TAKUT DENGAN

SRI RAM

KAH KAH KAH

KUASA MAHKAMAH

KALAHKAN

KUASA BOMOH

KERALA

KAH KAH KAHBEKAS MENTERI PKR PALING RASUAH

 


HARI HARI AKHIR

SAEKOR XAVIER

AMIN

BEKAS MENTRI PKR

PALING RASUAH

AMIN


SPRM sahkan 

RM1.2 juta tunai 

dirampas semasa 

pemimpin PKR

 berkait bekas menteri

 ditahan

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini mengesahkan laporan MalaysiaNow bahawa mereka merampas wang tunai sebanyak RM1.2 juta dalam siasatan terhadap ahli politik yang dikaitkan dengan bekas menteri semasa Pakatan Harapan (PH) memerintah.

Dalam satu kenyataan lewat petang ini, SPRM berkata wang tersebut disimpan di sebuah rumah dan pejabat kepada proksi kepada Timbalan Pengerusi PKR Perak MA Tinagaran dan bekas menteri air, tanah dan sumber asli, Xavier Jayakumar.

SPRM juga mengesahkan penahanan dua pengarah syarikat berkait projek yang dianugerah kepada mereka, serta sejumlah RM77 juta dalam beberapa akaun bank dibekukan.

Bagaimanapun, kenyataan SPRM itu tidak menyebut nama Tinagaran atau Xavier.

“Sebuah kereta mewah yang digunakan oleh bekas menteri tersebut sebagai kenderaan rasmi dan dipercayai milik salah seorang pengarah syarikat yang diluluskan projek berkenaan turut dirampas,” kata kenyataan itu.

Kenyataan itu hadir selepas seorang pemimpin PKR dan Xavier hari ini menafikan laporan MalaysiaNow, yang memetik sumber mengatakan siasatan tersebut berkait dengan perjanjian perlombongan pasir, yang berada di bawah bidang kuasa kementerian yang pernah diketuai Xavier.

Xavier hari ini mengatakan Tinagaran, yang direman bukan pembantunya tetapi “rakan keluarga dekat”.

Sementara itu, Pengerusi PKR Perak Farhash Wafa Salvador, yang juga setiausaha politik kepada Anwar Ibrahim, turut menggesa satu tindakan perlu diambil terhadap laporan MalaysiaNow kerana menyebarkan “berita palsu”.

Farhash bertindak mempertikaikan laporan MalaysiaNow mengenai rampasan wang tunai berjumlah RM1.2 juta, sebaliknya mengatakan hanya RM17,000.

SPRM dalam kenyataannya hari ini mengatakan siasatan masih berjalan.

“SPRM berharap semua pihak tidak membuat sebarang spekulasi berhubung siasatan ini,” tambahnya.

XAVIER 

ORANG  KUAT

PEMIMPIN ISLAM

ANWAR IBRAHIM

AMIN

PASAL ITU

AWAL AWAL

SETPOL ANWAR

TELAH PERTAHAN

XAVIER

KHALAS
SETPOL ANWAR IBRAHIM KANTOI

 

SETPOL

ANWAR IBRAHIM

KANTOI MANTOI

AMIN

PROJEK PERTAHAN

BOSS RUNTUH

KAH KAH KAH

SPRM SAHKAN

KES RASUAH

KHALAS


KENYATAAN MEDIA SPRM
SPRM SIASAT TIMBALAN PENGERUSI SEBUAH PARTI POLITIK
SPRM mengesahkan telah menahan seorang Timbalan Pengerusi sebuah parti politik yang mempunyai kaitan dengan seorang bekas menteri kerana disyaki menerima rasuah daripada beberapa syarikat yang memperoleh projek di sebuah kementerian pada 2019.

Turut ditahan dalam operasi yang dijalankan di sekitar Ipoh semalam ialah dua pengarah syarikat. 

Dalam pada itu, SPRM telah merampas sejumlah wang tunai berjumlah RM1.2 juta yang dipercayai wang rasuah disimpan di rumah dan pejabat proksi kepada bekas menteri dan Timbalan Pengerusi tersebut. 

Turut dirampas ialah sebuah kereta mewah yang digunakan oleh bekas menteri tersebut sebagai kenderaan rasmi dan dipercayai milik salah seorang pengarah syarikat yang diluluskan projek berkenaan.

Setakat ini, beberapa akaun syarikat dan individu berjumlah RM77 juta juga telah dibekukan untuk tujuan siasatan.

Ketika ini, siasatan masih lagi berjalan dan SPRM berharap semua pihak tidak membuat sebarang spekulasi berhubung siasatan ini.

SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA
PUTRAJAYA
17 FEBRUARI 2021


LARI LARI LARI

KAH KAH KAH

MANA MAU

LARI

KAH KAH KAH


ASAL USUL MALAYU - PERAK MAN

 


ASAL USUL

MELAYU

PERAK MAN

Jungle man commented on

 "MELAYU SUPREME

 PUKRAK MUKRAK"

Kajian ke atas genome mendapati bangsa melayu telah mendiami pentas sunda lebih kurang 75 000 tahun dahulu sebelum wujudnya bangsa jepun dan cina

Unknown commented on 

"MELAYU SUPREME 

PUKRAK MUKRAK"

DNA Melayu supreme. 
Maaf, silap taip, 
DNA Melayu subprime.

SETPOL ANWAR IBRAHIM MULA GELABAH

 


SETPOL ANWAR

MULA GELABAH

TUDUH PORTAL

MALAYSAINOW

BUAT 

BERITA FITNAH

AMINMEDIA HARUS LEBIH CERMAT

Saya ingin membawa perhatian orang ramai kepada berita palsu yang dilaporkan oleh beberapa media yang melibatkan timbalan pengerusi KEADILAN Perak M A Tinagaran.

Sebelum ini semua pihak disarankan agar tidak membuat andaian, namun sikap tidak bertanggungjawab wartawan bernama Fazreen Kamal di portal Malaysia Now telah memberikan gambaran negatif dengan memutar belitkan fakta secara prejudis.

Tiada aset atau wang tunai berjumlah berjuta ringgit yang telah dirampas milik Tinagaran. Sebaliknya wang sejumlah RM17 ribu dalam denominasi kecil telah diambil untuk siasatan. Kereta yang disita bukanlah miliknya tetapi oleh seorang kenalan yang menumpang tempat.

Lebih mendukacitakan adalah apabila beberapa portal lain juga sekadar memetik sumber untuk mensensasikan laporan tanpa membuat usul periksa secara lanjut. 

Saya ingin mengingatkan bahawa penyebaran berita palsu merupakan kesalahan di bawah Seksyen 211 dan 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998. Diharap kerajaan tidak bersikap berat sebelah di dalam pemantauan berkenaan isu ini.

Media harus lebih cermat kerana siasatan masih dijalankan dan semoga proses perundangan berjalan secara lancar tanpa prejudis.

Farhash Wafa Salvador Bin Rizal Mubarak
Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri KEADILAN Perak

BOSS

MESTI DIJAGA

KAH KAH KAH

MEMARAHI KEBENARAN

 


MEMARAHI

KEBENARAN

Unknown commented on

 "JANGAN BUBUH

 GAMBAR INI"

Tahniah, TT! Abam dah marah. Macai Abam dah bertubi-tubi marah sama lu. Maknanya, tulisan lu ada kesan ... mungkin ada juga kebenaran ...

HOT HOT HOT

 HOTT HOTT HOTT

TER NOWW

TER KINI

ROSMAH ADA KES

AMIN

PAHALA BOLEH TUKAR GANTI?

 

PAHALA BOLEH

TUKAR GANTI ?

Sani commented on 

"PERGI ENTOT DI PHUKET -

 MUSTAHIL TAK PENAH BUAT"

Bro..kau dok kutuk org..dok ngata kat Anwar Tu..kau dpt pahala ker bro.kau Tu maksum ke..Napa nak aibkan org.kau nmpak ke mmg Anwar Tu liwat org..jgn sampai esok,semua kebaikan,pahala kau,dpt percuma kat Anwar. Jhat macam pun org,kau takda hak nak aibkan mereka.

KESAH BERMULABABAK PERTAMA

PEMBANTU KHAS

BERITA BEKAS

MENTERI PKR

RASUAH

AMIN


Pegawai khas 

bekas menteri Xavier

ditahan, RM1.2 juta, 

kereta mewah

 dirampas


SEPANDAI PANDAI

TUPAI MELOMPAT

KAH KAH KAH


KERUSI PM MAIN PUSING
KERUSI PM

MAIN PUSING

Unknown commented on 

"MASAALAH TAK SABAR"

susah sangat nak paham puak ni.. bila dah bebal x buat apa.. jawatan PM tu bukan boleh main pasing2 macam hak kepala kartel pkr nuar berahi.. gampang betul.. nuar pm nua pm .. orang tua tu letak jawatan dah dua kali dah pun .. nuar gitu juga i got nobor... gampang sungguh.. kah kah kah

BERKHALWAT HARI KE 338

 


KHALWAT KE 338 

KHAMIS 18/2/2021

KITA MASUK KE HARI 338
BERKHALWAT

DARURAT 
HARI KE 37

HARI INI
18 HARIBULAN
KITA LIHAT
MANA LEBIH KUAT
KUASA MAHKAMAH
ATAU KUASA BOMOH

BIK MAMA
ADA  KES 
ATAU
TAK DA KES

KES RASUAH
PROJEK  SEKOLAH
BIK MAMA
BUAT KEPUTUSAN SAPA
DAPAT PROJEK

TAPI SEBELUM DAPAT PROJEK
BIK MAMA WAJIB
DAPAT FULUS  DULU
KEPUTUSAN HARI INI
MAHKAMAH JALAN DUTA
AMIN

GUA MASUK HOKKIEN
YANG LEMBAB
KELMARIN PETANG HUJAN

PAGI INI YANG
JELAS DERAMAN KERETA
AMAT KUAT
DARI ARAH BRICKFEILD
DARI ARAH SUNGAI BESI
WOW
DAH MACAM
TAKDA PKP

BRO
MULA KAN HARI INI
DENGAN SENYUMAN

BRO
KALAU DETIK ITU GEMBIRA
RAYAKAN
IANYA TAK WUJUD SEPANJANG MASA
BILA DETIK PALAT SAMPAI
JANGAN RISAU
IANYA JUGA
 TIDAK AKAN WUJUD
SEPANJANG MASA

LEBIH HEBAT
PUKULAN HUJAN RIBUT ITU
LAGI CERAH PELANGI SAMPAI

BRO
KADANG KALA LANGKAH KECIL
YANG KITA AMBIL
BAWA HASIL BESAR
BERJENGKET PUN OKAY
TAPI TERUS BERJALAN

DALAM HIDUP INI
TAK ADA SAPA AKAN TOLONG
HINGGA KITA MULA MEMBUAT NYA

SATU RUKUN
DALAM HIDUP INI
IALAH SENTIASA BERTENANG

BERI  DIA MASA
BERI DIA RUANG
BIARKAN DIANYA MERAYAU
JIKA IANYA  HAK KITA
IANYA AKAN DATANG 

PENJARA YANG PALING BESAR
DALAM HIDUP INI
IALAH TAKUT 
 APA ORANG LAIN KATA

CARILAH HIDUP INI
SAPERTI
YANG KITA IMPIKAN
BUKAN IKUT MIMPI
ORANG LAIN
ATAU TOK GURU

BRO
ADA TIGA PEKARA
YANG WAJIB LU SIMPAN
RAHSIA
PERTAMA  HIDUP CINTA LU
KEDUA  LU PUNYA GAJI
KETIGA APA LU NAK BUAT

BRO 
JANGAN MARAH
JANGAN BERSEDIH
JADI POSITIF

AWAS
BERAPA BARIS
YANG LU BERI
BERAPA JAUH  LU 
AKAN TUNDUK 
SOSOK ITU
SEDANG MENGIRA

BRO
WALAU PUN ESOK
KITA TAK TAHU
APA TERJADI
KITA MASIH WAJIB
POSITIF

BILA PINTU BILIK ITU
ENGGAN DIBUKA
MUNGKIN  LU
DIPERLUKAN
BERADA DI TEMPAT LAIN

BRO
JANGAN HALANG
MEMBER YANG
NAK KE DEPAN

TIDAK ADA
KELAS YANG MENGAJAR
CARA KITA BERCAKAP
TAPI
CARA KITA BERCAKAP
AKAN MENUNJUKKAN
KELAS KITA
AMIN

BUATLAH HARI INI
LAKUKAN SEKARANG

SELAMAT BERKHALWAT