Isnin, 15 Mac 2021

TERKINI - HARTA CHINA MERAH DIBAKAR

 

WARGA MYANMAR

NAIK BERANG

HARTA KILANG

CHINA MERAH 

DIBAKAR

SUARA UMNO JELAS

 SUARA UMNO

JELAS

KHALAS

MUSTAHIL TAK

FAHAM

KAH KAH KAH 

PERLU 

LANGKAH XAVIER 

DIBUAT

KAH KAH KAH

UNTUK SELAMATKAN 

KEADAAN

KHALAS

KAH KAH KAHTiada rundingan kerusi dengan Bersatu, kata Tajuddin

PENGARAH Pilihan Raya Umno Tajuddin Abdul Rahman menolak gesaan Azmin Ali untuk berunding mengenai kedudukan kerusi Parlimen yang asalnya dimenangi parti itu tetapi kini disandang oleh Bersatu.

“Pendirian Umno ialah mengambil semula semua kawasan lompat itu. Jadi bila nak ambil balik, tiada perundingan,” kata Tajuddin seperti yang dipetik dalam Sinar Harian.

Pemimpin majlis tertinggi parti itu juga berkata bahawa kepimpinan Umno sudah membuat keputusan untuk mengambil semua kawasan milik mereka.

Azmin yang merupakan menteri kanan dalam kerajaan PN dan ahli majlis tertinggi Bersatu sebelum ini berkata Bersatu dan Umno perlu mengadakan rundingan berkenaan 13 kerusi yang dimenangi oleh ahli Parlimen Umno pada pilihan raya 2018 tetapi kemudian berhenti bergabung dengan Bersatu,


“Kalau itulah yang menjadi tuntutan mereka, ayuh kita bincang. Jangan kerana 13 kerusi Parlimen ini seluruh kerajaan mahu diruntuhkan. Saya rasa itu tidak adil,” katanya dalam satu temubual bersama Sinar Harian.

lah sebahagian daripada kerajaan PN, namun mereka memutuskan untuk tidak terus bekerjasama dengan Bersatu pada Pilihanraya Ke-15 (PRU15). – 14 Mac, 2021

HANYA 

LANGKAH PASIR

AKAN DAPAT

MEMBANTU

KAH KAH KAHBERSATU MAKIN PARAH 

BERSATU

MAKIN PARAH

KAH KAH KAHUmno Perak tidak berganjak, kata Saarani

UMNO Perak tetap akan bertanding di tiga kerusi Parlimen yang asalnya dimenangi oleh Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum yang lalu tetapi wakil rakyatnya kemudian keluar parti untuk menyertai Bersatu, kata pengerusinya Saarani Mohamad.

Pendirian Umno Perak mengenai perkara itu tidak pernah berubah, katanya.

PERLU MAIN

PASIR

KAH KAH KAHBANK ISLAM KE KAPIR KE - SAMA SAJE


BANK ISLAM KE

BANK KAPIR KE

SAMA  SAHAJA

Ricesaffron@gmail.com commented on 

"TIM BANDUAN 

BUAT PENGAKUAN"

Apa yang nak di risaukan jika Parti main belakang kena main belakang, adakala dia main belakang org dan ada kala orang main belakang dia, kalau pasal rasuah ramai yang jadi katak untuk main belakang pun tak heran, cuba suruh org politik bersumpah ada tak dalam pocket mereka tak pernah ADA SATU sen pun duit politik atau duit komisen atau duit ambil apa yang sempat atau duit lelong kuasa dari lelongan kecil kecilan hingga besar besaran selain dari makan duit gaji buta,, 


cuba tt tolong jawap,, orang politik ambil duit tepi masuk dalam bank system islam dan bayar zakat serta buat sikit perniagaan dah kira halal, tapi jenis xavier ni tak tahu system apa kecuali system katak atau kangaroo,,, yamg jadi mangsa rakyat ada yg berniaga betul halal guna kudrat dan duit sendiri tampa guna kemudahan kerajaan atau bantuan kerajaan tapi di kejar separuh mati olh LHDN atau aktar cuci duit spm,, 


LHDN punya system untung bagi 20% rugi lu tanggung sendiri, apa kemudahan atau keistimewa yg LHDN beri pd pembayar cukai? ada kah dapat keistimewaan seperti penjawat awam atau org politik? Siapa yg berani memperjuang kan? TT lu tolong JAWAP

BERSATU UMNO TERUS BERGADUH


 

GADUH

JANGAN TAK GADUH

JENG JENG JENG

KAH KAH KAHAzmin ajak Umno runding kerusi Bersatu, lapor media

MOHAMED Azmin Ali mengajak Umno berunding dengan Perikatan Nasional (PN) kedudukan kerusi Parlimen yang asalnya dimenangi parti itu tetapi kini disandang oleh Bersatu, yang menjadi antara punca pertikaian dua parti Melayu itu, lapor Sinar Ahad.

Pengarah Pilihan Raya PN berkata kerusi itu tidak sepatutnya jadi sebab untuk Umno meruntuhkan kerjasama politik yang terbentuk dengan Bersatu sejak setahun lalu.

“Apakah kerana (15 kerusi) ini kita mahu runtuhkan sebuah kerajaan yang kita bina bersama?

“Maka saya ingin ambil pendekatan, jika itulah isunya, ayuh mari kita tumpu perbincangan terhadap (15) kerusi ini. Itu pendekatan yang patut diambil,” katanya seperti dipetik akhbar mingguan itu.

Kerusi Parlimen itu beralih jadi milik Bersatu selepas ahli parlimennya keluar Umno selepas PRU14 dan seterusnya menyertai Bersatu.

Antara kerusi itu termasuk yang disandang oleh menteri Mustafa Mohamed (Jeli), Hamzah Zainuddin (Larut), Dr Latiff Ahmad (Mersing), dan Ronald Kiandee (Beluran).

Sembilan kerusi lain ialah Bagan Serai, Bukit Gantang, Tasek Gelugor, Masjid Tanah, Hulu Terengganu, Sabak Bernam, Tanah Merah, Beaufort, Kudat, Libaran, dan Sipitang.

Pemimpin kanan Umno sebelum ini beberapa kali menegaskan parti itu akan mempertahankan semua kerusi asal yang dimenanginya dalam PRU14.

Bahagian Umno yang terlibat juga membuat ketetapan dalam mesyuarat tahunan pada awal Januari lalu untuk mempertahankan kerusi berkenaan dalam pilihan raya akan datang.

Umno negeri yang terlibat, antaranya Perak, Pulau Pinang, Kelantan dan Johor, juga membuat ketetapan sama.

Majlis Kerja Tertinggi Umno pada 19 Februari lalu memutuskan tidak akan bekerjasama dengan Bersatu pada PRU15, manakala sokongan terhadap kerajaan PN hanya setakat sebelum Parlimen bubar. – 14 Mac, 2021.

REBUT JANGAN

TAK REBUT

KAH KAH KAH

REBUT SAMPAI

REPUT

KAH KAH KAH

OPPS...

REBUT SAMPAI

RUNTUH

KHALASTOK BAWA LARI DUIT BUKAN TOK GILA

 


TOK MAD

BUKAN TOK GILA

KAH KAH KAH

INI PANDANGAN

RASIONAL 

AMIN

UNTUK NEGARA

KITA

AMIN

SAYANG TOK NAD

ADA KES

BAWA LARI DUIT

1O JUTA  KE LONDON

 UNTUK BELI RUMAH

AMIN

PENGURUP KENA

TAHAN  TOK MAD

YANG INI LEPAS

KHALAS
Negara ini bukan 

hak peribadi,

 tidak boleh buat 

sesuka hati –

 Tok Mad

KUALA LUMPUR – Sistem demokrasi pasca moden Malaysia kini semakin susut dan merosot, sedangkan ia seharusnya lebih kukuh dan baik berbanding sebelumnya.

Timbalan Presiden UMNO, Mohamad Hasan berkata, negara ini semakin mundur daripada kualiti kepimpinan apabila Ahli Parlimen bertindak sesuka hati atas perkiraan peribadi dan bukan prinsip serta nilai.

Kebebasan bersuara dan berekspresi juga semakin mengecil dengan pelbagai ordinan dan tindakan yang menanam ketakutan dan bukannya pertanggungjawaban.

Menurutnya, apabila Parlimen digantung dan Perlembagaan dilumpuhkan, semua ini adalah kesusutan nilai demokrasi yang sangat dibimbangi.

Oleh itu, katanya, Malaysia mesti keluar dari defisit demokrasi ini.

“Kita sepatutnya lebih baik dan lebih unggul dalam mengurus negara ini dan menampilkan amalan demokratik yang lebih maju,” katanya dalam kenyataan di sini.

Beliau berkata, membiarkan potensi Malaysia dalam kedudukan seperti sekarang sangat mendukacitakan.

Sehubungan itu, menurutnya, rakyat Malaysia mempunyai tanggungjawab kolektif untuk memperbaiki kedudukan demokrasi Malaysia.

”Sama ada kita seorang Menteri Kabinet, atau penjawat awam, atau ahli politik pembangkang, atau kumpulan masyarakat sivil mahupun hanya orang biasa, marilah kita mengembalikan amalan demokrasi di Malaysia ke tahap dan kedudukan lebih baik,” ujarnya.

Tambah beliau, negara ini adalah tanahair yang istimewa buat semua penduduknya, bukan hak milik peribadi atau sesiapapun dan tidak boleh diperlakukan dengan sesuka hati.

Negara ini adalah hak semua untuk semua. Rakyat negara ini mengimpikan watan idaman yang benar-benar akan memberikan mereka rasa kepunyaan kepada Malaysia.

”Lalu marilah kita memperbaiki demokrasi di Malaysia ini tanpa lelah. Lakukan apa jua yang termampu, agar akhirnya, dengan usaha kolektif semua, demokrasi di Malaysia akan menjadi lebih baik dan lebih maju,” katanya. –

WAJIB

KITA SEMUA

INGATI KES INI

AGAR JANGAN

JADI YB PASIR

KAH KAH KAH

NANTI TOK MAD

JADI PULAK 

YB RUMAH 

LEPAS YB PASIR

KHALAS
BIAR ANJING BERESKAN

 


ANJING AKAN

BERESKAN

Unknown commented on 

"PERLUKAH KITA PANAH 

DUA MALAON INI ?"

Jangan panah! Ini dua binatang, kita tanggalkan pakaian, campak masuk lokap dengan sekumpulan anjing selama 7 hari.

DARI ZAMAN PELAJAR ANWAR DIKENALI KAKI PUTAR

 DARI ZAMAN

PELAJAR LAGI

ANWAR DIKENALI

KAKI PUTAR

Zaki commented on 

"YB XAVIER

 PEJUANG PASIR"

Sembang. Dulu-dulu bapak tokong kata bila jadi kerajaan, orang pertama dia nak seret masuk mahkamah si mamak atok. Dah 'bersama', bapak tokong boleh pulak cakap dia tak pernah tuduh atuk korup. Siap jilat atok cakap,"Dr Mahathir made Malaysia into a top-class nation on the international stage, making it now a “beacon of light in a disturbed and distracted world”. Dengan membakul sampah kan janji-janji menifesto?

SENYUM TAMBAH MANIS BILA ADA DUIT DALAM SAKU

 


SENYUM TAMBAH

MANIS BILA ADA

DUIT DALAM SAKU

Unknown commented on

 "BERKHALWAT HAR KE 63"

BRO SENYUM SENYUMLAH JANGAN RISAU NAK SENYUM TAK PERLU ADA DUIT DALAM SAKU namun begitu waktu senyum duit penuh dalam saku, senyum akan nampak lebih manis

WORANG YINDIA

 WORANG YINDIA

DatoPidi commented on

 "SOALAN JUJUR"

Jaga Tarzan Estate pernah berfirman pada aku, katanya, "Worang yindia punya cakap betul ada dua macam. Satu cakap betul satu lagi cakap botol." Memey pundek mairek la. Reform kepala abah dia.

TUMPANG SAMA

 TUMPANG SAMA

UNTUK KENA

TIPU SEKALI LAGI

Unknown commented on

 "TIM BANDUAN 

BUAT PENGAKUAN"

Apakah DAP dan Amanah buta-buta naik kereta banduan juga?

JANGAN LUPA CARA MEMBACA TUKAR TIUB

 

 


CARA MEMBACA

TUKAR TIUB
SEMUA YANG DIPAPARKAN
SEMUA YANG DITULIS
SEMUA IMEJ
SEMUA GAMBAR
TERMASUK KLIP YOU TUBE
YANG MUNCUL DALAM TUKAR TIUB
MEMILIKI TANDA 
MEMILIKI  MAKNA

TIDAK ADA SATU PUN
YANG TERPAPAR DALAM 
TUKAR TIUB 
OMONG KOSONG

JUSTERU WAJIB INGAT
APA YANG TELAH DIBACA
APA SEDANG DIBACA
ATAU 
TELAH DILIHAT
MELALUI YOU TUBE
KERANA
INI MEMBAWA KEPADA
APA YANG AKAN MUNCUL
UNTUK DIBACA
AMIN

PERCAYA ATAU TIDAK

 


PERCAYA ATAU TIDAK

NILAI UCAPAN

YB SHAMSUL INI

IALAH 20 JUTA RINGGIT

AMIN

DANA MEROSOT - KITA WAJIB BERAWAS

 


UMUM 

WAJIB SEDAR

DANA NEGARA 

SEDANG MEROSOT

AMIN

ZAMAN NAJIB

DANA DI KUMPUL

DENGAN SAMAN

KERETA MOTOSIKAL

AMIN

ZAMAN MUHYIDIN

DANA DIKUMPUL

MELALUI 

SAMAN KOBID

KHALAS109 individu langgar SOP kena kompaun RM1.13 juta

SERAMAI 109 individu termasuk pengunjung dan pengurus sebuah pusat hiburan dikenakan kompaun berjumlah RM1.13 juta kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dalam satu serbuan di Muar malam tadi.

Ketua Polis Johor Ayob Khan Mydin Pitchay berkata kesemua 81 lelaki dan 28 wanita, berusia 17 hingga 52 tahun itu ditahan kira-kira pukul 10.45 malam ketika sedang leka berhibur di pusat hiburan berkenaan ketika serbuan.

Beliau berkata kesemua pengunjung warga tempatan itu dikompaun RM10,000 seorang kerana tidak mengamalkan penjarakan fizikal ketika berada di dalam premis.

“Polis turut menahan seorang lelaki berusia 52 tahun yang mengaku sebagai pengurus premis pusat hiburan itu yang kemudiannya dikenakan kompaun RM50,000 kerana melanggar SOP yang telah ditetapkan sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB),” katanya kepada pemberita di sini hari ini.
KITA

JAGA

KITA

PERLUKAH KITA PANAH DUA MALAON INI ?

 

PERLUKAH

KITA PANAH

DUA MALAON INI

UNTUK MEMBERI

PENGAJARAN?

 AMIN

GUA RASA 

TAK PERLU

 AMIN 

YANG WAJIB

BERI 

PENCERAHAN 

AMIN

 BIASANYA SOSOK

YANG GANAS 

PADA BINATANG 

AKAN JUGA GANAS

 PADA ANAK ISTERI 

DAN JIRAN

AMINPolis tahan dua lelaki berkaitan kes panah anjing liar

POLIS berjaya menahan dua lelaki yang disyaki terlibat dalam kejadian membunuh anjing liar dengan cara memanah haiwan berkenaan di Seberang Jalan Putra, petang tadi. 

Ketua Polis Daerah Kota Setar, ACP Ahmad Shukri Mat Akhir berkata sepasukan anggota daripada Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Setar telah menahan suspek pertama yang berumur 30-an di satu lokasi di Jitra.

“Suspek yang tidak mempunyai rekod jenayah lampau itu telah ditahan pada pukul 4.00 petang. Siasatan lanjut telah membawa kepada rampasan dua busur pemanah, satu tabung pengisi anak patah dan 21 anak patah di rumah suspek di Mergong, di Alor Setar.

“Sejam kemudian, polis berjaya menahan seorang lagi suspek berumur 20-an yang dipercayai turut terlibat dalam kejadian itu. Dia ditahan di tepi jalan di Kampung Hilir, Kepala Batas dekat sini,” katanya dalam kenyataan hari ini. 

Ahmad Shukri berkata kedua-dua lelaki itu telah diserahkan kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar untuk siasatan di bawah Seksyen 29(1)(E) Akta Kebajikan Haiwan 2015 dan Seksyen 45 Akta Binatang 1953.

Terdahulu, polis menerima laporan daripada seorang pengadu yang melihat rakaman kamera litar tertutup (CCTV) berhubung tindakan seorang individu yang memanah anjing liar sehingga mati, yang dimuat naik oleh seorang pemilik akaun Facebook.

Rakaman yang tular di media sosial itu menunjukkan seorang lelaki memanah anjing liar antara pukul 4.21 dan 5.26 pagi, Khamis lepas. – Bernama, 14 Mac, 2021.

ANJING LIAR

MEMANG BANYAK

AMIN

ADA BAWA 

MASAALAH

AMIN

PASTI ADA CARA

MENYELESAI

AMIN

SALAH SATU

CARA INILAH

JANTAN POTONG 

TELOR

YANG BETINA

POTONG URI

KHALASPELACUR KESAL DENGAN KU LI

 


KAH 
KAH KAH
KAH KAH KAHPAS kesal Ku Li label parti 'pelacur politik', kata Tuan IbrahimKAH KAH KAH
KAH KAH
KAH

ASTRA ZANECA - HATI HATI

 AWAS


ASTRA ZANECA

LAPORAN MAKIN

BANYAK DITERIMA

WAS HATI HATI

AMIN Ireland suspends AstraZeneca Covid vaccine over blood clot concerns

Deployment of Oxford vaccine temporarily deferred after latest reports from Norway

Ireland menangguhkan penggunaan vaksin Oxford / AstraZeneca terhadap Covid sebagai langkah pencegahan berikutan laporan lebih lanjut mengenai pembekuan darah pada orang yang menerimanya, kali ini dari Norway.

Timbalan ketua pegawai perubatan, Dr Ronan Glynn, mengatakan badan penasihat vaksin dari Ireland telah mengesyorkan agar penyebaran tusukan AstraZeneca harus "ditangguhkan sementara" dengan segera. Dia menekankan, bagaimanapun, bahawa tidak ada bukti bahawa vaksin itu menyebabkan pembekuan darah.

Jeda penggunaan Ireland terhadap vaksin AstraZeneca ketika ketua Pejabat Statistik Nasional UK, Prof Sir Ian Diamond, mengatakan bahawa dia "tidak syak lagi" akan ada gelombang jangkitan koronavirus lebih lanjut pada musim luruh

Laporan pertama pembekuan darah pada orang yang menerima vaksin AstraZeneca keluar dari Austria dan menimbulkan kebimbangan, menyebabkan sejumlah negara Eropah, termasuk Denmark, menghentikan penggunaannya sementara menunggu siasatan.

Ireland memetik laporan itu sebagai kematian dan tiga dimasukkan ke hospital di Norway, yang dikeluarkan pada hari Sabtu.

Prof Karina Butler, ketua Jawatankuasa Penasihat Imunisasi Nasional Ireland (NIAC), mengatakan pihaknya bertindak dengan berhati-hati tetapi ingin mengetahui lebih banyak mengenai sekumpulan kejadian pembekuan "sangat serius" yang tidak dijangka di kalangan orang muda - Norway mengatakan ini berlaku di orang di bawah 50. Dalam tiga kes, ini melibatkan pembekuan di otak. Dalam salah satu daripadanya, ia membawa maut.

Terdapat persamaan dengan kes lain yang dilaporkan di tempat lain di Eropah, katanya. Perlu diketahui "apakah ada kemungkinan hubungan dengan vaksin, sesuatu yang jarang terjadi tetapi sangat serius dan dapat memberikan hasil yang signifikan", katanya kepada Virgin Media News.KITA

JAGA

KITA