Selasa, 28 Mei 2024

NAJIB CAMPUR TANGAN URUSAN SPRM - ANWAR CAMPUR TAK ?


NAJIB 

CAMPUR TANGAN

URUSAN SPRM

AMIN

ANWAR 

ADA CAMPUR TAK?

SAJE TANYA JANGAN

MARAH

AMIN

SSAMA 

KEMPEN RASUAH ANWAR IBRAHIM KAH KAH KAH


KEMPEN RASUAH

ANWAR IBRAHIM

KAH KAH KAH

AMIN

ANWAR KAKI LEBONG - REFORMASI JADI REFORMATI


ANWAR IBRAHIM

KAKI LEBONG

AMIN

REFORMASI JADI

REFORMATI

KHALAS 

KEMPEN RASUAH PUN WAYANG


RESPON ANWAR MENGECEWAKAN, MENGHAMPAKAN DAN TIDAK MENAMBAH KEYAKINAN RAKYAT KEPADA KERAJAAN 


Berikut adalah respon Perdana Menteri berhubung itu kontrak pengangkutan daripada kerajaan negeri Selangor yang diperolehi oleh syarikat milik suami Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh:-

Kata Anwar Ibrahim, kontrak yang diberi kepada Asia Mobility Technologies Sdn Bhd (Asia Molliliti) itu harus disiasat seperti biasa.

“Yang itu, serah kepada pihak berkuasa. Kalau ada laporan, siasatannya patut telus.

“Kalau ada laporan, ada siasatan. Dan patut ada penjelasan.


“Apa prosesnya? (Ini) patut dianggap satu kes biasa yang patut disiasat,” katanya.

Jawapan Anwar ini boleh dianggap menghampakan, mengecewakan dan tidak memberi apa-apa harapan kepada rakyat yang ajar sejak lebih 25 tahun lalu agar menolak amalan kronisme dan nepotisme lantaran semalam, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Azam Baki telah pun memberi kenyataan bahawa tiada sebarang kesalahan dalam pemberian kontrak kepada suami Hannah Yeoh itu.

Ini kerana, menurut Azam, yang memberi kontrak itu ialah kerajaan negeri Selangor, bukan kementerian yang diterajui Hannah Yeoh.

“Sekiranya satu kontrak yang tiada kena mengena dengan tugas (pihak yang dibangkitkan), ia bukanlah satu kesalahan,” tegas Azam lagi.

Dengan jawapan Azam yang terang lagi nyata itu, untuk apa lagi Anwar mengatakan bahawa siasatan akan dilakukan jika ada pihak membuat laporan?

Respon Anwar ini hanya ada nilai jika beliau bercakap lebih dulu daripada Azam Baki.

Tidakkah jika pun ada laporan dibuat, hasil siasatan SPRM kemudiannya sudah boleh dijangka dan sama seperti apa yang dinyatakannya semalam?

Apa yang rakyat ingin tahu, apakah pendirian kerajaan madani dalam kes seperti yang berlaku kepada suami Hannah Yeoh itu?

Ini yang Anwar selaku Perdana Menteri perlu nyatakan dengan tegas dan tanpa kompromi sebagaimana tegasnya perjuangan beliau menentang kronisme dan nepotisme.

Selain itu, adakah kerajaan setuju kontrak itu diteruskan atau ia perlu dibatalkan?

Ini juga tidak disentuh oleh Anwar.

Untuk masa hadapan pula, apa jaminan Anwar selaku Perdana Menteri kerajaan madani bahawa amalan seperti kes suami Hannah Yeoh itu tidak akan berulang kembali?

Anwar langsung tidak menyentuh perkara-perkara tersebut, tetapi hanya berkata, siasatan akan dijalankan siasatan seperti biasa jika ada laporan.

Jawapan Anwar dalam isu ini bukanlah jawapan seorang Perdana Menteri yang jiwanya sarat dengan semangat reformasi serta mahu melihat negara ini menjadi lebih baik pada masa depan, tetapi sekadar macam buat-buat batuk di tepi tangga saja.

Kalau Tun Mahathir Mohamad masih Perdana Menteri dan ada pasangan menteri kabinetnya terkait dengan perolehan kontrak kerajaan, lalu ditanya wartawan, barangkali lebih kurang begitu jugalah jawapannya.

Anwar patut memberi jawapan yang berbeza yang mampu memberi keyakinan serta harapan kepada rakyat bahawa kerajaan pimpinannya adalah lebih baik berbanding semua pendahulunya sebelum ini.

Kalau sama saja, buat sakit tekak sajalah menjerit reformasi selama ini!!

Cuba kita bayangkan jika ketika ini Anwar masih Ketua Pembangkang dan kes seperti suami Hannah Yeoh itu berlaku dalam kerajaan bukan PH, apa agaknya respon dan serangan beliau? – ShahbudinHusin 28Mei2024.

KEMPEN ANTI

RASUAH ANWAR

ADALAH WAYANG

KAH KAH KAH

GUNA SPRM

UNTUK LEPAS

DENDAM KESUMAT

KHALAS

BLACKROCK RAKYAT MENUNGGU JAWAPAN


BLACKROCK

RAKYAT TUNGGU

JAWAPAN

KHALAS 


Semalam, Menteri Pengangkutan Anthony Loke suruh rujuk Khazanah Nasional dan jangan cari dia berkenaan isu MAHB-BlackRock.

Sebenarnya, ada cara lebih baik untuk selesaikan isu ini agar Rakyat diberi penjelasan kenapa syarikat yahudi BlackRock diberi peranan untuk beli kepentingan 25% dalam MAHB.

Ini caranya.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke boleh suruh Pengerusi Khazanah Nasional Anwar Berahim untuk jelaskan.

Jika Pengerusi Khazanah Nasional Anwar Berahim tak boleh jawab, dia kena rujuk boss dia Menteri Kewangan Anwar Berahim.

Jika Menteri Kewangan Anwar Berahim tidak boleh jawab, dia boleh rujuk boss dia Perdana Menteri Anwar Berahim.

Jika Perdana Menteri Anwar Berahim tak boleh jawab, dia boleh rujuk perkara ini untuk dibincang dalam Jemaah Menteri.

Setelah Jemaah Menteri berbincang dan Pengerusi Jemaah Menteri Anwar Berahim boleh tugaskan Menteri Pengangkutan Anthony Loke untuk beri penjelasan bagi isu ini sebab ianya juga isu yang melibatkan sektor pengangkutan

RAFAH DISEMBELIH - ANWAR JUAL HARTA NEGARA PADA ZIONIS


Rafah disembelih, Anwar perlu hentikan kerjasama dengan pembiaya senjata Zionis

Pada 27 Mei 2024, tentera Israel melancarkan serangan udara ke atas kem pelarian di utara Rafah, Gaza,  mengakibatkan pembunuhan sekurang-kurangnya 45 rakyat Palestin.

Kengerian yang terlihat di Rafah sukar digambarkan dengan kata-kata — ibu bapa dibakar hidup-hidup, kanak-kanak kehilangan kepala, perkhemahan pelarian dihujani bom dan dilumatkan sehingga tertinggal abu sahaja.

Pembunuhan yang berlaku di Rafah mendedahkan realiti perbezaan darjat antara penjajah dan dijajah.

Sementara video mayat kanak-kanak dipenggal di Rafah meraih simpati seluruh dunia selatan, media propaganda Barat terus menafikan dan menghalalkan pembunuhan yang jelas berlaku di Gaza.

Tidak boleh dinafikan, pembunuhan besar-besaran di kem Rafah adalah hasil langsung daripada retorik dan tindakan yang membolehkan kuasa-kuasa imperialis seperti Kanada, AS, Jerman dan UK untuk terus membiayai dan membekalkan senjata kepada tentera Israel yang telah jelas menyatakan niat mereka untuk menghapuskan rakyat Palestin.

Kerajaan Malaysia juga tidak berkecuali dari bersekongkol dengan pembuat senjata Zionis. 

Sementera Rafah disembelih, Khazanah, KWSP dan MAHB menjual saham kepada BlackRock, syarikat pro-Zionis terbesar yang bersubahat dengan genosid di Palestin. 

Tidak dilupa juga kerjasama antara Kementerian Pertahanan dan pembuat senjata Zionis seperti Lockheed Martin dan BAE systems semasa pameran Natsec pada awal Mei.

Kami menyeru Anwar Ibrahim, Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Pertahanan untuk segera menghentikan segala kerjasama dengan pembiaya senjata Zionis jika ia benar-benar menyokong Palestin dan bukan menjadi tali barut Barat.

Jangan jadi tin kosong yang hanya mampu membising di medan antarabangsa, tetapi dalam diam bersekongkol dan menjual diri kepada Zionis yang membunuh kanak-kanak di Rafah. 

Menyeru gencatan senjata semata-mata adalah tindakan pengecut. Rejim Israel harus dimusnahkan dari sungai ke segara!

Biarlah ini menjadi peringatan kepada kita semua bahawa pembebasan tidak akan datang dari mahkamah penjajah, bukan dari retorik performatif ahli politik, tetapi dari kekuatan dan keteguhan perjuangan rakyat.

Kamal Aarif Kamaruddin 
ialah ahli jawatankuasa GEGAR, 
sebuah pertubuhan solidariti Palestin.


ANWAR MASIH

BELUM JAWAB

KES JUAL MAHB

PADA SYRIKAT

SENJATA ZIONIS

AMIN

KHALAS

MUSUH KITA BUKAN YAHUDI


YAHUDI 

BUKAN MUSUH 

 MUSUH KITA ZIONIS

PENGANUT ISLAM WAJIB KENAL
25 NABI
24 DARI 25 NABI INI
ADALAH YAHUDI

Unknown commented on 
"JUMAAT INI UNIVERSITI MALAYA"

Siapa sebenarnya boikot? Awak atau kami orang? Adakah awak boikot dan dibelai belakang tirai jangan main wayang sangat boikot dulu komputer ciptaan Yahudi dahulu kah kah kah

TIDOKAN AZAM BAKI - SELAMATKAN MALAYSIA


TIDOKAN AZAM BAKI

SELAMATKAN

MALAYSIA

AMIN 

PERCUBAAN SUARA


PERCUBAAN SUARA

AMINJUMAAT INI UNIVERSITI MALAYA


JUMAAT INI

UNIVERSITI MALAYA


 

LAWAN TETAP LAWAN


LAWAN TETAP

LAWAN

AMIN 

RAFIZI GANTI ANWAR


Masa depan politik Rafizi semakin terancam di sebalik pelan noktahkan subsidi


Kurang dua bulan selepas dikritik mengenai Pangkalan Data Utama (PADU), masa depan politik Rafizi Ramli kini menjadi perbualan dalam kalangan PKR dan pemerhati politik.

Ia bukan sahaja berkait sama ada mekanisme PADU itu, yang terpalit kontroversi pengumpulan data orang ramai, mampu menyokong sistem subsidi bersasar yang masih belum jelas pelaksanaannya, tetapi juga cara pemimpin kerajaan termasuk Perdana Menteri Anwar Ibrahim dilihat tidak secara terbuka mempertahankan Rafizi ketika beliau dikecam beberapa pemimpin Barisan Nasional.

Rasionalisasi subsidi, di mana subsidi petrol dan diesel akan ditarik balik dan sebaliknya diberikan kepada golongan yang tidak berkemampuan berdasarkan data PADU, akan dilaksanakan bermula dengan penarikan balik subsidi diesel seperti mana diumumkan Anwar.

Pengumuman Anwar minggu lalu itu mencetuskan kebimbangan mengenai kenaikan harga barangan, menimbulkan persoalan sama ada Rafizi akan dibiarkan sekali lagi sendirian mempertahankan pelan subsidi bersasar.

Sekiranya subsidi bersasar menimbulkan kemarahan rakyat, beberapa bekas pemimpin PKR berkata Rafizi yang akan membayar harga politik yang tinggi, dan bukan Anwar.

Ini kerana, kata mereka, Rafizi merupakan pencabar terdekat kepada Anwar untuk menerajui PKR.

Rafizi yang pernah kalah untuk jawatan timbalan presiden PKR di tangan Mohamed Azmin Ali pada pemilihan parti 2018, akhirnya berjaya menduduki jawatan itu selepas menewaskan Saifuddin Nasution pada 2022.

Tetapi apa peluang Rafizi menjadi orang nombor satu dalam PKR? 

Seorang bekas pemimpin kanan PKR berkata pengalaman dalam parti itu mengesahkan kepimpinan tertinggi parti itu akan hanya berkisar dalam kalangan ahli keluarga Anwar.

"Rafizi tidak ada peluang. Anwar akan beri pada Nurul Izzah. Macam Langkah Kajang," katanya kepada MalaysiaNow, merujuk anak sulung Anwar yang dilihat berpengaruh sebagai penasihat di Kementerian Kewangan yang diterajui ayahnya.

Pada 2014, PKR mengarahkan wakil rakyatnya di kerusi negeri Kajang meletak jawatan bagi membolehkan isteri Anwar, Dr Wan Azizah Wan Ismail, bertanding dan sekaligus diangkat menjadi menteri besar Selangor, dalam usaha parti itu menggantikan Abdul Khalid Ibrahim.

Percaturan yang dikenali sebagai Langkah Kajang itu bagaimanapun gagal, setelah Wan Azizah tidak mendapat perkenan Sultan Selangor untuk dilantik sebagai menteri besar.

Rafizi 'keseorangan'

Sebelum ini, Rafizi bukan sahaja dilihat keseorangan ketika terpaksa mempertahankan PADU, tetapi mesej yang berbeza mengenai subsidi bersasar juga menimbulkan persoalan. 

Laporan akhbar Singapura, The Straits Times yang mendakwa subsidi diesel ditarik balik pada bulan Jun dinafikan Anwar, menimbulkan persoalan sama ada perdana menteri sedang melakukan tugas Rafizi.

Dua bekas pemimpin PKR bersetuju yang Rafizi bakal menerima tempias sekiranya sistem PADU dan subsidi bersasar berdepan masalah.

Bekas timbalan ketua Pemuda PKR Dr Afif Bahardin, kini Adun Perikatan Nasional, berkata ada sesuatu yang tidak kena ketika Rafizi mengumumkan kempen mengekalkan Anwar sebagai calon perdana menteri selepas pilihan raya akan datang, pada sebuah konvensyen khas PKR baru-baru ini.

"Tiba-tiba ada kempen untuk jadikan Anwar calon perdana menteri untuk PRU16 yang mana Anwar akan berusia 80 tahun ketika itu. Adakah kita mahu seorang perdana menteri berusia 80 tahun?" soalnya.

"Itulah tujuan Rafizi adakah konvensyen itu, supaya orang bercakap mengenai pelan peralihan dalam PKR."

Manakala bekas naib presiden PKR Tian Chua berkata tanggungjawab menguruskan rasionalisasi subsidi sepatutnya tidak hanya terletak pada satu kementerian.

"Ia melibatkan aspek yang lebih luas daripada Kementerian Ekonomi, namun persepsinya ialah jika ia tidak berjaya, maka menteri ekonomi harus bertanggungjawab. Ini sebenarnya satu persepsi yang salah.

"Dalam sistem kabinet, mereka harus mengamalkan tanggungjawab kolektif dan tidak boleh sesiapa pun dianggap sebagai 'fall guy'," katanya kepada MalaysiaNow.

Tian Chua memberi amaran sebarang kegagalan mekanisme rasionalisasi subsidi akan turut memberi kesan kepada Anwar.

"Ini bukan masanya mana-mana menteri hendak jadi hero atau mana-mana menteri hendak mendakwa ini tanggungjawab mereka seorang," katanya.

Afif berkata Rafizi mendedahkan kelemahannya sepanjang menerajui Kementerian Ekonomi.

"Orang melihat tindak-tanduk Rafizi tidak seperti yang kita bayangkan selama ini. Cara beliau memberi maklum balas, menguruskan sesuatu menunjukkan dia bukanlah teknokrat cekap dan berpengetahuan yang kita andaikan selama ini," tambahnya.


WOIT

RAFIZI PALING

LAAYAK GANTI

ANWAR

AMIN

AMAT KUAT 

DALAM PKR

AMIN

ADA BANYAK

FORMULA UNTUK

NEGARA

AMIN

TAPI ANWAR

NAK SELAMAT

 AKAN

GADUHKAN RAFIZI

DENGAN SAIFUDIN

AMIN

KHALAS

TEATER WISMA PUTRAMalaysia kecam serangan terkini Israel

KUALA LUMPUR – Malaysia mengecam sekeras-kerasnya serangan Israel yang terkini di beberapa kem perlindungan Palestin di Tal as-Sultan, Jabalia, Nuseirat dan Bandar Gaza sehingga mengorbankan hampir 200 orang awam yang tidak berdosa dalam tempoh 24 jam.

Kementerian Luar dalam kenyataan berkata, tindakan rejim Israel tanpa henti dan belas kasihan terhadap rakyat Palestin adalah melanggar keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa pada 24 Mei lalu, yang menuntut agar serangan tentera di Rafah dihentikan serta-merta.

“Tindakan berterusan Israel yang tidak menghiraukan keputusan ini menunjukkan Israel tidak menghormati badan kehakiman tertinggi dunia dan prinsip-prinsip yang dipegangnya.

“Ketidakpedulian masyarakat antarabangsa terhadap kekejaman ini akan memburukkan lagi situasi kemanusiaan yang semakin genting di Gaza.

“Ia akan menggugat aturan dunia, yang jelas berdasarkan kepada prinsip keadilan dan undang-undang antarabangsa.” katanya dalam kenyataan.

Tambah Wisma Putra, Malaysia menggesa masyarakat antarabangsa, termasuk negara anggota Konvensyen Genosid, untuk mengambil langkah yang perlu.

Jelasnya, ini bagi melaksanakan keputusan ICJ, menghapuskan pengecualian hukuman dan terus berusaha ke arah mencapai keamanan yang berkekalan di Timur Tengah.

“Keganasan yang berterusan ini hanya akan dapat dihentikan melalui usaha komited ke arah perjanjian damai yang komprehensif, demi memastikan rakyat Palestin dapat hidup dengan bermaruah, rasa hormat dan selamat pada masa hadapan,” tegasnya.

Terdahulu, seramai 35,984 rakyat Palestin, terutamanya wanita dan kanak-kanak terbunuh, dan dijangka lebih ramai mangsa yang tercedera, dalam tempoh 234 hari konflik berlangsung. – MalaysiaGazette

INI TEATER

WISMA PUTRA

AMIN

ISRAEL SSERANG

PALESTIN

AMIN

SENJATA DARI

BLACKROCK

AMIN

MALAYSIA BERI

DANA PADA

BLACKROCK

KHALAS

PERKEMBANGAN BARU - MESIR TEMBAK ISRAEL

 

PERKEMBANGAN

BARU

AMIN

MESIR TEMBAK

SOLDADU ISRAEL

KHALAS 

TOLAK TITAH TAMBAHAN


TOLAK

TITAH TAMBAHAN

TERUS PENJARA

NAJIB DI KAJANG

KHALAS 

Unknown commented on
 "NAJIB AKAN DI BEBAS ?"

TT nak tanya sikit, jika Najib dapat kebenaran menghabiskan tempoh hukuman nya dirumah, semasa dia menjalani hukuman tahanan di rumah boleh kah dia bergaul dengan ahli keluarga nya dan adakah dia dibenarkan melakukan hubungan seks dengan isterinya? 

Dan seandainya dia sedang menjalani hukuman tahanan dirumah dan dia didapati bersalah dari perbicaraan yang dihadapi nya sekarang dia dijatui hukuman penjara dia akan ditahan dimana? Cuba beri pencerahan

PAS BERSATU TERLIBAT DGN BLACKROX?


PAS BERSATU

TERLIBAT DENGAN

BLACKROCK

AMIN

DUA PARTI INI

KITA TIBAI SAMA

KHALAS

Unknown commented on
 "MALAYSIA TERLIBAT
 SAMA BUNUH PALESTIN"

Tahun 2021, Abah PM8 PN Dan Wan Faisyhal Timbalan Menteri PN lulus RM800 juta Dana Patuh Shariah KWSP kepada BlackRock.

Kerajaan TALIBAN PAS Kelantan bagi lesen gali emas kepada Syarikat yang ada kepentingan besar BlackRock.

PN sokong pembunuhan Rakyat Palestine!!!


 

KES HILANG ?


KES HILANG ?

SELASA 28 MEI 2024
KES SIMBH ASID
SERANGAN TERHADAP 
FAISAL HALIM
PEMAIN BOLA SELANGOR
DAH LEBIH DARI 20 HARI
TAPI
MASIH BELUM ADA TANGKAPAN
AMIN

APAKAH INI KES 
REBUT AWEK?
KES JUDI ?
KES DENDAM?
JENG JENG JENG

SATU CARA NAK TANGKAP
PENCURI & PENYAMUN
SENANG SAJA
GUNA CARA SIASAT
CUI BONO
SAPA UNTUNG

DALAM KES FAISAL HALIM
BILA DIA CEDERA
CUI BONO
SAPA UNTUNG

JANGAN TERTIBA
KES INI HILANG
TENGAH JALAN
KHALAS

SEPANYOL
BERI UKRAINE 1 BILION POUND
BANTUAN TENTERA

AMERIKA
TRUMP BERKATA 
JIKA MENANG
DIA AKAN HANCURKAN
GERAKAN PRO PALESTIN
DI KAMPUS KAMPUS

INDIA
PM NARENDRA MODI
KLIM DIA TELAH DIPILIH
OLEH TUHAN
UNTUK MEMBUAT
BEBERAPA TUGAS

AMERIKA
LEBIH 20 MATI BILA
RIBUT TAUFAN MELINTAS
KAWASAN TENGAH AMERIKA
SEPERTI OKLAHOMA

HOKKIEN
PAGI INI UDARA SEGAR
HUJAN PETANG KEMARIN
MATAHARI TIDAK DI LIHAT
KL & KL SENTRAL BERKABUS NIPIS

LANGIT KELAM
AWAM HITAM KELIHATAN

HA HA
PAGI INI HOKKIEN
DI DOMINASI OLEH JANTAN
DUA EKOR DI ARAH ISTANA
BERKOKOK
LAWAN BERLAWAN
TENGGELAM
SUARA TERKUKUR

HARI INI 
AKAN PANAS
JIKA HUJAN PETANG
PASTI ENAK MALAM INI
DI WARUNG TOM YAM
BRICKFEILD
AMIN

BRO
SENYUM
SAMBUT SELASA DENGAN
SENYUMAN

BRO
SETIAP MINIT
LU MARAH 
LU HILANG  60 SAAT
KEGUMBIRAAN

BRO
JERUNG AKAN GIGIT LU
KETIKA LU BASAH

BRO
DALAM MASA DUA HARI
ESOK AKAN JADI
KEMARIN
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BEKERJA