Rabu, 1 Februari 2023

MEI 13 BERULANG SEKALI LAGIMEI 13 BERULANG

SEKALI LAGI

AMIN

KALI IN 

DI PULAU SOLOMON

KHALAS

PENG ANAL DENGAN NURUL IZZAH


Pemerhati beri amaran lebih banyak lantikan seperti Nurul Izzah

Penganalisis politik menyuarakan kebimbangan bahawa lantikan ahli keluarga dalam pentadbiran negara dikhuatiri akan merebak sehingga jawatan menteri besar negeri-negeri bahkan jawatan-jawatan penting kerajaan.

James Chin dari University of Tasmania Australia menyifatkan lantikan melibatkan ahli keluarga bukan sesuatu yang baru berlaku di Malaysia bahkan menjadi satu realiti yang bertapak sejak negara mencapai kemerdekaan.

Katanya, situasi tersebut berlaku di kedua-dua belah pihak termasuk dalam kerajaan dan pembangkang buat jangka masa yang sangat lama sejak tahun 1950-an lagi.

Ianya boleh dilihat bermula dari keluarga Abdul Razak Hussein sehingga penglibatan keluarga Anwar Ibrahim selepas era reformasi tahun 1998.

“Perkara yang lebih membimbangkan saya ialah anak-anak nepotisme ini akan dipilih sebagai menteri besar, dipilih menjawat malah jawatan penting kerajaan,” katanya kepada MalaysiaNow.

“Saya tidak perlu menyebut sebarang nama, tetapi saya pasti semua orang tahu siapa yang (pernah) dilantik sebagai menteri besar sebanyak dua kali walaupun ditentang.”

Terbaru, Nurul Izzah Anwar, anak perempuan sulung perdana menteri dilantik sebagai penasihat kanan ekonomi dan kewangan kepada berkuat kuasa 3 Januari lalu.

Pendedahan yang dibuat melalui satu wawancara bersama akhbar bahasa Inggeris tempatan itu kemudian menerima kecaman hebat rakyat Malaysia yang mempersoalkan amalan nepotisme selain kredibiliti beliau yang tidak mempunyai kepakaran dalam bidang tersebut.

Anwar pula mempertahankan pelantikan itu dengan berkata Nurul Izzah layak untuk memegang jawatan tersebut walaupun tidak mempunyai latar belakang ekonomi mengaitkan jawatannya sebagai menteri kewangan pada era pemerintahan Dr Mahathir Mohamad tanpa memerlukan kelulusan yang berkaitan.

Nama Anwar, isterinya Wan Azizah Wan Ismail dan Nurul Izzah sering kali dikaitkan dengan amalan nepotisme dalam perjalanan parti PKR.

Sebelum ini, bekas-bekas pemimpin dah ahli PKR yang bertindak meninggalkan parti itu mendakwa Anwar dan ahli keluarganya menyebabkan parti itu berada dalam keadaan pecah belah, nepotisme dan kronisme hingga menjerumuskan parti itu kepada kehancuran.

Mengulas lanjut, Chin perbuatan tersebut merupakan salah satu ciri yang diamalkan oleh kerajaan-kerajaan nepotisme di beberapa bahagian di dunia dengan yang paling teruk sekali diamalkan di Asia Tenggara dan wilayah-wilayah kecil India.

“Kerana mereka mempunyai ramai keluarga politik, dan mereka melantik anak-anak mereka atau relatif untuk menjawat kedudukan yang berpengaruh.”

Sebelum ini pada era pentadbiran perdana menteri kelima, Abdullah Ahmad Badawi melantik menantunya, Khairy Jamaluddin sebagai orang penting di pejabat perdana menteri yang dikenali sebagai “Budak Tingkat Empat” ketika berusia 28 tahun.

Nurul Izzah pula pernah menjadi pemimpin utama dengan rekod paling tertinggi sebagai naib presiden PKR yang diasaskan oleh ibu bapanya sendiri. 

Mengapa pelantikan Nurul Izzah dirahsiakan?

Dalam pada itu, seorang peguam menyuarakan kebimbangan lain melibatkan lantikan Nurul Izzah mengatakan ianya berupaya membuka lebih banyak “pintu” dan “ruang” kerana jawatan itu sendiri merujuk kepada penasihat paling kanan atau “senior advisor”.

Menurut Rafique Rashid, ini bermaksud jawatan tersebut perlu diberikan kepada individu yang berkelayakan dan berpengalaman untuk menasihati perdana menteri tidak mengira sama ada Nurul Izzah menjalankan tugas secara probono ataupun bergaji.

“Kedua, kenapa jadi rahsia dari 3 Januari? Kenapa disenyapkan selama tiga hingga empat minggu baru diberitahu. Itupun selepas keluar di surat khabar.

“Ketiga, bila dah diberitahu barulah disebut ianya pro bono. Berbalik kepada isu kepakaran tadi tak kisah pro bono atau tidak. 

“Isu ini penting, adakah Anwar Ibrahim akan berada dalam keadaan yang tidak bias atau mempunyai konflik kepentingan di mana dia akan berada dalam situasi perlu menolak atau terima nasihat daripada anaknya sendiri,” katanya kepada MalaysiaNow.

Tambahnya lagi, kedudukan Nurul Izzah akan membolehkannya berjumpa dan menjalin hubungan dengan orang-orang ternama dan tokoh korporat yang rapat dengan pentadbiran negara selain akses kepada profil syarikat-syarikat gergasi tempatan.

“Takkan dia sebagai ‘senior advisor’ tak boleh minta nak buku tengok urusan akaun Petronas contohnya? Itu dan ini? 

“Adakah orang berani menolak? Bahkan dia adalah Nurul Izzah, anak Anwar Ibrahim sendiri?”

Kata Rafique lagi, Anwar perlu menilai kembali lantikan tersebut.

Bukan sahaja ianya melibatkan anak perempuannya sendiri, tetapi juga beliau sudah mempunyai jawatan-jawatan khusus yang boleh melakukan kerja penasihat.

Antaranya penasihat khas kewangan, timbalan perdana menteri dan menteri ekonomi.

“Rosmah Mansor dulu pun pro bono juga tetapi diberi pelbagai kemudahan dan keistimewaan seperti bilik pejabat sendiri, kenderaan, dan sebagainya,” katanya merujuk kepada isteri Najib Razak yang didakwa mempunyai pejabat First Lady Of Malaysia.

“Jadi, berbalik kepada asas. Apa yang disebut-sebut Anwar selama ini, tata kelola yang baik.

“Perlu adil, kalau orang lain buat tidak boleh, kenapa apabila anda buat anda fikir ianya boleh?”

WOIT

PENG ANAL

MENG ANAL LAGI

KAH KAH KAH


PMX BAWA

SLOGAN MADANI

KAH KAH KAH

INI BUKAN 

ANAK DAN BINI

TAPI BANGUN

KERANA BERANI

KAH KAH KAH

KHALAS

KHAIRY TUTUP KEDAI

Suara reformis dalam Umno senyap susulan pembersihan, kata Khairy

BEKAS ketua pemuda Umno Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata beliau tidak lagi optimis pembaharuan boleh dilakukan dalam parti kerana suara reformis disenyapkan berikutan pembersihan parti baru-baru ini.

Beliau berkata mereka yang sehaluan, menuntut pembaharuan selepas parti itu mengalami prestasi pilihan raya yang paling teruk pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) baru-baru ini, bimbang mereka boleh dipecat atau digantung.

“Mereka takut akan menjadi seperti saya dan beberapa yang lain.

“Pemecatan, pembersihan, apa sahaja yang anda panggil, menimbulkan ketakutan kepada mereka. Suara reformis sudah dilenyapkan,” kata bekas menteri kesihatan itu dalam wawancara di Astro Awani malam tadi.


WOIT

MENANTU ABAH

BUDAK TINGKAT 4

AKHIRNYA TUTUP

KEDAI

KAH KAH KAH

SAYANG

 HANG NADIM

MATI AWAL

AMIN

KALAU TIDAK JADI

PM YANG BIJAK

CAKAP INGGERIS

LEBIH BIJAK DARI

ZAHID 

KAH KAH KAH

KHALAS

SAPA GANTI ZAHID BILA ZAHID MASUK JIL


Jawatan naib presiden Umno jadi rebutan, menurut laporan

SEKURANG-KURANGNYA tujuh calon dijangka mencabar tiga jawatan naib presiden Umno pada pemilihan parti akan datang, menurut laporan New Straits Times hari ini.

Selain penyandangnya Mohamed Khaled Nordin, yang akan bertanding jawatan itu termasuk ahli majlis tertinggi Zambry Abdul Kadir, Azalina Othman Said, Johari Abdul Ghani dan Ketua Pemuda Umno Asyraf Wajdi Dusuki.

Bekas menteri besar Johor Hasni Mohammad dan Ketua Umno Sabah Bung Moktar Radin juga dikatakan akan bertanding merebut jawatan itu.

Laporan itu juga mengatakan dua lagi penyandang Ismail Sabri Yaakob dan Mahdzir Khalid menyatakan hasrat untuk mempertahankan jawatan mereka.

Pemilihan Umno dijangka diadakan pada 18 Mac. Parti itu juga memutuskan tidak akan ada cabaran untuk jawatan presiden dan timbalan presiden.

Ini bermakna Ahmad Zahid Hamidi dan Mohammad Hassan mengekalkan jawatan tersebut untuk penggal akan datang.

Johari dalam pada itu disifatkan sebagai calon ‘bidan terjun’ yang mendapat sokongan padu dalam parti terutama selepas memenangi kerusi Parlimen Titiwangsa pada pilihan raya umum lalu.

“Zambry, Azalina dan Asyraf adalah satu-satunya calon pro presiden dalam parti. Khaled dijangka dapat mempertahankan jawatannya dengan jayanya memandangkan hubungan baiknya dengan pemimpin dan penyokong parti.

“Johari rapat dengan presiden parti. Beliau antara pemimpin yang Zahid akan ambil nasihat. Lebih penting, Johari teliti dalam meraih sokongan di lapangan.

“Beliau memberitahu penyokongnya bahawa perubahan (ke arah kebaikan) akan berlaku dalam Umno dan beliau sedang bersiap sedia untuk itu,” kata sumber yang dipetik sebagai berkata. – 1 Februari, 2023.

WOIT

SAPA BANYAK

DUIT AKAN

MENANG

KAH KAH KAH

SAPA MENANG

AKAN GANTI

ZAHID BILA

ZAHID MASUK JIL

AMIN

REBUT LAWAN

JANGAN TAK

BERGOCOH

KHALAS

PILIHAN RAYA LAGIDUN Kedah dijangka bubar selepas 18 Jun, kata MB

MENTERI Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor memberi bayangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah akan dibubarkan selepas pertengahan Jun depan bagi membolehkan Pilihan Raya Negeri (PRN) diadakan.

Muhammad Sanusi berkata beberapa faktor termasuk bulan Ramadan, sambutan Aidilfitri, tempoh ibadah haji serta sambutan Aidiladha menyebabkan pihaknya berpandangan DUN Kedah tidak sesuai dibubarkan ketika ini.

“Seperti saya pernah sebut, bulan tiga (Mac) dengan bulan empat (April) puasa dan raya… lepas tu orang pergi haji (kena) tunggu orang balik (dari) haji, (dan) yang penting di Kedah ini pada 18 Jun ada (sambutan) keputeraan Tuanku Sultan Kedah, lepas itu baru boleh buat apa yang patut,” katanya.

WOIT

5 NEGERI LAIN

BOLEH IKUT SAMA

AMIN

TAK PERLU BUAT

SENDIRI SENDIRI

AMIN

KHALAS

MANA HILANG ARAB


ZIONIS ISRAEL

BANTAI

ARAB PALESTIN

KENAPA

ARAB SAUDI

ARAB UAE

ARAB QATAR

TAK DATANG BANTU

KHALAS

KAWAN SETIAKAWAN SETIA

KHALAS

Unknown commented on 
"GADUH BUNUH 
TIKAM TERAJANG"

Mana hilang TT ? Senyap menyap saja satu hari, projek balak masuk atau projek komisen macam balik Rembau kah? Kah kah kah apa pun jaga Dua ekor anjing baik baik, mereka lebih baik Dari kawan politik, lebih baik Dari sesiapa saja manusia, anjing terbaik, setia teman anda jua selalu, lagi baik kawan fengan anjing Dari kawan orang politik Malaysia kah kah kah

SAYA BANGGA


TAHNIAH !!!

SAYA BANGGA

KERANA SAYA

KENAL SOSOK INI

AMINUKRAINE MINTAK JET PEJUANG


LEPAS DAPAT

KERETA KEBAL

ZELENSKY MINTAK

JET PENJUANG

AMIN

LEPAS NI MINTAK

BEYONCE BUAT

KONSERT HIBURKAN

ASKAR UKRAINE

KAH KAH KAH

MASUK PKR ?


Zahidi mohon masuk PKR Sabtu ini, lapor media

BEKAS Ahli Parlimen Padang Besar Zahidi Zainul Abidin yang dipecat dari Umno tahun lalu berkata beliau akan memohon untuk menyertai PKR hujung minggu ini, lapor Sinar Harian.

Bekas ketua Umno Padang Besar itu juga berkata 100 ahli Umno bahagian itu akan bersama-sama masuk PKR kerana tidak puas hati dengan perkembangan yang berlaku dalam Umno sekarang.

“Presiden Umno (Ahmad Zahid Hamidi) hendak buat pembersihan (parti) itu elok, sebab ramai hendak ikut saya masuk PKR.

“Dengan saya bakal menyertai PKR secara rasmi pada 4 Februari ini bersama 100 ahli Umno Bahagian Padang Besar, dijangka banyak cawangan parti itu di Padang Besar yang bakal terbubar kelak,” katanya seperti dipetik Sinar Harian.

Zahidi juga mendakwa ada ramai lagi pemimpin Umno yang mahu meninggalkan parti selepas tindakan pecat dan gantung melibatkan puluhan ahli dan pimpinan yang diputuskan oleh Majlis Kerja Tertinggi Umno pada Jumaat lepas.

“Ramai orang tanya saya macam mana hendak masuk PKR, termasuk sebilangan pemimpin Umno Pusat. Ada juga antara mereka hendak masuk PN (Perikatan Nasional). Ini semua sebab mereka tidak bersetuju cara Presiden,” katanya.

Zahidi sebelum ini bekas timbalan menteri dalam pentadbiran Ismail Sabri Yaakob di portfolio komunikasi dan multimedia.

Wakil rakyat Padang Besar dua penggal itu dipecat dari Umno selepas bertanding sebagai calon bebas pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU) setelah tidak dicalonkan semula oleh Umno.

Beliau kalah dan hilang deposit di kedua-dua kerusi yang ditandingi iaitu Parlimen Padang Besar dan kerusi negeri Titi Tinggi.

Zahidi dipecat dari Umno bersama tiga yang lain iaitu bekas ketua Umno Perlis Shahidan Kassim, bekas Ahli Parlimen Maran Dr Ismail Abd Muttalib, dan bekas pemimpin Umno Arau Azhar Ahmad. – 30 Januari, 2023.

WOIT

INI BERITA BAIK

RAMAI LARI

DARI 

GEROMBOLAN

KAH KAH KAH

CARI RUMAH

BARU

AMIN

APAKAH 

TUAN RUMAH

AKAN TERIMA ?

JENG JENG JENG

KHALAS

KES NURUL IZZAH


KES NURUL IZZAH

TRANSPARENCY INTERNATIONAL SECARA TERBUKA PERSOAL PELANTIKAN NURUL IZZAH SEBAGAI PENASIHAT ANWAR (LINK ARTIKEL PENUH DI BAWAH)

 
Orang ramai bimbang bahawa kewangan negara kini menjadi "urusan keluarga," memandangkan Anwar juga Menteri Kewangan walaupun berjanji untuk tidak memegang portfolio itu...
 
 
BACA SELANJUTNYA: https://www.thethirdforce.net/transparency-international-openly-questions-nurul-izzahs-appointment-as-anwars-advisor/
https://t.me/RaggieJessyRithaudeen/9583

HUTANG KELILING PINGGANG


Ramai belia berhutang kerana inflasi, kos sara hidup

LEBIH ramai belia tampil berkongsi masalah kewangan yang dihadapai mereka selepas tinjauan baru-baru ini mendedahkan majoriti golongan itu berhutang.

Bercakap kepada The Malaysian Insight golongan ini memberitahu mereka dibebani dengan kos sara hidup yang tinggi dan sukar untuk membayar pinjaman.

Malah mereka menggesa kerajaan membuat skim khas untuk membantu membayar hutang berkenaan.

Kajian dijalankan pusat penyelidikan Universiti UCSI yang dikeluarkan semalam mendedahkan 73% belia berhutang dan tidak mempunyai modal yang mencukupi untuk komitmen kewangan.

Ia menekankan beberapa punca utama golongan belia mengambil pinjaman bank – kekangan kewangan, inflasi dan mahukan gaya hidup mewah.

Pensyarah UCSI Dr Hassanudin Mohd Thas Thaker berkata kajian itu juga mendapati kebanyakan pinjaman diambil bertujuan membeli kenderaan, untuk pendidikan dan juga pinjaman pembiayaan perumahan.

Pemandu e-hailing Mohd Azril Rahmat, 38, berkata tinjauan itu tepat kerana dia sukar menguruskan kewangan dengan kos sara hidup yang tinggi.

Menurutnya pada masa ini dia sedang membuat pinjaman rumah, kereta, Amanah Saham Bumiputera dan insurans peribadi.

Azril dari Segambut di Kuala Lumpur berkata pada bulan yang baik dan dengan masa yang panjang dia boleh memperoleh sehingga RM6,000 tetapi komitmen bulanannya ialah RM4,000.

“Saya tidak mampu untuk membeli apa-apa barangan yang tidak diperlukan. Jika saya membeli-belah saya akan membeli di kedai dalam talian yang menawarkan ansuran.

“Baki RM2,000 juga digunakan untuk bil makanan dan utiliti. Jadi gaji saya habis untuk semua komitmen bulanan saya,” katanya.

Berkenaan bantuan yang diberikan kerajaan, Mohd Azril berkata dia masih belum mendapat apa-apa manfaat daripadanya.

“Semasa pandemik Covid-19 kami mendapat sedikit bantuan, tetapi setakat ini kami tidak mendengar apa-apa,” katanya.

Benarkan pengeluaran KWSP

Turut berdepan masalah sama ialah P. Ramachandran, seorang eksekutif pemasaran berusia 37 tahun yang baru diterima bekerja di sebuah syarikat pengiklanan.

Ramachandran mendedahkan dia kehilangan pekerjaan pada 2020, dua bulan selepas Covid-19 melanda negara.

Disebabkan masalah kewangan Ramachandran tidak dapat membayar pinjamannya terutamanya pinjaman pendidikan.

“Selepas tamat pengajian saya bekerja dan mampu membayar pinjaman pendidikan secara beransur-ansur. Kemudian saya membeli kereta tempatan secara pinjaman bank.

“Beberapa tahun kemudian saya membeli sebuah lagi kereta atas nama saya untuk ibu bapa. Tetapi apabila wabak melanda kontrak saya ditamatkan dan saya tidak mempunyai pekerjaan. Saya ingin bekerja sebagai pemandu e-hailing tetapi ibu bapa saya bimbang keselamatan saya susulan wabak itu.

“Saya terima tawaran kerajaan dan membawa keluar wang daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

“Tetapi untuk pulih daripada masalah kewangan bukanlah mudah. Saya secara peribadi berpendapat kerajaan mesti membenarkan sekali lagi pengeluaran bagi mereka yang mempunyai baki yang cukup dan ingin membayar hutang sama ada peribadi, pinjaman kereta atau bil kad kredit untuk mengelak dari dikenakan kadar faedah yang tinggi,” katanya.

Menganggap dirinya sebagai individu M40, Ramachandran berkata mereka dalam kategori B40 dan M40 sering diabaikan semasa pengumuman bajet.

“Terdapat lebih banyak bantuan di luar sana untuk PKS (perusahaan kecil dan sederhana) tetapi tidak ada apa-apa untuk individu dalam kategori ini.

“Hanya memberi pengecualian cukai tambahan setiap tahun tidak akan membantu mereka keluar daripada masalah kewangan. Pekerja syarikat swasta bertahun-tahun tanpa kenaikan gaji atau bonus yang sewajarnya. Mungkin kerajaan boleh melihat perkara ini,” katanya.

Daripada 1,077 responden yang ditemui dalam tinjauan UCSI, 73% daripadanya mempunyai pinjaman kewangan. Ini menunjukkan kira-kira tiga per empat belia Malaysia tidak mempunyai modal mencukupi untuk komitmen kewangan.

Walaupun angka peminjam dalam kalangan belia membimbangkan, 83% daripada mereka dapat membayar ansuran bulanan pinjaman tepat pada masanya.

“Kenderaan dan pendidikan adalah faktor utama belia membuat pinjaman. Amat membimbangkan kerana menurut Jabatan Insolvensi, pinjaman kenderaan (14.39%) faktor kedua bankrap selepas pinjaman peribadi (42.24%) pada 2022,” kata Hassanudin yang merupakan Ketua Pengajian Penyelidikan dan Pasca Siswazah, Fakulti Perniagaan dan Pengurusan UCSI

Hassanudin berkata pandemik Covid-19 memainkan peranan penting dalam menyebabkan kekangan kewangan golongan belia.

Katanya belia tidak mempunyai simpanan mencukupi untuk memulakan kehidupan baharu mereka, di mana akhirnya menyebabkan mereka membuat permohonan pinjaman wang.

Sharifah Nor Idayu pula berkata ketika inflasi meningkat gaji kebanyakan rakyat Malaysia tidak berubah.

Beliau berkata ramai keluarga berpendapatan miskin boleh mendapat manfaat daripada pendidikan percuma jika kerajaan serius membantu golongan terpinggir.

“Kos sara hidup tinggi, inflasi berlaku. Tapi gaji saya tak naik. Bukan semua orang dapat bantuan wang tunai kerajaan.

“Ada yang benar-benar memerlukan tetapi tidak dapat pemberian wang tunai kerana birokrasi atau karenag birokrasi.”

“Pendidikan sentiasa menjadi beban. Sebaik sahaja anda tamat belajar anda berhutang. Dengan kadar faedah yang tidak perlu, pinjaman pelajar sepatutnya membantu, bukan menimbulkan lebih banyak masalah.

“Jika kerajaan boleh mencari jalan untuk menangani isu ini, saya rasa ramai yang akan mendapat manfaat daripadanya,” katanya. – 1 Februari, 2023.

WOIT

ALONG BERLESEN

SENTIASA SEDIA

BERI PINJAMAN

AMIN

BELI MOTO

BELI TALIFON

TANPA BANYAK

SOAL SIASAT

AMIN

KALAU GAGAL

BOLEH BUAT

JANJI BARU

TAK HAL

AMIN

YANG INI

MUNGKIN

MENTERI

BELUM TAHU

KAH KAH KAH

AMIN

TEMU BUAL SOSOK BIJAK


TEMU BUAL SOSOK

BIJAK DALAM

BAHASA INGGERIS

AMIN

ZAHID ATAU

 LOKMAN ADAM

TAKDA KEUPAYAAN

KHALAS

MENANTU ABAH BUKAN HANG NADIM


MENANTU ABAH

BUKAN

 HANG NADIM

KHALAS

Unknown commented on
 "KHAIRY BUKA LANGKAH"

dari menantu dah jadi hang nadim pulak... gila cibai tt nie, hang nie dah lupa ke kes 100 juta kbs, tuduhan komisyen vaksin kobit... dia bukan hang nadim, dia hang pundek... hang nadim makan nasi, depa2 nie makan duit...

MERAYAU-RAYAU


MERAYAU

AMIN

farisi commented on
 "PAGI INI"

Manooo isham dua hari den tggu ko takdo update apo2 dlm blog ni..bercuti ke kremlin ko?..hahaha

wabwas commented on 
"GADUH BUNUH 
TIKAM TERAJANG"

Lama x update TT? Tak sihat ke?

SELAMAT BERWILAYAH


SELAMAT

 BERWILAYAHRABU 1/2/2023 HARI WILAYAH
WILAYAH LABUAN
WILAYAH KUALA LUMPUR CUTI
YANG LAIN BEKERJA


MALAM KELAMRIN GUA
KE ECOSAVE DI BRICKFEILD
NAK BELI TELOO
HA HA  HA
TELOO DAH NAIK 8.90 
UNTUK 10 BIJI
DITULIS TELOR AYAM KAMPUNG
INI TIPU

KULIT TELOR INI PUTIH
BUKAN KERANA IANYA
TELOR AYAM KAMPUNG
TAPI JENIS MAKANAN
YANG DI BERIKAN

AYAM KAMPUNG BEBAS MERAYAU
MAKAN SANA SINI
ENTOT SANA SINI
YANG GUA BELI
BUKAN TELO AYAM KAMPUNG
INI CARA KAPITALIS
MENIPU PENGGUNA

APA KOMEN
RAFIZI
KALAU TELO MAHAL
MAKAN NASI KICAP
RABA TELO
KAH KAH KAH

PALESTIN
MAKIN TEGANG
TAPI  TOK ARAB INI
BUKAN BOLEH PAKAI
DARI ZAMAN NABI
INILAH PERANGAI ARAB ISRAEL
TU PASAL  SEMUA NABI
DATANG KE SANAA
NAK AJAR ARAB DAN YAHUDI

KERANA ITU TAK DA NABI
LAHIR DI LONDON ATAU PARIS
KAH KAH KAH

UKRAINE
AMERIKA TAK MAHU BERI
ZELENSKY  JET PEJUNG F16
GERMAN PUN TAK MAHU

NATO
TAKDA PILIHAN
MASUK SAMA BERPERANG
DAN MULAKAN PERANG
 DUNIA KE TIGA
ATAU
UKRAINE HANCUR MUSNAH
AMIN

HOKKIEN
CERAH KERING PAGI INI
JANTAN BERKOKOK
DARI BUKIT YANG JAUH
CENGKERIK BERSIMPONI
DI SEPANJANG JALAN
TIONG BERSUKA RIA
TERKUKUR BERSUARA
DALAM BELUKAR

PAGI YANG INDAH SEGAR
KL & SENTRAL AGAK CERAH
TAPI DI LANGIT ADA KUMPULAN
AWAN HITAM
LANGIT KELAM TIDAK BIRU

GUA RASA
HARI INI AKAN PANAS
AWAN HITAM AKAN HILANG
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT
HARI WILAYAH

BRO
JIKA KEKUATAN LU KECIL
JANGAN ANGKAT BARANG BERAT
JIKA KATA KATA LU
TIDAK BERHARGA
JANGAN BERI NASEHAT

BRO
JIKA LU BERSABAR
DALAM SATU SAAT KEMARAHAN
LU AKAN LULUS
DALAM SERATUS HARI 
KESEDIHAN

BRO
SOSOK BIJAK 
MEMBUAT KEPUTUSAN SENDIRI
MAT BEBAL IKUT
PANDANGAN ORANG LAIN

BRO
SEBELUM LU MULA
BERMAIN PASTIKAN
PERATURAN
PERTARUHAN
DAN 
BILA MASA TAMAT

BRO
DUA PEMBICARA YANG BAIK
TIDAK SETANDING
DENGAN SEORANG
PENDENGAR YANG BAIK

BRO
KALAU LU BERI
HADIAH BUNGA
ADA BAU WANGI BUNGA
TERPALIT DI TANGAN

BRO
SEBUAH BUKU
MENYIMPAN RUMAH EMAS

BRO
KESABARAN INI
TANAMAN PAHIT
TAPI BUAHNYA MANIS

BRO
MULUT YANG KOTOR
TIDAK MENGUCAPKAN
BAHASA YANG SOPAN

BRO
ADA BANYAK JALAN
MENUJU PUNCAK GUNUNG
TAPI PEMANDANGAN
SELALU SAMA

BRO
LU CARI KAWAN
YANG LEBIH BAIK 
DARI  DIRI LU
ADA BANYAK KENALAN
DALAM HIDUP INI
TAPI SUSAH NAK  CARI
KAWAN SEJATI
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT MENYAMBUT
AHRI WILAYAH