Khamis, 6 Ogos 2020

CHINA MERAH GUNA UNIVERSITI

CHINA MERAH

GUNA UNIVERSITI


MASIH ADA YANG TAK ATHU SIAPA ANWAR IBRAHIM


MASIH ADA YANG

TAK TAHU SIAPA

ANWAR IBRAHIM
Org bodoh gn buta je yg x kenal DSAI ni sapo sbb terlalu suko jilat jubo najib...hahaha 
on 
ANWAR TAK MAMPU
 TERAJU NEGARA
Publish | Delete | Spam
Unknown
at 19:51

Or

JANGAN LUPA MOKHTAR HASHIM


JANGAN LUPA

MOKHTAR HASHIM
Apa lu cakap ni Tukar Tiup. Kita di malaysia belum lagi saya ulangi belum lagi sampai ketahap berbunuh bunuh. Lu lupa sejarah ke? Org nismilan mokhtar hashim masuk penjara sebab bunuh musuh politik dia lah. 
on 
AKIDAH 
DAN 
POLITIK UNDI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 17:35

Littl

KUEH PAU SEX
KUEH PAU SEX

Ohooo...jadi selama abad ni jalan hidup dunia ni bukanlah dikontrol oleh Freemason darjah ke-6908,dajal lah apa lah macam parti agama sendiri tu labon dalam ceramah. Sesungguhnya Kennedy, Nixon, Clinton segala kepala butoh tu dikontrol oleh bureeet dan gambar pemilik butoh masuk bureet.
kahkahkah. 
mati katak saja afgan,iraq,syria.silap lah tak pilih tokwan jadi pm.kalau sapa nak pau dia guna bureet dia tunjuk saja pisang kedut.
kalis pau. 
on 
CLINTON KE JANDA BAIK
 OPPS....DATIN SERI TAHU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 15:48

Tetap


PELAKUN TEATER DARI PKR


APA JADI

PELAKUN TEATER

DARI PKR

YANG LOMPAT

IKUT ARAHAN

KAH KAH KAH PH Sabah beri sokongan kepada Shafie sepenuhnya

Pakatan Harapan (PH) Sabah yang bermesyuarat hari ini mengambil keputusan untuk memberikan sokongan penuh kepada Mohd Shafie Apdal bagi mengetuai kerajaan sementara sehingga pilihan raya negeri selesai.

Dalam satu kenyataan PH hari ini, mereka juga mengambil ketetapan untuk menyokong sepenuhnya Shafie bagi menghadapi menghadapi pilihan raya akan datang.
 
PH Sabah mengadakan mesyuarat di Pejabat DAP Sabah hari ini bagi membincangkan persiapan menghadapi pilihan raya selepas Dewan Undangan Negeri Sabah dibubarkan.

Dun Sabah dibubarkan atas cadangan Ketua Menteri, Shafie Apdal selepas bekas  Musa Aman mendakwa beliau mempunyai bilangan majoriti yang cukup untuk membentuk kerajaan baru.

Namun Shafie mendakwa, beliau masih mempunyai majoriti untuk kekal sebagai kerajaan.

Bagi menyelesaikan kemelut ini, Shafie memohon Tuan Yang Terutama Yang Dipertuan Negeri Sabah agar Dun Sabah dibubarkan.

Atas persetujuan TYT Sabah,  Dun Sabah dibubarkan dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mempunyai masa selama 60 hari untuk menjalankan pilihan raya semula.


TERBAIK

DARI APDAL

TUNTAS PANTAS

SIAPA SIAGA

AMIN

KATAK BELUM

SEMPAT TERIMA

DUIT DAH KENA

SAILANG

KAH KAH KAH

PADAN MUKA

BELOT SAMBIL BERAMAL

TERUSKAN

BERAMAL

TERUSKAN

MEMBELOT

AMIN

BUAT AMAL

TAK SAMESTNYA

PERGI MEKAH

AMIN

DALAM MAHKAMAH

BOLEH BERAMAL

Mahkamah diberitahu 1MDB berhutang melebihi kemampuan

1MALAYSIA Development Berhad (1MDB) sudah mempunyai beban hutang pada Mac 2013 namun syarikat itu memutuskan untuk menambahkan dana berjumlah AS$3 bilion bagi membiayai projek Tun Razak Exchange (TRX), mahkamah diberitahu hari ini. 

Perkara itu didedahkan oleh bekas ketua pegawai eksekutifnya Shahrol Azral Ibrahim Halmi ketika diperiksa balas oleh peguam bela Najib Razak, Wan Aizuddin Wan Mohamad dalam perbicaraan kes rasuah membabitkan 1MDB bekas perdana menteri itu.

Shahrol berkata syarikat pelaburan berkenaan ketika itu sudah mempunyai hutang berjumlah RM10 bilion dan lembaga pengarah tidak setuju untuk membuat pinjaman lagi, namun mereka teruskan selepas didesak oleh Low Taek Jho atau Jho Low. 

Wan Aizuddin: Berapa banyak hutang 1MDB ketika itu?

Shahrol: Saya tidak pasti. Saya boleh katakan dengan pasti, (1MDB) sudah ada banyak hutang. 

Wan Aizuddin: Adakah kamu setuju 1MDB sedar untuk mendapatkan pinjaman lain atau keluarkan satu nota lagi, akan bertambah sukar?

Shahrol: Saya setuju.

Wan Aizuddin: Tidakkah lembaga pengarah bimbang? Walaupun sudah banyak hutang, mereka masih mahu pinjam AS$3 bilion?

Shahrol kemudian menjelaskan perjanjian dengan Aabar Investments PJS Limited (Aabar BVI) dibuat walaupun masih berhutang kerana penglibatan Low Taek Jho atau Jho Low. 

Kemudian muncul bahawa Aabar BVI adalah syarikat yang berdaftar di Kepulauan Virgin Britain dan dikendalikan oleh ahli perniagaan dalam pelarian Jho Low, dan bukan anak syarikat sebenar Syarikat Pelaburan Petroleum Antarabangsa (IPIC), yang sepatutnya menerima dana tersebut.

Usahasama antara Aabar dan 1MDB akhirnya tidak dimeterai namun digunakan oleh syarikat pelaburan negara itu untuk mendapatkan bon ketiga, yang diatur oleh Goldman Sachs berjumlah AS$3 bilion.

Sharol juga memberitahu bahawa Jho Low memiliki kebiasaan untuk menubuhkan syarikat yang mirip dengan syarikat yang kukuh untuk menipu pelabur.

Katanya, Jho Low bertegas untuk menukar nama Syarikat Pelaburan Abu Dhabi Malaysia (MADIC) ditukar menjadi Abu Dhabi Malaysian Investment Company Limited (ADMIC).

“Saya boleh beritahu apa yang dimaklumkan kepada saya oleh Jho Low. Beliau datang kepada saya dan berkata orang Abu Dhabi sensitif kerana Malaysia menjadi nama permulaan (MADIC). Jadi saya bersetuju untuk mengubahnya,” kata Shahrol. 

Ia kemudian dikenali sebagai ADMIC, usahasama terkenal antara Sky Broadcasting UK dan ahli politik Emiriah Arab Bersatu (UAE), Sheikh Mansour Zayed Al Nahyan.

Wan Aizuddin: Saya mencadangkan pertukaran nama kepada ADMIC adalah bertujuan untuk mengelirukan orang bagi menunjukkan usaha sama ADMIC boleh jadi ADMIC Incorporated di Abu Dhabi?

Shahrol: Tiada komen mengenai perkara itu.

Wan Aizuddin: Adakah kamu juga setuju Jho Low sentiasa mempunyai kebiasaan dengan syarikat luar yang mempunyai nama yang serupa dengan syarikat yang  sudah sedia kukuh?

Shahrol: Setuju.

Jho sebelum ini menubuhkan Aabar BVI, yang menyamai anak syarikat sebenar International Petroleum Investment Company (IPIC).

Beliau turut menubuhkan Blackstone Asia Real Estate Partners, sebuah syarikat yang dikatkan dengan syarikat hartanah ekuiti swasta sebenar, Blackstone Real Estate.

Dalam pemeriksaan balas itu, Shahrol turut mendakwa Jho Low mendapat melepaskan diri dengan syarikat itu kerana beliau rapat dengan Najib. 

Naji dibicarakan atas empat tuduhan penyalahgunaan kuasa untuk memperkayakan dirinya dan 21 tuduhan pengubahan wang haram melibatkan dana 1MDB berjumlah RM2.3 bilion. 

Perbicaraan di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Collin Lawrence Sequerah bersambung esok. – 5 Ogos, 2020.


KES 1MDB INI

SUSAH SIKIT

TAK MACAM KES

SRC  JELAS

AMIN

TAPI PEGUAM

DAH RASA

YAKIN KENA

KAH KAH KAH

DATIN SERI TAHU APA BERLAKU DI JANDA BAIK

DATIN SERI TAHU

APA BERLKAU

DI JANDA BAIK
mat KASI minda sonsang.. merepek, meraban, meroyan tak tentu arah.. cerita di ulang2 dah berbulan tapi takde makna - takde fakta 
on 
CLINTON KE JANDA BAIK
 OPPS....DATIN SERI TAHU
Publish | Delete | Spam
Unknown
at 16:36

TOK WAN KATA


TOK WAN KATA
Kerja tokwan dah habis.
 Bak kata orang,
you are on your own
 on 
MANA MADEY
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 06/08/20

L

GUA UDAH BILANG


GUA UDAH BILANG

Sape picaya cakap TT Jho Low ada kat China sumer bijak mcm TT. Yg tak picaya kata Jho Low ada kat Pakistan, kat Iran, kat India, kat Yemen sumernya bengap sebab menyangka Jho Low pandai cakap urdhu, farsi dan Tamil. 
Tak kurang pulak yg cakap Jho Low takkan menyorok di China sebab nanti rakyat China ditanah besar perasan muka jho Low mcm cina Mesia tambah lg dia boleh berbicara dalam bahasa cina. Punya lah bijak. 
on
 GUA CAKAP
 RAMAI TAK CAYA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 06/08/20

L

SORI BRO NJPM ?


SORI

BRO

NJPM?
Tunggu minggu depan...potong stim betullah, dah nak tetpancut dah dia boleh kata tunggu minggu depan?!?!?! Apa pulak kesah NJPM??? apa nawaitunya????
 on 
AKIDAH 
DAN POLITIK UNDI
Publish | Delete | Spam
hamim
on 06/08/20

Te


NAJIB BERJAYA KELENTONG TRUMP


NAJIB BERJAYA

KELENTONG

DONALD TRUMP
bro. kau jangan nak piiiiraaah kan najib sangat. najib mmg ada kawan kat amareeka tu, namanya trump. najib dah belanja trump 10 billion utk beli kapaiterobang kat sana. nanti trump akan balas budi baik najib tu 
kahkahkah
 on
 NAJIB KE AMERIKA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 06/08/20

Kerja tokwan dah habis. Bak kata orang,you are on your own on MANA MADEY

CLINTON KE JANDA BAIK OPPS....DATIN SERI TAHUADA APA

DENGAN

JANDA BAIK

GAMBAR CLINTON  PERGI

KE JANDA BAIK OPPS..

SILAP ...BERJUMPA

JANDA BAIK  TELAH MUNCUL

CLINTON TELAH PERGI KE JANDA BAIK OPPS... SILAP

PERGI PULAU 

LITTLE SAINT JAMES 

PULAU INI 

MILIK JEFF EPSTEIN 


JANDA BAIK EPSTEIN

DATIN SERI 

GHISLAINE MAXWELL TAHU APA CLINTON BUAT 

 DI JANDA BAIK
SEKARANG JANDA BAIK EPSTEIN DALAM

LOKAP DI NEW YOR
The outrage over Bill Clinton's links to Epstein exposes the hypocrisy of the rightwing media


'Teasing the girls with playful pokes,' Bill Clinton strolled with two beauties 'around either arm content to retire for the evening.’ 

Epstein victim tells of the Hillary-free former president's night on Jeffrey 'orgy island,' in unsealed docs

Bill Clinton stayed in Jeffrey Epstein 's villa private Caribbean island of Little Saint James after his presidency ended, Epstein accuser Virginia Roberts claims

The claims were made in Roberts' testimony from 2011 that was only made public for the first time on Thursday

The unsealed docs conatin her proposal for a book to be called The Billionaire’s Playboy Club

She describes how  Clinton ‘strolled into the darkness’ with two girls while staying on pedophile Jeffrey Epstein’s private Caribbean island 
TAK PERLU GUNA VIAGRA DAN TONGKAT ALI

TAHNIAH

BELAJAR 

TERUS

BELAJAR'I've realised my dream': Italy's oldest graduate 

top of the class at 96

Giuseppe Paternò was awarded first-class honours in philosophy from the University of Palermo


Giuseppe Paternò bercita-cita untuk mendapatkan pendidikan universiti ketika kanak-kanak membesar di Sicily pada tahun 1930-an. Kemiskinan, perang dan sokongan keluarga terhalang. Sekarang, pada usia 96, dia telah mencapai matlamatnya, menjadi lulusan tertua di Itali dalam proses itu.

"Saya akhirnya merealisasikan impian saya," kata bekas pekerja kereta api dan veteran perang dunia kedua minggu ini, setelah menamatkan pengajian dalam bidang falsafah dari University of Palermo.

"Mampu belajar selalu menjadi aspirasi terbesar saya, tetapi keluarga saya tidak dapat membayar pendidikan saya. Kami keluarga besar dan sangat miskin. "

Paternò, anak sulung dari tujuh beradik, mula bekerja ketika kecil, ketika dia menolong ayahnya dengan pekerjaannya di kilang beer di Palermo. Pada bulan Julai 1943, ketika pasukan sekutu mendarat di Sisilia, Paternò bekerja sebagai juru telegraf untuk tentera Itali di Trapani.

"Saya keluar tanpa cedera dari perang dan mengambil pekerjaan bekerja untuk perkhidmatan kereta api negeri. Saya tidak berminat dengan pekerjaan saya, tetapi saya tahu saya mesti melakukannya kerana pada masa itu saya sudah berkahwin dan mempunyai keluarga untuk disara. Pada masa yang sama, saya mempunyai keinginan yang luar biasa untuk menyelami buku dan membaca, belajar dan belajar. "

Pada usia 31 tahun, setelah mengikuti kelas malam, Paternò lulus sekolah menengah sebagai juru ukur. "Siang hari, saya bekerja. Pada waktu petang saya bersekolah, dan pada waktu malam saya belajar, ”katanya. Tetapi impiannya untuk memperoleh ijazah universiti tetap sukar difahami.

Akhirnya, pada tahun 2017, Paternò mendaftar di jurusan falsafah di University of Palermo.

"Saya bangun pukul tujuh untuk belajar," katanya. 

"Saya akan menggunakan mesin taip lama untuk menyelesaikan tugasan saya. Saya berehat pada sebelah petang dan pada waktu petang saya belajar hingga tengah malam. Jiran-jiran saya dulu bertanya, 'mengapa semua masalah ini pada usia anda?' Tetapi mereka tidak dapat memahami pentingnya mencapai impian, tanpa mengira usia saya. "

Dengan beberapa ujian yang tersisa, pandemi Covid-19 berisiko menghentikan kelulusannya. Ketika kursus beralih ke platform pembelajaran jarak jauh, Paternò diwajibkan untuk menyesuaikan diri dengan teknologi baru.

"Ketika wabak itu tiba, kami mulai takut akan kesihatannya," kata Ninni Paternò, anak lelaki Giuseppe. "Saya memberitahu ayah saya bahawa kita boleh menangguhkan peperiksaan dan dia boleh kembali ke kelas pada musim luruh. Tetapi dia berkata tidak. Dia mengatakan bahawa, memandangkan usia yang sudah lanjut, dia bimbang dia tidak akan berjaya sepanjang musim panas. "

Impian Paternò menjadi kenyataan pada hari Jumaat yang lalu, ketika dia lulus pertama di kelasnya dengan kepujian tertinggi. "Ini adalah hari paling bahagia sepanjang hidup saya," katanya. “Saya hanya berharap isteri saya ada di sini untuk melihat saya. Dia meninggal 14 tahun yang lalu. "

Adakah Paternò berhenti bermimpi? Sebaliknya. "Saya mempertimbangkan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat sarjana. Ibu saya berusia 100 tahun. Sekiranya bilangan dan genetik ada di pihak saya, maka saya masih mempunyai empat tahun lagi. "TAK PERLLU

TIPU IJAZAH

MACAM 

BEBERAPA 

MALAON

DI MALAYSIA

AMIN

KENAPA CHINA MERAH BANTAI FALUN GONG
KENAPA 

CHINA MERAH

 BANTAI FALUN GONG

AKIDAH DAN POLITIK UNDIAKIDAH 

DAN 

POLITIK UNDI


Tulisan saya minggu lalu  telah mengusik  sadikit  hubungan  antara politik undi dengan ringgit dan dolar.   Pada satu ketika dahulu  tidak ramai  ringgit  dan dinar  bersalaman bertukar tangan  ketika  kempen  untuk menjadi wakil rakyat .   

Saya masih ingat lagi   Pilihan Raya Umum (PRU) tahun 1959. Ketika itu saya dalam darjah dua.  Pak Ngah saya - Aminuddin Manaf abang  tertua  kepada  ayah saya Rais  Manaf  - telah bertanding sebagai calon bebas. Pak Ngah saya telah  diberikan  logo meja oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).  Calon lawan ialah Mister Ibrahim  Mansoor dari United Malays National Organisation memakai logo  Kapal Layar Perikatan.    Keputusan : Pak Ngah saya menang untuk menjadi wakil rakyat Pertang Jelebu. 

Saya memasang telinga dan mendengar  sok sek sok sek dari Emak dan Abah bahawa Pak Ngah telah berbelanja hampir 600 ringgit untuk menang. Saya ulangi 600 ringgit sahaja.   Tahun 2020  duit seramai 600 ini tak cukup untuk mengadakan satu ceramah . Amin.

Kenapa pada masa sekarang hendak menjadi  wakil rakyat memerlukan  duit belanja yang ramai?  Juga kenapa agaknya ramai  sosok yang mahu dipilih mencalonkan diri untuk  menjadi wakil rakyat?

Dua soalan ini ikat berikat – kait berkait.  Ada pertalian yang amat rapat antara dua soalan ini.   Kenapa berbelanja mahal? Kenapa nak jadi wakil rakyat.

Gila  nak wakil rakyat  atau  gila nak jadi YB ini kelihatan sebagai satu penyakit yang sedang merebak. Penyakit Nak Jadi YB  (NJYB) ini adalah penyakit tanpa kuman dan tanpa virus. Tapi wajib berwaspada  penyakit  NJYB ini  amat merbahaya.

Penyakit hendak jadi YB  ini kini menjadi  wabak  yang sedang melanggar negara Dunia Ketiga saperti Malaysia.  Di India ,  di Pakistan,  di Thailand, di Nigeria, di Colombia, di Mesir   -  hanya menyebut beberapa  nama  sebagai contoh – penyakit  NJYB ini   sentiasa mengganas.  Malah di Amerika Latin saperti di Colombia  nyawa selalu tercabut dalam usaha untuk menjadi YB. 

Apa yang menjadi tarikan besi berani  kepada warga Dunia Ketiga  sehingga ramai gila isim  dan mabuk kepayang untuk menjadi YB?  Penyakit NJYB ini amat terbukti merbahaya  apabila kita selalu terbaca berita di Amerika Latin  tentang  bakal calon YB dibedil mati ketika berceramah.

Kita di Malaysia belum lagi – saya ulangi belum lagi – sampai ke tahap berbunuh bunuh  atau bedil membedil.  Kita hanya menggunakan khidmat bomoh – jampi , serapah, santau dan racun.

Awas.  Terakhir ini khidmat bomoh kampong ini pun telah di upgrade  - ditingkatkan.  Disurahkan bagaimana Rosmah Mansor telah upgrade bomoh kampong Rembau  kepada bomoh impot dari Kerala India. Malah megimpot Bomoh Siam pun selalu didengar.  Ini satu peningkatan.

Sebelum  merungkai panjang biar saya surahkan  berita yang saya terbaca diakhir tahun 70’an.  Berita melaporkan  kesah bagaimana  seorang Menteri di Sweden telah meletak jawatan. Sang Menteri memberi alasan bahawa terlalu banyak masa diambil oleh Parlimen hinggakan dia tidak ada  waktu dihujung minggu untuk  bersama anak isteri. Menteri ini tinggal di Utara manakala Parlimen di Stockholm di wilayah  Selatan. Malah Sang Menteri ini telah berjanji  dengan isteri yang dia akan membasuh pakaian dihujung minggu. Bila dia ke Parlimen di Stockholm dia telah mungkir janji dengan isteri. Untuk menepati janji sosok ini berhenti dari jadi YB. Amin.

Pada 6 September 2019 dunia membaca  berita tentang Puan Margot Wallstrom, Menteri Luar Sweden yang meletakan jawatan.
“I have put everything I have into the job of making Sweden safe, respected internationally and appreciated as a partner,” Wallstrom said in a statement. “It is time for me to spend more time with my husband, my children and my grandchildren.”

Dari pengethuan saya Sweden ini sebuah  negara kapir,  negara Sweden tidak percaya kepada tuhan malah Sweden  adalah negara  terawal dalam dunia  yang  membolehkan  berkahwin atau melakukan hubungan seksual – antara lelaki  sesama  lelaki atau perempuan sesama perempuan. Kenapa  agaknya ada budaya YB letak jawatan di negara yang tak percaya pada tuhan. Amin. 

Tindakan YB letak jawatan saperti  di Sweden  mustahil akan berlaku dalam negara Dunia Ketiga.  Di Malaysia - sampai kiamat tidak  ada YB yang akan letak jawatan. Jauh sekali seorang Menteri meletakan jawatan melainkan kena singkir oleh Perdana Menteri.

Malah  baru-baru ini Najib telah didapati bersalah dimahkamah. Ulang baca – didapati bersalah oleh mahkamah.  Khalas. Ketika tulisan ini digarap Najib masih lagi YB untuk  Kawasan Pekan.

Bukan sahaja Najib bersilat lidah menafikan kesalahan. Malah Najib telah menggunakan Islam – dengan merekrut Allah. Nama Allah telah diseru oleh Najib di dalam Parlimen dan diluar  mahkamah untuk membuktikan bahawa  dia tidak bersalah.  Allah tidak  pula menghantar kilat, petir  atau halilintar untuk memusnahkan Najib.  Ertinya Najib tidak bersalah. Najib  tetap kekal sebagai Yang Berhormat.  Amin.

Di Malaysia jika ada YB  dituduh merogol  dan membuntingkan anak gadis maka  Si YB ini akan menggunakan khidmat doktor untuk membuktikan  dirinya mati pucuk.  Letak jawatan tidak sekali kali. Amin.

Semua ini adalah ciri,  pola  dan budaya politik  undi dalam  negara Dunia Ketiga.

Apakah yang menjadi besi berani  yang menarik sosok untuk gila nak jadi YB. Jawabnya senang sahaja. Para YB ini mahu kuasa. Bukankah mendapatkan kuasa ini   maknanya ingin dan dapat  memberi khidmat kepada orang ramai. Betul  dan tepat – semua YB  mahu kuasa. 

Semua YB yang mendapat kuasa  memulakan kerja politik mereka dengan niat suci untuk memberi khidmat kepada  orang ramai.  Zahid Hamidi yang saya kenali semenjak zaman Universiti Malaya  bukan berniat masuk politik kerana  nak jadi kaya raya dengan membawa  masuk buruh Bangla.  Mat Sabu yang saya kenal dari zaman  Reformasi masuk parti politik  dengan niat  untuk menegak keadilan.   

Malah semua YB ini bermula dengan niat dan akidah yang baik dan jujur. Mereka semua mahu membawa kebaikkan untuk orang ramai. Jika menjadi Adun mereka mahu memperbaiki kampong.  Jika jadi ahli Parlimen mereka berniat   meluluskan rang undang-undang untuk kebaikkan orang ramai. Semuanya cantik, kiut, molok  dan comel lote. 

Justeru dimana silapnya? Bila  para YB ini tergelincir.  Apa yang memesongkan akidah para YB ini? Kenapa YB ini tergelincir? Kenapa Najib, Zahid, Ku Nan , Isa Samad, Shahril Samad – hanya menyebut beberapa nama sebagai contoh -  telah ditangkap dan kini  dihadapkan ke mahkamah.

Untuk menjawab soalan ini saya  berani merakamkan  bahawa apa yang berlaku dalam pentas  sandiwara politik tanah air kita ini adalah manifestasi.  Aduh!   Lagi lagi manifesasi!  Hishamuddin Rais selalu berselindung dengan hujah manifestasi. Manifestasi apa? Najib kena hukum pun manifestasi ke?

Saya selalu menggunakan konsep manifestasi. Betul. Saya gunakan manifestasi untuk menerangkan duduk pekara. Dalam melihat satu kejadian atau fenomena maka kita wajib menyelongkar apa yang menjadi sebab. Apa yang menjadi penyebab.  Apa akibatnya. 

Tujuan merungkai dan mencari  sebab dan akibat ialah untuk memahami kejadian atau fenomena itu dengan  jelas , rapi dan tuntas.  Jika tidak kita akan terus teraba-raba saperti orang buta melihat gagah.

Pada hemat saya apa yang kita lihat berlaku dipentas politik negara ketika ini adalah akibat dari politik undi. Semua  yang kita saksikan dalam tiga dekad kebelakangan ini adalah fenomena yang dihasikan oleh politik undi atau electoral politics.

Semuanya bermula bila ada sosok yang merasa dirinya berkelayakan untuk menjadi YB. Awalnya sosok ini  memiliki watak pemimpin. Memiliki pembelajaran yang lengkap. Semasa di Univeristi mungkin  aktif ke sana ke sini.  Sosok ini menonjol. Sosok ini mungkin mencebur diri dalam NGO. Sosok ini secara sedar atau dipelawa untuk mendaftar masuk   menjadi ahli parti politik. Khalas.

Masuk politik dengan niat hendak berkhidmat. Dengan niat untuk menyumbang kepada kebajikan ramai. Untuk menegak keadilan. Untuk mendobrak kezaliman.  Untuk membawa kebenaran. Untuk memimpin orang ramai ke jalan yang benar. Untuk membasmi kemiskinan. Untuk memberi pencerahan kepada orang ramai. Untuk memperkasa dan  mengajak orang ramai menjadi warga yang bertamadun.

Semua niat dan cita-cita sosok ahli politik ini amat murni. Semuanya baik demi kebaikkan.  Rafizi masuk politik tidak ada niat nak tibai  Azmin. Azmin masuk politik tidak ada niat nak tibai  Mat Ezam. Mat Ezam masuk politik tidak ada niat nak tibai  Mahathir. Semua  masuk politik atas nama khidmat untuk rakyat. Amin.

Awas! Waspada. Dalam politik undi atau dalam electoral politik niat dan akidah sahaja tidak memadai.   Bermodalkan bibir , lidah dan air liur untuk satu ketika mungkin boleh. Sukarno boleh berpidato berjam-jam tapi akhirnya Wak Kang masih ingin nak merasa nikmat Bakso panas.  Hakikatnya dalam realpolitik  gigi dan gusi akan tinggal sebagai gigi dan gusi.

Dalam realpolitik yang diperlukan ialah ringgit, dollar dinar dan dirham. Tanpa ringgit semua niat dan semua akidah walau pun sesuci  selaput dara  Puteri Gunung Ledang akan terus  tinggal sebagai angan angan Mat Jenin tanpa bersegama dengan Raja Ahmad.

Jangan salah baca realpolitik  yang saya paparkan disini bukan hanya berlaku di Malaysia atau di negara Dunia Ketiga.   Apa yang saya tulis ini adalah pola, ciri dan watak politik undi.  Ianya berlaku di Amerika Sarekat, United Kingdom, Sweden atau Australia. Dimana sahaja  politik undi diguna pakai maka ringgit dan dollar wajib diguna pakai sama.

Idea dan niat yang suci murni untuk memperbaiki masyarakat akan tergantung kering  jika sosok yang berniat suci murni ini tidak dipilih sebagai wakil rakyat.  

Justeru sosok ini perlu disokong. Sokongan orang ramai ini sekali imbas dapat dibaca. Sokongan  dari emak , bapak, sanak saudara dan kenalan  hanya  membolehkan sosok ini bergerak ke satu tahap. Tahap ini dipanggil tahap dapat semangat.

‘ Ya … saudara bijak dan layak dipilih untuk jadi calon… kami semua menyokong saudara…bertandinglah… ’

Kata-kata sademikian tidak ada makna. Ini hanyalah cakap-cakap yang  memberi semangat. Dalam ilmu perubatan Melayu semangat memerlukan pengeras. Pengeras  ubat  tradisional Melayu mungkin  sebuku ibu garam,  saekor ayam jantan hitam  atau sebilih keris.

Realpolitik  juga memerlukan pengeras. Pengeras dalam realpolitik  ialah ringgit dan dollar. Akhirnya kita berhadapan dengan ringgit dan modal. Dari sini  timbul soalan hakiki - dari mana duit dan modal  ini hendak dicekau?  Jawapan nya tunggu minggu hadapan. (TT)

JEMPUTAN NAJIB KE AMERIKA


JEMPUTAN 

NAJIB

KE  AMERIKA
Najib ni Robin Hood songsang. 
Robin Hood tulin mencuri harta orang kaya di beri kepada orang miskin. Manakala Najib pula curi tabung harta marahin miskin beri hadiah kepada keluarga, kroni dan geng yang dah sedia kaya raya. 
on 
NAJIB 
DI JEMPUT KE AMERIKA
Publish | Delete | Spam
khalidros
on 05/08/20

B

CHINA MERAH NAK PAU MALAYSIA
TERBUKTI 

CHINA MERAH

NAK PAU

MALAYSIA

Pelarian skandal 1MDB bersembunyi di China, kata KPN

SUSPEK yang dikehendaki berhubung skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dipercayai bersembunyi di China, kata Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador hari ini.

Ketika bekas perdana menteri Najib Razak hilang kuasa pada 2018 dan minggu lalu dikaitkan kesalahan dalam perbicaraan berkaitan 1MDB, beberapa suspek masih bebas.

Hamid berkata bekas CEO unit 1MDB Nik Faisal Ariff Kamil dipercayai berada di Hong Kong manakala seorang bekas pegawai syarikat itu Jasmine Loo disyaki berada di Shenzhen, China.

Hamid juga percaya Low Taek Jho yang didakwa menjadi dalang skandal itu berada di Macau.  

“Jho Low dengan bebas menjalankan urusannya di Macau,” kata Hamid dalam wawancara dengan AFP dan merayu bantuan daripada pihak berkuasa negara berkenaan.

“Kami mahu pihak berkuasa tempatan, polis di Macau bertindak dengan penuh tanggungjawab. 

“Tidakkah pihak berkuasa di Macau ada naluri kepolisan untuk membantu kita?” tambahnya. 

Berbilion dolar dicuri daripada syarikat pelaburan 1MDB dan digunakan untuk membeli pelbagai barangan seperti hasil seni dan hartanah. 

Polis Malaysia minggu lalu berkata, Low dipercayai berada di Macau, Namun Beijing menolak cadangan itu dan berkata pihaknya tidak akan melayan penjenayah asing.

Bagaimanapun, Hamid berkata seorang wanita ditahan tahun ini kerana menghantar dokumen kepada Low di bandaraya itu dan pihak berkuasa membuat kesimpulan dia masih ada di sana.

Keberadaan Low masih menjadi spekulasi, dan ada desas-desus menyatakan dia berada di lokasi lain termasuk di Emiriah Arab Bersatu. Dia didakwa di Malaysia dan Chna berhubung 1MDB, dan menafikan salah laku itu. – AFP, 5 Ogos, 2020.


AWAL LAGI

GUA UDAH

BILANG

MALOAN INI

SEMUA AJEN

CHINA MERAH

AMIN

TUGAS MEREKA

HURU HARAKAN

TANAH MELAYU

KEMUDIAN

CHINA MERAH 

AKAN MASUK

AMIN

TANAH MELAYU

AKAN DIJADIKAN

PROVINSI

LADANG DURIAN

DAN MAKANAN

CHINA MERAH

AMIN

CHINA MERAH

MAHU DIRIKAN

PELABUHAN 

TENTERA LAUT

UNTUK KONTROL

SELAT MELAKA

INI STRATIJI

JANGKA PANJANG

CHINA MERAH

AMIN