Ahad, 19 November 2023

TIKUS MAKAN UMPAN KEJU


TIKUS MAKAN

UMPAN KEJU

KAH KAH KAH

KHALAS 

SOLDADU ZIONIS MATI BUKAN 300 TAPI 2000+++SOLDADU ZIONIS

 MATI

BUKAN 300 TAPI

2000++ DAN

 11,000++ CEDERA

KHALAS

INDUSTRI JUAL AGAMA


RM9 juta direkodkan libat kes penipuan umrah tahun ini

CYBERJAYA – Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) mendedahkan sejumlah RM9 juta telah direkodkan ekoran penipuan oleh syarikat pengendali perkhidmatan umrah bagi tahun ini bermula Januari tahun ini.

Setiausaha Bahagian Pelesenan dan Penguatkuasaan, Roslan Mohammad berkata, 62 kes telah dilaporkan kepada polis melibatkan kerugian RM2.1 juta manakala RM7.079 juta dengan 355 kes direkodkan di Tribunal Tuntutan Pengguna  (TTPM).

“Pada 2021, tuntutan oleh orang awam mengenai kes scammer umrah RM150,000 manakala sejumlah RM3.7 juta bagi tahun 2022 dan RM9 juta bagi tahun ini,” katanya dalam ucapan sempena Hari Umrah Malaysia di Malakat Mall hari ini.

Kata Roslan amat sukar untuk MOTAC menghapuskan penipuan sindiket umrah kerana terdapat syarikat yang tidak didaftarkan di bahagian pelesenannya.

“Nak hapuskan aktiviti penjualan dadah sampai hukuman gantung pun masih ada orang jual dadah, setidaknya kami dapat meminimakan penipuan kepada masyarakat,” katanya lagi.

Oleh yang demikian, MOTAC, jelas Roslan bercadang untuk melakukan penarafan kepada agensi pengendali perkhidmatan umrah di negara ini.

Langkah itu bagi memastikan penggredan setiap agensi yang membuat perkhidmatan umrah.

“Mulai tahun depan kita akan gredkan setiap syarikat umrah seperti mana yang dilakukan oleh hotel ada lima bintang dan sebagainya.

“Antara syarat yang diperlukan kepada syarikat pengendali umrah yang akan dimasukkan dalam gred platinum ini adalah syarikat berkenaan hendaklah mempunyai kewangan yang positif.

“Mulai tahun depan, kita (MOTAC) akan syaratkan di mana ia masih peringkat cadangan di mana syarat yang syarikat perkhidmatan umrah perlu patuhi adalah hendaklah mempunyai tempat penginapan terlebih dahulu dan perlu mempunyai tiket penerbangan,” katanya lagi.

Roslan berkata, MOTAC mendapati dua syarat ini sering tidak diambil perhatian oleh syarikat pengendali umrah.

“Macam mana kalau nak buat perniagaan (perkhidmatan umrah) kalau bilik penginapan, tiket penerbangan tidak ada. Sebab baru-baru ini pegawai saya pergi ke KLIA sebab kita dapat laporan syarikat perkhidmatan umrah nak terbangkan peserta pada hari berkenaan tapi terkandas sehari dua,” katanya lagi.

Lebih lanjut, beliau berkata, hasil semakan mendapati syarikat berkenaan tidak pernah membuat permohonan untuk tempahan tiket penerbangan untuk peserta umrah kendalian mereka. – 

WOIT

LU INGAT SENANG

NAK DAPAT

BIDADARI

KAH KAH KAH

INI INDUSTRI

JUAL AGAMA PUN

ADA PUTAR ALAM

KAH KAH KAH

KHALAS

KERETA KEBAL TERUS DIMUSNAH


KERETA KEBAL

TERUS DIMUSNAH

AMIN

CHINA MERAH BOLEH - KENAPA MALAYSIA TAK BOLEH


Lelaki buruan polis diekstradisi dari Maghribi ke China

SEORANG lelaki yang menjadi buruan diekstradisi dari Maghribi ke China, kes pertama sejak perjanjian ekstradisi antara kedua-dua negara berkuat kuasa pada 2021, lapor Xinhua memetik Kementerian Keselamatan Awam.

Suspek itu yang didakwa menggelapkan berjuta-juta yuan daripada sebuah syarikat semasa berkhidmat sebagai eksekutif kewangan dan melarikan diri ke Maghribi, menurut kementerian itu.

Pada Februari 2020, polis China memfailkan kes untuk siasatan dan pada Julai 2022, Notis Merah Interpol telah dikeluarkan.

Polis Maghribi menahan lelaki itu pada April lepas dan mahkamah membenarkan ekstradisinya pada akhir Oktober.

Seorang pegawai kementerian berkata kejayaan ekstradisi itu penting dalam usaha negara itu untuk meningkatkan penguatkuasaan undang-undang dan kerjasama kehakiman antara China dan Maghribi, selain mengukuhkan kerjasama antarabangsa dan menangkap suspek jenayah di luar negara.

Kes itu adalah sebahagian daripada usaha China sejak bertahun-tahun untuk menangkap suspek yang yang melarikan diri ke luar negara.

China melancarkan operasi “Fox Hunt” pada 2014 dan dalam operasi ‘Fox Hunt 202]’, polis China menahan lebih 700 suspek di luar negara yang terlibat dalam pelbagai bentuk jenayah ekonomi. – Bernama, 19 November, 2023.

INI KERJA BAIK

OLEH CHINA MERAH

DAN MOROKO

AMIN

HAPUSKAN ORANG

JAHAT

AMIN

MENGAPA KITA

TAK BAWA BALIK

JO LO DARI

CHINA MERAH

PASAL APA?

AMIN

WAT IS DE

BEKOS

AMIN

ADA

SAPA DAH KAUTIM

DH CHINA MERAH

AMIN 

KHALAS

TONI LOKE SEPUPU CHIN PENG ?


PUNCA TONI LOKE

SEPUPU CHIN PENG

IALAH GEROMBOLAN

KAH KAH KAH

KALAU SAMAN

TERBARAI SEMUA

KHALAS

WAHAB ANAK KECIL NAIF


SILA AMBIL

PERHATIAN


PROFESOR DR AGUS BERKATA:
WAHAB ANAK KECIL NAIF

DR AGUS TIDAK KATA
WAHAB ANAK IKAN
AMIN
KHALAS

POLIS MASIH MENCARI MISTER HPOLIS SEDANG

MENCARI MISTER H

KHALAS

POLIS CARI MISTER H


Polis akan panggil Agus sekali lagi ambil keterangan, kata KPN


POLIS Diraja Malaysia (PDRM) akan memanggil sekali lagi bekas Ketua Pengarah Jabatan Komunikasi Komuniti (J-KOM) Dr Mohammad Agus Yusoff untuk dirakam keterangan, susulan video perbualan miripnya dengan seorang kakitangan J-KOM yang tular sejak petang semalam, disunting pihak tidak bertanggungjawab.

Mengesahkan perkara itu, Ketua Polis Negara Razarudin Husain berkata semalam PDRM memanggil Agus untuk diambil keterangan.

“Sepatutnya hari ini sambung (rakam keterangan) tetapi beliau (Agus) tidak sihat,” katanya.

Razarudin berkata tempat untuk menyambung rakaman percakapan Agus akan ditentukan kemudian.

Sementara itu, Ketua Polis Selangor Hussein Omar Khan berkata polis masih menjalankan siasatan bagi mengenal pasti individu bergelar “Mr H” yang dikaitkan dengan kes berkenaan.

“Siasatan kes ini masih dijalankan bagi mengenal pasti individu berkenaan seperti yang turut dikaitkan dalam kes itu,” katanya.

Terdahulu, tular menerusi media sosial video berdurasi tiga minit memaparkan perbualan secara dalam talian antara lelaki didakwa mirip Agus dengan seorang individu lain.

Agus pada sidang medianya semalam di sebuah hotel di Bangi mendakwa video itu disunting dan membuat laporan polis berhubung perkara berkenaan. – Bernama, 18 November, 2023.
 

AGUS

TUNGGU DALAM

BILIK  HOTEL

KAH KAH KAH

HOTEL MANA

INI BELUM

JELAS

KAH KAH KAH

HANYA GURU NANAK

YANG MENGETAHUI

AMIN

KHALAS

MAHAGURU ARTIFICAAIL INTELLIGENCE


MAHAGURU 

ARTIFICIAL

 INTELLIGENCE

 


 Mengikut Father of A.I, John McCarthy,  teknologi A.I boleh membuat apa sahaja.Dengan kechanggehan computer yang boleh membina algorithm complex yang  menghafal and meniru  imej seorang... rakaman lakonan yang fake pun tak dapat di hidu oleh sesiapa pun. Namun kata John McCarthy teknologi Artificial Intelligence masakini maseh belum boleh meniru perchakapan atau Kechek Kelate' semasa Kerah Pelir.....kah kah kah

AL- FATAH JADI AJEN ISREALGaza, Tebing Barat perlu 'disatukan' semula bawah pihak berkuasa Palestin, kata Biden

GAZA dan Tebing Barat sepatutnya “disatukan semula” di bawah Pihak Berkuasa Palestin yang baharu, kata Presiden AS Joe Biden pada Sabtu, ketika persoalan mengenai masa depan rantau itu sebaik sahaja Israel mencapai matlamatnya untuk menumpaskan kumpulan Hamas.

“Ketika kita berusaha untuk keamanan, Gaza dan Tebing Barat harus disatukan semula di bawah struktur tadbir urus tunggal, akhirnya di bawah Pihak Berkuasa Palestin yang dihidupkan semula, sambil kita semua berusaha ke arah penyelesaian dua negara,” tulis Biden dalam artikel yang diterbitkan dalam The Washington Post .

Sekutu utama Israel, Washington telah memberikan sokongan penuh kepada tindak balas negara itu terhadap serangan mengejut Hamas pada 7 Oktober, yang menyebabkan 1,200 maut. Kira-kira 240 orang telah dijadikan tebusan.

Tetapi apabila jumlah kematian akibat kempen ketenteraan Israel di Gaza terus meningkat—kepada 12,300 orang, termasuk lebih daripada 5,000 kanak-kanak, menurut kerajaan Hamas—Amerika Syarikat telah menyuarakan kebimbangan mengenai cara serangan itu, dan menimbulkan persoalan mengenai masa depan jangka panjang wilayah itu sebaik sahaja Hamas dikalahkan.

“Penyelesaian dua negara adalah satu-satunya cara untuk memastikan keselamatan jangka panjang kedua-dua rakyat Israel dan Palestin. Walaupun pada masa ini nampaknya masa depan itu tidak pernah jauh, krisis ini menjadikannya lebih penting berbanding sebelum ini,” kata Biden.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu tidak menolak rancangan Biden, tetapi berkata Pihak Berkuasa Palestin “sekarang tidak mampu menerima tanggungjawab untuk Gaza.”

Presiden Palestin Mahmud Abbas tidak mengutuk serangan Hamas dan menteri kanannya meraikannya, kata Netanyahu.

“Kita tidak boleh mempunyai pihak berkuasa awam di Gaza yang menyokong keganasan, menggalakkan keganasan, membayar keganasan, dan mengajar keganasan,” katanya pada sidang akhbar.

Abbas, sementara itu, merayu kepada Biden untuk menggunakan “pengaruh ketara"nya ke atas Israel “untuk campur tangan segera untuk… menghentikan malapetaka kemanusiaan ini, pembunuhan beramai-ramai ini terhadap rakyat kita yang tidak bersalah.”

Dalam suratnya, Biden turut mengancam sekatan terhadap peneroka yang melakukan keganasan terhadap rakyat Palestin di Tebing Barat di tengah-tengah konflik di Gaza.

“Amerika Syarikat bersedia untuk mengambil langkah kita sendiri, termasuk mengeluarkan larangan visa terhadap pelampau yang menyerang orang awam di Tebing Barat.” – AFP, 19 November, 2023.AL-FATAH RIOK

DAH JADI MACAM

GEROMBOLAN

AMIN

GEROMBOLAN

TANGKAP PEJUANG

LAWAN BRITISH

AMIN

AL-FATAH RIOK

TANGKAP PEJUANG

LAWAN ZIONIS

AMIN

AL FATAH RIOK

DI LIHAT JADI

AJEN ZIONIS

DAN AMERIKA

AMIN

KALAU ESOK

DIADAKAN PRU

FATAH RIOK

AKAN BUNGKUS

KAH KAH KAH

PASAL ITU 

TAKDA PRU

AMIN

KHALAS

INI SOSOK SENIMAN CONTOH


SENIMAN CONTOH

INILAH SENIMAN CONTOH
PALING TERULUNG DI TANAH AIR KITA
BIJAK  
MENGGUNAKAN SENI
UNTUK BANGUN MELAWAN

TABEK HORMAT
KEPADA SENIMAN 
GENRE INI
AMIN
KHALAS

ISAP PELIR HARGA BARANG MAHAL


ISAP PELIR

HARGA BARANG

 MAHAL

KHALASabuqassim commented on
 "WAHAB NAIF ANAK KECIL"

Umaangg aiy..
Ceghito dlm kain ni mmg kogomaran org mlayu..
Ado lak drama² skit tu eh..
Kok iyo la goma eh isap polir..
Apo kono mgono dgn hargo brg..
Ado ko kok bosangkut hal polostin..
Ni mesti ado bondo yg nk di alih nih..
Lantak la polir sapo yg nk di isap eh..
Jnji jgn polir den..
KAH KAH KAH

KERJA. TANPA KELAYAKANBERI KERJA

TANPA

KELAYAKAN

KAH KAH KAH

Unknown commented on
 "NIKMAT IKAN SARDIN"

Apabila orang-orang yang tiada kelayakan apabila diberikan secara percuma kerana warna kulit warna mata warna agama warna bangsa maka sebuah negara tidak mampu berdiri baik, asyik fokus benda yang tidak penting tetapi menepis isu utama negaraku kah kah kah rasuahnya musuh negaraku kerananya kamu semuanya akan keluar cerita nanti kah kah kahLETERIK PUTUS


LETERIK PUTUS


AHAD 19 NOVEMBER 2023
PAGI INI LETERIK PUTUS
GUA MENAPAK TURUN 
DARI TINGGAT 9
NAK MASUK HOKKIEN

DI BLOK A
ADA  SOSOK TERPERANGKAP
DALAM LIFT
KELAM KABUT PAK GARD
DATANG MEMBANTU

GUA MASUK HOKKIEN
SEGAR TAPI CUACA SURAM
MATA HARI TAK DA

YANG RAMAI GAGAK
BERPULUH EKOR
ATAS KAYU MATI
TERBANG SAMBIL MERAUNG


PULANG DARI HOKKIEN
API MASIH TAKDA
MENAPAK NAIK SEKALI LAGI
WOW 
SENAMAN PAGI AHAD

BILA LETERIK TAKDA
RUTIN MINUM PAGI GUA
KACAU

TUP TUP
API SAMPAI
LALU GUA MENGETIK

WALAU APA PUN
KITA SENYUM
SAMBUT AHAD PAGI
YANG SEJUK
AMIN

WAHAB NAIF ANAK KECIL

 


AGUS KATA

WAHAB NAIF

ANAK KECIL

KAH KAH KAH

AMIN


RAJA PETRA KATA

WAHAB ANAK IKAN

KAH KAH KAH

KHALAS