Sabtu, 19 Mac 2022

TIGA JAHANAM DARI KELANTAN

 


P.RAMLEE

ADA 6 JAHANAM

KAH KAH KAH

PASTI ISLE PAS

ADO TIGO JAHANAM

KHALAS

AMIN

SEHATI SEJIWA

 Kerjasama parti sehati sejiwa kunci menang PRU15, kata pengerusi DAP

PAKATAN Harapan akan memberi tumpuan menarik parti sehari sejiwa untuk bekerjasama dalam pilihan raya umum akan datang, kata Pengerusi DAP Tan Kok Wai.

Tan berkata, setakat ini parti yang mempunyai ideologi sama tapi tak serupa dengan Pakatan Harapan adalah parti belia, Muda.

Bagaimanapun, wujud keperluan semasa untuk PH memperkukuhkan kerjasama sedia ada sebelum menarik parti lain.

Dengan hanya menggunakan pendekatan “untuk semua” akan memberi peluang kepada pembangkang menjatuhkan Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum ke-15, tambahnya lagi.


“PH dan rakan-rakannya perlu berkongsi nilai, konsep politik dan ideal yang serupa,” kata veteran politik itu kepada The Malaysian Insight.

Wakil rakyat Cheras itu juga menegaskan yang pendirian PH untuk tidak bekerjasama dengan Umno, Bersatu atau PAS masih kekal utuh.

“Kepimpinan Umno tak berubah sejak dulu, agenda politiknya masih advokasi perkauman, menggalakkan dominasi satu parti, diktator dan korupsi.

“Menilai situasi politik semasa, memang tidak wujud ruang untuk kami membentuk pakatan,” katanya.

Hanya dengan perpaduan antara parti pembangkang, BN dan Umno dapat dijatuhkan, kata Pengerusi DAP Tan Kok Wai. – Gambar The Malaysian Insight oleh Kamal Ariffin, 19 Mac, 2022.
Hanya dengan perpaduan antara parti pembangkang, BN dan Umno dapat dijatuhkan, kata Pengerusi DAP Tan Kok Wai. – Gambar The Malaysian Insight oleh Kamal Ariffin, 19 Mac, 2022.
“Pengkhianatan Bersatu yang membawa kepada kejatuhan PH. Kita tidak akan membentuk kerjasama dengan parti yang tidak berprinsip, yang mengkhianati rakyat dan tidak jujur.

“Jika semua parti tidak berkongsi nilai yang sama, pakatan itu tidak akan bertahan lama.”

Ditanya tentang kenyataan Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli yang PH dan Perikatan Nasional sedang dalam perundingan, Tan menafikan wujudnya usaha runding itu.

“Politikus perlu berhati-hati dengan apa yang mereka cakap dan buat.”

Tan berkata PH tidak akan berkerjasama dengan PN kerana ia diterajui Bersatu dan PAS.

Bercakap tentang Warisan yang baharu membuat kemunculan dalam persada politik Semenanjung di Johor, Tan menggambarkan keahlian parti itu sebagai mereka yang kecewa dengan parti politik lain.

Kemunculan Warisan di Semenanjung bermula di Johor boleh dipersoalkan niatnya, kata Pengerusi DAP Tan Kok Wai. – Gambar fail The Malaysian Insight, 19 Mac, 2022.
Kemunculan Warisan di Semenanjung bermula di Johor boleh dipersoalkan niatnya, kata Pengerusi DAP Tan Kok Wai. – Gambar fail The Malaysian Insight, 19 Mac, 2022.
Beliau turut mempersoalkan niat mereka bertanding di Johor.

Walaupun Warisan berhak melebarkan sayapnya ke Semenanjung, Tan berkata parti itu tidak sepatutnya mengambil dan merampas ahli parti lain.

“Saya tak rasa rakyat akan hargai. Mereka juga kalah di semua enam kerusi ditandingi dan hilang deposit di Johor. Kerusi yang mereka bertanding juga kerusi PH, jadi apa niat mereka?

Bercakap tentang Pejuang yang diterajui bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad, Tan berkata parti itu perlu mengkaji semua kedudukannya dalam politik Malaysia selepas hilang deposit di semua 42 kerusi ditandinginya di Johor.

“Muda adalah paling hampir dengan PH dalam aspek falsafah politik.”

PRN Johor menyaksikan banyak pertandingan pelbagai penjuru antara parti dan PKR juga memilih menggunakan benderanya sendiri berbanding logo PH.

DAP dan Amanah memberikan enam kerusi kepada Muda dan satu dimenangi oleh Amira Aisyah di DUN Puteri Wangsa.

DAP pula menang 10 daripada 16 kerusi ditandinginya dan PKR hanya menang satu daripada 20 kerusi.

Pengajaran kekalahan

Selepas PH kalah tiga kali berturut-turut pada pilihan raya negeri, Setiausaha DAP Pahang Lee Chin Chen mencadangkan mungkin sudah tiba masanya DAP untuk bergerak sendiri.

Beliau mencadangkan kerjasama tersirat dengan setiap parti menggunakan logo mereka sendiri tetapi masih bekerjasama sebagai sekutu dan rundingan pembahagian kerusi.

Tan berkata DAP mengalu-alukan semua pandangan ahli, tetapi menambah yang PH tidak akan berpecah walaupun berdepan kegagalan.

Katanya, ada masa baik dan sukar untuk PH, tetapi pengukuhan kerjasama adalah keutamaan terpenting.

Jika pembangkan terus berpecah, BN akan terus mentadbir dan terus korup, kata wakil rakyat lapan penggal itu.

“Kita (PH) tidak boleh dipertanggungjawabkan hanya kerana kita hilang dua tiga pilihan raya. DAP juga kalah di Johor pada 1995, 1999 dan 2004, menang hanya empat kerusi. Pada 2008 kita menang 13 kerusi dan pada 2008 kita menang 14.

“Jika kita memilih untuk menyerah kalah kerana prestasi lepas, kita tidak akan mampu mencapai hasil yang baik.

“Pada pilihan raya lepas, orang meramalkan yang kita akan hanya menang satu dua kerusi, tetapi kita menang 10 daripada 14.” – 19 Mac, 2022.

SEHATI SEJIWA

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

AMIN

TAK PERLU

SEHATI SEJIWA

AMIN

YANG WAJIB

SAMA BERSATU

HALANG PENCURI

KEMBALI BEKUASA

AMIN

MASUKAN NAJIB

SEGERA KEDALAM

PENJARA

AMIN

SATU  

BARISAN BARU

UNTUK 

HADAPI PRU15 

 AMIN

TIDAK BEREBUT

KERUSI 

PENJARAKAN 

NAJIB SEKARANG

AMIN

JANGAN GILA

NAK JADI PM

KHALAS

LANGKAH BIJAK GERAKAN

 Gerakan masih sokong penuh Muhyiddin terajui Perikatan, kata presiden

PARTI Gerakan tetap menyokong penuh kepimpinan Muhyiddin Yassin sebagai Pengerusi Perikatan Nasional (PN) meskipun gabungan parti itu tidak menang besar dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor, baru-baru ini. 

Presiden Gerakan Dominic Lou Hoe Chai berkata parti itu tidak berputus asa dan akan terus bersama PN bagi membela nasib rakyat dalam PRN atau Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang. 

“Walaupun tak menang besar untuk PRN Johor, (iaitu) hanya tiga kerusi, kita faham dan kita tak akan putus asa. Kita akan terus perjuangkan ideologi parti untuk menghadapi PRU15. 

“Kekalahan ini bukan sebab kepimpinan seseorang sahaja. Gerakan masih bersama PN. Kami akan terus memberi sokongan sepenuhnya kepada Muhyiddin sebagai Pengerusi PN,” katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Ahli Jawatankuasa Pusat parti itu, hari ini.

Dominic berkata demikian bagi mengulas kenyataan Muhyiddin pada 12 Mac lepas bahawa Ahli Parlimen Pagoh itu bertanggungjawab atas kekalahan gabungan itu dalam PRN Johor, dan sedia melepaskan jawatan sekiranya itu yang dimahukan oleh pimpinan parti gabungan itu. 

PN hanya memenangi tiga kerusi daripada 56 dipertandingkan dalam PRN Johor lepas iaitu di Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Kepong, Endau dan Maharani. 

Sementara itu, Dominic berkata Gerakan akan memastikan senarai penyelaras dan calon yang akan bertanding dalam PRN dan PRU15 kelak, dikeluarkan lebih awal bagi memudahkan jentera parti digerakkan.

“Kita akui memang pada PRN Johor, ada kerusi yang kita bertanding (tapi) tiada persiapan dibuat untuk DUN yang kita bertanding.

“Oleh itu, mulai sekarang kita akan senaraikan semua kerusi yang (kita) bertanding dan penyelaras terlibat untuk persiapan PRU15 dan PRN akan datang. Jadi kita harap jentera kita akan buat persiapan awal,” katanya.

Menurutnya, PRU15 boleh diadakan hanya apabila kes Covid-19 menurun dan dalam keadaan terkawal, bagi membolehkan peratusan keluar mengundi berada pada tahap memuaskan iaitu 70 hingga 80%. – Bernama, 19 Mac, 2022.


LANGKAH BIJAK

DARI GERAKAN

AMIN

TINGGALKAN

GEROMBOLAN

YANG BAWA

MUDARAT

AMIN

BERSAMA

 BERSATU YANG

 DILIHAT ADA PARTI

BUKAN MELAYU

AMIN

KHALAS

IDEA ZAHID YANG BIJAK

 Pembangkang terima MoU untuk bunuh Umno, kata Zahid

PEMBANGKANG menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) bersama kerajaan pimpinan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob untuk membunuh Umno, kata Ahmad Zahid Hamidi.

Oleh itu, Ismail Sabri harus meneliti perjanjian itu kerana pembangkang tidak pernah suka kepada Umno, kata presiden parti tersebut dalam ucapan dasarnya.

“Apabila mereka bersetuju untuk menandatangani memorandum persefahaman, ia bererti mereka ada muslihat tertentu.

“Saya percaya, mereka menerima kita, kerana mereka tahu itulah cara mereka boleh membunuh kita. Mereka tidak pernah sayang pada kita. Bacalah perlembagaan setiap parti lawan kita.

“Sedarlah. Anda bekerjasama dengan musuh. Mereka menyimpan belati dalam selimut kita. Apakah kita mahu menyambung MoU itu lagi?” kata Ahmad Zahid.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Perhimpunan Agung Umno (PAU) di Kuala Lumpur hari ini.

Ismail Sabri menandatangani MoU dengan pemimpin Pakatan Harapan pada 13 September lalu bagi menjamin kestabilan kerajaan selepas pentadbiran negara bertukar dua kali sejak pilihan raya umum 2018.

Zahid sejak November lalu berkempen untuk merundingkan semula MoU berkenaan yang pada waktu ini menghalang pilihan raya umum diadakan sebelum 31 Julai.

Memorandum transformasi dan kestabilan politik itu turut melibatkan ikrar kerajaan berkaitan peruntukan akta antilompat parti, Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), Undi 18 dan suntikan dana bagi bencana Covid-19.

Isu mengenai perjanjian itu dibangkitkan sewaktu gesaan untuk mengadakan pilihan raya umum ke-15 semakin kuat dalam Umno.

Kemenangan besar parti itu dalam pilihan raya negeri Johor minggu lalu dan juga di Melaka membuatkan pemimpin parti itu pengundi kembali memilih BN.

Perjanjian antara Ismail Sabri dan blok pembangkang tahun lalu merangkumi enam perkara termasuk Pemerkasaan Pelan Covid-19, Transformasi Pentadbiran, dan Pembaharuan Parlimen.

Kebebasan Institusi Kehakiman, MA63 dan Pembentukan Jawatankuasa Pemandu juga antara intipati dalam MoU berkenaan.

MoU itu akan tamat tempoh pada 31 Julai depan.

Pembangkang dari Pakatan Harapan (PH) juga sudah menyatakan kesediaan untuk meneruskan MoU berkenaan.

Parti Pejuang, dan Warisan serta Muda bagaimanapun tidak menandatangani MoU tersebut. – 18 Mac, 2022.
 

SOKONG

KITA SOKONG

IDEA ZAHID

KAH KAH KAH

PEMBANGKANG

TAK PERNAH PIKIR

HAL BUNUH INI

AMIN

PEMBANGKANG

HANYA NAK DPT

BELANJAWAN

KAWASAN

AMIN

 SEKARANG ZAHID

DAH BERI IDEA

MOLEK

AH LAN WA SAHLAN

HAM DU LIL

KHALAS

KETUM UNTUK KESEHATAN

 KETUM

UNTUK KESEHITAN

KHALAS

Unknown commented on 

"CONTOH POLITIKUS BIJAK"

Kalu tak leh benarkan ketum diekspot bg tujuan perubatan mohon benarkan ekspot bg tujuan rekreasi.

ATUK TAKDA MASALAH DENGAN BUNGA RAYA

 


ATUK TAKDA

MASALAH DENGAN

BUNGA RAYA

AMIN

MASUKKAN NAJIB

KE PENJARA ATUK

 SOKONG BERSATU

KHALAS


Unknown commented on

 "BUKA JALAN UNTUK

 UNITED FRONT"

Segala semua yang berlaku adalah ekoran sifat TIDAK SABAR yang jadi Pm sehingga mendesak dengan keras ATUK letak jawatan dengan harapan TONGKAT KUASA boleh bertukar tangan. Kemudian makhluk bergelar ABAH dengan dibantu SETAN dan JIN yang menghasut dan memberikan Jalan, maka berlakulah Pengkhianatan terhadap MANDAT RAKYAT. Setiap sesuatu yang dibina melalui jalan KOTOR, KHIANAT yang kena KARMA. Lihatlah apa terjadi sekarang, yang di kejar tak dapat, yang dikendong berciciran.


 Sebelum membuat sesuatu, CERMIN DIRI 15 kali, kita ni ada TOKOH TAK, ADA KARISMA DAN AURA TAK, OTAK STATEGIS TAK. Maaflah aku nak cakap jangan marah, Parti Bunga Raya masa penubuhannya, ada aura pasal ada ATUK. Tafsiran aku lepas PRN Johor, kalau berseorangan Bunga Raya akan lupus macam dinasaur zaman purba. kita tunggu dan lihat. Parti bulan sabit kembar pula, kalau tak tukar penghulu akan hancur hancai punah. Aku rasa bagi Mak Andeh dia ketuai lagi baik sepertimana PRU 14 atau orang muda lain yang masih suci murni. Aku yakin akan menang. Insyaalah


DUA TAHUN TERLALU SINGKAT

 DUA TAHUN

TERLALU SINGKAT

UNTUK UBAH

SISTEM YG ADA

KHALAS

Unknown commented on

 "PEMIMPIN PAKATAN 

JANGAN BEBAL"

Dia ni macam ni... Boleh kata semuo parti pembakang yang Melayu asainya UMNO.... Soalanya... Adakah semuo semuo yang keluar Umno tubuh parti lawan umno tu keluor kerana ikhlas nak selamatkan rakyat? Atau ada ajenda lain? Aku saja tanya... Adakah dongan jadi pembangkang lu orang tak boleh bela rakyat? Tak boleh ketongah idea membena? 


Yang aku tengok bila pakatang harapang memerintah 2 x 5 saja dgn umno... Langsung tak ado idea bagus... Hidup rakyat tak dibela pon. Yang jelas nampak dok berebot kuasa sesama sengdiri... Hampeh... Kesimpulan yang aku fikir adalah tujuang keluar umno dan lawan umno tak lain tak bukan hanya kerana Kuasa dan Wang...

CHOW KITA PASAR TERBAIK TERMURAH

 

PASAR CHOW KIT

 TERBAIK TERMURAH

 GUA TERMAMPU

KHALAS

cikminah commented on

 "SEGEROMBOLAN

 ANAK DARA SUNTI MENCARI PISANG"

Anak dara sunti berumor bawah dpd 12 tahun, baru tumbuh bulu roma. Yang dala gambar kamu tepek tu, nampak macam janda betanak satu, ada yg badan suku tan! Apa pasal pergi Chow Kit, 


baget tak cukup ke Boss beri untuk melepak di Segi Tiga Lot 10 atau Petronas Twin Tower...? I sehman, Fbi kata boss sudah kebas dekat nak usd 270 billion, macam mana para perompak sekelian dapat ciput...?

RUSIA SEMAKIN BERJAYA

 


RUSIA SEMAKIN

BERJAYA

AMIN

NORWAY KAPIR KITA ISLAM


NORWAY KAPIR

KTA ISLAM

AMIN

NORWAY DIBAKAR

API NERAKA

KITA DAPAT

ENTOT  BIDADARI

KHALAS

panglimo potaseh commented on

 "PAU DALAM PAU"

UMNO curik duit rakyat miskin yang papa kedana dan bagi balik pada Si Misking Bangang ni ..dan Si Miskin guling-guling gumbira. Norway Kapir Laknat buat TABONG RAKYAT dari hasil pembangunan dan petrol dan salurkan pada rakyat ..Norway tak punye rakyat yang papa kedana. Kita juga ada bebiliyun hasil petrol ..bila harga petrol naik, harga barang pon nayik ..rakyat jadi lebih susah. Nak tanya ontong duit petrol tu sapa yang banyak dapat ..apa pasal kita tak boleh ikut cara Norway ..apa pasal ..cilaka betul 

PEMIMPIN PAKATAN JANGAN BEBAL

  PEMIMPIN PAKATAN

JANGAN BEBAL

AMIN

hamim commented on 

"PAU DALAM PAU"

TT, UMNO mendesak PRU diadakan segera, apa semua yang nak dilakukan misti mengikut kehedak UMNO ke, Malaysia ni UMNO punya ke, mentang mentang pembangkang yang menentang UMNO menjadi lebih dari 1 dengan adanya PN menyebabkan undi berpecah, pemimpin UMNO rasa mereka kuat, mereka bukan kuat, pengundi/rakyat bukan telah bepatah balik menyokong mereka, mereka dapat hanya undi lama mereka, 


jika pembangkang bersatu diJohor sekarang bukan mereka yang berkuasa, jika pemimpin penentang UMNO/BN cerdik tidak BEBAL UMNO/BN tidak kemana mana, wahai politikus pembangkang, teruskanlah dengan KEBEBALAN anda teruskan berpecah pasti pembangkang akan terus menjadi pembangkang selama lamanya ....DUNGU....

KENA BADI ANWAR IBRAHIM

 


KENA BADI

ANWAR IBRAHIM

KHALAS

Unknown commented on 

"PAU DALAM PAU"

Awat gelojoh sgt mat hasan..tak sabor nk jd pm..cuba tok mat tumpang sayap burung dan tgk keadaan rakyat sekarang...dgn ekonomi teruk..covid makin parah..barang naik gila babi...geng hangpa asyik nak membesar tembolok...lancauuuuuu

CUKONG DAH KONTROL KETUM

 


CUKONG KONTROL

DADAH LENDIR

JUDI PINJAM WANG

AMIN

SEKARANG CUKONG

KONTROL KETUM

AMIN

Unknown commented on

 "CONTOH POLITIKUS BIJAK"

Memang ada sindiket cukong haram berpakat dgn ahli politik supaya haramkan ketum dgn mcm2 alasan bangang. Dengan itu mereka peroleh monopoli ketum ke Thailand. Jika di halalkan dan buat pasaran terbuka, monopoli mereka akan rosak.


SYARIKAT SOLDADU TANPA HAD

 

SYARIKAT SOLDADU

TANPA  HAD

AMIN

BERSATU MELAWAN ATAU MATI KESAORANGAN

 Perikatan tiada pilihan terima kerjasama dengan Pakatan, kata penganalisis

MUHYIDDIN Yassin dan Perikatan Nasional mesti mengadakan kerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) jika gabungan itu mahu menawan Putrajaya pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), kata penganalisis politik.

Ini bermakna, mereka perlu menjalin kerjasama dengan DAP, parti yang dipersalahkan Muhyiddin kerana menyebabkan partinya, Bersatu, keluar daripada PH pada 2020.

Penganalisis memberi amaran, dengan menjadikan PAS sebagai rakan kongsinya tidak akan mencukupi untuk PN menawan semula Putrajaya daripada Barisan Nasional.

Mereka berkata selepas tiga kekalahan besar dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, Sarawak dan Johor, PN mungkin tiada pilihan lain selain bekerjasama dengan PH.

Susulan kekalahan terbaharu di Johor, pemimpin PH mengakui pemimpin pembangkang perlu meningkatkan kekuatan mereka bagi menghadapi PRU15.

Ia membabitkan pendekatan fleksibel, termasuk dalam strategi rundingan dengan parti pembangkang lain dan gabungan di peringkat negeri serta persekutuan.

Pengarah Eksekutif Ilham Center Hisomuddin Bakar berkata PN dan PH tidak boleh mengabaikan satu sama lain jika mereka serius untuk menewaskan BN dalam masa terdekat.

“Bagi saya perselisihan faham dan pergeseran antara PH dan PN adalah isu dalam kepimpinan yang mengelilingi ahlinya,” kata Hisomuddin.

“Sebenarnya mereka perlu melihat corak pengundian. PH perlu sedar undi Melayu telah pergi ke PN (seperti mereka pernah mengundi PH pada PRU14) dan PN perlu sedar di kawasan kerusi campuran, PKR dan DAP masih disokong orang bukan Melayu.

“Kedua-dua ini perlu mencari titik persamaan. Mereka perlu memastikan pertembungan satu lawan satu dalam pilihan raya akan datang dan mempunyai pakatan seperti dilakukan Muda dengan DAP dan Amanah,” kata Hisommudin.

Pensyarah Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Dr Mazlan Ali bersetuju dengan pandangan Hisommudin sambil berkata adalah di luar kebiasaan di mana parti lawan bekerjasama walaupun bertahun-tahun bermusuhan.

“Muhyiddin tidak mempunyai pilihan lain selain menerima PH,” kata Mazlan.

“Dr Mahathir dan Anwar mempunyai permusuhan selama 20 tahun tetapi mereka melepaskan masa lalu dan bekerjasama untuk mengalahkan BN. Dr Mahathir juga sering memburukkan DAP dan DAP melakukan perkara yang sama kepada Dr Mahathir.

“Muhyiddin atau Bersatu atau PN tiada pilihan lain selain menerima PH sebagai rakan kongsi. Tidak ada yang mustahil dalam politik. Politik adalah dinamik. Satu hari adalah satu perkara hari berikutnya adalah perkara lain.

“Persengketaan antara Bersatu dan PH tidak membawa apa-apa keuntungan dalam kancah politik kita,” tambah Mazlan. – 19 Mac, 2022.

ILMU PERTAMA

DALAM POLITIK

IALAH

RAMAIKAN KAWAN

KURANGKAN

 MUSUH

AMIN

BERSATU

BERAMAI

BERJUANG

ATAU

DIKAMBUS

 BERSENDIRIAN 

AMIN 

BERSATU TEGUH

 BERCERAI ROBOH 

KHALAS

AMIN 


BUKA JALAN UNTUK UNITED FRONT

 Fokus isu rasuah punca Pejuang kalah di Johor, kata Dr Mahathir

PEJUANG terlalu memberi tumpuan kepada isu rasuah ketika berkempen dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor baru-baru ini dan gagal menangani isu penting bagi pengundi seperti pengangguran, kata pengerusinya Dr Mahathir Mohamad.

Bercakap mengenai kegagalan partinya memenangi satu kerusi pada PRN Johor 12 Mac lalu bekas perdana menteri ini berkata ia sudah mengenal pasti beberapa faktor yang menyebabkan kekalahan parti berkenaan.

“Kita akan mencari jalan untuk memperbaiki diri pada masa hadapan supaya kita tidak akan mengulangi kesilapan sama.

“Kita (Pejuang) sebelum ini banyak tumpu untuk banteras rasuah sehingga kurang menekankan mengenai masalah dihadapi oleh rakyat seperti pengangguran dan tidak cukup makan.

“Perkara seperti ini tidak diberi penekanan oleh Pejuang sehingga menyebabkan pengundi tidak tertarik kepada parti ini,” katanya pada sidang media di Putrajaya hari ini. 

Pejuang bertanding di 42 kerusi DUN di Johor dan kalah kesemuanya. Kempennya condong ke arah tidak mengembalikan undi kepada “kleptokrat” merujuk kepada kepimpinan Umno yang sebahagiannya sedang berdepan perbicaraan rasuah.

Pilihan raya itu dimenangi oleh BN dengan 40 daripada 56 kerusi dan gabungan itu mengekalkan kerajaan negeri.

Pejuang tidak sehaluan dengan Pakatan Harapan (PH) yang memenangi 11 kerusi manakala PKR yang menggunakan logo sendiri memenangi satu kerusi.

Sekutu PH Muda memenangi satu kerusi manakala Perikatan Nasional (PN) pimpinan Muhyiddin Yassin memenangi tiga kerusi.

Seperti Pejuang tidak ada parti baharu lain termasuk serpihan PKR Parti Bangsa Malaysia memenangi sebarang kerusi. 

Ditanya sama ada Pejuang boleh bergabung tenaga dengan parti pembangkang lain untuk berdepan BN pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) Dr Mahathir berkata cadangan itu akan dibincangkan oleh pucuk pimpinan parti.

“Saya sedar kita kalah di Johor kerana pembangkang tidak bersatu. Kalau tidak kita boleh menang dalam pilihan raya.

“Ada kemungkinan…cadangan ada disuarakan beberapa parti pembangkang supaya tidak berpecah, berpecah ini hanya menyebabkan kita kalah. Cadangan ini (pembangkang bergabung) perlu dikaji secara mendalam.

“Jika kita lihat keputusannya BN memenangi 35% undi yang sangat kecil. Mereka hanyalah kerajaan minoriti. Malah mereka tidak sepatutnya dibenarkan membentuk kerajaan negeri kerana mereka dipimpin oleh pemimpin yang korup,” katanya. – 18 Mac, 2022.

BELAJAR

DARI KEKALAHAN

AMIN

KUMPUL

PENGALAMAN

AMIN

WUJUDKAN SATU

UNITED FRONT

 BARU

AMIN

HALANG PENCURI

KEMBALI BERKUASA

KHALAS

AMIN

TANYA PAKAR BIOLOJI

 TANYA PAKAR

BIOLOJI

AMIN

Unknown commented on

 "BERITA BAIK ?"

Bila abis omicron kuar pulak deltacron. Pasai apa depa main kuar satu satu bergilir2 pulak tu. Macam berjanji je. Pastu kena ambek dos ke4. Abis deltacron akan tiba giliran cronomite mengambil tempat deltacron. Sampai tualah kena cucuk.