Selasa, 27 April 2021

DI MALAYSIA SIAPA AGAKNYA AJEN CHINA MERAH

 

DI MALAYSIA SELAIN

DARI MCA SIAPA 

AGAKNYA AJEN

CHINA MERAH

AJEN CHIAN MERAH BUAT JARINGAN DENGAN POLIS

 HARAPKAN 

NAJIB JAGA DUIT

NAJIB CURI DUIT

AMIN

HARAPKAN USTAD

JAGA MASJID

USTAD  CURI 

DUIT MASJID

AMIN 

ROSAK NEGARA

AMIN10 pegawai polis, 2 pegawai SPRM disyaki terlibat dengan Nicky Liow ditahan

SEPULUH pegawai polis dan dua pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ditahan kerana disyaki teribat dengan ahli perniagaan dalam pelarian Nicky Liow yang dikehendaki kerana aktiviti pengubahan wang haram dan penipuan. 

Antara yang ditahan adalah dua pegawai kanan polis yang bertugas di Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman dan Jabatan Pematuhan Integriti dan Standard (JIPS). 

Ketua Polis Johor Ayob Khan Mydin Pitchay berkata pihaknya turut menahandua pegawai SPRM dalam dua operasi yang dijalankan di Selangor, Kuala Lumpur, Melaka dan Negeri Sembilan bermula 21 April.

“Di Bukit Aman kita menahan superintendan dari JSJ dan inspektor dari JIPS. 

“Di Selangor kita menahan seorang deputi superintendan (DSP) dan dua inspektor dari JCJ dan seorang lagi inspektor dari Cawangan Khas.”

“Di Melaka kita menahan seorang DSP manakala di Kuala Lumpur kita menahan asisten superintendan (ASP) yang bertugas di unit jenayah komersil di ibu pejabat polis daerah Sentul.

“Di Negeri Sembilan, dua inspektor ditahan dan di Putrajaya kita menahan dua pegawai SPRM. Seorang penolong pesuruhjaya dan seorang lagi pegawai penguatkuasa kanan,” kata Ayub pada sidang media hari ini. 

Mereka yang ditahan berusia antara 36 dan 49 tahun.

Penahanan dibuat menerusi Ops Pelican 3.0 yang dijalankan bagi memburu Nicky Liow yang didakwa terlibat dengan sindiket pengubahan wang haram dan penipuan melibatkan jutaan ringgit. – 27 April, 2021.

HARAPKAN

GURU JAGA

MURID

GURU ENTOT

MURID

KHALASINI BUKAN SUARA ANWAR

 


SUARA MACAM

SUARA ANWAR

KAH KAH KAH

TAPI BUKAN

SUARA CIK GU

 ANWAR

KAH KAH KAH


Anwar disiasat kes rakaman didakwa perbualan dengan Zahid


PRESIDEN PKR Anwar Ibrahim tampil ke Bukit Aman untuk memberi keterangan berhubung rakaman didakwa mengandungi perbualannya dengan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi.

Anwar memberitahu wartawan, beliau tampil sebagai saksi dalam siasatan berkenaan kenyataan yang mungkin mendatangkan kegusaran awam.

“Dalam kes audio, yang didakwa percakapan antara saya dengan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi. Jadi saya beri kerjasama kepada pihak polis.

“Keterangan saya sebagai saksi diambil mengikut peruntukan Seksyen 505b Kanun Keseksaan.

“Saya bagi tahu kalau ada pendakwaan saya akan beri keterangan lengkap,” katanya ketika ditemui di luar Bukit Aman, hari ini selepas siasatan hampir satu setengah jam.

Anwar yang ditemani peguam Sankara Nair dan Ramkarpal Singh berkata semasa siasatan juga mempersoalkan bahawa siasatan tersebut bersifat politik.

WOIT

INI MEMANG

BERSIFAT POLITIK

KAH KAH KAH

LU INGAT INI

SIFAT 20 KE

KAH KAH KAH

SEMUA INI

 LANGKAH POLITIK

AMIN

KLIM ADA NUMBO

PUN POLITIK

AMIN

MINTA PARLIMEN

BERSIDANG POLITIK

AMIN

INI BUKAN

KENDURI

LENGGANG PERUT

AMIN

SEMUA INI POLITIK

NAK PASTIKAN

ANWAR IBRAHIM

TAK JADI PM

KHALASKESELAMATAN NEGARA TERANCAM

 
KESELAMATAN

NEGARA TERANCAM

OLEH NENAS SAJAT

yusoferman commented on 

"SAJAT KU 

SAJAT KU SAYANG"

apa ke babi la tangkap pondan. dia dah tumbuh balik ke kote dia atau tetek ada 3 ke apakah ia menjejaskan spt memakan daging kartel? seperti jenayah gangster judi? buat kerja mega yg lain lahhhhhhhh semua ini pondan!

Unknown commented on 

"SAJAT KU 

SAJAT KU SAYANG"

Keselamatn negara terancam...macammana Sajat boleh lepas..KIKIKI

SELAMAT BERBUKA

 BALIK KAMPUNG ?


LAGI DUA MINGGU
KITA BERAYA
BALIK KAMPUNG
 ATAU
TAK BALIK KAMPUNG
INI SOALANNYA

SEMUA MENUNGGU
ISMAIL SABRI

MENTERI
YB PARA GEDEBE
TAK APA
MEREKA  AKAN LESEN BESAR
ADA SURAT
LULUS LINTAS KAWASAN
YANG TINGGAL 
KITA  
ORANG BIASA
AMIN

PETANG INI
GUA NAK PERGI BANGSAR
KALI PERTAMA 
NAK TENGOK BAZAR RAMADAN
DAN
BERBUKA DI SANA

TAK TAHU DIMANA
NAK BERBUKA
BELI BUNGKUS
DAN MAKAN DISANA
AMIN

HUJAN JAM 2 PETANG
SEKARANG
DAH MASUK JAM 3++
HUJAN DAH BERHENTI
AGAKNYA BAZAR RAMADAN
TELAH DIBUKA

PETANG INI
GUA NAK BELANJA 
BADAN GUA
UBAH RASA

NAK CARI KUIH MELAYU
NAK CARI
PATIN TEMPOYAK
AMIN

SELAMAT BERBUKA
SELAMAT BERSAHUR

TERIMA KASIH

 

BRO TENGKIU

MARI KITA JUMPA

LU URUSKAN

KITA 50-50 KONGSI

BILA DAPAT BAYARAN

Unknown commented on 

"ADAKAH KITA BERSEDIA ?"

https://www.rt.com/op-ed/522154-cynical-hypocrisy-propaganda-us/ Hisham, lu bodoh kalau tak ambil peluang dapat duit dari NED Amerika bantai China. Senang aje. Hantar email bahasa england kepada NED, tampal URL Tukar Tiub, bagi tahu ada berapa jumlah paparan halaman. 


Lepas tu bagi tahu berapa US Dollar lu mau NED bayar lu. Tawaran harga bergantung kepada berapa US Dollar Hisham nak jual maruah sendiri. Nasihat gua, mintak harga tinggi. Amerika ada bajet USD300 juta biayai media anti-China.

MALAM PERTAMA GUA SETIAP KALI BERJUMPAMALAM PERTAMA

GUA SETIAP KALI

BERJUMPA 

Unknown commented on 

"BELAJAR BAHAGIA 

SEORANG DIRI"

tak baik bang cakap lagu tu. kalau kawin akan ada rezeki cara kawin kalau memilih tak mahu kawin akan ada rezeki cara hidup sorang2 macam tt rezeki pula bukan daripada segi duit ringgit malah kesihatan, hati lapang, jiwa tenang tenteram.


 jika pun sekarang lu merana cubalah kenang sejenak saat saat mula berchinta dan malam pertama lu. sorry tt lu takda malam pertama sebab lu setiap malam adalah malam pertama kahkahkah 

ABAM DAH PANDAIU BUAT LAWAK BERDIRI

 ABAM DAH

PANDAI BUAT

LAWAK BERDIRI

panglimo potaseh commented on

 "APA MALOAN INI ROYAK"

Ada kah Abam BUANG TABIAT ..jgn Abam, Gwa arap Lu teruskang pejuangang mu ..kita masih perlukang Abam ..tanpa Abam Dunia ni dah tak kelakar lagi ..mcm lagu Bee Gees "i started a joke".

SAJAT KU SAYANG BERJAYA MENYAMAR TERUS MENGHILANG

 


SAJAT KU SAYANG

BERJAYA MENYAMAR

TERUS MENGHILANG

panglimo potaseh commented on 

"SAJAT KU 

SAJAT KU SAYANG"

Tuan Haji Sajat caklibot keluar nigara bukan apa ..Si Cantik Manis ni takot disunatkang ..ialah dah ada anu baru. Pusing mana pon sebagai Islam anu nye kono disunatkang. Patotnye Majlis Igama perlu lebih berlembut dgn Sajat ..pujuk Sajat anu sekarang lain ..sunat nye hanya di hiris sikit je pada ujung KELENTIT tu ..geli2 je ..kihkihkih

SEX DI LUAR NIKAH KONSEP KARUT

 SEX DILUAR

NIKAH KONSEP

KARUT

hamim commented on 

"MANA LU TAU"

Gua agak saja sebab lu tak kawin ops tak nikah...kalau lu berjimak pun, lu berjimak dapat anak jadi anak luar nikah....sebab tak nikah...lu nikah dengan bik mama lah...sebab lu ada tulis dia dah ditinggalkan, lu nikah dengan dia lu tak perlu beli tilam.....

PENCERAHAN SIAPA MILES GOU

 PENCERAHAN

SIAPA MILES GUO

Unknown commented on 

"TERUSAN SUEZ -

 APA SEBENARNYA TERJADI ?"

1. Kapal "Ever Given" kepunyaan sharikat orang Jepun. Agent pengendali kapal, Evergreen Group ialah sharikat Taiwan yang ketat dikuasai kerajaan Taipei. Mustahil komunis China merah dapat buat kacau. Kalau yang berupaya nak buat kacau, negara mana yang bos kepada Jepun dan Taiwan? 


2. Miles Guo, banduan China yang lari ke Amerika. Ada kes rasuah berbilion RMB di China. Kalau didapati bersalah, hukuman mati. Masa di Amerika, dia kawan dengan Steve Bannon. Matlamat kehidupan Steve Bannon dan Miles Guo nak guling kerajaan China merah. Kalau berjaya, kes rasuah Miles Guo di China akan lesap, dia balik China jadi orang besar. Tak berbeza dengan tim banduan kita

ADAKAH KITA BERSEDIA ?

 


APAKAH KITA

DAH BERSEDIA

MENGHADAPI 

RANCANGAN JAHAT

CHINA MERAH

MUHYIDIN AKAN KAPUT ?

 

PASCA KOBID

PASCA DARURAT

SEMUA BERUBAH

AMIN

MUHYIDDIN 

TERGELINCIR?

AMIN

SAPA GANTI?

KHALAS


Mampukah Muhyiddin bertahan?

TENTUNYA, tinjauan Merdeka Center yang menyatakan 67% rakyat di Semenanjung menyokong Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri memberi lonjakan moral kepada kerajaan Perikatan Nasional (PN). Pemimpin PN, baik di nasional dan akar umbi mungkin tersenyum melihat angka-angka tinjauan ini menunjukkan kestabilan Muhyiddin mentadbir negara. 

Disebalik berita positif buat Muhyiddin dan PN, 46% rakyat dalam tinjauan ini menyatakan Malaysia menuju arah yang salah. Indikator yang menyebabkan rakyat berfikir sedemikian adalah kerana ketidakstabilan politik (27.3%), keadaan ekonomi merudum (15.5%), dan pentadbiran lemah (7.9%). Manakala 41% menyatakan negara berada di arah yang betul kerana pentadbiran kerajaan yang baik (21.3%) dan faktor keberkesanan kerajaan memberi bantuan kebajikan kepada rakyat (10.4%).  

Secara umumnya, kepuasan rakyat terhadap pentadbiran Muhyiddin yang agak bercampur baur atau tidak jelas. Perkara ini berlaku apabila ramai yang melihat negara menuju ke arah yang salah tetapi masih memberi sokongan kepada Muhyiddin sebagai Perdana Menteri. Jadi, apakah penjelasan yang boleh dibuat untuk memahami trend ini?

Jurang persepsi ekonomi dan politik luas

Dalam tinjauan ini, masalah ekonomi merupakan kebimbangan utama rakyat merentasi etnik dan latar belakang sejak setahun yang lalu. Seramai 68% responden mengakui ekonomi mereka kian terjejas dan hanya tujuh peratus berpendapat ekonomi masih tidak berubah. Jika ditambah kedua-dua peratusan ini, hampir 75% rakyat melihat keadaan ekonomi negara masih merudum. 

Sebanyak 63% responden Melayu menyatakan ekonomi negara kian merudum sejak setahun yang lalu, iaitu lebih rendah berbanding responden Cina (76%) dan India (75%). Tekanan ekonomi ini lebih dirasai oleh responden di bandar, iaitu seramai 70% berbanding luar bandar yang mencatatkan 63% sahaja. 

Ironinya, walaupun lebih 50% orang Melayu dalam tinjauan ini menyatakan ekonomi merudum, mereka masih memberi sokongan kepada kerajaan Muhyiddin (sebanyak 84%). Adakah ini bermaksud meskipun ekonomi masih teruk, orang Melayu masih menyokong Muhyiddin yang dilihat tidak responsif dalam menguruskan situasi negara pasca pandemik? 

Situasi ini menunjukkan jurang persepsi yang melebar dalam isu ekonomi dan politik dalam kalangan rakyat, khususnya orang Melayu. Ada beberapa perkara yang boleh menjelaskan situasi di atas. Pertama, kebergantungan rakyat kepada bantuan kerajaan ketika krisis merupakan salah satu faktor sokongan kepada kerajaan makin kuat. Bagi mereka, hanya kerajaan yang dapat membantu mereka dalam keadaan getir ini.  

Stephen Welt, ahli akademik daripada Universiti Harvad melihat “Covid-19 bakal mencipta masyarakat yang mempunyai kebebasan terhad pasca-pandemik (‘less free’ post pandemic society). Kawalan kerajaan hari ini akan mewujudkan sebuah masyarakat yang terpaksa bergantung kepada pemerintah, dan ia akan berlanjutan dalam tempoh yang panjang. 

Penjelasan ini mungkin memberi gambaran umum bahawa kebergantungan kepada bantuan kerajaan menjadi faktor yang menyebabkan rakyat, khususnya orang Melayu, menyokong Muhyiddin. Adakah situasi ini bermaksud semakin ramai rakyat tersepit dalam ekonomi, semakin bertambah sokongan terhadap parti kerajaan? 

Namun, sokongan terhadap Muhyiddin akan diuji apabila Perdana Menteri mengumumkan kerajaan tidak lagi cukup wang untuk menampung bantuan rakyat. Sebanyak RM600 bilion yang diperuntukkan dalam Belanjawan 2021 dan pakej rangsangan ekonomi telah dibelanjakan bagi menangani krisis setahun yang lalu.

Ironinya, meskipun perbelanjaan kerajaan cukup besar, rakyat masih tidak merasai impak sebenar bantuan kerajaan dalam mengembalikan kegembiraan hidup mereka. Gaji graduan semakin rendah dan kadar pengangguran masih tidak berubah. Jadi, di mana sebenarnya wang kerajaan dihabiskan memandangkan ekonomi negara masih belum pulih dengan baik?

Kedua, saya berpendapat rakyat, khususnya orang Melayu, masih melihat isu ekonomi dan politik secara berasingan. Tanggapan yang melihat masalah ekonomi dan politik saling tidak berkait masih lagi kuat dalam kalangan rakyat.  

Sedangkan secara teorinya, keadaan politik yang baik  dan kerajaan efektif akan memberi kesan positif kepada ekonomi negara. Manakala, pentadbiran negara yang boros dan curang dalam menjalankan tadbir urus akan menjejaskan kedudukan ekonomi rakyat dan negara. Ironinya, tinjauan Merdeka Center menunjukkan sebaliknya. Mereka masih menyokong pentadbiran Muhyiddin walaupun ekonomi sekeliling masih parah. 

Mampukah Muhyiddin bertahan?

Walaupun tinjauan Merdeka Center menunjukkan sokongan Muhyiddin masih stabil, persoalannya, sejauh manakah Muhyiddin dan kerajaan PN mampu mempertahankan sokongan yang ditunjukkan rakyat melalui tinjauan Merdeka Center untuk tempoh seterusnya? 

Rakyat masih kurang senang terhadap pentadbiran PN. Mereka merasakan pentadbiran Muhyiddin masih gagal menangani wabak Covid-19 sehingga terdapat dakwaan bahawa Malaysia akan menghadapi ‘gelombang keempat’ pandemik jika kes harian tidak surut. Konflik dalaman kerajaan PN dengan Umno hanya menambah kekecewaan rakyat yang kian tersepit akibat krisis ekonomi. Apakah ini petunjuk yang baik untuk Muhyiddin bertahan hingga tamat penggal pentadbirannya? 

Muhyiddin dan kerajaan PN perlu sedar bahawa indikator sebenar yang mengukur prestasi parti politik adalah pilihan raya. Jadi, tinjauan ini bukanlah kemenangan mutlak yang mengatakan rakyat memberi sokongan penuh PN. Boleh jadi pada pilihan raya akan datang ia menjadi sebaliknya. 

Harapan besar buat rakyat adalah untuk kembali menikmati kehidupan lebih baik. Begitu mustahak bagi setiap pemimpin sedar bahawa ketidakstabilan politik hari ini sebenarnya merugikan rakyat terbanyak. Tidak ada jalan pintas melainkan pemimpin negara kembali ke pangkuan rakyat dan membantu mereka membina semula kehidupan yang terjejas teruk akibat pandemik. Tetapi, adakah pemikiran ini sudah menjadi keutamaan pemimpin negara atau melihat tinjauan ini untuk menuju pilihan raya? – 26 April, 2021.

* Fakhrurrazi Rashid 
merupakan pembaca 
The Malaysian Insight.

JALAN TERBAIK

DIRIKAN

KERAJAAN

PERPADUAN

AMIN

SEMUA PARTI

BERSAMA

AMIN

LAWAN KOBID

AMIN

BINA EKONOMI

KHALAS

KALAU BETUL 

HATI JUJUR

UNTUK RAKYAT

AMIN

BUKAN 

KERANA KUASA

DAN BINI BARU

AMIN

KALAU HATI JUJUR

UNTUK MALAYSIA

KHALAS 
BACA DENGAN FIKRAH KRITIKAL

 


BACA DENGAN

FIKRAH KRITIKAL

Unknown commented on 

"TERUSAN SUEZ - 

APA SEBENARNYA TERJADI ?"

Oleh kerana engkau sudah mengikuti siGuo ni, ada satu perkara yang kena ikut...akal fikiran secara kritikal dan logik mesti on, sentiasa. Ada cerita nya susah utk diconfirm, sebab dia sahaja sumber nya...ada setengah cerita boleh ditentukan dengan melihat tempias dari sumber lain. Namun, apa yang cuba disampaikan disini ialah, bolehkah winnie-the-pooh pergi berperang? Apakah maklumat mengenai tahap kebolehan tentera pkc? Kalau tengok berita, hebat. Begitu kah? Sebab nya ialah bila dah ikut orang yang arif dengan selok-belok ketenteraan dan seni peperangan, maka, selain dari aksi acah mengacah, pkc ini lebih kepada indah saja dari rupa. Bagaimana dengan dinamik dipihak atasan ketenteraan pkc? Selain menjadi tukang pukul besar, pernah kah mereka mengalami pengalaman berperang? Apakah peralatan mereka betul-betul boleh berfungsi? Macam proton, sampai sekarang mereka tidak dapat membina injin yang boleh mencabar kuasa besar dalam pesawat perang generasi terkini, walaupun tiru bulat-bulat dari jiran utara mereka. Nampaknya si Guo tu sedang membuka cerita dalaman mengenai apa yang berlaku didalaman pkc... Selain ode dunia baru, kejatuhan pkc juga dinantikan, malah tanda-tanda sudah nampak...

APA MALOAN INI ROYAK

 

ANWAR GILA

NAK JADI PM

HINGGA KERAJAAN

PAKATAN RUNTUH

AMIN

MUHYIDIN BUAT 

DARURAT KERANA 

ANWAR MASIH GIULA

NAK RUNTUHKAN

KERAJAAN

AMIN

 I GOT THE NUMBO

 I GOT THE NUMBO

AMIN


Putrajaya ingin lanjut darurat selama mungkin, kata Anwar

MELANJUTKAN tempoh darurat selama mungkin dengan peningkatan kes Covid-19 adalah matlamat sebenar kerajaan, kata ketua pembangkang Anwar Ibrahim.

Anwar mengulas kenyataan Menteri Undang-Undang Takiyuddin Hassan yang Parlimen akan bersidang semula pada waktu sesuai, sama ada sebelum atau selepas darurat ditarik balik pada 1 Ogos kerana tumpuan sekarang adalah menangani pandemik Covid-19.

“Kita tidak nampak sebarang tanda bahawa darurat ini akan tamat dalam masa terdekat. 

“Dengan peningkatan kes penularan Covid-19 hari ini, ia akan memberi alasan kepada kerajaan PN (Perikatan Nasional) untuk melanjutkan tempoh darurat melepasi bulan Ogos 2021,”

TAPI BILA

ADA GERAKAN

MENENTANG

DARURAT 

MALAON INI 

TERUS MENGHILANG 

TAK NAMPAK KELIBAT

KAH KAH KAH

KEMUDIAN BUAT

BISING 

BERATIP

JANGAN SAMBUNG

DARURAT

POOORAH

PUNDEK MANDEK

KHALASKONGSI BERITA BAIK

 KONGSI

BERITA BAIK

Unknown commented on

 "SESUDAH JAKARTA -

 DUNIA MENUNGGU"

Tak ada apa, cuma nak berkongsi satu cerita yang sudah mencapai kata putus yang baik. Video pertama yang menerangkan latar belakang cerita ada di beberapa video sebelum ini. Apakah anak-anak kapal yang menutup terusan suez akan menerima nasib yang sama? https://youtu.be/fddCfXvrw-0

BELI SUSU TAK BELI LEMBU
BELI SUSU

TAK BELI LEMBU

hamim commented on 

"SUSU BOLEH DICARI 

DIMANA MANA"

Hisham,bila timbul cerita lembu dan susu, gua teringat kesah tahun 1973, bos gua Mr .... Umur dah 40 tahun lebih, tsk kawin kawin, bilatanya dia Mr .... You bila nsk kawin? Dia jawab " apa guna bela lembu kalau senang boleh dapat susu".


tiap tiap minggu dia pergi hisap susu, last last dia kawin jugak dengan lembu yang selalu dia hisap susu tu, bila dapat anak dia dah tua, anak nak sekolah dia dah nak pencen, Hisham ada lembu yang boleh hisap susu dia ke????

TUTUP SEKOLAH

 

TUTUP SEKOLAH 

JALAN BETUL 

LAGI TEPAT 

LAGI CUN

AMIN

BAGI MAK BAPAK

AJAR ANAK

AMIN

JANGAN HARAP

PADA GURU 

KHALAS
COVID: 20 sekolah di P. Pinang ditutup dua hari

GEORGE TOWN – Sebanyak 20 buah sekolah di Pulau Pinang ditutup dua hari bermula hari ini susulan terdapat kes COVID-19 di sekolah terlibat, kata Pengarah Jabatan Pendidikan Pulau Pinang Abdul Rashid Abdul Samad.

Beliau berkata penutupan itu melibatkan sekolah menengah dan rendah namun enggan memperincikannya.

BERANCUK SUKA

AMIN

BUAT ANAK

PANDAI

AMIN

AJAR  ANAK

SURUH ORANG

LAIN BUAT KERJA

KHALAS