Selasa, 16 Ogos 2022

PEMIMPIN ISLAM DIZALIMI

  PEMIMPIN ISLAM

DI ZALIMI

KAH KAH KAH

ADA KONSPIRASI

NAK MASUKAN

PEMIMPIM ISLAM

KE PENJARA

KAH KAH KAH

AMIN

LANGKAH BIJAK NAJIB

 


Najib harap rayuan terakhirnya dapat tunjuk kebenaran

NAJIB Razak terkejut dan amat kecewa dengan keputusan Mahkamah Persekutuan yang tidak membenarkan beliau mengemukakan bukti baharu dalam kes rasuah SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

Bekas perdana menteri itu yakin hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali ada konflik kepentingan dalam kes SRC International.

“Saya percaya bukti tambahan akan jelas menunjukkan yang Nazlan sangat berkonflik dan beliau sangat tahu transaksi 1MDB dan SRC.

“Oleh itu, beliau (Nazlan) ada pengetahuan peribadi yang mendalam mengenai kedua-dua entiti ini,” katanya di Putrajaya selepas tamat prosiding mahkamah hari ini.

Najib berkata beliau secara peribadi percaya siasatan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan membuktikan faktanya itu.

“Malangnya kami tidak dapat buat demikian. Tetapi saya harap dalam rayuan terakhir kami akan dapat tunjukkan kebenaran perkara itu.”

Terdahulu pagi ini Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat berkata pihak pembelaan gagal menunjukkan kaitan bukti baharu terhadap pertuduhan bekas perdana menteri itu.

“Seolah-olah peranan hakim Nazlan sebelum ini satu rahsia yang penglibatannya itu mengejutkan.

“Kami juga dapati tiada pertalian kerja hakim Nazlan sebelum ini di bank dan pertuduhan terhadap pemohon yang mencadangkan konflik kepentingan.

“Semua usul ditolak,” katanya ketika menyampaikan penghakiman panel lima hakim pagi ini.

Petang ini Mahkamah Persekutuan turut menolak permohonan peguam baharu Najib untuk menangguhkan perbicaraan rayuan akhir bekas perdana menteri atas alasan baharu dilantik dan mahu meneliti kes dengan lanjut.

Tengku Maimun berkata mereka sepatutnya sudah bersedia kerana tarikh pendengaran rayuan sudah ditetapkan semasa pengurusan kes.

“Peguam tidak boleh kata mereka tidak bersedia. Kami mendapati alasan untuk penangguhan tidak munasabah,” katanya.

Tengku Maimun menetapkan rayuan Najib didengar bermula Khamis ini.

Peguam Najib Hisyam Teh Poh Teik juga turut kecewa dengan keputusan mahkamah hari ini.

“Saya tak tahu nak cakap apa, saya juga terkejut. Malah permohonan penangguhan tidak dilayan.

“Kami beri hujah kukuh. Saya fikir mahkamah akan bersimpati dan guna budi bicara. Kami rasa ada asas untuk mereka guna budi bicara mereka untuk memihak kepada kami.

“Tetapi malangnya ia tidak begitu. Jadi, kami akan balik dan tengok semula langkah yang akan kami ambil sebelum kembali pada pagi Khamis.”

Pada 28 Julai 2020, Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan, yang kini hakim Mahkamah Rayuan, menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun terhadap Najib bagi setiap tiga pertuduhan pecah amanah jenayah (CBT) dan setiap tiga pertuduhan cuci duit, selain penjara 12 tahun dan denda RM210 juta, jika gagal penjara lima tahun, dalam kes salah guna jawatan.

Bagaimanapun, Najib hanya perlu menjalani hukuman penjara 12 tahun kerana hakim mengarahkan semua hukuman penjara berjalan serentak.

Najib, 69, diwakili peguam Hisyam Teh Poh Teik, Zaid Ibrahim, Liew Teck Huat dan M. Rueben, manakala pendakwaan diketuai oleh pendakwa raya V. Sithambaram, yang dibantu oleh timbalan pendakwa raya Donald Joseph Franklin, Sulaiman Kho Kheng Fuei, Mohd Ashrof Adrin Kamarul dan Manjira Vasudevan. – 16 Ogos, 2022.

 WOIT

NAJIB CUKUP 

BIJAK

AMIN

BUKAN NAFI

CURI DUIT

KAH KAH KAH

TAPI TUDUH

HAKIM NAZLAN

SALAH KERANA

BEKERJA DENGAN

MAYBANK

KAH KAH KAH

KES CURI TAK

TIMBUL 

YANG NAJIB

TIMBULKAN KENAPA

HAKIM NAZLAN

CARI MAKAN

DENGAN MAYBANK

AMIN

TAK SENTUH

SAKSI BELOT

TAK SENTUH

KENG

TAK SENTUH

PEGAWAI BANK

PECAH LUBANG

KAH KAH KAH

HANYA SATU 

PEKARA YANG 

JADIKAN NAJIB

MASUK PENJARA

 IAITU

HAKIM NAZLAN

KERJA DIMAYBANK

KAH KAH KAH

KALAU KERJA DG

JO LO

SEMUA BERES

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

PENCURI TERKEJUT BILA DITANGKAP

 
Saya terkejut dan kecewa dengan keputusan mahkamah – Najib

PUTRAJAYA – Najib  kecewa dan terkejut dengan keputusan Mahkamah Persekutuan yang menolak permohonannya memasukan bukti berkaitan hakim,  Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Kata bekas Perdana Menteri itu, permohonan beliau untuk memasukan bukti tentang kedudukan Mohd Nazlan dalam Kumpulan Maybank sebelum ini sememangnya mempunyai konflik kepentingan cukup besar.

“Saya terkejut. Saya kecewa dengan keputusan Mahkamah yang tidak membenarkan saya memasukan bukti baharu yang saya sesungguhnya percaya hakim Mohd Nazlan mempunyai konflik kepentingan yang tinggi.

“Beliau pastinya mempunyai pengetahuan peribadi yang dalam tentang semua transaksi berkaitan dana 1MDB dan juga SRC selain penyiasatan berkaitan penglibatan beliau dalam Maybank oleh SPRM,” katanya kepada pemberita di lobi mahkamah, hari ini.

Najib berkata demikian selepas Mahkamah Persekutuan menolak permohonannya untuk memasukan bukti tambahan berkaitan Mohd Naz lanmenerusi rayuan akhir kes penyelewengan dana RM42 juta milik SRC International.

Mohd Nazlan adalah hakim Mahkamah Tinggi (kini Hakim Mahkamah Rayuan) yang mendapati Najib bersalah terhadap tujuh tuduhan pecah amanah, menyalahgunakan kuasa dan pengubahan wang haram dana SRC dan memerintahkannya dipenjara 12 tahun serta didenda RM210 juta pada 28 Julai 2020.

Mahkamah turut menolak permohonan Najib untuk menangguhkan prosiding akhir rayuannya antara tiga hingga empat bulan bagi membolehkan barisan peguam baharu yang dilantik itu bersedia dengan hujahan lebih baik.

Dalam pada itu, Najib masih bersemangat untuk terus melawan semua dakwaan itu walaupun semua permohonan beliau ditolak.

“Saya berakhir pada akhir prosiding rayuan saya kelak, kebenaran itu akan terbukti juga,” ujarnya. 


PENCURI PUN

BOLEH TERKEJUT

KAH KAH KAH

WOIT

MASA MENCURI

KENAPA TAK

TEREJUT

KAH KAH KAH

INI MACAM

NGENTOT 

KAH KAH KAH

BILA PANCUT

NAJIB TERKEJUT

TERUS NAK

CABUT

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

BUKTI BARU LAGI BESAR MALAM INI

 

WAHAI PARA PEMBACHA
 TUKARTIUB YANG BUDIMAN

Peguambela Hisyam Teh Poh Tek says the four key ingredients in order to admit  new evidence  are present. 


Today the five TUAN HAKIM  will decide whether to admit or reject the introduction of new evidence.

Jawabannya ada di Alor Gajah.

Jika ingredients di terima pakai oleh Panel  Hakim, Hisham Teh telah berjaya membawa  RAMUAN CINA BESAR.

Jika ingredients itu minor..umpamanya sapa tak tahu J Nazlan pernah kerja dengan Maybank..ingredient itu tak penting. Kecil nilainya. Maka Hisyam Teh telah gagal kerana hanya membawa RAMUAN CINA KECHIL.

 Hatta Najib jatoh dalam LUBOK CINA  sekali lagi.

Semoga terchuit hendaknya

P.S  Lepas 7 Malam nanti Keputusan Besar& Kechil  dari KMT....bukan  Keputusan Mahkamah Tertinggi tapi dari Special Draw    in.Kuda Magnum Toto

Kah kah kahKOBID OO MAT KOBID


BERITA

MELAPORKAN

NAJIB SEDANG

MENCARI PESAKIT

OMICRON AGAR

DIJANGKITI

MAT KOBID 

ADALAH

BERITA PALSU

AMIN

NAJIB DAN TIM

PEGUAM SEMUA

SEHAT UNTUK

HADIR KHAMIS INI

AMIN

MELAINKAN ADA

TERKENA

CERET BERET

KAH KAH KAH

KHALAS

SURAT MISTERI DARI SAPA ??Najib mungkin tidak tahu jika bukan kerana surat misteri – Hisyam

PUTRAJAYA – Mahkamah Persekutuan, di sini, diberitahu bahawa Najib  tidak tahu tentang penglibatan hakim  Mohd Nazlan Ghazali dalam penubuhan SRC International.

Peguam baru yang mewakili Najib , Hisyam Teh Poh Teik berkata, antara keterangan tambahan yang dibenar dikemukakan sebagai bukti baharu termasuk konflik kepentingan dan berat sebelah membabitkan Hakim Mahkamah Tinggi,  Mohd Nazlan Mohd Ghazali yang tidak tidak disediakan kepada pihak pembelaan semasa perbicaraan.

Katanya, bagaimanapun, surat tanpa nama telah dihantar kepada Najib di kediamaan antara 9 Mei dan 7 Julai yang mana ia memberi pencerahan kepada pasukan pembelaan Najib tentang kaitan Mohd Nazlan dengan SRC.

Tambah beliau, Najib yang pernah menjadi Menteri Kewangan tidak mengetahui tentang dakwaan bahawa Nazlan tahu dan terlibat dengan penubuhan SRC melalui jawatannya sebagai peguam di Maybank Investment.

“Adalah sungguh wajar siasatan terhadap Mohd Nazlan yang kini (menjadi) Hakim Mahkamah Rayuan selesai dijalankan sebelum rayuan akhir didengar dan diputuskan Mahkamah Persekutuan ketika ini. Wajar untuk menangguhkan sehingga siasatan ke atas Mohd Nazlan selesai.

“Mahkamah Persekutuan juga boleh meminta rekod siasatan dan melihat sendiri keterangan pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM),” katanya.

Hari ini, pasukan pembelaan memohon panel hakim yang bersidang yang diketuai Ketua Hakim Negara,  Tengku Maimun Tuan Mat menerima tujuh set dokumen.

Antara dokumen itu ialah Viva voce (keterangan lisan) beberapa pihak termasuk Pengawai Penyiasat SPRM, Rosli Hussein berkaitan siasatan kes SRC; Ketua Bahagian Pengubahan Wang Haram (AMLA) SPRM, Mohamad Zamri Zainul Abidin; Pegawai bahagian AMLA SPRM, Asrul Ridzuan Ahmad Rustami dan Penolong Pegawai Penyiasat SPRM, Noor Syazana Kamin.

Selain itu, minit-minit mesyuarat Maybank bertarikh 7 Mac 2012, Minit Mesyuarat Khas Ahli Lembaga Pengarah Maybank tahun Kewangan 2012, Surat pelaburan Maybank Investment kepada 1Malaysia Development Berhad (1MDB), laporan berita Malaysia Today bertarikh 14 Mac 2022 dan Minit mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bertarikh 6 September 2010 diterima.

Mahkamah turut menerima salinan e-mel bertarikh 5 dan 10 Februari 2015, surat daripada Kaunsel Maybank kepada Ahli Lembaga Pengarah bertarikh 10 Februari 2015 beserta Memorandum Maybank bertarikh 10 Februari 2015, Minit mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah 1MDB bertarikh 5 April 2010 dan salinan penyata akaun AmIslamic Bank selain afidavit  sokongan yang telah dipinda bertarikh 15 Julai 2022.

Pada 28 Julai 2020, Najib yang merupakan bekas Perdana Menteri didapati bersalah menyeleweng dana SRC sebanyak RM42 juta dan dijatuhkan hukuman hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta oleh Mohd Nazlan.

Ketika ditanya pemberita terdapat kemungkinan perbicaraan semula dilakukan, Hisyam yang ditemui di luar mahkamah berkata, ia boleh berlaku.

Beliau yang ditanya mengenai penarikan diri jika tidak diberi  penangguhan berkata, pihaknya akan melihat perkembangan kes itu sebelum keputusan.

WOIT

ADA PULAK

SURAT MISTERI

KAH KAH KAH

HANTU MANA

YG HANTAR

KAH KAH KAH

JO LO HANTAR

DARI

 CHINA MERAH?

KAH KAH KAH

ATAU BIK MAMA

SAJE NAK BIKIN

SASPEN

KAH KAH KAH

AMIN

PEGUAM ZAID IBRAHIMBETUL SAHIH

FAKTA INI BENAR

AMIN


Unknown commented on

 "PEGUAM UMNO 
YANG LUMAYAN"

Lu kena ingat tt. Mamat ulu kelantan ni jugak la yg pernah bayarkan 90 hengget duit pendaftaran kelab hak asasi manusia untuk lu dulu kah kah kah kah 

NAJIB TERKEJUT !!!

 


Saya terkejut dan kecewa dengan keputusan mahkamah – Najib


KAH KAH KAH

PASAI APA

TERKEJUT 

KAH KAH KAH

MASA CURI

DUIT DULU

TERKEJUT KE

TAK ?

AMIN

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

KAH KAH KAH

KANTOI KANTATMahkamah tolak permohonan Najib, pembelaan mohon tangguh 3 atau 4 bulan


PUTRAJAYA – Mahkamah Persekutuan di sini hari ini menolak permohonan bekas Perdana Menteri,  Najib untuk mengemukakan bukti baharu dalam rayuan akhir sabitan salah dan hukuman kes rasuah SRC International berjumlah RM42 juta terhadapnya.

Keputusan itu dibuat selepas lebih dua setengah jam penangguhan oleh panel hakim sebelum disambung semula sekitar jam 1 petang tadi.

Lima panel hakim yang diketuai oleh Hakim Negara,  Tengku Maimun Tuan Mat secara sebulat suara menolak dengan memutuskan bukti yang cuba dikemukakan oleh Najib sebagai tidak relevan.

Tengku Maimun ketika membacakan penghakiman berkata, Najib telah gagal untuk menunjukkan hakim bicara yang telah menjatuhkan hukuman terhadapnya iaitu Mohd Nazlan Mohd Ghazali mempunyai sebarang konflik kepentingan berhubung peranannya dalam Maybank Group.

Dalam pada itu, peguam utama pasukan pembelaan, Hisyam Teh Poh Teik telah membuat permohonan untuk menangguhkan pendengaran rayuan akhir sekurang-kurangnya tiga hingga empat bulan supaya pihaknya dapat kembali dengan banyak fakta serta hujahan bernas.

“Saya secara ikhlas ingin merayu supaya kami diberikan peluang ini, supaya keadilan ini dapat ditegakkan. Tolong beri kami peluang,” katanya sebentar tadi.

Tun Maimun kemudian meminta pandangan pasukan pendakwaan yang mana Timbalan Pendakwa Raya, Datuk V Sithambaram bangkit bangun dan memberitahu mahkamah ianya terpulang kepada panel hakim untuk membuat keputusan permohonan penangguhan itu.

Mahkamah ditangguhkan sebentar sekali lagi ketika sebelum panel hakim menyampaikan keputusan mereka untuk menangguhkan prosiding rayuan akhir yang sepatutnya sudah bermula hari ini ditangguhkan sehingga 3 atau 4 bulan. 

WOIT

KANTOI KANTAT

TERKANTOI

TERKANTAT 

TER KANG KANG

AMIN

KHALAS 

KANTOI TERKANG KANGTERKINI

TERCUBA

TERTIPU

KAH KAH KAH

TERKANTOI 

TERUS 

TER KANG KANG

AMIN 

KHALAS

TERKINI TER NOWW TER HOTT

Tiada penangguhan kes, rayuan Najib didengar Khamis ini, kata Mahkamah Persekutuan


TERKINI

TER NOWW

TER HOTT

TER KANG KANG

AMIN

TAHU DIRI TAK TAHU INI BIJAK


TAHU DIRI

TAK TAHU INI

SOSOK BIJAIK

AMIN

TAK TAHU

ANGGAP TAHU

SOSOK BEBAL

AMIN


Unknown commented on 
"SENGAJA DILAMBAT KAN"

Apa perbezaan orang yang tak tahu dia tak tahu dengan orang yang anggap sendiri tahu tapi sebenarnya dia tak tahu?

SENGAJA DILAMBAT KAN


KES  SENGAJA

DI LENGAHKAN

AMIN

KHALAS

Unknown commented on 

"KHABAR ANGIN JADI BUKTI"

Memang nak melengah saja. Belum lagi keluarkan kobid, cuti sakit MC, anak kahwin, kucing beranak dll.

SELAMATKAN NAJIB DARI ROSMAHSELAMATKAN

NAJI DARI ROSMAH

AMIN

KHALAS 

Unknown commented on 
"HARI HARI AKHIR
 SAEKOR NAJIB MASIH PANJANG"

Najib have nine lives. Rosmah took one and he still have eight.

AMERIKA TERUS KACAU CHINA MERAHAMERIKA TERUS

KACAU

CHINA MERAH

AMIN

EKOR PULAK KENA TANGKAPBekas pegawai BNS didakwa esok susulan skandal LCS

SEORANG bekas pegawai kanan Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) dijangka didakwa esok atas pertuduhan pecah amanah jenayah (CBT) berhubung skandal kapal tempur pesisir (LCS).

Lelaki itu akan dibawa ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada jam 9 pagi untuk menghadapi pertuduhan, menurut kenyataan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Minggu lalu, Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mengeluarkan laporannya mengenai pembelian LCS kementerian daripada Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd melalui rundingan terus.

Walaupun kerajaan sudah membayar kos RM6.08 bilion, tiada satu pun kapal sudah siap dan diserahkan.

Mengikut jadual asal, lima LCS sepatutnya diserah kepada kementerian bulan ini.

Baru-baru ini, Menteri Pertahanan Hishammuddin Hussein berkata dalam satu catatan di Facebook kerajaan akan memberi tumpuan untuk meneruskan projek kapal tempur pesisir seperti yang diputuskan oleh Kabinet.

Beliau berkata, rundingan dengan vendor, pengeluar peralatan asli (OEM) dan bank sedang dijalankan. – 15 Ogos, 2022.

INI EKOR

BARU KENA

TANGKAP

AMIN

BADAN DAH

MASUK BALAI

KENA DAKWA

KAH KAH KAH

KINI SEMUA

TUNGGU KEPALA

KENA TANGKAP

AMIN

KALAU EKOR 

KALAU KEPALA 

BIJAK

MEREKA JADI KENG

BELOT DAN

BOCORKAN SEMUA

AMIN

KHALAS