Jumaat, 14 Jun 2024

RAKYAT DAH BERANI MEMBURITKAN ANWAR IBRAHIM


KAKAK INI

 DAH BERANI

MEMBURITKAN 

ANWAR IBRAHIM

AMIN

JANGAN HINA BAKAL PENGGANTI ANWAR !!!


TOLONG HENTIKAN

MENGHINA BAKAL

PENGGANTI ANWAR

KHALAS

ANWAR TERKENCING TERKINCIT DALAM SELUAR SENDIRI


ANWAR 

TERKENCING

TERKINCIT DALAM

SELUAR SENDIRI

AMIN

LAWAK TAHUN INI - KAH KAH KAH


SPRM bertindak secara profesional, bukan alat kerajaan

PUTRAJAYA — Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) SPRM bukan alat kerajaan untuk membuat pendakwaan terpilih sebaliknya bertindak secara profesional, tanpa mengira siapa sama ada pihak pegawai kerajaan, ahli politik ‘government of the day‘ dan sebagainya.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Azam Baki, berkata, pihaknya mengambil tindakan yang profesional, tidak mengira siapa sama ada pihak pegawai kerajaan, ahli politik ‘government of the day’ dan sebagainya.

“Apabila ada report (laporan) dan kesalahan, kita akan tuduh di mahkamah, itu saja kerja saya, saya tidak ada selective prosecution (pendakwaan terpilih) di sini,” katanya.

Beliau menyangkal dakwaan Ketua Pembangkang,  Hamzah Zainudin susulan pendakwaan terbaharu membabitkan anaknya lelakinya pada 5 Jun lalu atas pertuduhan menerima rasuah RM100,000.

“Saya tidak bersetuju dengan kenyataan berkenaan kerana tindakan kami adalah tindakan profesional, tidak mengira siapa sama ada pihak pegawai kerajaan, ahli politik ‘government of the day‘ dan sebagainya,”:katanya.

Hamzah yang juga bekas Menteri Dalam Negeri sebelum ini mendakwa pendakwaan terbaharu membabitkan anaknya itu sebagai siri perancangan pembunuhan karakter politik yang sebenarnya ditujukan kepada beliau sebagai ketua pembangkang.

“Tak dapat tanduk, telinga dipulas,” katanya turut mendakwa tindakan itu selepas kerajaan melalui pelbagai agensi, gagal mencipta naratif, persepsi dan pertuduhan politik ke atas pemimpin Bersatu, termasuk beliau.

Sementara itu, SPRM katanya akan mengadakan perbincangan bagi meneliti kaedah dalam mekanisme pelaporan rasuah dan penyalahgunaan kuasa dalam perkhidmatan awam.

Katanya, mekanisme berkenaan perlu diperincikan kerana ia membabitkan pelbagai peringkat dalam perkhidmatan awam.

Justeru, bagi tujuan itu SPRM akan mengadakan perbincangan dengan Ketua Setiausaha Negara (KSN), Mohd Zuki Ali, serta Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) terlebih dahulu.

“Kita akan berbincang dengan JPA dan KSN untuk melihat kaedah dalam mekanisme pelaporan itu kerana bawah undang-undang, khususnya Akta SPRM, ia menjadi kewajipan (untuk melaporkan salah laku dan rasuah)… ini boleh menyebabkan (penjawat awam) dibuang kerja sekiranya didapati bersalah.

Itu undang-undang tetapi dalam perancangan sekarang, kita perlu berbincang dengan JPA dan KSN terlebih dahulu,” katanya

Isnin lalu, Anwar Ibrahim ketika menyampaikan amanat pada perhimpunan bersama warga Jabatan Perdana Menteri, mahu supaya tiada kenaikan pangkat bagi ketua jabatan jika wujud salah laku serta amalan rasuah penjawat awam di bawahnya tetapi tidak dilaporkan.

Perdana Menteri dipetik berkata, tindakan itu perlu dilaksanakan kerana agak mustahil untuk ketua jabatan atau ketua unit ‘tidak tahu’ atau menutup mata mengenai wujudnya kecurangan dalam pentadbiran masing-masing.

Mengulas lanjut, Azam berkata, saranan disuarakan Anwar itu jelas menunjukkan kepentingan akauntabiliti pada semua ketua jabatan dan unit dalam perkhidmatan awam.

“Sekiranya perkara ini tidak diambil berat, ia akan menyebabkan keruntuhan dalam penjawat awam. Justeru, perlu ada mekanisme pelaporan pada pelbagai peringkat. Ia bukan saja membabitkan ketua jabatan tetapi juga penyelia kerana penyelia ada di banyak peringkat,” katanya. — BebasNews
y

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

TERGOLEK DOG

KETAWA BILA

BACA BERITA INI

KAH KAH KAH

47 KES ZAHID

APA CERITA?

KAH KAH KAH

KES KAPAL PESISIR

APA JADI ?

KAH KAH KAH

SAJE TANYA 

JANGAN MARAH

KAH KAH KAH

AMIN

TEATER MADANON10 syarikat dipanggil selepas umum naik harga barang, kata menteri

SEPULUH syarikat dipanggil oleh pihak berkuasa selepas dipercayai menaikkan harga barangan dan perkhidmatan susulan pelaksanaan subsidi menyeluruh dimansuhkan pada 10 Jun lalu.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Armizan Mohd Ali berkata syarikat itu menerima notis di bawah Seksyen 21 Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011.

Kesemua 10 firma itu berurusan dalam pengangkutan, pembinaan, minuman dan penyewaan jentera.

“Mereka akan diminta menjelaskan kenaikan harga barangan dan perkhidmatan. Dua daripada syarikat itu dipanggil pada Khamis (13 Jun) manakala yang lain akan mengikut jadual,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Siasatan menunjukkan empat daripada syarikat itu mempunyai kelulusan untuk kad armada tetapi masih menaikkan harga mereka.

“Enam lagi mempunyai kenderaan yang tidak didaftarkan di bawah skim kawalan diesel bersubsidi. Setiap syarikat akan dikehendaki memberikan maklumat terperinci dan dokumentasi perkhidmatan dan jualan barangan mereka untuk analisis pencatutan. Penalti akan dikenakan kepada mereka yang gagal memberikan jawapan,” kata Armizan.

Menteri itu menambah kementeriannya melancarkan Ops Kesan 2.0 pada 8 Jun untuk menghapuskan pencatutan.

“Kementerian memberi amaran keras kepada semua pihak supaya tidak mengambil kesempatan dengan menaikkan harga barang dan perkhidmatan serta hukuman penjara sehingga tiga tahun atau kedua-duanya sekali.” – 14 Jun 2024.

INI NAMANYA

TEATER MADANON

AMIN

BUAT SANDIWARA

KONON PAKSA

SYARIKAT JANGAN

NAIKKAN HARGA

AMIN

TUJUAN UNTUK

TUNJUK PADA

RAKYAT MADANON

CUBA LAWAN 

HARGA MAHAL

AMIN

WAL HAL PUKIMAK

BARANG MAHAL

KERANA SABSIDI

DISEL DI HAPUS

KHALAS

KES JANTAN YAHUDI ?INI KES APA? 

KES JANTAN 

YAHUDI KE?

AMIN

Kes warga Israel tu pegawai kau kawtim zaman kau jadi Pengarah JSJK la bangang, yg tu kau tak nampak sekarang nak sembang !!
Anak kau belajar kat Swiss, kau dengan bini kau asyik2 ke Swiss dan overseas naik Business dan First Class, mana dapat duit banyak tu? Nk BS bagitahu nama2 yg selalu carikan sponsor kau tak?
Diri sendiri dah bengkok lagi nak sembang macam malaikat !! Bangsat !!

MINYAK DUNIA MAKIN MURAH - MINYAK KITA MAKIN MAHAL
Dunia 'terlebih minyak' menjelang 2030 - IEA

PARIS: Dunia berkemungkinan mempunyai lebihan minyak yang besar menjelang 2030 apabila pengeluaran meningkat, manakala peralihan tenaga bersih meredakan permintaan.

Menurut Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) dalam laporan tahunan, permintaan global dijangka berada pada tahap 106 juta tong sehari (bpd) menjelang akhir dekad ini, manakala kapasiti bekalan keseluruhan boleh mencapai 114 juta bpd.

Ini akan mengakibatkan lebihan mengejutkan sebanyak lapan bpd yang perlu disediakan oleh pasaran minyak, kata agensi yang berpangkalan di Paris itu.


"Memandangkan lantunan semula pandemik semakin reda, peralihan tenaga bersih semakin maju, struktur ekonomi China berubah, pertumbuhan permintaan minyak global semakin perlahan dan dijangka mencapai kemuncaknya menjelang 2030.
"Syarikat minyak mungkin mahu memastikan strategi dan rancangan perniagaan mereka disediakan untuk perubahan yang berlaku," kata Pengarah Eksekutif IEA, Fatih Birol.

Jangkaan itu dibuat beberapa hari selepas kumpulan OPEC+ iaitu pengeluar minyak mentah utama memberi isyarat bahawa ia akan mula beralih daripada pengurangan pengeluaran pada musim luruh (antara September hingga November), yang dilaksanakan dalam usaha menyokong harga terhadap kebimbangan permintaan dunia yang lemah.


Dalam laporannya, IEA menyatakan, negara Asia yang pesat membangun seperti China dan India, bersama-sama dengan sektor penerbangan dan petrokimia masih akan memacu permintaan minyak, yang berjumlah 102 juta bdp pada 2023.

Bagaimanapun peralihan ke arah kereta elektrik bersama dengan peningkatan kecekapan bahan api untuk kenderaan konvensional, dan penurunan penggunaan minyak oleh negara Asia Barat untuk pengeluaran elektrik, akan membantu mengehadkan peningkatan permintaan keseluruhan kepada sekitar empat peratus menjelang 2030.

Dalam pada itu, IEA berkata, permintaan dalam ekonomi maju dijangka meneruskan penurunan selama beberapa dekad, turun daripada 46 juta bdp pada 2023 kepada kurang 43 juta bdp pada 2030 - yang terendah sejak 1991, selain semasa wabak.

Pada masa sama, kapasiti pengeluaran minyak nampaknya akan meningkat, diterajui oleh Amerika Syarikat (AS) dan negara-negara lain di Amerika, membawa kepada ramalan lebihan lapan juta tong yang mana tahap yang dicapai hanya semasa penularan COVID-19 pada 2020.

Dalam laporan bulanan berasingan mengenai pasaran minyak global, IEA mengurangkan unjuran pertumbuhan permintaan untuk 2024 kepada 960,000 bpd berbanding 1.1 juta bpd dalam tinjauan sebelumnya.

Jangkaannya untuk 2025 juga diturunkan kepada satu juta bpd daripada 1.2 juta bpd dalam laporan Mei

INI BERITA

KURANG BAIK

AMIN

PETRONAS

AKAN KURANG

PENDAPATAN

KERANA HARGA

MINYAK JATUH

AMIN

RAKYAT MAKIN

SUSAH KERANA

HARGA MINYAK

JADI MAHAL

AMIN

KHALAS

ROTI CANAI NAIK HARGAROTI CANAI

NAIK HARGA

AMIN

Unknown commented on

 "HARGA BARANG"

Rakyat x mkn sedekah cuma belanja cost hidup meningkat yg dok mkn sedekah tu sbb dpt projek elaun kenderaan/rumah/kehadiran ke parlimen termasuk freeloader& smonger tpi non X sedar kesian


Unknown commented on 

"NAIK MENDADAK ORANG RAMAI TERPERANJAT"

Tahu paling sakit hati sekarang? Apabila orang-orang pencuri orang-orang merompak semasa Bossku semuanya bercakap macam telah dibasuh disucikan telah menjadi manusia hebat, siapa paling bodoh? 

Ada lagi manusia lupa sejarah ada lagi percaya orang macam ini, semuanya ambil kesempatan kerana sekarang ada pemimpin lagi bodoh dari dahulu, kah kah kah, lagi maju lagi bodoh lagi moden lagi kuat mencuri merasuah komisen lagi kah kah kah


Unknown commented on 

"WAJIB LAWAN"

Rakyatlah yg bagi sedekah kat pmx isteri anak & k'jaan perpaduan


Unknown commented on

 "HARGA BARANG"

Gua beli roti canai hari ini. Sudah naik rm0.30 sekeping.madanon kepala hotak.

CARA MADANON CAKAP


TIDAK AKAN BUAT

ERTINYA

AKAN DI BUAT

INI CARA MADANON

AMIN

APA JADI DENGAN KES OKU KENA BELASAH ?


APA JADI

DENGAN KES

OKU KENA

BELASAH ?

APAKAH HILANG

TENGAH JALAN

JADI KES

DI LUAR TABII

KHALAS

MARI BERSAMA - SELAMATKAN HARTA NEGARA !!!


MARI BERSAMA

SELAMATKAN

HARTA NEGARA

AMINKEPALA BUTUH PAK HANG !!!!


KEPALA BUTUH

PAK HANG

TAK 

MEMBEBANKAN

RAKYAT

KAH KAH KAH

AMIN

KEPUTUSAN DI LUAR TABII


AS pulang RM720 juta dana 1MDB kepada Malaysia

MALAYSIA akan menerima RM721.4 juta daripada Amerika Syarikat (AS) hasil dana yang diperoleh daripada aset dikaitkan dengan 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Duta AS ke Malaysia, Edgard D. Kagan berkata beliau bertemu dengan Perdana Menteri Anwar Ibrahim pada 11 Jun untuk membincangkan berkenaan dana itu, iaitu ansuran keempat dana yang diperoleh daripada rampasan aset berkaitan 1MDB di AS.

“Kami gembira kerana peringkat keempat aset daripada siasatan Jabatan Kehakiman AS ini dipindahkan kembali ke Malaysia.

“Sejumlah wang dengan nilai yang luar biasa ini akan kembali kepada rakyat Malaysia di mana ia sepatutnya berada dan di mana ia akhirnya boleh digunakan untuk tujuan asalnya – memperbaiki kehidupan rakyat Malaysia setiap hari,” kata Kagan.

Ini bermakna Malaysia akan menerima dana diselewengkan daripada 1MDB sebanyak AS$1.4 bilion dari AS.

Pegawai 1MDB serta keluarga dan sekutu mereka dipercayai menyeleweng lebih AS$4.5 bilion daripada syarikat pelaburan negara itu.

Pengubahan wang haram itu dilakukan dalam siri transaksi yang rumit dan syarikat palsu dengan beberapa akaun bank di AS dan luar negara. – 14 Jun, 2024.

KES 1MDB NAJIB

MASIH BERJALAN

AMIN

JIKA KES INI

NAJIB TAK SALAH

INI NAMANYA KES

BICARA

DI LUAR TABII

AMIN

KHALAS

MATI KEBULURANRibuan kanak-kanak di Gaza kekurangan zat makanan

GENEVA: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendedahkan lebih 8,000 kanak-kanak di bawah usia lima tahun di Gaza terpaksa dirawat akibat kekurangan zat makanan sejak tercetusnya perang, Oktober lalu.

Ketuanya, Tedros Adhanom Ghebreyesus, berkata daripada jumlah itu, sekurang-kurangnya 28 kanak-kanak maut akibat masalah berkenaan dengan sebahagian besar penduduk Gaza kini menghadapi bencana kelaparan.

"Walaupun terdapat laporan peningkatan bantuan makanan, namun sehingga kini tiada bukti bahawa golongan sasar yang paling memerlukan menerima kuantiti dan kualiti makanan yang mencukupi.

"Lebih 8,000 kanak-kanak di bawah usia lima tahun dirawat untuk kekurangan zat makanan yang serius.

"Malah kira-kira 1,600 daripada mereka mengalami kekurangan zat makanan yang boleh membawa maut," katanya pada sidang media.

Pada masa sama, Tedros berkata, agensi kesihatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan rakan kongsinya berusaha meningkatkan penghantaran makanan di wilayah Palestin yang terkepung.

Namun katanya, disebabkan faktor keselamatan dan kekurangan akses, hanya dua pusat rawatan untuk pesakit kekurangan zat makanan yang serius boleh beroperasi pada masa ini.

"Ketidakupayaan kami untuk menyediakan perkhidmatan kesihatan dengan selamat, malah lebih teruk kekurangan air bersih dan sanitasi, menyebabkan risiko kekurangan zat makanan dalam kalangan kanak-kanak meningkat.

"Sehingga kini terdapat 32 kematian akibat kekurangan zat makanan, termasuk 28 dalam kalangan kanak-kanak di bawah usia lima tahun," katanya.

Tedros berkata, terdapat juga krisis kesihatan yang semakin meningkat di Tebing Barat, malah kekangan terhadap penjagaan kesihatan, dan sekatan pergerakan, menghalang akses kepada perkhidmatan berkenaan.

Katanya, sejak perang Gaza bermula, WHO merekodkan 480 serangan ke atas kemudahan dan kakitangan penjagaan kesihatan di Tebing Barat, sekali gus mengakibatkan 16 kematian dan 95 kecederaan di wilayah Palestin.

"Di Tebing Barat, khususnya di Gaza, satu-satunya jalan penyelesaian ialah kedamaian.

"Ubat terbaik adalah kedamaian," katanya. Peperangan Palestin dan Israel yang mula tercetus pada 7 Oktober lalu meragut puluhan ribu nyawa dengan Kementerian Kesihatan di bawah pentadbiran Hamas merekodkan sekurang-kurangnya 37,000 orang terkorban dengan majoritinya orang awam.

DIBUNUH WAKTU

KECIK

AMIN

BILA BESAR

JADI GERILA

HAMAS

AMIN