Rabu, 21 November 2018

OH INDAH DUNIA INIINDAH DUNIA INI

KANG KONG OOO KANG KONG


KANG KONG

OOOOH

KANG KONG

Aduhai, remehnya alasan naib canselor UKM


Naib Canselor Universiti Kebangsaan malaysia (UKM) Dr Noor Azlan Ghazali pantas menjawab ulasan Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik perihal pembatalan secara paksa program Sekolah Malam anjuran Kawah Buku dan Diskopi bertajuk Reformasi Struktural: Mahathir vs. Anwar lagi? yang dijadual disampaikan Hishamuddin Rais semalam.

Jawapannya - penganjur perlu mendapatkan surat kebenaran untuk menggunakan pentas Sudut Pidato!

Aduh, UKM. Sampai bila mahu terperap dengan dongen siswa wajib meminta kebenaran untuk setiap cubit hal yang mereka mahu lakukan, atas alasan mentah simple governance?

Mengapa tidak gazetkan juga peruntukan tatacara agar setiap perkumpulan siswa yang bermain PUBG dan Mobile Legend di kafeteria - mencecah berbelas orang pada satu-satu masa - atau mereka yang berkumpul beramai-ramai menonton bola, menulis surat meminta kebenaran untuk aktiviti sedemikian?

Peruntukan ‘harus meminta kebenaran’ itu sudah kelakar bunyinya, untuk hal yang tetek-bengek sebegitu. Ada satu persoalan yang terlontar dalam benak kami: sampai bila ranah varsiti ini harus menadah hancing kepentingan tangan yang terselindung?

Penganjuran program Sekolah Malam di pentas Sudut Pidato, Tingkat 5, Pusanika UKM bukan bermula semalam. Ia sudah berlangsung beberapa siri tanpa sebarang masalah dan gangguan daripada mana-mana pihak. Bahkan, program tersebut berjalan dengan baik sebelah-menyebelah dengan latihan tarian kumpulan siswa.

Sumpah! tiada langsung kelibat pegawai keselamatan, atau algojo Special Branch (SB) mengambil gambar kegiatan kami sepanjang siri sebelum ini.

Jika Azlan memberi alasan ada program lain yang sudah membuat tempahan di situ, sebutkan pada hari apa Pusanika UKM sepi dari jerit-pekik siswa-siswi UKM. Semua maklum akan hal tersebut. Warga UKM tahu Pusanika adalah lokasi aktiviti berpersatuan.

Menggunakan alasan tempat itu sudah ditempah sebagai justifikasi pembatalan Sekolah Malam - alangkah kecilnya jiwa naib canselor UKM dalam cubaannya meloloskan diri daripada dipertanggungjawabkan atas wayang boneka ini.

Begitu cerlang usaha Azlan untuk meraih simpati khalayak dengan secara terburu-buru melabel penganjur tidak mengikut prosedur. Mungkin selepas ini Sudut Pidato boleh ditukar namanya menjadi Sudut Pitempah, kerana untuk berpartisipasi di sana memerlukan sekeping surat bertulis. Kami bersangka baik - mungkin inilah model kebebasan partisipasi dalam kalangan siswa yang Azlan cedok dari Universiti Harvard.

Sebagai penganjur kami faham benar permainan politik di sebalik kekecohan ini. Siri Sekolah Malam yang sepatutnya berlangsung semalam mengaitkan tiga nama - Mahathir, Anwar dan Hishamuddin Rais. Apabila kami menulis perihal menjaga kepentingan tangan yang tersembunyi, apa yang kami maksudkan ialah pergelutan di balik tabir. Sudah-sudahlah menganggap warga UKM begitu naif dalam memahami politik dan sangkut-pautnya dengan UKM.

Kami tidak menolak sangkaan bahawa tekanan agar program dibatalkan adalah bertitik-tolak daripada kehendak ‘seseorang’ yang mahu mengekalkan jawatan dan kedudukannya dalam hierarki pentadbiran UKM untuk tempoh mendatang.

Tidak mengapa, kami faham. Meminjam kata-kata Azmin Ali sewaktu perebutan kerusi menteri besar Selangor sekitar 2014, “tiada kesalahan untuk mempunyai cita-cita dalam politik,” kami fikir mereka dalam hierarki pentadbiran tinggi UKM yang kini berjuang untuk melanjutkan jawatan masing-masing pun tidak salah untuk bercita-cita sedemikian.

Tetapi, apakah perlu sehingga ke Padang, Indonesia pun mahu membawa canda yang sama?

Sudah-sudahlah memberi malu kepada roh universiti ini dengan gaya politik kampungan. Siswa yang mahu berpartisipasi, biarkanlah mereka. Remuk dan redam, hancur dan lebam mereka berhentak sesama sendiri, tidak perlu menjadi gundah gulana kepada kalangan mereka yang sedang menghuni bangunan Canselori UKM.

Semestinya kami tidak akan berhenti setakat semalam. Sekolah Malam akan terus memanaskan pentas Sudut Pidato UKM. Apakah selepas ini varsiti kebangsaan itu masih mahu terus menggunakan alasan kampungan begitu untuk menghalang siswa dan pensyarahnya berpartisipasi?

AHMAD TAJUDDIN 
ialah jurucakap Kawah Buku dan Diskopi.

-----------------

WA UDAH BILANGWA UDAH BILANG

SILANG LU CAYA

MEROYAN 

DITERUSKAN


Ketua unit IT PKR mahu saman Adun Selangor

YANG bertelingkah dalam pemilihan PKR sudahpun berlapang dada menerima keputusan yang diperolehi.

Namun, bagi Ketua Unit Teknologi Maklumat (IT) dan Sistem Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) Alvin Teoh, beliau kini mahu membersihkan namanya selepas ditangkap atas dakwaan mengubah kandungan tablet yang digunakan dalam pemilihan di Cabang Julau, Sarawak.

SAMAN JANGAN

TAK SAMAN

KAH KAH KAH

------------------

KES CERAIKES CERAI
TonTonwee mungkin berniat baik ..katanye byk kes cerai di Temerloh sebab bini tak puas di kontoli laki masing2. Bak kata Diyana pakar ngentot kita ..99% isteri masih dahaga kontol selepas dikontoli .. ini serius ..betul serious ..serious. 
Maka dgn petunjuk doa2 para Anbia ..TonTonwee sanggup tinggalkan anak-bini ..terbang ke Munich terus nonton prono. Mengkaji teknik2 terkini cara melanyak burit bini ..sehingga bini rasa terkapai lemas di Sg Temerloh ..tak lah lagi anak patin disangka kontol .. tima kasih TonTonwee. on 
ORANG BAIK BAIK
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 11/21/18


-------------------

TAIKO JULAUTAIKO JULAU
Julau menjulingkan kerakusan kegopohan manusia. Kerna seekor Taikun Julau, rosak PKR Sarawak. Wahai Nuar!!! Wahai Zizah!!!! Taikun Julau ini pembawa pelingkup yang kau nak julang? Taikun Julau ini seekor perompak wang Sarawak! Taikun Julau ini penghalang Nuar jadi Piem nanti!!! on 
TANDA DAN MAKNA 
PEMILIHAN PKR
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 11/21/18


-------------------

KOBOI GERMANG
ANGKAT TOPI
Koboi germang pakai serbang Tak pakai topi Wuuuuuu..!! Tak Ada tapi2 Lagi TT memang gentLeman TT teruh angkat topi TT macam koboi jermang depan pompuang jermang main angkat topi Tapiiii...!! TT kena paham reaLity Koboi jermang sekarang Sudah pakai serbang Koboi jermang sekarang 
Tak pakai topi TT kena faham reaLity tt wajib paham UsLub dakwaH d jermang Sekiang sahaja Laa kaLi ini Utusang Dari CowgirL jermang on TERUS DILARANG
Publish | Delete | Spam
Nazrio Dond DoLLa
on 11/21/18------------------

ENCULEZENCULEZ
Tepat sekali tindakan ukm tu. Aku dulu kira kau ni aku dh anggap cam the only one yg boleh diharap kt malaysia ni. Tp sejak tertubuh kerajaan baru, kau dah jadi kera pulak. Tgok blog kau ni. Penuh cerita kote jubur tetek dan puki je sekarang ni. Dkt ngara mana yang orang yg dok update menda2 ni diangkat dalam majlis ilmu? on
 TERUS DILARANG
Publish | Delete | Spam
hud ben
on 11/21/18------------------

TANDA DAN MAKNA PEMILIHAN PKR

 

TANDA DAN MAKNA PEMILIHAN PKR

(CNN)After the grueling 36-day Florida recount battle, Al Gore finally conceded the presidency to George W. Bush on December 13, 2000.

But the controversy surrounding this unprecedented election and its aftermath did not end there.  (Dipetik dari berita CNN - 31  Oktober 2015)

Selama 36 hari keputusan pemilihan Presiden Amerika  di Florida tertangguh. Politik Amerika panas bergelora.  Kira dan ulang kira berlaku.  Akhirnya George  W. Bush telah menewaskan Al Gore untuk menjadi Presiden Amerika ke 43.  Al Gore pasrah menerima keputusan.

Ini berlaku 18 tahun dahulu. Hingga ke hari ini kontroversi pemilihan tahun 2000 ini masih berterusan. Pada tahun 2015 kajian telah dilakukan oleh kumpulan media. Hasil kajian - keputusan masih tidak sekata dan tidak tuntas. 

Ada pendapat mengatakan Gore menang  dengan kelebihan 171 undi. Ada pendapat yang merumuskan Bush menang dengan  225 undi. 

Kajian ini dilakukan bukan kerana Al Gore meroyan. Tetapi untuk melihat  dan mengumpul pengalaman agar dapat  memperbaiki sistem pengundian masa depan.

Kajian bertujuan melihat - 1) reka bentuk kertas undi 2) peraturan  pengundian yang tidak tuntas 3) kesilapan  pegundi 4) menyemak tuduhan penipuan.

Kajian ini bertujuan untuk melihat kekuatan atau kelemahan mengundi cara lama dan kekuatan dan kelemahan mengundi cara  e-voting atau mengundi cara eletronik yang pertama digunakan di Florida.  

Mengundi cara eletronik ini baru sahaja selesai dilakukan oleh  Parti Keadilan Rakyat (PKR). Dari September 22 hingga 11 November ahli PKR telah keluar mengundi untuk memilih kepimpinan parti dari cabang hingga ke perengkat nasional. PKR menjalankan sistem satu ahli satu undi.

Pada tahun 2000 Florida adalah wilayah  termaju, tercanggih dan terleteronik dalam dunia. E-undi  2000 di Florida  masih  dipersoalkan dan dihantui oleh masaalah. Bayangkan di Malaysia  dimana sistem teknoloji pengkomputeraan masih lemah  di Semenanjung.  Bayangkan bagaimana  agaknya kelajuan internet  di Sabah dan Serawak. Justeru e-undi PKR pasti membawa banyak masaalah.

PKR menjadi pemula e-undi di Malaysia. PKR pemecah ruyung. Salut kita ucapkan.  Kita angkat topi tanda hormat pada PKR. Tapi apakah e-undi ini jawapan untuk pendemokrasian. Atau ada tembakau dibalut ganja. Atau ada jet dibelakang towkay.

Pemilihan PKR berjalan hampir tiga bulan  - panas , hujan, banjir  dan ribut - e-undi diteruskan.  Banyak  dawai leterik telah dipasang. Banyak air telah melintasi jambatan. Banyak sampah telah masuk ke dalam tong. Banyak air liur telah terhambur. Banyak sumpah telah diseranah.  Yang meroyan masih meroyan. 

Al Gore pasrah menerima kekalahan. Dari laporan media kita membaca bahawa Rafizi  terus  meroyan tapi menerima keputusan hanya kerana mahu Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri.

Rafizi telah mempersoalkan  jumlah undi kemenangan majoriti  yang kecil. Jumlah majoriti kecil mengikut pandangan Rafizi bukan tanda sokongan mutlak yang boleh dibanggakan. Berapa jumlah mutlak yang dihormati sebagai  ‘betul-betul’ menang hanya  Rafizi dan Guru Nanak yang tahu.

Azmin mendapat hampir  5000 undi majoriti. Apakah jumlah ini dianggap ‘menang’ oleh Rafizi - wallah hu alalam bissawab.

Rakyat Malaysia wajib bersimpati kepada Akmal yang menang  kerusi  Ketua Pemuda PKR. Si Akmal ini hanya mendapat kelebihan majoriti 40 undi. Muka Akmal basah oleh tempias  air liur Rafizi.

Hakikatnya - anak semua bangsa melihat  dan membaca pemilihan PKR 2018 ini ialah pertarungan antara Rafizi dengan Azmin. Dua protoganis ini bertarung untuk menduduki kerusi Timbalan Presiden PKR.

Nama-nama kepimpinan lain yang bertanding hilang tenggelam. Yang  menaikkan ‘sheikh dan syawat’ para media dan orang ramai hanyalah  nama Rafizi dan Azmin.

Azmin mempertahankan kerusi Timbalan Presiden  manakala Rafizi cuba merampas. Azmin bekas Menteri Besar dan kini menteri dalam kabinet Pakatan Harapan. Manakala Rafzi hanya seorang penanam anggur. Semua ini adalah  garam masala dan aji no moto yang menjadikan dalam pertempuran dua protoganis ini menarik.

Pertempuran ini  mengingatkan saya  kepada petarungan  gocoh  Cassius Clay  dengan Sonny Liston pada 24 Febuari 1964 dan pada 25 May 1965 untuk merebut juara tinju dunia. Dua kali mereka bertinju. Ketika itu  saya dalam tingkatan satu dan dua. Bukan mengikuti melalui tv tapi membaca laporan Utusan Melayu (Jawi) beberapa hari kemudian.

Saya rasa dari kenyataan Rafizi mereka akan bertumbok, bergocoh dan bergumpal sekali lagi. Mungkin tiga tahun dari sekarang.  Kenapa ini berlaku?

Anak semua bangsa yang tidak mengikuti perlawanan ini pasti tertanya-tanya apa pentingnya  perlawanan ini dalam arus politik negara. Ada cincalok apa dibelakang semua ini.

Aduhi! Awas dan waspada. Dibelakang perebutan ini ialah perebutan kuasa. Ini kuasa kerajaan bukan lagi kuasa pembangkang. Bukti telah menunjukkan  bagaimana sebelum dapat kuasa telah ada para cukong yang  bersedia meminjamkan jet pribadi untuk kesana ke sini berkempen. Telah ada cukong memfaraidkan bangunan sebagai pejabat. Malah Pak Samseng pun tunduk  berkumpul menyembah kuasa. Jangan lupa kesah Pak Samseng menganjurkan jamuan makan malam ketika pilihan raya kecil di Port Dickson. Semua ini adalah contoh kuasa yang  maha kuasa.

Wajib saya rakamkan disini secara ringkas bahawa latar belakang pemilihan PKR 2018 ialah keberahian Anwar Ibrahim untuk menjadi Perdana Menteri. Politik  yang berlaku pada ketika ini adalah manifestasi dari keberahian Anwar ini. Khalas.

Tapi bukankah keberahian ini telah dimuktamad. Di hebohkan bahawa ada perjanjian  Anwar akan menggantikan Mahathir?  Malah diheboh dan Mahathir  ditanya berkali-kali oleh wartawan - tak putus-putus menanya  tentang siapa akan pengganti.

Pekara kerisauan dalam keberahian ini timbul kerana sejarah lalu. Malah  umum tahu bukan hanya Guru Nanak yang tahu siapa Anwar malah Si Mahathir pun  tahu siapa  sabenarnya Anwar Ibrahim.  Tapi paling afdal ialah si Anwar Ibrahim lagi tahu siapa sebenarnya  Anwar bin Ibrahim. Amin.

Ini ditambah pula oleh kenyataan dari mulut Mahathir yang mengerunkan Anwar. Mahathir kerap dilaporkan berkata…. ‘ penggangti saya ialah Anwar Ibrahim tapi… semua terpulang kepada rakyat…’

Bila ada perkataan ‘tapi’  hakikatnya  empangan Aswan di Mesir pun boleh runtuh.

Ayat …. tapi terpulang kepada rakyat …. ini menjadikan Rafizi gelabah. Ayat ini juga menjadikan Anwar Ibrahim  bertambah gelojoh. Apakah  Rafizi  dan Anwar tidak yakin yang rakyat akan  memilih  Anwar sebagai ganti Mahathir. Pada hemat saya Anwar makin sedar  tentang perasaan  rakyat terhadap sosok yang dipanggil Anwar Ibrahim. Ini ditambah dengan pengalaman 1998.


Juteru - dalam pemilihan PKR 2018  - Rafizi yang dikatakan setia kepada Anwar telah memunculkan ‘tag-line’  atau garis kempen : Siapa mahu Anwar jadi Perdana Menteri undi  Rafizi.

Rafizi juga mempersoalkan bahawa wujud ‘ kepala angin’ dalam PKR yang tidak meminati dan memperlekeh Anwar menjadi Perdana Menteri ke 8. Malah ini adalah sebahagian dari isi ucapan Rafizi dalam Kongres pada 18 November 2018 lalu.

Dalam kempen pemilihan kita selalu  terdengar labon Rafizi tentang  kesetiaan. Saolah-olah ahli PKR wajib setia. Setia kepada apa?  Setia kepada  siapa - ini juga tidak jelas. Apakah setia pada garis politik atau  setia kepada perjuangan parti tidak pula dituntas. Apa yang jelas ialah kesetiaan untuk menjadikan Anwar sebagai Perdana Menteri.

Siapa mahu Anwar jadi Perdana Menteri undi Rafizi?

Pada 17 Oktober 2008 - diumumkan bahawa Rafizi kalah. Rafizi gagal untuk merebut jawatan Timbalan Presiden PKR.   Azmin mendapat 51.82% jumlah undi. Rafizi mendapat  48.18%. Majoriti ahli PKR telah menyokong Azmin Ali.  Apa maknanya ini?

Kalau mengikut lojik garis kempen Rafizi - hampir satengah dari ahli PKR yang mengundi  telah menolak Anwar Ibrahim dari menjadi Perdana Menteri.  Bila mereka tidak menyokong Rafizi bermakna mereka tidak menyokong Anwar untuk menjadi Perdana Menteri.
Kalau saya Anwar - bila saya melihat ini berlaku  saya akan gelabah marah. Segala usaha  untuk memastikan Rafizi menang telah gagal. 

Keputusan Azmin menang ini pasti diteliti Mak Cik Kiah  ahli PKR dari Rantau.  Penelitian dan komen Mak Cik Kiah ini tidak mengerunkan Anwar. Tapi  penelitian Mahathir dan pandangan  kepimpinan Pakatan Harapan membawa makna tersirat yang berlainan.

Apakah ini bermakna pemilihan PKR 2018 telah selesai dan tuntas. Betul ianya telah selesai. Dari segi kira-kira jumlah undi ianya  telah selesai. Apa yang belum selesai ialah garis kempen Rafizi yang mengkaitan  undi dirinya sebagai tanda sokongan kepada Anwar untuk menjadi Perdana Menteri.

Tag line si Rafizi - siapa mahu Anwar jadi Perdana Menteri undi Rafizi - kini membawa mudarat. Bukan kepada Rafizi yang jelas telah kalah.  Yang menaggung seksa dari  garis kempen Rafizi ini ialah Anwar Ibrahim sendiri.

Tapi saya yakin Anwar akan bersilat lidah. Anwar akan menukar songkok dan jubah. Anwar akan memetik gitar untuk menyanyikan lagu baru.  Kali ini lagu yang akan didendangkan oleh Anwar bukn lagi Oh Nona-ku Azizah.

Ketuk tetawak. Tiup bangsi. Petik gitar dan gesek biola.  Anwar  Ibrahim akan mendendangkan lagu dan irama baru - Oh Azmin-Timbalan ku. Apakah  dengan lagu baru ini biduk lalu kiambang bertaut ? Hanya Guru Nanak yang tahu. END


TULISAN INI DISIARKAN
DALAM MALAYSIA KINI------------------------

WOW COOLWOW


Angkat topi pada Pak TT.masih lagi dilarang masuk ke ukm.pak TT adalah cool sejati sepanjang zaman on 
BUKAN PAK SHEIKH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/21/18---------------------

DILARANG DI UKM

Hishamuddin Rais prevented from speaking at UKM


PETALING JAYA: Activist Hishamuddin Rais has cried foul after being stopped from speaking at an event at Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) earlier tonight.

In a statement, Hishamuddin said just as he was about to speak at the discussion titled “Reformasi Struktural: Mahathir dan Anwar lagi?”, he was told by organisers that the UKM administration did not allow the programme to continue.

He said the event was organised by a group called “Diskopi”, comprising UKM lecturers and students.
“It is regrettable. In the new Malaysia, I am still facing obstructions and oppression, there are still attempts to stop me from debating and bringing a change of mindsets.”

He said universities were a place where all sorts of knowledge should be presented, argued and discussed.

“I take my hat off to Diskopi for having the courage to host informative and intellectual discussions.

“I urge the education minister to study and review outdated policies still used on university campuses, like what I faced in UKM.”

Azmina Nordin, a UKM student who is part of Diskopi, said this was not the first time such a discussion was being held and that the university grounds should be fully utilised for intellectual discussions.

“The programme had to be cancelled because Hisham did not want a confrontation with the auxiliary police and university administrators,” she said, adding this was the first time he had gone to the university after being stopped on numerous occasions by the previous administration.

“Is the university really serious and ready to be more open in line with the agenda of academic freedom and university autonomy?

“It is as if the ideas and agenda of the education ministry differ from UKM,” Azmina said.

Meanwhile, Malaysiakini quoted UKM vice-chancellor Noor Azlan Ghazali as saying that the university had no record of the event and another group of students had booked the venue for the same time.

Saying the university had no problem with Hishamuddin speaking at its campus in Bangi, Selangor, Noor Azlan urged students to discuss and register their programmes with the university especially if it involved an external audience.

“It is not so much about vetting the programme, but to make sure things like this can be avoided. I mean, sometimes everybody claims to use the same venue at the same time.

“We want to make sure security is in order, and also that someone is in charge and responsible for the programme. At least we (would) have some information,” he was quoted as saying.

Noor Azlan also denied that UKM was not abiding by Education Minister Maszlee Malik’s call for universities to be open for discourse.


----------------

PROJEK GERMAN
INI MESTI

KONTREKTOR 

GERMAN 

YANG JUGA BUAT

STADIUM

TERANGGANU

KAPIR LAKNAT

MAKAN RASUAH

PATUT SEMUA

RUNTUH RANTAH

Siling ruang pameran Planetarium Melaka runtuh

MELAKA - Sebahagian siling kapur di ruang pameran Planetarium Melaka runtuh dalam kejadian hujan lebat dan ribut di Ayer Keroh di sini hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Planetarium Melaka Sdn Bhd, Datuk Mohd Ariff Shah Abdullah Sani berkata, dalam kejadian kira-kira 1.25 tengah hari itu, pusat pelancongan berasaskan pendidikan itu dibuka kepada orang awam namun tiada pengunjung ketika insiden berlaku.


Juga tiada pekerja premis itu yang terlibat.

Beliau berkata, sejurus insiden tersebut berlaku, premis yang dirasmikan pada 2009 itu ditutup serta-merta sebagai langkah keselamatan awal kepada pengunjung dan pekerja.

INI MESTI PROJEK

KRONI KETUA

MENTERI MELAKA

DARI

PARTI AMANAH

CISSS...OPSSS..

TAPI NI PROJEK

SIAP TAHUN 2009

OPPSS ... SILAP
----------------

TOSAH KLENTONG

TOKSAH KLENTONG
Najib desperado gaban malam PRU14. Pak Sheikh dah cite Mamak ni SOS dia 2 kali kat Hospital Cheras ajak jv. Agaknya seme org dia cuba pay mlm tu termasuk LKS dan Shafee Warisan. Talian hayat tak nak masuk Sg Buloh kang. 
Cuma TDM dia malu alah kat simamakutty kerala lepas balun abis2 takkan nak merangkak kat org tua 93 tahun tu. Pak Sheikh pilih PH dah kowtim dgn TDM. End of story, TT. Lu toksah nak klentonglah. on MAHATHIR BOCOR PROJEK MAT SONGEL
Publish | Delete | Spam
Zulkifli Abu Bakar
on 11/21/18-----------------

KENYATAAN MEDIA
KENYATAAN MEDIA
Saya Hishamuddin Rais pada 20 November 2018 jam 8.30 malam telah dihalang dari menyampaikan kuliah perbincangan bertajuk Politik Kontemporari Hari ini di Malaysia. Kuliah ini disusun dan diatur oleh pelajar dan pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia.

Setiba saya di hadapan Sudut Pidato dimana seharusnya saya menyampaikan kuliah saya telah diberitahu oleh penganjur bahawa pihak pentadbiran UKM tidak membenarkan program akademik dan intelektual ini diteruskan.

Justeru saya merasa kesal. Dalam Malaysia Baharu masih ada lagi sekatan dan penindasan terhadap diri saya, juga masih terdapat halangan-halangan untuk saya membawa pencerahan perdebatan dan pertukaran fikrah.

Pada hemat saya Universiti adalah tempat dimana segala bentuk ilmu dibentangkan dibincangkan dan ditolak atau diterima.

Program yang saya hadir ini dianjurkan oleh kumpulan mahasiswa dan pensyarah yang memanggil diri mereka DISKOPI. 

Saya mengangkat topi kepada kumpulan DISKOPI ini berani menjalankan program-program perbincangan secara ilmiah dan intelektual. Program yang seharusnya saya lakukan ini adalah siri ke-3 yang telah dirancang oleh DISKOPI.

Saya dengan ini meminta Menteri Pendidikan menyelidik dan mengkaji semula dasar-dasar lapok, yang masih diguna pakai dikampus- kampus khususnya seperti yang saya hadapi di UKM.

Saya berasa pengalaman saya ini tidak akan dialami lagi oleh sesiapa dalam Malaysia Baharu, terima kasih.

Hishamuddin Rais
----------------

TERUS DILARANG

TERUS DILARANGUKM sekat program wacana Hishamuddin Rais


UNIVERSITI Kebangsaan Malaysia (UKM) malam ini membatalkan majlis diskusi politik semasa anjuran aktivis pelajarnya malam ini atas dakwaan penganjur tidak memohon kebenaran pihak pentadbir.

Program yang diberi nama Sekolah Malam itu menampilkan aktivis politik Hishamuddin Rais dan dijadual membincangkan tajuk “Reformasi Struktural: Mahathir vs Anwar lagi?”.

Hishamuddin yang tiba di Sudut Pidato di Bangunan Pusanika dihalang oleh anggota keselamatan daripada menyampaikan syarahannya pada pukul 8.30 malam. 

Jurucakap penganjur, Mohamad Azan Safar mengaku tidak meminta kebenaran secara rasmi daripada pihak pentadbir tetapi program sama sudah berlangsung dua kali tahun ini tanpa ada sebarang masalah.

“Kami memang tidak maklum secara rasmi, kita anggap ia tidak lebih daripada diskusi wacana ilmu. 

“Tapi sosok seperti Hishamuddin Rais jadi satu igauan dasyat,” katanya kepada The Malaysian Insight, di UKM, selepas program itu dibatalkan.

Penganjur mengakui tidak memohon kebenaran dari pentadbiran universiti, namun program sedemikian telah dua kali diadakan di universiti tanpa apa-apa permohonan dan ia berlangsung tanpa wujud masalah. 

Bagi Hishamuddin, beliau kecewa kerana dalam era Malaysia Baharu ini masih ada insiden-insiden menghalang wacana ilmiah dijalankan. 

Hishamuddin berasa kecewa dengan kejadian itu kerana perkara sedemikian tidak sepatutnya terjadi di era Malaysia Baharu di bawah kerajaan Pakatan Harapan. 

“Dalam Malaysia Baharu masih ada lagi sekatan dan penindasan terhadap diri saya, juga masih terdapat halangan-halangan untuk saya membawa pencerahan perdebatan dan pertukaran fikrah,” katanya.

“Saya dengan ini meminta Menteri Pendidikan mengkaji dasar-dasar lapok yang masih digunakan khususnya seperti yang dihadapi oleh saya,” katanya.

Bagaimanapun, beliau memuji keberanian aktivis-aktivis mahasiswa itu untuk menganjurkan wacana tersebut.

“Saya mengangkat topi kepada mereka ini yang berani menjalankan program perbincangan secara ilmiah dan intelektual,” ujarnya.

Beberapa pegawai keselamatan yang enggan dikenali menjelaskan, arahan itu memang daripada pihak pentadbir atas alasan tidak mempunyai surat kebenaran.

Mahasiswa UKM mendapat tabik hormat aktivis Hishamuddin Rais kerana berani mengadakan program wacana ilmiah dan intelektual di dalam universiti itu.
.
Susulan insiden itu, Menteri Pendidikan, Maszlee Malik meminta pihak UKM memudahkan penganjuran dialog akademik.

“Saya mohon semua pemimpin atasan UKM, permudah usaha mahasiswa anjur dialog dan diskusi. Harus selaras dengan Malaysia Baharu yang pro-wacana bukannya menjadi penghalang,” kata beliau.

Sebelum ini, Maszlee pernah mengumumkan, Kabinet bersetuju untuk meminda Seksyen 15 dan 16 Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971.

Pemansuhan akta yang dilihat menindas kebebasan intelektual merupakan satu janji manifesto kerajaan Pakatan Harapan sewaktu Pilihanraya Umum 14. – 20 November, 2018.-----------------

ORANG BAIK BAIK
ORANG BAIK BAIK
pelik betul .. tontowi langsung tak ada rasa malu menonton porno di german . Hari hari cakap macam orang baik baik . muka dan mata ada tahi masih lagi jalan masuk komplek . Dah tu kawan kawan yang pakai serban cermin mata pun duduk sama , tambah pula CIA perasan ...geli nya . on MASUK ISLANG
Publish | Delete | Spam
abu
on 11/20/18-------------------

PADAN MUKAPADAN MUKA
kah kah kah..hishan rais tak dapat masuk ukm.kah3..padan muka..justeru itu..justeru itu hishan rais telah diperkepangkan on ANAK RAZAK ATAU CUCU RAZAK
Publish | Delete | Spam
Akula
on 11/20/18


Replying to   and 
Some time it matters what one would say to the public, more so if the person had a track record of being controversial. It just boils down to fear of what Rais would say.
--------------------

BUKAN PAK SHEIKH

BUKAN PAK SHEIKH
Ulasan bongok ala umngok bila cuba mengaitkan Pak Sheik berkaitan projek sailang.Bak kata ahmad nisfu dalam cerita seniman bujang lapok...pak sheik tadak kena mengena dengan ini cerita.....rupa-rupanya kerja pak lobai malang ngan umngok daaaa on 
MAHATHIR BOCOR PROJEK MAT SONGEL
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/20/18

-----------------

BUKAN CUCU RAZAK


SAH BUKAN

CUCU RAZAK
Akuan bersumpah PI Bala 
ada bagitau yg Najib suka lubang kunyit. 
Kalau mani tumpah dlm lubang juboq 
mana mungkin lahir cucu Razak. on ANAK RAZAK ATAU CUCU RAZAK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/21/18--------------------

PERGI AMSTERDAM

PERGI AMSTERDAM
Si keling Murthi ni kena byk belajar dgn TonTonwe .. falsafah TonTonwe ..peace & love no war ..patut nye Si Keling ni pi Amsterdam ..pi enjoy tonton film porno ..tapi pi kata Melayu ni Mcm belanda di afrika selatan .. 

pundek betul. Bayangkan keling yg punye penduduk 7% dapat 10% .. Melayu yang 65% dapat 30% je kek ekonomi itu pun disapu oleh ketua2 UMNO. on 
SOKONG TONTON WI
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
at 4:53 PM

Ap


----------------------