Ahad, 8 Januari 2023

ALAM JADI MARAH !!!


RATUSAN TAHUN

KITA MANUSIA

MENCEMAR ALAM

AMIN

KINI ALAM JADI

MARAH AKIBAT

PENCERMARAN

AMIN

INI BUKTINYA

KHALAS

ROSMAH MASUK PENJARA


JUMAAT 7/7/2023

KES RAYUAN

ROSMAH AKAN

MULA DIDENGAR

AMIN

APAKAH ROSMAH

AKAN DIBEBASKAN

AMIN

APAKAH ADA JUGA

PROJEK DIJALAN

UNTUK ROSMAH

BEBAS

AMIN

ATAU ROSMAH

AKAN JADI

KAMBING HITAM

JENG JENG JENG

KHALAS

MIMPI DAN FAKE NEWS


ILMU DATANG

DARI MIMPI

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH


Ini berat lagi memberatkan... Qossim bole bersembang dgn alah taala..... Dio cakap dio tak jumpo gadis itu.... Apo dio Ingat Allah taala tu buto bodoh lagi bangang macam dio ko....khalas....kah kah kah kah... Kalau aku jumpo ini Qossim aku nak sekeh kepalo dio dio bro.... Su gguh aku sekeh.... Kah kah kah..

HALANG PENCURI KEMBALI BERKUASA


Cemarkan nama BN, 5 ADUN desak Bung Moktar letak jawatan

KUALA LUMPUR –  Bung Moktar Radin, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO hari ini didesak supaya melepaskan jawatan itu dengan segera.

Gesaan itu dibuat oleh lima Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Barisan Nasional Sabah  iaitu ADUN Tanjung Keramat, Datuk Shahelmey Yahya; Datuk Jasnih Daya (Pantai Dalit); Datuk James Ratib (Adun Sugut); Datuk Dr Yusuf Yacob (Sindumin) dan Datuk Mohd Arsad Bistari (Tempasuk).

Dalam kenyataan bersama, mereka mengecam tindakan Bung Moktar yang berusaha menjatuhkan Kerajaan Negeri Sabah yang sah.

Malah, mereka menyifatkan Bung Moktar telah mencemarkan nama baik parti selepas bertindak menarik sokongan daripada Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor dan menamatkan kerjasama yang terjalin selepas Pilihan Raya Negeri (PRN) pada 2020.

“Kami telah dikejutkan oleh tindakan beberapa pihak tertentu khususnya Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Sabah yang telah berusaha menjatuhkan kerajaan negeri Sabahyangsah.

”Sesungguhnya kami mengecam sekeras-kerasnya tindakan tersebut dan dengan ini kami mendesak agar beliau meletakkan jawatannya sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Sabah dengan serta-merta kerana tindakan tersebut mencemarkan nama baik parti,” kata lima ADUN berkenaan menerusi satu kenyataan.

Mereka turut menyatakan sokongan penuh terhadap Hajiji sebagai Ketua Menteri Sabah.

Dalam masa yang sama, kelima-lima ADUN itu menegaskan, pendirian mereka adalah senada dengan rakyat negeri berkenaan yang inginkan kestabilan politik Sabah.

“Sepertimana juga aspirasi rakyat Sabah, kami mahukan kestabilan politik yang telah wujud selama ini dikekalkan dan menolak sebarang percubaan atau tindakan oleh mana-mana pihak yang ingin menimbulkan kekacauan dan keresahan rakyat,” tambah beliau.

Semalam Bung yang juga Pengerusi BN Sabah mengumumkan parti itu menamatkan kerjasama yang telah terbentuk selepas pilihan raya negeri itu.

Keputusan berkenaan dibuat berikutan pemecatan Pengarah Pilihan Raya negeri berkenaan, Datuk Seri Salleh Said Keruak sebagai Pengerusi Qhazanah Sabah Berhad.

Hajiji juga didakwa mengugut untuk melakukan rombakan Kabinet negeri.

HALANG PENCURI

KEMBALI 

BERKUASA

KHALAS

BUNG MOKTAR

ADA KES CURI

KAH KAH KAH

INI BAHAYA

PENCURI 

KEMBALI

CARI KUASA

KHALAS

SABAH MAKIN KACAU


APA SEDANG

BERLAKU

DI SABAH ?

KAH KAH KAH

APA PENGARUH

PADA  PUTRAJAYA

JENG JENG JENG


5 Adun Umno sokong Hajiji, desak Bung Moktar letak jawatan


Hajiji sudah tiada sokongan majoriti, kata KDMUmno, BN tarik balik sokongan kepada Hajiji, umum Bung MoktarTidak perlu bubar DUN Sabah, kata 7 Adun Pakatan


DEWAN Undangan Negeri Sabah tidak perlu dibubarkan, kata wakil rakyat Pakatan Harapan Sabah selepas Umno dan Barisan Nasional (BN) menarik balik sokongan mereka kepada Ketua Menteri Hajiji Noor.

PH Sabah sebaliknya menegaskan sokongan kepada Hajiji dan mencadangkan supaya Sabah mengambil contoh Putrajaya untuk membentuk kerajaan perpaduan, kata tujuh wakil rakyat negerinya.

“Kami ingin memaklumkan bahawa tujuh ahli Dewan Undangan Negeri dari Pakatan Harapan memberi sokongan kepada Ketua Menteri sedia ada, iaitu Yang Amat Berhormat Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Bin Noor yang merupakan Adun Sulaman.

“Ini adalah selari dengan prinsip kami untuk memastikan kestabilan politik terus mantap di Sabah dan tidak terlibat dalam langkah seperti Langkah Sheraton.

“Susulan sokongan ini, kami bersetuju bahawa satu Kerajaan Perpaduan Sabah boleh dibentuk seperti amalan di peringkat persekutuan,” kata mereka dalam satu kenyataan bersama.

Tujuh Adun PH itu ialah Christina Liew (Api-Api), Fung Ming Poon (Tanjung Papat), Ewon Benedick (Kadamaian), Phoong Jin Zhe (Luyang), Jannie Lasimbang (Kepayan), Tan Lee Fatt (Likas) dan Peto Galim (Inanam).

Mereka sebelum ini menegaskan tidak pernah memberi akuan bersumpah kepada mana-mana pihak untuk membentuk sebuah kerajaan di Sabah.

“Jika ada pihak yang mendakwa mendapat sokongan daripada kami, maka ia tidak benar melainkan kenyataan terakhir kami selepas sidang Dewan Undangan Negeri Sabah yang terakhir pada November 2022 yang lepas,” kata mereka, semalam.

Dalam kenyataan hari ini, tujuh wakil rakyat PH berkata mereka kesal melihat Sabah sekali lagi diheret ke dalam kemelut politik yang tidak sepatutnya berlaku.

Kata mereka, fokus pimpinan negeri pada masa ini sepatutnya membantu rakyat dan membangunkan ekonomi serta menjayakan cita-cita Perjanjian Malaysia 1963.

“Kami mengulangi pendirian kami sebelum ini bahawa kami tidak menyokong sebarang usaha untuk menggulingkan kerajaan melalui cara pintu belakang,” kata mereka.

Semalam, pengerusi Umno dan BN Sabah Bung Moktar Radin mengumumkan pihaknya tidak lagi menyokong Hajiji sebagai ketua menteri. Lima Adun Umno bagaimana tidak bersama dengan keputusan parti, dan menurut Bung Moktar, mereka akan dikenakan tindakan.

Umno dan BN Sabah menarik sokongan atas alasan Hajiji mungkir janji berkenaan pelantikan jawatan anggota kabinet negeri dan dalam syarikat milik kerajaan negeri.

Serentak itu, tiga wakil rakyat Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat (KDM) juga mahu Hajiji letak jawatan segera kerana tiada lagi sokongan majoriti.

Setiausaha Agung GRS Masidi Manjun bagaimanapun menegaskan Hajiji masih kekal ketua menteri dan kedudukannya sah mengikut perlembagaan.

Awal hari ini, Warisan yang mempunyai 19 kerusi di DUN Sabah mempersoalkan keabsahan Hajiji untuk terus kekal menerajui kerajaan negeri. – 7 Januari, 2023.

RAKYAT TAK SABAR NAK TENGOK ROSMAH MASUK JIL


RAKYAT TAK SABAR

NAK TENGOK

ROSMAH

 MASUK JIL

KHALAS

Unknown commented on 
"KES ROSMAH 
MASUK JIL 11 JULAI"

Sabar apa lagi Bhai, dah bertahun-tahun tak siap kes, duit banyak dia boleh upah berpuluh peguam, sampai sini sana tangguh keputusan, apabila keputusan ada, buat rayuan, tangguh lagi, ramai rakyat dah mati, ramai dah arwah ramai dah hilang kah kah kah sebab apa? Seekor penjenayah ada duit boleh belanja mewah supaya tidak masuk penjara. Kah kah kah kalau dia masuk apa rakyat untung? Sudah curi komisen akhirnya rakyat rugi, apa pun syukur alhamdulillah amin kah kah kah

DUA DIGANTUNG MATI


PAK LEBAI

GANTUNG MATI

DUA ANAK MUDA

AMIN

NAK TAKUTKAN

PENUNJUK 

PERASAAN

AMIN

NAJIB GUNA

SOSMA

NAK HALANG

DEMO BERSIH

KHALAS

BETUL NAK HAKIM BEBAS ?


BETUL KE

NAK HAKIM

BEBAS ?

AMIN

ATAU SANDIWARA

KHALAS

Unknown commented on 
"JANGAN CAMPUR 
BADAN KEHAKIMAN"

Hubaya hubaya Bhai, kalau semua laksana tugas tanggungjawab tanpa sebarang campur tangan alangkah baik sekali, tetapi sejarah membuktikan bahawa ianya tidak berlaku selama ini, kalau kenal tak saman, kalau tak dapat pau saman, kalau bayar tak saman, ini baru penguatkuasaan tepi jalan, kenal tak ada apa, VIP tak saman, mat basikal motor kena selalu, maksud yang hina rendah taraf selalu dikenakan hukuman, manusia biasa begitu, kalau kereta besar jarang kena tahan road block, kah kah tak percaya tengok bas Express bawa laju, lori kontena bawa laju tak pernah kena tahan pun, kah kah kah adakah sebab ada imbuhan bulanan? Saja tanya jangan marah, semalam PM X sampai polis bukit aman, apa amanat disampaikan? Ada bagi warning tak? Bila Ayob Khan nak jadi IGP? Bagi lah orang baharu nampak elok banteras rasuah biar dari kepala, buka
 salah ekor saja selalu kah kah kah
capt salai commented on
 "JANGAN CAMPUR 
BADAN KEHAKIMAN"

Ni cakap betul ke atau cakap nak menyedapkan hati rakyat kat belakang buat lain,dia ni susah sikit nak pacayaHALANG PENCURI KEMBALI BERKUASA


HALANG PENCURI

KEMBALI 

BERKUASA

KHALAS


Unknown commented on
 "SANUSI NAK LAWAN
 TITAH RAJA ?"

Kalau kuasa duit pangkat pingat titah diketepikan, agama diletak tepi dahulu, nafsu kuasa sudah butakan semua, ayat ayat disemburkan tanpa fikiran waras, matlamat nak kuasa, supaya rompakan yang telah dibuat akan dihilangkan kah kah kah, SPRM sudah buka siasatan kita tunggu lihat siapa akan masuk mahkamah kah kah lagi ramai kluster mahkamah, senang saja jantungku tunggulah sikit masa lagi kah kah jangan kencing macam Presiden Sudan susah woit nanti kah kah kah

NAJIB BEBAS ?


NAJIB BEBAS ?

AHAD 8/1/2023
KITA TERBACA BERITA
PEGUAM NAJIB MERAYU
PADA PERTUBUHAN BANGSA BERSATU
DI NEW YORK
AMIN

DI LAPORKAN NAJIB
DI PENJARA TANPA
KEADILAN
JATUH HUKUM 12 TAHUN
DI LIHAT CACAT

TUAN HAKIM
DI PERTIKAI

APAKAH ADA PEROJEK
ADA RANCANGAN YANG TERSUSUN
UNTUK MEMBEBASKAN NAJIB

AWAS !
SEMUA INI MUNGKIN
JUSTERU BERSEDIA
HALANG PENCURI
KEMBALI BERKUASA
AMIN

RUSIA
KELMARIN MENYAMBUT KRISMAS
SOLDADU RUSIA
LETAK SENJATA 24 JAM DI UKRIANE
KINI SOLDADU
ANGKAT SENJATA SEKALI LAGI
DAN PERANG DITERUSKAN

SALJI MAKIN TEBAL
SALJI MAKIN KERAS
KERETA KEBAL BOLEH BERJALAN
UNTUK MASUK MENYERANG

DI UK
HARGA  GAS AMAT MAHAL
KINI BANYAK PEJABAT
MEMINTA KAKI TANGAN
BEKERJA DARI RUMAH

DI UK
MOGOK SEDANG BERJALAN
LEPAS SATU SATU
JURURAWAT & DOKTOR
CIK GU
PENJAWAT AWAM
SEMUA NAK NAIK GAJI
AMIN

HOKKIEN
PAGI INI CUKUP INDAH
SEGAR SEJUK 
TAPI BEKABUS NIPIS
KERANA HUJAN PETANG KELMARIN

KL & KL SENTRAL JUGA
BERKABUS NIPIS

PAGI INI CUKUP BISING
SEMUA UNGGAS
 SAMBUT PAGI AHAD
DENGAN CERIA
DI BUKIT JANTAN BERKOKOK
DALAM RUMPUT
CENGKERIK BERSIMPONI
GAGAK MENDAYU DAYU
BELATOK MENGETUK KAYU

KENG KENG
TAK HENTI HENTI
BERSUARA 
BISING SATU HOKKIEN

RUMPUT DAN MAKIN TINGGI
BIJIRIN MAKIN LEBAT
PIPIT KENDURI BESAR 

GUA HARAP
HARI INI AKAN PANAS
GUA NAK KE JELEBU
NAK HANTAR BENIH
POKOK DURIAN MANGGA
DELIMA ASSAM PETAI & JERING
NAK TANAM DALAM KEBUN
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT
AHAD YANG GEMILANG

BRO
PALING SUKAR
UNTUK KITA
IALAH MENGENAL DIRI SENDIRI

BRO
SOSOK YANG BANYAK BERCAKAP
BUKAN BIJAK
SOSOK BIJAK BERCAKAP
BILA PERLU
AYAT DAN KATA KATA
DISUSUN BERMAKNA
MENGIKUT MASA DAN KEPERLUAN

BRO
BILA LU BERI NASIHAT
MEMBER LU
BUAT DENGAN LEMBUT
BUKAN TELANJANGI DIA

BRO
HARAPAN ADALAH MILIK KITA
WALAU PUN  KITA TAKDA APA
TAPI KITA MASIH
ADA HARAPAN

BRO
HARAPAN ADALAH
MILIK MANUSIA
YANG PALING SEJAGAT

BRO
KITA INI HIDUP
BUKAN DI PUNCAK BUMI
YANG KOKOH
TAPI DALAM LAUTAN UDARA

BRO
LU BAHAGIA
JIKA  TUBUH LU SEHAT
FIKRAH TENANG
DAN BUAT APA YANG LU SUKA

BRO
JIKA LU TAK PUAS
DENGAN APA YANG LU MILIKI
LU JUGA TIDAK AKAN PUAS
DENGAN APA YANG LU
INGIN MILIKI

BRO
ORANG YANG TAMAK
SEPERTI PADANG PASIR
MENGHISAP SEMUA HUJAN & EMBUN
TAPI TIDAK MENGHASILKAN
APA APA TANAMAN
YANG BERMANAFAAT 
UNTUK KEPENTINGAN ORANG LAIN

BRO
LEBIH BAIK
BERJALAN DENGAN KAKI
DARI BERJALAN DENGAN LIDAH
BRO


BRO
KEBAIKKAN IALAH PENGETAHUAN
KEJAHATAN IALAH KEBODOHAN
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN  HARI INI

AWAS !
APA RANCANGAN
NAK BEBASKAN NAJIB