Rabu, 5 Ogos 2020

MUSUH DALAM MUSUH LUAR


DALAM MASA 

TERDEKAT

MALAYSIA AKAN HADAPI

MUSUH DALAM 

DAN

MUSUH LUAR 
ROSMAH PASTI BUNGKUSBILA SAKSI

BELOT MUSTAHIL

ROSMAH 

TAK BUNGKUS

Sumbangan politik ditawar kepada Rosmah untuk runding projek solar, kata saksi

BPENGARAH Urusan Jepak Holding Saidi Abang Samsudin memberitahu mahkamah hari ini bahawa dia menawarkan sumbangan politik kepada Rosmah Mansor untuk Barisan Nasional dan Umno sebagai ganti pertolongannya untuk mendapatkan projek hibrid solar untuk syarikatnya.

Saidi, saksi ke-17 dalam perbicaraan rasuah Rosmah kerana meminta dan menerima rasuah atas projek itu berkata bahawa tawaran derma itu dibuat kepada bekas perdana menteri itu dalam pertemuan pertama mereka di kediamannya di Langgak Duta pada awal 2016.

Membaca dari keterangan saksi dia memberitahu mahkamah bahawa dia akan menawarkan Rosmah 10% dari nilai keseluruhan projek bernilai RM1.25 bilion sebagai sumbangan politik sekiranya membantu Jepak mendapatkan projek itu dengan mempercepatkan proses Surat Setuju Terima (LOA).

Menurutnya dia dan rakan niaga Rayyan Radzwill Abdullah yang merupakan saksi ke-16 perbicaraan sama-sama memberikan idea sumbangan politik.

“Tujuan sumbangan politik adalah untuk menjaga kestabilan politik Barisan Nasional dan Umno di Malaysia,” kata Saidi ketika disoal oleh timbalan pendakwa raya Idham Abd Ghani tentang mengapa dia membuat tawaran seperti itu.

Saidi berkata Rosmah bertindak balas dengan mengatakan bahawa Umno berada dalam situasi politik yang buruk dan Umno Pekan memerlukan dana. 

Suami Rosmah, Najib Razak merupakan perdana menteri ketika itu dan ahli Parlimen Pekan.

Saidi berkata Rosmah mengarahkan pembantunya Rizal Mansor untuk mengatur pertemuan dengan seseorang yang dikenali sebagai “Desmond” untuk “mengesahkan” sumbangan politik tersebut. Pertemuan berlangsung sekitar lima minit.

Pada hari yang sama Saidi berkata dia bertemu dengan Rizal di Lygon Café di Sunway Putra Mall, Kuala Lumpur yang mana Rosmah berkata dia mahukan 15% sebagai sumbangan politik.

Saidi berkata dia berusaha untuk membuat tawaran, meminta Rizal untuk meyakinkan Rosmah untuk setuju antara 10% hingga 12% yang mana Rizal berkata dia akan mencuba.

Saidi berkata dia berusaha untuk membuat tawaran, meminta Rizal untuk meyakinkan Rosmah untuk setuju antara 10% hingga 12% yang mana Rizal berkata dia akan mencuba.

Tetapi Rosmah masih mahukan 15%. Dia diberitahu tentang hal itu pada malam yang sama oleh Rayyan, yang bercakap dengan Rizal.

Kira-kira seminggu kemudian Saidi berkata bahawa dia dan Rizal bertemu Desmond di Pavilion di Kuala Lumpur.

Desmond merujuk mereka kepada pegawainya bernama Lawrence yang mengusulkan perjanjian dengan sebuah syarikat Taiwan untuk mengesahkan sumbangan politik tersebut. – 5 Ogos, 2020.


INI JUGA

BELOT SAMBIL

BERAMAL

AMIN

LAGI RAMAI

RAMAI BELOT

LAGI BERSIH

NEGARA

AMIN

GUA CAKAP RAMAI TAK CAYA

GUA CAKAP

RAMAI 

TAK CAYA

TUDUH TT

BUAT FITNAH


Pelarian skandal 1MDB bersembunyi di China, kata KPN


BERITA MENYUSUL

BERAMAL UNTUK LEPAS TENGKOK
BERAMAL UNTUK

LEPAS TENGKOK
Fitrah manusia nak lepas tengkuk yang dah kena jerut...pass the baton. Najib buat perkara sama...dia pass kat Jolok. Jolok masih berkira kira sebab masih ada lifeline abang besar China masih menolong ringan kan beban tertekan dek IGP pecah lobang dia di Macau tapi abang besar selamba jer kata mana ada... 
Nanti kalau tali jerut kat leher dia semakin ketat Jolok juga akan pass baton...bila masa itu datang pahlawan lanun bugis bukat terjerut jer malah kena pasung jadi macam tanggang tunggang langgang...kita tunggu sebab kes lanu nih mahu makan berdekad wei! 
on 
PEMBELOT BERAMAL
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 04/08/20

M

ROSMAH WAJIB DISUMBAT
ROSMAH WAJIB

DISUMBAT


Sumbangan politik ditawar kepada Rosmah untuk runding projek solar, kata saksi


BERIAT MENYUSUL


KIAT DALAM BAHAYA


OMBAK KEDUA

MENGGANAS


Kes baharu Covid-19 melonjak dari satu kes ke 21 dalam tempoh 24 jam

KES baharu Covid-19 melonjak dari satu kes semalam kepada 21 kes hari ini yang mana majoritinya adalah kes import, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

Daripada 21 kes itu, 15 adalah kes import, kesemuanya melibatkan warga Malaysia, kata Dr Noor Hisham dalam satu kenyataan. 

Bagi enam kes penularan tempatan, tiga adalah daripada kluster Sivagangga; dua daripada ujian saringan di Hospital Queen Elizabeth dan Hospital Wanita dan Kanak-Kanak di Sabah; dan kes terakhir dikesan dalam prosedur pra-pembedahan di Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru. 

Jumlah keseluruhan kini adalah 9,023, dengan jumlah kes pulih keseluruhan ada 8,702. Terdapat 196 kes aktif. 

Tiada kematian baharu dilaporkan menjadikan jumlah itu kekal pada 125.AWAS

ANWAR TAK MAMPU TERAJU NEGARA
ANWAR 

TAK MAMPU

TERAJU PKR

APA LAGI NEGARA
TT, aku memang tak ragu. Anwar memang TAK berkemampuan teragui negara. Dia intelek rendah, tak paham masalah makro ekonomi negara, tak ada visi, tak berakal selesai masalah, tak berupaya laksana projek. Anwar hanya pandai makan pau dan berangan nak jadi perdana menteri. 
on
 ANWAR
 MAKIN DIRAGUI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 18:47

Je

SAPA EMPUNYA KERJASIAPA 

EMPUNYA KERJA
Sapa yang bom nigiri Islam Lubnan ni ..ni musti kirje Amirika ..kirje China, Rusia ..vic morrow ..yahudi. Rindu gwa pada muzik Beirut Orchestra yang bikin album 1001 Arabian Night. 
on 
AL- FATIHAH
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 05/08/20

Bila

OKESTRA UNGGAS SELAMAT DATANG PAGISELAMAT 

DATANG PAGI
Unggas mengalukan datang pagi. Tapi jarang sekali berkicau apabila datang manusia. Pastinya tt tamu harian. Kota mati lebih baik dari kota hidup. Mati beri kehidupan pada yang lain. 
on 
BERKHALWAT 141
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 05/08/20

Naji

ANWAR MAKIN DIRAGUI
APA MAKNA

BERITA INI ? 


Usah ragui kemampuan 

Anwar terajui 

pentas politik negara

Reformasi yang bakal dibina Anwar dalam kerajaan mandat rakyat akan meneguhkan sokongan kepada koalisi baru ini pada masa hadapan.

Kepada pengkritik, usah dipandang rendah kemampuan Anwar. Beliau dalam situasi terbaik untuk mengambilalih negara ini sebagai Perdana Menteri suatu hari kelak.


MAKNANYA

MAKIN RAMAI

RAGU TENTANG

ANWAR

AMIN

AMARAN JANDA BAIKAMARAN
TETAMU JANDA BAIK
DIBERITAHU AGAR BERHATI HATI
KERANA MUSIM HUJAN
AYER SUNGAI DERAS
AYER SUNGAI BERLUMPUR

JIKA INGIN BERCUTI
DI HUJUNG MINGGU
SILA TEMPAH 
RUMAH TUMPANGAN
LEBIH AWAL
UNTUK MENGELAK
DARI KEKECEWAAN
AMIN


JALUR TEMBERANG BUAT TEMBERANG LAGI


JALUR 

TEMBERANG

KENA  

TEMBERANG

Bendera terbalik disebabkan kecuaian pekerja am pasang seorang diriKAH KAH KAH

KAH KAH KAH

PUKRAK MUKRAK


AWAS JHO LOW MAKIN RAMAI

AWAS

JHO LOW

MAKIN RAMAI

NAJIB DI JEMPUT KE AMERIKA


TAHNIAH

BOSS KU

DI JEMPUT KE

NEW YORK

Saya dihukum kerana tolong anak yatim dan golongan memerlukan, kata Najib

SEMINGGU selepas didapati bersalah oleh mahkamah tinggi kerana menerima dana SRC International sebanyak RM42 juta, bekas perdana menteri Najib Razak berkata wang itu bukan digunakan untuk kepentingan peribadi atau rasuah, tetapi bagi program kebajikan termasuk membantu anak yatim.

Ahli Parlimen Pekan yang berusia 67 tahun itu menyiarkan video di Facebook yang menyifatkan keputusan itu tidak adil dan berkata 99% wang yang masuk ke akaunnya pada 2014 dan 2015 digunakan untuk aktiviti tanggungjawab sosial korporat (CSR).

NAJIB DIJEMPUT

OLEH 

COMEDY CENTRAL

UNTUK BUAT

LAWAK BERDIRI

KAH KAH KAH

SEMUA HASIL

KUTIPAN TIKET

AKAN

DIHADIAHKAN

KEPADA NGO

FMAD NEW YORK

KAH KAH KAH

NGO FMD

SEBUAH NGO

AMAL BAKTI CSR

UNTUK 

ANAK YATIM

DAN WARGA

TANPA RUMAH

DI NEW YORK

FMAD  NEW YORK

IALAH 

NAMA PENDEK


 FAK MAI AS DIPLI

KAH  KAH  KAHBODOH KERANA MAKAN NASI KANG KANG


BODOH MAKAN

NASI KANG KANG 
tidak langsung peguam dia sendiri mengakui yang teramat teragung termulia termasyhur adalah BODOH yang makan nasi kangkang janda tua bini orang lah kah kah kah, tapi tapi tapi bodoh bertempat, coklat sekeping hilang terus bising meroyan, tapi kena TIPU berjuta juta senyap senyap, betul kah bodoh sakan keturunan sekali, hamba kepada lubang sampai lupa pertimbangan kah kah kah ? 
terima kasih www yang menyelamatkan dunia, tapi melayu masih agungkan bossku, kenapa ya ? apakah bossku dah hulur merata negeri hasil rompakan beliau ? masa Covid pon ramai melayu dok beli emas emas merata tempat 
kah kah kah 
on
 SHAFEE BELOT 
MULA TIBAI NAJIB
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 04/08/20

Fitra

AL- FATIHAH


AL-FATIHAHBERITA MENYUSULBeirut explosion: at least 78 dead and 4,000 wounded, says Lebanon health ministry

SHAFEE DAH BERANI TIBAI NAJIB

SHAFEE DAH

BERANI 

TIBAI NAJIB
Wah!....Shafee tendang bola, ke go sendiri nampaknya. Atau, adakah ini strategi bodohnya macam strategi  - I dont know - kes Dana SRC International rm42 juta dulu...???? 
on
 SHAFEE BELOT 
MULA TIBAI NAJIB
Publish | Delete | Spam
cikminah
on 04/08/20

tida

REBUT KEMBALI KUASA DARI PENDATANG


NASIONALIS

SABAH AKAN

TERAJANG

PENDATANG

PAKISTAN 

Siapa pimpin Umno Sabah, Bung Moktar atau Musa Aman?

UMNO Sabah perlu jelas berkenaan siapa yang akan mengetuai parti itu pada pilihan raya negeri yang akan diadakan pada hujung bulan depan, kata penganalisisi.

Secara rasminya, Ahli Parlimen Kinabatangan Bung Moktar Radin ialah pengerusi Umno Sabah, tetapi bekas ketua menteri Musa Aman, satu-satunya Adun Umno di negeri itu, baru-baru ini mengetuai cubaan merampas kerajaan negeri pimpinan Warisan itu dengan mendakwa mendapat sokongan majoriti nipis daripada adun.

Keadaan tidak jelas siapa yang meneraju Umno  Sabah mungkin memberi masalah kepada Bersatu Sabah, yang mahu bertanding sekurang-kurangnya 45 daripada 73 kerusi.


ANAK WATAN

SABAH MULA

SEDAR SELAMA

INI MEREKA

DI KUTAK KATIK

OLEH 

PENDATANG

DARI PAKISTAN

AMIN


KAJANG PAK MALAU

KAJANG 

PAK MALAU

KAJANG ROSMAH
INI LAH LANGKAH KAJANG YANG DI IDAMKAN OLEH DAMAK. KAJANG PAK MALAU KAJANG BERLIPAT, 
KAJANG saya mengkuang layu, 
DAGANG PAK MALAU DAGANG BERTEMPAT, DAGANG SAYA MUSAFIR LALU. DAGANG ROSMAH, PENJARA KAJANG. 
on 
MENTERI KENA SUAP
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 04/08/20

Seja

NAJIB PENCURI

NAJIB PENCURI
Kepala 1MDB ia lah bos ku penyamun.
Dia bukan saje bodoh tp Baghal.. 
on 
SHAFEE BELOT
 MULA TIBAI NAJIB
Publish | Delete | Spam
Arymanchino
on 04/08/20

tida

SAPA TAIKO SABAH PAKISTANI ATAU BAJAU


ANAK WATAN

SABAH WAJIB

BANGUN 


Siapa pimpin Umno Sabah, Bung Moktar atau Musa Aman?


BERITA MENYUSULDAPAT KONKEK ANAK DARO

DAPAT KONGKEK

ANAK DARO
Kapir yang balun Islam digelar kapir harbi. Kapir yang simpati pada Islam yang kono balun, mrk tetap jadi Ahlol Neraka. Yang Islam bergasak sesama sindri ..kiok 15O,OOO ekor ..syaheed ..dan tiap syaheed dapat koongkeek 72 ekor bidadara. 
on 
TAKUT KERANA BENAR
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 04/08/20

Re

BERITA DARI NOKIA
BERITA NOKIA
ORANG RAMAI
 DIGALAKKAN 
MEMBELI/MENGGUNAKAN 
PELITUP MUKA TIGA LAPIS 
 BAGI MELINDUNGI DIRI 
DARIPADA 
VIRUS COVID-19
 DENGAN BERKESAN

MAJLIS 
KESELAMATAN NEGARA


SHAFEE KATA NAJIB BODOH

SHAFEE KATA

NAJIB BODOH
TT cuba tenung muka bini Rosmah, ada nampak macam orang pandai ke? Sampai lawyer sendiri kata memang bodoh! 
Kah! Kah! Kah!
 on 
SHAFEE BELOT 
MULA TIBAI NAJIB
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 04/08/20

Se

EDDAY WANG

EDDY WANG
Bukan Nadi tapi..Hadi perut, Hadi nafsu, Hadi terdesak, Hadi wang dan Hadi temberang...
KAKAKAKAKAKAKA 
on 
FATWA IKUT
 MASA KE MASA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 05/08/20

N

BERKHALWAT 141


KHALWAT 141
RABU 5/8/2020
KITA MASUK HARI KE 141
BERKHALWAT
MAJLIS KESELAMATAN NEGARA
TAK HENTI HENTI
HANTAR SMS
TENTANG TOPENG MUKA
UNTUK 
KESELAMATAN

KUALA LUMPUR CERAH
TANPA AWAN GELAP
UDARA BERSIH DAN SEGAR

PAGI INI GUA MASUK HOKKIEN
DISAMBUT OLEH SIMPONI CENGKERIK
DILORONG BERUMPUT
GUA DENGAR TROMBON
CENGEKRIK YANG AMAT KUAT
MAMAT INI PASTI YAKIN
MURAI DAN TIONG
TAK SAMPAI KE WILAYAH INI

ADA BERATUS RATUS PIPIT
TERBANG BERKUMPULAN
RUMPUT ENAK DITUAI

PETANG KELMARIN
GUA TERSEREMPAK
DENGAN DUA ABANG ASKAR
MEREKA DARI TIM SEMBOYAN
DATANG KE  HOKKIEN 
UNTUK MENGINTIP
DIMANA PIPIT TIDOR

RUPA RUPA NYA
MEREKA MENGINTIP
SECARA BERKUMPULAN
TAK PAKAI WALKIE TALKIE
TAPAI GUNA TALIPON BIMBIT

WAKTU SENJA BERLABUH
SANG PIPIT AKAN PULANG
KE TEMPAT TIDUR
BILA TEMPAT DAH DIKENAL PASTI
WAKTU MALAM
ABANG ASKAR
AKAN DATANG DENGAN JARING

BUKAN PULUH PULUH
MEREKA TANGKAP
TAPI RATUS RATUS
PERNAH SERIBU EKOR
MEREKA JUAL DI PET SHOP
WOW
BARU GUA FAHAM
KENAPA TIAP PETANG
ABANG ABANG INI BERMOTOR
DALAM HOKKIEN
AMIN

JIKA KITA TAK MAHU
DISURUH ARAH OLEH ORANG
MAKA KITA WAJIB 
IKUT ARAHAN DIRI SENDIRI
AWAS
BUKAN SEMUDAH YANG DIJANGKA

KITA TIDAK DAPAT
MEMBAIKI KELEMAHAN DIRI
JIKA KITA TAK MAHU MENGAKU
BAHAWA KITA ADA KELEMAHAN

MENERIMA APA SAJA
DENGAN HATI TERBUKA
ADALAH 
PERMULAAN  KEKUATAN
DAN
KEBEBASAN

BELAJAR DARI APA YANG TELAH BERLAKU
TAPAI JANGAN HIDUP 
DALAM MASA BERLALU
YANG TERLH BERLALU
 TAK DAPAT DIBASUH
TAPI  YANG DAK BERLALU
 JANGAN GANGGU HARI INI
HARI INI AKAN JADI SEMALAM
 YANG BERLALU
JANGAN MIMPIKAN  SEMALAM
HIDUP UNTUK HARI INI

BERSHABATLAH 
DENGAN KEBENARAN
DAN JADIKAN DIA
RAKAN SEPERJUANGAN

SELAMAT BERKHALWAT